Bezuinigingsmoe Griekenland staakt

Veerboten blijven aan de kade liggen, treinen staan stil in de remise en scholen en banken blijven dicht. Het openbare leven ligt donderdag grotendeels plat in Griekenland. De twee grootste vakcentrales hebben opgeroepen tot een algemene staking, uit protest tegen nog verdergaande bezuinigingen en belastingverhogingen. Ook zijn de bonden het niet eens met arbeidsmarkthervormingen die de regering wil doorvoeren.

De tegenstanders wijzen met een beschuldigende vinger naar de EU en het IMF, de geldschieters van de Griekse overheid, omdat zij maatregelen blijven eisen om de overheidstekorten terug te dringen. "De last is nu al ondraaglijk", vindt vakbond GSEE. "De neergang moet eindelijk ophouden."

Zowel werknemers in overheidsdienst als mensen die in het bedrijfsleven werken, doen mee aan de staking. Mensen die naar demonstraties willen gaan, kunnen wel met het openbaar vervoer hun bestemming bereiken. Een deel van de dag rijden er bussen en ook de metro van Athene is tussen 10.00 uur en 16.00 uur in bedrijf, schreef de Griekse krant Kathimerini.

Bezuinigingsmoe Griekenland staakt
Bezuinigingsmoe Griekenland staakt (Foto: ANP)