FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 oktober 2016

Uitslagen Champions League 18/10/2016

Vanavond stond al weer de derde speelronde in de Champions League voor de ploegen in de Groepen E tot en met H op het programma. In Groep E waren twee gelijke spelen, waardoor alle vier de ploegen nog volop in de race zijn voor de volgende ronde. In Groep F zitten Real Madrid en Borussia Dortmund na hun tweede zege op rozen. Leicester City zit in Groep G na drie duels nog op de maximale score, terwijl Kopenhagen en FC Porto op vier punten staan. In Groep H leiden Juventus en Sevilla met zeven punten uit drie duels.

Groep E
CKSA Moskou (Rus) - AS Monaco (Fra) 1-1 (1-0)
34' L.Traoré 1-0
87' B.Silva 1-1

Bayer Leverkusen (Dui) - Tottenham Hotspur 0-0 (0-0)


Groep F
Real Madrid (Spa) - Legia Warschau (Pol) 5-1 (3-1)
16' Bale 1-0
19' Jodlowiec 2-0
22' Radovic (pen) 2-1
37' Asenio 3-1
68' Vázquez 4-1
84' Morata

Sporting Portugal (Por) - Borussia Dortmund (Dui) 1-2 (0-2)
9' Aubameyang 0-1
43' Weigl 0-2
67' César 1-2


Groep G
Leicester City (Eng) - FC Kopenhagen (Den) 1-0 (1-0)
40' Mahrez 1-0

Club Brugge (Bel) - FC Porto (Por) 1-2 (1-0)
12' Vossen 1-0
68' Layún 1-1
90+2' A.Silva (pen) 1-2


Groep H
Dinamo Zagreb (Kro) - Sevilla (Spa) 0-1 (0-1)
37' Nasri 0-1

Olympique Lyon (Fra) - Juventus (Ita) 0-1 (0-0)
54' Lemia (2xgeel) (Juventus)
76' Cuadrado 0-1

Voorlopig geen Spotify-app voor Apple TV

Spotify-gebruikers met een Apple TV hoeven voorlopig niet te rekenen op een app van hun favoriete muziekdienst voor de settopbox van Apple. Op een pagina voor Spotify-ontwikkelaars heeft bestuurder Samuel Erdtman laten doorschemeren dat plannen voor een app in de ijskast zijn gezet.

Op Apples meest recente Apple TV is het mogelijk apps te installeren en Spotify-gebruikers hebben zich op het forum van de muziekdienst en op social media direct na de komst van de Apple TV al hard gemaakt voor een app van de Zweedse muziekdienst. Aanvankelijk leek Spotify er serieus werk van te maken, maar kennelijk is er iets gebeurd waardoor de ontwikkeling nu op de lange baan is geschoven. Volgens MacTrast kan het een en ander te maken hebben met het geruzie tussen Spotify en Apple over abonnementsprijzen.

Overigens ben je niet helemaal verloren als je een Apple TV hebt en Spotify gebruikt als je favoriete muziekdienst. De settopbox ondersteunt AirPlay en je kunt dus 'gewoon' muziek draadloos streamen vanaf een iOS-apparaat.

Voorlopig geen Spotify-app voor Apple TV
Voorlopig geen Spotify-app voor Apple TV (Foto: BuzzT)

Martin Garrix grijpt portemonnee voor fan

Martin Garrix heeft zich onsterfelijk gemaakt bij een van zijn fans. De dj greep zijn portemonnee toen hij hoorde dat Chris McPhadden uit Ierland kaartjes had gekocht voor zijn ADE-optreden in de RAI in Amsterdam maar geen geld meer had voor de vliegtickets.

"Ik had de kaartjes direct gekocht toen ze in de verkoop gingen omdat ik bang was dat ze uitverkocht zouden raken", legt McPhadden uit tegenover Billboard. De Ier had echter ook al wat andere tripjes in de planning. Hij ging onder meer naar het Sziget Festival in Boedapest en maakte een reis door de Verenigde Staten. Het geld was dus op toen hij uiteindelijk vliegtickets naar Amsterdam wilde kopen. "Ik kon het niet meer betalen, dus ik heb een gokje gewaagd en legde contact met Martin", aldus McPhadden.

De Ier had geluk, want de Nederlandse dj was niet te beroerd om zijn vliegtickets te betalen. Via een privébericht op Twitter vroeg Martin direct naar zijn gegevens en boekte hij de tickets.

Martin Garrix grijpt portemonnee voor fan
Martin Garrix grijpt portemonnee voor fan (Foto: BuzzE)

CBS brengt Candy Crush naar televisie

CBS gaat een spelshow maken van de populaire mobiele game Candy Crush. Dat heeft het Amerikaanse televisiestation dinsdag bekendgemaakt.

Hoe het programma er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. CBS werkt voor de ontwikkeling samen met productiemaatschappij Lionsgate en Candy Crush-eigenaar King. Een van de producers, Matt Kunitz, werkte eerder aan grote obstakelshows als Wipeout en Fear Factor.

Candy Crush werd in 2012 gelanceerd en werd al snel een enorme hit. In totaal zijn er al meer dan 1 biljoen spelletjes gespeeld.

CBS brengt Candy Crush naar televisie
CBS brengt Candy Crush naar televisie (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian viert verjaardag niet

Kim Kardashian mag vrijdag 36 kaarsjes uitblazen, maar de realityster is allerminst van plan om haar verjaardag groots te vieren. Ze houdt het bewust klein nadat ze begin deze maand slachtoffer werd van een overval.

"Kim's verjaardag wordt dit jaar zeer klein gevierd", zegt een insider tegen E! Online. Volgens de bron heeft ze geen plannen en mag alleen directe familie op bezoek komen. "Ze is niet in de stemming. Kanye West doet wat hij kan om haar beter te laten voelen, maar de constante herinneringen aan de overval blijven haar plagen."

Eerder dinsdag maakte Kim's assistent al bekend dat ze een tijdje vrij neemt naar aanleiding van de overval. Twee weken geleden werd ze in haar appartement in Parijs beroofd van haar juwelen. Sindsdien liet de tv-ster zich nauwelijks meer in het openbaar zien.

Kim Kardashian viert verjaardag niet
Kim Kardashian viert verjaardag niet (Foto: BuzzE)

Schietpartij in kapsalon familiedrama

Een schietpartij in een kapsalon in de Duitse plaats Düren heeft dinsdag voor grote opschudding gezorgd. De politie rukte massaal uit en zette onmiddellijk nadat alarm was geslagen een deel van de binnenstad af. Een speciale eenheid viel het pand binnen en trof er twee zwaargewonden aan, van wie een 27-jarige man ter plekke overleed. Een even oude vrouw werd in een ziekenhuis opgenomen en geopereerd. Ze ligt op de afdeling intensive care.

De politie sprak van een familiedrama, zeer waarschijnlijk tussen een echtpaar met huwelijksproblemen. Een officier van justitie bevestigde dat vermoeden. "Een emotioneel geëscaleerde scheidingsaffaire. De man schoot zijn vrouw in het hoofd en sloeg daarna de hand aan zichzelf", aldus het OM.

Getuigen vertelden dat de man de kapperszaak binnenviel, de vrouw riep en haar vermoedelijk gijzelde. Daarbij vielen een onbekend aantal schoten. Aanwezige klanten konden ongedeerd ontsnappen.

Schietpartij in kapsalon familiedrama
Schietpartij in kapsalon familiedrama (Foto: ANP)

27 tips in cold case zaak Jolanda Meijer

Bij de politie zijn dinsdagavond 27 tips binnengekomen na de uitzending van Opsporing Verzocht over de in 1998 verdwenen Jolanda Meijer. Sindsdien is er niets meer van de prostituee en moeder van twee kinderen vernomen. Via Twitter bedankt de Groningse politie de tipgevers.

Sinds haar verdwijning eind jaren 90 is er op meerdere plaatsen in Groningen gegraven in de zoektocht naar de destijds 34-jarige vrouw. Ook werd er een beloning van 25.000 gulden (ruim 11.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip, maar zonder resultaat. De politie hoopt dat er zich door de uitzending van Opsporing Verzocht alsnog getuigen melden.

27 tips in cold case zaak Jolanda Meijer
27 tips in cold case zaak Jolanda Meijer (Foto: ANP)

Michael Moore maakt film over Trump

Michael Moore heeft een documentaire over Donald Trump gemaakt. Dat kondigde de Amerikaanse filmmaker dinsdag onverwachts aan, meldt The Hollywood Reporter. De eerste vertoning van Michael Moore in Trumpland is direct dinsdag in het IFC Center in New York.

De film is afgeleid uit de onemanshow die Moore wilde spelen in Ohio. Dat werd hem echter verboden omdat het theater de voorstelling te controversieel vond.

De documentaire moet later deze week in meer zalen in New York en Los Angeles te zien zijn. Ook verschijnt de film op iTunes.

Michael Moore maakt film over Trump
Michael Moore maakt film over Trump (Foto: BuzzE)

Sites illegaal vuurwerk op zwart gezet

De politie heeft een aantal websites van een man (25 jaar) uit Aalst op zwart laten zetten, waarop anderen illegaal vuurwerk te koop konden aanbieden. Hij werd dinsdag aangehouden. De man kwam al eerder in aanraking met de politie voor de handel in illegaal vuurwerk.

Bij de doorzoeking van zijn woning werden twee vuurwapens en wat illegaal vuurwerk gevonden, meldt de politie. Daarvoor is ook zijn 23-jarige vriendin opgepakt. De vuurwapens en het vuurwerk zijn in beslag genomen.

De drie sites waarop de verdachte actief was, zijn in beslag genomen. Dat is volgens de politie iets 'unieks'. "De host heeft de sites inmiddels volledig offline gehaald. Bezoekers krijgen de melding dat de politie de site in beslag heeft genomen."

Sites illegaal vuurwerk op zwart gezet
Sites illegaal vuurwerk op zwart gezet (Foto: ANP)

Volkswagen dichtbij groen licht schikking VS

Volkswagen krijgt waarschijnlijk snel definitieve goedkeuring voor de miljardenschikking die de autobouwer in juni met Amerikaanse toezichthouders sloot over het emissieschandaal. De rechter die de zaak beoordeelt zei dinsdag dat hij 'sterk' geneigd is om groen licht te geven voor de deal. Hij verwacht voor 25 oktober uitspraak te doen.

Volkswagen kreeg eerder al een voorlopige goedkeuring voor zijn voorstel in om gedupeerde consumenten te compenseren en om de ongeveer 482.000 betrokken auto's in de Verenigde Staten snel van de weg te krijgen.

De rechter gaf het Duitse autoconcern dinsdag een vergelijkbaar voorlopig fiat voor de schikking van 1,2 miljard dollar die het eind augustus heeft getroffen met 652 Volkswagendealers in de VS. Dat geld is bedoeld als compensatie voor de autodealers, die door de sjoemelsoftware-affaire al enige tijd met problemen kampen. Over deze deal wordt begin volgend jaar een definitief oordeel geveld.

Voor auto's van bepaalde type motors zijn overigens nog geen schikkingen getroffen. Daarover wordt nog steeds onderhandeld.

Volkswagen dichtbij groen licht schikking VS
Volkswagen dichtbij groen licht schikking VS (Foto: ANP)

FIA ontbiedt Hamilton op persconferentie

Lewis Hamilton zal komende donderdag moeten deelnemen aan de persconferentie voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten. Twee weken geleden in Japan riep zijn houding nogal wat afkeer op, omdat de Brit tijdens de vragenronde bezig was met andere dingen.

Hamilton sprak op Suzuka zich uit tegen het huidige format van de persconferentie dat hij als saai omschreef. Om de tijd te doden zat de Brit met zijn mobieltje op Snapchat waarbij hij zichzelf konijnenoren gaf en een foto van Carlos Sainz voorzag van een hertenkop.

Het kwam Hamilton direct al op veel kritiek te staan en dat had ook effect op de persconferentie na afloop van de kwalificatie. Daarin betichtte de Mercedes-coureur de media van onrespectvol gedrag en liep al snel weg. Na afloop van het raceweekend werd in de Britse media niet alleen de houding van Hamilton in twijfel getrokken, maar ook zijn geestelijke gesteldheid.

Tussendoor vocht Hamilton zich achter Nico Rosberg en Max Verstappen naar een knappe derde plaats, na achtste te hebben gelegen. Mogelijk is het slot met Verstappen de reden dat hij donderdag verplicht op moet komen draven. Wie de andere vijf rijders zijn die bij de persconferentie aanwezig moeten zijn is nog niet bekend. Of Hamilton zich dan wel zal gaan gedragen? We zullen het af moeten wachten.


De beruchte kwalificatie in Japan (Bron YouTube)

Note 7-wisselkantoren op luchthavens VS

Samsung wil Galaxy Note 7-eigenaren die moeten vliegen tegemoet komen. De Koreaanse techgigant gaat op een aantal luchthavens in de Verenigde Staten wisselkantoren openen waar mensen met een Note 7 hun toestel kunnen omruilen voor een ander model of hun aankoopbedrag terug kunnen krijgen. Dat meldt Bloomberg.

De Note 7 staat in de VS sinds afgelopen week op de zwarte lijst voor het vliegverkeer. Wie met een Note 7 wordt betrapt tijdens het boarden, is zijn telefoon zeker 30 dagen kwijt. Omdat het toestel geregistreerd staat als 'gevaarlijk' wordt het in beslag genomen en overgedragen aan het ministerie van Transport. Om te voorkomen dat klanten op luchthavens in de problemen komen, heeft Samsung besloten de kantoren te openen.

Nadat een aantal Note 7-toestellen in vlammen is opgegaan, is het apparaat op de zwarte lijst gezet. Voor Samsung gaf het terugroepen en vervangen dusdanige problemen dat de Note 7 per direct uit de handel is gehaald.

Note 7-wisselkantoren op luchthavens VS
Note 7-wisselkantoren op luchthavens VS (Foto: BuzzT)

Rusland moet ruwe radarbeelden MH17 nog geven

Ondanks een toezegging heeft Rusland ruwe radarbeelden rond rampvlucht MH17 nog niet overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend.

Volgens Den Haag heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op 3 oktober in een gesprek met de Nederlandse ambassadeur beloofd de informatie te delen met het internationale onderzoeksteam JIT, waar het OM deel van uitmaakt.

De Russische autoriteiten hebben niet gezegd waar de radar stond die de beelden heeft opgenomen, en ook niet waarom die data meer dan twee jaar lang niet beschikbaar zijn gesteld. Zodra Rusland de data heeft overgedragen zal de informatie door het JIT worden bestudeerd en beoordeeld.

Raket
Het gaat om ruwe radardata van 17 juli 2014 van het gebied waar vlucht MH17 werd neergehaald.

De Tweede Kamer houdt volgende week een debat over de MH17. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil van premier Mark Rutte horen hoe ervoor wordt gezorgd dat de onderzoekers de primaire radarbeelden in handen krijgen als bewijsmateriaal. Omtzigt benadrukt dat op de beelden een raket is te zien.

Uit het JIT-onderzoek blijkt dat een Russische raket de MH17 heeft geraakt. De raket werd afgeschoten vanaf Oekraïens gebied onder controle van pro-Russische opstandelingen.

Rusland moet ruwe radarbeelden MH17 nog geven
Rusland moet ruwe radarbeelden MH17 nog geven (Foto: ANP)

Ziek door ziekenhuis: 2,6 miljoen infecties

In de Europese ziekenhuizen sterven jaarlijks 91.000 mensen aan infecties die ze ter plekke hebben opgelopen. Dat heeft een nieuwe studie uitgewezen. Het aantal patiënten dat in een kliniek besmet raakt wordt geraamd op 2,6 miljoen. Het gaat vaak om longontsteking, bloedvergiftiging, urineweg- en wondinfecties. Ziektegevallen door multiresistente bacteriën zijn daarbij inbegrepen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen dinsdag bekendgemaakt in het vakblad 'Plos Medicine'. "Deze studie is in mijn ogen de beste die ik over dit thema heb gezien, niet alleen in Europa", prees Petra Gastmeier, een Berlijnse deskundige op dit gebied. "Het komt overeen met onze vermoedens." Ze schat dat ruwweg een derde van de besmettingen te voorkomen is, door bijvoorbeeld betere hygiëne.

Het onderzoeksteam werd geleid door de Italiaan Alessandro Cassini, verbonden aan het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC). Hij maakte gebruik van gegevens die in 2011-2012 zijn verzameld in dertig landen met in totaal 510 miljoen inwoners.

Ziek door ziekenhuis: 2,6 miljoen infecties
Ziek door ziekenhuis: 2,6 miljoen infecties (Foto: ANP)

Dumoulin twijfelt over Tour de France

Tom Dumoulin weet nog niet of hij komend jaar meedoet aan de Tour de France. Vandaag werd het parcours voor de Ronde in 2017 bekend en  met slechts 36 tijdritkilometers is Dumoulin daar bepaald niet gelukkig mee.

"Ik zou veel meer tijdritkilometers willen", aldus Dumoulin bij de NOS. "En dat valt een beetje tegen. Aan de andere kant is de Tour niet superlastig wat betreft hoeveelheid beklimmingen." Dumoulin wil pas een beslissing nemen als ook de parcoursen van de Giro en de Vuelta bekend zijn.

De Tour begint wel een tijdrit van 13 kilometer in Düsseldorf, waardoor er op de eerste dag een kans op geel is. "Als ik de Tour zou rijden en ik zou voor het klassement gaan, wordt het heel moeilijk om het geel te pakken. Want als ik me focus op een klassement, zullen mijn korte tijdritten eronder lijden."

Dumoulin sluit ook niet uit dat hij twee grote ronden gaat combineren. "Dan rijd ik er eentje voor het klassement. Ik sta er open in. De Tour heeft mij niet overtuigd."

Eurostar gaat minder treinen inzetten

Eurostar International gaat de frequentie van zijn treindienstregeling tussen Londen en het Europese vasteland terugbrengen. Ook is de spoorvervoerder van plan tachtig banen te schrappen.

De ingrepen zijn nodig vanwege de afgenomen vraag naar treintickets. Eurostar meldde in juli al dat er in het tweede kwartaal minder passagiers vervoerd werden, met een omzetdaling tot gevolg. In aanloop naar het brexitreferendum treinden er minder zakenreizigers door de Kanaaltunnel. Door de recente aanslagen in Parijs en Brussel worden er de laatste tijd tevens minder toeristische tripjes naar die steden ondernomen.

Het is nog niet duidelijk hoe de dienstregeling precies gaat veranderen. Daarover wilde Eurostar dinsdag nog geen details geven. De onderneming gaat binnenkort met tien nieuwe treinen tijden. Die zijn langer en kunnen daardoor meer passagiers vervoeren.

De reorganisatie wil het bedrijf zoveel mogelijk via een vrijwillige vertrekregeling oplossen. Daarover lopen nog gesprekken met de vakbonden.

Eurostar gaat minder treinen inzetten
Eurostar gaat minder treinen inzetten (Foto: ANP)

'Hotel Kim Kardashian was niet beveiligd'

Het Parijse hotel waar begin deze maand Kim Kardashian werd overvallen had al jaren de eigen beveiliging niet op orde. Dat zegt de hotelconciërge die dienst had op de avond van de overval tegen de Daily Mail. Het is voor het eerst dat hij publiekelijk over de 'traumatische' gebeurtenis praat.

"Er was amper beveiliging. Dat was een keuze. Het hotel gaf niets om beveiliging", vertelt de conciërge anoniem onder de naam Abdulrahman tegen de Britse tabloid. Hij waarschuwde de hotelleiding jaren geleden al over het risico, maar tevergeefs. "Er was werkelijk niets afgesloten."

Abdulrahman spreekt ook over het moment dat de overvallers bij hem aan de deur stonden. "Ik zat achter m'n bureau. De deur was dicht, maar die is van glas dus ze gebaarden dat ik de deur open moest maken. Ik zag de politie-uniformen, de petten, de jassen met reflecterende strepen", vervolgt hij. "Ik zei dat ze gewoon binnen konden komen omdat de deur niet op slot zat, maar ik moest het zelf doen. Toen ik dat eenmaal deed, grepen ze me en sloegen me in de boeien."

Politie-inval

De conciërge snapte eerst niet wat hij meemaakte en dacht dat het om een politie-inval ging. "Ik zei: ik werk hier, wat is er aan de hand? Maar daarna vroeg een van hen waar de bewakingscamera was. Op dat moment besefte ik dat het een overval was."

Abdulrahman moest daarna gedwongen meewerken en wees zodoende de weg naar de kamer van Kim Kardashian. De overvallers maakten in totaal voor zo'n 10 miljoen dollar aan sieraden en andere spullen buit. Ze zijn nog altijd spoorloos. De hotelconciërge is waarschijnlijk de belangrijkste getuige in de zaak.

'Hotel Kim Kardashian was niet beveiligd'
'Hotel Kim Kardashian was niet beveiligd' (Foto: BuzzE)

Pelle Oosting gaat winnen van Samsom en Asscher

U kent hem niet, maar als het aan hem zelf ligt dan gaat dat op korte termijn veranderen: Pelle Oosting. De man die lijsttrekker van de PvdA gaat worden. De 46-jarige Deventenaar is op dit moment griffier en raadsadviseur van de gemeente, maar stelt zichzelf als vierde kandidaat voor het Haagse lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid. Hiervoor moet hij 100 handtekeningen verzamelen vóór 24 oktober.

Ervaring met het politieke spel heeft hij dus slechts vanaf de zijlijn maar dat vindt hij zelf geen probleem. Als de verslaggever van de Stentor de vergelijking met de niet-politicus Donald Trump maakt, antwoord Oosting: "Grappig dat je die vergelijking maakt. Die klopt inderdaad wel een beetje. Hij, de realitystar, schudt de republikeinen met populistisch taalgebruik wakker. Laat ik dan maar de realitystar voor mijn partij worden. Ik ben niet vies van populistische taalgebruik, wel met behoud van de ideologie natuurlijk".

En om die ideologie is het Pelle Oosting te doen. Hij wil doelbewust breken met het establishment: de gezichten die al jaren bekend zijn, maar de kiezers van de PvdA nauwelijks vooruit helpen. We kunnen een klassiek links verhaal vol van solidariteit en duurzaamheid verwachten van deze kandidaat. En ondanks zijn gebrek aan ervaring in de politieke arena acht hij zichzelf vaardig genoeg om het in debatten op te kunnen nemen tegen ervaren sprekers als Pechtold, Wilders en Zijlstra.

Pelle Oosting ziet de strijd om het lijsttrekkersschap van de sociaaldemocraten dus vol vertrouwen tegemoet. Dat de voorzitter van de selectie Max van den Berg heet en al jaren een vriend van de familie is, staat daar ongetwijfeld los van.

Pelle Oosting kandidaat lijsttrekker pvda
Pelle Oosting kandidaat lijsttrekker pvda (foto: Ronald Hissink)

Obama tegen Trump: hou op met jammeren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Donald Trump te verstaan gegeven dat deze moet "ophouden met jammeren" dat er tijdens de verkiezingen op 8 november gesjoemeld wordt in zijn nadeel. Diens beweringen slaan nergens op en zijn absoluut niet gebaseerd op feiten.

"Ik heb nog nooit in mijn leven of in de moderne politieke geschiedenis meegemaakt dat een presidentskandidaat probeert de verkiezingen en het verkiezingsproces in twijfel te trekken nog voordat die geweest zijn", aldus Obama dinsdag na een onderhoud met de Italiaanse premier Matteo Renzi. "Ik roep de heer Trump op te stoppen met zeuren en zich sterk te maken om stemmen te verwerven door te overtuigen met zijn standpunten."

Obama hekelde ook Trumps koketteren met Vladimir Poetin. Hij noemde de toenadering tot de Russische president "ongekend in de Amerikaanse historie". Hij zei ook zelf geprobeerd te hebben een weg te vinden voor constructieve samenwerking met het Kremlin. Poetin bemoeilijkte dat door zijn agressie, in bijvoorbeeld Georgië en Oekraïne. "In plaats van met ons samen te werken heeft hij zijn steun voor het regime van Assad in Syrië versterkt."

Trump sprak regelmatig zijn waardering uit voor de daadkracht van Poetin en zei dat als hij zijn intrek mag nemen in het Witte Huis hij zo snel mogelijk een bezoek zal brengen aan Moskou.

Obama tegen Trump: hou op met jammeren
Obama tegen Trump: hou op met jammeren (Foto: ANP)

Fassbender springt er op los in Assassin's Creed

Distributeur 20 Century Fox heeft een nieuwe trailer online gezet van Assassin's Creed, een film gebaseerd op de game-franchise van game-uitgever Ubisoft.

Door de Animus, een stuk technologie waardoor mensen door de tijd kunnen reizen via hun grootouders, kruipt Callum Lynch, gespeeld door Michael Fassbender, in de huid van zijn voorvader Aguilar. In de vijftiende eeuw in Spanje was het overduidelijk ook geen feest met de Spaanse Inquisitie. Callum ontdekt dat Aguilar in een mysterieuze geheime genootschap zat, de Assassins genaamd. Hij leert er kennis en vaardigheden om de geheime Tempelier-genootschap in de huidige tijd te bevechten.

De cast bestaat uit Michael Fassbender (X-Men: Days of Future Past, 12 Years a Slave) en Oscar-winnaar Marion Cotillard (The Dark Knight Rises, La Vie en Rose). De film wordt geregisseerd door Justin Kurzel (Snowtown, Macbeth).

Eerder zou Assassin's Creed op 21 december 2016 uitkomen, maar zoals we zien op het eind is deze nu naar 1 januari 2017 gezet. Verwarring alom.

Warner Bros brengt Fantastic Beasts naar mobiel

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag Fantastic Beasts: Cases From The Wizarding World aan, een mobiele game geïnspireerd op de Harry Potter en Fantastic Beasts films, waarin je op zoek gaat naar verborgen objecten.

Spelers bezoeken bekende locaties zoals de Leaky Cauldron, Diagon Alley en Hogsmeade waar zij nieuwe magische mysteries ontdekken. Door verborgen objecten te ontdekken, bewijsmateriaal te analyseren, toverspreuken te gebruiken en toverdrank te brouwen, onderzoeken en ontrafelen spelers onverklaarbare gebeurtenissen en beschermen daarmee magische wezens.

"We zijn enorm verheugd om fans een nieuwe mobiele game te bieden die geïnspireerd is op J.K. Rowling's Wizarding World en die spelers uitnodigt om hun eigen fantastische wezens te ontdekken", aldus David Haddad, President, Warner Bros. Interactive Entertainment. "Fantastic Beasts: Cases from the Wizarding World biedt een plezierige magische mobiele ervaring voor alle spelers."

De game is vanaf 17 november beschikbaar, een dag na de release van de bioscoopfilm Fantastic Beasts and Where to Find Them. De game is dan te downloaden via de App Store voor iPhone en iPad en via Google Play voor Android mobiele apparaten.

Fantastic Beasts: Cases from the Wizarding World

Kaartspel Plants vs. Zombies Heroes uitgebracht

Electronic Arts en PopCap Games hebben vandaag aangekondigd dat Plants vs. Zombies Heroes vanaf nu wereldwijd beschikbaar is.

Plants vs. Zombies Heroes is een verzamelkaartspel van de makers van de Plants vs. Zombies-titels. Speel met de plant- en zombie-helden en stel een team samen om mee te vechten tegen vriend en vijand. Spelers kunnen honderden nieuwe en bekende PvZ-personages verzamelen, een winnend team samenstellen, en in de multiplayer-modus de arena betreden voor vriendelijke matches of een competitie-modus met ranking. De singeplayer-modus is in de stijl van stripboeken en stelt je in staat om 80 avonturen en 400 levels te beleven, terwijl jij je vaardigheden toont, nieuwe personages ontdekt en de tegenstanders verslaat. In de multiplayer-modus neem je het op tegen andere spelers in vriendelijke matches of competitie-modus met ranking.

"Plants vs. Zombies Heroes is een paar jaar geleden begonnen als een papieren prototype van een kaartspel. Dit was fantastisch voor ons team om met hun favoriete PvZ-personages te spelen in hun vrije tijd", zegt Brian Lindley, Senior Producer van Plants vs. Zombies Heroes. "Sindsdien is het doorgegroeid tot een hilarisch en doldwaas verzamelkaartspel dat leuk is voor iedereen, en tevens vol zit met diepgang, geheimen en strategieën. We kunnen niet wachten tot de fans beginnen met het spelen van het nieuwe spel."

Het spel is nu gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

Historie van TranStar 1 uitgelegd in Prey-trailer

Bethesda heeft een nieuwe video vrijgegeven voor Prey, dat door Arkane Studios ontwikkeld wordt. Hierin leren we meer over de duistere geschiedenis van Talos I.

In de alternatieve geschiedenis van Prey overleeft President Kennedy de aanslag op zijn leven wat op zijn beurt heel wat gevolgen heeft en leidt tot een centraal conflict. Na te zijn hersteld neemt Kennedy de controle over van het Amerikaanse/Russische samenwerkingsprogramma om zijn natie nog dieper de ruimte in te sturen door een Russische satelliet te transformeren in een operationele R&D faciliteit, bedoeld om aliens te bestuderen. Deze faciliteit wordt later omgedoopt tot Talos I, een geavanceerd ruimtestation in handen van TranStar Corporation.

Enkele jaren na TranStars overname wordt het station reeds gebruikt om proeven op dubieuze experimenten uit te voeren, met mensen aan boord die dienen als proefdieren – mensen zoals Morgan Yu. Na te hebben ontwaakt op Talos I, treft Morgan een buitenaardse entiteit, genaamd Typhon, aan in het station waar onderzoekers studies op hadden uitgevoerd om het vermogen van de mens mee te verbreden. Geholpen door buitenaardse krachten moet Morgan de inval zien te overleven, de mysteries achter Typhon zien te onthullen en de mensheid redden van het dreigende gevaar dat aan boord van het station sluimert.

Prey verschijnt in 2017 op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Apple trekt stekker uit oude USB-aansluiting

Apple lijkt nog deze maand met nieuwe laptops te komen. Volgens het doorgaans betrouwbare MacOtakara worden de MacBook Pro en de MacBook Air vernieuwd. De misschien wel belangrijkste verandering betreft het ontbreken van een USB-A-aansluiting. Apple gaat de 'oude' aansluitingen vervangen door het nieuwe USB-C.

Naast USB-A moeten ook Apples eigen MagSafe-oplaadpoort, het SD-kaart-sleufje en de HDMI-aansluiting het ontgelden. In de afgelopen jaar vernieuwde MacBook Pro zijn de volgens Apple verouderde poorten al weggelaten en de Japanse website schrijft dat Apple die ontwikkeling nu doortrekt naar de Air-lijn. Het grote verschil met de nu te verkrijgen MacBook Pro is dat er meerdere USB C-poorten op de nieuwe Macs komen. Zo wordt gesuggereerd dat de nieuwe Pro er vier krijgt. De huidige MacBook Pro heeft slechts één USB-C poort en dat leverde het bedrijf de nodige kritiek op.

Andere nieuwe snufjes in de MacBook Pro en de MacBook Air zijn een OLED-scherm op de plek waar nu de functietoetsen op het toetsenbord zitten en ondersteuning voor de TouchID-vingerafdrukscanner die ook in de iPhone en iPads te vinden is.

Het is niet duidelijk of Apple een apart event gaat houden voor de nieuwe Macs, maar aangezien oktober al voor de helft gepasseerd is, lijkt dat onwaarschijnlijk.

Apple trekt stekker uit oude USB-aansluiting
Apple trekt stekker uit oude USB-aansluiting (Foto: BuzzT)

Domino's Pizza boekt sterke groei

Pizzabezorger Domino's Pizza heeft een sterk kwartaal achter de rug. De verkopen namen zowel in de VS als wereldwijd flink toe, waardoor de keten een forse winstgroei boekte.

Domino's Pizza wist de verkopen bij Amerikaanse filialen die langer dan een jaar open zijn met ruim 13 procent op te voeren. De internationale tak boekte een met vorig jaar vergelijkbare groei van bijna 7 procent. Op de thuismarkt werd volgens het bedrijf het 22e achtereenvolgende kwartaal met groei geboekt, terwijl de internationale verkopen al bijna 23 jaar onafgebroken toenemen.

De totale omzet van het bedrijf steeg met 17 procent naar 567 miljoen dollar. De nettowinst liep met een kwart op tot 47,2 miljoen dollar.

Nieuwe filialen
Domino's Pizza voegde vorig kwartaal per saldo 316 nieuwe filialen aan zijn bestand toe. In het afgelopen jaar kwamen er 1133 verkooppunten bij. Wereldwijd waren er aan het eind van het op 11 september afgesloten kwartaal 13.252 filialen van Domino's Pizza, waarvan 5273 in de VS.

De kwartaalcijfers werden op Wall Street enthousiast ontvangen. Na bijna twee uur handel stond het aandeel Domino's bijna 7 procent in de plus.

Domino's Pizza boekt sterke groei
Domino's Pizza boekt sterke groei (Foto: ANP)

Hagenaar in voet geschoten bij aanhouding

Een 22-jarige Hagenaar is dinsdag in zijn voet geschoten toen hij probeerde te ontkomen aan zijn aanhouding. De man is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en is vervolgens vastgezet.

De politie wilde de man thuis aanhouden, maar hij ontsnapte via het balkon. Vervolgens probeerde hij in zijn auto te stappen. Op dat moment trok een agent zijn wapen en werd de verdachte in een voet geschoten.

De Rijksrecherche onderzoekt de schietpartij. Dat is gebruikelijk als de politie het vuur opent.

Hagenaar in voet geschoten bij aanhouding
Hagenaar in voet geschoten bij aanhouding (Foto: ANP)

Vrouw Assad 'kreeg kans op ballingschap'

De vrouw van de Syrische president Assad zegt dat ze de kans heeft gekregen om in vrijwillige ballingschap te gaan. De vijanden van haar man zouden haar het aanbod hebben gedaan het land te ontvluchten. Asma Assad zei dat in een interview met de Russische zender Rossija 24.

Het aanbod tot vrijwillige ballingschap zou zijn bedoeld om het vertrouwen van de bevolking in Bashar al-Assad te ondermijnen. Zij maakte niet duidelijk uit welke hoek het aanbod was gekomen.

"Ik ben hier vanaf het begin (van de oorlog) gebleven en ik heb er nooit aan gedacht om ergens anders te zijn", zei de presidentsvrouw, die het aanbod als 'stom' betitelde.

Vrouw Assad 'kreeg kans op ballingschap'
Vrouw Assad 'kreeg kans op ballingschap' (Foto: ANP)

Steeds minder animo voor griepprik

De animo om een griepprik te halen, neemt steeds verder af. Dat constateert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Vooral jongere en gezonde ouderen, met name vroege zestigers, zien ervan af. Waarom weet het instituut niet.

Tijdens de jaarlijkse vaccinatiecampagne van 2015 haalde nog maar één op de vijf Nederlanders de griepprik bij de huisarts en dat is alweer iets minder dan daarvoor. Er is al een dalende lijn sinds 2005. Naarmate de leeftijd toeneemt, gaan mensen wel vaker een prik halen. De mensen met een kwaal halen de griepprik ook nog wel.

De griepprik is het populairst onder mensen boven de 65 jaar met een hoog risico op complicaties door een medische aandoening. Hiervan laat 71 procent zich vaccineren.

Steeds minder animo voor griepprik
Steeds minder animo voor griepprik (Foto: ANP)

Celstraf voor aanbieder nep-Van Gogh

Een man (58) uit Wanneperveen heeft negen maanden cel gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij een nepschilderij wilde verkopen waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was. Hij gebruikte daarvoor vervalste brieven en een vals echtheidsonderzoek van het Van Gogh Museum. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Het schilderij werd internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van de valse documenten.

Het balletje kwam aan het rollen nadat een tussenpersoon aangifte had gedaan. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen.

Volgens de rechtbank in Zwolle is dit een "ernstige vorm van misleiding". Die kan leiden tot een enorme reputatieschade voor het Van Gogh Museum en kunsthandelaren. "Alleen maar om er financieel beter van te worden heeft de man zo ernstig afbreuk gedaan aan de waarde van documenten van een toonaangevend en respectabel museum."

Celstraf voor aanbieder nep-Van Gogh
Celstraf voor aanbieder nep-Van Gogh (Foto: ANP)

Jeugd VS: liever meteoor dan Trump of Clinton

Jonge Amerikanen zijn zo ontevreden over de presidentskandidaten, dat ze in een peiling hebben aangegeven nog liever door een enorme meteoor te worden geraakt dan Trump of Clinton in het Witte Huis te zien.

De niet serieus bedoelde vraag was opgenomen in een peiling om de mate van onvrede onder de jonge kiezers in kaart te brengen.

Trump als president ziet een meerderheid van de Amerikanen tussen 18 en 35 jaar niet zitten. Doe dan maar die meteoor, antwoordde 53 procent, terwijl 34 procent dat verkoos boven president Clinton. Bijna 40 procent wil liever een levenslange termijn voor Barack Obama.

"Het zegt iets over de politieke ontevredenheid die jonge Amerikanen voelen", zei de opiniepeiler. Bij de verkiezing van Obama speelden jonge kiezers juist een doorslaggevende rol.

Jeugd VS: liever meteoor dan Trump of Clinton
Jeugd VS: liever meteoor dan Trump of Clinton (Foto: ANP)

Leer Civilization 6 spelen

2K en Firaxis Games presenteren vandaag de zesdelige “How to video"-serie om je alvast voor te bereiden op de lancering van Civilization 6 voor pc op 21 oktober.

Civilization 6 biedt spelers nieuwe manieren om te communiceren met hun wereld, hun rijk uit te breiden over de kaart, vooruitgang te brengen in hun cultuur en concurreren tegen de grootste leiders uit de geschiedenis om een beschaving op te bouwen die de tand des tijds moet doorstaan. In het spel kunnen steden over de kaart uitgebreid worden. Een andere nieuwigheid is dat elke leider weer andere perks geeft om zijn volk ergens in te laten uitblinken. De hele lijst met tips kun je hier bekijken.

Pc-specificaties Watch Dogs 2 bekendgemaakt

Het ontwikkelteam van Watch Dogs 2 heeft de officiële specificaties voor de pc-versie van de game bekendgemaakt. Hieronder de volledige lijst met minimum en aanbevolen systeemeisen voor de pc-versie van de game, aangevuld met alle extra opties die deze versie biedt.

  Minimale pc-specs  
Processor   Intel Core i5 2400S @ 2.5 GHz | AMD FX 6120 @ 3.5 GHz
Besturingssysteem Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (alleen 64-bit versies)
RAM 6GB
Videokaart NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB) | AMD Radeon HD 7870 (2GB) of beter
Vrije opslagruimte 50 GB  
     
  Aanbevolen  
Processor Intel Core i5 3470 @ 3.2GHz | AMD FX 8120 @ 3.9 GHz  
Besturingssysteem Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (alleen 64-bit versies)  
RAM 8GB  
Videokaart NVIDIA GeForce GTX 780 (3GB) | NVIDIA GeForce GTX 970 (4GB) | NVIDIA GeForce GTX 1060 (3GB) of beter | AMD Radeon R9 290 (4GB) of beter  
Vrije opslagruimte 50 GB  

Een Windows-compatible keyboard en muis, Xbox One-controller of Dual Shock 4-controller worden er als controller aangeraden, terwijl je voor internet een breedbandverbinding van minimaal 256 Kbps moet hebben.

Op pc zijn er onder andere nog onderstaande verbeteringen te vinden:

  • 4K-ondersteuning
  • Stuttering/lag framerate optimalisatie, hierdoor wordt de besturing veel beter en minder afhankelijk van de framerate
  • Geen framerate-cap
  • Extra hoge resolutie van textures
  • SLI/Crossfire ondersteuning
  • Meerdere save-files
  • Multi-monitor ondersteuning waardoor je de HUD en menu niet op je hoofdmonitor hoeft te plaatsen

Watch Dogs 2 verschijnt op 15 november op PlayStation 4 en Xbox One en 29 november voor pc.

Veel meer neezeggers tegen orgaandonatie

Tijdens de afgelopen Donorweek (10 tot 17 oktober) hebben zich voor het eerst meer mensen gemeld die geen organen willen afstaan dan wel. Dat meldt het ministerie van VWS. Van de bijna 31.844 nieuwe registraties was het 5.414 keer Ja (17 procent) en maar liefst 26.430 (83 procent) Nee.

Onlangs ging de Tweede Kamer nipt akkoord met het wetsvoorstel van D66 voor een nieuw registratiesysteem. Dat leidde niet alleen tot blijdschap, maar ook tot commotie. Het is nog sterk de vraag of de Eerste Kamer ook zal instemmen. Maar het lijkt erop dat veel mensen al vooruit lopen op het nieuwe systeem, waarbij je actief moet weigeren, anders word je min of meer automatisch donor.

Ook bij de mensen die hun registratie lieten wijzigingen, pakte het negatief uit. Er werden 6.511 bestaande registraties in een Ja (37 procent) veranderd en 11.025 in een Nee (63 procent). Afgelopen twee jaar was de verhouding Ja - Nee 86 procent tegen 14 procent, gerekend over nieuwkomers en mensen die wijzigingen aanbrachten.

Teleurstellend
De pleitbezorger van de nieuwe donorwet, D66-Kamerlid Pia Dijkstra, noemt het 'natuurlijk teleurstellend' dat een meerderheid van de mensen nu kiest voor Nee. Vorig jaar overleden 134 mensen, omdat er geen orgaan beschikbaar was. "Zij zijn gebaat bij meer donoren. Ik zal me er voor blijven inzetten dat meer mensen zich actief registreren en zo meer donorpatiënten geholpen kunnen worden."

Dijkstra stelt dat het doel van de donorwet is dat mensen zelf een keuze maken. "Er zijn nog steeds bijna 9 miljoen mensen die nog geen keuze hebben gemaakt. Als de nieuwe wet in werking is, gaan al die mensen nog een keuze maken."

Meer dan duizend mensen wachten op een orgaan.

Veel meer neezeggers tegen orgaandonatie
Veel meer neezeggers tegen orgaandonatie (Foto: ANP)

Reparaties Merwedebrug beginnen zaterdag

Rijkswaterstaat gaat de zwakste plekken in de Merwedebrug bij Gorinchem met spoed aanpakken, zodat zwaar verkeer zo snel mogelijk weer gebruik kan maken van de A27 daar. De werkzaamheden beginnen zaterdag, aldus het ministerie van Infrastructuur dinsdag.

De voorziene reparaties duren tot december, maar het is dus de bedoeling om de brug nog tijdens de werkzaamheden weer open te stellen voor voertuigen boven 3500 kilo.

De brug is voor het vracht- en busvervoer in beide richtingen gesloten nadat er haarscheurtjes in de draagconstructie waren ontdekt. De transportsector heeft grote last van de afsluiting. De schade wordt op zeker een half miljoen euro per dag geschat. Vrachtwagens moeten omrijden en busbedrijven zetten kleine busjes in om passagiers toch snel over de brug te krijgen. Er wordt onderzocht of bedrijven schadevergoeding kunnen krijgen.

Reparaties Merwedebrug beginnen zaterdag
Reparaties Merwedebrug beginnen zaterdag (Foto: ANP)

Taalexamen voor Uber-chauffeurs Londen

Wie voor Uber een taxi wil besturen in Londen, moet eerst een taaltest afleggen om te laten zien dat hij of zij goed genoeg Engels spreekt. Alleen dan krijgen de chauffeurs een taxivergunning. De regel gaat op 1 april volgend jaar in, meldt Transport for London. De organisatie regelt al het verkeer en vervoer in de Britse hoofdstad.

De regel heeft gevolgen voor de taxidiensten UberX en UberBLACK. Uber heeft meer dan 30.000 bestuurders in de Britse hoofdstad.

Londen wil de traditionele taxi's, de black cabs, beschermen. Die chauffeurs moeten aan strengere eisen voldoen dan Uber-bestuurders. Zo moeten 'cabbies' de volledige plattegrond van de miljoenenstad uit hun hoofd kennen. Dat wordt getest met The Knowledge, waarbij ze meteen moeten kunnen zeggen wat de beste route is naar het opgegeven adres. Uber gebruikt daar navigatiesystemen voor.

Londen eiste aanvankelijk dat alleen chauffeurs uit niet-Engelstalige landen een taaltest zouden doen. Uber vond dat discriminatie en dreigde met een rechtszaak. Londen heeft nu besloten dat iedere chauffeur moet laten zien het Engels te beheersen.

Taalexamen voor Uber-chauffeurs Londen
Taalexamen voor Uber-chauffeurs Londen (Foto: BuzzT)

Grote diefstal kasgeld TivoliVredenburg

Bij de Utrechtse concertzaal TivoliVredenburg is in 2015 rond de 80.000 euro aan kasgeld gestolen. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het nieuws werd volgens TivoliVredenburg niet eerder bekendgemaakt vanwege het onderzoek dat was ingesteld.

De diefstal kwam aan het licht bij het opstellen van de jaarcijfers over 2015. Directeur Frans Vreeke spreekt van een trieste situatie. Voor de bezoekers van de concertzaal zijn er geen gevolgen. Het volledige bedrag zal worden teruggevorderd.

De concertzaal ging in 2014 open en kampte de eerste twee jaar met tekorten op de begroting.

Grote diefstal kasgeld TivoliVredenburg
Grote diefstal kasgeld TivoliVredenburg (Foto: ANP)

Populariteit Harley-Davidson tanende

De populariteit van Harley-Davidson is tanende. De Amerikaanse motorenmaker zag in het derde kwartaal de wereldwijde verkoop van motoren bij dealers met 4,5 procent teruglopen. Met name op de thuismarkt, goed voor twee derde van de totale verkopen, waren Harley's minder gewild. Hier werden ruim 7 procent minder motoren verkocht.

Het is al langer bekend dat Harley flink last heeft van de dure dollar, die zijn motoren relatief duur maakt ten opzichte van die van buitenlandse concurrenten. De winst van het concern kwam in de drie maanden tot en met september uit op ruim 114 miljoen dollar, tegenover 140 miljoen dollar een jaar eerder. De totale omzet van het concern daalde met 4 procent tot krap 1,3 miljard dollar.

Volgens Harley-topman Matt Levatich is er sprake van stevige concurrentie op de markt voor motorfietsen. Daarbij voelt het bedrijf de aanhoudende zwakte van de Amerikaanse industrie. In het vierde kwartaal verwacht Harley tot 25 miljoen dollar uit te geven om de bedrijfsvoering verder te 'stroomlijnen'. Het geld wordt gebuikt voor de afvloeiing van boventallig verklaard personeel en verdere herstructureringslasten.

Het bedrijf handhaafde de eerder afgegeven verwachting, waarbij het dit jaar 264.000 tot 269.000 motoren denkt te verschepen. Nieuwe modellen zullen de verkoop van motorfietsen volgens Harley in de laatste maanden van het jaar nog een flinke impuls geven.

Populariteit Harley-Davidson tanende
Populariteit Harley-Davidson tanende (Foto: ANP)

Nederlandse militairen aan de yoga

Nederlandse militairen kunnen aan de yoga. Het ministerie van Defensie laat sportinstructeurs bij de strijdkrachten opleiden tot yogadocenten, zodat zij andere militairen yoga kunnen bijbrengen. Het doel is dat iedere militair bij luchtmacht, landmacht en marine de gelegenheid krijgt om yoga te beoefenen.

Militairen dragen grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties, aldus het ministerie dinsdag. Yoga is mogelijk een middel om beter met dergelijke situaties om te kunnen gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen tijdens een uitzending en om traumatische ervaringen te verwerken.

De docenten worden opgeleid door de Amsterdamse yogadocent Johan Noorloos. Volgens hem vinden steeds meer mannen de weg naar de yogamat, van topsporters en advocaten tot studenten en beroepsmilitairen.

Nederlandse militairen aan de yoga
Nederlandse militairen aan de yoga (Foto: ANP)

Top in Parijs over toekomst van Mosul

Frankrijk belegt donderdag samen met Irak een topontmoeting in Parijs om te praten over de toekomst van de Iraakse stad Mosul als Islamitische Staat daar is verdreven. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault dinsdag gezegd.

Ayrault waarschuwde dat de slag om Mosul flinke tijd in beslag kan nemen en dat de kans groot is dat de extremisten zich daarna zullen terugtrekken in de hoofdstad van hun zelfbenoemde kalifaat, de Syrische stad Raqqa. Het is volgens hem dan ook van groot belang vast te stellen hoe ook Raqqa kan worden heroverd.

"Het zal tijd kosten en politieke overtuiging, maar we moeten op één lijn komen. We kunnen Islamitische Staat niet toestaan zichzelf te reorganiseren en aan kracht te winnen."

Het is nog niet duidelijk welke landen aan de topontmoeting deelnemen.

Top in Parijs over toekomst van Mosul
Top in Parijs over toekomst van Mosul (Foto: ANP)

Van der Sar nieuwe algemeen directeur van Ajax

Edwin van der Sar volgt Dolf Collee op als algemeen directeur van Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club dinsdagmiddag bekend.

Collee treedt terug van zijn positie als CEO, schrijft Ajax in een persbericht op de officiële website. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 11 november zal Van der Sar worden benoemd als zijn opvolger. Zijn plek als commercieel directeur wordt overgenomen door Menno Geelen, het huidige hoofd commercie.

De voormalige doelman van Ajax, Manchester United en het Nederlands elftal ging in december 2012 in Amsterdam aan de slag als directeur marketing. Hij vormde het directieteam met Jeroen Slop, Marc Overmars en Michael Kinsbergen, die hem moest klaarstomen voor het directievoorzitterschap.

Na het vertrek van Kinsbergen vond Van der Sar dat hij er nog niet klaar voor was om die taak op zich te nemen. Collee werd daarom als tussenpaus benoemd.

Van der Sar nieuwe algemeen directeur van Ajax (Pro Shots / Intime)
Van der Sar nieuwe algemeen directeur van Ajax (Pro Shots / Intime)

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is aKboR met het volgende onderschrift: "Niet geschoten is altijd mis. Jomanda straalde zo immers ook wonderen de wereld in."

De opgave van deze week:

We zagen dit opmerkelijke beeld tijdens de wedstrijd tussen Sturm Graz en SV Ried, wat is hier gaande? (Pro Shots / Gepa)
We zagen dit opmerkelijke beeld tijdens de wedstrijd tussen Sturm Graz en SV Ried, wat is hier gaande? (Pro Shots / Gepa)

Red Dead Redemption 2 officieel aangekondigd

Het heeft even geduurd maar het grote woord is eruit: de nieuwe op handen zijnde Rockstar-game gaat Red Dead Redemption 2 heten. Zo maakte de ontwikkelaar officieel bekend op zijn website.

Rockstar verklapt meteen een releasemoment: de herfst van 2017. Aanstaande donderdag brengt de ontwikkelaar de eerste trailer uit om 17:00 Nederlandse tijd. Houd FOK!games daarvoor in de gaten.

Rockstar Games hintte de afgelopen dagen al meermaals naar de nieuwe RDR, maar het was nog altijd niet duidelijk hoe de game nu zou gaan heten. Sinds de Tweet van gister, waarin een stukje concept art wordt laten zien van een zevental cowboys tegen een backdrop van een ondergaande zon, raakten de aandelen van moederbedrijf Take-Two al flink in de lift:

FNV: acties bij brandweer opgeschort

De acties bij de brandweer worden de komende drie weken opgeschort om de cao-onderhandelingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten meer kans van slagen te geven. Dat heeft vakbond FNV dinsdag laten weten.

De brandweerlieden voeren al ruim drie maanden actie om hun eisen in de cao-onderhandelingen kracht bij te zetten. Onder meer het plan van de gemeenten om de pensioenleeftijd te verhogen naar zestig jaar is tegen het zere been van de brandweerlieden. Daar lijkt nu overeenstemming over bereikt. "Inmiddels hebben we de eerste belangrijke stappen gezet en zijn we het er over eens dat de uittreedleeftijd van 59 jaar behouden blijft", aldus Bert de Haas van FNV.

Nog niet over alles zijn de partijen het eens. Mochten de onderhandelingen opnieuw mislopen, dan gaan de brandweerlieden opnieuw actievoeren, zegt de FNV.

FNV: acties bij brandweer opgeschort
FNV: acties bij brandweer opgeschort (Foto: ANP)

Na explosie bij BASF nog één vermiste

Hulpverleners zoeken nog naar één vermiste na de explosie maandag bij de vestiging van het chemieconcern BASF in het Duitse Ludwigshafen. BASF liet dinsdag weten dat acht mensen door de ontploffing zwaar gewond zijn geraakt. Zeventien anderen liepen lichte verwondingen op.

Volgens Duitse media worden duikers ingezet voor de zoektocht naar de persoon die nog zoek is. Direct na de ontploffing meldde BASF dat zes personen werden vermist. Later maandag sprak het bedrijf van twee vermisten.

BASF tast nog altijd in het duister naar de oorzaak van de explosie. Die had plaats aan het eind van de ochtend tijdens werkzaamheden aan het netwerk van pijpleidingen. Door die leidingen pompt het bedrijf grondstoffen van schepen naar de fabriek. Aanwijzingen voor een aanslag zijn er niet.

Na explosie bij BASF nog één vermiste
Na explosie bij BASF nog één vermiste (Foto: ANP)

Broederliefde komt naar Noorderslag

Broederliefde, Donnie en Pip Blom komen naar Noorderslag 2017. De organisatie kondigde dinsdag ook de komst aan van Rondé, Rob Dekay, Teske, The Jerry Hormone Ego Trip, The Grand East en Yung Internet.

De kaartverkoop voor Eurosonic Noorderslag begint 29 oktober. Nieuw dit jaar zijn de YUNG!-tickets, waarmee jongeren tot achttien jaar korting krijgen op toegangskaarten.

Eurosonic Noorderslag (11, 12 en 13 januari) geldt internationaal als het platform voor Europese muziek. In de binnenstad van Groningen ontdekken bezoekers de acts die in de zomer op de grote festivals staan. Noorderslag (zaterdag 14 januari) is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats in De Oosterpoort.

Broederliefde komt naar Noorderslag
Broederliefde komt naar Noorderslag (Foto: BuzzE)

RDW valt niet over term Autopilot bij Tesla

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) valt niet over de mogelijk verwarrende term 'Autopilot' die autofabrikant Tesla hanteert voor de software waarmee bestuurders geassisteerd kunnen rijden. Dat geldt ook voor andere commerciële benamingen voor dergelijke systemen zoals Steering Pilot, Piloted Driving en Lane Assist.

Volgens de RDW zijn fabrikanten vrij in de keuze van commerciële benamingen voor dit soort systemen. De Rijksdienst wil vooral dat bestuurders goed worden geïnformeerd over deze systemen en het juiste gebruik ervan.

De Duitse tegenhanger van de RDW drong er eerder bij Tesla op aan te stoppen met het gebruik van de term Autopilot in reclame-uitingen. Het Kraftfahrt-Bundesamt betoogt dat de software geen volledig automatische piloot is die zonder menselijke bestuurder kan, maar slechts een hulpmiddel bij het rijden.

RDW valt niet over term Autopilot bij Tesla
RDW valt niet over term Autopilot bij Tesla (Foto: BuzzT)

Pokemon Sun en Moon-datamine onthult veel nieuwe Pokémon

Vandaag is wereldwijd de demo voor Pokémon Sun en Moon te downloaden. Uiteraard is de data van deze demo uitvoerig bekeken, waardoor we veel nieuwe informatie hebben gekregen over bijvoorbeeld aanvallen, maar ook over nieuwe Pokémon.

Zo zien we onder andere dat de Geodude-familie een Alolan-versie hebben gekregen en dat de eerder gelekte evoluties van de starters klopten. Namen en dergelijke zijn helaas niet vermeldt in de video, maar we kunnen in ieder geval genieten van nieuwe designs en shiny-versies van de Pokémon.

De demo is te downloaden via de Nintendo eShop en stelt je in staat om Ash Greninja over te zetten naar de volledige versie van Sun of Moon. Deze lanceren op 23 november aanstaande.

Endemol maakt trampolineshow

Met The Big Bounce hoopt Endemol Shine een internationale tv-hit in handen te hebben. In het nieuwe tv-programma, dat volgend jaar op televisie te zien is, leggen de deelnemers springend een parcours vol hindernissen af, van trampoline naar trampoline.

"Het programma is al verkocht aan RTL Duitsland en er is belangstelling vanuit Amerika", vertelt producent Rob van der Vleugel op de tv-beurs Mipcom in Cannes aan De Telegraaf. ''En we zijn ook ver in de onderhandelingen met een grote Nederlandse zender."

In Amsterdam wordt alvast in een grote hal met trampolines geëxperimenteerd. Deelnemers moeten tijdens de opdrachten onder meer tussen draaiende wieken door springen en passeren deuren die slechts korte tijd geopend zijn.

Endemol maakt trampolineshow
Endemol maakt trampolineshow (Foto: BuzzE)

Aruba slikt nieuwe gouverneur

De Arubaanse regering legt zich neer bij de benoeming van Alfonso Boekhoudt tot gouverneur van het Caribische eiland. Dat zijn de Arubaanse premier Mike Eman en minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) dinsdag overeengekomen. Plasterk gaf op zijn beurt toe dat de manier waarop Boekhoudt is aangesteld geen schoonheidsprijs verdient.

Eman was spoorslags naar Den Haag gereisd om zijn beklag te doen over de benoeming van Boekhoudt. Hij had liever een ander gezien en was al helemaal niet tevreden over het volgens hem eigenmachtige optreden van de Nederlandse regering. Die zou de ongeschreven regel hebben geschonden dat Aruba zelf kandidaten voor het gouverneurschap voordraagt.

De kou is volgens Plasterk en Eman uit de lucht. Aruba accepteert de nieuwe gouverneur "in het belang van de relaties binnen het Koninkrijk". De beide bewindslieden hebben zich voorgenomen de komende tijd beter te gaan samenwerken.

Zelfstandig land
De gouverneur van Aruba, een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Hij vertegenwoordigt de belangen van het Koninkrijk en hij staat aan het hoofd van de Arubaanse regering.

Eman had zijn minister van Financiën voorgedragen voor de gouverneursvacature. Den Haag zag daar echter niets in.

Aruba slikt nieuwe gouverneur
Aruba slikt nieuwe gouverneur (Foto: ANP)

Recordaantal kinderen alleen naar Italië

Het aantal migrantenkinderen dat zonder ouders of andere begeleiders naar Italië is gevlucht, is dit jaar hoger dan ooit te voren. De VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF meldde dinsdag dat tot oktober ruim 20.000 jongens en meisjes zonder begeleiding van een volwassene naar Italië zijn gereisd

In heel 2015 waren 12.300 kinderen zonder begeleiding de Middellandse Zee met bestemming Italië overgestoken. Volgens UNICEF hebben de meeste migrantenkinderen geen flauw benul van wat ze in Europa kunnen verwachten. "Veel kinderen zijn getraumatiseerd door de verschrikkelijke dingen die ze tijdens de oversteek hebben meegemaakt", aldus een woordvoerster van de VN-organisatie. "Velen hebben mensen zien verdrinken."

Recordaantal kinderen alleen naar Italië
Recordaantal kinderen alleen naar Italië (Foto: ANP)

Top in Berlijn over vredesproces Oekraïne

Voor het eerst sinds het begin van de crisis in Oekraïne in het voorjaar van 2014 komt de Russische president Vladimir Poetin naar Berlijn. Hij praat woensdag 19 oktober in de Duitse hoofdstad met bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en het Oekraïense staatshoofd Petro Porosjenko over het vredesproces in het oosten van Oekraïne, aldus een Duitse regeringswoordvoerder dinsdag

De leiders van de vier landen spraken elkaar voor het eerst in dit verband in Normandië. Het vierpartijenoverleg heet daarom het Normandië-formaat. Rusland keerde zich in augustus af van de overleggroep, omdat Oekraïne zich schuldig zou hebben gemaakt aan het beramen van terroristische aanslagen. Eind september liet het Kremlin weten het overleg te willen hervatten.

De belangrijkste taak van de vier landen is het toezien op het vredesakkoord van Minsk. Daarin is onder meer opgenomen dat rebellen in Oost-Oekraïne en het Oekraïense leger zich aan een staakt-het-vuren moeten houden.

Top in Berlijn over vredesproces Oekraïne
Top in Berlijn over vredesproces Oekraïne (Foto: ANP)

Trump-bots versloegen Clinton-bots na debat

Presidentskandidaat Donald Trump heeft tegenstander Hillary Clinton dik verslagen na het eerste verkiezingsdebat vorige maand. Althans, op Twitter. De Twitter-bots voor Trump plaatsten na het debat 576.178 automatische tweets, de programmaatjes voor Clinton publiceerden 136.639 berichten. De universiteit van Oxford heeft dat uitgezocht, meldt de BBC dinsdag.

De onderzoekers keken naar tweets op de dag van het debat, 26 september, en in de drie dagen erna. Ze selecteerden die door te zoeken op veelgebruikte hashtags als #NeverHillary en #deplorable (voor Trump) en #ImWithHer en #StrongerTogether (voor Clinton). Vervolgens turfden ze de accounts die uitsluitend voor de ene kandidaat twitterden en niet voor de ander.

Zo vonden ze 1,8 miljoen tweets voor Trump en 613.000 voor Clinton. Vervolgens zochten ze de bots, die minstens vijftig tweets per dag plaatsten. Een op de drie tweets voor Trump kwam van een bot, bij Clinton was dat bijna een kwart.

Steun
De onderzoekers hebben niet uitgezocht door wie de bots zijn gemaakt. Ze zeggen dan ook niet dat de bots afkomstig zijn van de campagneteams van Trump en Clinton. Het is ook mogelijk dat Trump-aanhangers enthousiaster programma's hebben geschreven dan fans van Clinton.

Ook zonder de bots had Trump meer steun op Twitter dan Clinton, concluderen de onderzoekers. Maar de cijfers tonen volgens hen wel aan dat software "de publieke opinie kan manipuleren" en "politieke kwesties kan vertroebelen".

Trump-bots versloegen Clinton-bots na debat
Trump-bots versloegen Clinton-bots na debat (Foto: ANP)

Ontwikkelaar van Sleeping Dogs gesloten

United Front Games, ontwikkelaar van onder andere Sleeping Dogs, wordt gesloten. Een officiële verklaring is nog niet gegeven, maar werknemers nemen al afscheid.

United Front Games is naast Sleeping Dogs vooral bekend van ModNation Racers en LittleBigPlanet Karting voor de Playstation 3. Ook werkten ze samen met grotere studio's aan Tomb Raider (2013) en Halo: The Master Chief Collection. Vorige maand werd Smash+Grab nog toegevoegd aan het assortiment van Steam Early Access, maar de game is inmiddels niet meer beschikbaar.

Overigens is er nog steeds hoop op een vervolg op Sleeping Dogs, de rechten zijn in handen van Square Enix.

Boekenbal kiest voor alternatieve locatie

Het Boekenbal, de traditionele opening van de Boekenweek, wordt komend jaar gehouden 'op een plek die aansluit op het thema'. Dat is dit jaar 'Verboden vruchten'. Maar welke plek dat is, wil de organisatie nog niet zeggen. Het is in ieder geval eens niét de Amsterdamse Stadsschouwburg, bevestigt een woordvoerder van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Het Parool schrijft dat het gerucht gaat dat het feest op 24 maart in poppodium Paradiso wordt gehouden. "Het zou best kunnen dat we een optie op Paradiso hebben genomen. Maar we hebben altijd opties op drie of vier zalen. Welke het wordt, maken we in januari bekend."

Het Boekenbal heeft al vaker een andere locatie uitgekozen dan de schouwburg: Carré, het Concertgebouw en hotel Krasnapolsky waren ook al eens plaats van handeling. Voor 2018 en 2019 heeft de CPNB nu alvast de Stadsschouwburg gereserveerd.

Boekenbal kiest voor alternatieve locatie
Boekenbal kiest voor alternatieve locatie (Foto: BuzzE)

Gemalto werkt aan slimme Peugeots en Citroëns

Gemalto heeft een deal gesloten met de Franse autobouwer PSA Group. De digitaal beveiliger gaat miljoenen Peugeots en Citroëns verbinden met het zogeheten internet of things.

De volgende generatie auto's van PSA wordt voorzien van software voor allerlei slimme diensten, zoals entertainment, communicatie en informatievoorziening. Zo kunnen garages onder meer op afstand de staat van voertuigen in de gaten houden en bij de automobilist aan de bel trekken.

Gemalto werkt aan slimme Peugeots en Citroëns
Gemalto werkt aan slimme Peugeots en Citroëns (Foto: BuzzT)

Muziek op instrumenten van ijs

De Noor Terje Isungset geeft op 28 oktober in de Doelen in Rotterdam en 29 oktober in Muziekgebouw Eindhoven een concert op instrumenten van ijs. Hij doet dat volgens de Doelen al jaren en gebruikt eeuwenoud ijs, van verschillende herkomst.

Hij wint ijs in Canada, Rusland, Noorwegen en de Noordpool. Het komt van meren, van gletschers en hij gebruikt pakijs. Thuis in Noorwegen maakt hij er instrumenten van: xylofoons, trommels en hoorns. Hij komt nu met koelwagens naar Nederland, waar de Doelen volgens eigen zeggen op hem wacht met speciale ijsboxen. De concertzaal is al gewaarschuwd dat de belichting niet te fel mag zijn, want dan smelten de instrumenten.

In 2001 nam Isungset al zijn eerste ijsmuziek-cd op.

Muziek op instrumenten van ijs
Muziek op instrumenten van ijs (Foto: ANP)

Grote gokfusie van de baan

De fusie tussen het Britse gokbedrijf William Hill en zijn Canadese branchegenoot Amaya gaat niet door. De gesprekken over een samengaan zijn stopgezet, werd dinsdag bekendgemaakt.

William Hill kreeg zijn grootste aandeelhouder, Parvus Asset Management, niet mee. Die partij gaf aan te weinig financiële voordelen te zien in een samensmelting en vreesde dat aandeelhouderswaarde verloren zou gaan. Eerder meldde William Hill dat het in vergevorderde onderhandelingen was over een fusie ter waarde van circa 4,6 miljard pond (ruim 5,1 miljard euro). Als de fusie door was gegaan, zou een van 's werelds grootste spelers op het gebied van onlinegokken zijn ontstaan.

Amaya is eigenaar van de populaire pokerwebsites PokerStars en Full Tilt. William Hill houdt zich veel bezig met wedden op sporten zoals paardenraces en voetbalwedstrijden.

Grote gokfusie van de baan
Grote gokfusie van de baan (Foto: ANP)

Onzekerheid over handelsverdrag Canada

België hoopt het handelsverdrag tussen de EU en Canada nog deze week te kunnen ondertekenen. Dat zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag in Luxemburg voor aanvang van overleg van de Europese handelsministers.

De federale overheid in België is voorstander, benadrukte Reynders, maar in het gewest Wallonië is geen steun voor het zogeheten CETA-verdrag waar vijf jaar over is onderhandeld. Reynders staat permanent in contact met de Waalse premier Paul Magnette en probeert hem nog voor de EU-top eind deze week te kunnen overtuigen om het verdrag te steunen. Een aan het verdrag gehechte verklaring die punten waar onrust over is moet ophelderen, wordt mogelijk nog aangescherpt. "We zullen zien."

"We zijn er nog niet, maar we komen er wel. We werken er dag en nacht aan", zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel). Ook zij probeert de Walen te overtuigen. Zij noemde de Canadezen "een van onze meest hechte bondgenoten" en vreest dat andere landen de betrouwbaarheid van Europa in twijfel trekken als er geen handtekening komt.

Ongeduldig
De bedoeling is eigenlijk dat er later dinsdag witte rook komt, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Nu wordt gemikt op vrijdag, als de regeringsleiders in Brussel handelsonderwerpen bespreken.

"De Canadezen worden wat ongeduldig", zei Malmström. De planning is dat de Canadese premier Justin Trudeau het verdrag op 27 oktober op een top in Brussel komt bezegelen, maar als er geen ondertekening is, annuleert hij de trip.

Tegen CETA wordt in veel EU-landen geprotesteerd. Activisten hebben het gebouw waar de ministers vergaderen beklommen.

Onzekerheid over handelsverdrag Canada
Onzekerheid over handelsverdrag Canada (Foto: ANP)

IATA werkt aan snellere vliegveldchecks

De afhandeling van passagiersstromen op vliegvelden moet de komende jaren aanzienlijk worden verbeterd en versneld om de forse groei van het vliegverkeer te kunnen verwerken. Dat stelde de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA dinsdag.

IATA voorspelt al enkele jaren dat het vliegverkeer de komende twintig jaar ongeveer zal verdubbelen. Daarbij gaat de organisatie nu uit van zo'n 7,2 miljard vliegreizen in 2035, tegen circa 3,8 miljard dit jaar. Om die groei te ondersteunen werkt IATA momenteel aan een programma dat het hele proces van vliegen, van het kopen van een ticket tot het einde van de reis, moet vergemakkelijken.

Samen met de organisatie van internationale vliegvelden ACI worden daarbij nieuwe veiligheidschecks ontwikkeld die efficiënter en minder belastend voor de passagier zijn. Uiteindelijk zouden passagiers met maar één identiteitscheck per reis moeten worden geconfronteerd. Dit idee is volgens de IATA echter nog een "visionair concept".

IATA werkt aan snellere vliegveldchecks
IATA werkt aan snellere vliegveldchecks (Foto: ANP)

Ministerie oneens met kritiek Van der Dussen

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken herkent zich niet in de kritiek van Romano van der Dussen, die twaalf jaar onterecht in een Spaanse cel vastzat wegens verkrachting. Van der Dussen beschuldigde het ministerie maandag in NRC Handelsblad van "ernstige nalatigheid" en kondigde aan een claim in te dienen tegen de staat. Volgens een woordvoerder heeft zijn advocaat steken laten vallen.

Steen des aanstoots voor Van der Dussen is het feit dat Nederland in 2004 wist dat er geen match was tussen hem en DNA dat in het schaamhaar van het slachtoffer werd gevonden. De Nederlandse ambassade stelde hem hiervan op de hoogte in een brief, die ook naar de Spaanse rechter ging. Die brief werd aangehaald door NRC.

Volgens een woordvoerder was die brief al die jaren al openbaar. Pas in 2010 kwam er een nieuw rapport en werd bekend dat er een DNA-match was met een Britse moordenaar genaamd Mark Dixie. Van der Dussens advocaat heeft dat rapport niet goed opgepakt, aldus de woordvoerder.

Ministerie oneens met kritiek Van der Dussen
Ministerie oneens met kritiek Van der Dussen (Foto: ANP)

'Luchtaanvallen op Aleppo opgeschort'

De Russische en Syrische luchtmacht hebben hun luchtaanvallen op Aleppo sinds dinsdagmorgen 08.00 uur (Nederlandse tijd) opgeschort. De Russische minister van Defensie Sergej Shoigu zei dat tot de maatregel is besloten in verband met de voor donderdag afgekondigde 'humanitaire pauze'.

Moskou maakte maandag bekend dat het Russische leger donderdag van 08.00 tot 16.00 uur plaatselijke tijd geen bommen en raketten meer zal laten vallen op het oostelijk deel van de stad in het noorden van Syrië.

Door de tijdelijke, eenzijdige wapenstilstand waaraan ook de regeringstroepen van president Bashar al-Assad zich volgens Syrië zullen houden, moeten de duizenden inwoners van de zwaar belegerde wijken in Aleppo de gelegenheid krijgen een goed heenkomen te zoeken. Ook kunnen gewonden in veiligheid worden gebracht.

'Luchtaanvallen op Aleppo opgeschort'
'Luchtaanvallen op Aleppo opgeschort' (Foto: ANP)

Assange heeft geen internet meer

WikiLeaks-baas Julian Assange heeft sinds afgelopen zaterdag geen toegang tot internet meer. Hij zit al jaren ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen, maar Ecuador heeft zijn toegang afgesloten, zegt WikiLeaks. De reden daarvoor is niet bekend.

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade, omdat Zweden om zijn uitlevering had gevraagd. Ecuador gaf hem politiek asiel. Assange wordt in Zweden beschuldigd van aanranding, maar zelf denkt hij dat het een smoes is en dat hij uiteindelijk in de Verenigde Staten zou belanden. Dat land zou hem mogelijk willen vervolgen voor het onthullen van staatsgeheimen.

WikiLeaks heeft de laatste weken veel interne e-mails van de Amerikaanse Democratische partij naar buiten gebracht. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Democraten zijn de mails gestolen door Russische cyberspionnen.

Assange heeft geen internet meer
Assange heeft geen internet meer (Foto: BuzzT)

Red Dead Online-domein geregistreerd door Take-Two

Een oplettende Twitteraar viel het op dat Grand Theft Auto-uitgever Take-Two een domein heeft geregistreerd voor iets genaamd Red Dead Online. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit het multiplayer-onderdeel van de nieuwe Red Dead-game die Rockstar sinds enkele dagen teaset.

Take-Two is het moederbedrijf van onder andere Rockstar en werd gespot bij het aanmaken van het domein reddead.online bij internetbedrijf ICANN. Na het succes van GTA Online als multiplayer-onderdeel van GTA V, is het logisch om aan te nemen dat Rockstar een zelfde soort pad gaat bewandelen met de nieuwe Red Dead-game.

Ook in de vorige Western-game van Rockstar San Diego, Red Dead Redemption, zat een multiplayermodus, hoewel iets minder uitgebreid dan GTA Online als onderdeel van GTA V, waar uiteindelijk het gehele ontwikkelteam exclusief aan werkte. Het blijft ten aanzien van de nieuwe Red Dead-titel vooralsnog giswerk en is het wachten op een officiële aankondiging.

reddea

Civilization 6 is er klaar voor

Vandaag lanceert 2K Games alvast de Civilization 6-launchtrailer. In de strategische game gaan we dit keer met behulp van bekende personen uit de geschiedenis het uitmaken welk volk als overwinnaar uit de bus komt.

Civilization 6 biedt spelers nieuwe manieren om te communiceren met hun wereld, hun rijk uit te breiden over de kaart, vooruitgang te brengen in hun cultuur en concurreren tegen de grootste leiders uit de geschiedenis om een beschaving op te bouwen die de tand des tijds moet doorstaan. In het spel kunnen steden over de kaart uitgebreid worden. Een andere nieuwigheid is dat elke leider weer andere perks geeft om zijn volk ergens in te laten uitblinken.

Civilization 6 is vanaf 21 oktober op pc via Steam verkrijgbaar.

WK rallycross: inhalen doe je zo!

Afgelopen weekeinde werd op het circuit van Estering in Duitsland de elfde en voorlaatste rallycross van het WK 2016 gehouden. Voormalig DTM-kampioen Mattias Ekström veroverde er zijn allereerste wereldtitel, maar de internationale aandacht ging vooral uit naar de 20-jarige Zweed Kevin Eriksson. 

Eriksson maakte in 2014 zijn WK-debuut met een derde plaats, deed vorig jaar niet mee en kwam dit jaar niet verder dan een zevende en achtste plaats. In Estering ging het helemaal anders: hij haalde de finale en liet daarin in de eerste bocht met een van de beste acties van het seizoen zien hoe je in de wereld van de rallycross in kunt halen. Vanaf de vierde plek pakte hij de koppositie en dat leverde hem geen windeieren op: Eriksson hield het vol en pakte zijn eerste WRX-zege ooit. 

De oplettende kijker ziet overigens dat Ekström een iets minder goede bocht kende: hij ging samen met Petter Solberg als eerste de bocht in, maar kwam er kansloos als laatste uit. Toch hield hij in het kampioenschap genoeg punten over om zich met één rallycross te gaan te verzekeren van de wereldtitel. 

Vermogen Marijke Helwegen naar goede doelen

Marijke Helwegen (67) en haar man Harry (69) hebben onlangs bij de notaris een testament laten opmaken. "We hebben vastgelegd dat ons hele vermogen naar goede doelen gaat. We hebben er een aantal geselecteerd, die allemaal met de natuur en dieren te maken hebben. Die stichtingen krijgen álles", vertelt Marijke Helwegen aan Privé.

Het echtpaar Helwegen mag de pensioengerechtigde leeftijd dan hebben bereikt, allebei werken ze stug door. Marijke speecht op bedrijfsevenementen.

"Ik heb werk altijd gebruikt om dingen te compenseren. Ik moet iets om handen hebben. De een stort zich op zijn kinderen, maar die heb ik niet, dus ik doe het hiermee."

Vermogen Marijke Helwegen naar goede doelen
Vermogen Marijke Helwegen naar goede doelen (Foto: BuzzE)

Werklozen vinden sneller een baan

Twee op de drie werklozen vinden binnen een jaar een baan. Door de groeiende werkgelegenheid nemen de kansen op de arbeidsmarkt weer toe en daarvan profiteren logischerwijs ook mensen die in de WW zitten. Dat blijkt uit een rapport van het UWV dat dinsdag is gepubliceerd.

Van alle personen die in 2014 in de WW belandden, vond 65 procent binnen een jaar een baan. Dat was in 2012 nog 60 procent. Ongeveer de helft van de WW'ers ging aan het werk in een andere sector.

Volgens het UWV zijn de verschillen per sector overigens wel groot. Bij de uitzendkrachten vond 80 procent binnen een jaar weer werk, waarmee het de best presterende groep was. Mensen die een baan zochten in de financiële dienstverlening komen er het bekaaidst van af. Krap vier op de tien werkzoekenden waren binnen een jaar weer aan de slag.

Werklozen vinden sneller een baan
Werklozen vinden sneller een baan (Foto: ANP)

'Terreinwinst coalitie bij aanval op Mosul'

Het Iraakse leger en zijn bondgenoten hebben in de eerste dag van de aanval op het IS-bolwerk Mosul forse terreinwinst geboekt. Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei tegen CNN dat de coalitie honderden vierkante kilometer gebied op de soennitische terreurgroep heeft veroverd.

Ook heeft de coalitie van onder meer Iraakse militairen, peshmerga (Koerdische strijders) en sjiititische milities negen dorpen die eerder onder controle van IS stonden in handen gekregen. Bevelhebbers van de peshmerga zeiden dat ze tot dusver minder tegenstand van IS hebben gekregen dan ze hadden verwacht.

Het Iraakse leger en zijn bondgenoten begonnen in de nacht van zondag op maandag aan het offensief om Mosul te heroveren op IS. De terreurbeweging kreeg de stad in het noorden van Irak in 2014 in handen.

'Terreinwinst coalitie bij aanval op Mosul'
'Terreinwinst coalitie bij aanval op Mosul' (Foto: ANP)

Brexitshoppers doen Burberry goed

Het Britse modehuis Burberry heeft afgelopen maanden geprofiteerd van de extra toeristen die sinds het brexitreferendum goedkoper in Londen kunnen shoppen. De hogere uitgaven van toeristen aan luxe goederen in Groot-Brittannië waren echter niet voldoende om de zorgen van investeerders over de lagere verkopen in Azië weg te nemen.

De onzekerheid door de Britse keuze om de Europese Unie te verlaten heeft gezorgd voor een forse waardedaling van het pond. Daardoor werd het voor buitenlandse toeristen goedkoper in Groot-Brittannië te winkelen. De vergelijkbare Britse verkopen van Burberry stegen dankzij die ontwikkeling met 30 procent.

De verkopen in Hongkong bleven volgens Burberry daarentegen zwak. Naast de Aziatische tegenwind had ook de groothandelsdivisie het moeilijk. De verwachtingen voor die tak voor de tweede helft van het boekjaar werden verlaagd naar een krimp van 15 procent tegen een eerder voorspelde daling van 10 procent.

Stijging
De totale omzet in het halfjaar tot eind september daalde, vooral door wisselkoerseffecten, met 4 procent tot 1,2 miljard pond. Als de lagere stand van het Britse pond buiten beschouwing wordt gelaten was volgens de onderneming sprake van een stijging van 5 procent.

Voor het lopende boekjaar verwacht Burberry dat het zwakke pond 105 miljoen pond zal bijdragen aan de winst. Daarbij gaat het bedrijf uit van de koers van eind september. Op basis van de huidige koers zou daar nog eens 20 miljoen pond extra bij komen.

Brexitshoppers doen Burberry goed
Brexitshoppers doen Burberry goed (Foto: ANP)

Israël pakt Palestijnse voetbalcoach op voor 'aanzetten tot terreur'

De coach van de Palestijnse voetbalclub Hilal al-Quds is door de Israëlische politie gearresteerd. Maher Abu Sanina wordt verdacht van het aanzetten tot en steunen van terreur. Vorige week zette de club, uitkomend in de topcompetitie van de Westelijke Jordaanoever, een foto online waarop het team voor een wedstrijd met een opvallende spandoek afgebeeld stond.

Op het spandoek stond een foto van Mesbah Abu Sabih, die twee dagen eerder bij een aanval twee Israëliërs doodde. Terwijl hij probeerde te vluchten werd de terrorist zelf doodgeschoten. "De voetbalclub Hilal al-Quds rouwt om het verlies van de leeuw van al-Aqsa, de martelaar en held Mesbah Abu Sabih", zo viel op het op z'n minst opvallend te noemen spandoek te lezen. Een woordvoerder van de club zou gezegd hebben dat fans het spandoek mee hebben genomen, omdat ze boos waren over de dood van Sabih. 

Hilal al-Quds is een redelijk succesvolle club op de Westelijke Jordaanoever, naast de Gazastrook een van de twee Palestijnse regio's met elk hun eigen topcompetitie. In 2012 werden ze er kampioen, maar afgelopen seizoen ging het minder en konden ze degradatie nog nipt voorkomen. Palestijnse bronnen ontkennen overigens dat Sanina de coach van het team is en zeggen dat hij 'slechts' lid is van de raad van bestuur. 

Samsung betaalt makers onderdelen Note 7

Samsung zal de bedrijven die onderdelen maken voor de Galaxy Note 7 gewoon betalen voor de ongebruikte delen, ook nu de smartphones niet meer worden geproduceerd en verkocht. Bovendien krijgen de toeleveranciers misschien opdrachten voor andere modellen.

In een verklaring aan persbureau Reuters liet Samsung dinsdag weten: "Samsung zal de inventaris van onze partners snel opmaken en compenseren." De toeleveranciers krijgen ook geld voor het materiaal dat ze al hebben gekocht om onderdelen van te maken. Samsung zegt er niet bij hoeveel geld dat zal kosten.

Samsung besloot een week geleden om definitief te stoppen met de Note 7. Kort na de lancering bleek dat de smartphone spontaan in brand kon vliegen of kon ontploffen. Samsung besloot miljoenen toestellen te vervangen, maar ook die zouden niet veilig zijn. De Note 7 was in Nederland nog niet op de markt gebracht. Samsung verwacht miljarden euro's minder te verdienen door de problemen.

Samsung betaalt makers onderdelen Note 7
Samsung betaalt makers onderdelen Note 7 (Foto: BuzzT)

Melania Trump zegt dat Donald werd opgehitst

Donald Trump heeft zich laten ophitsen door presentator Billy Bush om vrouwonvriendelijke uitspraken te doen in de uitgelekte video uit 2005. Met die uitspraak heeft Melania Trump haar man maandag verdedigd in een interview met CNN.

De echtgenote van de Republikeinse presidentskandidaat reageerde in het interview voor het eerst op televisie op de laatdunkende opmerkingen die haar man had gedaan in de video. Ze deed de uitspraken af als "jongenspraat", maar zei ook dat ze verrast was, omdat ze haar man nog nooit zo had horen praten. "Ik was verrast, want ik zei dat ik die persoon die op die manier praat niet ken. Zulke dingen zou hij privé ook niet zeggen", aldus de beoogde first lady.

In een ander interview had Melania al gezegd dat ze haar man de uitspraken had vergeven. "Ik heb zijn excuses aanvaard en we gaan verder."

Melania Trump zegt dat Donald werd opgehitst
Melania Trump zegt dat Donald werd opgehitst (Foto: ANP)

James Franco aangeklaagd om kopstoot

Acteur James Franco wordt door een fotograaf aangeklaagd voor het uitdelen van een kopstoot. Dat meldt Variety op basis van documenten.

De fotograaf, David Tonessen, zegt dat de 38-jarige Franco hem lastig viel tijdens een concert van Lana Del Rey in 2014 waar Tonessen fotos aan het maken was. Uit de documenten blijkt dat Franco een aantal demonische blikken uitwisselde met de fotograaf en hem vervolgens een kopstoot in de buik gaf. De acteur zou daarna de benen hebben genomen.

Tonessen moest worden opgenomen in het ziekenhuis en zegt ook een psychologisch trauma te hebben opgelopen door het incident.

Franco wordt gesommeerd om alle ziekenhuiskosten en een schadevergoeding te betalen. Wanneer de zaak voorkomt is nog niet bekend. Franco heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

James Franco aangeklaagd om kopstoot
James Franco aangeklaagd om kopstoot (Foto: BuzzE)

'Nederland vergeet hand op te houden'

Nederland laat kansen liggen om te profiteren van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), oftewel het Junckerfonds. Dat zegt voorzitter Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW dinsdag. Van de 10,2 miljard euro die tot en met september door het fonds aan leningen in negentien EU-staten zijn toegekend, heeft Nederland volgens hem 'een magere' 161,5 miljoen euro benut. Daarmee staat Nederland van alle lidstaten bijna onderaan.

Het Junckerfonds van 315 miljard euro is ooit in het leven geroepen om investeringen in Europese projecten te stimuleren. Volgens De Boer biedt het fonds bedrijven en overheden kansen om te investeren in 'de grote opgaven waar we voor staan', zoals digitalisering, de overgang naar een meer duurzame energiehuishouding, nieuwe infrastructuur of meer hergebruik van grondstoffen.

De Boer noemt het zuur dat Nederland extra middelen dreigt mis te lopen, zeker omdat Brussel het fonds bijna wil verdubbelen tot een half miljard euro.

Investeringsfonds
VNO-NCW pleit voor de oprichting van een publiek-privaat investeringsfonds dat helpt om dergelijke projecten van de grond te krijgen. De Boer noemt als voorbeeld de aanleg van een warmtenet. "Daarbij zijn zoveel partijen betrokken met bovendien vaak complexe regelgeving dat dit vaak lastig van de grond komt en maatschappelijke kansen onbenut blijven."

Ook MKB Nederland en LTO Nederland geven aan in Nederland een investeringsfonds- of bank te missen, zoals veel andere Europese landen wel kennen. Zo'n instelling vormt vaak een eerste aanspreekpunt voor de Europese investeringsbank EIB, die het Junckerfonds uitvoert.

'Nederland vergeet hand op te houden'
'Nederland vergeet hand op te houden' (Foto: ANP)

Attractieve verpakking tabak in de ban

Sigarettenfabrikanten mogen hun waar niet langer verkopen in voor jongeren aantrekkelijke verpakkingen. Dat vindt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij heeft de Tweede Kamer voorgesteld de tabaksindustrie strengere regels op te leggen.

Van Rijn wil het gebruik van opvallende kleur, glimmend, doorzichtig en metalig materiaal en verpakkingen met 'bijzondere effecten' aan banden leggen. Ook mogen de tabaksfabrikanten wat hem betreft hun waar niet langer koppelen aan een bijzondere gelegenheid, zoals Koningsdag. De fabrikanten zouden met de opzichtige verpakkingen vooral jongeren willen aanspreken, die volgens de staatssecretaris extra gevoelig zijn voor deze marketingmethoden.

De tabaksindustrie is niet voor een gat te vangen, denkt Van Rijn. Zij zal vermoedelijk nieuwe manieren bedenken om haar product aan de man te brengen. Daarom wil de staatssecretaris het makkelijker maken nieuwe soorten verpakkingsreclame eveneens te verbieden.

Attractieve verpakking tabak in de ban
Attractieve verpakking tabak in de ban (Foto: ANP)

Google wil vliegreizigers helpen besparen

Google wil het vliegreizigers niet alleen makkelijker maken, de techgigant hoopt de reizigers ook te kunnen laten besparen. Google heeft de Google Flights-app onder handen genomen en voortaan kun je in de app prijsschommelingen van vliegtickets in de gaten houden.

Als je een ticket op het oog hebt, maar deze nog niet wilt bestellen, kun je het kaartje 'volgen' in Google Flights. De app vergelijkt de prijs van de tickets met historische prijzen en combineert die data met prijsverwachtingen. Als Google verwacht dat je ticket goedkoper of duurder wordt binnen niet al te lange tijd, krijg je van Flight een seintje.

Ook als je wel van plan bent om alvast te boeken, maakt Google Flights een korte prijsverwachting. Mocht Google verwachten dat de huidige prijs het laagste is, zal de app je adviseren voor een bepaalde tijd te boeken om prijsstijgingen te voorkomen.

Google wil vliegreizigers helpen besparen
Google wil vliegreizigers helpen besparen (Foto: BuzzT)

Zanger Lukas Graham vader geworden

Lukas Forchhammer, de frontman van de band Lukas Graham, is vader geworden van een dochter. De Deense zanger en zijn vriendin Marie-Louise verwelkomden de baby zaterdag, bevestigt zijn woordvoerder tegenover People. Het meisje is hun eerste kindje.

De 28-jarige Forchhammer, die vorig jaar met zijn band een wereldhit scoorde met 7 Years, maakte in juni bekend dat zijn vriendin zwanger was. Marie-Louise deelde zaterdag al op Instagram een kiekje van twee babyvoetjes.

Zanger Lukas Graham vader geworden
Zanger Lukas Graham vader geworden (Foto: BuzzE)

Ambulances te vaak te laat in grootste steden

Ambulances zijn in de twee grootste steden van Nederland relatief vaak te laat ter plaatse. In Amsterdam lukt het in 7 procent van de spoedgevallen niet om binnen een kwartier ter plaatse te zijn, in Rotterdam moeten mensen in 6 procent van de gevallen langer wachten. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen analyse van RTL Nieuws.

Landelijk is afgesproken dat 95 procent van de ambulanceritten hooguit een kwartier mag duren. Dat lukt in veel steden ruimschoots: in Leiden, Dordrecht, Enschede, Heerlen en Nijmegen kwam vorig jaar minder dan 2 procent te laat.

Los van Amsterdam en Rotterdam doen ambulances er op het platteland vaak langer over. Op het eiland Goeree-Overflakkee wordt de norm bijvoorbeeld in 19 procent van de ritten niet gehaald.

Zeewolde (Flevoland) scoort het slechtst: daar kwam 29 procent later aan dan eigenlijk de bedoeling is. De gemeenten Oirschot en Molenwaard zijn ook laagvliegers, met 28 procent te laat.

Ambulances te vaak te laat in grootste steden
Ambulances te vaak te laat in grootste steden (Foto: ANP)

Springsteen zet 17.000 keer zijn handtekening

Bruce Springsteen is op wereldtournee. Alleen staat hij nu niet met zijn band op de podia van concertzalen en stadions, maar zit hij in zaaltjes en boekwinkels om over zijn autobiografie te praten en deze te signeren. Maandag was hij in Londen.

"Ik heb de afgelopen weken 17.000 keer mijn handtekening gezet. Zeventien 'fucking' duizend keer! Is dat geen vermelding in het Guinness Book of Records?", tekent het AD op uit de mond van Springsteen.

Overal waar de 67-jarige rocker komt om te signeren, wacht een lange rij fans die een kaartje hebben moeten kopen om even dichtbij hun idool te zijn. "Dat waardeer ik, ik heb een band voor het leven met mijn fans, die ik nu één voor één ontmoet. Heel anders dan ik gewend ben. Maar al is het tien seconden per persoon, je krijgt een indruk. En andersom ook. Wat ben je klein, hoor ik regelmatig, aldus de 1,77 meter lange Amerikaan."

Springsteen zet 17.000 keer zijn handtekening
Springsteen zet 17.000 keer zijn handtekening (Foto: BuzzE)

Spoor Moerdijkbrug wordt in 2017 vervangen

Het spoor op de Moerdijkbrug wordt volgend jaar volledig vervangen. Het onderhoud wordt in het tweede kwartaal van 2017 uitgevoerd, maar wanneer precies kon een woordvoerder van ProRail nog niet zeggen. Ook over de exacte duur van de werkzaamheden, die de woordvoerder als 'complex' omschreef, is nog geen duidelijkheid.

Dagblad BN DeStem meldde dinsdagochtend dat er scheuren in de kunststof bedding zitten waarin de rails liggen, en dat daarom eerder dan verwacht onderhoud nodig is. Volgens de krant gaat het onderhoud twee periodes van tien dagen in beslag nemen, maar de woordvoerder gaf aan dat nog niet vaststaat hoe lang de brug dicht gaat en of het werk in een lange, of meerdere kortere periodes wordt uitgevoerd.

Ook de gevolgen voor het treinverkeer zijn nog niet geheel duidelijk. Daarover wordt nog overlegd met vervoerders en experts.

Spoor Moerdijkbrug wordt in 2017 vervangen
Spoor Moerdijkbrug wordt in 2017 vervangen (Foto: ANP)

Angelina Jolie wil tatoeages verwijderen

Angelina Jolie wil al haar tatoeages die haar aan Brad Pitt herinneren laten verwijderen. Dat melden bronnen aan Radar.

"Ze heeft Brads geboorteplaats in coördinaten op haar arm en een romantisch ontwerp dat ze samen hebben laten zetten in Cambodja. Ze wil beide tatoeages laten verwijderen", aldus een ingewijde.

Jolie is zichtbaar liefhebber van tatoeages en heeft meerdere ontwerpen op haar lichaam laten vereeuwigen. Het is niet de eerste keer dat de 41-jarige actrice een tatoeage die haar doet denken aan een ex laat verwijderen. Na haar stukgelopen relatie met Billy Bob Thornton in 2003 liet Jolie ook een aantal tatoeages aanpassen of verwijderen.

Het verwijderen van tatoeages is een pijnlijke ingreep. "Het laat zien dat ze nog erg boos is op Brad", aldus de bron, die eraan toevoegt dat Jolie een keiharde vrouw is, die zichzelf niet wil laten kennen.

Angelina Jolie wil tatoeages verwijderen
Angelina Jolie wil tatoeages verwijderen (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian neemt tijdje vrij

Kim Kardashian neemt een tijdje vrij. Dat bevestigt haar assistente aan E-News!

Twee weken geleden werd Kardashian in haar appartement in Parijs beroofd van haar juwelen. De roof beheerste een week lang het nieuws. De tv-ster was na de beroving erg van slag en liet zich niet in het openbaar zien.

"Keeks neemt een tijdje vrij", schrijft assistent Steph Shep aan fans via de app, zo weet E-News! Kardashian heeft sinds het incident in Parijs ook geen nieuws meer gepost via haar applicatie of website.

Kardashian zou inmiddels professionele hulp hebben gezocht en in therapie zijn. "Het gaat steeds beter met haar maar ze moet nog een lange weg gaan om te herstellen van de overval", aldus een ingewijde. Ze wordt daarbij volgens vrienden elke dag bijgestaan door haar man, rapper Kanye West.

Kim Kardashian neemt tijdje vrij
Kim Kardashian neemt tijdje vrij (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer.. Regen én buien

Welkom op deze dinsdag! Er staan ons een paar wisselvallige dagen te wachten. Gisteren was het nog wel een aardige dag na het wegtrekken van een storing. (Vlissingen 23 mm) De zon brak er af en toe door en overdag bleef het grotendeels droog. Pas helemaal aan het einde van de middag kwamen er wat buien voor langs de kust. De afgelopen nacht vielen die ook in het westen- en noordwesten. In het binnenland bleef het overwegend droog.

Vanmiddag passeert er dan een actieve storing. In het oosten schijnt eerst de zon nog even, maar ook daar raakt het dan snel bewolkt. Dit wordt gevolgd door regen. Plaatselijk valt er dan zo'n 10 millimeter. Langs de kust kan dit zelfs nog oplopen tot rond de 20 millimeter. Ook is er kans op onweer en windstoten. In de loop van de middag klaart het van het westen uit weer wat op, maar een bui blijft mogelijk. Tegen de avond zijn er in de kustprovincies weer zwaardere buien met onweer mogelijk.

Bij dit alles ligt het kwik rond de 13 graden en er staat behoorlijk wat wind. Langs de kust en op de Wadden mogelijk zelfs even kracht 7 en draait daarbij naar west- tot noordwest.

Ook morgen vallen er nog buien, maar daarna wordt het langzaam droger. De kans op een bui blijft tot en met donderdag nog aanwezig.

Prettige dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 


We zijn het bijna alweer vergeten dat we een zonnige en warme zomer hebben gehad. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1914 De Slag om de IJzer gaat van start. Franse en Belgische soldaten verdedigen de Noordelijke frontlinie in de Westhoek
1922 Oprichting van de BBC.
1977 Een aantal leden van de Rote Armee Fraktion pleegt zelfmoord in hun gevangenis, al wordt er aan getwijfeld of het zelfmoorden waren.
2009 Jenson Button wordt wereldkampioen Formule I
2014 De Amerikaanse singer-songwriter Paul Craft overlijdt.

Politie lost schoten bij aanhouding Haaren

De politie heeft maandagavond een verwarde man aangehouden in een woning in het Brabantse Haaren. De man is hierbij gewond geraakt, zo meldt de politie. Hij had zich verschanst in een woning en dreigde zichzelf en andere mensen iets aan te doen.

Agenten hebben op allerlei manieren geprobeerd te man uit de woning te krijgen. Uiteindelijk is een arrestatieteam de woning ingegaan en heeft de man aangehouden. Daarbij heeft de politie schoten gelost en raakte de man gewond.

Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de aanhouding.

Politie lost schoten bij aanhouding Haaren
Politie lost schoten bij aanhouding Haaren (Foto: ANP)

Nobelcomité stopt met bellen naar Bob Dylan

Het Zweedse Nobelcomité heeft het voorlopig opgegeven om contact te zoeken met Bob Dylan, de winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur. Vier dagen nadat het comité de 75-jarige zanger en tekstschrijver de prestigieuze prijs toekende, heeft Dylan nog altijd niet van zich laten horen.

"Op dit moment doen we niets. Ik heb gebeld en meerdere emails gestuurd naar zijn dichtstbijzijnde medewerker en ik heb vriendelijke antwoorden terug gehad. Voor nu is dat genoeg", heeft de secretaresse Sara Danius van het comité maandag tegen de Zweedse radiozender SR gezegd. Desondanks denkt ze dat Dylan bij de uitreiking op 10 december aanwezig zal zijn. "Ik maak me geen zorgen."

Dylan gaf vorige week donderdag, de dag dat hij de prijs kreeg, een concert in Las Vegas, waar hij niets over het nieuws zei.

Nobelcomité stopt met bellen naar Bob Dylan
Nobelcomité stopt met bellen naar Bob Dylan (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.