FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 oktober 2016

Liverpool en Manchester United komen niet tot scoren

Hoewel er geen winnaar uit het duel tussen Liverpool en Manchester United kwam, was dat resultaat verrassend. Het gebrek aan doelpunten gaf die verrassing echter geen cachet: 0-0.

Het was al bekend dat een ontmoeting tussen de formatie van oefenmeester Jürgen Klopp en United onvoorspelbaar is. Afgelopen seizoen waren The Red Devils in de competitie de betere van de twee, in de Europa League werd die ploeg afgetroeft door Liverpool. Er stond vooraf dus niets vast bij het treffen tussen deze twee Engelse grootmachten.

Dat was tijdens het duel ook aan alles te zien. Want door het slordige spel, met name aan de kant van Liverpool, gaf in ieder geval het gevoel dat er inderdaad van alles kon gebeuren. Op ieder moment. Het probleem was alleen dat er in het eerste bedrijf werkelijk niets gebeurde op een paar belabberde pogingen na.

Toch, doordat het 0-0 bleef, was de spanning wel aanwezig. En dat was voor de rust dan ook het enige aantrekkelijke aan de vooraf als Engelse topper bestempelde wedstrijd.

Het interessante aan dit duel was echter dat er na de rust ook niet bijster veel gebeurde, de partij kwam wel steeds meer tot leven. Dat was ook de verdienste van coach José Mourinho die doorgaans toch bekendstaat om zijn verdedigende strijdwijze, maar zijn Manchester United op bezoek bij Liverpool bijzonder veel druk liet zetten. Daar kwam de gastheer amper onderuit.

Toch was de eerste echte mogelijkheid van de wedstrijd voor de thuisploeg. De bal kwam bij Emre Can en de Turkse Duitser schoot uit een verdekte positie nog knap op doel. De geweldige reflex van sluitpost David de Gea was minstens net zo indrukwekkend. Maar vooral door de komst van Adam Lallana kwam er ook meer jeu in het spel van Liverpool. Want die formatie kreeg steeds meer de overhand, al kwam United nauwelijks echt in gevaar.

Wel bij een geweldige uithaal van Philippe Coutinho die echter zag hoe De Gea ook die bal op fenomenale wijze uit het doel hield. Daarna bleef het lang stil. Te lang. Verdere kansen bleven uit en het bleek dat er al te veel energie in de wedstrijd was gegooid gezien de spelers aan beide kanten weinig meer konden opbrengen.

Het is aan de ene kant wel verfrissend dat de twee rivalen nu eens tot een gelijkspel komen. Echter jammer dat die remise zonder doelpunten bleef. Hoe dan ook, waar de eerste helft wellicht een bedrijf was om snel te vergeten, was de periode na de rust alleraardigst. Dat is ook wat waard.

Trump-aanhangers lopen weg bij show Schumer

Amy Schumer heeft zich zondag de woede op de hals gehaald van een deel van haar publiek bij een show in Tampa. Toen ze presidentskandidaat Donald Trump belachelijk maakte, werd ze door aanhangers van de Republikein uitgefloten. In totaal gingen zo'n tweehonderd mensen vroegtijdig naar huis, meldt The Tampa Bay Times.

Schumer noemde Trump een 'oranje monster' en veroordeelde zijn seksistische uitspraken. De comédienne zei daarna dat ze niet snapte dat mensen op hem zouden kunnen stemmen. Schumer vroeg zelfs een Trump-aanhanger het podium op om hem te verdedigen, maar deze man kwam niet verder dan dat hij op Trump stemt omdat hij Hillary Clinton niet vertrouwt.

Toen Schumer uitgejouwd werd, vroeg ze de security om die mensen uit de zaal te verwijderen. Anderen waren uit zichzelf al opgestapt. Tegenover de krant stelden ze dat ze niet naar Schumer waren gekomen voor politieke discussies.

Trump-aanhangers lopen weg bij show Schumer
Trump-aanhangers lopen weg bij show Schumer (Foto: BuzzE)

Vrijwel stabiele omzet voor IBM

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft de omzet in het derde kwartaal nagenoeg stabiel gehouden ten opzichte van een jaar eerder. De winst kwam wat lager uit, zo bleek maandag.

IBM zette voor 19,2 miljard dollar aan opbrengsten in de boeken, 0,3 procent minder dan een jaar eerder maar het dichtste bij omzetgroei in meer dan vier jaar tijd. De omzet kwam ook hoger uit dan kenners hadden voorzien; zij rekenden in doorsnee op 19 miljard dollar. IBM boekte een winst van ruim 2,8 miljard dollar, tegen meer dan 2,9 miljard dollar een jaar geleden.

De presentatie van IBM werd in eerste instantie positief ontvangen op Wall Street. In de Amerikaanse nabeurshandel ging het aandeel aanvankelijk een procent omhoog, maar het zakte daarna in het rood.

Vrijwel stabiele omzet voor IBM
Vrijwel stabiele omzet voor IBM (Foto: ANP)

Netflix groeit veel harder dan gedacht

Netflix heeft in het derde kwartaal 3,6 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie overtrof daarmee de verwachtingen van analisten over de aanwas ruimschoots en zag zijn aandelen in de nabeurshandel een flinke sprong maken.

Ook de winst pakte afgelopen kwartaal flink hoger uit dan gedacht. Het bedrijf gaf wel meer uit aan onder meer eigen producties en licenties.

Netflix groeit veel harder dan gedacht
Netflix groeit veel harder dan gedacht (Foto: ANP)

Schrijvende Guantanamo-gevangene is vrij

De Verenigde Staten hebben de 45-jarige Mohamedou Ould Slahi uit het gevangeniscomplex Guantanamo op Cuba vrijgelaten. De Mauretaniër is teruggebracht naar zijn vaderland. Slahi werd bekend door het dagboek dat hij bijhield in de gevangenis voor terroristen.

Slahi zat meer dan tien jaar in Guantanamo vast. Hij studeerde vroeger elektrotechniek in Duisburg, in Duitsland. Hij raakte na de aanslag van 11 september 2001 in Amerikaanse gevangenschap. De VS verdachten hem onder meer van lidmaatschap van al-Qaeda. Tijdens zijn detentie schreef hij in zijn dagboek onder meer over de folteringen in Guantanamo. Het verscheen in 2015 onder de titel Guantánamo Diary in gecensureerde vorm. Het boek werd een bestseller.

De Amerikanen houden nu nog zestig mannen vast in Guantanamo, aldus het ministerie van Defensie in Washington maandag.

Schrijvende Guantanamo-gevangene is vrij
Schrijvende Guantanamo-gevangene is vrij (Foto: ANP)

Hardwell gunt Martin Garrix dj-prijs

Als het aan Hardwell ligt, staat niet hij maar Martin Garrix dit jaar boven aan de DJ Mag Top 100, de lijst met de populairste dj's ter wereld. Zelf hoeft hij niet meer te winnen.

"Ik heb die droom al bereikt en daar ben ik supertrots op", aldus Robbert van de Corput, de echte naam van Hardwell, maandagavond in gesprek met Jordi Warners op radiostation SLAM!. "Ik heb dit jaar nul promotie gedaan. Ik wil nieuwe dingen doen in plaats van me alleen maar bezig te houden met de DJ Mag Top 100. Ik hoef ook geen nummer één meer te worden. Als het aan mij ligt wordt Martin Garrix de nieuwe nummer 1. Als iemand het verdient dan is hij het."

Hardwell stond in 2013 en 2014 bovenaan. Vorig jaar ging het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike er met de prijs vandoor. De lijst van 2016 wordt woensdag bekendgemaakt tijdens de opening van het Amsterdam Dance Event in de Heineken Music Hall.

Hardwell gunt Martin Garrix dj-prijs
Hardwell gunt Martin Garrix dj-prijs (Foto: BuzzE)

Aangifte van vernieling regenboogzebrapad

De gemeente Leiden heeft maandag aangifte gedaan van de vernieling van een regenboogzebrapad in de stad. Het bontgekleurde zebrapad werd in de nacht van zondag op maandag door een groep mannen 'overgeschilderd'.

Een barman van een café dat dicht bij het zebrapad ligt filmde de actie en plaatste de beelden online. Niet alleen is te zien hoe het zebrapad wordt vernield, ook is vastgelegd hoe een van de mannen met ontbloot bovenlijf de Hitlergroet brengt. Maandag is aan het eind van de middag door gemeente aangifte gedaan, laat een woordvoerder weten. Op een foto die wethouder Roos van Gelderen van de sleutelstad op Twitter heeft geplaatst, is te zien dat het zebrapad inmiddels weer schoongemaakt is.

Aangifte van vernieling regenboogzebrapad
Aangifte van vernieling regenboogzebrapad (Foto: ANP)

John Ewbank dacht niet aan de kijkers

John Ewbank heeft geen seconde stilgestaan bij het feit dat veel kijkers voor niets hadden gestemd toen hij vrijdag in The Next Boy/Girl Band op eigen houtje besloot dat de laatste vijf overgebleven meiden allemaal in de nieuw te vormen popgroep kwamen. Hij vindt het dan ook niet meer dan redelijk dat hij meebetaalt aan een compensatieregeling.

"Ik zag gewoon een band die ik wil zien. Toen werd het lastig", zei John maandag in RTL Boulevard over het laatste optreden van de meiden. "Het ding is: ik ga met ze door en dat programma stopt. Ik dacht niet over die stemmers. Dat werd pas later duidelijk."

John haalde zich vrijdag de woede op de hals van kijkers die vele sms'jes hadden verstuurd om hun favoriet in de band te laten. De producer en componist weigerde iemand naar huis te sturen. "Ik moet nu van een perfecte band een iets minder perfecte band maken. Het zal mijn laatste show wel zijn vanavond, maar ik neem jullie allemaal mee. Flikker maar op", waren zijn woorden.

Na tumult op sociale media besloten SBS en John de kijkers te compenseren. Hoeveel geld hij moet lappen, weet hij niet. "En als ik het zou weten, zou ik daar geen uitspraken over doen."

John Ewbank dacht niet aan de kijkers
John Ewbank dacht niet aan de kijkers (Foto: BuzzE)

Gouden medailles oud-schaatster Groenewold gestolen

Alle gouden medailles van oud-schaatster Renate Groenewold zijn afgelopen weekeinde uit haar huis in Assen gestolen. Dat heeft de oud-wereldkampioene laten weten. In de nacht van zaterdag op zondag werd bij haar ingebroken terwijl ze niet thuis was. "De buurvrouw past op mijn huis, zij heeft het ontdekt", aldus Groenewold. Alle zilveren en bronzen medailles, het merendeel van haar collectie, zijn er nog wel.

Veruit het grootste deel van de medailles zullen nationale titels zijn, zowel allround als op de 1500, 3000 en 5000 meter. Internationaal won Groenewold vrij veel medailles, maar goud zat er niet heel vaak in. In 2004 werd ze wereldkampioene allround, terwijl ze in totaal twee keer een afstand won op het WK allround. Op WK afstanden pakte ze in 2009 de titel op de 3000 meter, een jaar nadat ze deel uitmaakte van de gouden ploeg op de achtervolging. Olympische medailles is ze niet kwijtgeraakt: in 2002 en 2006 pakte ze haar enige twee olympische medailles, twee keer zilver. 

Waarom de overige medailles niet zijn meegenomen is niet geheel duidelijk. Gouden medailles zijn immers niet van puur goud gemaakt en zijn niet veel meer waard dan de overige medailles. 

'Grote energiebedrijven weinig duurzaam'

De vijf grootste stroomleveranciers zijn nog steeds niet allemaal even 'groen'. Ze leunen nog steeds vooral op fossiele bronnen (kolen en gas) en kernenergie. Alleen Eneco scoort met het cijfer 7 een voldoende qua duurzaamheid. Essent is het meest vervuilend en sluit de ranglijst met een 3.

De vijf hebben samen een marktaandeel van 80 procent, blijkt uit de jaarlijkse duurzame stroomranglijst van Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en milieuorganisatie Wise.

Als wordt gekeken naar alle 34 onderzochte stroomleveranciers, dan haalt twee derde een cijfer onder de 6. "Deze bedrijven dragen niet bij aan de verduurzaming van de Nederlandse stroommarkt, of werken deze zelfs tegen. Ze investeren relatief weinig in duurzame energie uit wind en zon, maar kiezen vooral voor stroominkoop tegen bodemprijzen."

Nuon
Alle energieleveranciers presteerden samen gemiddeld wel iets minder slecht dan vorig jaar. Het gemiddelde cijfer steeg van 5,4 naar 5,6. Veertien bedrijven kregen een hogere en negentien een lagere beoordeling dan in 2015.

Van de andere drie uit de 'grote vijf' zakt E.ON van een 4,8 naar 4,6. DELTA gaat ook omlaag, van 4,4 naar 3,7. Het cijfer van Nuon (Vattenfall) stijgt van 3,9 naar 4,3.

Vooral kleinere, nieuwe spelers scoren hoog: DE Unie, Pure Energie en Qurrent halen alle een 10. "De markt als geheel vergroent echter te traag om de klimaatafspraken te halen die Nederland in Parijs heeft gemaakt. Daarvoor zullen ook de andere leveranciers versneld moeten overschakelen naar meer groene stroom", aldus de onderzoekers.

'Grote energiebedrijven weinig duurzaam'
'Grote energiebedrijven weinig duurzaam' (Foto: ANP)

Plasterk ontmoet ontevreden premier Aruba

Minster Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) heeft dinsdag een ontmoeting met de premier van Aruba Mike Eman. De regering van Aruba is namelijk niet tevreden met de nieuwe gouverneur en hoe de benoeming is verlopen.

De procedure is naar de mening van de regering van Aruba niet goed toegepast. Daarom heeft Plasterk "op de kortst mogelijke termijn" een gesprek met Eman, te weten dinsdag, laat het ministerie maandag weten. De ontmoeting is in Den Haag.

Eman wil dat de benoeming van Alfonso Boekhoudt wordt ingetrokken. In een dit weekend uitgelekte brief waar diverse media over berichtten, schreef Eman aan premier Mark Rutte dat Nederland deze kandidaat onterecht heeft opgedrongen aan Aruba.

De gouverneur van Aruba is de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd op het eiland. Hij vertegenwoordigt de belangen van het Koninkrijk en hij staat aan het hoofd van de Arubaanse regering.

Plasterk ontmoet ontevreden premier Aruba
Plasterk ontmoet ontevreden premier Aruba (Foto: ANP)

Meer details over Sword Art Online bekendgemaakt

Bandai Namco laat weten dat de digitale preorders voor Sword Art Online: Hollow Realization zijn begonnen. Daarnaast komen er drie betaalde DLC aan en zijn er twee nieuwe personages bekendgemaakt.

De standaard en de deluxe editie van Sword Art Online: Hollow Realization is nu te preorderen voor PlayStation 4. De deluxe-variant bestaat naast de game uit de digitale soundtrack en de seizoenspas. In die seizoenspas zitten in ieder geval de net aangekondigde drie DLC. In 2017 komt de verhaallijn 'Abyss of the Shrine Maiden' uit met drie hoofdstukken: 'Explorer of the Illusory Mists', 'Tuner of Causality' en 'The One Who Resists God'.

Yuuki komt uit Alfheim Online, en zal Kirito helpen in dit avontuur. Ze is goed met haar zwaard, vandaar ook de bijnaam 'Absolute Sword'. De tweede aangekondigde personage is een mysterieuze NPC die exact op Premiere lijkt. We moeten tijdens het spelen er achter komen wie ze is en wat ze komt doen in de virtuele wereld.

In de eerste Sword Art Online waren het de virtuele spelers van de MMO die gevangen zaten en dood gaan als ze in het spel het loodje legden, nu zijn de NPC's opeens terminaal. In de nieuwe MMO-wereld blijven ze opeens dood in plaats van opnieuw te laden. Kirito en de zijnen mogen in Sword Art Online: Hollow Realization NPC's in hun team inlijven, terwijl ze op onderzoek uitgaan waarom NPC's niet meer blijven leven. Dit keer moeten ze wel oppassen, want dood betekent dood voor de niet-speelbare personages van de MMO.

Sword Art Online: Hollow Realization komt 8 november uit op PlayStation Vita en PlayStation 4.

Sword Art Online: Hollow Realization -  Yuuki (Foto: Bandai Namco)

Sword Art Online: Hollow Realization - fairy defense (Foto: Bandai Namco)

Douwe Bob ruilt orgies in voor fruitsapjes

Douwe Bob heeft zich gerealiseerd dat een gezondere levensstijl beter voor hem is. "De orgies en de coke zijn ingeruild voor fruitsapjes en een masseuse", zegt de zanger in een interview met LINDA voor het nieuwe novembernummer, dat vanaf woensdag in de winkels ligt.

Toch zegt de 23-jarige Douwe nog te worstelen met zijn demonen: "Drank, drugs, vrouwen." Hij legt uit veel behoefte te hebben aan routine en structuur, wat hij hoopt te bereiken door zijn eigen grand café The Fool Bar te openen.

Voor LINDA was Douwe in gesprek met Maike Meijer, maakster van Toren C. Hij vertelde haar graag te willen wat zij heeft: "Kinderen, een partner, een gezinsleven, om zes uur eten, vastigheid." Hij vroeg haar verder waarom ze naast Toren C ook in de reclamespotjes van Jumbo speelt. "Voor het geld, Douwe. Met de vrijheid die ik erdoor heb, zou ik bijvoorbeeld een boek kunnen schrijven, wat ik heel graag wil."

Douwe Bob ruilt orgies in voor fruitsapjes
Douwe Bob ruilt orgies in voor fruitsapjes (Foto: BuzzE)

Kermisorganisator daagt Lil' Kleine

De organisator van de kermis in het Limburgse Meijel stapt naar de rechter om alsnog een schadevergoeding los te peuteren bij Lil' Kleine. Volgens RTL Boulevard kan de rapper dinsdag een dagvaarding op zijn deurmat verwachten.

Lil' Kleine trad in september nog geen drie minuten op in Meijel toen hij alweer vertrok. Een paar bezoekers mikten een paar biertjes richting het podium en daar zat de rapper niet op te wachten. Hij nam afscheid met de woorden: "Ik heb 1, 2, 3, 4000 euro verdiend. Later!"

De organisator, Ronald van Tilborg, liet eerder al weten een gang naar de rechter te overwegen. Hij probeerde in eerste instantie buiten de rechtbank om tot een oplossing te komen, maar Lil' Kleine weigerde zijn centen terug te geven.

Kermisorganisator daagt Lil' Kleine
Kermisorganisator daagt Lil' Kleine (Foto: BuzzE)

Sniper Ghost Warrior 3 uitgesteld naar april 2017

CI Games, de ontwikkelstudio achter Lords of Fallen en de Sniper Ghost Warrior-series, maakt bekend dat de releasedatum van Sniper Ghost Warrior 3 gewijzigd is naar 4 april 2017.

De studio heeft de tijd nodig om de game verder te verfraaien en te optimaliseren naar aanleiding van de feedback van pers, fans en testers. Een uitgebreide hands-on van ons kun je hier lezen. Als speler ben je de Amerikaanse sniper Jonathan North. Je wordt gedropt in het noorden van Georgië, dicht bij de Russische grens. Je hebt niet alleen een militaire missie, maar ook een persoonlijke: je broer vinden. In een open -wereld omgeving met dag- en nachtcyclus en dynamisch weersysteem ga je op zoek.

Sniper: Ghost Warrior 3 is momenteel in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Rutte en Wilders in tv-duel tijdens campagne

VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders staan tijdens de verkiezingscampagne in een televisiedebat zonder andere rivalen tegenover elkaar. Hun partijen voeren de peilingen al maanden aan.

Het debat wordt gehouden op 13 maart bij EenVandaag, meldt de PVV. Doorgaans nemen aan grote televisiedebatten meerdere lijsttrekkers deel. Dat soort debatten staat naar verwachting ook op de agenda.

Rutte en Wilders in tv-duel tijdens campagne
Rutte en Wilders in tv-duel tijdens campagne (Foto: ANP)

Brenet over Bayern: "We zijn niet kansloos"

Joshua Brenet is vol vertrouwen voor de Champions League-wedstrijd van PSV tegen Bayern München. Beide teams ontmoeten elkaar woensdag in de Allianz Arena.

Volgens Brenet kan PSV in München best een goed resultaat halen. "We zijn tegen geen enkele club kansloos. We hebben in vorige wedstrijden tegen clubs als Atlético al laten zien dat we er gewoon kunnen staan. Ik heb er het volste vertrouwen in", vertelt hij aan Omroep Brabant.

Tegen de Duitse kampioen krijgt Brenet waarschijnlijk Arjen Robben tegenover zich. "Hoe groter de namen, hoe meer lust ik ervan krijg", zegt de vleugelverdediger over dat duel. "Ik wil mezelf meer laten zien en we gaan ze opeten. Hij komt onze jongens ook tegen en wat hij kan, kunnen wij ook."

PSV pakte in de eerste twee Champions League-duels van dit seizoen slechts één punt. Bij een nederlaag zijn de Eindhovenaren dan ook zo goed als uitgeschakeld. FK Rostov, dat woensdag Atlético Madrid ontvangt, heeft eveneens één punt.

Neymar tekent vrijdag nieuw contract

FC Barcelona en Neymar gaan langer met elkaar door. De club bevestigt dat de aanvaller aankomende vrijdag een nieuwe verbintenis tekent.

De Catalaanse groomacht maakt via de officiële kanalen bekend dat Neymar vrijdag zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis zet. De Braziliaan zal dan vastliggen tot de zomer van 2021.

Officiële uitspraken over zijn salaris worden niet gedaan, maar het lijkt erop dat hij een flinke loonsverhoging krijgt. Neymar is momenteel al een van de topverdieners, maar komt dan net iets onder het niveau van Messi te zitten.

Mogelijke kapers op de kust, zoals Paris Saint-Germain, lijken dus nog een kleine kans te maken om hem over te nemen. De gelimiteerde transersom in het contract zal na vrijdag 220 miljoen euro bedragen.

'Nieuwe Beyond Good & Evil is geen sequel'

Met veel vreugde onder de fans werd recentelijk bevestigd dat Michel Ancel werkt aan Beyond Good & Evil 2. Volgens bronnen van letsplayvideogames.com zou het echter niet gaan om een daadwerkelijke sequel, maar om een semi-reboot.

De bronnen melden dat het een soort remake is van deel één, maar dan met extra aandacht en diepte voor het verhaal van Jade, een uitgebreidere backstory voor Peyj en wordt het einde van de game uitgebreid. Het doel zou zijn om iedereen de game te kunnen laten spelen zonder het gevoel te hebben informatie te missen.

Andere bronnen van dezelfde website melden wederom dat de game bovendien exclusief in ontwikkeling is voor Nintendo's nieuwste console met codenaam NX. Dit zou gaan via een soortgelijke constructie als Bayonetta 2, waarvoor Nintendo de financiering op zich nam.

Zoals met elk gerucht: neem het met een korreltje zout of twee. De geruchten zeggen dat de game wordt aangekondigd tijdens de onthulling van Nintendo NX, wat nog dit jaar moet gebeuren.

Beyond Good & Evil 2 tease 

Heroic Brawl naar Hearthstone

Hearthstone kent de wekelijkse Tavern Brawl. Hierin wordt er gespeeld met speciale regels om (bijna) elke week iets nieuws te bieden. De Tavern Brawl van deze week is wel heel bijzonder en heet 'Heroic Brawl'.

Heroic Brawl is anders dan normaal. Het eerste verschil zit hem in de prijs. Waar Tavern Brawls gratis zijn om te spelen, moet je voor Heroic Brawl tien euro of duizend gold betalen. Een flinke prijs, maar de beloningen zijn er ook naar. Na het maken van een Standard deck volg je de regels van Arena (twaalf wins of drie losses betekent einde verhaal) en speel je tot je klaar bent. 

Maar wat zijn de beloningen dan? Voor wie twaalf wins behaalt wacht er een bundel van vijftig packs, drie gouden legendaries en een flinke hoeveelheid gold en dust te wachten. Als je nagaat dat een bundel van vijftig packs neerkomt op ongeveer vijftig euro is alleen dat de moeite al waard. Wat de rewards zijn voor een lagere hoeveelheid wins is nog niet duidelijk.

Voor wie bang is dat de normale Tavern Brawl verleden tijd is, geen angst: het is een wekelijks ding en volgende week kunnen we voor de lol spelen en een gratis pack winnen.

Heroic Brawl Hearthstone

Killing Floor 2 op PlayStation 4 Pro

Vandaag toont Tripwire Interactive de allereerste videobeelden en screenshots van de horror-fps Killing Floor 2 voor het PlayStation 4 Pro-platform.

De ontwikkelaar laat weten dat de PlayStation 4 Pro-versie van Killing Floor 2 het volgende bevat:

  • 1800p checkboard rendering op 4K TV (3200x1800) geoptimaliseerd voor 4K TV’s
  • Effectieve supersampling en verhoogde fps op HDTV
  • Gebruik van extra geheugen waardoor texture resolutie wordt verhoogd naar 'Ultra Textures'

Killing Floor 2 is ontwikkeld door Tripwire Interactive en wordt uitgegeven door Deep Silver en Iceberg Interactive voor PlayStation 4 Pro, PlayStation 4 en pc. De game wordt wereldwijd gelanceerd op 18 november 2016.

Vicepremier Asscher wil PvdA-lijst aanvoeren

De kogel is door de kerk. Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA bij de komende verkiezingen. Hij maakte dat maandagmiddag bekend in Amsterdam. Daarmee komt er een einde aan maandenlange speculaties over zijn ambities. Vorige week was al uitgelekt dat hij de knoop had doorgehakt.

Asscher haalde in zijn toespraak opnieuw fel uit naar de VVD, de huidige coalitiepartner van de sociaaldemocraten. Volgens hem verraden de liberalen de middenklasse door te streven naar een land waarin iedereen het maar alleen moet rooien, waar je "in je eentje moet onderhandelen over je loon". Hij zei te willen breken met politieke leiders die denken als managers, "die denken dat ons land een bv is".

Onder het motto Samen Vooruit pleitte hij voor samenwerken. "Nu zien we dat we tegen elkaar worden opgezet". Hij sprak over het gevaar van radicale islamisten en populistische bangmakers. "Laten we samen ons land terugwinnen op de hitsers en splitsers."

Asscher is de derde PvdA'er die zich in de strijd om het lijsttrekkerschap mengt. De fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer, Diederik Samsom, zei als eerste dat hij de kar wil trekken. Hij stond al bovenaan de lijst bij de laatste verkiezingen in 2012, toen hij met zijn PvdA de op een na grootste partij werd.

Tweede Kamerlid Jacques Monasch presenteerde afgelopen donderdag zijn kandidatuur. Mogelijk melden zich nog andere PvdA'ers, zoals EU-parlementariër Paul Tang. Het kan nog tot 24 oktober. Daarna mogen de PvdA-leden hun voorkeur uitspreken. Op 9 december moet de winnaar duidelijk zijn.

Uit de peiling van Maurice de Hond van afgelopen zondag werd duidelijk dat Lodewijk Asscher de meeste steun geniet als lijsttrekker voor de aankomende verkiezingen.

Vicepremier Asscher wil PvdA-lijst aanvoeren
Vicepremier Asscher wil PvdA-lijst aanvoeren (Foto: ANP)

PepsiCo voelt druk suikertaks

PepsiCo gaat minder de nadruk leggen op suikerhoudende drankjes. De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent ziet dat steeds meer landen een vorm van suikertaks invoeren voor ongezonde drankjes met veel suiker en ontvouwde maandag nieuwe plannen.

In meer dan 60 procent van de frisdranken en sapjes die het concern maakt zitten momenteel meer dan 100 calorieën aan toegevoegde suikers per standaardformaat blikje. Pepsico wil dat terugschroeven tot een derde van zijn aanbod. Eerder kondigde PepsiCo nog aan de hoeveelheid suiker in sommige merken en een beperkt aantal landen terug te schroeven.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde overheden vorige week suikertaks in te voeren in de strijd tegen obesitas, diabetes en andere welvaartsziekten. Uit onderzoek zou een verband tussen een hogere verkoopprijs en een daling van de consumptie van zoete drankjes naar voren zijn gekomen.

PepsiCo voelt druk suikertaks
PepsiCo voelt druk suikertaks (Foto: ANP)

Hitlers geboortehuis wordt gesloopt

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau am Inn valt ten prooi aan de slopershamer. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vindt dat er hooguit een verklarend bordje op het nieuwe pand mag komen, meer niet.

Sobotka volgt daarmee het advies van een commissie. Op de plek van het oude pand komt of een sociale instelling of een gemeentelijke organisatie. Daarmee wordt elke herinnering aan de dictator uitgebannen. Hitler werd op 20 april 1889 in het oude pand geboren. Hij stierf in zijn bunker in Berlijn op 30 april 1945.

Jarenlang was het huis onderwerp van strijd tussen voor- en tegenstanders van sloop. Veel neonazi's kwamen naar Braunau om zich bij het huis te laten fotograferen. De Oostenrijkse autoriteiten wilden van die 'pelgrimsfunctie' al lang af.

De jonge Hitler bracht zijn eerste levensjaar in het huis door. Het staat nu al enkele jaren leeg. Het laatste woord is formeel aan het parlement in Wenen, dat moet instemmen met het voornemen.

Hitlers geboortehuis wordt gesloopt
Hitlers geboortehuis wordt gesloopt (Foto: ANP)

'Wens doden treinkapers kwam uit Den Haag'

Een marinier die in 1977 betrokken was bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt zegt dat hij en zijn collega's tijdens de briefing vooraf te horen kregen dat het de wens was van de regering dat geen van de Molukse kapers het zou overleven. Een functionaris was volgens hem speciaal vanuit Den Haag gekomen met die boodschap.

Advocaat Jos Rijser schrijft dat in een verklaring. De oud-marinier wil niet met zijn naam bekend worden. De advocaat wil bijdragen aan de waarheidsvinding en ook onder ede verklaren.

De verklaring staat haaks op de lezing van het kabinet. Volgens toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), die uitgebreid onderzoek liet verrichten, waren er geen kapers opzettelijk doodgeschoten. "Het was het doel om de gegijzelden te beschermen en te bevrijden, niet om de gijzelnemers te doden."

Zwaargewond
De oud-militair heeft ook verteld dat mariniers die een gelijktijdige Molukse gijzelingsactie moesten beëindigen in de lagere school De Meenthe in Bovensmilde dezelfde wens om de gijzelnemers te doden te horen hadden kregen. Naderhand zou hij van die collega's hebben gehoord dat zij "door de omstandigheden ter plaatse" niet aan de wens van de regering hadden kunnen voldoen.

Nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt in 1977 hebben de Nederlandse staat eerder aansprakelijk gesteld. Volgens hen zijn de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja door mariniers geëxecuteerd terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.

Radicalisering
Nederland was in 1977 bijna drie weken in de ban van de kaping van de intercity Assen - Groningen. Na vruchteloze onderhandelingen eindigde de kaping met een grote, gewelddadige bevrijdingsactie. Zes daders en twee onschuldige treinreizigers kwamen om het leven.

De gijzelingen vonden plaats tegen de achtergrond van ontevredenheid en radicalisering onder Molukse jongeren. Een deel voelde zich miskend, streefde naar een eigen Zuid-Molukse staat en eiste dat Nederland zich meer voor dat ideaal zou inzetten.

'Wens doden treinkapers kwam uit Den Haag'
'Wens doden treinkapers kwam uit Den Haag' (Foto: ANP)

Achtste seizoen voor The Walking Dead

The Walking Dead krijgt een achtste seizoen, meldt Variety. De zombieserie van AMC werd in het zesde seizoen iets slechter bekeken, maar nog steeds goed genoeg om voor de start van het zevende seizoen volgende week de knoop over seizoen acht door te hakken.

Zowel seizoen zeven als acht bestaat uit zestien afleveringen. Het komende seizoen wordt na afloop van elke aflevering het praatprogramma The Talking Dead uitgezonden, een traditie sinds het tweede seizoen. Hierin bespreken acteurs en andere medewerkers elke aflevering in detail.

The Walking Dead wordt gemiddeld door ruim 13 miljoen mensen per aflevering bekeken.

Achtste seizoen voor The Walking Dead
Achtste seizoen voor The Walking Dead (Foto: BuzzE)

Duitse supermarktketen Kaiser's ten onder

De Duitse supermarktketen Kaiser's Tengelmann wordt ontmanteld en in losse delen verkocht. Pogingen om de verlieslatende keten als geheel te verkopen liepen afgelopen weken op niets uit, waarna de top van het bedrijf dit weekeinde heeft besloten de 450 filialen per stuk te gaan verkopen.

Door dat besluit komen zo'n 8000 van de huidige 15.000 banen bij Kaiser's op de tocht te staan. Lang niet alle filialen zullen namelijk in trek zijn bij investeerders, voorspelde topman Karl-Erivan Haub. Vooral de toekomst van de 105 supermarkten van het concern in deelstaat Noordrijn-Westfalen baart hem zorgen.

Kaiser's Tengelmann verkeert al langer in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd beperkt. De Duitse overheid draaide dat besluit vervolgens terug uit vrees voor het verlies van veel banen, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde dat supermarktbedrijf weer in het gelijk.

Negentiende eeuw
De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling afgelopen weken samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Die gesprekken liepen echter op niets uit.

De historie van Kaiser's Tengelmann gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. In 1881 werd Kaiser's Kaffee Geschäft AG opgericht in Viersen, terwijl het eerste filiaal van Tengelmann in 1893 in Düsseldorf werd geopend. In 1971 werd Kaiser's overgenomen door het Tengelmann-concern.

Duitse supermarktketen Kaiser's ten onder
Duitse supermarktketen Kaiser's ten onder (Foto: ANP)

Katy Perry focust zich op kinderen

Katy Perry is helemaal weg van kinderen. De 31-jarige zangeres merkt dat de kleintjes een steeds grotere rol gaan spelen in haar leven, vertelde ze aan E! News.

"Ik ga me er steeds meer op focussen", zei Katy, die al een tijdje een relatie heeft met acteur Orlando Bloom. "Ik heb ze nog niet eens zelf, maar zie bij de kinderen van mijn zus hoeveel verzorging en liefde ze nodig hebben."

Katy stond haar oudere zus Angela in september aan haar zijde toen ze beviel van haar tweede kind. Ook in februari 2014 assisteerde de zangeres bij een bevalling. De zangeres vertelde E! News dat ze onder de indruk was van 'de geboorte en de kwetsbaarheid' van een kind. "Wij hebben zo'n verantwoordelijkheid!"

Geruchten dat Katy en Orlando klaar zijn voor een volgende fase in hun relatie doen al langer de ronde. Zo zou de 39-jarige acteur van plan zijn nog dit jaar op zijn knieën te gaan. Zowel Katy als Orlando waren al eerder getrouwd. De zangeres beloofde in 2010 eeuwige trouw aan Russell Brand, dat huwelijk strandde in 2012. Orlando heeft een vijfjarige zoon, Flynn, met zijn ex Miranda Kerr. Hij was van 2010 tot 2013 getrouwd met het model.

Katy Perry focust zich op kinderen
Katy Perry focust zich op kinderen (Foto: BuzzE)

IS staat tegenover enorme overmacht

De aanval op het strategische IS-bolwerk Mosul is in de nacht van zondag op maandag groots ingezet. De eerste berichten van het front druppelden in de loop van de ochtend door. Koerdische strijders meldden de verovering van een aantal dorpen in de omgeving van de stad. Het Iraakse leger bracht een communiqué uit waarin stond dat IS al zware verliezen aan mankracht en materiaal zijn toegebracht.

Irak heeft 54.000 militairen voor de stad samengebracht. Zij vechten zij aan zij met circa 4000 Koerden. Elders trekken 1500 door Turkije opgeleide strijders ten aanval. De internationale coalitie onder leiding van de VS voert luchtaanvallen op IS-stellingen uit. De terroristen verdedigen de laatste grote stad in Irak die in hun bezit is met 5000 à 7000 man. Toch kan de strijd volgens militaire bronnen in Bagdad ,,enkele weken" duren.

In de tweede stad van Irak wachtten zo'n anderhalf miljoen inwoners gespannen af op wat komen gaat. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is bang dat ongeveer een miljoen burgers op het laatste moment Mosul zullen proberen te ontvluchten. Zij houdt rekening met de noodzaak van grootschalige humanitaire hulp. Turkije heeft zich op voorhand bereid verklaard enkele tienduizenden vluchtelingen op te nemen.

De verschillende strijdmachten die IS te lijf gaan, hebben onderling hun zaken niet bepaald op orde. De door Turkije getrainde strijdmacht trekt op ten noorden van Mosul. De stad ligt op slechts 100 kilometer van de Turkse zuidgrens. De Turken vechten feitelijk voor een bufferzone die hun grens en achterliggend gebied beveiligt tegen aanslagen. Maar de Iraakse regering wil niets weten van de Turkse inmenging met haar soevereiniteit en vecht het liever zelf uit. President Erdogan trekt zich daar niets van aan.

IS staat tegenover enorme overmacht
IS staat tegenover enorme overmacht (Foto: ANP)

Radiostations verdienen meer aan reclame

Radiostations hebben hun reclame-inkomsten afgelopen kwartaal flink zien toenemen. De radioreclamebestedingen kwamen uit op 45,2 miljoen euro, 7,4 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste twee kwartalen van dit jaar was nog sprake van een daling van de inkomsten.

Volgens gegevens van marketingorganisatie Radio Advies Bureau (RAB) is het aantal merken waarvoor radioreclame wordt ingezet, ook fors gestegen. Dit waren er vorig kwartaal met 1040 bijna honderd meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. De grootste adverteerders waren Renault, Kruidvat en Lidl.

Radiostations verdienen vooral aan reclamespotjes. Daarvoor werd door de adverteerders in totaal 42,4 miljoen euro neergeteld. De laatste tijd levert ook 'branded content', een vorm van reclame binnen het redactionele radioprogramma, steeds meer op. De zogeheten non-spot bestedingen bedroegen 2,8 miljoen euro.

Radiostations verdienen meer aan reclame
Radiostations verdienen meer aan reclame (Foto: ANP)

Perrie: Zayn maakte het wel uit per sms

Zayn Malik heeft zijn verloving met Perrie Edwards wel degelijk verbroken met een sms'je. Dat schrijft de Little Mix-zangeres zelf in een nog te verschijnen boek van de band. Op een uitgelekte pagina valt te lezen dat Perrie er kapot van was.

"Het was verschrikkelijk, de ergste tijd van mijn leven", aldus Perrie. "Een relatie van vier jaar, twee jaar verloofd en dat eindigt met een simpel tekstbericht. Gewoon zomaar. Hoewel mijn carrière echt lekker liep, was dat echt vreselijk moeilijk voor mij."

Ex-One Direction-lid Zayn ontkende tot nu toe altijd dat hij zijn relatie met Perrie met een sms beëindigde. Hij krijgt in de nieuwe single van Little Mix de volle laag. In Shout Out To My Ex doet Perrie een boekje open over zijn slechte bedprestaties.

Perrie: Zayn maakte het wel uit per sms
Perrie: Zayn maakte het wel uit per sms (Foto: BuzzE)

WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb

De finale van het WK van 2010 tussen het Nederlands elftal en Spanje was een bikkelhard duel, het was zo erg dan scheidsrechter Howard Webb even vreesde voor zijn carrière. In zijn boek The Man in the Middle verhaalt Webb uitgebreid over één van de moeilijkste wedstrijden uit zijn loopbaan.

De Britse krant The Times mocht het boek alvast inzien en publiceerde vandaag enkele passages uit het boekwerk. "Pas in de rust realiseerde ik me dat de tackle van Nigel de Jong misschien wel een rode kaart was. Ik baalde echt ongelooflijk. Het zag ernaar uit dat ik een rode kaart had gemist in een WK-finale. Het was een nachtmerrie. Mijn hart klopte nog in mijn keel toen de tweede helft begon. Ik vreesde zelfs voor mijn loopbaan." Zo vertelt Webb over de door Spanje gewonnen finale.

De overtreding van De Jong waarover Webb vertelt (Bron: YouTube)

De Engelsman legde ook uit waarom hij geen rood gaf aan De Jong. "Ik stond achter Alonso, dus ik zag niet hoe hard hij werd geraakt. Ik wist wel dat de overtreding een kaart waard was. Niemand van mijn team suggereerde via onze radioverbinding ook iets anders. Ik dacht voor de volle 100 procent aan een gele kaart. Ik heb niet eens aan een rode kaart gedacht."

Of Webb ook inzag dat een blunder van het arbitrale trio de 1-0 voor Spanje inleidde, is nog niet bekend. De Engelsman kende een doeltrap aan Spanje toe nadat aan een vrije trap van Wesley Sneijder via de Spaanse muur achter ging. Uit de onterechte doeltrap maakten de Spanjaarden uiteindelijk het beslissende doelpunt.

WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
WK-finale van 2010 was een nachtmerrie aldus scheidsrechter Webb (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Ruim 75 meldingen over antihomoflyer

Ruim 75 mensen hebben inmiddels contact gezocht met de politie in Amsterdam om te melden dat zij aanstoot hebben genomen aan een afgelopen weekend verspreide flyer met antihomoteksten. Aangifte doen is pas mogelijk als het Openbaar Ministerie meent dat er sprake is van een strafbaar feit. Dat wordt nog onderzocht.

Amsterdammers in de stadsdelen West en Nieuw-West kregen de flyers zaterdag en zondag in de bus. De pamfletten met teksten uit de Bijbel, Thora en Koran roepen christenen, joden en moslims op zich te verenigen tegen homoseksualiteit. De politie zoekt uit wie de afzender is.

Belangenorganisatie COC, die opkomt voor homoseksuelen, roept mensen op aangifte te doen als ze de bewuste flyer hebben ontvangen. De gemeenteraad bespreekt de kwestie volgende week donderdag met burgemeester Eberhard van der Laan.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sprak maandag haar afschuw uit over de homofobe flyer. "Dit geeft weer duidelijk aan dat we nooit mogen rusten als het gaat om emancipatie, dat we moeten blijven strijden voor gelijke rechten, voor man en vrouw, voor hetero en homo. Het is goed om te zien hoe adequaat de politie hierop reageert door onmiddellijk een onderzoek te starten naar de herkomst van deze verwerpelijke flyer."

Ruim 75 meldingen over antihomoflyer
Ruim 75 meldingen over antihomoflyer (Foto: ANP)

OM gestraft voor gebrekkige administratie

Het Openbaar Ministerie (OM) is flink op de vingers getikt voor het niet juist bijhouden van wat het in beslag heeft laten nemen bij twee coffeeshops in Amsterdam. Daardoor hoeven de veroordeelde eigenaren geen miljoen euro aan criminele verdiensten terug te betalen.

Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde het OM maandag niet-ontvankelijk in een zogenoemde ontnemingsvordering tegen de twee coffeeshophouders. De rechtbank oordeelde in 2013 dat zij ruim een miljoen euro moesten terugbetalen, maar doordat geen correcte administratie is aangelegd van de in beslag genomen boekhouding, is volgens het hof niet te bewijzen hoeveel de mannen precies verdienden met hun verboden handel in softdrugs.

Het hof spreekt van 'ondeugdelijke verslaglegging' en 'toerekenbare tekortkomingen'. Agenten die de financiële administratie in beslag namen, legden dat niet volgens de regels vast in een proces verbaal. Zo is niet meer na te gaan wat er precies werd meegenomen en wanneer. Het OM is een aantal keer gevraagd duidelijkheid te verschaffen, maar dat gebeurde niet. ,,Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie is de enige passende sanctie, gezien de grove veronachtzaming van de belangen van de verdediging", aldus het hof.

De eigenaren van de coffeeshops werden in 2010 veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden softdrugs.

OM gestraft voor gebrekkige administratie
OM gestraft voor gebrekkige administratie (Foto: ANP)

Sharon Osbourne niet dronken op televisie

Sharon Osbourne ontkent dat ze met een slok op achter de desk van X Factor is gekropen. De vrouw van rocker Ozzy Osbourne kwam zaterdag meermaals niet op de namen van haar eigen talenten, waarna kijkers zich op social media afvroegen of Sharon dronken was.

"Ik beloof dat ik volgende week alle namen zal onthouden", zei Sharon maandag in Good Morning Britain. De 64-jarige is naar eigen zeggen 'gewoon niet goed met namen'. "Ik zat ergens anders aan te denken. Ik zou willen dat ik een beter excuus had, maar ik heb het niet", legde Sharon uit.

Drinken als ze nog aan het werk moet, doet Sharon naar eigen zeggen nooit. "Ik ben gewoon een beetje warrig, maar drinken? Nee. Ik heb drank te veel carrières kapot zien maken, ik heb het gezien in mijn eigen familie. Dat doet deze dame niet."

Sharon zegt dat elke week wel wordt beweerd dat ze weer naar de fles heeft gegrepen. "Een fles melk misschien. Misschien zou ik alle namen wel onthouden als ik zou drinken!"

Sharon Osbourne niet dronken op televisie
Sharon Osbourne niet dronken op televisie (Foto: BuzzE)

Kinderen Calais arriveren in Groot-Brittannië

Veertien migrantenkinderen zijn maandag per bus van de Franse havenstad Calais naar Groot-Brittannië gereisd. Het gaat om een eerste groep van mogelijk honderden onbegeleide kinderen die de Britse regering wil opnemen.

De veertien kinderen kwamen aan in Croydon in het zuiden van Londen. Ze verbleven zonder ouders of andere begeleiders in de 'jungle', het asielzoekersdorp bij Calais. Ze zijn in Croydon herenigd met familieleden die al langer in Groot-Brittannië verblijven.

Een week geleden bereikten de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd en zijn Franse ambtgenoot Bernard Cazeneuve overeenstemming over het sneller overbrengen van onbegeleide migrantenkinderen uit Calais naar Groot-Brittannië.

Sluiting Calais
Het is niet bekend hoeveel kinderen er precies naar Groot-Brittannië mogen reizen. Volgens het Rode Kruis zitten er circa duizend onbegeleide kinderen in het kamp van Calais.

Frankrijk wil het migrantenkamp bij Calais binnenkort sluiten. Veel inwoners van de havenstad hebben hun ongenoegen geuit over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzaken. De vluchtelingen wachten in Calais een kans af op een oversteek naar Groot-Brittannië.

Kinderen Calais arriveren in Groot-Brittannië
Kinderen Calais arriveren in Groot-Brittannië (Foto: ANP)

Vrijheid voorop in programma Piratenpartij

De Piratenpartij heeft oud-lijsttrekker Dirk Poot, achter privacy-activist Ancilla van de Leest, gekozen tot nummer twee voor haar lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. De prominente Amsterdamse Piraat Matthijs Pontier maakt de top drie compleet.

Op het eerste landelijke congres sinds haar oprichting kozen de leden van de Piratenpartij de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook stelden zij hun gecrowdsourcde verkiezingsprogramma vast. De Piratenpartij zet in haar programma in op een open overheid, directe democratie en het beschermen van burgerrechten zoals het recht op privacy, goede toegang tot de gezondheidszorg en vrije toegang tot informatie. 

De basis van het verkiezingsprogramma wordt zoals gezegd gevormd door het beschermen van burgerrechten en -vrijheden. Hieronder valt niet alleen het recht op privacy, het recht op gelijke behandeling en het recht op internettoegang, maar ook een bijvoorbeeld een expliciet verbod op etnisch profileren. Alle besluitvorming door de overheid moet volledig open zijn. Klokkenluiders moeten standaard gevrijwaard worden van vervolging.

De Piratenpartij is een voorstander van e-democracy: inspraak van de burger op vele terreinen door online raadplegingen. Om zichzelf meer kans te geven op een zetel, wil de partij de kiesdrempel afschaffen (die in Nederland ligt bij het aantal stemmen benodigd voor één zetel, de kiesdeler) en bovendien het aantal Tweede Kamerleden verhogen naar 300. Tot slot het vierde kernpunt van de partij: vrijheid van informate. Om deze vrijheid te vergroten moet onder andere het auteurs- en patentrecht grondig worden hervormd. Het commercieel auteursrecht wordt maximaal 5 jaar en is afhankelijk van het type werk (boek, film). Vanaf dan moet het dus gratis verspreid (lees: gedownload) kunnen worden.

Naast deze kernpunten heeft de Piratenpartij 'bottom-up' de gangbare verkiezingsthema's uitgewerkt in haar programma. Een kleine greep: legaliseren van drugs, het invoeren van een basisinkomen en het mogelijk maken van parallelle betalingsmiddelen naast de euro.

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim veertig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.

PiratenPartij
Kieslijst en programma van de PiratenPartij bekendgemaakt (foto: Piratenpartij)

Nog meer Red Dead-teasers door Rockstar

Nadat Rockstar gisteren op Twitter al met een geheimzinnige afbeelding op de proppen kwam, heeft de GTA-ontwikkelaar nu ook op zijn eigen blog een weinig verhullende afbeelding geplaatst. We zien een typisch Red Dead-plaatje, met een groep van zeven cowboys tegen een achtergrond van een ondergaande zon.

De nieuwe afbeelding laat nog steeds niet veel details los van wat we nu kunnen verwachten, maar het is in ieder geval duidelijk dat het Red Dead-gerelateerd is. Misschien is er een connectie met The Magnificent Seven? Of wordt het een game met zeven protagonisten waar de speler tussen kan switchen zoals in GTA V? 7-speler multiplayer, wellicht? We gaan het meemaken, ongetwijfeld laat Rockstar binnenkort meer details los. Tot die tijd kunnen we er lekker op los speculeren.

Huur driekwart corporatiehuizen past bij loon

Bijna driekwart van de huishoudens in corporatiewoningen woont passend bij het inkomen. 15 procent van de huurders woont in een corporatiewoning waarvan de huurprijs hoog is ten opzichte van hun inkomen. Dat zijn enkele cijfers uit de maandag verschenen Lokale Monitor Wonen, een initiatief van onder meer Aedes (de verenigde woningcorporaties), de VNG en de Woonbond.

De bedenkers wilden een instrument om tot beter plaatselijk woonbeleid en prestatieafspraken te komen. De monitor geeft een overzicht van de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen in de sociale huursector - per regio, per gemeente en soms zelfs per wijk. De komende jaren wordt de monitor uitgebreid met informatie over particuliere huurwoningen en koopwoningen.

Uit het overzicht blijkt bijvoorbeeld ook dat 14 procent van de huurders in een huis woont met een huurprijs die laag is ten opzichte van het inkomen. Van de huurwoningen van corporaties heeft 11 procent een huurprijs onder de 410 euro. Bijna 60 procent van de woningen heeft een huurprijs tussen de 410 euro en 629 euro. Een kwart heeft een huurprijs tussen de 629 en 711 euro.

De huurder van een corporatiewoning is gemiddeld een derde van zijn inkomen kwijt aan woonlasten (huur, energie en lokale belastingen).

Huur driekwart corporatiehuizen past bij loon
Huur driekwart corporatiehuizen past bij loon (Foto: ANP)

Overal weer dubbelspoor op Betuweroute

Het goederenvervoer per trein tussen Rotterdam en Duitsland kan op de hele Betuweroute weer gebruik maken van twee sporen. Dat kon een tijd niet omdat er in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland aan het spoor werd gewerkt. Treinen konden maar over een spoor. Goederentreinen moesten omrijden via de zogeheten Brabant- en Bentheimroute.

Een van de belangrijkste werkzaamheden was het aanpassen van de stroomvoorziening bij grensovergang Zevenaar. Treinen hoeven nu nog maar een in plaats van twee keer van stroomvoorziening te wisselen. Dat betekent een flinke verbetering van de doorstroming, meldt spoorbeheerder ProRail.

Op de Brabantroute reden per dag ongeveer dertig treinen extra en over de Bentheimroute ging het om circa tien extra treinen. Via de Brabantroute rijden treinen van Kijfhoek via Breda, Tilburg, Eindhoven naar Venlo. De Bentheimroute gaat door het oosten van het land naar de grensovergang bij Oldenzaal.

Overal weer dubbelspoor op Betuweroute
Overal weer dubbelspoor op Betuweroute (Foto: ANP)

Adele wil tweede kind na afloop van tour

Adele wil graag een tweede baby. De 28-jarige zangeres vertelde haar fans tijdens een concert in Nashville zaterdag dat haar baarmoeder jeukt.

"Mijn zoon is al bijna vier", zo zei Adele over haar zoon Angelo. "Ik word heel emotioneel, want ik heb het gevoel dat wanneer ze vier zijn, ze niet echt je baby meer zijn. Dus mijn baarmoeder begint een beetje te jeuken."

Adele maakte duidelijk dat ze niet zwanger is, zo vertelden aanwezige fans aan The Sun. "Ik word niet zwanger tot na het einde van de tour."Haar tournee duurt nog tot volgende maand. In juli vertelde Adele nog aan haar publiek in Minnesota dat ze niet meer kinderen wilde.

Adele wil tweede kind na afloop van tour
Adele wil tweede kind na afloop van tour (Foto: BuzzE)

Enorme explosie bij Duits chemieconcern

Door een geweldige explosie op het terrein van het Duitse chemieconcern BASF in Ludwigshafen zijn maandag verscheidene gewonden gevallen. Een aantal mensen wordt volgens het bedrijf vermist, anderen zijn gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde tijdens werkzaamheden aan het netwerk van pijpleidingen, waar grondstoffen doorheen worden gepompt van schepen naar de productieplaatsen in de fabriek.

Uit veiligheidsoverwegingen zijn de naftakrakers en andere petrochemische installaties buiten bedrijf gesteld. De stoffen die nog in de leidingen zaten zijn afgefakkeld. Boven het noorden van de stad is een grote rookwolk te zien. Het is niet bekend of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De politie heeft de bevolking geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Ook voor het nabijgelegen Mannheim is een waarschuwing uitgegaan.

Enorme explosie bij Duits chemieconcern
Enorme explosie bij Duits chemieconcern (Foto: ANP)

'Apple stopt met ontwikkeling auto's'

Apple richt zich niet langer op de ontwikkeling van auto's. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden. Het projectteam zou zich nu richten op autonome rijsystemen, waarmee een samenwerking kan worden gezocht met meerdere bestaande autofabrikanten.

Apple werkte al meer dan twee jaar aan zelfrijdende elektrische auto's. Onlangs meldden diverse media nog dat de techreus interesse had in automaker McLaren. Het zou de maker van onder meer de iPhone de beschikking geven over autotechnologie die ook in de Formule 1 wordt toegepast.

Het projectteam zou tot eind 2017 de tijd krijgen om te werken aan het autonome rijsysteem. Daarna wordt er volgens de bronnen binnen het concern besloten of Apple verder gaat met de slimme autotechniek.

'Apple stopt met ontwikkeling auto's'
'Apple stopt met ontwikkeling auto's' (Foto: BuzzT)

Iraaks leger rept van zware verliezen IS

Een brigade van het Iraakse leger heeft de terreurgroep Islamitische Staat (IS) maandag een forse klap toegediend bij de opmars richting Mosul. Een legerwoordvoerder zei tegen CNN dat IS zware verliezen aan strijders en materieel heeft moeten incasseren.

Volgens het Iraakse leger rukken de militairen en hun bondgenoten op naar Hamdaniyah ten zuidoosten van Mosul. CNN meldde dat strijders van IS mogelijk oliebronnen in brand hebben gestoken. Door de zwarte rook van de brand zou de terreurgroep het zicht van het Iraakse leger willen belemmeren en de opmars richting Mosul willen vertragen.

De internationale coalitie tegen IS bestookte maandag vanuit de lucht enkele stellingen van IS in de buurt van Mosul.

Iraaks leger rept van zware verliezen IS
Iraaks leger rept van zware verliezen IS (Foto: ANP)

Turkije: klaar voor vluchtelingen uit Mosul

Turkije staat klaar om de tienduizenden mensen op te vangen die naar verwachting zullen vluchten uit de Iraakse stad Mosul. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag gezegd.

Kurtulmus zei niet een massale vluchtelingenstroom te verwachten, mits de operatie "correct" wordt uitgevoerd. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is minder optimistisch en riep donorlanden op met 61 miljoen dollar over de brug te komen voor de opvang van vluchtelingen uit Mosul. "UNHCR is bezorgd dat de gebeurtenissen in Mosul mogelijk 100.000 Irakezen op de vlucht zullen doen slaan richting Syrië en Turkije", schreef UNHCR in een verklaring.

Het Iraakse leger begon in de nacht van zondag op maandag aan het offensief om Mosul te heroveren op terreurbeweging Islamitische Staat. Irak wordt gesteund door onder andere de Verenigde Staten, maar werkt ook samen met sjiitische milities en de Koerdische peshmerga.

Turkije: klaar voor vluchtelingen uit Mosul
Turkije: klaar voor vluchtelingen uit Mosul (Foto: ANP)

Overwatch met bananen

Soms komen er dingen voorbij waarbij het toch weer duidelijk wordt wat een apart volk sommige gamers toch af en toe zijn. De Nieuw-Zeelandse streamer Rudeism is iemand die graag games speelt op een aparte manier. Zo speelde hij ooit Dark Souls III met een Dance Dance Revolution dance pad.

Nu speelt hij Overwatch en hij doet dit met bananen. Hij heeft een speciaal apparaat waarmee hij de bananen aan zijn pc koppelt en deze laat fungeren als toetsen en muis. In de video hieronder kun je hem aan het werk zien als Winston.

Bekijk live video van op www.twitch.tv

Site helpt 2500 gedupeerden computerchantage

Het Nederlandse project No More Ransom tegen computercriminaliteit heeft in de eerste twee maanden na de lancering al 2500 mensen geholpen. De slachtoffers bespaarden in totaal 1,35 miljoen euro, maakte de Nederlandse politie maandag bekend.

No More Ransom biedt internetters hulp als ze slachtoffer zijn geworden van hackers die bestanden gijzelen en losgeld vragen. Het is een project van de Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab.

Op de internetsite nomoreransom.org worden nu vijf hulpprogramma's geboden tegen bekende technieken om bestanden of computers te versleutelen. Steeds meer landen sluiten zich bij het initiatief aan. Nieuwe leden zijn Bosnië, Bulgarije, Colombia, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

"Het initiatief heeft aangetoond dat een gecoördineerde aanpak door alle relevante partners kan resulteren in aanzienlijke successen in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit. Alle politiekorpsen worden van harte aangemoedigd om zich bij deze strijd aan te sluiten", reageerde hoofd Steven Wilson van het European Cybercrime Centre maandag.

Site helpt 2500 gedupeerden computerchantage
Site helpt 2500 gedupeerden computerchantage (Foto: BuzzT)

Vanavond Shadow Warrior 2– stream in co-op modus

Op het moment ben ik bezig met een review voor Shadow Warrior 2. Jullie mogen best weten dat dit voor mij een mijlpaal is op het gebied van actie-FPS-lootgame. Het kan best zijn dat Shadow Warrior 2 de standaard voor de komende tijd aangeeft, zoals The Witcher 3: Wild Hunt dit eerder deed op RPG-gebied.

Om dit voor iedereen die nog twijfelt over deze game inzichtelijk te maken, is er vanavond om 19:00 een stream op mijn Twitch-kanaal. Samen met FOK!ker trigo ga ik de wereld verbeteren. Iedereen kan dan zien hoe belabberd ik ben in schieten en dat dit helemaal niet erg is, als de game van dit niveau is. Lees de preview hier om vast de sfeer te pakken.

Shadow Warrior 2 - co-op

Bekijk live video van PoeHao op www.twitch.tv

Popster Bebe Rexha presenteert MTV EMA

De awardshow MTV EMA wordt dit jaar in Nederland gehouden, en wat is nou een awardshow zonder host? Nouja, niets natuurlijk. Daarom heeft MTV een host gevonden voor de uitreiking van de EMA in Rotterdam waar we graag naar willen kijken. De knappe Amerikaanse popster Bebe Rexha zal de show aan elkaar te praten, maakte de muziekzender maandag bekend.

Bebe presenteert de uitreiking van de MTV EMA niet alleen, ze treedt ook op. De 27-jarige blondine brengt onder meer haar hit In The Name Of Love, een samenwerking met Martin Garrix, ten gehore. Bebe maakt bovendien kans op twee EMA's, ze is genomineerd in de categorieën Best New en Best Push.

"Bij de MTV EMA komt de hele wereld samen om de universele taal van muziek te vieren", reageert Bebe. "Ik heb er zoveel zin in om dit jaar de host van het feest te zijn en de wereld een nieuwe kant van Bebe te laten zien."

Voor de uitreiking van de MTV EMA komen ook onder anderen Bruno Mars, Shawn Mendes en Lukas Graham naar Nederland. De prijzen van de muziekzender worden op zondag 6 november uitgereikt in Ahoy Rotterdam. De show is wereldwijd te volgen.

Technische storing kost Arjen Lubach kijkers

Zondag met Lubach heeft deze week aardig wat minder kijkers getrokken dan vorige week. Het programma kampte met een technische storing en werd daarom een uur later uitgezonden. 485.000 Nederlanders wachtten op het satirische programma van Arjen Lubach, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Vorige week zaten nog 659.000 kijkers voor de buis. Ook toen ging niet alles goed en was er gedurende de hele uitzending een cursor in beeld.

Zondag was iets mis met de videofile, legde Lubach via Twitter uit. Op NPO 3 werd daarom eerst een film uitgezonden die na Zondag met Lubach was gepland. Lubach maakte ondertussen grappen op Twitter. "Lekker op tijd aan de wintertijd wennen!" Toen Zondag met Lubach een uur later toch begon, bedankte de presentator voor 'die krankzinnige hoeveelheid tweets' en 'het wakker blijven'.

Zondag met Lubach eindigde op de zeventiende plek van de kijkcijfertop van SKO. De kijkcijferlijst van zondag wordt aangevoerd door Studio Sport Eredivisie, dat 2,47 miljoen kijkers trok. Heel Holland bakt volgt met 2,42 miljoen bakfans op de tweede plaats, het NOS Journaal van 20.00 uur maakt de top drie compleet met 2,13 miljoen kijkers.

Technische storing kost Arjen Lubach kijkers
Technische storing kost Arjen Lubach kijkers (Foto: BuzzE)

54.000 Iraakse militairen voor operatie Mosul tegen IS

Irak zet 54.000 militairen in voor de herovering van de noordelijke stad Mosul op de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Amerikaanse luitenant-generaal Stephen Townsend tegen CNN gezegd. Hij is bevelhebber van de internationale coalitie tegen IS in Irak en Syrië.

Militaire bronnen verwachten dat de strijd om Mosul weken gaat duren. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft laten weten dat als het moment om Mosul binnen te trekken is aangebroken, hij alleen troepen van het regeringsleger en de nationale politie de stad in stuurt.

Ook sjiitische milities en soennitische en christelijke strijders maken deel uit van de door Irak geleide troepenmacht die Mosul wil bevrijden. Verder doen in totaal zo'n 4000 Koerdische peshmerga mee aan het offensief.

Volgens Amerikaanse militaire bronnen zijn er vermoedelijk 5000 IS-strijders in Mosul. Bronnen rond IS reppen van ongeveer 7000 strijders.

54.000 Iraakse militairen voor operatie Mosul
54.000 Iraakse militairen voor operatie Mosul (Foto: ANP)

ChristenUnie wil Kerels voor de Klas

Dat er in het basisonderwijs steeds meer vrouwen voor de klas staan en steeds minder mannen is een gegeven dat al lang bekend is, en bovendien alleen maar erger wordt. Met regelmaat roepen politici dat deze beweging een halt toegeroepen moet worden, maar de ChristenUnie is nu de eerste die met concrete voorstellen in die richting komt.

In het basisonderwijs werken 111.000 vrouwen en 18.000 mannen - 86% van de leerlingen heeft een juf. Op 17 procent van de basisscholen is geen enkele of maar één mannelijke leraar te vinden, en die is dan ook nog vaak de directeur. Omdat mannen en vrouwen nu eenmaal verschillen in aanpak is een betere man/vrouwverdeling een goed idee.

CU-Kamerlid Eppo Bruins legt in het vandaag verschenen rapport 'Kerels voor de Klas' uit hoe het komt dat het aantal mannen in het PO zo laag is en doet een aantal concrete voorstellen om dat te veranderen. Zo moet de opzet van de PABO veranderen en ook over de beloning moet worden nagedacht.

De huidige invulling van de PABO is wel erg op het lijf van vrouwen geschreven, zo concludeert Bruins. Er is erg veel aandacht voor reflectie, zelfevaluatie en sociale groepsopdrachten - zaken die vaak geassocieerd worden met de vrouwelijke kant van het vak. De opleiding moet stevig sturen op zelfleiderschap, en veel meer aandacht geven aan bijvoorbeeld ICT, Techniek en gym. Ook voor andere zaken uit de dagelijkse onderwijspraktijk, zoals oudergesprekken en klassenmanagement, moeten meer aandacht krijgen. Niet alles is immers knutselen.

Ook voor de stageperiode doet Bruins aanbevelingen: de eerste stage is nu vrijwel altijd bij de kleuters en dit is voor veel mannen een obstakel. Geef eerder de keuze aan een oudere groep als dat beter bij de student past. Vanaf de tweede stage moet er een stagevergoeding betaald worden, en er moeten meer mogelijkheden komen om (betaald) te werken naast het studeren om oudere zij-instromers (in het rapport 'hij-instromers' genoemd) meer kansen te geven. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan 50-plussers uit fysiek zware sectoren, zoals defensie en brandweer.

Een andere reden dat er weinig mannen voor een basisschool kiezen is het slechte carrièreperspectief. Het beginsalaris is niet slecht maar de doorgroeimogelijkheden zeer beperkt. Er moeten zogenaamde expert-leraren komen, die moeten specialistisch worden opgeleid voor bijvoorbeeld ondersteuning bij dyslexie of techniek, en daarom ook meer kunnen verdienen.

Lees alle voorstellen, inclusief een aantal ambtelijke papieren tijgers, hier.

Basisschoolleraren krijgen er 3,8 procent bij (Foto: ANP)
86 procent van de basisschoolleerlingen heeft een juf (Foto: ANP)

Zelfmoordaanslag bij Bagdad

Een zelfmoordaanslag op een controlepost van de Iraakse veiligheidsdiensten ten zuiden van Bagdad heeft maandag aan zeker tien mensen het leven gekost. Nog eens 25 anderen raakten gewond, zeiden bronnen bij de politie en de hulpdiensten.

De dader reed met zijn met explosieven volgeladen auto in op de post in Yusufiya, vijftien kilometer van de Iraakse hoofdstad. Onder de doden zijn zowel agenten, militairen als burgers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar het vermoeden is dat terreurbeweging Islamitische Staat erachter zit. De groep voert vaker aanslagen uit op Iraakse veiligheidstroepen. Daar komt nog bij dat het Iraakse leger maandag aan een offensief begon om Mosul, de tweede stad van het land, te heroveren op IS.

Dodelijke zelfmoordaanslag bij Bagdad
Dodelijke zelfmoordaanslag bij Bagdad (Foto: ANP)

Turkije: grensgebied grotendeels veilig

Met de herovering van het Syrische dorp Dabiq en een aantal andere stukken dichtbij Turkije is het grensgebied tussen de twee landen grotendeels veiliggesteld. Dat heeft het Turkse leger maandag gezegd.

Het Turkse leger lanceerde eind augustus een operatie om terreurbeweging IS te verdrijven uit het grensgebied. De inname van Dabiq is van grote symbolische waarde: het is in de propaganda van IS de plek waar de laatste, apocalyptische slag tussen de 'kruisvaarders' en de strijders van IS zal plaatsvinden. Met de herovering van het dorp is het gevaar van raketaanvallen op Turks grondgebied geweken, aldus het leger.

Dabiq werd zondagochtend ingenomen door Syrische rebellen, ondersteund door Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen. Sindsdien kwamen negen door Turkije gesteunde rebellen om en raakten 24 anderen gewond. Aan de zijde van IS vielen "vele"doden, zei het leger zonder een concreet aantal te noemen.

Turkije: grensgebied grotendeels veilig
Turkije: grensgebied grotendeels veilig (Foto: ANP)

'Brandstichting was aanval op democratie'

De aanval met een brandbom op een kantoor van de Republikeinse partij in de staat North Carolina was een aanval op de democratie. Dat heeft de Republikeinse gouverneur van de staat, Pat McCrory, gezegd.

"De brandbomaanval op een lokaal politiek hoofdkantoor in Orange County is duidelijk een aanval op onze democratie", tekende de Charlotte Observer op uit de mond van McCrory. "Er is in onze samenleving geen plaats voor geweld, en dat geldt dubbelop voor onze verkiezingen."

Op een gebouw naast het Republikeinse kantoor werd na de aanval een hakenkruis aangetroffen met een dreigement. "Nazi Republikeinen, verlaat de stad of anders", was met verf op het gebouw gekalkt.

Trump
De Republikeinse presidentskandidaat gaf - zonder daarvoor enig bewijs aan te dragen - aanhangers van zijn tegenstander Hillary Clinton de schuld van de aanval. "Beesten die Hillary Clinton en de Democraten vertegenwoordigen in North Carolina hebben net een brandbomaanval uitgevoerd op ons kantoor in Orange County, omdat we aan de winnende hand zijn", schreef Trump op Twitter.

De Democratische partij heeft de aanval veroordeeld en ook Clinton sprak er schande van. "De aanval op het hoofdkantoor van de GOP in Orange County is gruwelijk en onacceptabel. Zeer dankbaar dat iedereen veilig is", was te lezen op Clintons Twitter-account.

'Brandstichting was aanval op democratie'
'Brandstichting was aanval op democratie' (Foto: ANP)

Leden Satudarah geweerd van uitgaanspleinen

Twee leden van motorclub Satudarah en tien anderen mogen drie maanden lang niet in de buurt van de Amsterdamse uitgaanspleinen Rembrandtplein, Thorbeckeplein en Leidseplein komen. Dat bepaalde burgemeester Eberhard van der Laan maandag na overleg met politie en justitie.

De twee motorclubleden werden met twee anderen maandagochtend aangehouden in verband met een incident een maand geleden in een café op het Thorbeckeplein. Tijdens de massale vechtpartij vlogen volgens de politie de barkrukken en bierglazen door de zaak en werden medewerkers en klanten bedreigd en geïntimideerd.

Na onderzoek legde de burgemeester twaalf betrokkenen een gebiedsverbod op.

Leden Satudarah geweerd van uitgaanspleinen
Leden Satudarah geweerd van uitgaanspleinen (Foto: ANP)

Jongeren vertrouwen Facebook en Google niet

Jongeren zijn huiverig om hun persoonsgegevens te delen met Facebook, Google en Twitter. Met WhatsApp hebben ze minder problemen, volgens antwoorden van 1135 jongeren op vragen van televisieprogramma EenVandaag.

De actualiteitenrubriek vroeg de jongeren (12 tot 24 jaar) in haar panel naar hun oordeel over de verschillende social media. Slechts één op de vijf jongeren vertrouwt zijn persoonsgegevens toe aan Facebook. Ook Twitter (24 procent) en Google (34 procent) scoren laag. WhatApp komt uit op 59 procent, vooral door de versleuteling van berichten die de app deze zomer heeft ingesteld.

Driekwart van de jongeren vindt het wel een probleem dat WhatsApp gebruikersprofielen gaat doorgeven aan moederbedrijf Facebook. Het merendeel is echter niet van plan om geen gebruik meer te maken van de berichtendienst. Het gebruiksgemak vinden ze vermoedelijk belangrijker dan hun privacy.

Jongeren vertrouwen Facebook en Google niet
Jongeren vertrouwen Facebook en Google niet (Foto: ANP)

Geweldsdreiging bij Duitse scholen

Bij zeker negen scholen in de Duitse stad Leipzig zijn maandag per e-mail dreigementen binnengekomen. De politie neemt de dreigementen serieus en heeft agenten naar de scholen gestuurd, zei een woordvoerder.

Over de inhoud van de e-mails wilde de politie niets kwijt, meldt de Leipziger Volkszeitung. "Ik kan alleen zeggen dat in de e-mails met geweld wordt gedreigd."Dagblad Bild schrijft dat er ook in de stad Maagdenburg scholen zijn bedreigd.

Geweldsdreiging bij Duitse scholen
Geweldsdreiging bij Duitse scholen (Foto: ANP)

Grote opkomst Q-koortsslachtoffers rechtbank

Tientallen Q-koortsslachtoffers zijn maandag naar de rechtbank in Den Haag gekomen. De rechter buigt zich over de vraag of de Nederlandse overheid aansprakelijk is voor de ziekte die ze hebben opgelopen.

In totaal driehonderd patiënten hebben de Staat aansprakelijk gesteld. De overheid zou hen onvoldoende hebben geïnformeerd, gewaarschuwd en beschermd.

"Het vertrouwen in de Staat is tot het nulpunt gedaald", liet een van de slachtoffers weten. Hij benadrukte dat de schade vaak groot is, omdat velen door de ziekte hun baan of bedrijf kwijt zijn geraakt.

Een ander slachtoffer, voormalig gemeentesecretaris Bert Brunninkhuis van de gemeente Eindhoven, zegt dat hem door de zwijgzaamheid van de overheid de mogelijk is ontnomen om behandeld te worden. "Er werd steeds geredeneerd vanuit het perspectief van de geiten en de boeren", aldus Brunninkhuis. Hij vertelde dat hij bijna niets meer kon nadat hij ziek was geworden. "Er waren overal besmette boerderijen. Ik wist het niet".

Wrang
Volgens Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers, heeft de overheid na de uitbraak twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden. Hij noemt het wrang dat geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten nu "met de ellende zitten".

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels al 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer, omdat artsen de ziekte vaak moeilijk herkennen.

Grote opkomst Q-koortsslachtoffers rechtbank
Grote opkomst Q-koortsslachtoffers rechtbank (Foto: ANP)

Scholen fuseren moet eenvoudiger worden

Scholen die willen fuseren omdat hun leerlingenaantallen teruglopen, moeten daarvoor eenvoudiger toestemming kunnen krijgen. Dat vinden minister Jet Bussemaker van Onderwijs en haar staatssecretaris Sander Dekker. Ze willen scholen in de zogeheten krimpgebieden niet meer onderwerpen aan de huidige zware toetsingsprocedure.

De strenge procedure is ingevoerd om te voorkomen dat scholen de menselijke maat uit het oog verliezen, schrijven Bussemaker en Dekker in het wetsvoorstel dat ze maandag naar de Tweede Kamer stuurden. Maar dat gevaar is zeker bij basis- en voortgezet onderwijs helemaal niet zo groot. Scholen die willen samengaan om leerlingentekorten op te vangen, komen intussen in moeilijkheden door de strenge fusietoets.

Alle scholen, of ze nu willen samengaan of niet, moeten voortaan uitleggen hoe ze de menselijke maat bewaken, vinden de bewindslieden. Ook willen ze de medezeggenschapsraden in het mbo het laatste woord geven over een fusie.

Kabinet wil scholenfusies vergemakkelijken
Kabinet wil scholenfusies vergemakkelijken (Foto: ANP)

Tesla-baas onthult plannen met zonnepanelen

Tesla Motors is van plan te gaan samenwerken met Panasonic bij het bouwen van zonnepanelen. Dat heeft topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's laten weten. Tesla werkt ook op andere terreinen al samen met het Japans elektronicaconcern.

Met de onthulling van het plan wil Musk aandeelhouders overtuigen om in te stemmen met Tesla's overname van zonnepanelenmaker SolarCity. Musk is directeur van Tesla en tevens voorzitter bij SolarCity. De geboren Zuid-Afrikaan ziet veel synergievoordelen tussen de beide bedrijven, maar een aantal aandeelhouders ligt dwars.

Met Tesla's inlijving van SolarCity is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard dollar, waarmee het de grootste overeenkomst is in de historie van de zonnepanelenindustrie zou zijn. De aandeelhouders van beide bedrijven mogen op 17 november stemmen over de voorgenomen deal.

Op internet wordt inmiddels ook druk gespeculeerd over een eerdere aankondiging van Musk dat Tesla deze week een 'onverwacht' product gaat onthullen. Die presentatie zou eigenlijk maandag plaatsvinden, maar is uitgesteld naar woensdag. Volgens Amerikaanse media zou de aankondiging kunnen wijzen op de komst van een nieuw voertuig. Een andere mogelijkheid zou zijn dat Tesla verbeteringen in de systemen van zijn zelfrijdende auto's gaat onthullen.

Tesla-baas onthult plannen met zonnepanelen
Tesla-baas onthult plannen met zonnepanelen (Foto: ANP)

Van der Vaart denkt nog aan Oranje

Rafael van der Vaart heeft een plek voor zichzelf in Nederlands elftal nog niet uit zijn hoofd gezet, maar hij weet dat hij zichzelf eerst moet laten zien bij FC Midtjylland.

"Ik heb nooit mijn afscheid van het internationale voetbal aangekondigd of gezegd dat ik nooit meer voor de nationale ploeg zou willen spelen", vertelt Van der Vaart in een gesprek op de officiële website van de FIFA. "Ik ben de laatste drie jaar niet opgeroepen, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. Het is niet mijn hoofddoel. Eerst en vooral wil ik zo veel mogelijk voor mijn club spelen en fit blijven en daarna zien we wel wat er mogelijk is. Ik zal altijd 'ja' zeggen als er een oproep voor het Nederlands elftal komt, maar er is op dit moment geen contact."

Zonder de 33-jarige Van der Vaart wist Oranje zich niet te plaatsen voor het EK van afgelopen zomer in Frankrijk. "Het is moeilijk om te beoordelen wat er aan de hand is, als je er geen onderdeel van uit maakt. Echter, het is gemakkelijk om te zeggen dat het gewoon een andere tijd is dan toen ik meespeelde. Ik speelde toen voor Real Madrid, Wesley Sneijder zat bij Internazionale en anderen speelden voor clubs als Bayern München en FC Barcelona. Nu speelt het grootste gedeelte van de selectie in de Nederlandse competitie in plaats van de grootste clubs in Europa. Dat is het grootste verschil tussen toen en nu."

De 109-voudig international stelt dat het team meer tijd nodig heeft. "Het is jammer dat ze er niet in geslaagd zijn om zich te kwalificeren voor het EK. Het is een moeilijke periode, maar nu moeten ze een team bouwen rondom hun jonge spelers. Het potentieel is er, maar dat is op zichzelf niet genoeg. Je hebt ook ervaring nodig."

StarCraft 2 in cartoon-stijl

Vorig jaar is er 100.000 dollar opgehaald om een mod te maken voor StarCraft 2 om de stijl te krijgen van CarBot Animations. CarBot Animations is een YouTube kanaal die cartoons maakt over Blizzard games.

De mod is inmiddels klaar en het is duidelijk dat dit goed aangepakt is. De mod werkt al met de gratis start edition en kun je downloaden via zoek je bij de Arcade tab naar "Star Crafts Mod".

Vanavond nieuw op tv: Hunted en De Privacytest

Vanavond zijn er weer twee nieuwe programma's te zien op televisie, die allebei in het teken staan van privacy. Dus, niets te doen/kijken vanavond? Wie weet is dit dan wat voor je.

NPO3 komt met een nieuwe reallife-spelshow waarin twaalf Nederlanders drie weken lang uit de handen moeten blijven van de beste opsporingsexperts. Is dat mogelijk in een land met heel veel camera's en waar je via internet allerlei digitale sporen achterlaat? De deelnemers worden opgejaagd als crimineel, en kunnen niemand vertrouwen. Hunted is vanavond te zien om 20:30 op NPO3.

Direct na Hunted begint op NPO3 het eenmalige programma De Privacytest, waarin Art Rooijakkers de kennis van de mensen over privacy test, en of ze bewust zijn van de risico's op inbreuk van hun privédomein. Er worden allerlei vragen gesteld, over onder andere social media, beveiligingscamera's en computercriminaliteit. Je kunt zelf via internet ook meedoen aan de quiz. Vanavond, 21:30.


artVanavond nieuw op tv: Hunted en De Privacytest (Foto: ANP)

Meldingen kinderporno verdubbeld

Het aantal meldingen van kinderporno is dit jaar tot nu toe met 12.000 bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er ruim 5500 meldingen, meldde de politie maandag.

Een woordvoerder zei dat er waarschijnlijk niet meer kinderporno is verspreid, maar dat het aantal meldingen vooral is toegenomen doordat bedrijven als bijvoorbeeld Google, Microsoft en Facebook volgens de Amerikaanse wet verplicht zijn melding te maken van mogelijk kinderpornografisch beeldmateriaal.

Al deze meldingen komen binnen bij het het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Deze organisatie speelt de melding vervolgens weer door naar de politie in het land waar het plaatje is geüpload of gedownload. In Nederland doet de Landelijke Eenheid van de politie verder onderzoek naar de meldingen.

De politie heeft dit jaar al 156 kinderen geïdentificeerd die op deze manier zijn misbruikt.

De politie in Rotterdam heeft vorige week veertien huiszoekingen gedaan en daarbij zeventig gegevensdragers in beslag genomen. Acht verdachten zijn gehoord. Een verdachte zit vast op verdenking van grooming. Groomen houdt in dat een volwassene zich voordoet als minderjarige en via internet contact zoekt met een minderjarige voor een fysieke (seks)afspraak.

Meldingen kinderporno verdubbeld
Meldingen kinderporno verdubbeld (Foto: ANP)

Monasch wil uitleg over privileges rivalen

Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch van de PvdA wil weten of het partijbestuur inderdaad geheime afspraken heeft gemaakt met zijn rivalen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Hij heeft opheldering gevraagd aan voorzitter Hans Spekman.

Het AD berichtte maandag dat het partijbestuur de lijsttrekkersverkiezing al helemaal had uitgedacht toen Samsom nog de enige was die zich voor het lijsttrekkerschap had gemeld. Lodewijk Asscher zou bezwaar hebben aangetekend tegen het feit dat bijvoorbeeld de hoeveelheid en vorm van de verkiezingsdebatten al vaststonden. Hij vroeg en kreeg invloed op het verkiezingsproces, schrijft het AD in een reconstructie.

Monasch heeft zich opgeworpen als een alternatief voor de gevestigde orde in de PvdA. Hij klaagde bij de start van zijn campagne al dat de verkiezing was voorgekookt voor Samsom en Asscher.

Monasch wil uitleg over privileges rivalen
Monasch wil uitleg over privileges rivalen (Foto: ANP)

Woningmarkt trekt verder aan

De woningmarkt in Nederland is vorige maand verder aangetrokken. In totaal wisselden in september 21.009 huizen van eigenaar, waarmee de verkopen volgens het Kadaster bijna 29 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

In alle provincies werden meer woningen verkocht. De grootste verkoopplus werd genoteerd in Zeeland met dik 37 procent. In Friesland was de groei met een kleine 20 procent het meest beperkt. Vooral vrijstaande huizen waren afgelopen maand een stuk populairder. De huizenverkoop trok in september ook met ruim 5 procent aan ten opzichte van augustus.

Het Kadaster meldde maandag verder dat het aantal nieuw geregistreerde hypotheken vorige maand ongeveer een vijfde hoger lag dan in september vorig jaar, op 28.819 stuks. Het aantal executieveilingen lag met een totaal van 50 bijna 40 procent lager dan in september 2015.

Woningmarkt trekt verder aan
Woningmarkt trekt verder aan (Foto: ANP)

Art Rooijakkers wil privacy en veiligheid

Art Rooijakkers is veel actiever bezig zijn privacy te beschermen nu hij meer weet over welke gegevens worden verzameld. "Er wordt op onze gegevens gejaagd en dat is een miljardenbusiness", leerde Art van de privacyweken van NPO 3. Die gaan maandag van start, met onder meer De Privacytest die Art presenteert.

"Volgens mij is het goed om te vertellen wat er gaande is", zegt Art in Metro. "Mensen mogen zelf beslissen of ze iets te verbergen hebben of niet, maar we hebben vooral iets te beschermen: privacy." Ook de presentator werd met zijn neus op de feiten gedrukt. "Ik ging bijvoorbeeld veel te makkelijk met mijn wachtwoorden om, had één wachtwoord voor heel veel verschillende dingen."

Art noemt de keuze tussen veiligheid en privacy 'een schijnkeuze'. "Volgens mij sluit het een het ander niet uit. Er is nog niemand geweest die mij heeft kunnen bewijzen dat het een ten koste van het andere gaat. Ik kies voor allebei."

Art Rooijakkers wil privacy en veiligheid
Art Rooijakkers wil privacy en veiligheid (Foto: BuzzE)

Tesla stelt presentatie uit

Tesla heeft een productpresentatie uitgesteld. "De Tesla aankondiging is verschoven naar woensdag. Hebben nog een paar dagen nodig voor verfijning", meldt directeur Elon Musk op Twitter.

De eerdere aankondiging van Musk dat Tesla maandag een 'onverwacht' product zou onthullen, zorgde op internet voor veel speculatie. Volgens Amerikaanse media zou de aankondiging kunnen wijzen op de komst van een nieuw voertuig of verbeteringen in de systemen van Tesla's zelfrijdende auto's.

Het uitstel van de presentatie komt daags nadat bekend werd dat de Duitse dienst voor het wegverkeer heeft bepaald dat Tesla in Duitsland niet meer de term 'autopilot' mag gebruiken. Volgens de dienst is de naam verwarrend. Het is namelijk geen automatische piloot die zonder menselijke bestuurder kan, maar een hulpmiddel bij het rijden.

Tesla stelt presentatie uit
Tesla stelt presentatie uit (Foto: BuzzT)

Ook kroost Goedele wil niet over seks praten

Goedele Liekens drukt in haar nieuwe boek ouders op het hart al vroeg te beginnen met seksuele voorlichting. Dat kost de seksuologe zelf echter ook moeite. "Mijn kinderen rollen óók met hun ogen als ik erover begin", zegt Goedele in De Telegraaf.

"Dat doen ze ook als ik zeg dat ze hun licht aan moeten doen op de fiets. Is dat een reden om het te laten?", gaat de Vlaamse verder. "Als er een vriendje op bezoek komt, krijg ik vaak van tevoren al een waarschuwing: mama, zwijg!"

Goedele plaagt haar dochters Merel (18) en Celeste (16) soms juist op dat soort momenten. "Ik vind het wel grappig om juist dán de knuppel in het hoenderhok te gooien door over condooms te beginnen. Gewoon om te plagen natuurlijk."

Ook kroost Goedele wil niet over seks praten
Ook kroost Goedele wil niet over seks praten (Foto: BuzzE)

Bert en Ernie feesten in Beeld en Geluid

Sesamstraat bestaat veertig jaar. In media-instituut Beeld en Geluid in Hilversum is er daarom deze herfstvakantie elke dag iets bijzonders te doen, met veel van de hoofdrolspelers zelf. Ook lezen Gerda en Arjan voor, is er een knutselhoek en een Schmink Plaza.

Dagelijks is bovendien de nieuwe NTR-film 'Sesamstraat viert feest!' te zien. De film toont populaire scènes uit veertig jaar Sesamstraat.

Sesamstraat is de Nederlandstalige bewerking van het Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street. Het wordt sinds januari 1976 uitgezonden in Nederland.

Bert en Ernie feesten in Beeld en Geluid
Bert en Ernie feesten in Beeld en Geluid (Foto: ANP)

Nederlandse ambassadeur China op non-actief

De Nederlandse ambassadeur in China is op non-actief gesteld wegens een onderzoek dat tegen hem loopt, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het ministerie doet geen verdere mededelingen over het onderzoek.

Volgens De Telegraaf zou de man een geheime seksuele relatie hebben aangeknoopt met een Chinese vrouw die op de ambassade in Beijing werkt.

Nederlandse ambassadeur China op non-actief
Nederlandse ambassadeur China op non-actief (Foto: ANP)

Overleving na hartstilstand ruim verdubbeld

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren negentig was de overlevingskans 9 procent, inmiddels is dit opgelopen tot gemiddeld 23 procent. Dat blijkt uit onderzoek naar reanimatie van de Hartstichting.

De stichting heeft de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in kaart gebracht. Om directe reanimatie te stimuleren komt de Hartstichting maandag ook met een nieuwe app, waarop oefeningen en instructievideo's staan.

Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Hun kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed. Directeur Floris Italianer van de stichting noemt de overlevingscijfers 'uiterst bemoedigend'. Het werven van zogenoemde burgerhulpverleners is volgens hem heel belangrijk.

"In een jaar tijd hebben we ruim 50.000 burgerhulpverleners geworven. Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale zes minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten."

Overleving na hartstilstand ruim verdubbeld
Overleving na hartstilstand ruim verdubbeld (Foto: ANP)

Samsung UE55KS8000

Als je op dit moment een tv van groter dan 50 inch zoekt, dan is de kans groot dat je al snel op een UHD scherm komt dat 4K ondersteunt. Leg je nog meer geld neer, dan merk je dat de HDR optie om de hoek komt kijken. Dit is allemaal niet nieuw, maar nu er eindelijk content beschikbaar komt via consoles en Netflix, wordt het steeds aantrekkelijker om een scherm te kopen dat dit ook ondersteunt. Op papier kan de Samsung UE55KS8000 dit allemaal prachtig weergeven, en daarom gingen wij dit maar eens zelf testen.

COC: Doe aangifte wegens 'anti-homo-folder'

Belangenorganisatie COC die opkomt voor homoseksuelen roept mensen in Amsterdam-West op aangifte te doen als ze een flyer met anti-homoteksten in de bus hebben gekregen. COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van "walgelijke onwaarheden", die in de de folder staan en vraagt ontvangers zich te melden via info@cocamsterdam.

Bewoners in Amsterdam-West kregen dit weekeinde dergelijke flyers in de bus. Zondagavond hadden al twintig mensen aangifte gedaan. Het COC wil de teksten analyseren en op die manier proberen te achterhalen wie de flyers heeft verspreid.

Ook Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch riep via Twitter op aangifte te doen.

In de folders staat volgens het COC onder meer dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Moslims, joden en christenen zouden zich volgens de auteurs van het pamflet tegen homo's moeten verenigen.

COC: Doe aangifte wegens 'anti-homo-folder'
COC: Doe aangifte wegens 'anti-homo-folder' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer.. Wegtrekkende regen, later wat zon

Goeiemorgen! Het was gisteren een heerlijke dag. De zon scheen volop en met maxima die in het zuiden tot iets boven de 20 graden opliepen, was het ideaal wandel- en fietsweer. Pas aan het einde van de dag begon de bewolking toe te nemen op nadering van een storing. Deze storing hangt vanochtend nog boven het land, maar trekt dan in de loop van de ochtend naar het oosten toe weg.

De eerste neerslag viel pas in de avond en trok toen geleidelijk verder over ons land. Zeker in het westen kan het even flink gegoten hebben en daar kwam lokaal ook onweer bij voor. De komende uren regent het nog in het oosten des lands. Later vanochtend wordt het geleidelijk aan op de meeste plaatsen droog en dan breekt de zon er door. Een enkele bui blijft nog wel mogelijk.

Het is vandaag nog niet echt koel met temperaturen die tussen de 15 en 18 graden liggen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Langs de kust en op het IJsselmeer staat er een vrij krachtige bries.

In de loop van de week wordt het steeds frisser.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Neerslagkaart (Foto: KNMI)
Duidelijk te zien op deze KNMI-kaart dat het in een groot deel van het land behoorlijk droog is. Met uitzondering van met name Noord-Holland. O.a bij mij viel ook al bijna 80 mm. En dat tegen maar 4 mm in Hoogeveen. (KNMI-kaart)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1923 Oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen.
1933 De Duitse natuurkundige Albert Einstein vestigt zich in de VS op de vlucht voor het nationaalsocialisme.
1957 De dijk tussen het eiland Marken en het vasteland wordt gesloten.
1973 Een aantal OPEC-landen kondigt een olie-embargo af tegen een aantal westerse landen, wat leidt tot de oliecrisis.
2008 De Amerikaanse zanger en acteur Levi Stubbs overlijdt. Hij was vooral bekend als zanger van 'The Four Tops'.

Aanval op Mosul begonnen

De militaire operatie om de Iraakse stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat is in de nacht van zondag op maandag begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi op nationale televisie gezegd.

Eerder berichtten Turkse en Iraakse media al dat een offensief op handen is. Mosul is in omvang de tweede stad in Irak. De stad is van groot strategisch belang voor IS.

Volgens CNN heeft het Iraakse leger zaterdagavond duizenden pamfletten van vier pagina's boven de stad uitgestrooid, met teksten als 'het is tijd voor de overwinning' en 'tijd voor een schoon Irak zonder Isis of een ander donker geloof'. Ook staat in de flyer dat een aanval wordt voorbereid.

Aanval op Mosul begonnen
Aanval op Mosul begonnen (Foto: ANP)

Tupacs sieraad beschadigd door kogel te koop

Een hangertje dat Tupac aan een ketting droeg toen hij in 1994 werd neergeschoten, is te koop voor 125.000 dollar (114.000 euro). De hanger is zichtbaar beschadigd door de kogel, zo is te zien op een foto die TMZ online heeft gedeeld.

Het is een gouden hangertje met witte diamantjes in de vorm van een kroon. Een familielid van de rapper heeft de dealer Moments In Time, gespecialiseerd in spullen van beroemdheden, gevraagd het hangertje te verkopen. Het familielid krijgt de meerderheid van de opbrengst.

De erfgenamen van Tupac zeggen echter dat niemand toestemming heeft om iets van Tupac te verkopen. Ze zijn van plan juridische stappen te zetten tegen zowel de verkoper als de koper zodra er een deal is.

Tupacs sieraad beschadigd door kogel te koop
Tupacs sieraad beschadigd door kogel te koop (Foto: BuzzE)

'Beschikbaarheid defibrillatoren alarmerend'

Het aantal continu beschikbare defibrillatoren ofwel AED's, de apparaten om met stroom het hartritme te herstellen, is volgens het Rode Kruis "schrikbarend laag". Ook is het totaal aantal geregistreerde AED's "zorgwekkend", vooral in Flevoland, Drenthe en Zeeland.

De helft van het aantal AED's is alleen op bepaalde tijden beschikbaar. "Dat moet anders, want een AED redt levens," aldus Suzanne Laszlo, manager Hulpverlening & Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis.

In de database van het Rode Kruis staan op dit moment 26.807 AED's vermeld, terwijl er volgens de organisatie in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED's verkocht zijn.

Het Rode Kruis roept tot registratie op. "We vragen iedereen om te kijken waar AED's hangen en of deze al in onze database staan. Zie het als een soort Pokémon jagen, maar dan gaat het om AED's," aldus Laszlo.

'Beschikbaarheid defibrillatoren alarmerend'
'Beschikbaarheid defibrillatoren alarmerend' (Foto: ANP)

Man gewond na schietpartij Rotterdam

Een 22-jarige man is zondagavond door een kogel gewond geraakt tijdens een schietincident op de Polderlaan in Rotterdam-Zuid. De politie heeft een verdachte, een eveneens 22 jaar oude man, aangehouden.

De schietpartij vond plaats rond 19.30 uur. Volgens omwonenden was er zeker zes keer geschoten. Agenten troffen meerdere hulzen aan op de plek van het schietincident en konden met hulp van buurtbewoners en andere getuigen een man aanhouden.

Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Man gewond na schietpartij Rotterdam
Man gewond na schietpartij Rotterdam (Foto: ANP)

Artis verheugd met geboorte olifant

Artis heeft sinds zondag een nieuw olifantje erbij. Sanuk, zoals het Aziatische babyolifantje is genoemd, werd rond 18.00 uur geboren, meldt de Amsterdamse dierentuin.

Het koetje werd na een dracht 631 dagen, 21 maanden, geboren in het bijzijn van zus Yindee en stond binnen een paar minuten op haar poten.

Bezoekers kunnen het olifantje op gezette tijden in de stal zien. Wanneer moeder Thong Tai en Sanuk naar buiten mogen, is afhankelijk van het weer en de ontwikkeling van het kalf.

Artis verheugd met geboorte olifant
Artis verheugd met geboorte olifant (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.