FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 oktober 2016

Uitslagen Champions League 19/10/2016

Vanavond stonden voor de ploegen in de Groepen A tot en met D de derde duels in de Champions League op het programma. In Groep A haalde Arsenal uit tegen Ludogorets, waardoor de Britten samen met Paris Saint-Germain op rozen zitten voor de volgende ronde. In Groep B leed Napoli verrassend een thuisnederlaag tegen Besiktas. De topper in Groep C werd eenvoudig gewonnen door FC Barcelona dat Manchester City met 4-0 naar huis stuurde. In Groep D leed PSV een 4-1 nederlaag tegen Bayern München, terwijl Atlético Madrid won. Dit betekent dat PSV met Rostov gaat strijden om een plek in de Europa League.

Groep A
Arsenal (Eng) - Ludogorets (Rus) 6-0 (2-0)
12' Sánchez 1-0
42' Walcott 2-0
46' Oxlade-Chamberlain 3-0
56' Özil 4-0
83' Özil 5-0
87' Özil 6-0

Paris Saint-Germain (Fra) - FC Basel (Zwi) 3-0 (1-0)
40' Di María 1-0
62' Lucas Moura 2-0
90+3' Cavani (pen) 3-0


Groep B
Dinamo Kiev (Oek) - Benfica (Por) 0-2 (0-1)
9' Salvio (pen) 0-1
55' Cervi 0-2

Napoli (Ita) - Besiktas (Tur) 2-3 (1-2)
12' Adriano 0-1
30' Mertens 1-1
38' Aboubakar 1-2
69' Gabbiadini (pen) 2-2
86' Aboubakar 2-3


Groep C
FC Barcelona (Spa) - Manchester City (Eng) 4-0 (1-0)
17' Messi 1-0
53' Bravo (Manchester City)
61' Messi 2-0
69' Messi 3-0
73' Mathieu (2xgeel) (Barcelona)
89' Neymar 4-0

Celtic (Sco) - Borussia Mönchengladbach 0-2 (0-0)
57' Stindl 0-1
77' Hahn 0-2


Groep D
Bayern München (Dui) - PSV (Ned) 4-1 (2-1)
13' Müller 1-0
21' Kimmich 2-0
41' Narsingh 2-1
59' Lewandowski 3-1
84' Robben 4-1

FK Rostov (Rus) - Atlético Madrid (Spa) 0-1 (0-0)
62' Carrasco 0-1

Martin Garrix 's werelds beste dj

Martin Garrix is uitgeroepen tot de beste dj op aarde. De twintigjarige Nederlander voert de DJ MAG Top 100 aan, is woensdagavond bekendgemaakt op het Amsterdam Music Festival. Dat is een onderdeel van het Amsterdam Dance Event (ADE).

Garrix stond vorig jaar nog op de derde plek van de lijst die elk jaar wordt samengesteld door het publiek. Het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike voerde de DJ MAG Top 100 in 2015 aan. Dit jaar staan de Belgisch/Griekse broers op de tweede plek.

Dimitri Vegas & Like Mike zijn de enige dj's in de top vijf die niet uit Nederland komen. Hardwell zakt een plek ten opzichte van vorig jaar en eindigt op de derde plek. Armin van Buuren en Tiësto weten de respectievelijk vierde en vijfde plek vast te houden.

Elfde keer
De DJ MAG Top 100 werd dit jaar voor de twintigste keer samengesteld. Meer dan een miljoen mensen brachten een stem uit. Voor de elfde keer voert een Nederlander de lijst aan. Tiësto stond in 2002, 2003 en 2004 op één, Armin van Buuren in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 en Hardwell voerde de lijst in 2013 en 2014 aan.

Martin Garrix is sinds zijn vijftiende actief als producer. Hij tekende op zestienjarige leeftijd zijn eerste platencontract en brak in 2013 internationaal door met de hit Animals.

Martin Garrix 's werelds beste dj
Martin Garrix 's werelds beste dj (Foto: BuzzE)

Shailene Woodley pleit onschuld

Shailene Woodley heeft verklaard onschuldig te zijn in de zaak over het protest tegen een oliepijplijn eerder deze maand in North Dakota. Dat heeft haar advocaat woensdag gezegd tijdens een hoorzitting in de rechtbank. De actrice wordt verdacht van ordeverstoring en aanwezigheid op verboden gebied.

Shailene werd vorige week maandag gearresteerd. Ze zei direct al dat het protest vreedzaam verliep. Volgens haar waren de demonstranten al onderweg naar hun auto's toen de politie 'met enorme geweren en wapenstokken' ingreep. De 24-jarige actrice, bekend van films als The Fault in Our Stars en Divergent, deelde beelden van de arrestatie op Facebook. Shailene werd dezelfde dag nog vrijgelaten.

De actrice was woensdag niet aanwezig in de rechtszaal. Voor het vervolg van de zaak is nog geen datum vastgesteld.

Shailene Woodley pleit onschuld
Shailene Woodley pleit onschuld (Foto: BuzzE)

Student geeft oude fietsen een beurt in bed

"Op een oude fiets moet je het leren", luidt een bekend gezegde. Student Bram Mulder uit Tilburg is er zo gelukkig mee, dat hij niets liever doet dan de oudjes een flinke beurt geven. Hij is het bedrijfje Beard and Bikes gestart, en knapt op zijn studentenkamertje 'vintage' fietsen op.

Hipster Bram knapte zijn eerste fiets op als cadeau voor zijn vriendin, meldt Omroep Brabant. De noeste arbeid smaakte naar meer: "Ik dacht, ik wil er zelf eigenlijk ook eentje. Ik ben op Marktplaats en in kringloopwinkels gaan zoeken naar oude racefietsen."

Inmiddels heeft de student zijn kamertje van 25 vierkante meter aardig volgestouwd met oude tweewielers. Bij gebrek aan werkbank, gebruikt Mulder zijn bed als werkplek. Vriendinlief is echter niet blij dat er regelmatig een oude fiets in Brams bed ligt. "Het wordt een beetje krap. Ik ben op zoek naar een grotere ruimte waar ik mijn ding kan doen. Een kleine loods zou perfect zijn," meldt Mulder.

In de toekomst wil Mulder de hele Tilburgse studentenpopulatie voorzien van een betaalbare fiets. Zijn vraagprijs ligt dan ook tussen de 250 en 300 euro per fiets. "Mijn doel is dat iedereen in Tilburg straks op mijn vrolijke bikes rijdt. Want tja, op een oude fiets moet je het leren hè."

Tesla komt met 'volgende stap' Model 3

De aankondiging die Tesla-baas Elon Musk later op woensdag tijdens een event zal doen heeft waarschijnlijk betrekking op een update van de eerder gelanceerde Tesla Model 3. Op Twitter postte Musk het bericht ''Model 3 part 2".

De presentatie zou eigenlijk maandag plaatsvinden, maar werd uitgesteld naar woensdag. Amerikaanse media speculeren al langer over verbeteringen in de systemen van Tesla, die tijdens het event gepresenteerd zullen worden.

Tesla komt met 'volgende stap' Model 3
Tesla komt met 'volgende stap' Model 3 (Foto: BuzzT)

Twee rijbanen Merwedebrug naar noorden open

Op de Merwedeburg zijn vanaf donderdagochtend in de richting Utrecht beide rijbanen van de A27 weer voor het verkeer geopend. De maatregel geldt alleen overdag. Voor verkeer dat vanuit Utrecht naar Breda rijdt, blijft voorlopig slechts een van de twee rijstroken beschikbaar.

Sinds vorige week dinsdag is de Merwedebrug voor vrachtverkeer en bussen in beide richtingen gesloten omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. De afgelopen dagen was voor het andere verkeer in beide richtingen slechts een rijbaan open, omdat de andere strook werd gebruikt voor controle op vrachtverkeer. Daardoor ontstonden geregeld lange files.

De ANWB en de VID verwachten dat er door het openstellen van beide rijstroken in noordelijke richting donderdagmorgen minder files zijn.

Twee rijbanen Merwedebrug naar noorden open
Twee rijbanen Merwedebrug naar noorden open (Foto: ANP)

Miljoenenboete voor T-Mobile US

T-Mobile US moet in de Verenigde Staten een boete van 48 miljoen dollar (44 miljoen euro) betalen wegens misleidende reclame. Dit maakte de Amerikaanse toezichthouder FCC woensdag bekend.

De dochteronderneming van Deutsche Telekom zou klanten bij bepaalde contracten een onbeperkte hoeveelheid data hebben beloofd. In de kleine letters van het contract stond echter dat klanten die een bepaalde hoeveelheid data hadden verbruikt, het daarna moesten doen met een veel tragere internetverbinding.

Volgens de FCC is het onjuist dat in data-abonnementen dergelijke beperkingen zijn opgenomen.

Het geld dat T-Mobile US moet betalen wordt onder meer gebruikt om gedupeerde klanten te compenseren.

Miljoenenboete voor T-Mobile US
Miljoenenboete voor T-Mobile US (Foto: BuzzT)

300 miljoen euro minder naar Brussel

Nederland hoeft dit jaar 300 miljoen euro minder aan Brussel over te maken dan de eerder begrote 7,6 miljard. Dat komt omdat de Europese Commissie nu minder geld nodig heeft dan gepland.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maakte de verlaging van de afdracht woensdag bekend. Brussel geeft dit jaar onder meer 7 miljard euro minder uit aan hulp voor achtergebleven regio's in de Europese Unie. Sommige projecten zijn vrijwel afgerond, andere lopen vertraging op.

Het kan zijn dat er de komende jaren weer meer geld nodig is. Dan kan er van Nederland weer een extra bijdrage worden verlangd. Een woordvoerder van Financiën sluit dergelijke 'correcties de andere kant op' niet uit als vertraagde projecten alsnog worden uitgevoerd.

300 miljoen euro minder naar Brussel
300 miljoen euro minder naar Brussel (Foto: ANP)

CL: Uitslag Bayern München - PSV

PSV moet nog even wachten op de eerste overwinning in de Champions League.In de Allianz Arena was Bayern München, met een sterk spelende Robben, heer en meester; 4-1.

Philip Cocu kon in het duel tegen Bayern München beschikken over sterkhouder Andrès Guardado. De Mexicaan was lange tijd een vraagteken van een blessure, maar uiteindelijk bleek de middenvelder toch fit genoeg om in de basis te starten. Ook Arjen Robben komt terug van een blessure maar ook de Nederlandse dribbelaar mocht vanaf de aftrap meedoen tegen zijn oude werkgever. Zowel PSV als Bayern München kende niet de beste generale in de aanloop naar de kraker, al bleek het al gauw dat het een zware dobber zou gaan worden voor de Eindhovense bezoekers.

Bayern was heer en meester in de eigen Allianz Arena. Het had veel balbezit en had in de openingsfase al enkele goede kansen. PSV liet zich ver terugzakken om de ruimtes klein te maken voor de Eindhovenaren, maar tevergeefs. PSV stond bij een hoekschop niet goed op te letten waardoor Arjen Robben de bal snel bij de eerste paal gaf op Thomas Müller. Jeroen Zoet had de eerste inzet nog, maar de rebound was de doelman te machtig; 1-0.

Bayern bleef aanzetten waardoor na twintig minuten de tweede treffer van de thuisploeg al kon worden bijgeschreven. Vanaf de linkerkant werd de tweede paal gezocht waar talent Joshua Kimmich de bal achter Zoet kon koppen; 2-0. Het leek daarom een walk-over te gaan worden, want Bayern bleef er lustig op los combineren. Jeroen Zoet moest flink aan de bak en bespaarde PSV een afstraffing. In het slot van eerste helft zette de ploeg van Cocu aan en kreeg het een goede kans via Gastón Pereiro. De Uruguayaan werd echter teruggefloten voor buitenspel, maar luttele minuten later kreeg PSV alsnog de aansluitingstreffer. Luciano Narsingh werd op snelheid weggestuurd waarna de rappe aanvaller de bal hard in de verre hoek schoot; 2-1.

PSV begon sterk aan de tweede helft. Kort na rust had het twee goede kansen op de gelijkmaker via Pereiro en Luuk de Jong. Beide Eindhovenaren zagen hun inzet echter gestopt worden door Manuel Neuer. Na een kwartier spelen in de tweede helft kreeg PSV toch de onvermijdelijke tegentreffer. Robben ging op karakteristieke wijze naar binnen en schoot op doel. Zoet kon de eerste inzet nog keren, maar Robert Lewandowski stond op de goede plek om de rebound binnen te werken; 3-1.

Bayern was voetballend veel beter maar wist de score niet uit te bouwen. Cocu bracht Isimat-Mirin nog binnen de lijnen voor Guardado waardoor de verdediging van PSV beter stond. Bayern ging daarom op zoek naar de nekslag. De sterk spelende Thiago kreeg diep op de helft van PSV de bal die via de lucht Robben wist te bereiken in de diepte. Zoet kwam te laat uit zijn doel waardoor de aanvoerder van Oranje de bal achter de sluitpost kopte; 4-1. Robben joog ingetogen zijn oude club en werd vervolgens onder luid applaus gewisseld. PSV weerde zich kranig, maar het Bayern München van Robben was simpelweg een maatje te groot.

Robben viert feest met Lewandowski. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Robben viert feest met Lewandowski. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Eminem werkt aan nieuw album

Eminem is bezig met nieuwe muziek. Dat onthulde de rapper woensdag op Twitter.

"Maak je geen zorgen ik werk aan een album", schrijft Eminem. Wanneer de plaat uitkomt, vertelt hij niet. Wel heeft hij een zoethoudertje toegevoegd aan zijn tweet. Het gaat om een acht minuten durende freestyle rap die hij zonder begeleidende muziek op internet heeft gezet.

Het laatste album van Eminem, The Marshall Mathers LP 2, stamt alweer uit 2013. In de tussentijd werkte hij nog wel aan de soundtrack van de film Southpaw.

Eminem werkt aan nieuw album
Eminem werkt aan nieuw album (Foto: BuzzE)

Handball 17 komt in november uit

Bigben en de studio Eko Software melden dat de nieuwe handbalsimulatie Handball 17 uitkomt op 11 november voor pc, PlayStation 4, PlayStation 3 en Xbox One.

Voor het eerst is het mogelijk om te spelen met alle 82 officiële teams van de vijf meest prestigieuze Europese competities. Handball 17 is ontwikkeld door de Franse studio Eko Software (How to Survive 1 en 2, Handball 16) en zit vol nieuwe functies voor realistischere en dynamischere wedstrijden. Voor dit jaar is de gameplay herzien met nieuwe kunstmatige intelligentie, nieuw commentaar en diverse extra moeilijkheidsniveaus. Fans van de sport kunnen spelen met de grootste handbalsterren om hun favoriete team naar de overwinning te leiden. Uiteraard zijn er ook lokale en online multiplayer modes waarin spelers tegen andere spelers kunnen strijden.

Het Handball 17-seizoen begint op 11 november 2016 op pc, PlayStation 4, PlayStation 3 en Xbox One.

Brawn: "Wolff en Lauda niet te vertrouwen"

Voormalig Mercedes GP-teambaas Ross Brawn heeft de huidige bazen en aandeelhouders van Mercedes, Toto Wolff en Niki Lauda, ervan beschuldigd een vertrouwensbreuk in het team te hebben veroorzaakt. Dit gebrek aan vertrouwen zou er volgens hem toe hebben geleid dat hij in 2013 opstapte bij het team.

De 61-jarige Brit wist in 2009 met Brawn GP zowel het constructeurs- als coureurskampioenschap te winnen. Het jaar erop verkocht hij de renstal aan Mercedes. In zijn boek, dat op 3 november wordt uitgebracht, vertelt hij zijn kant van het verhaal.

"Bij Mercedes werden me bepaalde mensen opgedrongen waar ik niet op kon vertrouwen. Ik wist nooit waar ze mee bezig waren. Zo vertelde Niki me soms dingen, terwijl hij tegen anderen weer iets heel anders zei."

Wolff zou in een opgenomen gesprek tegen Colin Kolles hebben gezegd dat Brawn vooral van zijn geld aan het genieten was. "Ik zou een hoop geld hebben en niet meer geinteresseerd zijn in het team. Ik zou niet gemotiveerd zijn en niet de dingen doen die ik zou moeten doen. De mensen om me heen kon ik dus niet meer vertrouwen."

Technisch directeur van Mercedes Paddy Lowe zou door Wolff en Lauda benaderd zijn achter de rug van Brawn om. Lowe was destijds nog werkzaam bij McLaren. Toen Brawn hierachter kwam waren de contracten al getekend. "Op het moment dat ik Toto en Niki hiermee confronteerde, schoven ze de schuld op elkaar af. Ik zag hier geen toekomst in, tenzij ik ze de oorlog zou verklaren en ze eruit zou werken."

Laatste Resident Evil-film laat zombies branden

Universal Pictures heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Resident Evil: The Final Chapter. Milla Jovovich kruipt nog een keer in de huid van Alice om de mensheid te redden van een zombiemakend virus.

Na de gebeurtenissen in Resident Evil: Retribution is de mensheid gedoemd uit te sterven. Alice, Jill, Leon, Ada en Becky worden verraden door Wesker in Washington DC. Als enige overlevenden gaan ze terug naar Raccoon City, waar de Umbrella Corporation een leger zombies verzamelt voor een laatste aanval tegen de enige overgebleven overlevenden van het virus. In een race tegen de klok moet Alice en co hun krachten bundelen met nieuwe, oude en onwaarschijnlijke bondgenoten in een strijd tegen hordes ondoden en nieuwe gemuteerde monsters.

Resident Evil: The Final Chapter draait vanaf 26 januari a.s. in de bioscoop, ook in 3D.

Stabiele groei Chinese economie

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 6,7 procent gegroeid. Dat bleek woensdag uit overheidsdata. Daarmee komt de groei van de op een na grootste economie ter wereld in lijn met de verwachtingen van economen uit.

Het groeicijfer ligt daarbij in het midden van de doelstelling die Peking voor heel het jaar hanteert; een bandbreedte van 6,5 procent tot 7 procent groei. Ook in het eerste en tweede kwartaal was overigens sprake van een economische groei op jaarbasis van 6,7 procent.

Woensdag bleek ook dat de Chinese industriële productie op jaarbasis met 6,1 procent aandikte in september. Kenners rekenden in doorsnee op een toename van de industriële productie met 6,4 procent. De detailhandelsverkopen stegen met 10,7 procent, in lijn met de verwachtingen voor september.

Stabiele groei Chinese economie
Stabiele groei Chinese economie (Foto: ANP)

Saubercoureurs snappen keuze voor 2016-motor

Het Formule 1-team Sauber gaat volgend jaar rijden met de 2016-motoren van Ferrari. Coureurs Marcus Ericsson en Felipe Nasr zetten hier aanvankelijk vraagtekens bij, maar snappen nu dat de renstal uit Hinwil veel moeite wil steken in het verbeteren van het chassis.

Sauber had het dit jaar financieel lastig en kon mede hierdoor geen goed chassis neerzetten. Dat heeft haar weerslag gehad op de resultaten, want als enige team heeft de Zwitserse renstal nog geen punten behaald. Inmiddels is Sauber in andere handen gekomen.

Ericsson had aanvankelijk nog wat vraagtekens bij de gemaakte keuze. "Ik heb me wel even afgevraagd of dat wel zo'n goede beslissing is. Kijk alleen al naar Toro Rosso en naar hoeveel terrein zij gedurende dit seizoen prijs hebben moeten geven met de motor van vorig jaar."

In de fabriek kreeg de Zweed te horen dat het niet zo slecht uit zal pakken als hij in eerste instantie dacht. "Daar kwam men met steekhoudende argumenten. Volgend jaar verandert de Formule 1 behoorlijk en als klein team valt voor op motorisch gebied de minste winst te behalen. Nu we weten wat we volgend jaar achterin onze auto's hebben liggen, kunnen we ons nu al volledig focussen op het ontwikkelen van het chassis. Dat is dit jaar onze achilleshiel gebleken en op dat gebied valt dus meer winst te behalen dan dat we op motorisch vlak mogelijk zullen verliezen."

Ook Nasr snapt die keuze nu, omdat de huidige auto niet vooruit te branden is. "In 2016 reden we met het nieuwe materiaal van Ferrari, maar het bracht ons nauwelijks iets omdat de rest van de auto niet goed was. Het is dus logisch om ons daar zo vroeg mogelijk op te focussen."

Woonbond eist voor huurders 365 miljoen terug

De Woonbond stapt namens honderdduizenden huurders naar de rechter om het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. De belangenorganisatie liet woensdag weten dat de schade voor huurders tot nu toe circa 365 miljoen euro bedraagt.

De actie is gericht tegen de Belastingdienst en de verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Vanaf 2013 kon huishoudens met een brutojaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten woningcorporaties en andere verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd, de zogenoemde 'gluurverhoging', aldus de Woonbond.

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was. Het was strijdig met de privacywetgeving. Daarom eist de Woonbond dat de huurverhogingen worden teruggedraaid en dat huren die te hoog zouden zijn, worden teruggedraaid.

Eerder dit jaar liet de Woonbond al weten een rechtszaak te overwegen om namens de huurders te veel betaalde huur terug te eisen. De belangenorganisatie zag daar nog even van af en probeerde via overleg met verhuurders en de Belastingdienst tot een oplossing te komen. Volgens de Woonbond voelden die partijen er niets voor rond de tafel te gaan zitten. "De Woonbond heeft daarom geen andere mogelijkheid dan het aanspannen van een procedure", aldus de organisatie voor huurders.

De Woonbond stuurt aan op een collectieve regeling voor alle gedupeerde huurders. Die hoeven zich hiervoor niet aan te melden.

Woonbond eist voor huurders 365 miljoen terug
Woonbond eist voor huurders 365 miljoen terug (Foto: ANP)

Pas donderdag duidelijkheid over Marslander

Pas donderdagochtend wordt duidelijk of Europa erin is geslaagd een lander op Mars te zetten. Tijdens de afdaling naar het oppervlak ging het contact verloren. Er zijn daarna wat signalen opgepikt, maar die moeten bestudeerd worden. De vluchtleiding kan daarom nog geen uitsluitsel geven.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft dat woensdagavond laten weten, uren nadat de landing had moeten gebeuren.

De lander, de Schiaparelli, had rond 16.48 uur Nederlandse tijd moeten neerkomen op Mars. Vervolgens moest hij een teken van leven naar de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt sturen. Dat lukte echter niet. De oorzaak is niet bekend. Satellieten rond Mars pikten wel een teken van leven op en stuurden dat door naar de aarde. Maar uit die gegevens kunnen nog geen conclusies worden getrokken.

De landing van het Schiaparelli-laboratorium is een experiment, bedoeld om de technologie voor zo'n landing te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen. Maar de Schiaparelli heeft ook een paar dagen energie voor wetenschappelijk onderzoek. Zo meet hij windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen.

De Schiaparelli is samen met de satelliet Trace Gas Orbiter naar Mars gevlogen. Die satelliet kwam woensdag wel in een baan rond Mars. De sonde moet gaan zoeken naar gassen in de dampkring. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in methaan, een gas dat zou kunnen wijzen op minieme vormen van leven op Mars.

Het is de tweede Europese Marslanding. De eerste poging, van de Beagle 2 in december 2003, mislukte. De verkenner heeft na aankomst nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.

Europa voert de missie uit met Rusland. Het totale project - lander, satelliet en verkenner - kost Europa ruim 1 miljard euro.

Pas donderdag duidelijkheid over Marslander
Pas donderdag duidelijkheid over Marslander (Foto: BuzzT)

Marokko treft titelverdediger Ivoorkust op Afrika Cup

In Libreville vond woensdagavond de loting voor de La Coupe d'Afrique des Nations, ofwel Afrika Cup, van volgend jaar in Gabon. Zestien landen strijden van 14 januari tot en met 5 februari voor de 31e keer om het kampioenschap van Afrika. 

In groep A werd gastland Gabon gekoppeld aan Burkina Faso, Kameroen en Guinea-Bassau, dat zich voor het eerst heeft geplaatst voor het eindtoernooi. Groep B is op papier het zwaarst met Algerije, Tunesië, Senegal en Zimbabwe. Titelverdediger Ivoorkust mag het in groep C uitvechten met Marokko, DR Congo en Togo. In groep D zitten Ghana, Mali, Egypte en Uganda. 

Opvallende afwezigen zijn Nigeria, Zuid-Afrika en Zambia. Nigeria, dat in 2013 nog kampioen werd, wist zich niet te kwalificeren in de groep met Egypte, Tanzania en Tsjaad. Laatstgenoemde trok zich uitiendelijk terug wegens geldgebrek, waardoor er in deze groep drie landen overbleven. Twee jaar geleden waren ze ook al afwezig. Zuid-Afrika werd derde in een groep met Kameroen en Mauritius. Zambia moest zich in de kwalificatie Guinea-Bassau en Kenia voor zich dulden. 

Vijf van de zes groepswedstrijden zullen in dezelfde stad worden afgewerkt. groep A speelt in Libreville‚ groep B in Franceville‚ group C in Oyem en Group D in Port Gentil. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwarfinale. Voor de winnaar van het toernooi ligt er in de vorm van een ticket voor de Confederations Cup een mooie bonus klaar.

Huisartsenpraktijk krijgt ton boete opgelegd

Een huisartsenpraktijk in Lelystad heeft een boete van 100.000 euro gekregen wegens verkeerd declareren en administratieve slordigheden. De Nederlandse Zorgautoriteit meldde woensdag dat de huisarts vaak de hogere tarieven voor avond-, nacht-, en weekenddiensten declareerde. Volgens de NZa mag dat alleen als een huisarts niet is aangesloten bij een huisartsenpost. De huisarts in Lelystad was dat wel.

De boete is de hoogste die de NZa ooit aan een huisarts heeft opgelegd, aldus een woordvoerder. De instantie denkt niet dat er sprake was van opzet.

De NZa begon een onderzoek nadat ziektekostenverzekeraars een melding hadden gedaan. Uit het onderzoek bleek ook dat de huisarts de administratie niet op orde had.

Huisartsenpraktijk krijgt ton boete opgelegd
Huisartsenpraktijk krijgt ton boete opgelegd (Foto: ANP)

'Russische hacker achter inbraak LinkedIn'

De Russische hacker die eerder deze maand in Praag werd opgepakt, zat mogelijk achter een grote kraak bij LinkedIn in 2012. "We zijn dankbaar voor het harde werk en de toewijding van de FBI in zijn inspanningen om de verantwoordelijken te vinden en te pakken", liet LinkedIn woensdag weten.

De Tsjechische politie had de arrestatie eerder woensdag naar buiten gebracht. Jevgeni N., geboren in 1987, werd op 5 oktober opgepakt in een hotel in Praag. Hij was toen bezig met aanvallen op computerdoelen in de Verenigde Staten. De VS hebben direct gevraagd om uitlevering van de man, tegen wie Interpol een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd. Het is nog niet bekend wanneer de Tsjechische justitie over het uitleveringsverzoek beslist.

De Amerikanen beschuldigden onlangs Rusland ervan via aanvallen van hackers de verkiezingscampagne voor het presidentschap te beïnvloeden. Rusland ontkende dat ten stelligste. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Jevgeni N. daar niets mee te maken, maar Praag wilde er woensdag niet op ingaan.

Rusland op zijn beurt heeft aangegeven alles te doen om zijn burgers te beschermen. "We eisen dat de gedetineerde wordt overgedragen aan Rusland", zei een woordvoerder van de Russische ambassade in Praag tegen persbureau TASS.

'Russische hacker achter inbraak LinkedIn'
'Russische hacker achter inbraak LinkedIn' (Foto: BuzzT)

Tournee Cher was 'nu of nooit'

Cher staat waarschijnlijk aan de vooravond van haar allerlaatste tournee. De zeventigjarige zangeres wil niet dat haar carrière stopt, maar ze realiseert zich tegelijkertijd dat dit wel eens haar laatste optredens kunnen zijn.

"Ik wil nog niet dat het afgelopen is", zei Cher woensdag in The Today Show. Ze beseft echter maar al te goed dat het einde nu toch dichterbij komt. "Het was nu of nooit. Mijn stem is nog steeds erg goed. Ik ben nog steeds actief en run in het rond. Ik kan bovendien nog steeds mijn outfits aan."

Cher heeft daarentegen toch moeite om haar leeftijd te accepteren. "Ik kijk in de spiegel en zie een oude vrouw terugkijken. Ik heb geen idee hoe zij daar is gekomen", zegt de zangeres. Ze beseft dat ze inmiddels niet meer de jongste is. "Als ik zeventig kaarsjes op de taart zou zetten, zou ik door moeten blazen tot mijn hersenen eruit vliegen."

De tournee van Cher begint volgend jaar februari met negen shows in Las Vegas. Daarna speelt ze drie avonden in Washington.

Tournee Cher was 'nu of nooit'
Tournee Cher was 'nu of nooit' (Foto: BuzzE)

'Baas Renault en Nissan ook chef Mitsubishi'

Carlos Ghosn, de topman van Renault en Nissan, wordt naar verluidt ook de hoogste baas van Mitsubishi Motors. Daarmee zou hij tegelijkertijd drie verschillende autobouwers onder zijn hoede krijgen. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg.

Nissan nam eerder dit jaar een belang van 34 procent in concurrent Mitsubishi. Die Japanse autobouwer zit in zwaar weer, sinds het bedrijf heeft toegegeven dat er jarenlang fouten zijn gemaakt bij het testen van het benzineverbruik van diverse auto's.

Ghosn staat in de autowereld bekend als 'Le Cost Killer'. De Braziliaan staat al zo'n anderhalf decennium aan het roer bij Nissan. Hij kreeg die baan doordat zijn werkgever Renault een controlerend belang had genomen in dat bedrijf. In 2005 werd Ghosn vervolgens benoemd tot topman van Renault zelf, met behoud van zijn positie bij Nissan.

De zorgen bij Mitsubishi zijn overigens nog groter dan gedacht. Woensdag stelde de onderneming haar prognose voor het lopende boekjaar bij naar een nettoverlies van 240 miljard yen, omgerekend meer dan 2 miljard euro. Eerder werd nog uitgegaan van een tekort van 145 miljard yen.

'Baas Renault en Nissan ook chef Mitsubishi'
'Baas Renault en Nissan ook chef Mitsubishi' (Foto: ANP)

Sterren op laatste staatsdiner Obama

Tijdens het laatste staatsdiner van Barack Obama en zijn vrouw Michelle, prikte dinsdagavond ook een aantal sterren een vorkje mee.

Onder meer Jerry Seinfeld, Chance the Rapper, Frank Ocean en Roberto Benigni waren te gast tijdens het etentje ter ere van het bezoek van de Italiaanse premier Renzi. Frank nam naar het diner zijn moeder Katonya mee als date. Die kon op Twitter haar enthousiasme niet inhouden. "Ik heb net een knuffel gekregen van onze First Lady!", schreef ze bij een foto van haar naamplaatje op de tafel. "Ik ben zo gezegend met een zoon die mij meeneemt."

Ook Chance had een ouder meegenomen naar het diner. Hij twitterde vanuit het WItte Huis een foto van hemzelf en zijn vader in pak. "Bedankt pa dat je me goed hebt opgevoed. Kijk ons eens chique zijn in het Witte Huis. Ik heb niet eens een pet op!" Pa Kenneth is een oude bekende van de president: hij werkte voor Obama toen die nog senator was in de staat Illinois.

Gwen Stefani was met vriend Blake Shelton en zoons Apollo (2), Zuma (8) en Kingston (10) aanwezig bij het staatsdiner. De zangeres, die Italiaanse roots heeft, gaf na het diner een optreden.

Sterren op laatste staatsdiner Obama
Sterren op laatste staatsdiner Obama (Foto: BuzzE)

Tom Odell geeft ook concert in Tilburg

Tom Odell staat in december niet alleen in Utrecht, maar treedt ook op in Tilburg. De Britse singer-songwriter geeft op 2 december een concert in 013. Dat maakte MOJO woensdag bekend.

De Another Love-zanger staat op 1 december in een uitverkocht TivoliVredenburg. Het concert dat hij op 16 november zou geven in het Utrechtse muziekgebouw wordt verplaatst naar 4 december. Mensen die kaarten hebben voor de verplaatste show krijgen bericht van TivoliVredenburg. Tickets voor het concert in Tilburg zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

Tom Odell brak vier jaar geleden door met zijn debuutalbum Long Way Down, waarop onder meer Another Love staat. In juni bracht Tom zijn tweede plaat uit, Wrong Crowd. Deze zomer stond de Brit op Pinkpop en Lowlands.

Tom Odell geeft ook concert in Tilburg
Tom Odell geeft ook concert in Tilburg (Foto: BuzzE)

'Volkswagen herstelde pas fractie diesels'

Volkswagen heeft in Duitsland tot nu toe amper 10 procent van de dieselwagens met sjoemelsoftware aangepast. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt woensdag op basis van een overheidsdocument. De Duitse autobouwer wilde aanvankelijk nog dit jaar alle betreffende auto's herstellen, maar paste die planning al eerder aan naar het voorjaar van 2017.

De autofabrikant gaf aan pas 240.000 van de 2,5 miljoen Duitse diesels met 2,0, 1,6 en 1,4 litermotoren te hebben gerepareerd. Daarmee reageerde het concern op een verzoek van de federale overheid op aandringen van de Groenen. De politieke partij wilde weten hoelang de extra vervuilende auto's nog rondrijden.

Volkswagen gaf in september vorig jaar toe software te hebben ingebouwd in dieselauto's die ervoor zorgde dat de auto's tijdens emissietesten schoner voor de dag kwamen. In werkelijkheid bleken de auto's een stuk vervuilender.

'Volkswagen herstelde pas fractie diesels'
'Volkswagen herstelde pas fractie diesels' (Foto: ANP)

IATA: zet chip in tegen zoekraken bagage

De wereldwijde inzet van RFID-labels kan luchtvaartmaatschappijen de komende jaren miljarden euro's schelen in de strijd tegen het kwijtraken van bagage van passagiers. Dat meldt de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA woensdag na onderzoek in samenwerking met IT-bedrijf SITA.

Tassen zouden worden uitgerust met een RFID-label of -sticker waarmee ze op verschillende punten tijdens de afhandeling kunnen worden gescand en geregistreerd. Enkele maatschappijen doen dat al, maar als iedereen erop overgaat raken volgens de IATA 25 procent minder koffers zoek. Dat zou luchtvaartmaatschappijen de komende zeven jaar 3 miljard dollar schelen.

Op het dieptepunt in 2007 verloren maatschappijen wereldwijd bijna 47 miljoen bagagestukken. Dat aantal is door betere technologie inmiddels, ondanks een sterke toename van het aantal passagiers, gehalveerd.

IATA: zet chip in tegen zoekraken bagage
IATA: zet chip in tegen zoekraken bagage (Foto: BuzzT)

WoensdagCuliniar #65 Streetfood

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

Thaise noodles, Pad Thai

   

Koreaanse hapjes


   

Kruidige Indiaase donuts

   

Okonomiyaki, gebakken op de plaat met kool en eieren

   

Indische lekkernijen



Geschorste Kyrgios kiest basketbal boven Rotterdam

De Nederlandse tennisliefhebbers zullen komend voorjaar Nick Kyrgios niet in actie gaan zien tijdens het World Tennis Tournament in Rotterdam. De primadonna van het tennis verkiest meespelen in de celebrity All Star-game van de Amerikaanse basketbalcompetitie boven het zwoegen in Ahoy.

Omdat Kyrgios basketballiefhebber is en graag in het All Star-weekend in de Verenigde Staten vertoeft wilde hij onder het contract met Richard Krajicek af. De toernooidirecteur zegde uiteindelijk toe nadat de Australische tennisser geschorst werd vanwege zijn ongeïnspireerd spelen en wangedrag in Shanghai.

Krajicek: "Je ziet wat er kan gebeuren als hij moe is en weinig zin heeft, zoals in China. Dat willen we het publiek niet aandoen. Daarop besloten we dinsdag om zijn contract te ontbinden. We willen een op en top tennisprof op de baan zien. Kyrgios verkiest zijn passie boven zijn professie."

De Nederlander had hem desondanks graag vastgelegd. "Hij is misschien daarom wel heel erg goed. Als hij iedere week gefocust is op tennis, is hij misschien na een half jaar mentaal opgebrand. Hij heeft een uitlaatklep nodig. Ik heb ook geen slecht gevoel over Kyrgios. Met een open vizier ga ik hem voor 2018 weer te benaderen. Al sturen we hem dan wel een agenda mee zodat hij kan zien wanneer de All Star Game is en het ABN Amro-toernooi."

Volgend jaar is ook Roger Federer niet te bewonderen in Rotterdam. In zijn plaats kiest Krajicek voor onder meer Rafael Nadal, Dominic Thiem en Stan Wawrinka. Hiermee wordt gezorgd voor een breed veld met toppers.

Kyrgios zal zich laten behandelen door een sportpsycholoog, zo heeft de Australische tennisbond laten weten. Op deze manier kan zijn schorsing van acht weken teruggebracht worden tot drie weken. Dit betekent dat hij vanaf 7 november weer kan spelen.

Eerste blik op Guardians of the Galaxy Vol. 2

Marvels eerstvolgende avontuur, Doctor Strange, moet nog uitkomen, maar vandaag heeft de filmstudio alvast een voorproefje vrijgegeven voor het avontuur erna: Guardians of the Galaxy Vol. 2. Een eerste teaser toont bekende gezichten en laat bekende geluiden horen.

Geen nieuwe originele muziekkeuze in deze teaser voor het vervolg op het in 2014 verschenen Guardians of the Galaxy, waarin muziek zo'n kenmerkende rol speelde. Die film werd nog voor de release populair door de 'Hooked on a Feeling'-trailer, en deze teaser lijkt dat gevoel opnieuw te willen oproepen, door doodleuk hetzelfde liedje te spelen. De beelden tonen op zich niet veel nieuws; daarvoor moeten we toch echt wachten op de eerste trailer.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 verschijnt eind april in de bioscopen.

Ancel legt vertragingen van Beyond Good & Evil 2 uit

Na jaren wachten, waarbij het geloof in een opvolger van cult-klassieker Beyond Good & Evil tanender is dan de morele waardes van de gemiddelde treitervlogger uit Zaandam, is hier nu eindelijk een woord van geestelijk vader Michel Ancel. Waar blijft die game Michel?

Na jaren wachten (inmiddels is het wiel uitgevonden, de wetten van zwaartekracht vastgelegd en is Amerika ontdekt) kregen we eerder deze maand te horen dat Beyond Good & Evil er daadwerkelijk aankomt! Nu legt Ancel (director van de originele game, tevens geestelijk vader van Rayman) ons ook uit waarom het nou zo lang heeft geduurd: de versie uit 2008(!) was speelbaar in verscheidene prototypes, maar had een aantal technische problemen die het team zelf niet kon oplossen.

Beyond Good and Evil - karaktermodel

"We wilde ontdekkingsreizen in de ruimte, ruimtevaart, ruimte-steden. Dit had ook in Beyond Good & Evil 1 moeten zitten", aldus Ancel.  Ze hadden twee keuzes: of iets nieuws maken en wachten tot de technologie de game kon 'inhalen' ofwel de game terug schroeven en niet de game van hun dromen maken (dat nieuwe bleek Rayman Origins te zijn, waarvoor dank inferieure technologie).

Ancel vertelt verder dat de studio nog veeeeel te doen heeft, maar dat de technologie nu in staat is om de visie voor de game te ondersteunen. 

Madonna: orale seks voor stem op Hillary

Madonna is weer een stapje verder gegaan om Hillary Clinton in het Witte Huis te krijgen. Nadat ze vorige maand al uit de kleren was gegaan, belooft ze nu voor iedere man die op Hillary stemt op de knieën te gaan.

De 58-jarige zangeres deed haar belofte dinsdagavond in Madison Square Garden waar ze als 'openingsact' van comédienne Amy Schumer verscheen. "Nog een ding voordat ik jullie introduceer aan deze komediegenie: Als jullie op Hillary Clinton stemmen, bevredig ik jullie oraal. En ik ben goed", verzekerde Madonna het publiek, die daarna nog verder in detail ging. "Ik zal mijn tijd nemen, ik maak oogcontact en ik slik."

Madonna staat bekend als fervent Hillary-aanhanger. Ze laat de afgelopen maanden nauwelijks een kans onbenut om haar te promoten. "Ik stem naakt met Katy Perry", twitterde ze vorige maand bij een vrij onthullende foto waarop ze overduidelijk geen kleren draagt. "Stem op Hillary. Ze is het beste wat we hebben", voegde Madonna daar aan toe.

Madonna: orale seks voor stem op Hillary
Madonna: orale seks voor stem op Hillary (Foto: BuzzE)

Uitgever NRC neemt Limburgse kranten over

Het Belgische uitgeefbedrijf Mediahuis, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, neemt met ingang van 1 januari 2017 uitgever Concentra Media Nederland over. Dat bedrijf geeft de Limburgse regionale dagbladen De Limburger en Limburgs Dagblad uit.

Met de overname wordt Mediahuis de derde krantenuitgever van Nederland. In België brengt het bedrijf onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en binnenkort ook Metro op de markt. Mediahuis kocht vorig jaar NRC Media.

Media Groep Limburg (MGL), waar De Limburger en Limburgs Dagblad onder vallen, werd in 2014 overgenomen door Concentra, dat samen met Corelio eigenaar is van Mediahuis. Beide aandeelhouders brengen hun media-activiteiten onder de paraplu van Mediahuis.

De samenvoeging wordt binnenkort voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten en de medezeggenschapsraden van de betrokken bedrijven in Nederland zijn inmiddels geïnformeerd.

Uitgever NRC neemt Limburgse kranten over
Uitgever NRC neemt Limburgse kranten over (Foto: ANP)

Ontevreden PvdA'ers komen met eigen kandidaat

Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Jacques Monasch krijgen te maken met een nieuwe tegenstander in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. De groep Linksom! binnen de PvdA presenteert vrijdag een eigen kandidaat en een eigen programma.

Voorzitter Gerard Bosman van de PvdA in Ridderkerk heeft dat laten weten. Hij is een van de initiatiefnemers van Linksom! De groep bestaat uit PvdA'er die ontevreden zijn over de huidige koers van de partij. Zij willen dat de PvdA terugkeert naar haar sociaaldemocratische idealen.

Bosman wil de naam van de kandidaat van Linksom! nog niet prijsgeven. Op de vraag of hij het zelf wordt, antwoordt hij niet.

Ontevreden PvdA'ers komen met eigen kandidaat
Ontevreden PvdA'ers komen met eigen kandidaat (Foto: ANP)

Nigeria zet zich in voor ontvoerde meisjes

Nigeria gaat zijn inspanningen "verdubbelen" om de meisjes en vrouwen die in 2014 uit de plaats Chibok werden ontvoerd door Boko Haram-strijders terug te halen. Dat heeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari woensdag gezegd.

Buhari sprak woensdag met 21 meisjes die werden vrijgelaten door Boko Haram. Ze kwamen vrij na gesprekken tussen de regering en de rebellen onder bemiddeling van Zwitserland en het Internationale Rode Kruis.

In totaal werden meer dan tweehonderd meisjes gekidnapt.

Nigeria zet zich in voor ontvoerde meisjes
Nigeria zet zich in voor ontvoerde meisjes (Foto: ANP)

Syrië noemt kritiek EU ongeloofwaardig

De Europese Unie ontbreekt het aan geloofwaardigheid om iets te kunnen zeggen over de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de Syrische regering woensdag gezegd nadat eerder de Europese ministers van Buitenlandse Zaken felle kritiek hadden geuit op Damascus en bondgenoot Rusland voor hun rol in het conflict.

De Europese ministers zeiden maandag aan te sturen op meer sancties tegen de regering van president Bashar al-Assad. Het bombardement op Aleppo door Rusland en Syrische militairen is mogelijk een oorlogsmisdaad en moet worden onderzocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, luidde de kritiek.

"De EU ontbreekt het aan zelfs de geringste mate van geloofwaardigheid als het gaat om de humanitaire situatie in Syrië, omdat de Unie, door terrorisme te steunen, medeplichtig is aan het lijden van de Syriërs", was de Syrische reactie.

Syrië noemt kritiek EU ongeloofwaardig
Syrië noemt kritiek EU ongeloofwaardig (Foto: ANP)

Lot van Marslander onduidelijk

Het is niet duidelijk of de Europese poging een apparaat op Mars te laten landen, is gelukt. De lander moest woensdag na aankomst een signaal naar de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt sturen. Dat had daar rond 17.00 uur Nederlandse tijd moeten aankomen, maar Darmstadt heeft nog niets gehoord.

Het uitblijven van het signaal kan betekenen dat de landing is mislukt, maar een andere mogelijkheid is dat het signaal te zwak is. Op een andere manier probeert de ESA alsnog zekerheid te kregen. In de loop van de avond moet het lot van de lander duidelijk worden.

De landing van de Schiaparelli is een experiment, bedoeld om de technologie voor zo'n landing te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen. Maar de Schiaparelli heeft ook een paar dagen energie voor wetenschappelijk onderzoek. Zo meet hij windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen.

Het is de tweede Europese Marslanding. De eerste poging, van de Beagle 2 in december 2003, mislukte. De verkenner heeft na aankomst nooit iets van zich laten horen. Pas elf jaar later werd hij teruggevonden. Toen bleek dat de zonnepanelen niet waren opengegaan. Daardoor bleef de antenne verborgen en konden de lander en de aarde niet met elkaar communiceren.

Lot van Marslander onduidelijk
Lot van Marslander onduidelijk (Foto: BuzzT)

Doodstraf islamisten Egypte van de baan

Veertien islamisten die in Egypte waren veroordeeld tot de doodstraf moeten opnieuw worden berecht. Daartoe heeft het Egyptische hof van cassatie woensdag besloten, meldt persbureau MENA. De veertien zouden in 2013 betrokken zijn geweest bij een aanval op een politiebureau, uit protest tegen de militaire staatsgreep waarbij toenmalig president Mohamed Mursi het veld moest ruimen.

Het is zeker niet de eerste keer dat de rechters opdracht geven tot een nieuw proces voor terdoodveroordeelden. Sinds de val van Mursi hebben honderden islamisten de doodstraf gekregen, om vervolgens opnieuw berecht te worden. Er is veel verzet tegen de doodstraffen, onder andere van het Westen en mensenrechtenorganisaties.

Het hof van cassatie gaf verder geen uitleg over de uitspraak. De verwachting is dat de motivatie over enkele dagen openbaar wordt gemaakt.

Doodstraf islamisten Egypte van de baan
Doodstraf islamisten Egypte van de baan (Foto: ANP)

Justin ergert zich weer aan gegil bij concert

Justin Bieber is er nog steeds niet gelukkig mee dat zijn fans bijna alleen maar kunnen gillen tijdens zijn concerten. Nadat hij vorige week al in Nederland had gevraagd of ze niet wat rustiger konden doen, deed hij deze week eenzelfde verzoek aan zijn Britse fans tijdens een optreden in Birmingham.

"Willen jullie mij een plezier doen? Kunnen jullie gewoon even relaxen voor een seconde of twee?", vroeg Justin nadat hij midden in een verhaal werd onderbroken door fans die de longen uit hun lijf schreeuwden. "Ik snap het best, maar ik sta maar een halve meter van jullie weg. En ik kan jullie horen", vervolgde hij. "Ik waardeer al jullie liefde, het is geweldig. Maar kunnen jullie dat niet op een andere manier laten zien. Gillen is zo irritant."

Justin was daarna nog niet klaar met zijn relaas. "Ik snap het allemaal", herhaalde hij. "Je gaat naar een concert en je gilt en dat soort dingen. Maar als jullie nu gewoon na een liedje willen schreeuwen, van het nummer genieten en luisteren naar wat ik te zeggen heb. Ik heb het gevoel dat niemand mij hoort. Het is frustrerend."

Justin ergert zich weer aan gegil bij concert
Justin ergert zich weer aan gegil bij concert (Foto: BuzzE)

Eten bestellen via Facebook

Met je Facebook-profiel een pizza bestellen. Dat kan binnenkort in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen de pagina's van restaurants gebruiken om eten te laten bezorgen. Ook kunnen ze offertes aanvragen, bioscoopkaartjes kopen en een behandeling in een schoonheidssalon boeken.

Facebook heeft de uitbreiding woensdag aangekondigd. De aankopen zijn voorlopig alleen mogelijk in de Verenigde Staten, maar volgens Facebook gaat het om "de eerste stap". In de komende maanden wil het netwerk meer mogelijkheden introduceren.

Facebook lanceerde begin deze maand al Marketplace in de apps voor Android en iOS. Gebruikers kunnen daar spullen kopen en verkopen. Het is een concurrent van Craigslist en Marktplaats.

Eten bestellen via Facebook
Eten bestellen via Facebook (Foto: BuzzT)

Correspondents' Dinner niet voor de verkiezingen

Het Correspondents' Dinner wordt uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De NTR heeft dat na overleg met de RVD besloten, omdat de publieke omroep niet wil dat het programma de campagne beïnvloed. Het zou de zittende premier Mark Rutte een oneerlijk voordeel op kunnen leveren.

Het Correspondents' Dinner is een al sinds 1920 bestaande Amerikaanse traditie, die door politiek verslaggever Twan Huys naar Nederland is gehaald. De eerste editie was op 10 februari van dit jaar, waarbij achtereenvolgens cabaretier Mark Rutte en premier Dolf Jansen de Nederlandse politiek én de politieke pers op de hak namen. Het leidde toen tot een lichte stijging van de VVD in de peilingen.

Het is wel de bedoeling om van het concept een jaarlijks terugkerend programma te maken, maar de aankomende editie wordt dus uitgesteld. Niet alleen tot na de verkiezingen, maar zelfs tot na het aantreden van het nieuwe kabinet. We zijn dus nog niet verzekerd van een nieuw optreden van Mark Rutte - wellicht komen de grappen en grollen de volgende keer wel van Lodewijk Asscher, Geert Wilders of Alexander Pechtold.

Correspondents' Dinner trekt meeste kijkers  (Foto: ANP)
Mark Rutte tapt moppen tijdens het Correspondents' Dinner van 2016 (Foto: ANP)

'Zorgen over actie Heineken'

De PvdA vindt de nieuwe reclame van Heineken maar niets. De sociaaldemocraten vrezen dat de spaaractie voor 'biertegoed' aanzet tot meer drinken.

PvdA-Kamerlid Marith Volp wil dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid maatregelen neemt. Ze vraagt zich af of de actie wel strookt met wetten en regels, zoals de Drank- en Horecawet en de Reclame Code.

Bij de actie kun je voor een gratis biertje in de kroeg sparen als je een krat Heineken koopt. Volp vreest overmatige alcoholconsumptie, vooral bij jonge volwassenen. Ook druist het gratis weggeven van alcohol in tegen het beleid van de overheid. Ze stelt voor om jonge volwassenen per app voor te lichten over de risico's van alcohol.

PvdA maakt zich zorgen over actie Heineken
'Zorgen over actie Heineken' (Foto: ANP)

Adele bedolven onder liefdesverklaringen

Adele is tijdens haar concert in Nashville letterlijk bedolven onder liefdesverklaringen. Haar vriend Simon Konecki schreef lieve berichtjes op de papiersnippers die tijdens de show op het podium vielen. Concertbezoekers plaatsten foto's van de papiertjes op social media.

Op de snippers, die aan het einde van het concert neerdaalden, stonden teksten als 'I love you' en 'you are an angel'. Adele en Simon hadden iets te vieren, blijkt uit de papiertjes waar 'happy anniversary' op staat.

Adele en Simon zijn sinds 2011 samen. De zangeres, die nauwelijks iets loslaat over haar privéleven, beviel op 19 oktober 2012 van een zoontje. Dat het kereltje Angelo heet, werd pas veel later bekend.

Adele bedolven onder liefdesverklaringen
Adele bedolven onder liefdesverklaringen (Foto: BuzzE)

Argentinië en Chili plannen Andestunnel

Argentinië en Chili hebben eindelijk een serieus plan gelanceerd voor de aanleg van een 14 kilometer lange tunnel door de Andes. Die moet de reistijd tussen beide landen over de weg aanzienlijk verkorten. Het project, waarvoor al in 2011 een studie is gemaakt, kan in tien jaar gerealiseerd zijn. Dat zei de Argentijnse minister van Transport dinsdag.

De regeringen van beide Zuid-Amerikaanse staten hebben nu afgesproken werk te maken van het boren van een verbindingsroute op een hoogte van 3800 tot 4070 meter. De huidige grensovergang is op 4780 meter en te bereiken via een gevaarlijk weg. De 'Agua Negra'-tunnel gaat 1,3 miljard euro kosten en geldt als een van de grootste infrastructurele projecten op het continent. De aanbesteding begint zo snel mogelijk.

Argentinië en Chili plannen Andestunnel
Argentinië en Chili plannen Andestunnel (Foto: ANP)

Rocket Riot op Steam en Windows 10 verkrijgbaar

De Nederlandse studio Codeglue heeft de game Rocket Riot doorontwikkeld voor Windows 10-apparaten. De game verscheen al eerder op Xbox 360, iPad, iPhone en Windows 8-apparaten. Dit keer is het spel ook verkrijgbaar via de Steam store.

Rocket Riotis een ‘side-scrolling’ shooter met meer dan 200 singleplayermissies in een pixelart-wereld. Schiet jezelf een weg door de 8-bit stijl omgeving of verschuil je erachter. Er zijn meer dan 300 karikaturen vrij te spelen, zoals zombies, robots, piraten, ninja’s, raket-aangedreven bananen, elanden, cowboys en meer. Dan zijn er nog mini-bazen en nog grotere eindbazen. Zo'n twintig power-ups moeten je helpen om de levels op te schonen. Wat lastig is, want ze zijn regenererend.

De Rocket Riot OST van Sonic Picnic wordt los aangeboden en bevat 13 audio tracks, inclusief een mega mix. Tijdens de lancering van Rocket Riot is de game in een bundel met de Rocket Riot OST verkrijgbaar met 10% korting.

Zieke Mick Jagger kan niet optreden

The Rolling Stones treden woensdag niet op in Las Vegas. Mick Jagger is ziek en niet in staat op te treden, liet de rocker weten via Twitter.

"Ik heb een flinke keelonsteking", lichtte Mick toe. De 73-jarige rocker liet weten dat het hem 'enorm' spijt dat hij het concert moet afzeggen. "Ik biedt mijn excuses aan aan iedereen die kaartjes heeft gekocht."

Mick moet op doktersadvies stemrust houden, is te lezen in een verklaring op de website van de Stones. Of er een nieuwe datum komt voor het concert in Las Vegas, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk of het concert van zaterdag wel door kan gaan.

Zieke Mick Jagger kan niet optreden
Zieke Mick Jagger kan niet optreden (Foto: BuzzE)

Samsung opent omruildesks Note 7 op Schiphol

Reizigers die met hun Samsung Galaxy Note 7-telefoon het vliegtuig niet in mogen, kunnen het toestel gratis omruilen op Schiphol. Samsung maakt dat mogelijk bij drie winkels van elektronicaketen CAPI die achter de douane op Schiphol zitten en een op Schiphol Plaza. Daar kunnen ze een vervangende Samsung-telefoon krijgen of hun geld terug ontvangen.

Samsung had dinsdag al aangekondigd op veel luchthavens omruilbalies te openen. De Galaxy Note 7 is namelijk door veel luchtvaartmaatschappijen in de ban gedaan omdat het toestel spontaan kan ontbranden. De Amerikaanse FAA heeft het meenemen van een Note 7 aan boord van een vliegtuig zelfs verboden.

De Galaxy Note 7 is in Nederland nooit verkocht, waardoor het verbod vooral buitenlandse reizigers zal treffen. De verkoop van het toestel is inmiddels wereldwijd gestaakt.

Samsung opent omruildesks Note 7 op Schiphol
Samsung opent omruildesks Note 7 op Schiphol (Foto: BuzzT)

Duikers bergen lijk bij BASF-fabriek

Twee dagen na de explosie in de BASF-fabriek in het Duitse Ludwigshafen hebben duikers van de politie een lichaam geborgen. De Duitse politie meldde woensdag dat de duikers het lichaam aantroffen in een havenbekken bij de fabriek.

Bij de explosie van maandag kwamen twee medewerkers van de bedrijfsbrandweer van BASF om het leven. Een derde medewerker werd nog vermist. Of het lichaam dat woensdag werd gevonden de vermiste medewerker is, is niet bekend, laat een politiewoordvoerder weten. "Helaas moeten we ervan uitgaan dat onze vrees werkelijkheid is geworden en dat we een derde dode te betreuren hebben", zei BASF-bestuurslid Margret Suckale.

De slachtoffers van het ongeluk werden woensdag herdacht met een minuut stilte. In totaal raakten bij de explosie in het chemieconcern meer dan twintig mensen gewond.

Duikers bergen lijk bij BASF-fabriek
Duikers bergen lijk bij BASF-fabriek (Foto: ANP)

Mafia III

Mafia III verwelkomde me met de zoetgevooisde klanken van Jimi Hendrix' cover van Bob Dylans ‘All Along The Watchtower’, en zo waren de eerste 3 minuten van mijn gameplay-ervaring het luisteren van dit nummer, met op de achtergrond een bayou bij zonsondergang terwijl de ‘press x to start’ flirterig naar mij lonkte opdat het spel kan beginnen.

Aegon onderzoekt mogelijkheden blockchain

Aegon onderzoekt samen met zijn Duitse en Zwitserse branchegenoten Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor verzekeraars. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het consortium wil vaststellen in welke mate de technologie achter de virtuele munt bitcoin dienstverlening sneller, prettiger en veiliger kan maken. In theorie kan de technologie het aantal benodigde documenten en contracten verkleinen en geldstromen versnellen, verwachten de verzekeraars.

De voordelen kunnen echter alleen benut worden als de technologie op een consistente en onderling uitwisselbare basis wordt ingevoerd, aldus de bedrijven. Daarom wordt nu met een gezamenlijk pilotproject proefgedraaid.

Aegon onderzoekt mogelijkheden blockchain
Aegon onderzoekt mogelijkheden blockchain (Foto: BuzzT)

Boris Titulaer raakte stem kwijt door angst

Boris Titulaer was vorig jaar lange tijd zijn stem kwijt door de problemen rond het faillissement van zijn bedrijf. Dit vertelt de zanger in het AD.

"Ik was bang geworden om te zingen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. De stress van het groeiende conflict was op mijn lichaam geslagen. Dat besef drong langzaam door. Na vier onderzoeken bij de KNO-arts zei die dokter: 'Jij hebt niets aan je stembanden, jij moet met iemand gaan praten'." De winnaar van Idols 2004 zegt dat een coach hem enorm heeft geholpen.

Onlangs trof Boris een schikking met schuldeiser Wim Noorman en kreeg hij weer tijd voor het maken van muziek. Zijn nieuwe single Best Of Me is al uit. "Er komt een nieuwe ep, ik heb zelfs meer dan genoeg muziek voor een album. We gaan weer optreden, op 27 januari sta ik in Paradiso en ik praat in het buitenland met platenmaatschappijen", zegt Boris. "Het wordt tijd dat ik weer word wat ik hoor te zijn: muzikant. Ik wil er weer op uit, weer op pad om mijn angsten te verslaan."

Boris moet een flinke schuld van 165.000 aflossen. "Ik kan niet anders dan gewoon keihard gaan werken. Alle wrok en boosheid laat ik achter en ik ga aan de slag. Thuis zal ik van het mini-minimale moeten rondkomen. Maar dan kan ik. Ik ben en blijf positief ingesteld. Ik heb veel verloren, maar de muziek is er nog."

Boris Titulaer raakte stem kwijt door angst
Boris Titulaer raakte stem kwijt door angst (Foto: BuzzE)

Kendall Jenner had oogje op Justin Bieber

Ze zijn nu alleen goede vrienden, maar ooit had Kendall Jenner andere gevoelens voor Justin Bieber.

In een interview voor W Magazine werd het model gevraagd op welke sterren ze een oogje heeft gehad. Kendall vertelde hoe ze als jonge tiener ooit verliefd was op twee jongens tegelijk: tweeling Cole en Dylan Sprouse van de Disneyserie Het Hotelleven van Zack en Cody.

Als ze verder nadenkt, komt ze op de naam van haar maatje. "Op wie had ik nog meer een crush? Oh, Justin Bieber was de grootste ster in die tijd, voor mijn gevoel ben ik wel twaalf jaar op hem geweest." Om alle geruchten voor te zijn, besluit de 20-jarige met: "Maar nu niet meer hoor."

Volgens insiders is Kendall sinds deze zomer aan het daten met rapper A$AP Rocky. Op die verliefdheid gaat de realityster in het interview niet in.

Kendall Jenner had oogje op Justin Bieber
Kendall Jenner had oogje op Justin Bieber (Foto: BuzzE)

Overzicht van bevestigde PS4 Pro-ondersteunende games

Tijdens de PlayStation Meeting van vorige maand, waar de PlayStation 4 Pro officieel werd aangekondigd, werd ook een rits aan games vermeld die profiteren van de extra kracht in de PS4 Pro. Wij zetten de 'PS4 Pro-ready'-titels die tot nu toe bekend zijn hieronder voor je op een rij.

De PlayStation 4 Pro kan sommige games naar een 4K-resolutie tillen en vele extra grafische toeters en bellen verschaffen. Ook bij games die op 1080p blijven draaien zijn extra visuele effecten mogelijk. Een aantal PS4-games die reeds zijn uitgebracht worden voorzien van Pro-ondersteuning door middel van updates, terwijl enkele nieuwe titels het al 'out of the box' ondersteunen.

  • Battlefield 1
  • Call of Duty: Black Ops 3
  • Call of Duty: Infinite Warfare
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Dishonored 2
  • Elder Scrolls Online
  • FIFA 17
  • Fallout 4
  • Horizon: Zero Dawn
  • Killing Floor 2
  • Mass Effect Andromeda
  • Middle-Earth: Shadow of Mordor
  • NBA 2K17
  • PES 2017
  • Paragon
  • Rise of the Tomb Raider
  • Skyrim Special Edition
  • Spider-Man
  • The Witness
  • Thumper
  • Watch Dogs 2

Er zijn ook al een paar games waarvan is bevestigd dat ze geen PS4 Pro upgrade patch krijgen. Zo zijn er voor Destiny momenteel geen plannen om in de toekomst dergelijke features te gaan bieden, en ook voor The Witcher 3: Wild Hunt zit er geen 4K-overhaul in de pijplijn. Ontwikkelaar CD Projekt RED geeft aan dat ze momenteel hun volledige focus willen leggen bij Gwent: The Game en Cyberpunk 2077.


Nog steeds klein beetje hoop op The Crossing

Kan je je het nog herinneren? In januari 2007 werd The Crossing aangekondigd, een game die single- en online multiplayer zou moeten combineren. Hiermee zou je als speler niet weten of je tegen kunstmatige intelligentie of echte spelers speelde.

Een flinke belofte voor 2007, toen de PlayStation 3 en Xbox 360 nog in de kinderschoenen stonden. De belofte bleek wellicht ook te groot, want in 2009 werd de ontwikkeling gestopt door 'onvoorziene financiële tegenslagen'. Ontwikkelaar Arkane Studios is daardoor aan Dishonored begonnen.

Maar nu is er wellicht weer een beetje hoop. ZeniMax, eigenaar van Arkane Studios en Bethesda, heeft het merkenrecht voor de naam The Crossing verlengd. Het hoeft niets te betekenen, handelsmerken worden vaker aangevraagd en niet gebruikt, maar voor een bijna tien jaar oude game is het op zijn minst opvallend. Ondertussen is Arkane Studios bezig aan Dishonored 2, dat in november het levenslicht zal zien.

Agent wiegt opgesloten baby in slaap

Hoe krijg je een huilende baby rustig? Door te wiegen. Een politieagent in de Duitse stad Offenbach zag zich geconfronteerd met het hartverscheurende gehuil van een baby in een afgesloten auto. Er was maar één mogelijkheid: de agent wiegde de hele auto. De baby viel in slaap.

De dertigjarige moeder van het kind wilde iets uit de kofferbak halen toen het portier van de auto in het slot viel met de sleutel nog in het contact. Juist toen begon haar kind te huilen. De vrouw kon niet naar huis om de reservesleutel op te halen, want haar huissleutel lag nog in de auto. Een agent bewoog de kleine Volkswagen met succes ritmisch op en neer totdat de brandweer kwam om de auto open te breken, zo melden lokale media.

Agent wiegt opgesloten baby in slaap
Agent wiegt opgesloten baby in slaap (Foto: BuzzO)

Sekswerkers boos op politie om Facebookbericht

Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, is boos op de politie Amsterdam vanwege een bericht op Facebook. De organisatie leest in een interview met de teamleider van het Amsterdamse team Mensenhandel een gevaarlijke belediging van prostituees.

"Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega's van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt 'vrijwillig' is het nooit", valt te lezen in het bericht op de Facebookpagina van de politie.

Voorzitter Yvette Luhrs diende woensdagochtend een klacht in bij de politie in de hoofdstad en eist dat het bericht wordt verwijderd. "Stellen dat niemand vrijwillig sekswerk verricht, is ronduit beledigend. Daarnaast draagt het versterken van dit soort stigma's bij aan meer geweld tegen sekswerkers."

Sekswerkers boos op politie om Facebookbericht
Sekswerkers boos op politie om Facebookbericht (Foto: ANP)

Tsjechen pakken Russische hacker

De Tsjechische politie heeft in een hotel in Praag een Russische hacker gearresteerd. De man was bezig met aanvallen op computerdoelen in de Verenigde Staten.

De VS hebben direct om uitlevering van de man gevraagd. Tegen de hacker liep via Interpol al een tijdje een internationaal arrestatiebevel, zo deelden de Tsjechische autoriteiten woensdag mee.

De Amerikanen beschuldigden onlangs Rusland ervan via aanvallen van hackers de verkiezingscampagne voor het presidentschap te beïnvloeden. Rusland ontkende dat ten stelligste. Praag wilde woensdag niet ingaan op de vraag of de aanhouding hiermee te maken heeft.

Het is nog niet bekend wanneer de Tsjechische justitie over het uitleveringsverzoek beslist.

Tsjechen pakken Russische hacker
Tsjechen pakken Russische hacker (Foto: ANP)

Lewis Hamilton in Call of Duty: Infinite Warfare

Eerder zagen we al Game of Thrones-acteur Kit Harington met een hoofdrol in Call of Duty: Infinite Warfare. Ook UFC-vechter Conor McGregor heeft een rol. Formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton is de volgende sporter in de populaire shooterreeks.

Het is nog onbekend wat voor rol Hamilton precies speelt in de game, maar een grote zal het niet zijn, hij zal in slechts zes scènes te zien zijn. Hamilton is wel onder de indruk hoe het allemaal in zijn werk gaat. "Ik groeide op met Super Mario, het is bizar hoe snel de ontwikkeling van games is gegaan."

Ondanks de kleine rol is Hamilton wel vereerd om onderdeel te zijn van de game, en noemde het een geweldige ervaring. Call of Duty: Infinite Warfare komt uit op 4 november 2016 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Hamilton in Call of Duty: Infinite Warfare
Hamilton in Call of Duty: Infinite Warfare

Aanhoudingen na vondst lichaam Zeewolde

De politie heeft woensdag in Zeewolde het lichaam gevonden van een man die onder verdachte omstandigheden is omgekomen. Twee verdachten zijn aangehouden, aldus de politie in Flevoland.

De politie kreeg even na 06.00 uur melding van een gewonde man in een woning aan het Noordereiland. Eenmaal aangekomen bleek de man te zijn overleden. Vaststaat dat hij door geweld om het leven is gekomen. De twee verdachten werden in de buurt van de woning aangetroffen en ingerekend.

In de woning waar het lichaam werd gevonden, wordt sporenonderzoek gedaan. Over hoe de man precies is omgekomen of over de twee gearresteerde mannen kon de politie nog niet meer zeggen. Regionaal dagblad De Stentor meldt op basis van getuigen dat het slachtoffer is gewurgd en doodgestoken.

Aanhoudingen na vondst lichaam Zeewolde
Aanhoudingen na vondst lichaam Zeewolde (Foto: ANP)

Geen nieuwe rechters zaak-Nicole

Er komen geen nieuwe rechters in de zaak over de verkrachting van en moord op Nicole van den Hurk in 1995. De wrakingskamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag het verzoek van de nabestaanden van het vijftienjarige meisje afgewezen.

Vrijdag wraakten zij de rechtbank, omdat de halfbroer niet een derde keer mocht spreken. De nabestaanden zijn al langer ontevreden over de rechters. Met name de stringente manier waarop ze omgaan met het spreekrecht. Alleen bloedverwanten krijgen volledig spreekrecht, de stiefmoeder en -zus niet.

Vorige week werd tegen verdachte Jos de G. veertien jaar geëist. De uitspraak is 11 november.

Geen nieuwe rechters zaak-Nicole
Geen nieuwe rechters zaak-Nicole (Foto: ANP)

Petitie gestart voor PC-versie Red Dead Redemption 2

Gisteren werd Red Dead Redemption 2 onthuld door Rockstar, waaruit bleek dat de game voorlopig gepland staat voor PlayStation 4 en Xbox One. Nu is er een petitie gestart om de game ook naar PC te krijgen.

Rockstar Games geeft in bijna al zijn games de voorkeur aan consoleversies. Zo kregen Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V en L.A. Noire pas maanden later een PC-versie. De originele Red Dead Redemption is zelfs nooit naar de PC gekomen. Ene Aleo Aninda was het zat en startte een petitie en hoopt daarmee 25.000 digitale handtekeningen te verzamelen en deze in te leveren bij Take Two en Rockstar Games.

De petitie is op moment van schrijven nog geen 24 uur oud en heeft ruim 15.000 handtekeningen verzameld, de petitie is hier te vinden. Red Dead Redemption 2 komt uit in de herfst van 2017, vooralsnog alleen voor PlayStation 4 en Xbox One.

RDR2_fall

Football Manager 2017 simuleert Brexit

De Football Manager-reeks staat bekend om een realistische en gedetailleerde weergave van de sport. Het nieuwste deel is uiteraard niet anders.

In Football Manager 2017 krijgen managers willekeurig één van drie versies van Brexit toegewezen. Afhankelijk van welke vorm jouw game treft, kan het een stuk lastiger worden om werkvergunningen te verkrijgen voor spelers, zeker als je manager bent van een Engels team. In 'Soft Brexit' verandert er in principe weinig. Voetballers worden volgens de wet gezien als entertainers en kunnen makkelijk aan een vergunning komen. Bij een 'Hard Brexit' heb je minder geluk, zo zou de transfer van Marseille naar West Ham United van Dimitri Payet in 2015, onmogelijk zijn.

De laatste optie is een systeem dat ook in andere competities gebruikt wordt, bijvoorbeeld Italië. Daar mogen per team maar een bepaald aantal spelers van buiten de Europese Unie in loondienst zijn. Dit zou natuurlijk grote gevolgen hebben voor de transferwaarde van Engelse spelers in het buitenland.

Managers hoeven zich niet direct vanaf het begin van hun carrière zorgen te maken over hun vorm van Brexit. Spelers krijgen bericht hierover na minimaal twee seizoenen gespeeld te hebben. Football Manager 2017 komt op 4 november uit voor Windows, Linux en OS X.

Zuurgooier België vecht vonnis aan

De Nederlandse 'zuurgooier' Jelle F. die vorige week in Brussel werd veroordeeld tot achttien jaar celstraf gaat in hoger beroep. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary woensdag.

De 41-jarige man overgoot in februari 2015 een vrouw met zwavelzuur in een Delhaize-supermarkt in Antwerpen. Hij had de supermarktketen in de maanden daarvoor afgeperst en gedreigd met een zuuraanval.

Het 53-jarige slachtoffer, een schoonmaakster, werd verminkt. F. moet haar een schadevergoeding van bijna 5 ton betalen en aan Delhaize ruim 2 miljoen euro. De Nederlander kreeg van de rechter boven op zijn celstraf tien jaar tbs. Hij werd veroordeeld voor afpersing en poging tot moord.

F. was zijn baan kwijtgeraakt en zat in geldnood. Hij wilde naar eigen zeggen wraak nemen op de maatschappij.

Zuurgooier België vecht vonnis aan
Zuurgooier België vecht vonnis aan (Foto: ANP)

Nieuwe singleplayer trailer Titanfall 2 belooft band met Titan

In een nieuwe trailer van Titanfall 2 staat de band tussen Pilot en Titan centraal.

In Titanfall 2, dat in tegenstelling tot zijn voorganger een singleplayer campaign bevat, speel je als Jack Cooper. Het lot heeft bepaald dat hij samen met zijn nieuwe Titan, BT-7274, de oorlog zal moeten zien te overleven.

Titanfall 2 komt volgende week, op 28 oktober, uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Astronauten met maand vertraging naar ISS

Met een maand vertraging zijn twee Russen en een Amerikaan woensdag naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken. De Sojoezcapsule werd gelanceerd van de basis Baikonoer in Kazachstan.

Sergej Roesjkov, Adrej Borissenko en Shane Kimbrough zouden al op 23 september vertrekken, maar technische problemen met de bekabeling gooiden roet in het eten. Het trio blijft 155 dagen in de ruimte. Ze hebben in het ruimtelaboratorium ongeveer vijftig experimenten uit te voeren. De Russen hebben er een culinaire opdracht bij: ze gaan proberen paprika in gewichtloze toestand te kweken.

De reis naar het ISS duurt twee dagen. Het laboratorium zweeft op ongeveer 400 kilometer van de aarde. Momenteel verblijven er drie mensen, een Japanner, een Rus en de Amerikaanse astronaute Kathleen Rubins.

Astronauten met maand vertraging naar ISS
Astronauten met maand vertraging naar ISS (Foto: ANP)

Twee Nederlanders vast om ontvoering peuter

Opnieuw zijn twee personen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van de tweejarige Insiya Hemani uit Amsterdam. Een verdachte werd dinsdagochtend ingerekend in Nederland, de andere in Duitsland. Beiden hebben de Nederlandse nationaliteit.

Het vermoeden bestaat dat de eind vorige maand ontvoerde peuter in Duitsland is. Daar werd dinsdag een woning doorzocht, maar het meisje werd daar niet aangetroffen.

Twee andere mannen, van 47 en 52 jaar, zaten al vast op verdenking van betrokkenheid.

Twee Nederlanders vast om ontvoering peuter
Twee Nederlanders vast om ontvoering peuter (Foto: ANP)

Ook kleinere kredieten in beeld bij BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel krijgt vanaf 1 december meer zicht op mensen met kleine en kortlopende leningen. Juist deze leningen van 250 tot 500 euro die korter dan drie maanden lopen, zorgen vaak voor problemen bij mensen die in de schuldhulpverlening terechtkomen, licht een woordvoerster van het BKR woensdag toe.

Hoeveel nieuwe mensen in beeld komen door de aanpassing van de regels is volgens het BKR nog niet te zeggen. Dat wordt pas in de loop van december duidelijk. Een groot deel van de volwassenen in Nederland is al geregistreerd. Het zou kunnen dat de meeste 'nieuwe' registraties op naam komen van een van de acht miljoen mensen die al bekend zijn.

Verschillende banken informeerden hun klanten de afgelopen tijd over de veranderende regels. De BKR-zegsvrouw benadrukt dat het al lang niet meer zo is dat een registratie per definitie slecht nieuws is voor de consument.

Marges
Een lening zoals een hypotheek of creditcard of meer dan 500 euro kunnen rood staan leidt nu ook al tot een notering. In 91 procent van de gevallen gaat het om een positieve registratie, wat betekent dat het binnen de marges van de bestedingsruimte nog steeds goed mogelijk is een lening aan te vragen.

Het was al verplicht om schulden door te geven bij het afsluiten van een nieuw krediet. De gevolgen van de nieuwe regels voor bijvoorbeeld de kansen op het krijgen van een hypotheek zijn dan ook klein. Het treft dus vooral mensen die van plan waren schulden te verzwijgen.

Ook kleinere kredieten in beeld bij BKR
Ook kleinere kredieten in beeld bij BKR (Foto: ANP)

Defensiemedewerkster gaf info aan Klaas Otto

Een 38-jarige medewerkster van het ministerie van Defensie is afgelopen maandag aangehouden omdat ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte en schending van haar ambtsgeheim. Dat meldt de politie woensdag. Ze zou vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan ex-voorman van motorclub No Surrender, Klaas Otto.

Volgens De Telegraaf was de kazernemedewerkster verliefd op Otto en speelde ze daarom informatie door. Een woordvoerder van de politie laat weten dat die op het spoor naar de vrouw is gezet door Otto zelf, maar kan niet meer inhoudelijke informatie geven.

Otto werd in juli aangehouden als verdachte in een groot onderzoek van politie en justitie. Witwassen en afpersing zijn de belangrijkste beschuldigingen tegen hem. Bovendien wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een granaataanslag en brand bij een ander motorclublid met wie hij ruzie had.

Vorige week werd zijn voorarrest verlengd. De rechtbank in Breda wees zijn verzoek om tijdelijke vrijlating af.

Defensiemedewerkster gaf info aan Klaas Otto
Defensiemedewerkster gaf info aan Klaas Otto (Foto: ANP)

Toplanglaufster Johaug voorlopig geschorst

Langlaufster Therese Johaug moet minstens twee maanden van de zijlijn toekijken. De Noorse werd onlangs betrapt op het verboden middel clostebol, een steroïde, en is door het Noors antidopingagentschap voor twee maanden op non-actief gesteld. De situatie rond de positieve test van de regerend World Cup-kampioene wordt in die tijd onderzocht en binnen twee maanden wordt een definitieve schorsing verwacht.

In september werd na een dopingcontrole bij Johaug het verboden middel gevonden. Volgens haar en de arts van het Noorse team lag de oorzaak bij een zalfje dat de langlaufster gebruikte voor op haar lippen. Die waren tijdens een hoogtestage in Italië in augustus dusdanig verbrand dat behandeling noodzakelijk was. Tijdens een interview op de Noorse tv, ook in augustus, was te zien dat Johaug's lippen er inderdaad niet al te best uitzagen.

De arts van het Noorse team heeft de volledige verantwoordelijkheid voor de positieve test op zich genomen en nam al zodra het nieuws bekend werd ontslag. Johaug wordt gezien als één van de twee beste langlaufsters ter wereld in de laatste paar jaar. Doorgaans is zij de enige die de Noorse grootheid Marit Bjørgen op regelmatige basis kan verslaan. Bjørgen komt dit seizoen weer terug, nadat ze de wedstrijden van vorige winter door zwangerschap over moest slaan. 

Kilometerstanden delen met België tegen fraude

Nederland en België gaan gegevens over kilometerstanden van auto's uitwisselen om fraude met terugdraaien van tellers tegen te gaan. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) woensdag bekendgemaakt.

Uit een steekproef is gebleken dat van 20 procent van de voertuigen die Nederland uitvoert naar België de teller met gemiddeld 110.000 kilometer is teruggedraaid. Bij 5 procent van de voertuigen die Nederland invoert uit België is de teller met gemiddeld 45.000 kilometer teruggedraaid.

Een proef met de uitwisseling begint in november. Het moet de fraude eenvoudiger aan het licht brengen. Dat zal gebeuren door bij de import van een auto de reeksen van opgenomen standen op te vragen en te vergelijken met de tellerstand in die auto. In de loop van volgend jaar wordt gekeken of de proef succes heeft.

Schultz wil de fraude aanpakken omdat die forse schade tot gevolg heeft. Bovendien werkt het oneerlijke concurrentie tussen autohandelaren in de hand en kan het slecht zijn voor de veiligheid.

Kilometerstanden delen met België tegen fraude
Kilometerstanden delen met België tegen fraude (Foto: ANP)

Ecuador heeft internet voor Assange beperkt

Ecuador heeft de toegang tot internet beperkt voor Julian Assange. Dat heeft de regering van Ecuador dinsdag toegegeven. Assange, de oprichter van Wikileaks, verblijft sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen.

Wikileaks meldde zondag al dat Assange geen verbinding meer had, waarbij werd gehint dat Ecuador mogelijk onder druk van de Verenigde Staten tot dit besluit was gekomen. Wikileaks publiceerde de afgelopen weken gehackte e-mails die over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton gaan.

De regering van Ecuador maakte bekend dat het lekken van informatie de verantwoordelijkheid van Wikileaks is en dat het zich niet wil bemoeien met het verkiezingsproces. "Ecuador zwicht niet voor druk van andere landen. Op eigen gezag heeft Ecuador tijdelijk de toegang tot de communicatiesystemen van haar Britse ambassade beperkt", luidt de verklaring.

Ecuador heeft internet voor Assange beperkt
Ecuador heeft internet voor Assange beperkt (Foto: BuzzT)

'Serie rond rassenspanningen VS in de maak'

Netflix komt met een dramaserie waarin de recente raciale spanningen in de VS centraal staan. Volgens Deadline is de streamingservice in de laatste fase van onderhandelingen over de tiendelige show.

Alhoewel Seven Seconds fictie is, doet het verhaal denken aan recente Amerikaanse gevallen van politiegeweld en daaropvolgend protest. De serie gaat over een schietpartij in Jersey City, waarbij een zwarte jongen in kritieke toestand raakt en er ongeregeldheden uitbreken tussen de zwarte bewolking en de overwegend blanke politie.

Het programma wordt gecreëerd door Veena Sud, eerder verantwoordelijk voor de Amerikaanse versie van The Killing.

'Serie rond rassenspanningen VS in de maak'
'Serie rond rassenspanningen VS in de maak' (Foto: BuzzE)

Robert Jensen heeft televisie niet gemist

Robert Jensen maakt donderdagavond zijn comeback op televisie. Voor het RTL-programma Jensen kiest voor Amerika trok hij maandenlang door de Verenigde Staten.

Jensen, die tot in 2013 een eigen latenightshow had bij RTL5, heeft naar eigen zeggen de spotlights niet gemist. "Ik hoef niet per se op radio of tv, ik heb de spotlights niet nodig om een leuk leven te hebben. Ik heb het niet gemist", zegt Jensen vanuit New York.

Jensen: "Ik had me voorgenomen om pas weer iets op televisie te doen met iets waar ik gepassioneerd over ben. En dat is dit écht. Ik ben al een jaar gefascineerd door de Amerikaanse verkiezingen. Normaal ben ik niet zo met politiek bezig, maar de Amerikaanse verkiezingen die zijn zo anders, en zo belangrijk."

Trump
"Helemaal gefascineerd ben ik door de opkomst van Donald Trump, die zich in een jaar heeft opgewerkt tot een van de twee overgebleven presidentskandidaten. Ik heb het idee dat mensen niet goed begrijpen hoe dat mogelijk is", vertelt de Amerika-kenner op serieuze toon.

In Jensen kiest voor Amerika probeert de voormalige radio-dj en talkshowhost de opkomst en populariteit van Trump te duiden. "Het beeld dat wij in Europa van Amerika hebben is Manhattan in New York en Hollywood in Los Angeles. Maar het echte Amerika zit daartussenin", legt hij uit. "Ik vind het interessant om die kant van Amerika te laten zien."

Stoer
Jensen stelde bij zijn voormalige werkgever voor een programma te maken en kreeg binnen een paar dagen groen licht van RTL5. "Ik vind dat wel stoer van RTL5, want de Amerikaanse presidentsverkiezingen is toch een onderwerp dat ze niet snel zouden doen. Toch is het rete-interessant en nog heftiger dan iedereen had verwacht."

Jensen bezocht Ohio voor de eerste aflevering, die donderdag op televisie is. "Een belangrijke staat, want het is een swingstate, die de ene keer voor de Republikeinen kiest en de ander keer voor de Democraten. Ik was in Mingo Junction, dat ooit een bloeiende economie had vanwege de staalindustrie. Maar toen die vijftien tot twintig jaar geleden naar China verdween, verwaarloosde Mingo Junction. Nu is het depressief en zijn de straten en winkels leeg. De inwoners voelen zich in de steek gelaten en zijn teleurgesteld in Washington. Zij stemmen op Trump, want hij zorgt naar eigen zeggen voor een impuls van de economie."

Heroïne
"En wat we in Europa totaal niet doorhebben, is het heroïneprobleem", vervolgt Jensen. "In Ohio zijn er drie heroïnedoden per dag, noem het maar een heroïne-epidemie die bijna een hele generatie treft. Het biedt zo'n ander beeld dan wij van Amerika hebben, het is shocking en deprimerend. Daar is de situatie uitzichtloos en bestaat de American dream niet meer."

Jensen verbaast zich over de aanhoudende populariteit van Trump. "Je zou denken dat hij allang uitgeschakeld zou zijn, maar hij speelt nog steeds serieus mee. Ik volg de Amerikaanse verkiezingen al meer dan een jaar. Steeds denk ik nu is Trump wel klaar, maar hij blijft meestrijden naar het machtigste ambt ter wereld."

Show
Naast Ohio bezocht Jensen West Virginia, Pennsylvania, Texas, Florida, Californië. "Het was lastig om alles in drie afleveringen te krijgen", zegt Jensen, die de verkiezingen de greatest show on earth noemt.

Tijdens zijn reis legt hij bloot dat er twee soorten Amerika zijn. "Dat er banen verdwijnen naar lagelonenlanden is niet alleen retoriek van politici, het is er ook daadwerkelijk te zien. Het is een eye-opener en in Amerika meer zichtbaar dan waar dan ook in Europa. In West-Europa ken ik geen verlaten stad vergelijkbaar met Mingo Junction."

Robert Jensen heeft televisie niet gemist
Robert Jensen heeft televisie niet gemist (Foto: BuzzE)

Durex-moeder voorzichtiger over 2016

De Britse producent van medicijnen, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen RB is voorzichtiger geworden over zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. De maker van onder meer Durex-condooms en Nurofen-pijnstillers kampte in het derde kwartaal met tegenslagen in onder meer Rusland en Zuid-Korea.

De onderneming verwacht dit jaar een stijging van de vergelijkbare omzet van 4 procent. Dat is aan de onderkant van de bandbreedte die het bedrijf eerder voorspelde. RB zag verkopen in Rusland de afgelopen drie maanden teruglopen. Dat gebeurde ook in Zuid-Korea, waar het bedrijf kampt met imagoschade omdat in de afgelopen jaren ruim honderd mensen zijn omgekomen na het gebruik van een reinigingsmiddel voor luchtbevochtigers van het bedrijf.

Het voormalige Reckitt Benckiser meldde woensdag een omzetstijging van 17 procent in het derde kwartaal, naar 2,6 miljard pond. De met vorig jaar vergelijkbare omzet steeg slechts met 2 procent, waar analisten gemiddeld hadden gerekend op een stijging van 2,5 procent. Het bedrijf maakte geen winstcijfers bekend.

Durex-moeder voorzichtiger over 2016
Durex-moeder voorzichtiger over 2016 (Foto: ANP)

Opmars Iraakse leger vordert gestaag

Iraakse troepen hebben het district al-Shoera bevrijd, een gebied ten zuidoosten van Mosul. De terroristen van Islamitische Staat zijn er verdreven. Het gebied ligt op ongeveer 45 kilometer van de beroemde ruïnes van de Assyrische stad Ninive.

Ninive wordt op de oostelijke oever van de rivier de Tigris als het ware omarmd door de stad Mosul, het doel van de Iraakse troepen en Koerdische strijders die maandag de aanval op dit enorme IS-bolwerk openden. In Mosul, dat ook op de westelijke oever van de Tigris ligt, verblijven naar schatting nog anderhalf miljoen burgers.

Niet ver van al-Shoera hebben volgens Iraakse media eenheden van de federale politie het gebied Tel al-Samn ingenomen. Het opperbevel van de strijdkrachten in Bagdad is tevreden over het verloop van de veldtocht tot nu toe.

Tijdens de opmars werden dinsdag zestien ondersteunende vluchten door de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten uitgevoerd. De luchtaanvallen concentreerden zich op IS-stellingen in Mosul zelf. Dertien doelen zijn vernietigd, waarbij 35 IS-strijders de dood vonden, aldus het opperbevel.

De media maken tevens melding van een aanval van jonge strijders in de Noord-Iraakse stad op het hoofdkwartier van IS. Ze staken een auto in de brand, hesen de Iraakse vlag en verdwenen daarna weer snel.

Opmars Iraakse leger vordert gestaag
Opmars Iraakse leger vordert gestaag (Foto: ANP)

Android in bedrijven groter dan iOS

Android als besturingssysteem is in voor het eerst groter in het Nederlandse bedrijfsleven dan Apples besturingssysteem iOS. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeker Computer Profile. Android had afgelopen augustus 41 procent van de markt in handen, 3 procent meer dan een jaar eerder. Apples iOS zakte juist van 40 naar 38 procent.

Opvallend is wel dat iOS bij meer bedrijven in gebruik is. Zo'n driekwart van de bedrijven heeft een of meerdere toestellen van Apple in gebruik. Android-telefoons worden door 55 procent van de bedrijven verstrekt. Het aantal verstrekte Android-toestellen per bedrijfslocatie is echter groter.

Achter de twee grote spelers is Microsoft Windows de nummer drie. Maar liefst 17 procent van de smartphones bij bedrijven draait op dat besturingssysteem, hoewel Microsoft de telefoonmarkt lijkt te hebben opgegeven. Blackberry heeft nog 3 procent van de markt in handen en Symbian zakte van 1 naar 0 procent.

Apples iPhone is nog wel de meest gebruikte smartphone in het bedrijfsleven met een marktaandeel van 37,8 procent. Samsung volgt met 30,9 procent en Nokia/Microsoft leverde 16,7 procent van de zakelijke smartphones.

Android in bedrijven groter dan iOS
Android in bedrijven groter dan iOS (Foto: BuzzT)

Ubisoft zet hoog in op pc-versie Watch Dogs 2

Gister maakte Ubisoft bekend dat de pc-versie van Watch Dogs 2 veertien dagen later verschijnt dan de consoleversies. Het uitstelbericht ging echter vergezeld met een voor pc-gamers hoopvolle boodschap: Watch Dogs 2 voor pc krijgt uitgebreide optimalisaties voor maximale grafische pracht.

Na het fiasco van de eerste Watch Dogs met betrekking tot de pc-versie heeft de Franse ontwikkelaar zich dit keer goed voorbereid op het veeleisende, zelfverklaarde meesterras: zo biedt Watch Dogs 2 een heel scala aan pc-exclusieve optimalisaties zoals 4K-resolutie, ongelimiteerde framerate en volledige ondersteuning voor meerdere SLI- en Crossfire-opstellingen. Volgens Ubisoft gaat het bij een groot deel van deze features om verzoeken rechtstreeks afkomstig uit de Watch Dogs-community.

Ubisoft wijst de pc-optimalisaties aan als reden voor het iets later verschijnen van deze versie. De Xbox One- en PlayStation 4-versies komen op 15 november uit, de pc-versie op 29 november. Bekijk hieronder nog een overzicht van alle pc-extra's.  Voor de systeemeisen van Watch Dogs 2 kun je hier kijken.

  • Stuttering/lag framerate optimization – We made all controls much more responsive and less framerate-related. We’ve optimized resource creation, GPU VRAM upload and required VRAM for the game.
  • No FPS cap
  • Full SLI/Crossfire support at launch
  • Extra Details Options – Increases the level of detail for all objects in the game, and adds more details to objects in the distance.
  • FOV sliders
  • Ultra Textures pack available at launch
  • We’re using raw mouse input to reduce latency and use the Windows hardware cursor throughout the game without any additional signal filtering to smooth or accelerate mouse movement by default
  • Advanced keyboard support – Keyboard hotkeys for every menu and app for faster access. Additionally, all hotkeys can be remapped.
  • Mouse-centric UI – any UI screen, menus or smartphone app supports full mouse interaction, so the player can finish any UI task with the mouse only. Everything is clickable and has appropriate button states.
  • Driving has been adapted to suit the keyboard controls, with adjustable steering sensitivity. Same goes for driving camera sensitivity and auto-centering camera behavior.

'Deel Olympische Spelen Tokyo mogelijk in Zuid-Korea'

Een deel van de Olympische Spelen van 2020, gehouden in en rond Tokyo, wordt mogelijk verplaatst naar Zuid-Korea. Het Internationaal Olympisch Comité is de mogelijkheden hiervoor aan het onderzoeken. 

In Japan heerst de nodige onenigheid over waar met name het roeien en kanovaren gehouden moet worden. Het organisatiecomité van de Spelen en de internationale roei- en kanobonden zijn voorstander van het aanleggen van een gloednieuwe baan in de Japanse hoofdstad, maar de nieuwe gouverneur van Tokyo is daar niet zo'n fan van. Yuriko Koike liet onlangs een uitgebreid onderzoek doen naar de kosten van de Spelen en hoe die ingeperkt kunnen worden. De huidige kosten worden geschat op zo'n drie biljoen yen, ruim 26 miljard euro.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een drietal locaties veranderd kan worden om kosten te besparen, met de roeibaan als grootste wijziging. Koike liet onlangs al weten dat het wijzigen van locaties mogelijk de laatste kans is om flink kosten te besparen. Voor het roeien en kanovaren kan uitgeweken worden naar een bestaande baan, 400 kilometer ten noorden van Tokyo. Als daar geen overeenstemming over wordt bereikt gaat het IOC serieus kijken naar het verplaatsen van de wedstrijden naar het Zuid-Koreaanse Chungju. Daar werden in 2014 de roei- en kanowedstrijden op de Asian Games gehouden.

IOC-president Thomas Bach is dinsdag in Japan om met gouverneur Koike te praten, waarbij het mogelijk verplaatsen van de roeiwedstrijden hoog op de agenda staat. 

Roeien op de baan van Chungju tijdens de Asian Games van 2014 (Foto: Getty)

One Tamriel uit voor Elder Scrolls Online op consoles

Vandaag verschijnt de update One Tamriel voor The Elder Scrolls Online op consoles. One Tamriel past de manier waarop spelers avonturen in de game beleven volledig aan en verhoogt het aantal keuzes en sociale opties door de Alliance-restricties te verwijderen en de hoeveelheid content te verhogen.

One Tamriel biedt meer opties voor veteranen en nieuwe spelers. Met een open wereld en level-scaled omgeving kunnen avonturiers werkelijk overal naartoe, na het eindigen van de tutorial. Je kunt dus overal als low-level met een high-level samen spelen in alle gebieden van de gamewereld. De patch verwijdert ook de Alliance-restricties buiten PvP, waardoor spelers met iedereen een groep kunnen vormen. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om een groep te vinden voor quests en dergelijke, maar ook voor guilds om verschillende groepjes te vormen. Als veteraan kan je ook jouw vrienden uitnodigen om te starten als beginner en even sterk op de proef te worden gesteld tijdens het spelen.

De One Tamriel-update is gratis verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van de Verenigde Staten

header

De Formule 1 maakt zich op voor de slotfase van het langste seizoen ooit. Met nog maar vier races te gaan trekt het circus komend weekend overzee richting Noord-Amerika, voor back-to-back races in de Verenigde Staten en Mexico. Nico Rosberg lijkt op polepositie te zitten voor zijn eerste wereldtitel. De Duitser voert het kampioenschap aan met 33 punten voorsprong op rivaal Lewis Hamilton en die marge lijkt royaal. Er zijn echter nog 100 punten te winnen en een uitvalbeurt voor Rosberg zou de kansen kunnen doen keren. Bovendien wordt de race komend weekend verreden in de VS, waar uitgerekend Hamilton traditiegetrouw altijd ijzersterk voor de dag komt. 

De grote prijs van de Verenigde Staten vindt sinds 2012 plaats op het fraaie Circuit of the Americas. Het door Hermann Tilke ontworpen circuit ligt in het Texaanse plaatsje Elroy, zo’n twintig kilometer ten zuiden van Austin. Het is het eerste en tot nu toe enige circuit in Amerika dat speciaal ontworpen is voor de Formule 1. De vloeiende en redelijk snelle baan is populair onder fans en rijders. Dit komt mede doordat het circuit breed is en er in diverse bochten meerdere racelijnen mogelijk zijn, wat inhalen bevordert. 

De lay-out van het circuit valt grofweg in twee delen uiteen. In het eerste deel volgen snelle en vloeiende bochten elkaar in razend tempo op. Dit deel is dan ook gebaseerd op de bekende Maggots, Becketts en Chapel-combinatie die we kennen van Silverstone. Op dit deel zal men vooral op zoek moeten naar downforce. De tweede helft van het Circuit of the Americas begint met een kilometerlang recht stuk. Daarna volgt een trage bochtensectie, die een vrijwel exacte kopie is van het bekende stadiondeel in Hockenheim. Op deze tweede helft van de baan is motorvermogen en mechanische grip cruciaal. 

Na twee opeenvolgende tweede plaatsen in Maleisië en Japan lijkt onze landgenoot Max Verstappen in bloedvorm te verkeren. Hij geldt dan ook als één van de topfavorieten voor een podiumplek in Austin. Voor zijn werkgever Red Bull is er veel aangelegen om Ferrari achter zich te houden. De twee topteams zijn verwikkeld in een strijd om de tweede plek in het constructeurskampioenschap. Hiermee zijn vele miljoenen gemoeid en dat geld is volgens teambaas Christian Horner belangrijk voor het budget van zijn team voor volgend jaar. Er staat in Amerika dus ook voor de teams nog veel op het spel.

kopje

circuit


FIA Grand Prix van de Verenigde Staten Informatie

Banden:

banden


kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 Ricciardo
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 Rosberg
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

kopje

Stand Coureurs:

# Rijder Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 313
2 Lewis Hamilton Mercedes 280
3 Daniel Ricciardo Red Bull 212
4 Kimi Räikkönen Ferrari 170
5 Max Verstappen Red Bull 165
6 Sebastian Vettel Ferrari 165
7 Valtteri Bottas Williams 81
8 Sergio Perez Force India 80
9 Nico Hülkenberg Force India 54
10 Felipe Massa Williams 43
11 Fernando Alonso McLaren 42
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 19
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Stand Constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 593
2 Red Bull 385
3 Ferrari 335
4 Force India 134
5 Williams 124
6 McLaren 62
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 21 Oktober Vrije training 1 17:00 - 18:30
  Vrije training 2 21:00 - 22:30
Zaterdag 22 Oktober Vrije training 3 17:00 - 18:00
  Kwalificatie 20:00 - 21:00
Zondag 23 Oktober Race 21:00

kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 21 Oktober Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 22 Oktober Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 23 Oktober Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

kopje

weer

Het actuele weerbericht in Austin

App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje

Het 'Ik kies bewust'-vinkje op voedingsmiddelen in de supermarkt, waar vrijwel niemand überhaupt naar kijkt, wordt vervangen door een app. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in al haar wijsheid besloten.

De minister laat woensdag weten dat zij een app laat ontwikkelen die informatie levert over samenstelling en voedingswaarde. Dat moet mensen helpen zelf een gezonde keuze te maken. Wat voor de een namelijk gezond is, kan voor de ander ongezond zijn, bijvoorbeeld vanwege een allergie, aldus Schippers.

Volgens haar zijn dat soort verschillen tussen mensen niet te vatten met één standaardlogo. Schippers laat nog wel onderzoeken of het bekende logo misschien nog iets toevoegt naast de app.

Onder meer de Consumentenbond had grote bezwaren tegen het Vinkje. Een van de problemen is volgens de Consumentenbond dat voedingsbedrijven tegen betaling het logo op hun product krijgen. Een ander probleem is dat producten met veel zout, suiker of verzadigd vet het logo kunnen krijgen.

Er zijn twee verschillende Vinkjes in omloop: een blauw Vinkje in een groene cirkel staat voor "een gezondere keuze" bij gezondere basisproducten en een blauw Vinkje in een blauwe cirkel staat voor "een bewuste keuze" bij producten die toch al niet zo gezond zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om snacks met minder calorieën of frisdranken met minder suiker.

Of mensen straks daadwerkelijk met hun smartphone elk product eerst gaan scannen om te kijken of het wel gezond genoeg is, of dat ze gewoon zoals altijd ongezien hetgeen ze lekker vinden in hun mandje mikken zal de tijd moeten uitwijzen. Kijk jij weleens naar dergelijke logo's? Zou jij zo'n app gebruiken?

App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje
App vervangt 'Ik kies bewust'-vinkje (Foto: ANP)

Piet Heintunnel in Amsterdam onder water

De Piet Heintunnel in Amsterdam-Oost is door de forse regenval woensdag onder water komen te staan. Voor zover bekend zijn er geen automobilisten in de tunnel gestrand, zei een woordvoerder van de politie. Agenten zijn ter plaatse om het verkeer om te leiden.

De tunnel is voorlopig in beide richtingen dicht. Een woordvoerder van de gemeente kon niet direct zeggen hoelang het zou duren voor de tunnel weer wordt vrijgegeven.

Piet Heintunnel in Amsterdam onder water
Piet Heintunnel in Amsterdam onder water (Foto: ANP)

Hof buigt zich over gifmoord op Marian Heij

Is boekhandelaar Marian Heij in 2012 vergiftigd door haar eigen man? Of hoe kwam ze anders om het leven, maar hoe dan? Haar man werd in 2013 veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf, maar ging in hoger beroep. Het hof in Arnhem behandelt de zaak woensdag en krijgt dan ook de uitslag van een nieuw onderzoek naar het gif natriumazide dat Heij in haar lichaam had.

De Wageninger Nasr S. ontkent iets met de moord op zijn destijds 60-jarige vrouw te maken te hebben. De rechtbank in Arnhem vond wel bewezen dat hij tot twee keer toe het giftige natriumazide regelde via zijn vriendin, een analiste uit het UMC Nijmegen, om muizen te bestrijden in Marokko. Dit spul mengde hij echter door het eten en drinken van zijn vrouw.

Vanaf oktober 2011 werd zij daar vreselijk ziek van. Vanaf mei kreeg ze nieuwe doses toegediend, die haar fataal werden.

De rechtbank noemde het "een gruwelijke en meedogenloze moord, die op bijna martelende manier is voltrokken".

Hof buigt zich over gifmoord op Marian Heij
Hof buigt zich over gifmoord op Marian Heij (Foto: ANP)

Laatste opnames David Bowie uitgebracht

BBC radio heeft woensdag twee van de laatste drie nummers die David Bowie opnam uitgezonden.

Het gaat om de nummers When I Met You en No Plan, die de in januari overleden muzikant schreef voor zijn musical Lazarus. Hij nam de liedjes ook op in de studio met zijn vaste producent Tony Visconti.

De twee door Bowie ingezongen nummers, die ook te beluisteren zijn op de website van de BBC, staan op een castalbum van Lazarus dat later deze week uitkomt. Daarop is ook de versie van Killing A LIttle Time die de zanger inzong te horen.

When I Met You hoor je hier vanaf 51:20 en No Plan begint hier op 46:00

Laatste opnames David Bowie uitgebracht
Laatste opnames David Bowie uitgebracht (Foto: BuzzE)

Chinese astronauten bereiken ruimtelab

Het Chinese ruimteschip Shenzhou 11 heeft succesvol aangelegd aan het Chinese ruimtelaboratorium Tiangong 2. De twee astronauten die Shenzou 11 vervoerde, zijn inmiddels het ruimtelab ingegaan. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua woensdag.

Het ruimteschip Shenzhou 11 was maandag vertrokken van een lanceerplaats in het noorden van China. De twee astronauten zullen dertig dagen in het ruimtestation blijven en zijn inclusief de drie reisdagen 33 dagen in de ruimte. Daarmee maken ze deel uit van de langstdurende Chinese ruimtemissie tot dusver.

China heeft benadrukt dat het ruimteprogramma vredelievende doeleinden heeft. In Shenzhou 11 zijn ook drie experimenten van studenten uit Hong Kong meegenomen, waaronder een met zijderupsen in de ruimte.

Chinese astronauten bereiken ruimtelab
Chinese astronauten bereiken ruimtelab (Foto: BuzzT)

Museum in actie om Oz-schoenen te redden

Een Amerikaans museum is een reddingsactie gestart voor de rode schoenen die Dorothy droeg in de film The Wizard Of Oz.

Het National Museum of Natural History in Washington heeft een kickstartercampagne opgezet om 300.000 dollar (272.000 euro) in te zamelen. Daarmee wil het museum de verkleuring van de schoenen stopzetten en een vitrine laten bouwen die is voorzien van een techniek die de schoenen optimaal conserveert.

De muiltjes die Judy Garland droeg in de film uit 1939, werden veertig jaar later door een anonieme partij geschonken aan het museum. Afgezien van wat uitstapjes naar musea in andere landen, zijn de schoenen non-stop tentoongesteld in Washington.

"Dit specifieke paar schoenen hoort bij het Amerikaanse volk, vandaar dat we hun hulp vragen ze te behouden", aldus de conservator van het museum tegen The Hollywood Reporter. Een dag na de start van de campagne was dinsdagavond plaatselijke tijd al een derde van het benodigde bedrag gedoneerd.

Museum in actie om Oz-schoenen te redden
Museum in actie om Oz-schoenen te redden (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Herfst trekt weg na een windhoos

Goeiemorgen! Ik had jullie een actief front beloofd en die is er ook gekomen. En hoe! Op diverse plaatsen in Noord-Holland is er een echte windhoos geweest die voor veel schade heeft gezorgd. Dit alles gebeurde op mijn eerdergenoemde front. In Zaandam, Winkel en Nieuwe Nieuwdorp was er sprake van een behoorlijke ravage. Wat mij nu zo verbaasd en daar ga ik komende dagen zeker ook onderzoek naar doen, is dat het front hier in Haarlem vrijwel windstil verliep. De regen kwam vrijwel kaarsrecht naar beneden toe. Het waaide wel, maar van windstoten was hier geen sprake, terwijl 10 tot 15 kilometer verderop er volop schade is. Heel bijzonder. Vermoedelijk heeft dat te maken met de uitwisseling van luchtsoorten tussen de zee en het land, want het front slingerde nog enige tijd.

Verder kwam er hier en daar onweer voor en kwam de regen met bakken uit de lucht. Op diverse plekken viel er 10 tot 20 millimeter.  Het front liep zelfs door tot in Denemarken. Na frontpassage klaarde het weer even op, maar rond 19.00 meldde de eerste buien zich weer in de kustprovincies. Diverse kerntjes van lagedruk trekken momenteel over onze omgeving. De bedoeling is, is dat de laatste kern zich vandaag naar het zuidoosten toe verplaatst.

Vanochtend vallen er vrijwel overal nog buien, en zeker langs de kust is er nog onweer mogelijk. In principe trekt de back-band-occlussie, daar gaat het waarschijnlijk om, in de loop van de dag naar het zuiden toe weg. 

In het noorden klaart het tegen de middag breed op en die opklaringen breiden zich dan naar het zuiden toe uit. Het midden wordt dan in de loop van de middag langzaamaan droog, maar in het zuidwesten en zuiden kunnen er nog tot in de avond behoorlijke hoeveelheden regen naar beneden komen. Onweer blijft mogelijk. Morgen kom ik wel met wat cijfers.  Over het algemeen is het rond de 12 graden.

Dan de wind die wakkert zeker om het lagedrukgebied heen flink aan. Mogelijk bereikt die langs de Zeeuwse kust even kracht 8. In het noordelijk kustgebied en later ook langs de kusten van Noord-en Zuid-Holland neemt de wind in de middag af, en pas als laatste in Zeeland.

Morgen is er ook nog een enkele bui mogelijk. Maar daarna neemt een hogedrukgebied het heft weer in handen. Tot en met maandag is het weer overwegend droog. Maar de temperaturen zakken wel naar ongeveer 11 graden.

Fijne dag, tot morgen!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

Zware regen in Haarlem (Foto: Raymond Dobber)
Dit soort plaatjes hebben we nog niet vaak gezien deze herfst. Mijn goede vriend Raymond Dobber was allert en maakte deze natte, maar fraaie foto! ( Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
2016 De weetjes van Wikipedia...
1922 ...van vandaaag...
1977 ...vinden jullie deze dag...
2009 ...op deze pagina.....
2014 ... hier is hij... 19 oktober.

Garrix niet tevreden over samenwerking Bieber

Martin Garrix en Justin Bieber blijven nog even broeden op hét ultieme nummer dat ze samen willen uitbrengen. De twee goede vrienden namen samen al iets op, maar dat was nog niet goed genoeg.

"Als wij onze twee namen gaan combineren willen we er tweehonderd procent voor gaan", zei Garrix, wiens echte naam Martijn Garritsen is, dinsdagavond in RTL Late Night tot ontsteltenis van presentator Humberto Tan. Hij had al een voorproefje gehoord en noemde dat een zeker hitsucces. Garrix en Bieber zijn echter nog niet tevreden. "Dat was een 7. Als wij onze namen verbinden moet het een 10 zijn. Het was nog niet perfect."

Wanneer die langverwachte samenwerking er komt, weet Garrix niet. "Er komt een dag", zei hij mysterieus.

Garrix niet tevreden over samenwerking Bieber
Garrix niet tevreden over samenwerking Bieber (Foto: BuzzE)

NFL-coach is Surface helemaal zat

Een van de bekendste coaches in de NFL, Bill Belichick van de New England Patriots, heeft het helemaal gehad met de Microsoft Surface-tablets waar de coaches van de NFL mee moeten werken. Tegen Fox Sports zegt hij dat hij niet van de Surface op aan kan. "Het is een inconsistente bende. Ik heb ze nu wel genoeg tijd gegeven om hun zaakjes op orde te krijgen", klinkt het stevig uit de mond van de Amerikaan.

Het uitrollen van Surface-tablets heeft al eerder tot ergernis geleid bij coaches en spelers, maar de tirade van Belichick bij Fox lijkt het lot van de deal tussen Microsoft en de NFL te bezegelen. De Windowsmaker heeft ruim 360 miljoen euro uitgetrokken voor de promotie van de tablets, maar die investering lijkt niet op te gaan brengen wat Microsoft er ongetwijfeld van had verwacht.

Eerder kwamen de Surface-tablets al in het nieuws omdat spelers als Aaron Rodgers en Johnny Manziel de apparaten uit frustratie molesteerden tijdens wedstrijden. Een aantal coaches heeft inmiddels openlijk lak aan de deal tussen de NFL en Microsoft en gebruikt zelf meegebrachte laptops en tablets.

NFL-coach is Surface helemaal zat
NFL-coach is Surface helemaal zat (Foto: BuzzT)

Sigarettenverkoop Philip Morris slinkt verder

Philip Morris International heeft vorig kwartaal wereldwijd ruim 5 procent minder sigaretten aan de man gebracht dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf dat buiten de Verenigde Staten merken als Marlboro, L&M en Chesterfield verkoopt dinsdag bekend.

In totaal verscheepte het concern in het derde kwartaal 207 miljard sigaretten, tegen bijna 219 miljard een jaar eerder. In de eerste negen maanden van 2016 slonk de verkoop met 4 procent, tot ruim 612 miljard sigaretten.

Dankzij hogere prijzen liep de omzet van Philip Morris vorig kwartaal met bijna 1 procent op naar 7 miljard dollar, exclusief belastingen. De operationele winst steeg ook marginaal, naar 3,1 miljard dollar. De nettowinst per aandeel viel iets hoger uit dan analisten in doorsnee hadden voorspeld.

Philip Morris boekt wel groei met producten die als minder schadelijk voor de gezondheid worden gezien dan traditionele sigaretten. Zo bereikten de zogeheten HeatSticks van het bedrijf, die tabak verwarmen in plaats van verbranden, in Japan een marktaandeel van 3,5 procent.

Sigarettenverkoop Philip Morris slinkt verder
Sigarettenverkoop Philip Morris slinkt verder (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.