Pelle Oosting gaat winnen van Samsom en Asscher

U kent hem niet, maar als het aan hem zelf ligt dan gaat dat op korte termijn veranderen: Pelle Oosting. De man die lijsttrekker van de PvdA gaat worden. De 46-jarige Deventenaar is op dit moment griffier en raadsadviseur van de gemeente, maar stelt zichzelf als vierde kandidaat voor het Haagse lijsttrekkerschap van de Partij van de Arbeid. Hiervoor moet hij 100 handtekeningen verzamelen vóór 24 oktober.

Ervaring met het politieke spel heeft hij dus slechts vanaf de zijlijn maar dat vindt hij zelf geen probleem. Als de verslaggever van de Stentor de vergelijking met de niet-politicus Donald Trump maakt, antwoord Oosting: "Grappig dat je die vergelijking maakt. Die klopt inderdaad wel een beetje. Hij, de realitystar, schudt de republikeinen met populistisch taalgebruik wakker. Laat ik dan maar de realitystar voor mijn partij worden. Ik ben niet vies van populistische taalgebruik, wel met behoud van de ideologie natuurlijk".

En om die ideologie is het Pelle Oosting te doen. Hij wil doelbewust breken met het establishment: de gezichten die al jaren bekend zijn, maar de kiezers van de PvdA nauwelijks vooruit helpen. We kunnen een klassiek links verhaal vol van solidariteit en duurzaamheid verwachten van deze kandidaat. En ondanks zijn gebrek aan ervaring in de politieke arena acht hij zichzelf vaardig genoeg om het in debatten op te kunnen nemen tegen ervaren sprekers als Pechtold, Wilders en Zijlstra.

Pelle Oosting ziet de strijd om het lijsttrekkersschap van de sociaaldemocraten dus vol vertrouwen tegemoet. Dat de voorzitter van de selectie Max van den Berg heet en al jaren een vriend van de familie is, staat daar ongetwijfeld los van.

Pelle Oosting kandidaat lijsttrekker pvda
Pelle Oosting kandidaat lijsttrekker pvda (foto: Ronald Hissink)