FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 oktober 2016

Aandeel Twitter omhoog door geruchten

Een aandeel van Twitter is woensdag bijna 6 procent duurder geworden op de beurs van New York. De waarde steeg door speculaties over de overname van het bedrijf.

Twitter verwacht nog voor het einde van het jaar te zijn overgenomen. Google zou een van de gegadigden zijn, de techgigant zou een zakenbank hebben ingeschakeld om een bod voor te bereiden. Ook Disney, Salesforce en Andreessen Horowitz van Netscape-oprichter Marc Andreessen worden genoemd.

Aandeel Twitter omhoog door geruchten
Aandeel Twitter omhoog door geruchten (Foto: BuzzT)

Klimaatakkoord Parijs in 30 dagen in werking

Het klimaatakkoord van Parijs zal binnen dertig dagen in werking treden. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag bekendgemaakt. Doordat het Europese Parlement dinsdag het akkoord ratificeerde, werden het aantal landen en de uitstoot van broeikasgassen gehaald die nodig zijn om het akkoord in werking te laten treden.

De VN maakten woensdag officieel bekend dat de drempel was overschreden. De landen die het nu hebben geratificeerd zijn goed voor 56,75 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Voor implementatie van het verdrag was 55 procent nodig.

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december vorig jaar gesloten. Bij elkaar hebben nu 72 landen het geratificeerd. In het verdrag staat onder andere dat door minder uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius wordt beperkt.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak woensdag van een "historische dag" in de strijd tegen de klimaatverandering. "Vandaag beleeft de wereld hét moment, en als we doorgaan met de verplichtingen in het akkoord, zal de geschiedenis wellicht uitwijzen dat dit een keerpunt voor onze planeet was", aldus Obama.

Klimaatakkoord Parijs in 30 dagen in werking
Klimaatakkoord Parijs in 30 dagen in werking (Foto: ANP)

Van Gerwen stoomt door naar kwartfinales World Grand Prix

Michael van Gerwen staat met overmacht in de kwartfinale van de World Grand Prix. Hij won met 3-0 van James Wilson. 

Wilson mag de partij openen en liet direct een finish van 156 noteren. Van Gerwen maakte gelijk met een 96-finish en nam direct het initiatief over met een break. Een leg later hengelde hij de eerste set binnen. Mighty Mike bleef op stoom en won de tweede set met 3-0. Wilson mocht nog twee legs pakken in de derde set, maar daar bleef het bij. Van Gerwen won de derde set met 3-2 en won daarmee de partij. 

Er waren in de avond nog drie andere partijen. Simon Whitlock stoomde door en met een 150-finish pakte hij met 3-0 de eerste set. Met 3-1 ging ook de tweede set naar de Australiër. Norris kwam echter sterk terug door de derde en vierde set te winnen. In de tweede set werd het 1-1 en Norris gooide tops uit om op één leg van de overwinning te komen. Whitlock sleepte er een beslississende leg uit met een 150-finish en hij besloot de partij met een tiendarter, waardoor de Australiër alsnog in de kwartinale van World Grand Prix te komen. 

Dave Chisnall leek snel af te rekenen met Brendan Dolan. De derde set ging echter alsnog naar Dolan, waardoor Chisnall pas na vier sets af kon rekenen met Dolan. Daryl Gurney won met 3-0 in sets van Steve West, die eerder nog Phil Taylor versloeg. 

Donderdag gaat het toernooi verder met de kwartfinales. Van Gerwen zal aantreden tegen Whitlock en Chisnall moet tegen Gurney. De andere twee kwartfinales zijn Raymond van Barneveld - Benito van de Pas en Kim Huybrechts - Gary Anderson. 

Bo Saris schikt met schuldeiser

Boris Titulaer is tot een schikking gekomen met zijn schuldeiser Wim Noorman. De zanger, die optreedt onder de naam Bo Saris, hoeft van de vermeende 288.000 euro schuld 'slechts' 165.000 euro terug te betalen. Dat mag hij in termijnen doen, zo hebben de twee partijen volgens RTL Boulevard afgesproken. Wel moet aan het einde van dit jaar de eerste 15.000 euro overgemaakt zijn.

Boris zit al langer in de financiële problemen. In april werd zijn bedrijf Bo-Rush Productions failliet verklaard en in augustus werd beslag gelegd op zijn woning. Noorman, die investeerde in Boris' carrière, beschuldigde de zanger ervan dat hij het geld had weggesluisd. Volgens Boulevard hebben de twee nu voorkomen dat de zaak voor de rechter komt.

Bo Saris schikt met schuldeiser
Bo Saris schikt met schuldeiser (Foto: BuzzE)

Skyrim en Fallout 4 in 4K op PS4Pro, mod support

Bethesda heeft bekendgemaakt dat Skyrim Special Edition en Fallout 4 mods krijgen op PlayStation 4. Ook zijn beide titels 'PS4Pro-ready' en profiteren ze straks van de extra rekenkracht van de PlayStation 4 Pro.

De remaster van Skyrim is als eerste aan de beurt. Zodra die uitkomt op 28 oktober zijn de nieuwe functies meteen beschikbaar, zodat je in ieder geval alvast met de mods aan de slag kunt. Hiervoor is een Creation Kit van Bethesda zelf aanwezig, zodat je je eigen content kunt maken. Het is echter niet mogelijk om externe assets toe te voegen, dus je bent beperkt tot wat Bethesda aanbiedt met de Kit.

Fallout 4 volgt na Skyrim met mod-support en 4K-ondersteuning, hoewel daar nog geen datum voor is gegeven. Bethesda hoopt met Fallout 4 nog een stuk meer te kunnen doen om een en ander grafisch te verbeteren, met meer features en verbeterde lichteffecten. De PlayStation 4 Pro zelf komt vanaf 10 november in de winkels te liggen.

De ontwikkelaar zette alvast een paar screenshots van Skyrim Special Edition online. Bekijk ze hieronder.

Nicholas Hoult gaat Nikola Tesla spelen

Nicholas Hoult gaat zo goed als zeker Nikola Tesla spelen in The Current War. Hij zou in het laatste stadium zijn van onderhandelingen voor de rol van de uitvinder waar Elon Musk zijn elektrische autolijn naar heeft vernoemd.

De film gaat over de strijd tussen Thomas Edison en George Westinghouse die eind negentiende eeuw plaatsvond. Voor de rollen van de andere uitvinders zijn Benedict Cumberbatch en Michael Shannon gestrikt.

In wat de War of Currents is gaan heten streden Tesla en zijn baas Westinghouse met Edison over een standaard voor elektriciteitssystemen. Edison promootte gelijkstroom terwijl Westinghouse en Tesla wisselstroom bepleitten. Uiteindelijk trok Edison daarbij aan het kortste eind.

Nicholas Hoult gaat Nikola Tesla spelen
Nicholas Hoult gaat Nikola Tesla spelen (Foto: BuzzE)

'Bahama'-Kroes onder loep ethische waakhond

De 'Bahama-affaire' van oud-commissaris Neelie Kroes is doorverwezen naar het ethisch comité van de Europese Commissie. Dat heeft een woordvoerder van de commissie woensdagavond in Brussel bevestigd.

Voorzitter Jean-Claude Juncker schakelt het interne adviesorgaan rond integriteitskwesties in omdat Kroes haar directeurschap bij een bedrijf op de Bahama's bij haar hernieuwde aanstelling als commissaris in 2009 heeft verzwegen. Hij had haar schriftelijke opheldering gevraagd en die gekregen, maar gaat in de kwestie nu een stap verder. De waakhond oordeelt of ex-commissarissen zich aan de gedragscodes houden.

Het comité is al een onderzoek begonnen naar mogelijke belangenverstrengeling van haar toenmalige baas, Junckers voorganger José Barroso. De Portugees is onlangs gaan werken bij zakenbank Goldman Sachs, maar lijkt al tijdens zijn hoge positie in Brussel nauwe banden met de bank te hebben onderhouden.

'Bahama'-Kroes onder loep ethische waakhond
'Bahama'-Kroes onder loep ethische waakhond (Foto: ANP)

Nobelprijswinnaar: 'meer geld voor onderzoek'

Nobelprijswinnaar Ben Feringa (65) hoopt dat er meer geld en aandacht komt voor fundamenteel onderzoek in Nederland. "We kunnen in Nederland echt het verschil maken, maar dan moet er zeker 1 miljard euro beschikbaar komen voor nog meer en beter onderzoek." Dat zei hij woensdag tijdens een persconferentie in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij hoogleraar is.

"We doen het in Nederland eigenlijk heel erg goed met weinig geld", zegt Feringa. "Maar we kunnen met die miljard wereldwijd vooroplopen. We hebben daar als wetenschappers al vaker voor gepleit, maar ik blijf me inzetten voor het uitdragen van die boodschap."

Feringa benadrukte dat hij ontzettend trots is op zijn onderzoeksgroep met chemiestudenten uit de hele wereld. "We hebben de kennis uit al die landen nodig. In de chemie is elke ontdekking belangrijk. Je helpt elkaar verder naar toepassingen."

Speeltuin
"Ik hoop dat er altijd ruimte blijft voor een speeltuin waarin we onderzoek kunnen doen", zegt de hoogleraar. "Je moet kunnen vallen. Want pas dan kom je tot ontdekkingen. En echt niet elke ontdekking leidt tot een toepassing. Maar het leidt tot kennis en dan komt er vanzelf een toepassing die de wereld kan veranderen. Zonder fundamenteel onderzoek hadden we nu echt geen smartphones, flatscreens en elektrische auto's."

Woensdagochtend werd bekend dat Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen voor de ontwikkeling van moleculaire motoren met een grootte van 1 nanometer, een miljardste van een meter. Feringa liet weten zich ook in de toekomst te blijven bezighouden met mooi onderzoek. "We werken nu met onze studenten aan slimme antibiotica, waarbij nanomotoren de medicijnen heel precies op de plek van de ontsteking kunnen afleveren. Die techniek kunnen we straks ook inzetten bij het bestrijden van tumoren."

Nobelprijswinnaar: 'meer geld voor onderzoek'
Nobelprijswinnaar: 'meer geld voor onderzoek' (Foto: ANP)

Conciërge belangrijkste getuige overval Kim

Kim Kardashian heeft dinsdag weer contact gehad met de politie in Parijs. Ze heeft de rechercheurs die de spraakmakende overval onderzoeken vertelt dat de conciërge de belangrijkste getuige in de zaak is. Dat zeggen bronnen binnen de zaak tegen TMZ.

De conciërge werd door de daders gedwongen de weg te wijzen naar Kims kamer. Per telefoon heeft de realityster aan de politie uit de doeken gedaan wat zijn rol is geweest. De man was geboeid naar boven gebracht en opende onder dwang haar kamer. Hij was vervolgens getuige wat zich binnen afspeelde.

Volgens Kim heeft zij ook kort gesproken met de conciërge. Ze vroeg hem onder meer of ze zouden sterven, waarop hij kalm 'ik weet het niet' zou hebben gezegd. Kim stipte tegenover de agenten aan dat hij opvallend rustig bleef ondanks dat hij geboeid was en onder schot werd gehouden. Nadat de overvallers klaar waren werd de conciërge weer meegenomen en achtergelaten in de lobby. Wel lieten de daders hem geboeid.

De overvallers maakten zondagnacht in totaal voor zo'n 10 miljoen dollar aan sieraden en andere spullen buit.

Conciërge belangrijkste getuige overval Kim
Conciërge belangrijkste getuige overval Kim (Foto: BuzzE)

Blokker en Chinezen moeten praten om partytent

Winkelbedrijf Blokker en de Chinese branchegenoot Zhejiang Zhengte moeten in goed overleg proberen tot een schikking te komen in de zaak rondom de al dan niet nagemaakte partytenten. De partijen krijgen daarvoor tot 12 oktober de tijd. Dat heeft een rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Het Chinese bedrijf beschuldigde Blokker er eerder van dat het zijn partytenten had nagemaakt. De partytent in vlindervorm zou te veel lijken op een partytent uit de collectie van Zhejiang Zhengte. Via de rechter probeerde de Chinezen de verkoop door Blokker en Leen Bakker, dat ook onder Blokker Holding valt, te verbieden.

Lukt het de partijen niet om voor 12 oktober tot een vergelijk te komen dan doet de rechter op 2 november uitspraak.

Blokker en Chinezen moeten praten om partytent
Blokker en Chinezen moeten praten om partytent (Foto: ANP)

Toch geen strengere abortuswet in Polen

Polen krijgt waarschijnlijk toch geen strengere abortuswet. Leden van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) keerden zich woensdag uiteindelijk tegen een nieuwe wet.

De partijleden reageerden op de massale protesten tegen de wet. Maandag gingen in Warschau duizenden vrouwen in het zwart gehuld de straat op om te betogen tegen het dreigende algehele verbod van abortus. Er waren ook in enkele andere steden demonstraties.

De wet beperkt op dit moment legale vormen van abortus al tot een minimum in het rooms-katholieke land. Het burgerinitiatief Stop Abortus wilde het afbreken van de zwangerschap helemaal verbieden.

De PiS, die een meerderheid heeft in het parlement, heeft de wet in eerste lezing aangenomen. Maar de volksvertegenwoordigers moeten er nog een keer over stemmen.

Toch geen strengere abortuswet in Polen
Toch geen strengere abortuswet in Polen (Foto: ANP)

Footballteam: "Tegenstanders zijn te groot, wij spelen niet"

Komende vrijdag zou het american footballteam van de middelbare school in Granite Falls, Washington, het opnemen tegen het team van de katholieke school Archbishop Murphy. Dat gaat echter niet door, want de spelers van de Granite Falls Tigers weigeren het op te nemen tegen de Wildcats: die zijn namelijk veel te groot.

Archbishop Murphy is een privéschool in Everett en om geld zitten ze niet verlegen. "Ze kunnen makkelijk binnen een straal van tachtig kilometer kiezen wie ze op hun school willen hebben, dan sturen ze gewoon een bus om de kinderen op te halen", aldus Granite Falls-coach Tim Dennis. "Op die manier halen ze ook leerlingen binnen die een perfecte fysiek hebben voor football, iets wat andere scholen in onze divisie niet kunnen doen."

Het verschil tussen de Archbishop Murphy Wildcats en de rest van de tegenstanders in de Cascade Conference mag er inderdaad wel zijn. "We zijn niet zo zeer bang om de wedstrijd te spelen, het gaat ons om het verschil in grootte en de grote kans op ernstige blessures voor onze kinderen", legt Dennis uit. "Wij hebben jongens van 14-15 jaar die een kilo of 90 wegen, zij staan daar met 18-jarige, 140 kilogram wegende linebackers tegenover. Dat komt niet goed."

Dinsdag kwam het schoolbestuur van Granite Falls bijeen, met ook de leerlingen en ouders erbij. De hele zaak werd besproken, maar uiteindelijk werd het laatste woord aan de spelers gegeven. Een van hen kwam naar voren en kreeg luid applaus voor zijn aankondiging: "We hebben besloten om vrijdag niet te spelen." De ouders waren er niet rouwig om: "Het is alsof je een kleine Volkswagen tegenover een grote vrachtwagen zet. 'Ze vermoorden ons' hoorde ik mijn zoon zeggen..gelukkig spelen ze niet."

Overigens staat Granite Falls niet alleen. De middelbare scholen van South Whidbey en Sultan besloten dit seizoen ook al forfait te geven voor een duel met de 'monsters' van Archbishop Murphy. De drie wedstrijden die de ploeg van de katholieke school wel speelde werden allemaal met groot machtsvertoon gewonnen. 

Wiebes: dure vertrekregeling steen op maag

De vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst ligt als een steen op mijn maag, maar het is wel de wet. Zo reageerde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes woensdag op keiharde kritiek uit de Tweede Kamer op de problemen bij de regeling.

Wiebes erkende "een buitengewoon ongemakkelijk gevoel" te hebben omdat veel medewerkers kort voor hun pensionering nog een vertrekpremie meekrijgen. "Maar de mensen hebben er recht op."

Kamerlid Henk Nijboer van regeringspartij PvdA noemde die uitwas verspilling van belastinggeld. Ook Pieter Omtzigt van oppositiepartij CDA gebruikte die woorden. Volgens PVV'er Tony van Dijck kan de hele vertrekregeling, die met ruim 700 miljoen euro ruim 10 procent meer gaat kosten dan verwacht, beter de prullenbak in.

Wiebes benadrukte dat de Belastingdienst moet worden hervormd en gemoderniseerd.

Wiebes: dure vertrekregeling steen op maag
Wiebes: dure vertrekregeling steen op maag (Foto: ANP)

Farage weer even terug bij UKIP

Nigel Farage is weer terug als leider van de Britse eurosceptische partij UKIP. Hij gaat als interim tijdelijk de partij leiden nu zijn opvolger Diane James onverwacht opstapte, na slechts achttien dagen aan het bewind.

"Ik probeer steeds te ontsnappen" zei Farage tegen de BBC. "Maar voordat ik echt vrij ben, slepen ze me weer terug." De populist trad in juli af als leider van UKIP nadat het Britse volk met een kleine meerderheid voor een vertrek uit de EU had gestemd. Dat was zijn belangrijkste doel.

James trad op 16 september aan als zijn opvolger, maar legde het leiderschap dinsdag om professionele en persoonlijke redenen neer.

Farage weer even terug bij UKIP
Farage weer even terug bij UKIP (Foto: ANP)

Weer geheime info NSA gestolen

Een medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA is opgepakt voor het stelen van geheime informatie. De man, Harold Thomas Martin, zou onder meer computercodes voor het hacken van buitenlandse regeringsnetwerken hebben ontvreemd. Sommige informatie was "zeer vertrouwelijk". De New York Times meldde dat woensdag.

Martin werd eind augustus gearresteerd. Uit onderzoek moet blijken of hij de informatie ook heeft gedeeld met anderen.

Martin was gedetacheerd door het bedrijf Booz Allen Hamilton. Edward Snowden werkte voor hetzelfde bedrijf. Snowden downloadde duizenden geheime documenten van de NSA. Hij deelde die in 2013 met journalisten. Uit de informatie bleek onder meer dat de Verenigde Staten op grote schaal mensen afluisteren. Snowden sloeg op de vlucht en belandde in Moskou.

Weer geheime info NSA gestolen
Weer geheime info NSA gestolen (Foto: BuzzT)

Vliegtuig ontruimd om rokende Note 7

Een vliegtuig in Amerika is woensdag ontruimd, omdat de Samsung Galaxy Note 7 van een passagier begon te smeulen. Iedereen wist op tijd weg te komen. Volgens lokale media ging het om een nieuw toestel, een vervanger voor de oude versie die al met problemen kampte.

De eigenaar van de smartphone, Brian Green, zei dat hij het toestel op 21 september had gekregen. Volgens de man had hij het toestel uitgezet en in een zak gedaan. Toen het begon te roken, liet hij het op de vloer vallen. Het toestel zou een gat in het vloerkleed hebben gebrand.

Het vliegtuig was van Southwest Airlines. Het zou van Louisville (Kentucky) naar Baltimore vliegen.

Vliegtuig ontruimd om rokende Note 7
Vliegtuig ontruimd om rokende Note 7 (Foto: BuzzT)

'Nederlandse staatsschuld blijft dalen'

De Nederlandse staatsschuld en het overheidstekort blijven de komende jaren naar verwachting slinken, waardoor de schuld in 2019 weer voldoet aan de Europese begrotingsregels. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Het fonds verwacht dat de staatsschuld van Nederland volgend jaar daalt van 63,5 naar 61,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vervolgens wordt een verdere afname voorzien, tot 58,8 procent in 2019. Daarmee zou de schuld voor het eerst sinds 2010 lager zijn dan het in de Europese begrotingsregels vastgestelde maximum van 60 procent.

Verder loopt het tekort op de begroting volgens het IMF de komende jaren langzaam verder terug, totdat de uitgaven en inkomsten in 2020 volledig in balans zijn. Voor 2021 wordt vervolgens een overschot van 0,2 procent voorzien, tegen een tekort van 0,7 procent volgend jaar. Daarmee is het fonds voorzichtiger dan het Centraal Planbureau, dat voor 2021 een plus van 0,9 procent heeft geraamd.

IMF: Nederlandse staatsschuld blijft dalen
'Nederlandse staatsschuld blijft dalen' (Foto: ANP)

Rutte wil praten met oppositie over Oekraïne-referendum

Het kabinet wil overleggen met fractievoorzitters van een aantal oppositiepartijen over het Oekraïne-referendum. Het overleg met D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP zou mogelijk deze week of begin volgende week moeten plaatsvinden.

De fractievoorzitters zijn door premier Mark Rutte uitgenodigd voor het gesprek. Daarin wil het kabinet kijken met welke oplossingen de partijen kunnen leven, aldus ingewijden woensdag. Rutte probeert binnen de EU steun te vinden voor een aanpassing van het associatieverdrag.

Het zal niet gemakkelijk zijn om de oppositie mee te krijgen. Zij heeft eerder aangegeven dat recht moet worden gedaan aan de uitslag van het raadgevende referendum van april. Toen stemde meer dan 60 procent tegen het akkoord.

De Tweede Kamer nam vorige maand nog een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen voor 1 november met een antwoord te komen op de uitslag van het referendum.

Rutte wil praten met oppositie over referendum
Rutte wil praten met oppositie over referendum (Foto: ANP)

Dialoogopties in Wasteland 3

Na een blik op de wereld van The Bard’s Tale IV en een kijkje op Torment: Tides of Numenera heeft inXile Entertainment ook een stukje gameplay voor ons van Wasteland 3. We zien iets van de dialoogopties en een stukje combat.

De crowdfunding voor Wasteland 3 loopt nog steeds. Het einddoel staat op 2,75 miljoen dollar en er is reeds $1.635.023,- toegezegd op dit moment. Je kan meedoen via deze link.

Wasteland 3 word een RPG waarbij je met een groep personages (party-based) door de wereld trekt. Het speelt zich af in het post-apocalyptische Colorado, dat een stuk kouder is dan we van Colorado gewend zijn.
De nadruk ligt volgens inXile op keuzes met consequenties, herspeelbaarheid en strategische gevechten. Er komt een singleplayer en multiplayermodi. De multiplayer kan zowel synchroon als asynchroon zijn. Je kan met meerderen in een gebied aan de slag gaan, maar als je zin hebt en de anderen zijn niet online, dan kun je gewoon verder gaan met ontdekken.

Wasteland 3 komt eind 2019 uit voor pc (Windows en Linux), Mac, Xbox One en PlayStation 4.

Syrië vermindert luchtaanvallen op Aleppo

Syrië vermindert het aantal luchtaanvallen op en beschietingen van de zwaar bevochten stad Aleppo. Dat besluit is genomen door het opperbevel van het Syrische leger met het doel de humanitaire situatie in de gehavende stad te verbeteren.

Dat heeft de Syrische staatstelevisie woensdag bekendgemaakt.

In een verklaring zegt het opperbevel dat het besluit met name is genomen om inwoners van Aleppo de gelegenheid te geven de stad te verlaten om naar veiliger gebieden te trekken. Het leger zegt dat de rebellen in het oostelijk deel van de stad de bevolking tijdens beschietingen als levend schild gebruikten.

Syrië vermindert luchtaanvallen op Aleppo
Syrië vermindert luchtaanvallen op Aleppo (Foto: ANP)

Tindermeisje zet pauperdate voor lul

Een meisje dat geen zin had in een tweede afspraakje met een Tinderdate, heeft de arme drommel nog een trap nagegeven. Kim heeft namelijk haar relaas uit de doeken gedaan op Twitter.

De figuur die er flink van lans krijgt, blijkt een behoorlijke pauper. Omdat er geen neukgarantie op de date met Kim blijkt te zitten, wil hij de helft van de gemaakte kosten terugzien.

"Ik wil geen tweede date", schrijft Kim. "En nu vraagt deze Tinderdate of we alsnog de rekening kunnen splitten."

Google-auto's rijden 2 miljoen mijl

De zelfrijdende auto's waar Google mee test, hebben sinds het begin in 2009 2 miljoen mijl afgelegd op de openbare weg, oftewel 3,2 miljoen kilometer. Dat is tachtig keer de wereld rond. Per week komt daar ongeveer 40.000 kilometer bij, gelijk aan een rondje rond de aarde.

Googles moederbedrijf Alphabet heeft dat woensdag bekendgemaakt. "Je moet leren begrijpen wat er op de weg is en langs de kant van de weg. Elke rit is anders", zegt Dmitri Dolgov van Google na een ritje met persbureau Reuters.

Het moeilijkste is leren voorspellen waar bijvoorbeeld een kind naartoe gaat of wat een andere bestuurder doet. Hun beslissingen zijn soms onvoorspelbaar. "Je bent 10 procent van je tijd kwijt om een systeem 90 procent autonoom te maken. En dan ben je 90 procent van je tijd kwijt aan de laatste 10 procent", aldus Dolgov.

Google-auto's rijden 2 miljoen mijl
Google-auto's rijden 2 miljoen mijl (Foto: BuzzT)

Dinand Woesthoff dreigt met soloplaat

Het eerste solo-album van Dinand Woesthoff komt volgend jaar uit. De voormalige zanger van Kane tekende daarvoor woensdag een platencontract bij Sony Music, weet Entertainment Business.

Woesthoff liet begin dit jaar al weten dat hij met solomateriaal bezig is en zelfs al veel nummers had klaarliggen. Hij hield zich echter op de vlakte over wanneer hij daarmee naar buiten zou komen.

Sinds Kane in 2014 uit elkaar viel, is het op muzikaal gebied stil rond Woesthoff. Dit jaar kwam hij nog wel in het nieuws omdat hij voor de vierde keer vader werd. Ook is hij te zien in het RTL-programma Superkids, waar hij een plaats in de jury heeft.

Solo-album Dinand Woesthoff komt in 2017
Solo-album Dinand Woesthoff komt in 2017 (Foto: BuzzE)

Apple en Google grootste merken

Apple en Google zijn de meest waardevolle merken van de wereld. Ze staan bovenaan een jaarlijkse ranglijst die consultantsbedrijf Interbrand woensdag heeft gepubliceerd. In de top twintig staan verder Microsoft (plek 4), IBM (6), Samsung (7), Amazon (8), Intel (14), Facebook (15), Cisco (16) en Oracle (17).

Apple is 178 miljard dollar waard, omgerekend bijna 160 miljard euro, volgens het rapport Best Global Brands. Dat is bijna 5 procent meer dan een jaar eerder. Google groeide met 11 procent naar 133 miljard dollar, bijna 120 miljard euro.

De snelste stijgers zijn Facebook (48 procent erbij), Amazon (plus 33 procent) en Lego (groei van 25 procent). Hewlett Packard en Tesla zijn nieuw in de top 100.

Op de lijst staan drie Nederlandse bedrijven: Philips (41), Heineken (87) en Shell (92).

Apple en Google grootste merken
Apple en Google grootste merken (Foto: BuzzT)

WoensdagCulinair #63 Broodjes warm vlees

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Broodje shoarma

   

Broodje kip ketjap

   

Broodje biefstuk

  

Broodje beenham

   

Broodje 'pulled pork'

   

Broodje gehaktbal

   

Broodje zelfgemaakte frikandel, Je zou ook een spuitzak kunnen pakken, of in plastic folie rollen, en die rolletjes met plastic en al even in kokend water.

   


Comedy Central haalt The Roast naar Nederland

Comedy Central gaat een Nederlandse versie van The Roast maken. De eerste hoofdgast van het programma, waarin beroemdheden er op komische wijze hard van langs krijgen van hun collega's, is Gordon.

De presentator en zanger noemt het een 'onwijs grote eer' dat hij als eerste 'geroosterd' mag worden. Gordon was al fan maar na zijn bezoek aan de Amerikaanse versie waarin kort geleden Rob Lowe te grazen werd genomen, is hij helemaal om. Volgens hem gaat de Nederlandse Comedy Central het net zo aanpakken. "We gaan het exact hetzelfde doen. Er komt een grote gala-avond met rode loper", aldus Gordon in RTL Boulevard.

Wie er in het panel komt te zitten die Gordon het vuur na aan de schenen mag leggen, is nog niet bekend. De presentator hoopt zelf op Chantal Janzen, Claudia de Breij en Bridget Maasland. Ook over de onderwerpen heeft hij al nagedacht. Volgens Gordon zullen zeker zijn drugs- en alcoholverleden en zijn ziektes aan bod komen.

The Roast of Gordon is eind dit jaar op televisie te zien.

Comedy Central haalt The Roast naar Nederland
Comedy Central haalt The Roast naar Nederland (Foto: BuzzE)

Sem Schilt gaat jeugd FC Groningen onder handen nemen

FC Groningen gaat samenwerken met Sem Schilt. De voetbalclub heeft de oud-kickbokser en MMA-vechter gevraagd om kickboks-trainingen te verzorgen voor de opleidingsteams van de club.

De club ziet een goede rol voor 42-jarige Schilt weggelegd bij de jeugdelftallen. "Motorische scholing, weerbaarheid, assertiviteit, grensverleggend, fysieke prikkels, doorzetten, aanvallen, verdedigen en omschakelen zijn kwalificaties die van toepassing zijn op de trainingen van Sem Schilt en die zorgen voor een andere manier en beleving van trainen", aldus de Groningse club op hun website.

De 2,12 meter lange Schilt behaalde vier K-1-wereldtitels (2005, 2006, 2007 en 2009). In 2012 won hij de Glory Heavyweight Grand Slam, de opvolger van de K-1. In juni 2013 beëindigde Schilt zijn vechtsportcarrière op 39-jarige leeftijd. Hij zal de teams van O19, O17 en O15 dit seizoen zestien keer onder handen nemen. 

Onderzoek naar statiegeld flesjes en blikjes

Er komt een onderzoek naar statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dat moet duidelijk maken wat de kosten en effectiviteit daarvan zijn, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag in de Tweede Kamer.

De PvdA had om het onderzoek gevraagd. Andere partijen zoals GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen al langer voor deze producten statiegeld om zo zwerfafval te verminderen. "Dit zouden we sowieso in Nederland moeten invoeren. De mensen willen dit", aldus Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

Het nieuwe onderzoek moet volgend jaar klaar zijn. Dan loopt ook een proef af waarbij maatschappelijke organisaties zoals scholen en sportverenigingen voor een kleine vergoeding flesjes en blikjes inzamelen. Eind volgend jaar valt dan een besluit over de toekomstige wijze van inzamelen, aldus Dijksma.

Onderzoek naar statiegeld flesjes en blikjes
Onderzoek naar statiegeld flesjes en blikjes (Foto: ANP)

'Verzekeraars kunnen zorgpremie lager houden'

De zorgverzekeraars kunnen zo'n 2 miljard euro uit hun financiële buffers gebruiken om de zorgpremie komend jaar lager te houden. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag.

Volgens Schippers houden ze dan nog steeds voldoende ruimte om in te kunnen spelen op onverwachte kosten. Hoewel de verzekeraars vorig jaar ook al 2 miljard euro uit hun winst teruggaven aan de premiebetaler, groeiden hun buffers. Volgens de eisen moeten zij een gezamenlijke buffer van 6,3 miljard euro hebben, maar op dit moment is er voor de basisverzekering een buffer van 9,9 miljard euro, aldus de minister.

Schippers antwoordde dat woensdag op vragen van Kamerleden over de onverwacht hogere premie die zorgverzekeraar DSW aankondigde. Klanten van DSW gaan elke maand 9,25 euro meer betalen. Het ministerie van VWS voorzag dat de gemiddelde premie minder zou stijgen, namelijk met 3,50 euro vergeleken met 2016.

'Verzekeraars kunnen zorgpremie lager houden'
'Verzekeraars kunnen zorgpremie lager houden' (Foto: ANP)

Noorse premier aan Pokémon tijdens debat

De Noorse premier Erna Solberg is gesnapt terwijl zij tijdens een debat in het parlement Pokémon Go zat te spelen. In Noorse media werd woensdag een foto gepubliceerd waarop de eerste minister aandachtig naar het Pokémon scherm op haar smartphone zit te staren terwijl het conservatieve parlementslid Trine Skei Grande aan het woord is.

Dat Solberg een fan van het spel is, is bekend. Tijdens een bezoek aan Slowakije nam ze even vrij om de straat op te gaan om te speuren. Eerder zijn ook andere Noorse politici betrapt op het spelen tijdens debatten.

Noorse premier aan Pokémon tijdens debat
Noorse premier aan Pokémon tijdens debat (Foto: ANP)

Sapin verdedigt winkelen in treinenfabriek

De Franse minister van Financiën Michel Sapin heeft woensdag de kritiek op de aanschaf van treinen voor 700 miljoen euro 'misplaatst' genoemd. In de media is ophef ontstaan over de redding van een treinenfabriek van Alstom in het Oost-Franse Belfort. Alstom wilde de productie staken, wat vierhonderd banen zou kosten. De regering van de socialistische president François Hollande heeft dinsdag een stokje gestoken voor het sluitingsplan door vijftien extra hogesnelheidstreinen te bestellen.

In Franse media wordt gesuggereerd dat die helemaal niet nodig zijn en niet op trajecten gaan rijden waar ze erg snel kunnen, met name de spoorwegverbinding Bordeaux - Marseille. Sapin wees de kritiek van de hand en zei dat 'de staat niet met speelgoedtreintjes speelt'. Volgens Sapin is er goed over nagedacht en is de aankoop verstandig.

Er zijn ook locomotieven besteld die dertig jaar oude exemplaren vervangen. De orders komen bovenop de zes TGV's die worden gebouwd voor het traject Parijs - Milaan. Dinsdag maakte staatssecretaris van Industrie Christophe Sirurgue ook bekend dat de staat en Alstom geld stoppen in nieuwe taken voor de industrie in Belfort.

Sapin verdedigt winkelen in treinenfabriek
Sapin verdedigt winkelen in treinenfabriek (Foto: ANP)

Schippers regelt extra geld voor ambulancezorg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt extra geld vrij voor de ambulancezorg. De afgelopen jaren rukten de ambulances vaker met spoed uit. Door bijna 16 miljoen euro vrij te maken, wil de minister ervoor zorgen dat hiervoor vanaf 2017 in elke regio voldoende ambulances beschikbaar zijn.

Het geld voor de ambulancezorg maakt deel uit van een bredere aanpak om de drukte in de spoedeisende zorg het hoofd te bieden. Het RIVM stelde eerder vast dat de vraag naar spoedeisende ambulancezorg tussen 2012 en 2015 flink toenam. Dat komt volgens het RIVM onder meer doordat de bevolking groeit en doordat er meer ouderen zijn. Ook bellen mensen makkelijker voor een ambulance.

Schippers regelt extra geld voor ambulancezorg
Schippers regelt extra geld voor ambulancezorg (Foto: ANP)

Gelredome voorbereid op jonge Bieber-aanhang

De directie van Gelredome verwacht zaterdag en zondag tussen de 2500 en 3000 automobilisten die jonge fans van zanger Justin Bieber komen brengen en weer ophalen. Om te voorkomen dat daardoor een verkeerschaos in Arnhem ontstaat, is vrijwel het hele parkeerterrein rondom het stadion ingericht als kiss-and-ridezone. Rondom Gelredome zijn veel wegafzettingen, die halers en brengers alleen kunnen passeren met een vooraf gekocht kaartje voor de afzetzone.

De directie van Gelredome heeft via internet gepeild hoe fans van Bieber naar Arnhem willen komen. Daaruit bleek volgens de directie dat veel jonge bezoekers door ouders worden gebracht en gehaald. Toen Bieber in 2013 in Arnhem optrad, leidde de stroom ouders in auto's tot urenlange files bij Arnhem.

Omdat de zanger een uur te laat met zijn concert begon, misten ook veel kinderen de laatste trein naar huis. Gelredome heeft destijds zo'n vijfhonderd jonge concertgangers met bussen thuis moeten brengen. De organisatie van het concert waarschuwde woensdag al dat er niet voor de deuren van Gelredome gekampeerd mag worden.

Gelredome voorbereid op jonge Bieber-aanhang
Gelredome voorbereid op jonge Bieber-aanhang (Foto: BuzzE)

Geen split-screen co-op voor For Honor

Een opvallende ontwikkeling in de productie van For Honor: waar Ubisoft eerder aangaf dat split-screen een absolute vereiste is voor For Honor, zijn zij daar nu op teruggekomen. De feature is geschrapt.

Eerder dit jaar gaf Ubisoft aan dat alle modi ook split-screen zouden ondersteunen. Vandaag blijkt het tegendeel waar te zijn, blijkt uit een interview met Stephane Cardin, producent bij Ubisoft Montréal. "Het was een feature waar we van hielden, maar toen we bekeken wat er gedaan moest worden om online co-op te ondersteunen, kwamen we voor een kritische beslissing te staan. We hebben ervoor gekozen om de features die we hebben, op AAA-niveau uit te voeren om de beste ervaring te krijgen." En dat betekent dus het schrappen van lokale co-op.

Vooralsnog wordt er alleen gesproken over de feature in de co-op mode. Het is voor nu nog onduidelijk of split-screen uit de hele game is geschrapt. For Honor komt op 14 februari 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

For Honor Gamescom 2016 (Foto: Ubisoft)

In 2026 bestaan er geen onbevoegde leraren meer

Ongeveer een kwart van alle lessen in het voortgezet onderwijs wordt gegeven door een docent die verkeerd (te laag of voor een ander vak) of helemaal niet bevoegd is. Staatssecretaris Dekker vindt dat te veel, en de Tweede Kamer is dat met hem eens. Vandaag heeft de Kamer ingestemd met een wetswijziging die het vanaf 2026 verbiedt om onbevoegd voor de klas te staan.

Dat lijkt een fantastische wet. Goed onderwijs is het fundament van de samenleving en dat zou gegeven moeten worden door de beste mensen. Dat zullen de scholen zelf ook wel vinden, dus waarom staan er dan nu zo veel onbevoegde mensen les te geven? Onder meer omdat er een lerarentekort is. Niet in alle vakken - we hebben bijvoorbeeld genoeg geschiedenis- en gymdocenten om de hele Benelux les te geven. Maar docenten wiskunde, natuurkunde, duits en nog wat andere vakken zijn er gewoon te weinig. En gezien de vergrijzing in het onderwijs verbetert die situatie nog niet op korte termijn. Als de bevoegdheidsverplichting morgen zou ingaan, dan heeft op sommige scholen de helft van de klassen geen wiskunde meer. 

In 2013 werd besloten dat het in 2017 al afgelopen moest zijn met onbevoegd lesgeven. Tot op heden kunnen zogenaamde benoembare leraren (bijvoorbeeld leraren in opleiding en zij-instromers) met toestemming lesgeven, ook al zijn ze nog niet bevoegd. Hiermee voorkomen scholen het naar huis sturen van klassen als er onvoldoende docenten voorhanden zijn, en is het voor zij-instromers die een deeltijdopleiding doen mogelijk om te studeren en te werken tegelijk. Aan de andere kant laten scholen ook toe dat onbevoegde, maar zeer ervaren docenten mogen blijven lesgeven zonder dat ze ooit hun opleiding halen. 

Dat laatste is in het nadeel van docenten die wel bevoegd zijn, en dat wil de staatssecretaris oplossen met het Lerarenregister. Dat is op dit moment vrijwillig, maar moet verplicht worden. Het invoeren van die verplichting en het verbod op onbevoegd lesgeven lossen echter beide het lerarentekort niet op. Dat concludeert de Raad van State in een advies en ook de linkse oppositie heeft kritische vragen gesteld op dit punt.

Als er niet meer leraren komen, dan is deze wet in 2026 nog steeds niets waard. Klassen naar huis sturen wil niemand, dus een verbod in laten gaan als er onvoldoende docenten beschikbaar zijn zal voor geen enkele minister van Onderwijs een wenselijke optie zijn.

'Veel banken blijven zwak bij hogere rente'

Veel Europese banken hebben zulke grote problemen dat verder economisch herstel en een hogere rente niet genoeg zijn om hun winstgevendheid te herstellen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn woensdag gepubliceerde Global Financial Stability Report.

De financiële positie van banken is de afgelopen tijd verder onder druk komen te staan door de lage rente. Bij veel banken gaan de problemen in de ogen van het IMF echter veel dieper. Zo zou ongeveer een derde van de Europese bankensector ook bij een sterk herstel van de economie én een stijgende rente nog altijd te weinig winst maken.

Die banken moeten daarom schoon schip zien te maken door probleemleningen af te schrijven en hun 'gedateerde' verdienmodellen aan te passen, bijvoorbeeld door de overdaad aan bankfilialen aan te pakken. Volgens het IMF is ongeveer een derde van de bankfilialen in Europa overbodig en kan sluiting banken een besparing van zo'n 15 miljard euro opleveren.

Verdwijnen
Echt zwakke banken zouden helemaal moeten verdwijnen om ervoor te zorgen dat de overgebleven instellingen de economie daadwerkelijk kunnen steunen. Daarnaast moet de onzekerheid over toekomstige regels verdwijnen. Al die maatregelen samen zouden de winsten in de Europese bankensector jaarlijks met tientallen miljarden euro's kunnen opvoeren, aldus het fonds.

De rente blijft waarschijnlijk tot 'ver in de toekomst' heel laag, voorspelt het IMF. Dat vergroot ook de problemen van verzekeraars en pensioenfondsen, die steeds meer moeite krijgen om aan hun toekomstige verplichtingen tegenover polishouders te voldoen. Die problemen moeten worden aangepakt, benadrukt het IMF, om te voorkomen dat consumenten nog meer gaan sparen en zo een extra rem zetten op de economie.

De groeiende risico's voor de financiële sector spelen volgens het IMF niet op korte termijn. De directe bedreigingen voor de financiële stabiliteit zijn volgens het fonds de afgelopen maanden juist gedaald. Zo zijn de acute zorgen over de Chinese economie verdwenen en lopen de grondstoffenprijzen weer wat op.

'Veel banken blijven zwak bij hogere rente'
'Veel banken blijven zwak bij hogere rente' (Foto: ANP)

Leven André Hazes vastgelegd in stripvorm

Twaalf jaar na zijn dood krijgt André Hazes zijn eigen stripboekenreeks. Drie 'graphic novels' worden gemaakt over het leven van de volkszanger, die in september 2004 stierf.

De teksten worden geschreven door Jan-Willem de Vries, die zich zeer vereerd voelt. "Het is toch Nederlands grootste volkszanger, die door alle lagen van de bevolking zeer wordt gewaardeerd", zei hij tegen RTV Noord. "Maar het is ook een man met schaduwkantjes. En die kant zullen we ook echt niet uit de weg gaan."

De tekeningen worden gemaakt door Ben Westervoorde. "Het is fijn om Hazes te mogen tekenen: ik heb hem echt in de vingers gekregen." Met de muziek van de volkszanger heeft de tekenaar minder. "Ik ken wel een aantal nummers, maar zelf ben ik meer van de snerpende gitaren. Maar 'Zij gelooft in mij' is stiekem wel een guilty pleasure van mij."

De drie strips over Hazes krijgen de titels Bloed, Zweet en Tranen. Het eerste deel komt volgens RTV Noord waarschijnlijk eind dit jaar uit. Bloed gaat over de jeugd van Hazes in het Amsterdam van de jaren vijftig en zestig.

Leven André Hazes vastgelegd in stripvorm
Leven André Hazes vastgelegd in stripvorm (Foto: BuzzE)

Kroonprins D66 Paternotte wil naar Den Haag

Jan Paternotte heeft zich kandidaat gesteld voor de kieslijst van D66 voor de verkiezingen van maart. Wie, zult U zeggen? Jan Paternotte, fractievoorzitter in de gemeenteraad van onze hoofdstad. En hij geldt al enige tijd als potentieel opvolger van Alexander Pechtold.

Jan Paternotte is 32 en werd in 2004 de voorzitter van de jongerenafdeling van de partij, de Jonge Democraten. Sinds 2006 zit hij in Amsterdam in de gemeenteraad, en bij de meest recente verkiezingen slaagde hij erin om D66 de grootste te maken en de PvdA voor het eerst sinds mensenheugenis naar de oppositiebankjes te verbannen.

Zijn opmerkelijkste wapenfeit: in 2005 reed hij met een van zijn moeder geleende auto en caravan achter de campagnebus van Geert Wilders aan om de stem van het ja-kamp te laten horen in de aanloop naar het referendum over de Europese Grondwet. In het serieuzere werk heeft Paternotte echter wel wat uitglijders op zijn naam staan. De meest recente: hij was degene die suggereerde dat er in Amsterdam zogenaamde Gülenlijsten zouden bestaan, en dat burgemeester Eberhard van der Laan daarvan afwist.

Moet Alexander Pechtold zich nu dan zorgen gaan maken? Niet direct. Als de kieslijst in november bekend wordt dan zal hij ongetwijfeld weer bovenaan staan. Hij heeft echter zijn eigen positie afhankelijk gemaakt van regeringsdeelname. En daarom wordt Paternotte, met wie Pechtold al een tijd intensief samenwerkt, vast richting Den Haag gestuurd.

Jan Paternotte D66
Jan Paternotte, D66'er te Amsterdam en straks te Den Haag.

'Deutsche Bank moet beleggers overtuigen'

Deutsche Bank moet beleggers ervan overtuigen dat zijn verdienmodel levensvatbaar is en dat risico's voldoende worden aangepakt. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

Deutsche Bank hoort volgens het fonds duidelijk bij de vele banken die worstelen met hun positie, als een van de grote financiële concerns die noodgedwongen hun manier van zakendoen moeten aanpassen om winstgevend te blijven. Eerder op de dag waarschuwde het fonds dat een derde van de Europese banken zo zwak is dat hun problemen niet verdwijnen als de economie verder herstelt en de rente weer stijgt.

Zorgen over de toekomst en problemen uit het verleden hebben beurskoersen van banken de afgelopen maanden sterk onder druk gezet. Dat geldt in hevige mate voor Deutsche Bank. "Dat is de realiteit waarmee we te maken hebben", zei IMF-econoom Peter Dattels in dat verband. "Ik ben ervan overtuigd dat de uitdagingen die we zien succesvol zullen worden aangepakt."

IMF: Deutsche Bank moet beleggers overtuigen
'Deutsche Bank moet beleggers overtuigen' (Foto: ANP)

Microsoft kondigt trial-versie ReCore aan

De recent uitgebrachte action-adventuregame ReCore krijgt een trial-versie. Dat kondigde Microsoft aan via Xbox Wire. De trial stelt niet heel veel voor, hij duurt namelijk slechts 30 minuten, maar dat zal voor menigeen genoeg zijn om te kunnen beoordelen of de volledige versie de aanschaf waard is.

Progressie die je boekt in de trial wordt overgedragen als je besluit om de game te kopen. Behalve de trial-versie is er per vandaag ook een 'significante' update beschikbaar voor ReCore. Hier worden onder andere de tergend lange laadtijden aangepakt, alsmede andere veelgemelde issues zoals de gebrekkige navigatie als gevolg van ontbrekende waypoints. ReCore kreeg gemixte recensies na launch, met de hiervoor genoemde issues als voornaamste kritiekpunten. De game kreeg ook positieve noten voor de vloeiende besturing en interessante visuals. De FOK!-review kun je hier lezen.

De gratis trial kun je hier vinden voor (Windows) pc of Xbox One. ReCore is een Play Anywhere-titel, wat inhoudt dat je bij digitale aanschaf de game op zowel PC als Xbox One kunt spelen.

Amerikaanse sterren roepen op te gaan stemmen

Tientallen Hollywoodsterren roepen in een nieuw verkiezingsspotje Amerikanen op te gaan stemmen op 8 november.

In de campagne Vote Your Future vertellen de beroemdheden welke politieke kwesties er voor hen toedoen. Zanger Moby bijvoorbeeld noemt daarbij de wapenwet, Leonardo DiCaprio kiest klimaatverandering en Rami Malek geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat iedereen een kans krijgt.

Sommige sterren delen persoonlijke verhalen. Scrubs-acteur Donald Faison: "Mijn kinderen zijn bruin. De kans bestaat dat ze vanwege de kleur van hun huid de leeftijd van 25 niet halen, zeker mijn zoons." Wilmer Valderrama is zichtbaar geëmotioneerd in zijn clip, waarin hij heeft over de latinogemeenschap. "Mijn mensen kwamen hier en namen de banen waarvan iedereen het liefst doet alsof ze niet bestaan. En toch zouden wij die banen nu van mensen afnemen."

Ook onder meer Anna Hathaway, Olivia Wilde, Jonah Hill, Emma Stone, Kendall Jenner, Edward Norton, Samuel L Jackson, John Slattery, Ken Jeong, Edward Norton en Martin Sheen roepen kijkers op te stemmen, of ze het nu met de standpunten van de sterren eens zijn of niet.

Amerikaanse sterren roepen op te gaan stemmen
Amerikaanse sterren roepen op te gaan stemmen (Foto: BuzzE)

Feringa verrast en geroerd door Nobelprijs

De Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde, Ben Feringa, is verrast door de hoge onderscheiding. "Ik wist niet wat ik moest zeggen en was een beetje geschokt, omdat het een grote verrassing was. In een tweede reactie voelde ik me zo vereerd dat het me beroerde."

Hij voegde daaraan toe dat het "allemaal te danken is aan het harde werk van alle slimme studenten en medewerkers hier. Dank jullie wel. En ik hoop dat dit jullie ook zal helpen in jullie verdere carrière."

Feringa zegt de toekenning te gaan vieren met de chemici met wie hij de Nobelprijs 2016 deelt, de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit James Fraser Stoddart.

Emeritus hoogleraar chemie van de RUG, Jan Engberts laat weten heel blij te zijn. "We hadden er allemaal op gehoopt, nu is het werkelijkheid". Ook Klaas Poelstra, vice-decaan van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG is 'ontzettend trots' op Feringa. "We hadden het een beetje verwacht, maar het blijft toch een verrassing."

Feringa verrast en geroerd door Nobelprijs
Feringa verrast en geroerd door Nobelprijs (Foto: ANP)

Thailand stuurt activist terug naar Hong Kong

Een student en activist die in 2014 betrokken was bij de pro-democratieprotesten in Hong Kong is woensdag de toegang tot Thailand ontzegd. Joshua Wong was door twee universiteiten in Bangkok uitgenodigd als spreker, maar werd aangehouden op de luchthaven van de Thaise hoofdstad. Hij wordt teruggestuurd naar Hong Kong.

Hong Kong maakt deel uit van China, maar geniet in de praktijk enige mate van autonomie. De 19-jarige Wong was een van de leiders van de protestbeweging die meer democratie en zelfbestuur wil voor Hong Kong. De demonstraties in Hong Kong zorgden twee jaar geleden voor veel hoofdbrekens in Peking.

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Wong 'om diverse redenen' de toegang tot het land is ontzegd. Thailand wordt sinds 2014 bestuurd door een junta, die de banden met de Chinese regering heeft aangehaald. Wongs voorgenomen optreden als spreker in Bangkok zal niet goed zijn gevallen in China en de student sprak dinsdag op Facebook al zijn zorgen uit over zijn reis. "We weten allemaal dat Thailand politiek niet stabiel is. Het is ook duidelijk dat het land nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij", aldus Wong.

China zei op zijn beurt kennis te hebben genomen van de detentie van Wong, maar drukte zich verder omzichtig uit. "China respecteert dat Thailand op wettige wijze immigratie controleert", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Thailand stuurt activist terug naar Hong Kong
Thailand stuurt activist terug naar Hong Kong (Foto: ANP)

'Vrees voor banen bij overname Delta Lloyd'

De bonden vrezen dat een overname van verzekeraar Delta Lloyd door branchegenoot NN Group zal leiden tot banenverlies. NN maakte woensdag bekend een bod te hebben uitgebracht, maar wat de gevolgen zijn voor het personeel als de overname doorgaat is nog niet duidelijk.

NN heeft aan de bonden laten weten eventueel pas volgend jaar meer te kunnen zeggen, aldus FNV en CNV. Als de overname al doorgaat, dan zal de de afronding ervan niet dit jaar zijn.

"Als er straks twee mensen zijn voor dezelfde functie dan ligt het voor de hand dat er niet twee mensen over zullen blijven. Medewerkers zijn ongerust en dat verwoorden wij ook zo naar de werkgevers", zegt CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga. Zij wijst erop dat er al onrust heerst in de financiële sector na het deze week aangekondigde massaontslag bij ING.

'Vrees voor banen bij overname Delta Lloyd'
'Vrees voor banen bij overname Delta Lloyd' (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner: dankbaar dat Kim oké is

Caitlyn Jenner heeft zich als eerste lid van de Kardashian/Jenner-familie op sociale media uitgelaten over de overval op Kim.

"Ik hou van mijn meisje", schreef de realityster bij een foto van Kim over haar voormalig stiefdochter. "Nu ik het hele verhaal heb gehoord, ben ik zo dankbaar dat ze oké is. Dit is een waarschuwing voor ons allemaal om voorzichtig te zijn in deze onzekere wereld."

Caitlyn kreeg maandag kritiek toen ze een foto van haarzelf met dochter Kylie plaatste, zonder iets te zeggen over het misdrijf waarvan Kim slachtoffer was geworden in Parijs.

Caitlyn Jenner: dankbaar dat Kim oké is
Caitlyn Jenner: dankbaar dat Kim oké is (Foto: BuzzE)

Belgisch parlement wil uitleg ING

Het Belgische parlement organiseert vrijdag een hoorzitting over de reorganisatie bij ING. Naast de bankdirectie en vakbonden worden ook leden van de regering uitgenodigd, zo werd woensdag besloten. De parlementscommissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken willen tekst en uitleg over de 3500 banen die de komende jaren worden geschrapt bij ING in België.

Premier Charles Michel eiste maandag toen de herstructurering werd aangekondigd, dat 'alles gedaan wordt om de ontslagen te beperken'. Naast Michel staan ook de minister Kris Peeters (Werk) en Johan Van Overtveldt (Financiën) op de gastenlijst.

De bank houdt rekening met maximaal 1700 gedwongen ontslagen. De vakbonden hebben ING-personeel opgeroepen vrijdag te staken en naar het hoofdkantoor in Brussel te komen om te protesteren.

Belgisch parlement wil uitleg ING
Belgisch parlement wil uitleg ING (Foto: ANP)

'Krimgoud moet naar Oekraïne'

De honderden kunstobjecten uit de Krim zijn illegaal in Nederland en moeten terug naar Oekraïne, dat het land van herkomst en dus de rechtmatige eigenaar is. Zo luidde het betoog van de advocaten van de staat Oekraïne woensdag voor de rechtbank in Amsterdam. Die buigt zich over de vraag wie de eigenaar is van de kunstvoorwerpen uit de Krim, die begin 2014 tentoongesteld waren in het Allard Pierson Museum (APM).

Tijdens de expositie werd het schiereiland de Krim geannexeerd door Rusland, waardoor de vraag ontstond aan wie de objecten moeten worden terug- of afgegeven: aan de vier uitlenende musea op de Krim of aan de staat Oekraïne.

De musea vinden dat de werken naar de Krim terug moeten. Daar zijn ze gevonden en geconserveerd, zelfs voordat Oekraïne als staat bestond, betoogden hun advocaten. Volgens hen gaat het niet alleen om de toepassing van de regels, maar ook om de mensen en de cultuur.

Zeldzaam
De honderden betwiste objecten zijn onder meer goud uit de tijd van de Scythen, een ruitervolk uit de regio, en zeldzame lakkistjes.

De advocaten van Oekraïne brachten daar tegenin dat het gaat om Oekraïens erfgoed, dat zolang de Krim onder Russisch gezag staat daar beslist niet naar terug moet, want ook de uitlenende musea hebben 'de Russische identiteit' aangenomen.

Schadeclaim
In de tussentijd heeft het Amsterdamse museum de kunstwerken opgeslagen in een depot. Het museum vreest een schadeclaim van de Krim-musea als die de werken uiteindelijk niet toegewezen krijgen, terwijl het APM de teruggave van de objecten 'terecht heeft opgeschort', aldus de advocaat van het APM. Worden de werken aan Oekraïne toegewezen, dan vraagt het APM vergoeding van de kosten die het museum heeft gemaakt voor de opslag en verzekering van die objecten in de afgelopen jaren. Oekraïne heeft beslag gelegd voor het geval de objecten aan de Krim-musea worden toegewezen.

De zaak kan inclusief beroepsprocedures volgens een van de advocaten van de Krim-musea tot wel vijf jaar in beslag gaan nemen.

De rechtbank doet uitspraak op woensdag 14 december.

'Krimgoud moet naar Oekraïne'
'Krimgoud moet naar Oekraïne' (Foto: ANP)

Naakte milf maakt pornofilm bij Aldi

In Engeland wordt met afschuw gereageerd op een nieuwe natuurfilm die momenteel als een malle over het internet gaat. Hierin masturbeert en loopt een milf naakt door Sheffield. Aan het einde van het pornofilm stript de – naar Engelse begrippen dan – niet al te lelijke dame bij de plaatselijke Aldi.

Het hooggelaarsde mokkel draagt in de film een rode jurk en loopt onschuldig door de Engelse stad. Op enkele plekken, waaronder een kerk, trekt ze haar jurkje omhoog. Vervolgens laat ze een seksspeeltje in haar poes verdwijnen.

Bovendien laat ze enkele weggebruikers haar – helaas niet al te indrukwekkende – tieten zien. "Het was een beetje vreemd, maar wel lekker", vertelt ze de cameravrouw. "Het voelde zeer goed. Ik zou het zo weer doen!"

Aan het einde van het filmpje, na een halfuurtje, trekt de vrouw haar jurk uit bij de Aldi. Vervolgens loopt ze naakt langs de Duitse grootgrutter.

Op internet wordt verbolgen gereageerd op de pornofilm. Zo wordt 'Janna' onder andere een 'teef zonder moreel besef' genoemd.

Milf bij de AldiEen still uit de film. Klik erop voor het filmpje (nsfw, uiteraard)

Nederlander eet nog altijd te zout

De hoeveelheid zout die Nederlanders dagelijks binnenkregen, is nog net zo hoog al tien jaar geleden. De inname ligt daarmee nog steeds "ruim boven" de aanbevolen maximale hoeveelheid, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag op basis van onderzoek.

Het instituut meet om de paar jaar bij volwassenen hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Volgens de onderzoekers is de jodiuminname tussen 2006 tot 2015 afgenomen, met 37 procent bij mannen en 33 procent bij vrouwen. Toch is het risico op een tekort volgens het RIVM klein. Jodium is onder meer belangrijk voor een goede stofwisseling.

De kaliuminname, belangrijk voor regulering van de bloeddruk en vochtbalans, is ongeveer gelijk gebleven. Het gezondheidsinstituut constateert hier dat er slechts "een klein risico"op een tekort is.

Nederlander eet nog altijd te zout
Nederlander eet nog altijd te zout (Foto: ANP)

Slapstick op de tennisbaan: zo gooi je je racket dus niet weg

Als tennissers boos zijn, na bijvoorbeeld een verloren punt, dan wordt er nogal eens met een racket gegooid. Dat deed ook Ryan Harrison in zijn wedstrijd tegen Nick Kyrgios op het ATP-toernooi in Tokyo. De Amerikaan Harrison zal voortaan echter wel twee keer denken voordat hij zijn racket wegsmijt, hij kreeg het namelijk retour in zijn gezicht. Dit grappige voorval wilden we jullie niet onthouden:

Toch vaste assistente in Rad van Fortuin

Rad van Fortuin krijgt toch, net als vroeger, een vaste assistente. Ex-Miss Nederland Stephanie Tency is vanaf 17 oktober te zien in het spelletjesprogramma. Dat bevestigt SBS6 na berichtgeving van Weekend.

Rad van Fortuin, dat eind augustus terugkeerde op de buis, kent momenteel nog elke week een andere assistent(e). Die 'Leo's of Leontines', een knipoog naar Leontine Borsato die haar carrière begon in Rad van Fortuin, staan presentator André Hazes jr. bij.

Stephanie Tency werd in 2012 gekroond tot Miss Nederland. De 25-jarige blondine, die een relatie had met zanger, acteur en presentator Tim Douwsma, werkt momenteel als model.

Toch vaste assistente in Rad van Fortuin
Toch vaste assistente in Rad van Fortuin (Foto: BuzzE)

Volvo's gaan met elkaar praten

Volvo's kunnen aan het einde van dit jaar met elkaar praten. Een functie waarbij de auto's informatie via de cloud met elkaar delen is nog voor het einde van het jaar beschikbaar op de modellen uit de 90-serie, de topmodellen van de Zweedse automaker. Dat heeft Peter Mertens, bij Volvo verantwoordelijk voor onderzoek, aan Automotive News laten weten.

De voertuigen kunnen informatie over slechte wegen en andere gevaren doorsturen naar de cloud. Andere Volvo's die datzelfde punt naderen kunnen dan een waarschuwing geven. De waarschuwing voor gladde wegen wordt gebaseerd op informatie over de grip van de auto's stuur-, rem- en acceleratiesensoren. De waarschuwingen voor andere gevaren wordt geactiveerd als een bestuurder zijn waarschuwingslichten aanzet.

Volvo, dat het systeem in samenwerking met Ericsson ontwikkelde, gaat Mercedes-Benz en Toyota achterna. Mercedes-Benz biedt een vergelijkbaar systeem al sinds eerder dit jaar aan in de E-klasse. Toyota heeft vorig jaar op het Japanse model Crown een functie geïntroduceerd waarbij de auto's direct met elkaar en met andere objecten kunnen communiceren.

Volvo's gaan met elkaar praten
Volvo's gaan met elkaar praten (Foto: BuzzT)

Tori Spelling zwanger van vijfde telg

Tori Spelling is in verwachting van haar vijfde kind. De zwangerschap is een verrassing voor de 43-jarige actrice, vertelde ze aan People.

"Maar we wilden altijd een groot gezin", zegt Tori, die haar vijfde spruit met open armen verwelkomt. "Ik ben echt erg blij." De actrice en haar man Dean McDermott, die niet altijd een even goed huwelijk hebben, zijn al ouders van Liam (9), Stella (8), Hattie (5) en Finn (4). Dean heeft bovendien nog een 18-jarige zoon, Jack, uit een eerder huwelijk.

"Dean zei al: Finn is net uit de luiers, ik dacht dat het erop zat!", lacht Tori. Ook de komst van hun jongste zoon was vier jaar geleden niet gepland. "Dit jaar zitten ze voor het eerst allemaal op school. Dus ja, we beginnen echt weer helemaal opnieuw."

Tori Spelling verwacht vijfde spruit
Tori Spelling verwacht vijfde spruit (Foto: BuzzE)

Herrie onder melkveeboeren om mest

De nieuwe wet die het mestoverschot onder melkveehouders moet oplossen, de zogenoemde fosfaatwet, legt een tweedeling in de sector bloot. Boeren die geen mestoverschot veroorzaken, moeten volgens de nieuwe regels toch koeien inleveren. Dit is tegen het zere been van met name grondgebonden en biologische boeren die donderdag tegen de voorgestelde invulling van de wet zullen protesteren in Den Haag.

Alleen wanneer bedrijven minder koeien houden, kan aan milieu-afspraken worden voldaan. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakte eerder al bekend dat boeren tot begin 2018 de tijd krijgen om kleiner te worden.

Netwerk GRONDig, de belangenbehartiger van grondgebonden melkveehouders, voelt zich gestraft door de wet. De organisatie noemt het zeer onrechtvaardig dat bedrijven die geen mestoverschot hebben gecreëerd, nu koeien moeten inleveren. Ze krijgen daarbij steun van verschillende milieuorganisaties.

Herrie onder melkveeboeren om mest
Herrie onder melkveeboeren om mest (Foto: ANP)

Activisten verwijderd tijdens Kamerdebat

Een groepje actievoerders tegen windmolens in Drenthe is woensdag tijdens een debat uit een zaal van de Tweede Kamer gezet. Ze werden door agenten gedwongen te vertrekken bij overleg van Kamerleden met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over onder meer windenergie. In Drenthe is veel protest tegen de komst van windmolens in het gebied.

Vanaf het begin van het debat lieten de ontevreden bewoners zich horen. Zo werd er gejoeld nadat PvdA'er Jan Vos had aangegeven dat hij begrijpt dat mensen in Drenthe de windmolens liever niet hebben. De voorzitter van de vergadering waarschuwde herhaaldelijk dat dit niet de bedoeling was.

Maar de actievoerders bleven luidruchtig, onder meer over het uitblijven van een reactie van Kamp. "Veel emotie bij de mensen die uit Drenthe kwamen luisteren naar debat over windenergie op land. Begrijpelijk-de agenda was ook weer eens overvol", twitterde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Activisten verwijderd tijdens Kamerdebat
Activisten verwijderd tijdens Kamerdebat (Foto: ANP)

Robbie zegt sorry tegen partners Spice Girls

Robbie Williams heeft zijn excuses aangeboden aan de (ex)partners van de Spice Girls. De zanger riep jaren geleden dat hij het bed had gedeeld met vier van de vijf dames en die grap werd hem niet in dank afgenomen door de toenmalige vriendjes van de zangeressen.

"Ik heb lang geleden een grap verteld en het is een beetje uit de hand gelopen", biechtte Robbie op in een Australische radioshow. "Ik riep tijdens een tournee steeds: ik heb het getroffen dat ik in Take That en vier van de vijf Spice Girls heb gezeten. Zo introduceerde ik een nummer, maar het was een grap en die ging te ver."

Of Robbie het ooit met een Spice Girl heeft gedaan, is nog steeds niet duidelijk. In 2001 deden geruchten de ronde dat hij met Geri Halliwell in bed was gedoken. "Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan de betrokken Spice Girls en hun mannen en vriendjes. Ik weet dat een aantal van hen niet zo blij waren met mijn grapje."

Robbie zegt sorry tegen partners Spice Girls
Robbie zegt sorry tegen partners Spice Girls (Foto: BuzzE)

Caroline Crawley (Shelleyan Orphan) overleden

De Britse zangeres Caroline Crawley is gisteren overleden. De muzikante, die bij liefhebbers van dromerige barok pop vooral bekend was als de ene helft van het duo Shelleyan Orphan, overleed na een lang ziekbed. Het treurige nieuws, waarbij geen verdere details over de oorzaak van het overlijden werden genoemd, werd bekend gemaakt via de Facebook pagina van de groep. Caroline Crawley was een artiest die veel waarde hechtte aan haar privéleven en het is dan ook niet bekend wat de leeftijd van de Britse muzikante was.

Shelleyan Orphan was een Brits duo dat in 1980 werd opgericht door Caroline Crawley en Jemaur Tayle. Nadat Shelleyan Orphan in 1984 hun debuut maakten op BBC Radio 1 verscheen in 1986 hun eerste single 'Cavalry of Cloud' op Rough Trade Records. In 1987 zou de band bij een groter publiek doorbreken met hun debuutalbum Helleborine, waarop onder meer ook Stuart Elliot (de drummer van Kate Bush) en Paddy Bush (de broer van Kate) te horen waren.

Na het verschijnen van het tweede album Century Flower in 1989 werd Shelleyan Orphan door Robert Smith van The Cure ontdekt en uitgenodigd om als voorprogramma op te treden tijdens de Prayer-tour van The Cure. Tijdens deze tour kreeg Crawley een relatie met The Cure drummer Boris Williams.

In 1991 werd Caroline Crawley door 4AD Records oprichter Ivo Watts-Russell gevraagd voor een bijdrage aan een viertal tracks op het album Blood van de gotische new wave groep This Mortal Coil. Zo was de zangeres te zien in de videoclip van de Syd Barrett cover 'Late Night'. Gedurende dezelfde periode nam Shelleyan Orphan diverse tracks op voor een aantal verzamelalbums.

In 1992 verscheen er weer een album van Shelleyan Orphan getiteld Humroot, waarop het duo werd bijgestaan door Boris Williams, Porl Thompson (The Cure) en Roberto Soave (Presence). Kort na het verschijnen van Humroot ging Shelleyan Orphan uiteen. Tayle ging verder met zijn nieuwe band Elephantine en Crawley vormde samen met Williams en Soave de band Babacar, waarbij Tayle zich ook snel zou aansluiten als vast bandlid.

In 2000 kwam Shelleyan Orphan weer bijeen om het nummer 'Buzzin' Fly' op te nemen voor een tribute plaat voor Tim Buckley. In 2008 zou Shelleyan Orphan nog eenmaal een comeback maken met hun laatste album We Have Everything We Need op One Little Indian Records.

Medicinale alcohol razend populair bij Russen

Russen geloven heilig dat medicinale drankjes met tientallen procenten alcohol geen enkel risico voor de gezondheid betekenen. Elk jaar slaan de Russen er liefst 600 miljoen liter van achterover.

De medicinale drankjes zijn in verhouding aangenaam goedkoop, meldt de Russische zender Life TV woensdag. Een fles zogenoemde medicinale ethylalcohol blijkt in de regio Kaloega, niet ver van Moskou, al te koop voor 29 eurocent. Dan krijgt de consument daarvan voor zijn gezondheid liefst 70 procent alcohol binnen.

Het Onderzoekscentrum voor Federaal en Regionaal Alcoholgebruik deelt de alcoholgebruikers in drie categorieën in. De succesvolle Russen, die 2,85 euro voor een liter zuivere wodka kunnen neertellen. De niet zo succesvolle Russen, die zich 1,45 euro voor een liter namaakwodka kunnen permitteren. Als laatste zijn daar de Russen die geen enkel succes hebben en de kopers zijn van goedkope, zogenoemde medicinale alcohol.

Medicinale alcohol razend populair bij Russen
Medicinale alcohol razend populair bij Russen (Foto: ANP)

Lara viert feest in Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration

Square Enix en Crystal Dynamics zetten de viering van Lara Croft’s 20-jarig bestaan voort met de lanceringstrailer van Rise of the Tomb Raider voor PlayStation 4.

De Special Edition Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration bevat Rise of the Tomb Raider, de 'Blood Ties'-DLC, de 'Lara’s Nightmare'-zombiemodus, nieuwe co-op gameplay voor de Endurance-modus, VR-ondersteuning voor PlayStation 4, 'Extreme Survivor'-moeilijkheidsgraad voor de hoofdcampagne, een 20-jarig jubileumoutfit en -geweer, 5 klassieke Lara-skins en alle eerder uitgebrachte downloadable content.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration komt op 11 oktober naar PlayStation 4.

Quiz: Herken de obscure Formule 1-teams

Door de jaren heen is het in de Formule 1 nog wel eens een komen en gaan van teams, die dan vaak niet allemaal even succesvol zijn. Veel teams houden het zelfs niet langer dan één of twee seizoenen uit voor ze overgenomen worden of er zelfs helemaal mee stoppen. 

WTF1 heeft een aantal van deze teams op een rijtje gezet en er een quiz van gemaakt: herken jij alle tien obscure teams? De gemiddelde F1-kijker moet er zeker wel een paar kennen, maar een aantal zijn toch een stuk lastiger. Klik hier voor de quiz en laat hieronder vooral weten hoe je gescoord hebt - uw redacteur kwam overigens tot zeven goede antwoorden, waaronder één gelukkige gok. 

Nederlanders neergestoken in Marokko

Drie Nederlandse toeristen zijn dinsdag in de Marokkaanse stad Casablanca neergestoken tijdens een bezoek aan de Hassan II-moskee. Volgens het minsterie van Buitenlandse Zaken zijn de drie daardoor ernstig gewond geraakt.

De 57-jarige vrouw bracht samen met haar 30-jarige zoon en 27-jarige dochter een bezoek aan de moskee, een van de grootste ter wereld, toen ze werden aangevallen door een man. "Hij dook vanuit het niets op en begon op ze in te steken", aldus een woordvoerster.

Volgens Marokkaanse media is de dader een 28-jarige verwarde man. Agenten die in de buurt waren, wisten hem snel te overmeesteren. Een van de agenten zou daarbij gewond zijn geraakt aan een been.

De Nederlandse ambassade regelde een begeleider die de slachtoffers bijstaat in het ziekenhuis en stelde de familie van het gezin op de hoogte.

Nederlanders neergestoken in Marokko
Nederlanders neergestoken in Marokko (Foto: ANP)

Afghanen terug in ruil voor Europees geld

Afghanistan is bereid uitgeprocedeerde asielzoekers en economische migranten terug te nemen. In ruil steunt de Europese Unie het land jaarlijks met 1,3 miljard euro en banenprojecten om de terugkerende migranten te laten integreren.

Dat hebben Afghaanse en Europese leiders afgesproken op een top over Afghanistan in Brussel. De Europese Commissie sprak van een win-winsituatie die een belangrijke bron van zorgen voor de EU kan wegnemen. In Europa verblijven vele tienduizenden Afghanen wier terugkeer de Afghaanse regering om verschillende redenen weigert.

Europa belooft ook opvangfaciliteiten. Verder is afgesproken dat mensensmokkelaars worden aangepakt. EU-president Donald Tusk bedankte de Afghaanse overheid woensdag voor haar 'moed' door akkoord te gaan met de "faire" afspraken, die overigens nog verder moeten worden uitgewerkt. Hij tekende aan dat het terugsturen van migranten altijd humaan en in lijn met internationaalrechtelijke normen zal plaatsvinden.

'Absolute schande'
Amnesty International noemt de deal een 'absolute schande'. "Het ruilen van de terugkeer van asielzoekers uit een duidelijk instabiel land voor hoognodige humanitaire en ontwikkelingshulp is oneerlijk en immoreel", aldus de mensenrechtenorganisatie.

Dat de Taliban maandag de stad Kunduz kort konden innemen, toont volgens Amnesty aan ''dat vele Afghanen internationale bescherming kunnen claimen en niet kunnen worden teruggestuurd vanwege de veiligheidssituatie. "De claim van de EU dat Afghanistan een veilig land is om mensen naar terug te sturen is belachelijk." De organisatie citeert een Afghaanse minister die de deal vergeleek met 'een kop vergiftigde thee die de regering is gedwongen op te drinken'.

Afghanen terug in ruil voor Europees geld
Afghanen terug in ruil voor Europees geld (Foto: ANP)

Humberto Tandarts en Simon Keizersnee met #MedicStars

Op Twitter is vanmiddag onder de hashtag #MedicStars een ware hype begonnen. Jordi van de Bovenkamp (bekend van heel veel dingen) begon met deze tweets:

Al snel kreeg hij vele leuke reacties:

Weet jij ook nog een leuke #MedicStar te noemen? Laat het weten in de reacties.

Agenten neergestoken in Brussel

In Brussel zijn woensdag twee agenten aangevallen met een mes. Een agent werd in de nek gestoken, de andere in de buik. De dader is door een politieteam in zijn been geschoten en aangehouden, melden Belgische media.

De agenten zijn niet in levensgevaar en naar een ziekenhuis gebracht, evenals de dader. De steekpartij vond iets voor het middaguur plaats op de Lambermontlaan in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Het motief achter de steekpartij is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Agenten neergestoken in Brussel
Agenten neergestoken in Brussel (Foto: ANP)

Man vindt aangespoelde zeemeermin

Ene Paul Jones heeft dit weekend een bijzondere vondst gedaan. De Engelsman heeft op het strand van Great Yarmouth een aangespoelde zeemeermin aangetroffen.

De beste man heeft gelukkig direct een groot aantal foto's en video's geschoten. Hierop is duidelijk een mensachtig persoon te zien met een vissenstaart.

Op de – ranzige – foto's zien we dat het lichaam al in verregaande staat van ontbinding verkeert. Overigens moeten we nog even een slag om de arm houden. Jones heeft namelijk een bureautje voor special effects.

'Defensie onduidelijk over onderzeeboten'

Het is onduidelijk voor de Tweede Kamer wat de behoefte van Defensie is als het gaat om de vervanging van de huidige vier onderzeeboten. Ook zou het ministerie duidelijker moeten zijn over de kosten van het project, schrijft de Algemene Rekenkamer woensdag aan de Kamer.

De onderzeeboten van de Walrusklasse moeten vanaf 2027 worden vervangen. Voor het project staat bij Defensie minstens 2,5 miljard euro ingeboekt. Minister Jeanine Hennis (Defensie) is volgens de Rekenkamer onder meer niet helder over de vraag of de boot wereldwijd inzetbaar moet zijn.

Volgens de minister informeert zij de Kamer in een latere fase over de eisen die aan de nieuwe onderzeeboten worden gesteld. Ook komt er dan meer duidelijkheid over de financiën. De verwachting is dat deze informatie niet voor eind 2018 naar de Kamer gaat. Defensie gaat er vanuit dat er pas in 2021 een definitief besluit over de vervanging hoeft te worden genomen.

'Defensie onduidelijk over onderzeeboten'
'Defensie onduidelijk over onderzeeboten' (Foto: ANP)

Bondgenoten in Mafia 3

2K en Hangar 13 onthullen de trailer 'Mafia III – The World of New Bordeaux – The New Mob', de laatste video van de serie die meer laat zien over de features in Mafia 3.

Zien we hoe Lincoln Clay zijn nieuwe bondgenoten heeft gevonden onder de slachtoffers van het bewind van Sal Marcano's in New Bordeaux. Met het gebruik van deze 'underbosses' maakt Lincoln een hele nieuwe familie op zoek naar wraak.

Mafia 3 is verkrijgbaar vanaf 7 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Lindsay met kapotte vinger bij vluchtelingen

Lindsay Lohan verloor afgelopen weekeinde bijna een vinger, maar dat weerhoudt haar er niet van vrijwilligerswerk te doen. De actrice ging dinsdag in de Turkse stad Sultanbeyli langs bij vluchtelingen, meldt TMZ.

Op foto's die de website publiceerde is te zien dat Lindsays ringvinger goed zit ingepakt. Daarvan verloor ze een deel bij een bootongeluk. Vrienden van de dertigjarige actrice wisten het vingertopje te redden, waarna Lindsay werd geopereerd. "Ben net geopereerd... het doet zo'n pijn", schreef ze op Snapchat bij een foto van haar gehavende lichaamsdeel.

De actrice reisde dinsdag toch af naar Sultanbeyli, waar ze werd ontvangen door de burgemeester. Nadien hielp ze een vluchtelingen gezin verhuizen naar hun nieuwe onderkomen.

Lindsay met kapotte vinger bij vluchtelingen
Lindsay met kapotte vinger bij vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Nobelprijs Scheikunde naar Nederlander

De Nederlandse chemicus Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor de Scheikunde gewonnen voor zijn moleculair onderzoek. De hoogleraar, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving in 2004 de Spinozapremie, de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Hij is uitvinder van de eerste door licht aangedreven moleculaire motor en bouwer van uiterst selectieve katalysatoren. Deze werken zo nauwkeurig dat ze een molecuul en het spiegelbeeld van dat molecuul uit elkaar kunnen houden. Voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is dit van groot belang omdat de ene molecuul dodelijk kan zijn, terwijl de variant juist levens kan redden.

Feringa (1951) promoveerde in 1978 in Groningen, waarna hij enkele jaren bij Shell werkte. In 1988 werd hij benoemd tot hoogleraar organische chemie aan de Groningse universiteit. Tien jaar later werd Feringa geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Nobelprijs Scheikunde naar Nederlander
Nobelprijs Scheikunde naar Nederlander (Foto: ANP)

Sparta Praag stuurt spelers naar vrouwenelftal

Sparta Praag heeft een wel erg gevatte manier gevonden om twee spelers te straffen, naar aanleiding van seksistische opmerkingen afgelopen weekeinde. Ze zijn door de Tsjechische club tijdelijk naar het vrouwenelfal overgeheveld.

Doelman Tomas Koubek haalde afgelopen maandag het nieuws nadat er tijdens het duel met 1. FC Brno in blessuretijd een doelpunt viel in een buitenspelsituatie. Sparta speelde het duel daardoor met 3-3 gelijk. Op de helft waar het doelpunt viel stond op dat moment een vrouwelijke grensrechter, maar zij stak de vlag niet omhoog. Koubek zei na afloop dat 'vrouwen in de keuken thuishoren en niet de beslissing moeten hebben over mannenvoetbal'.

Nadat de goalie maandag al publiekelijk door het stof ging middels een boodschap op zijn Facebook-pagina (inclusief foto van zijn vrouw en dochter), heeft zijn club nu eveneens ingegrepen. Koubek moet 'tot nader order' meetrainen met het vrouwenelftal van de club.

Ook teamgenoot Lukas Vacha, die een foto van de grensrechter op Twitter plaatste met 'de kok' als bijschrift is tijdelijk overgeplaatst.

Taylor verrassend onderuit, drie Nederlanders door op World Grand Prix

Phil Taylor is verrassend uitgeschakeld in de World Grand Prix. De Engelse darter moest maandagavond al in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in landgenoot Steve West. Michael van Gerwen plaatste zich maandag wel voor de tweede ronde, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas konden zich dinsdagavond voor de kwartfinales plaatsen. 

De 56-jarige Taylor, in Dublin als vierde geplaatst, gooide met 91,48 een redelijk gemiddelde, terwijl West daar bijna tien punten onder bleef. Hij gooide echter een finishpercentage van maar liefst 70%, terwijl Taylor slechts een kwart van zijn kansen op gamewinst kon benutten. Het leverde West met 2-1 een flinke stunt en een plek in de tweede ronde op.

De Nederlanders kenden een uitstekende dag. De ongeplaatste Van Barneveld schakelde de nummer drie van de plaatsing, Adrian Lewis, overtuigend uit. Jackpot gooide meer 180's, maar zijn slechte finishpercentage deed hem de das om: 3-0 voor Van Barneveld, die het in de kwartfinale op mag nemen tegen landgenoot Van de Pas. De Tilburger stuurde Terry Jenkins met 3-1 naar huis. De nummer één van de wereld, Van Gerwen, was maandag met een gemiddelde van bijna honderd punten een maat te groot voor Steve Beaton: 2-1. Van Gerwen speelt in de tweede ronde tegen James Wilson. 

Hypotheekaanvragen blijven stijgen

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek blijft in de lift zitten. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) stond de teller aan het einde van het derde kwartaal op 249.000 aanvragen. Dat is ongeveer 16 procent meer dan een jaar eerder.

Vooral in september gingen de zaken goed. "Ieder jaar loopt het aantal hypotheekaanvragen terug in de zomermaanden juli en augustus waarna ze in september weer gestaag toenemen", verklaart HDN-directeur Dorine van Basten. Afgelopen maand werden 29 procent meer aanvragen gedaan dan in september vorig jaar.

De cijfers weerspiegelen de aantrekkende woningmarkt. Vergeleken met 2014 zijn dit jaar nu al 67 procent meer hypotheken aangevraagd. HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekofferte-aavragen in Nederland.

Hypotheekaanvragen blijven stijgen
Hypotheekaanvragen blijven stijgen (Foto: ANP)

UKIP-leider Diane James stopt

Diane James wil volgens de BBC alweer stoppen als leider van de Britse onafhankelijkheidspartij UKIP. Ze volgde nog geen drie weken geleden Nigel Farage op.

Deze nam in juli afscheid nadat zijn grote wens als fervent tegenstander van de EU - de Brexit - was vervuld. Het plotselinge aftreden van de 56-jarige James, voormalig lid van het Europese parlement, zou onder meer te maken hebben met slechte gezondheid binnen haar familie.

UKIP heeft nog niet bevestigd dat James haar functie ter beschikking heeft gesteld.

UKIP-leider Diane James stopt
UKIP-leider Diane James stopt (Foto: ANP)

NN biedt ongevraagd op Delta Lloyd

NN Group heeft ongevraagd een bod uitgebracht op Delta Lloyd. Het wil zijn branchegenoot overnemen voor in totaal 2,4 miljard euro, maar Delta Lloyd is nog niet op een uitnodiging voor verdere onderhandelingen ingegaan, zo bleek woensdag.

NN biedt concreet 5,30 euro per aandeel op Delta Lloyd. Volgens kenners zal NN echter met een hoger bod moeten komen. Delta Lloyd eindigde dinsdag op de beurs in Amsterdam op 4,12 euro.

De twee hebben overigens wel al gesproken met elkaar. Volgens NN werden "gedachtes over het combineren van de Nederlandse en Belgische activiteiten" gedeeld met het bestuur en de commissarissen van Delta Lloyd. Op een uitnodiging verder te praten, is tot nu toe niet gereageerd.

Leidende speler
"We hopen dat Delta Lloyd verder met ons in gesprek wil gaan", aldus een woordvoerster van NN. Delta Lloyd liet via een zegsman weten waarschijnlijk later met een reactie te komen en wilde verder nog geen commentaar geven.

Volgens topman Lard Friese van NN zal een gecombineerd bedrijf een leidende speler zijn op de Nederlandse markt voor verzekeringen, bankieren en vermogensbeheer. Volgens hem is er een "duidelijke en overtuigende logica" om consolidatie te brengen op de Nederlandse verzekeringsmarkt door de twee concerns te combineren.

Kort nadat NN overigens met zijn verklaring naar buiten kwam, gaf Delta Lloyd aan de structuur van zijn Belgische activiteiten te gaan versimpelen. Het wil Delta Lloyd Life in België samenvoegen met Delta Lloyd Levensverzekering in Nederland. De juridische aanpassingen moeten de kapitaalpositie ten goede komen.

NN biedt ongevraagd op Delta Lloyd
NN biedt ongevraagd op Delta Lloyd (Foto: ANP)

Snoop Dogg spreekt jonge rappers moed in

Snoop Dogg mocht tijdens de BET Hip-Hop Awards dinsdag in Atlanta de oeuvreprijs in ontvangst nemen. In zijn dankwoord voor deze I Am Hip-Hop award richtte de rapper zich tot jonge artiesten.

"Veel mensen begrijpen jullie niet. Ik werd niet begrepen in het begin. Dus zet je door. Wees origineel, wees divers. Hiphop is jaren geleden ontstaan en alle kanten opgegaan. Je moet altijd blijven wie je bent." Snoop kreeg de award uitgereikt door Kendrick Lamar, die daarbij zei: "Snoop Dogg is de God en dat zal hij altijd blijven."

De rapper kreeg dinsdag ook een aanbod uit onverwachte hoek. Countryster Dolly Parton zei in een televisieprogramma wel iets te zien in een duet met Snoop Dogg. Al was het alleen maar om haar echtgenoot te plezieren. "Mijn man is gek op hem, dus het is mogelijk. Mijn man waardeert hem als persoon. Het is de coolste kerel."

Eén ding heeft het onwaarschijnlijke duo in ieder geval gemeen: ook Dolly mag binnenkort een prijs voor haar carrière ophalen. De 70-jarige krijgt tijdens de Country Music Awards begin november de oeuvreprijs uitgereikt voor haar bijdrage aan het genre.

Snoop Dogg spreekt jonge rappers moed in
Snoop Dogg spreekt jonge rappers moed in (Foto: BuzzE)

Facebook Messenger versleutelt berichten

Facebook Messenger laat gebruikers berichten versleuteld versturen. Het bedrijf heeft dat gefaseerd aangezet in de app, maar is daar inmiddels klaar mee, liet het dinsdag aan Wired weten. Met de nieuwe functie worden chats van telefoon tot telefoon versleuteld en kan niemand dus meekijken, zelfs Facebook, opsporings- en veiligheidsdiensten niet.

Gebruikers kunnen de optie aanzetten, maar dat moet handmatig voor iedere conversatie gebeuren. Ook kunnen gebruikers ervoor kiezen om al hun berichten na een bepaalde tijd te laten verdwijnen. Die tijd varieert van vijf seconden tot een dag.

Facebook kreeg inmiddels kritiek van privacyvoorvechters over de keuze om gebruikers de versleuteling zelf aan te laten zetten. Dat leidt er volgens hen toe dat veel gebruikers dit nooit zullen doen.

Facebook Messenger versleutelt berichten
Facebook Messenger versleutelt berichten (Foto: BuzzT)

Debat Amerikaanse kandidaat-vicepresidenten

Donald Trump moet zijn belastinggegevens openbaar maken. Dat zei de Amerikaanse kandidaat-vicepresident Tim Kaine in debat met zijn Republikeinse evenknie Mike Pence . De twee debatteerden woensdagnacht onder meer over buitenlandse politiek en economische groei. Het debat werd live op de Nederlandse televisie uitgezonden.

In zijn reactie verdedigde Pence de belastingmoraal van zijn voorman Donald Trump. Die zou op een geweldige manier gebruik hebben gemaakt van de geldende regels.

Bij het debat werden over en weer veel verwijten gemaakt, onder meer over het feit dat Trump Mexicanen , verkrachters en criminelen' noemde. Pence verwijt Clinton dat ze een puinhoop heeft gemaakt van het Midden-Oostenbeleid. De twee onderbraken elkaar geregeld, tot irritatie van debatleider Elaine Quijano.

Bij overlijden van de president, volgt de vice-president hem op. Beide kandidaten gingen daarom ook in op hun cv.

Debat Amerikaanse kandidaat-vicepresidenten
Debat Amerikaanse kandidaat-vicepresidenten (Foto: ANP)

'Kanye wil dat Kim stopt met realityserie'

Na de overval op Kim Kardashian in Parijs, wil haar man Kanye West dat ze stopt met Keeping Up With The Kardashians. Kim en haar familie tonen sinds 2007 hun dagelijkse wel en wee in de realityshow.

Radar Online beweert nu dat met de beroving de maat vol is voor Kanye. Hij zou na zijn hereniging met Kim aan zijn vrouw en haar familieleden duidelijk hebben gemaakt dat hij wil dat de serie zo snel mogelijk eindigt, of dat zijn vrouw en kinderen er in ieder geval niet meer in te zien zullen zijn. De muzikant is er volgens de entertainmentsite van overtuigd dat als de wereld niet elke week meekeek in Kims privéleven, de beroving nooit had plaatsgevonden.

Kim toont haar leven niet alleen in Keeping Up With The Kardashians, ze deelt ook veel foto's en video's op social media. Daar liet ze ook meerdere keren de ring ter waarde van vier miljoen zien die Kanye haar onlangs gaf. Het lijkt erop dat de overvallers in Parijs uit waren op dat kleinood.

'Kanye wil dat Kim stopt met realityserie'
'Kanye wil dat Kim stopt met realityserie' (Foto: BuzzE)

'Trump egoïstisch en niet-vaderslandslievend'

Het valt bij een meerderheid van de Amerikanen niet goed, dat presidentskandidaat Donald Trump zijn belastingaangiftes niet openbaar wil maken. Trump noemde dat zelf 'slim'. Hij zou als vastgoedontwikkelaar door slechte financiële deals een zakelijk verlies van 916 miljoen dollar op de belastingen hebben afgeboekt, waardoor hij 18 jaar lang niets aan de staat hoefde te betalen.

67 procent van de Amerikanen noemt het egoïstisch en 61 procent vindt het niet-vaderslandslievend dat een presidentskandidaat geen belastingen zou betalen, zo blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters. Een groot deel van de Amerikanen, veelal Republikeinen, is het echter ook met Trump eens. Iedereen wil immers weinig belasting betalen.

Aan het onderzoek deden bijna tweeduizend Amerikanen mee, waaronder 893 Democraten en 635 Republikeinen.

'Trump egoïstisch en niet-vaderslandslievend'
'Trump egoïstisch en niet-vaderslandslievend' (Foto: ANP)

Nederlandse Blobbies op oorlogspad

Vandaag lanceert het Nederlandse Wee Free Studio hun explosieve turn-based strategie game Powargrid.

In Powargrid kregen buitenaardse levensvormen, beter bekend als ‘blobbies’, zich de vrede opgedrongen. Ze weigerde zich dit te laten opleggen en houden van macht, letterlijk en figuurlijk. Gedreven door oude wrok, gebruiken de blobbies elk middel om door te gaan met hun oorlogsvoering. Daarom strijden de blobbies voor controle over de wereld. Ze herbestemmen de immobiele verdedigingswerken om verwoestende aanvallen uit te kunnen voeren en bouwen elektriciteitscentrales voor brandstof om in hun oorlogsbehoeftes te voorzien. Het wordt dus taktisch verdedigen je eigen elektriciteitscentrales en het aanvallen van die van de tegenstanders.

Niet tevreden over de manier waarop de blobbies oorlog voeren? Knutsel dan zelf je gewetenloze en uitgedachte AI in elkaar om het jezelf, je vrienden of andere spelers moeilijk te maken. Vecht met de blobbies in de ‘campaign mode’ of daag menselijke tegenstanders uit in ‘skirmish mode’.

Powargrid is nu verkrijgbaar via Steam voor Windows, Mac OS, SteamOS en Linux met 20% releasekorting.

'Bestand Colombia loopt eind oktober af'

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft gewaarschuwd dat het land "in een grijze zone is beland" en dat het staakt-het-vuren met de beweging FARC eind deze maand afloopt.

Santos overlegt woensdag met zijn voorganger en politieke rivaal Alvaro Uribe over de vraag hoe het verder moet met het vredesproces na het referendum van zondag. Uribe was de drijvende kracht achter de afwijzing in het referendum van het vredesakkoord dat Santos met de FARC had bereikt. Uribes voorganger ex-president Andrés Pastrana komt ook naar het crisisberaad.

Uribe was president van 2002 tot 2010. Hij zette met veel succes in op een militaire overwinning op de ooit marxistische rebellenbeweging. Uribe dunde de gelederen van de FARC drastisch uit. Santos wilde vervolgens zijn land eindelijk vrede brengen door de FARC via onderhandelingen de wapens te laten neerleggen. Na bijna vier jaar onderhandelen in Havana konden Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño 26 september het vredesakkoord tekenen.

Santos schreef een referendum uit, ervan uitgaande dat de kiezers hem de zegen zouden geven. Uribe, die campagne voerde tegen het akkoord, leek een roepende in de woestijn. Maar de op stalinistische leest geschoeide 'narcoguerrilla' FARC heeft het einde van de Koude Oorlog overleefd dankzij drugscriminaliteit, ontvoeringen en een niets ontziende terreur. Net als Uribe zagen veel kiezers in Santos' akkoord een misplaatste beloning voor de misdaden van de FARC. Zo zouden de leden geen celstraf als ze spijt van misdaden betuigen en krijgt de beweging automatisch zetels in het parlement.

'Bestand Colombia loopt eind oktober af'
'Bestand Colombia loopt eind oktober af' (Foto: ANP)

KNVB bezorgd over rubberen korrels kunstgras

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Dat stelt voetbalbond KNVB woensdag in een verklaring.

Aanleiding voor de zorgen van de bond is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

"Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico's met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters."

Geen gezondheidsrisico
Het RIVM laat in een reactie weten dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau door een chemicaliëninstituut. "Maar op basis van wat wij weten brengt spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico met zich mee", zegt een woordvoerder. De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht.

De reden voor het gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden is dat de bal daardoor beter zou stuiteren en voetballers er betere slidings op kunnen maken.

De bond bespreekt de bevindingen van Zembla maandag in een overleg met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de instantie die gemeenten adviseert over dergelijke velden.

KNVB bezorgd over rubberen korrels kunstgras
KNVB bezorgd over rubberen korrels kunstgras (Foto: ANP)

Installatie CoD:IW met MW-remaster kost 130GB

Wanneer je zowel Call of Duty: Infinite Warfare als Modern Warfare Remastered installeert, kost je dat 130GB aan schijfruimte op PlayStation 4. Dat blijkt uit informatie op de achterkant van het doosje waarin de game wordt geleverd, die via Twitter aan het licht kwam.

Dat de games samen flink wat schijfruimte vereisen is geen verrassing, maar 130GB is wel extreem. Voor een gewone 500GB PlayStation 4 betekent dat meer dan een kwart van je beschikbare schijfruimte. Het is goed mogelijk dat Modern Warfare Remastered 40GB kost omdat de Early Access-campaign die grootte heeft. Dat houdt 90 GB over voor Infinite Warfare, wat nog steeds exorbitant veel is. Wellicht hangt het samen met alle toeters en bellen die de game aan boord heeft voor de 4K-ondersteuning voor PS4Pro.

Call of Duty: Infinite Warfare, waar Modern Warfare Remastered onderdeel van is, komt op 4 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Eerder deze week werd bekend dat bij de fysieke versie de disk van Infinite Warfare benodigd is om de remaster van Modern Warfare te spelen.

In 2017 overlast eikenprocessierups verwacht

Het voorjaar van 2017 kan het seizoen van de eikenprocessierups worden. En dat betekent extra overlast voor de mens. Die verwachting is gebaseerd op het grote aantal eikenprocessievlinders dat dit jaar is gevangen.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen spreekt van grote overlast volgend jaar. "Het is aannemelijk dat de sterke toename van het aantal vlinders zich volgend jaar vertaalt in een sterke toename van het aantal eikenprocessierupsen en er daarmee toename van overlast voor mens en dier te verwachten is", aldus het kenniscentrum op de website Nature Today.

Wat de oorzaak is, is nog onduidelijk. Mogelijk zijn er minder nesten bestreden. "Als nesten niet worden geruimd kan er een vervijfvoudiging van de populatie ontstaan in het daarop volgende jaar".

De rups heeft brandharen die huid, ogen en luchtwegen irriteren.

In 2017 overlast eikenprocessierups verwacht
In 2017 overlast eikenprocessierups verwacht (Foto: ANP)

Bill Gates helpt energie te besparen

Nederland is toegelaten tot de groep van landen die de komende vijf jaar hun investeringen in innovaties op energiegebied willen verdubbelen. De club, de zogeheten Mission Innovation, wordt bij de zoektocht naar schone energie en energiebesparing onder meer financieel gesteund door Bill Gates, oprichter van Microsoft en filantroop. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag.

Door te zoeken naar nieuwe snufjes op energiegebied helpen de landen de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs na te komen. Daarin is afgesproken om de temperatuur niet meer dan twee graden te laten stijgen en de uitstoot van vervuilende broeikasgassen verder te beperken.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt dat het kleine Nederland baat heeft bij goede internationale samenwerking. De toelating tot Mission Innovation helpt om "de ambities op klimaatgebied kosteneffectief te realiseren, onze kennis en concurrentiepositie te versterken en Nederlandse oplossingen te positioneren in een sterk geglobaliseerde energiemarkt", aldus de minister.

Bill Gates helpt energie te besparen
Bill Gates helpt energie te besparen (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Japan

Header

Na het spektakelstuk in Maleisië gaat het Formule 1-seizoen deze week verder in Japan. Zoals gebruikelijk zal de race worden verreden op het circuit van Suzuka. De 5,8 kilometer lange baan werd in de vroege jaren ’60 ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz als testcircuit voor Honda. Het geldt als een favoriet onder rijders en fans. Twee jaar geleden beleefde Suzuka echter een dieptepunt toen Jules Bianchi van de baan gleed en op een takelwagen knalde. De slechts 25-jarige Fransman stierf negen maanden later aan zijn verwondingen. 

Aangezien de Japanse race vaak aan het einde van het jaar wordt verreden, werd er liefst dertien maal een wereldkampioen gekroond op Japans grondgebied. Het ging in de titelstrijd echter ook wel eens mis. Legendarisch zijn de grimmige duels die aartsrivalen Alain Prost en Ayrton Senna op Suzuka uitvochten. Tot tweemaal toe eindigde de strijd in een veelbesproken crash. Beide grootheden gelden dan ook niet als de meest succesvolle rijders in Japan. Senna won er slechts twee keer en Prost zelfs nooit. Michael Schumacher deed het aanmerkelijk beter. De Duitser won in Japan liefst zesmaal, meer dan wie dan ook. 

Dit jaar zal er geen rijder tot wereldkampioen gekroond worden in Japan, al komt Nico Rosberg met een nieuwe zege wel erg dichtbij. De Duitser zal echter boven zichzelf uit moeten stijgen want hij won nog nooit in Japan. Achter Mercedes lijkt Red Bull inmiddels een behoorlijk voordeel te hebben ten opzichte van het ploeterende Ferrari. Het Italiaanse team kwam er in Maleisië dan ook niet echt aan te pas. In Suzuka lijkt dat niet anders te zijn. Met name de snelle en vloeiende eerste sectie van Suzuka lijkt op voorhand op het lijf van de Red Bull geschreven te zijn. Ook in Japan liggen er dus weer volop podiumkansen voor onze landgenoot Max Verstappen.


Kopje

Circuit

FIA Grand Prix van Japan Informatie

Banden:

Banden

Kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 Rosberg
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 Ricciardo
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 -
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

Kopje

Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 288
2 Lewis Hamilton Mercedes 265
3 Daniel Ricciardo Red Bull 204
4 Kimi Räikkönen Ferrari 160
5 Sebastian Vettel Ferrari 153
6 Max Verstappen Red Bull 147
7 Valtteri Bottas Williams 80
8 Sergio Perez Force India 74
9 Nico Hülkenberg Force India 50
10 Fernando Alonso McLaren 42
11 Felipe Massa Williams 41
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 19
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Constructeur: 

# Team Punten
1 Mercedes 553
2 Red Bull 359
3 Ferrari 313
4 Force India 124
5 Williams 121
6 McLaren 62
7 Toro Rosso 47
8 Haas 28
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 07 Oktober Vrije training 1 03:00 - 04:30
  Vrije training 2 07:00 - 08:30
Zaterdag 08 Oktober Vrije training 3 05:00 - 06:00
  Kwalificatie 08:00 - 09:00
Zondag 09 Oktober Race 07:00


Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 07 Oktober Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 08 Oktober Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 09 Oktober Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

 Weer

Actueel weerbericht

Verdachten busoverval Almere krijgen vonnis

De rechtbank in Lelystad velt woensdag het vonnis over twee mannen uit Almere, die ervan worden verdacht dat ze afgelopen juni een gewapende overval hebben gepleegd op een Connexxion-bus in hun woonplaats. De overval was een van de dieptepunten in de reeks incidenten dit jaar met Connexxion-bussen in Almere.

In april staakten chauffeurs om zo meer veiligheid in hun bussen af te dwingen. Toen kort na de overval bussen met stenen werden bekogeld, schrapte Connexxion tijdelijk zelfs enkele lijnen in de Kruidenwijk in Almere.

De aanklager eiste tegen de zwijgende hoofdverdachte Wesley W. (23) drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast wil het OM dat hij ruim 120 dagen aan oude voorwaardelijke straffen uitzit. Tegen medeverdachte Roy O. (30) werd 2,5 jaar gevangenisstraf gevorderd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De officier van justitie wil verder dat de mannen opdraaien voor de schade die de drie slachtoffers - de chauffeur, een zwangere passagiere en vervoersbedrijf Connexxion - hebben geclaimd. Bij elkaar gaat het om bijna 10.000 euro.

Verdachten busoverval Almere krijgen vonnis
Verdachten busoverval Almere krijgen vonnis (Foto: ANP)

Plastic inzamelen voor recycling werkt niet

Het PlasticHeroes-project, waarbij burgers wordt gevraagd om plastic verpakkingen apart aan te bieden voor recycling, werkt nauwelijks. In 2013 werd 50 kiloton aan plastic verpakkingen opnieuw gebruikt, op een totale hoeveelheid van minimaal 268 kton. Dat is slechts 19 procent, schrijft Recycling Netwerk, een coalitie van milieu- en natuurorganisaties, aan de Tweede Kamer.

Ondanks alle was- en sorteeractiviteiten wordt slechts een beperkt deel van het resterende plastic afval gerecycled. Het grootste deel van de output van de sorteerfabrieken blijkt zelfs onverkoopbaar en wordt met geld toe afgezet voor 'nuttige toepassingen' of wordt opgeslagen. In 2013 werd uiteindelijk krap 24 kton verwerkt tot recyclaat dat nieuwe plasticproducten kon vervangen.

Plastic inzamelen voor recycling werkt niet
Plastic inzamelen voor recycling werkt niet (Foto: ANP)

Man met pabo-opleiding vaak niet voor de klas

Meer dan zes op de tien mannen (63 procent) die de lerarenopleiding pabo hebben afgerond, staan niet voor de klas in het basisonderwijs. Bij vrouwen is dit 43 procent, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Mannen die zijn opgeleid tot leerkracht werken echter wel vaak in het onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld manager of onderwijsdeskundige. Het aandeel mannen in het basisonderwijs daalt al jaren. Tegelijk stijgt het aantal jongens dat de opleiding tot basisschoolleraar pabo volgt. Op dit moment is 20 procent van de eerstejaarsstudenten man tegenover 15 procent in 2005. Jongens verlaten de pabo wel vaker dan meisjes zonder diploma.

Volgens de laatste cijfers van het CBS telt de werkzame beroepsbevolking zo'n 27.000 mannen en 114.000 vrouwen met de pabo als hoogst behaalde opleiding. Dat er duidelijk minder mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs werken dan vrouwen is niet een typisch Nederlands fenomeen, maar is in heel Europa het geval.

Man met pabo-opleiding vaak niet voor de klas
Man met pabo-opleiding vaak niet voor de klas (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Het was gisteren een heel aardig weer. In de ochtend in het oosten was het nog bewolkt, maar verder was het een fraaie zonnige dag.  Het weerbeeld voor vandaag ziet er hetzelfde uit, zonnig en droog met een matige oostenwind. Het is wel iets koeler dan gisteren, het wordt zo'n 14 graden.

De komende dagen zal hieraan ook weinig veranderen. We krijgen vrij veel zon en regen wordt niet verwacht.

Zon op 07:45
Zon onder 19:14
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Maisoogst onder bewolkte hemel (Foto: qltel)
Maisoogst onder bewolkte hemel (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1936 Totstandkoming van de eerste communicatie via coax-kabel, tussen New York en Philadelphia.
1962 'Love Me Do' van de Beatles komt uit, hun eerste hit.
1969 De eerste aflevering van Monty Python's Flying Circus uitgezonden door de BBC.
1982 Koningin Beatrix overhandigt de sleutel aan de bewoner van de vijf miljoenste woning in Nederland.
2004 Een ongeval in een vuurwerkfabriek in de regio Guangxi in het zuiden van China eist 27 doden.

Orkaan Matthew onderweg naar Amerika

De orkaan Matthew is in de nacht van dinsdag op woensdag Cuba gepasseerd en is nu onderweg naar de Verenigde Staten. In Cuba bereikte de orkaan een windsnelheid van 140 mijl per uur.

De zware orkaan (categorie 4) zorgt voor veel schade. In Haïti, waar de orkaan eerder passeerde zijn tot nu toe twee doden gevallen en in de Dominicaanse Republiek vier. Het arme Haïti zou door de verwoestingen tegen de grootste humanitaire crisis in jaren aankijken. Duizenden mensen zouden dakloos zijn.

Orkaan Matthew onderweg naar Amerika
Orkaan Matthew onderweg naar Amerika (Foto: ANP)

John de Wolf zoekt werk voor vijftigplussers

Oud-profvoetballer John de Wolf bezoekt woensdag de Tweede Kamer als het kersverse boegbeeld voor werkzoekende vijftigplussers. Hij maakt vanaf 11.00 uur kennis met Tweede Kamerleden die zich bezighouden met werkloosheid.

De Wolf (53) wil de beeldvorming over langdurige werkloze ouderen op de arbeidsmarkt verbeteren. Hij gaat werkgevers wijzen op de waarde van vijftigplussers op de werkvloer. Ook zal hij de ouderen zelf adviseren en ondersteunen. Hij gaat dat zeker zes uur per week doen.

De partijen 50Plus en PvdA hadden aangedrongen op zo'n voorvechter voor werkzoekende ouderen. Volgens minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid), die De Wolf instelde, straalt de ex-voetballer daadkracht uit.

De Wolf is "iemand die werkgevers, werknemers en werkzoekenden streng kan toespreken als het moet, maar ook een schouderklopje uit kan delen. Juist de kwaliteiten die nodig zijn om een boegbeeld te zijn voor de mensen die het nodig hebben".

John de Wolf zoekt werk voor vijftigplussers
John de Wolf zoekt werk voor vijftigplussers (Foto: ANP)

Zware drinkers niet van de weg te krijgen

In Nederland rijden tussen de 90.000 en 125.000 zware alcoholovertreders (1,3 promille of hoger) rond. Deze groep is verantwoordelijk voor tweederde van alle ernstige alcoholongevallen, ofwel tussen de 50 en 95 doden per jaar. Traditionele maatregelen zoals het innemen van het rijbewijs lijken nauwelijks effect te hebben op deze groep; in veel gevallen blijven deze overtreders ook zonder rijbewijs doorrijden. Dit staat in het SWOV-rapport Zware alcoholovertreders in het verkeer.

Maatregelen om het probleem van zware alcoholovertreders tegen te gaan zouden zich kunnen of moeten richten op preventie van rijden onder invloed. Het alcoholslot was hiervoor een goed middel, maar dit dreigt definitief stopgezet te worden.

SWOV pleit voor een op specifieke doelgroepen toegesneden intensieve begeleiding en behandeling om overtreders van hun alcoholverslaving af te helpen en alternatieve, goedkopere alcoholsloten.

Zware drinkers niet van de weg te krijgen
Zware drinkers niet van de weg te krijgen (Foto: ANP)

Horrorgame Outlast 2 krijgt demo op alle platforms

De aankomende horrorgame Outlast 2 krijgt een demo op zowel pc als PlayStation 4 als Xbox One. De volledige game, die recent nog werd uitgesteld naar Q1 2017, wordt net zoals het eerste deel gemaakt door de Canadese ontwikkelaar Red Barrels.

Net als in voorganger Outlast heeft de speler weer heel weinig mogelijkheden om zich te verweren. Je krijgt een camcorder om via night-vision in het pikkedonker toch nog wat te kunnen zien, en je zal je moeten verstoppen in kastjes en onder bedden. Hoofdpersoon Blake Langermann draagt een bril, die af kan vallen in benarde situaties met een veel slechter zicht als gevolg. De originele Outlast werd geprezen om zijn beklemmende sfeer en komt voor in vrijwel alle 'scariest games'-lijstjes.

De demo kun je nu downloaden voor PlayStation 4 in de PlayStation Store of in de Microsoft Store voor Xbox One en pc. Via Steam is de demo ook te downloaden. Heb je geen zin om de demo te spelen maar ben je wel nieuwsgierig geworden, bekijk dan een stuk uit de demo in onderstaande gameplaybeelden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.