FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 oktober 2016

Duterte: 'Obama, loop naar de hel'

De Filipijnse leider Rodrigo Duterte heeft Barack Obama dinsdag opnieuw geschoffeerd. Hij zei dat de Amerikaans president "naar de hel kan lopen" en dat het hem niets uitmaakt dat de VS zijn land geen wapens wil verkopen, omdat Rusland en China die wel graag zullen leveren. "Ik breek met Amerika", liet Duterte zich ook ontvallen. Wat hij daarmee precies bedoelde, werd niet duidelijk.

In Washington werd met verbazing gereageerd op de laatste tirade van de Filipijnse president. "Eerlijk gezegd lijkt het nogal in tegenspraak met de warme relatie die bestaat tussen het Filipijnse en Amerikaanse volk en de betekenis van onze samenwerking. Die ging door toen Duterte aan de macht kwam", zei John Kirby, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Het Witte Huis heeft geen officiële berichtgeving ontvangen uit Manila. Volgens ingewijden bestaat de neiging de retoriek van Duterte zou veel mogelijk te negeren om geen escalatie uit te lokken in dit deel van Azië, waar de Chinese invloed groeit.

Duterte heeft Obama niet meer nodig
Duterte: 'Obama, loop naar de hel' (Foto: ANP)

Kwalificatieformat Formule 1 blijft hetzelfde

Volgend jaar zal de kwalificatie in de Formule 1 niet gewijzigd worden, zo laat Red Bull-teambaas Christan Horner weten. De eerste twee wedstrijden van dit jaar werd er een nieuw systeem geïntroduceerd, waarbij elke sessie en afvalrace werd. Dit systeem verdween door de vele kritiek weer, maar de FIA stelde wel de voorwaarde dat er onderzoek werd gedaan naar een nieuw format voor de raceweekenden.

Zonder succes blijkt nu, want volgens Horner gaat er helemaal niks veranderen volgend jaar: "Er gaat niks veranderen op dat gebied. We hebben dit jaar iets nieuws geprobeerd met de kwalificatie, dat pakte niet goed uit. Het was toen de enige juiste beslissing om terug te gaan naar het oude systeem. Dat blijft nu zo."

De kwalificatie was een veel besproken probleem aan het begin van het seizoen. In de nieuwe opzet kregen coureurs een paar minuten om een goede ronde neer te zetten, waarna er een klok van 90 seconden ging lopen voor de op dat moment laagst geplaatste coureur. Zodra deze afliep, viel de laatste coureur af en ging er een nieuwe klok lopen.  Het nieuwe systeem kon vooral op veel kritiek rekenen, omdat het in plaats van meer actie juist minder actie bracht: de snelste ronde werd al vroeg in de sessie neergezet en de laatste minuten werd er niet meer gereden.

Justin Bieber doet boodschappen in Amsterdam

Justin Bieber en zijn goede vriend Martin Garrix hebben dinsdagavond rustig boodschappen gedaan in een filiaal van Albert Heijn in Amsterdam. Dat deden ze zonder beveiliging, zo blijkt uit foto's die op Twitter rondgaan.

De winkelmanager bevestigt tegenover Metro dat de twee in de supermarkt waren. "Ze hadden geen beveiliging, niets bij zich", zegt hij. "De hele winkel was in rep en roer. Hij wilde alleen liever niet op de foto. Dat vroeg ik wel aan hem, maar hij heeft redelijk snel de winkel weer verlaten."

Voor de fans die benieuwd waren wat er in Justins mandje zat: de zanger kocht eten en bier. Justin is in Nederland voor zijn optredens komende week in de GelreDome in Arnhem.

Justin Bieber doet boodschappen in Amsterdam
Justin Bieber doet boodschappen in Amsterdam (Foto: BuzzE)

The Escapists 2 aangekondigd

Team 17 heeft een vervolg op de indie-hit uit 2015 The Escapists aangekondigd. De game wordt ontwikkeld voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

The Escapists 2 zal multiplayer bieden van alle vormen en maten. Split-screen en online multiplayer zullen worden ondersteund, evenals coöperatieve en competitieve modi. Verder belooft Team 17 verbetering in het combatsysteem, meer items om te maken en een diepere character customization. Ondanks dat het perspectief hetzelfde blijft, is de grafische stijl wel iets realistischer geworden. En natuurlijk niet onbelangrijk is dat je deze keer ook als vrouw op een zo creatief mogelijke manier uit de gevangenis kan ontsnappen.

The Escapists 2 wordt wederom ontwikkeld door Mouldy Toof Studios en staat gepland voor 2017.


IMF voorziet grotere brexit-schade in 2017

De Britse economie wordt dit jaar naar verwachting nog niet zwaar geraakt door het besluit de EU te verlaten. De concrete start van de onderhandelingen over uittreding kan volgend jaar echter voor een flinke afzwakking van de groei zorgen. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

De Britse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8 procent, na een plus van 2,2 procent in 2015. Voor 2017 wordt een verzwakking van de groei tot 1,1 procent voorzien. Daarmee is het fonds somberder geworden over volgend jaar ten opzichte van schattingen die een paar weken na het brexit-referendum werden gepubliceerd. De prognose voor 2016 werd een fractie verhoogd.

Het IMF sprak van gemengde signalen voor de Britse economie. Zo schaadt de waardedaling van het pond de koopkracht van de Britten, die veel geïmporteerde goederen kopen. Aan de andere kant verbetert de goedkopere munt de concurrentiepositie van Britse exporteurs. De brexit-onderhandelingen zullen volgend jaar voor veel onzekerheid zorgen en lijken nu al tot uitstel van investeringen te leiden, stelde IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld in een toelichting.

IMF voorziet grotere brexit-schade in 2017
IMF voorziet grotere brexit-schade in 2017 (Foto: ANP)

De knapste scheidsrechter op aarde?

In het Russische Siberië is het vaak veel te koud om te voetballen, maar toch komen de spelers in de lagere divisies daar maar wat graag het veld op. Zij krijgen hun gele en rode kaarten namelijk van ene Ekaterina Kostyunina, volgens Russische media 'de mooiste scheidsrechter op aarde'.

De 21-jarige Kostyunina gooit haar Instagram regelmatig vol met de mooiste foto's. Ook laat ze zo nu en dan zien hoe het leven op en rond het voetbalveld is, met bijvoorbeeld foto's van de wedstrijden en van het spelen van een potje FIFA, wat haar duizenden volgers plotseling erg interessant vinden. Voor de volledigheid zetten we die er natuurlijk ook gewoon bij. Over de claim van de Russische media mag een ieder zelf zijn of haar oordeel vellen. Het is niet bekend of 'commentaar op de arbitrage' een veelgegeven reden is voor door Kostyunina gegeven gele kaarten.. 

 

Мимика в стиле - выезжаю на стрелы за вас, 100р.

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op5 Mei 2016 om 1:03 PDT

 

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op16 Mei 2016 om 9:23 PDT

 

Пришли готовить, по итогу готовила одна Анжела🙄⚽🎮

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op27 Jun 2016 om 4:21 PDT

 

🍦

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op9 Jun 2016 om 7:21 PDT

 

#екатеринакостюнина

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op28 Jul 2016 om 6:26 PDT

 

Всё не могу привыкнуть к местному времени😩 #Gn ❤

Een foto die is geplaatst door EKATERINA KOSTYUNINA (@kostyuninaa) op2 Sep 2016 om 12:59 PDT

Dove Vlaamse wil EU-parlement voorzitten

De Vlaamse politica Helga Stevens wil voorzitter van het Europees Parlement worden. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) heeft de dove Stevens dinsdag gekandideerd. De verkiezing vindt in januari plaats.

Huidig voorzitter Martin Schulz werd in 2014 gekozen voor een tweede termijn van 2,5 jaar. De Duitse sociaaldemocraat wil nog een termijn aanblijven, waardoor onenigheid is ontstaan tussen de twee grootste politieke groepen in het parlement, de sociaaldemocraten en de christendemocraten. De derde groep, de ECR, denkt daarom een kans te maken.

De 48-jarige Stevens, lid van de Belgische nationalistische partij NV-A, is vereerd met de voordracht. "Ik ben kandidaat omdat ik ervan overtuigd ben dat het rechtstreeks verkozen Parlement veel transparanter moet zijn en de hele EU moet vertegenwoordigen. De voorbije jaren heb ik gezien hoe alle belangrijke beslissingen genomen werden in achterkamertjes door een klein groepje mannen uit een beperkt aantal landen."

Dove Vlaamse wil EU-parlement voorzitten
Dove Vlaamse wil EU-parlement voorzitten (Foto: ANP)

Google presenteert eigen smartphones

Google heeft dinsdag op een speciaal evenement in San Francisco twee nieuwe smartphones gepresenteerd die de strijd moeten aangaan met de iPhones van Apple.

Het is voor het eerst dat Google met zelf ontworpen en ontwikkelde telefoons naar buiten komt, de Pixel en de grotere Pixel XL. Het oude smartphone-merk Nexus van Google komt te vervallen. De Pixel-telefoons worden geassembleerd door het Taiwanese HTC en draaien op een nieuwe versie van het besturingssysteem Android van Google.

De smartphones van Google zijn bedoeld als directe tegenhangers van de iPhones van Apple in het hogere segment van de markt.

Google presenteert eigen smartphones
Google presenteert eigen smartphones (Foto: BuzzT)

Karl Lagerfeld kritisch over Kim Kardashian

Karl Lagerfeld snapt niet goed dat Kim Kardashian zo'n groot risico nam door in een hotel te verblijven zonder bewaking.

"Ik snap niet dat ze in een hotel zonder security zat", zei de 83-jarige designer dinsdag tegenover The Telegraph. "Als je zo beroemd bent en je zo te koop loopt met je juwelen op internet, ga dan naar een hotel waar niemand bij je in de buurt kan komen. Je kunt niet je rijkdom laten zien en dan verrast zijn dat sommige mensen daar achteraan gaan."

Karl reageerde vanaf de Parijse Fashion Week op de spraakmakende overval van zondagnacht. Kardashian was afgelopen weekeinde ook in Parijs voor het modevenement, samen met haar zus, moeder en halfzus.

Ondanks de kritische woorden, had Karl ook een boodschap van steun voor Kim en haar familie. "Lieve Kim, we denken allemaal aan je", schreef hij op een briefje dat hij vervolgens fotografeerde en deelde op sociale media.

Karl Lagerfeld kritisch over Kim Kardashian
Karl Lagerfeld kritisch over Kim Kardashian (Foto: BuzzE)

Grote Duitse bussenorder voor VDL

Het Eindhovense industrieconcern VDL heeft een grote opdracht voor bussen uit Duitsland binnengesleept. VDL gaat tachtig stadsbussen van het type Citea leveren aan personenvervoersbedrijf Rheinbahn uit Düsseldorf.

Er werden geen financiële details over de bestelling naar buiten gebracht. De order volgt op de zestig bussen die VDL in 2013 leverde aan Rheinbahn, dat passagiersvervoer in de regio Düsseldorf verzorgt. Jaarlijks vervoert het bedrijf circa 216 miljoen passagiers.

Grote Duitse bussenorder voor VDL
Grote Duitse bussenorder voor VDL (Foto: ANP)

'Yahoo bespioneerde klanten voor NSA en FBI'

Een week na het schandaal rond uitgelekte gebruiksgegevens, is Yahoo opnieuw in opspraak geraakt. Volgens Reuters heeft het zieltogende techbedrijf afgelopen jaar software ontwikkeld om mails van klanten te scannen op informatie die is aangeleverd door de NSA en de FBI.

Volgens veiligheidsexperts is het voor het eerst dat een techbedrijf de inlichtingendiensten op zo'n grote schaal actief heeft geholpen met het bespioneren van zijn klanten. Nooit eerder checkte een techbedrijf alle inkomende mails op inhoud op aangeven van de NSA of de FBI.

Yahoo laat alleen weten zich aan de wet te houden. Verder wil het bedrijf niet op de zaak reageren. Intern zou het besluit van CEO Marissa Mayer voor de nodige onrust hebben gezorgd. Yahoos veiligheidsexpert zou er zelfs zijn baan om hebben opgezegd, hij werkt nu bij Facebook.

Het is niet ongebruikelijk dat inlichtingendiensten alle dataverkeer afluisteren onder het mom van dooddoeners als terrorismebestrijding of kinderporno, maar doorgaans verzetten de techbedrijven zich met hand en tand tegen dit soort sleepnetpraktijken die mensenrechten op grove wijze schenden.

Onlangs maakte Yahoo nog bekend dat een staatshacker van een niet nader genoemd land de gegevens van meer dan 500 miljoen (!!) mensen had weten te achterhalen bij het bedrijf.

Het is niet duidelijk of meer bedrijven hebben meegewerkt aan het scanverzoek van de Amerikaanse overheid.

'Yahoo bespioneerde klanten voor NSA en FBI'
'Yahoo bespioneerde klanten voor NSA en FBI' (Foto: BuzzT)

Mogelijk gratis interrailpas voor 18-jarige

Iedere Europeaan die achttien jaar wordt kan in de toekomst mogelijk een maand kosteloos met de trein door Europa reizen. De Europese Commissie verwelkomt het "excellente" plan en gaat de haalbaarheid van zo'n gratis interrailpas onderzoeken.

De leider van de christendemocraten in het Europees Parlement, Manfred Weber, zette zijn politieke gewicht vorige maand achter het 'treincadeautje'. Hij denkt dat jongeren daardoor enthousiaster worden over Europa en "zich Europeser gaan voelen". Het Europees Parlement is verdeeld, bleek dinsdag tijdens een debat in Straatsburg.

"Het voorstel getuigt van een bewonderenswaardig ambitieniveau maar behoeft zorgvuldige analyse", reageerde EU-commissaris Violeta Bulc (Transport). Zo moet worden bekeken of het wel toegankelijk is voor alle achttienjarigen. Ook wil zij de kosten bespreken met spoorbedrijven en alternatieven onderzoeken. Zij opperde te beginnen met een pilotfase, die later kan worden uitgebreid.

D66 is fel tegenstander. "Ze willen Europa populairder maken door Sinterklaas te spelen", aldus Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Het lijkt hem een beter idee jongeren een goede opleiding en vooruitzicht op een baan te geven. Zijn CDA-collega Wim van de Camp is wel positief en wil nu gaan kijken hoe het plan praktisch vorm kan krijgen.

Agnes Jongerius (PvdA) sprak van een "sympathiek, maar veel te duur plan". Het is volgens haar een beter idee het geld aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid uit te geven. GroenLinks vindt het op zich goed om meer mensen in de trein te krijgen, maar wil vooral een betere spoorinfrastructuur in Europa en minder prijsverschil tussen vlieg- en treinkosten.

Mogelijk gratis interrailpas voor 18-jarige
Mogelijk gratis interrailpas voor 18-jarige (Foto: ANP)

Orkaan Matthew treft Ha´ti vol

Matthew, de krachtigste orkaan in het gebied in bijna tien jaar, heeft Haïti dinsdag vol getroffen. Tot dusver is er één dode gemeld maar dat aantal loopt vermoedelijk nog op. In het westen van het land zijn veel dorpen aan de kust onder water komen te staan. Tal van bomen zijn ontworteld en daken van vaak armoedige huisjes weggeblazen.

De ravage is enorm, maar over de totale schade durfden de autoriteiten en reddingsdiensten geen voorspellingen te doen. Duizenden Haïtianen hadden al voor de wervelstorm, met windsnelheden tot 230 km/uur, een goed heenkomen gezocht.

De havenstad Les Cayes biedt een desolate indruk. "De situatie is rampzalig. De stad staat blank, overal liggen bomen en veel huizen zijn verwoest. Je kunt amper ergens komen", zei plaatsvervangend burgemeester Marie Claudette Regis. "Proberen mensen te helpen, is al moeilijk."

Het reddingswerk wordt gecoördineerd door de overheid en het Rode Kruis. Ze mobiliseerden duizenden vrijwilligers voor steun. Ook buitenlandse hulporganisaties staan paraat. Hoewel Matthew naar het noorden is verdwenen, is het gevaar nog niet geweken. Mede door de ontbossing en plaatselijk 600 millimeter regen per vierkante meter dreigen aardverschuivingen en modderstromen.

In buurland Dominicaanse Republiek is ook veel schade aangericht. Daar zijn vier dodelijke slachtoffers te betreuren. De orkaan wordt later op de dag in het oosten van Cuba verwacht, in de provincie Guantanamo. De autoriteiten hebben naar schatting een miljoen mensen geëvacueerd. Daarna trekt hij volgens de prognoses via de Bahama's naar de oostkust van Florida.

Orkaan Matthew treft Haïti vol
Orkaan Matthew treft Haïti vol (Foto: ANP)

Philips Lighting werkt samen met Google Home

Philips Lighting is een samenwerking aangegaan met Google waarbij de slimme Hue-verlichtingssystemen van Philips zijn te bedienen via de nieuwe Google Home-thuisspeaker.

Google presenteerde zijn nieuwe Home-systeem dinsdag op een speciaal evenement. Met behulp van het speakerapparaat kunnen via stembediening allerlei opdrachten in huis worden uitgevoerd, zoals verlichting en muziek. De verlichting wordt gedaan door de slimme Hue-lampen van Philips. Google Home is nu verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Er werden geen financiële details over de samenwerking tussen beide bedrijven gemeld.

Philips Lighting werkt samen met Google Home
Philips Lighting werkt samen met Google Home (Foto: BuzzT)

Robbie Williams krijgt Britse Icon Award

Robbie Williams wordt in november door de organisatie van de Brit Awards onderscheiden met de prestigieuze Icon Award. De zanger wordt daarmee pas de derde artiest die de prijs ontvangt. Alleen Elton John en David Bowie werden eerder met dezelfde award onderscheiden.

De Icon Award gaat alleen naar artiesten die een blijvende impact hebben gemaakt op de Britse cultuur. Volgens de organisatie heeft Robbie die in zijn inmiddels twintigjarige solocarrière dik verdiend. Alleen in Groot-Brittannië verkocht de zanger al zo'n negentien miljoen albums.

Tijdens een speciale ceremonie op 7 november mag Robbie de prijs in ontvangst nemen. Later dit jaar wordt de show op de Britse zender ITV uitgezonden.

Robbie noemt het in een reactie 'een eer' dat hij de prijs krijgt. "De Brit Awards zijn altijd al speciaal voor mij geweest", zegt hij. "Het is bijzonder dat ik nu de achttiende van mijn carrière krijg."

Robbie Williams krijgt Britse Icon Award
Robbie Williams krijgt Britse Icon Award (Foto: BuzzE)

Spanjaarden woedend om recept Jamie Oliver

Jamie Oliver heeft niet echt een goede beurt gemaakt in Spanje. De Britse tv-kok heeft het gewaagd om in een paellarecept chorizo en kip als ingrediënten op te voeren en dat is hem niet bepaald in dank afgenomen.

De Spanjaarden zijn voor één keer over de diepe politieke verdeeldheid van het land heengestapt en hebben zich massaal verenigd in hun woede en afkeer jegens een buitenstaander. Heel Spanje duikelt over de Naked Chef heen. "Goed Spaans voedsel is nauwelijks lekkerder dan paella. Mijn versie is een mix van kippendijen & chorizo", schreef Oliver. De inkt van deze woorden was nog niet droog of de protesten uit heel Spanje veroverden de sociale media. Vooral het gebruik van de chorizo wordt als een misdaad tegen de Spaanse cultuur beschouwd.

Enkele reacties: 'We onderhandelen niet met terroristen. Eerste waarschuwing'. 'Hopelijk schiet hij uit met zijn mes bij het snijden van de koriander'. 'Waarom maak je geen kipnuggets van je vingers?' Voor de duidelijkheid, Spanjaarden maken paella van rijst, vlees, vis, schaaldieren, groenten en bonen.

Oliver heeft niet gereageerd op de Spaanse hoon.

Spanjaarden woedend om recept Jamie Oliver
Spanjaarden woedend om recept Jamie Oliver (Foto: BuzzE)

Ouders hielden zoon tientallen jaren thuis

De politie heeft in de buurt van de Duitse stad Bayreuth een 43-jarige verwaarloosde man uit een huis gehaald die daar tientallen jaren door zijn ouders werd vastgehouden. De man is verwaarloosd maar niet ondervoed naar een ziekenhuis gebracht.

Hoe lang precies zijn ouders hem hebben vastgehouden, moet eveneens nog worden vastgesteld. De politie vermoedt tussen de twintig en dertig jaar.

Zij spreekt nadrukkelijk niet van een bevrijding omdat de mogelijkheid bestaat dat de zoon het huis niet wílde verlaten. Het onderzoek van justitie naar de ouders gaat vooralsnog wel uit van vrijheidsberoving en het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid.

De zoon heeft de basisschool nog bezocht en zat ook even op een middelbare school. Rond zijn dertiende werd vastgesteld dat jongen ongeschikt voor de school was. Daarna hebben de ouders hem thuis gehouden.

Ouders hielden zoon tientallen jaren thuis
Ouders hielden zoon tientallen jaren thuis (Foto: ANP)

'Beliebers' pas zaterdag welkom bij GelreDome

Diehard fans van Justin Bieber die vooraan willen staan bij zijn concert zaterdag of zondag in GelreDome in Arnhem, zijn pas vanaf zaterdagochtend welkom bij het stadion. Volgens een woordvoerder van concertorganisator Greenhouse Talent is het niet toegestaan op het terrein te overnachten en heeft het dus geen zin al veel eerder met je slaapzak voor de deur te gaan liggen.

"We vragen de fans na 11.00 uur te komen vanwege de beperkte faciliteiten." De deuren van het complex gaan op beide dagen om 17.00 uur open en het programma begint rond 19.00 uur. Het concert van zaterdag is uitverkocht, maar voor zondag zijn nog enkele kaarten beschikbaar. De organisator verwacht zo'n 67.000 bezoekers.

De laatste keer dat het Canadese popidool in Nederland was, ruim drie jaar geleden, stond hij ook in GelreDome. Hij kwam toen echter veel te laat, waardoor honderden minderjarigen hun laatste trein misten. Met speciaal ingezette bussen moesten de jonge fans vervolgens naar huis worden gebracht. GelreDome liet toen weten daarvoor een rekening naar Bieber te sturen en kondigde aan dat als de popster weer eens wilde komen, er eerst een stevig gesprek aan vooraf zou gaan. Daarover wilde directeur Heràld van de Bunt nu niet veel meer zeggen, behalve dat er 'wat dingen van tevoren zijn geregeld'.

Eindtijd
De zegsman van Greenhouse Talent zei dat de verwachte eindtijd van het concert uiterlijk 23.00 uur is. "Tot nu toe is hij overal nog op tijd begonnen."

Bieber staat woensdag en donderdag in een uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen. De concerten zijn onderdeel van zijn Purpose World Tour. Vorige week ging even het gerucht dat hij zijn tournee moest onderbreken omdat hij een getuigenverklaring zou moeten afleggen in de Verenigde Staten over een vermeende mishandeling. Greenhouse Talent heeft echter verklaard dat de Beliebers, zoals de fans ook wel worden genoemd, er zeker van kunnen zijn dat de concerten doorgaan.

'Beliebers' pas zaterdag welkom bij GelreDome
'Beliebers' pas zaterdag welkom bij GelreDome (Foto: BuzzE)

Twee 'hogescholen' mogen naam houden

De Evangelische Hogeschool (EH) in Amersfoort en de Vrije Hogeschool (VH) in Zeist mogen zo blijven heten. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een uitzondering op de wet voor de twee onderwijsinstellingen.

Volgens een wetsvoorstel dat misleidend gebruik van de termen universiteit en hogeschool moet tegengaan, zouden de twee instellingen eigenlijk verder moeten onder een andere naam. Het zijn namelijk geen echte hogescholen.

De Tweede Kamerleden Michel Rog (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) hadden om uitzondering gevraagd. De EH en de VH geven volgens hen namelijk nadrukkelijk aan dat ze geen door de overheid erkend diploma verlenen, maar dat het gaat om een tussenjaar. Van misleiding is in deze gevallen daarom ook geen sprake, volgens de Kamerleden.

Bruins: "De Evangelische Hogeschool is al veertig jaar een begrip in christelijk Nederland. Met het afnemen van de naam, zou een deel van de identiteit van de EH verdwijnen. We zijn blij dat op initiatief van de ChristenUnie de naam van de Evangelische Hogeschool behouden kan worden."

Twee 'hogescholen' mogen naam houden
Twee 'hogescholen' mogen naam houden (Foto: ANP)

Kuifje-tekening geveild voor bijna miljoen

Een tekening van Kuifje-schepper Hergé heeft 967.279 euro opgeleverd bij een veiling in Hongkong. Dat meldt het Brusselse veilinghuis Artcurial dinsdag.

Het betreft een studietekening met Chinese inkt voor een fresco in het cultureel centrum van Wallonië en Brussel in Parijs, waar de bekende personages uit de strips van Kuifje op staan afgebeeld. De opbrengst is een nieuw wereldrecord voor een naoorlogs werk van de in 1983 overleden Belgische kunstenaar, aldus het veilinghuis.

Een originele schets van het Kuifje-album Cokes in Voorraad leverde ruim 223.000 euro op.

Kuifje-tekening geveild voor bijna miljoen
Kuifje-tekening geveild voor bijna miljoen (Foto: BuzzO)

CDA en SGP: 100 miljoen extra voor Defensie

De oppositiepartijen CDA en SGP willen dat er volgend jaar 100 miljoen euro extra naar Defensie gaat. Zij willen dat de begroting wordt aangepast.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei dat dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de begroting. Het geld moet komen van de kansspelbelasting. Regeringspartij VVD zei onlangs te streven naar fors meer geld voor Defensie, namelijk jaarlijkse verhogingen van een miljard euro.

De regering maakte op Prinsjesdag bekend dat Defensie volgend jaar 300 miljoen euro meer krijgt. Dat is voor de vijfde keer op rij extra geld. Eerder werd nog fors bezuinigd op de strijdkrachten.

Militaire vakbonden klagen dat het in 2017 niet om 300 miljoen meer gaat, maar feitelijk slechts om 197 miljoen.

CDA en SGP: 100 miljoen extra voor Defensie
CDA en SGP: 100 miljoen extra voor Defensie (Foto: ANP)

Politie beschuldigd van Pegida-sympathie

In Duitsland is ophef ontstaan over de tolerante houding van de politie in Dresden jegens de aanhangers van Pegida. Het draait om de viering van de Duitse eenheid maandag, waarbij de politie nauwelijks tegen agressieve Pegida-aanhangers zou hebben opgetreden.

De kritiek op het achterwege blijven van politie-ingrijpen liep dinsdag hoog op nadat ook de politiek in de deelstaat Sachsen zich met de aantijgingen bemoeide. Terwijl linkse betogers werden aangepakt, liet de politie Pegida ongemoeid, zo beweerden onder meer de SPD en de Groenen. Een politieofficier zou de Pegida-betogers zelfs een "succesvolle dag" hebben gewenst.

De minister van Binnenlandse Zaken van Sachsen nam de politie in bescherming. Hij vond dat de agenten juist met 'fingerspitzengefühl' waren opgetreden.

Pegida keert zich sinds eind 2014 tegen de islamisering van West-Europa en de komst van economische vluchtelingen.

Politie beschuldigd van Pegida-sympathie
Politie beschuldigd van Pegida-sympathie (Foto: ANP)

Nog steeds onduidelijkheid omtrent Robben

Het is nog altijd niet duidelijk of Arjen Robben in de komende WK-kwalificatiewedstrijden in actie kan komen, zo laat de Nederlandse voetbalbond (KNVB) weten. Het Nederlands elftal speelt vrijdag tegen Wit-Rusland en volgende week maandag tegen Frankrijk.

Afgelopen weekend liep Robben een lichte ribblessure op en bleef vervolgens bij zijn club Bayern München om te herstellen. De andere internationals hebben zich inmiddels bij Huis Ter Duin gemeld.

Bondscoach Danny Blind liet afgelopen vrijdag al weten, dat Robben wellicht later zou aansluiten, maar de KNVB kon daar vanavond nog geen duidelijkheid over geven.

Robben kwam op 13 november 2015 voor het laatst in actie voor Oranje. Na die tijd werd hij achtervolgt door blessureleed, waardoor meer interlands niet voor hem waren weggelegd.

Lichte verrekking voor Guardado

Andrés Guardado volgt de komende periode een aangepast programma bij PSV. De middenvelder van de Eindhovenaren heeft last van een verrekking aan zijn hamstring in het linkerbeen.

Guardado liep de blesusre afgelopen weekend in de uitwedstrijd met sc Heerenveen op. In de tweede helft liet de Mexicaan zich wisselen, waarna Oleksandr Zinchenko binnen de lijnen kwam.

De kwestuur van Guardado is slecht nieuws voor trainer Phillip Cocu, die ook Bart Ramselaar en Jorrit Hendrix al moet missen. Ook zij zijn geveld door een blessure.

Duitse justitie vervolgt Jan B÷hmermann niet

Het Openbaar Ministerie in Duitsland vervolgt de komiek, presentator en schrijver Jan Böhmermann niet wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. De Turkse regering had aangedrongen op vervolging van de 35-jarige komiek omdat hij president Erdogan zou hebben beledigd.

Böhmermann hekelde in maart in het tv-programma Neo Magazin Royale in een gedicht de Turkse leider. Hij vroeg zich hierin af of je Erdogan een geitenneuker en pedofiel mocht noemen. Zijn optreden zou hebben gedraaid om de vraag waar de grens tussen satire en smaad ligt. Onder anderen Erdogan zelf deed aangifte. Bovendien werd via diplomatieke kanalen druk uitgeoefend de komiek te vervolgen, iets waar bondskanselier Merkel geen bezwaar tegen had.

Een rechtbank bepaalde eerder dat de komiek beledigende delen van zijn gedicht niet meer mocht herhalen op straffe van een boete van 250.000 euro of zes maanden gevangenisstraf. De juristen van het OM in Mainz bepaalden dinsdag dat de woorden en vorm die Böhmermann had gebruikt niet ernstig genoeg zijn om hem voor de rechter te brengen. Belediging van een staatshoofd kan in Duitsland worden bestraft met maximaal twee jaar cel of een boete.

Jan Böhmermann raakte in het verleden al meerdere keren in opspraak wegens veronderstelde belediging.

Duitse justitie vervolgt Jan Böhmermann niet
Duitse justitie vervolgt Jan Böhmermann niet (Foto: ANP)

Depay wil zich bewijzen: "Bijrol niks voor mij"

Memphis Depay hoopt in de toekomst meer te kunnen betekenen bij Manchester United, en te laten zien waarom de club vorig seizoen nog 34 miljoen euro voor hem over had.

Het verblijf in Manchester is voor de oud-PSV'er tot nog toe een teleurstellende geweest. Binnengehaald als een aankomende wereldster, maar inmiddels verbannen tot de bank en zo nu en dan zelfs de tribune. Invalbeurten komen Depay soms toe, en dat is tegen het zere been.

De aanvaller denkt niet dat zijn transfer naar de Engelse topclub hem heeft veranderd. "Ik ben dezelfde persoon en ik weet wat ik wil. Een bijrol is niks voor mij", laat de 22-jarige weten in een interview met Metro. Mourinho zou het nog helemaal zien zitten in hem, stelt Depay. "Hij heeft zijn vertrouwen in me uitgesproken. Persoonlijk, maar ook in de pers."

"Ik ben niet een speler die al blij is met het feit dat hij onder contract staat bij Manchester United. Dit is mijn droomclub, maar ik wil wel spelen. Ik voel me als een geladen geweer. Ik ben er klaar voor om te spelen, maar moet op mijn kans wachten", aldus de door bondscoach Danny Blind opgeroepen vleugelspeler.

Elia keert terug op Feyenoord-training

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst mocht dinsdag Eljero Elia weer begroeten op de groepstraining op Varkenoord.

In de eerste wedstrijd van het seizoen raakte de watervlugge buitenspeler geblesseerd tegen FC Groningen. Het was een confrontatie waarin Elia uitblonk met een hattrick, maar zich vervolgens moest laten vervangen vanwege een gebroken pink en een schouderblessure.

Elia was al eerder begonnen met individuele trainingen in september, en mag zich nu mogelijk gaan op maken voor een rentree na de interlandperiode bij Feyenoord.

Behalve over de aanvaller, was er meer goed nieuws te melden vanuit Rotterdam. Sven van Beek is op de weg terug, en maakte zijn rentree maandag bij de reserves van de koploper. Ook sluitpost Warner Hahn is op de weg terug. De doelman zijn revalidatie verloopt voorspoedig, nadat hij een ernstige knieblessure op had gelopen in januari.

'Steen, papier, schaar' beslist afgelaste lacrossewedstrijd

Opvallende beelden uit het Amerikaanse collegelacrosse van afgelopen weekeinde. De Western Michigan Broncos zouden het daarin opnemen tegen de Dayton Flyers in een van de hoog aangeschreven oefenwedstrijden voor het seizoen losbarst. De wedstrijd werd door onweer echter afgelast en dus moest er een andere manier gevonden worden om de boel te beslissen.

"We hadden een flink stuk gereden om te spelen, dus we wilden niet zonder iets te doen naar huis gaan", liet Adam Wissman van de bezoekende Flyers weten. "Ik vroeg een van hun gasten of ze het dan maar met een partijtje steen, papier, schaar wilden beslissen, 'best of three'." De teamgenoten kregen er lucht van en binnen een minuut stond het vol met in spanning afwachtende lacrossespelers.

De Broncos kwamen op 1-0 voorsprong: 'schaar' won van 'papier'. De twee potjes daarna eindigden in papier-papier en steen-steen, waardoor de spanning alsmaar opgevoerd werd en er nog geen beslissing plaatsgevonden had. In de vierde beurt koos Wissman voor steen en dat werd hem en zijn ploeg fataal: de Broncos gingen voor papier en wonnen het duel zo alsnog, tot grote vreugde van de hele selectie.

Geen videobeelden van Kardashian-overval

De daders van de spraakmakende overval zondagnacht op Kim Kardashian in Parijs zijn niet gefilmd. Opvallend genoeg hingen zowel binnen als buiten het sterrenhotel geen bewakingscamera's, meldt TMZ op basis van bronnen binnen het onderzoek.

Het enige beeld komt van een surveillerende politieauto, maar dat is onbruikbaar. De camera filmt de ingang van het hotel niet en ook de daders zijn er niet op te zien. Ook bewakingsbeelden van omliggende bedrijven leverden niets op.

Volgens TMZ is er verder maar een telefoon gestolen en niet twee zoals eerder is vermeld. Daarop zou geen compromitterende informatie staan.

Geen videobeelden van Kardashian-overval
Geen videobeelden van Kardashian-overval (Foto: BuzzE)

Hongarije wil wetswijziging in migratiekwestie

Het Hongaarse parlement kan op 8 november een besluit nemen over de grondwetswijziging die verplichte opname van migranten volgens de EU-regels onmogelijk maakt. Het amendement kan dan half november van kracht worden. Dat heeft Lajos Kósa, de leider van de regeringspartij Fidesz, dinsdag gezegd. Hij voegde eraan toe dat Hongarije wel een toegewijd lid van de Europese Unie wil zijn.

Premier Viktor Orbán voerde eveneens het woord op een persconferentie hierover. "We moeten duidelijk maken dat Brussel zonder de toestemming van het Hongaarse parlement geen migranten kan onderbrengen in Hongarije en dat we gedwongen huisvesting van migranten tegenhouden."

De Hongaren stemden zondag in een referendum massaal tegen door de EU opgelegde vluchtelingenquota's. De opkomst was echter te laag om de volksraadpleging bindend te maken.

Hongarije wil wetswijziging in migratiekwestie
Hongarije wil wetswijziging in migratiekwestie (Foto: ANP)

Dode bij opbouw IJspaleis Winter Efteling

Bij de opbouw van de winterse attractie in de Efteling, het IJspaleis, is dinsdag iemand omgekomen. De politie meldde dat het gaat om en ongeluk met een heftruck, maar wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk.

Het ongeval deed zich voor op een afgesloten bouwterrein op de speelweide. Hulpverleners hebben de man nog gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. Hulpdiensten zijn ook aanwezig geweest wat wel zichtbaar was voor de bezoekers. Er kwamen 2 ambulances ter plaatse en ook is er een traumahelikopter op de parkeerplaats geland.

De Efteling laat in een reactie weten het verschrikkelijk te vinden dat het ongeval gebeurd is. "Onze gedachten gaan uit naar de familie van de man en collega’s van het bedrijf waar deze persoon werkzaam was. Op dit moment richten wij al onze aandacht op de nazorg van de mensen ter plaatse."

Niantic plaatst extra PokÚstop in Kijkduin

De gemeente Den Haag, zelfbenoemde Pokémon Go-hoofdstad van Nederland, hoopt in een kort geding het aantal Pokémon op Kijkduin terug te dringen. Zo moeten er na twaalf uur geen Pokémon meer verschijnen en moeten deze niet kunnen voorkomen in beschermd natuurgebied. Het antwoord van ontwikkelaar Niantic? Een extra Pokéstop.

In een Pokéstop kunnen spelers nieuwe ballen verzamelen om Pokémon mee te vangen, iets wat erg handig is in Kijkduin waar erg veel Pokémon verschuild gaan. Een extra Pokéstop is dus alleen maar aantrekkelijker voor spelers van Pokémon Go, iets wat de gemeente Den Haag probeert tegen te gaan. Of het daadwerkelijk een tegenreactie is van de ontwikkelaar is niet bekend, maar het is in ieder geval grappige timing.

Kort geding Den Haag tegen Pokémon Go (Foto: ANP)

Yooka-Laylee krijgt fysieke release

Playtonic Games heeft aangekondigd dat 3D-platformer Yooka-Laylee naast een digitale release ook in de winkels komt te liggen. Wanneer de game eenmaal lanceert in het eerste kwartaal van 2017 kunnen we dus ook een ouderwets doosje kopen.

Backers van de succesvolle Kickstarter krijgen de optie om te upgraden naar een fysieke versie van de game, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies in zijn werk gaat. Ben je backer en heb je dus liever een fysieke versie, hou dan je e-mail of de website in de gaten voor meer informatie.

Tweede aanhouding in ontvoeringszaak Insiya

Een tweede man is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van het tweejarige meisje Insiya Hemani. Zij werd vorige week ontvoerd door haar vader en drie mannen. Naar het meisje, de vader en de derde ontvoerder wordt nog steeds gezocht, laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten.

Eén van de mannen kon afgelopen donderdag direct worden aangehouden, nadat hij door buurtbewoners werd overmeesterd. Hij raakte daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis. Daar is hij aangehouden. Een tweede verdachte is een dag later opgepakt toen hij zich met zijn advocaat meldde op het politiebureau in Amsterdam, is nu bekendgemaakt.

Het meisje werd afgelopen donderdagochtend met geweld uit een woning aan de Anfieldroad in Watergraafsmeer meegenomen. Daarna is een AMBER Alert gegeven, maar het meisje is nog niet terecht. Vermoedelijk is ze met haar vader, de 37-jarige uit India afkomstige Shehzad Hemani, in het buitenland. De politie heeft van zowel het meisje als haar vader een foto verspreid. Er zijn tot nu toe ruim zeventig tips binnengekomen.

Een AMBER Alert wordt uitgegeven bij vermiste kinderen in ernstig gevaar of levensgevaar. Insiya droeg volgens de politie ten tijde van haar ontvoering een wit rompertje met roze opdruk van het merk Petit Bateau en een witte luier. Het meisje heeft bruin haar en bruine ogen.

Overvaller eist 5 mille voor schot in testikel

De rechtbank in de Duitse stad Mönchengladbach boog zich dinsdag over een opmerkelijke eis. Een rover eist 5000 euro genoegdoening omdat hij tijdens een overval op een tankstation door een schot uit het vuurwapen van een agent een testikel verloor.

Het projectiel drong via de billen het lichaam van de overvaller binnen, maar raakte bij het verlaten een testikel. Die moest operatief worden verwijderd. De rover verklaarde dat hij gehoor had gegeven aan een bevel van de politie om zijn mes te laten vallen. De bewuste politieman ontkent dat. Hij schoot uit noodweer op de overvaller, zei hij.

De rechter heeft een compromis voorgesteld: 2500 euro om het verlies van de testikel te compenseren. De partijen hebben tot 8 november om het samen eens te worden.

Rover eist 5 mille voor schot in testikel
Overvaller eist 5 mille voor schot in testikel (Foto: ANP)

Vluchteling kan sneller vrijwilliger worden

Vluchtelingen die nog geen verblijfsvergunning hebben, kunnen voortaan sneller als vrijwilliger aan de slag. Een deel van de administratieve rompslomp wordt voortaan achteraf gedaan.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) past de procedure aan, maakte hij dinsdag bekend. Organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden aan asielzoekers moeten nu een ontheffing aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt of de activiteit geen betaald werk verdringt. Ook mag de organisatie geen winst willen maken.

Deze procedure blijkt een bureaucratisch obstakel. De toetsing door UWV volgt voortaan achteraf. Zo kan een asielzoeker beginnen met het vrijwilligerswerk als de ontheffing is aangevraagd.

Uit een onderzoek onder asielzoekers en vluchtelingen met vergunning in de opvang blijkt dat de meesten van hen belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld om kennis te maken met de Nederlandse taal.

Vluchteling kan sneller vrijwilliger worden
Vluchteling kan sneller vrijwilliger worden (Foto: ANP)

Weer Nederlands bedrijf in EthiopiŰ belaagd

In Ethiopië is opnieuw een Nederlands bedrijf aangevallen door demonstranten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dinsdag berichtgeving van de NOS hierover. Het gaat om het sapfabrikant African Juice. Nadere informatie ontbreekt nog.

Begin vorige maand werden vier Nederlandse bloemenbedrijven aangevallen door betogers in het noordwesten van het land. Burgers voelen zich hier achtergesteld. De aanvallen waren volgens het ministerie niet specifiek gericht tegen de Nederlandse bedrijven, maar ze worden gezien als verlengstuk van de Ethiopische overheid. De Nederlandse ambassade heeft om betere bescherming van Nederlandse bedrijven gevraagd.

Weer Nederlands bedrijf in Ethiopië belaagd
Weer Nederlands bedrijf in Ethiopië belaagd (Foto: ANP)

EU trekt 2 miljard uit voor jongeren

Negen miljoen Europese jongeren tot 25 jaar zijn de afgelopen twee jaar dankzij de Europese Jongerengarantieregeling aan een baan, stage of opleiding geholpen. De Europese Commissie heeft daarom besloten opnieuw geld, 2 miljard euro tot 2020, uit te trekken.

Dit zei EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk) dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg "De cijfers bewijzen dat actieve steun helpt. Sinds 2013 zijn er 1,4 miljoen minder jonge werklozen en bijna een miljoen minder jongeren die geen opleiding volgen of geen diploma hebben."

In 2013 kwamen de lidstaten overeen de jeugdwerkloosheid ambitieuzer aan te pakken. Elke jongere onder de 25 moet binnen vier maanden na het verlaten van school of nadat hij werkloos werd een concreet aanbod voor een vervolgopleiding, baan of stageplek krijgen.

De 2 miljard komt bovenop 6,4 miljard steun voor jongeren in regio's met meer dan 25 procent jeugdwerkloosheid.

EU trekt 2 miljard uit voor jongeren
EU trekt 2 miljard uit voor jongeren (Foto: ANP)

Vertraging op de A12 na meerdere ongelukken

Het is bal tijdens de avondspits dinsdag op de A12. Op meerdere plaatsen zijn aanrijdingen geweest en staat het verkeer muurvast. Op de weg van Den Haag naar Utrecht is bij Zoetermeer een ongeluk gebeurd en loopt het verkeer vast.

Van Utrecht richting de Duitse grens was al eerder op de middag een aanrijding tussen een vrachtwagen en meerdere auto's tussen Arnhem-Noord en knooppunt Oud-Dijk. Ook daar staat het verkeer in een lange file. Ook van Arnhem richting Utrecht loopt het vast na een ongeluk.

Vertraging op de A12 na meerdere ongelukken
Vertraging op de A12 na meerdere ongelukken (Foto: ANP)

Bejaarde die kunstwerk 'vernielde' vrijuit

Het was bedoeld als een kunstwerk, een kruiswoordpuzzel op groot formaat dat in het Neues Museum in de Duitse stad Nürnberg aan de muur hing. Een negentigjarige bezoekster ging het kunststuk onvervaard met een balpen te lijf en vulde met keurige blokletters diverse woorden in de puzzel in.

Justitie onderzocht de zaak en besloot na grondige afweging tot seponeren. Wat meetelde was dat het museum niet op een straf had aangedrongen. De bejaarde vrouw had ook al geen strafblad. De negentigjarige maakte in juli deel uit van een groep bejaarde bezoekers. Aan de bovenkant van het kunstwerk van Arthur Köpcke stond de uitnodigende tekst 'vul woorden in'. En dat deed de vrouw.

Het kunstwerk is privé-eigendom, en was uitgeleend en verzekerd voor 80.000 euro.

Bejaarde die kunstwerk 'vernielde' vrijuit
Bejaarde die kunstwerk 'vernielde' vrijuit (Foto: BuzzO)

Meldcode kindermishandeling wordt verder aangescherpt

De bestaande afspraken rondom het melden van (een vermoeden van) kindermishandeling worden aangescherpt. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn bekend gemaakt. Hij volgt hiermee een advies van voormalig jeugdzorgbestuurder Jan-Dirk Sprokkereef.

Onder leiding van Van Rijn werd in 2013 Veilig Thuis opgericht: een landelijk meldpunt voor kindermishandeling dat het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) verving. Die oprichting viel samen met de decentralisering van de jeugdzorg, en zou ervoor moeten zorgen dat er sneller actie kan worden ondernomen. Veilig Thuis registreert of er bij een kind eerder sprake is geweest van mishandeling of huiselijk geweld, en geeft adviezen over de hulpverlening.

Er geldt een verplichte meldcode voor beroepsgroepen zoals docenten, artsen en jongerenwerkers, waarmee in een vijfstappenplan staat wat de professional moet doen als er een vermoeden is van mishandeling. Uit de meldcode kan volgen dat Veilig Thuis moet worden ingeschakeld. De staatssecretaris wil nu dat dat vaker gebeurt, omdat de stichting kan meedenken over de beste vorm van hulpverlening en kan inzien of iemand eerder slachtoffer is geweest. Het is de bedoeling dat de beroepskrachten zelf afspraken gaan maken over wat ze gaan melden.

De organisatie Veilig Thuis is niet onomstreden. Zo conflicteert de meldcode voor huisartsen met hun geheimhoudingsplicht, maar ook de diverse afdelingen van Veilig Thuis functioneren verre van optimaal. Bij diverse regio's is er sprake van grote wachtlijsten. Wat hiermee gebeurt als er meer meldingen komen meldt de staatssecretaris niet.

Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen (Foto: ANP)
Van Rijn: de aanpak werkt goed maar kan altijd beter (Foto: ANP)

Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus

Het rammelde aan alle kanten bij de vrijwillige vertrekregeling van de Belastingdienst. De besluitvorming over de regeling was te haastig en onzorgvuldig.

Dat stelt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op vragen van Kamerleden over onverwachte problemen bij de vertrekregeling, waardoor die waarschijnlijk 70 miljoen euro extra gaat kosten.

Er meldden zich veel meer belangstellenden voor vertrek dan verwacht. Daardoor moest ook de aanmeldingstermijn eerder worden gesloten. De kosten van de regeling in verband met een reorganisatie, waren aanvankelijk geschat op 648 miljoen euro.

De ramingen waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, aldus Wiebes nu. "Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen." De bedoeling was dat zo'n 5000 werknemers, met name de lager opgeleide, gebruik zouden maken van de regeling. Er meldden zich echter 7800 mensen, met name goedbetaalde, hoger opgeleide krachten. Uiteindelijk hebben 5900 van de 30.000 werknemers van de vertrekregeling gebruik gemaakt. Daaronder zijn 1250 medewerkers van 64 of ouder, die bij het ingaan van de vertrekregeling de AOW-gerechtigde leeftijd al hebben beriee\kt.

Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus
Wiebes: fouten bij vertrekregeling fiscus (Foto: ANP)

Weer veel informatie voor PokÚmon Sun en Moon

The Pokémon Company International en Nintendo hebben veel nieuwe informatie bekendgemaakt over de nieuwste spellen in de Pokémon-serie, Pokémon Sun en Pokémon Moon, die in Europa op 23 november exclusief beschikbaar komen voor Nintendo 3DS.

De geëvolueerde vormen van de drie starters zijn onthuld. Rowlet evolueert in Dartrix, de Blade Quill Pokémon. Hij valt aan met zijn veren en heeft scherpe zintuigen. Het is een edele Pokémon die veel zorg heeft voor zijn verschijning. Torracat is de evolutie van Litten. Hij houdt van vechten en kan verborgen vijanden ontdekken. Brionne is de evolutie van Popplio. Hij is altijd vrolijk en kan in perfecte harmonie met anderen dansen. Wanneer hij danst, maakt hij ballonnen die bij zijn tegenstanders exploderen.

Nieuw is het Festival Plaza, waarin de multiplayer van de games is samengebracht. Men kan hier vechten en ruilen, maar ook verzoeken van anderen vervullen om Festival Coins te verdienen. Hiermee kun je items kopen of je Pokémon verbeteren. Hoe meer munten je verzamelt, des te hoger wordt je rang. Hierdoor komen er weer nieuwe beloningen en activiteiten beschikbaar.

Ook is Poké Pelago aangekondigd. Pokémon die zijn opgeslagen in een pc-box kunnen hier diverse eilanden onderzoeken, zichzelf trainen en schatten zoeken. Ook kun je hier nieuwe Pokémon vinden. Hoe meer Pokémon je opslaat, des te meer voorzieningen er op Poké Pelago verschijnen.

Als laatste is aangekondigd dat Mega-evoluties terugkeren (nieuwe vormen zijn nog niet bevestigd) en dat er een speciale demo-versie komt. Deze demo-versie is vanaf 18 oktober te downloaden en hierin kun je Ash-Greninja (bekend van de anime) vrijspelen en sturen naar de volledige game.

Hoe dit er allemaal uitziet, kun je zelf bekijken in onderstaande trailer. Meer informatie wordt op 13 oktober verwacht.

Ben Stiller had prostaatkanker

Bij Ben Stiller is twee jaar geleden prostaatkanker ontdekt. Dat onthulde de acteur dinsdag in de radioshow van Howard Stern. Na operatie is de ziekte met succes verdwenen.

Voor de vijftigjarige acteur was het even schrikken toen hij het nieuws hoorde. "Het kwam uit het niets. Ik had werkelijk geen idee", aldus Stiller. "In het begin weet je niet wat er gaat gebeuren. Ik was bang. Het stopt gewoon alles in je leven omdat je niet meer vooruit kunt plannen want je weet niet wat er gaat gebeuren."

Stiller besloot na twee jaar naar buiten te komen met het nieuws omdat hij graag het belang van een psa-test, waarmee prostaatkanker kan worden ontdekt, onder de aandacht wil brengen. "Ik heb het gevoel dat die test mijn leven heeft gered", aldus de acteur. "Het is de op een na meest dodelijke kanker, maar ook een van de meest geneesbare."

Stiller is getrouwd met actrice Christine Taylor. Samen hebben ze twee kinderen: dochter Ella van 14 en zoon Quinlin van 11.

Ben Stiller had prostaatkanker
Ben Stiller had prostaatkanker (Foto: BuzzE)

FIFA 17 verkoopt 40 keer zoveel als PES 2017

FIFA en Pro Evolution Soccer waren ooit geduchte concurrenten van elkaar. In de laatste tien jaar worden de verkopen echter door FIFA gedomineerd. Een van de redenen daarvoor is ook dat PES kwalitatief volledig was afgezakt. Inmiddels is PES op het gebied van kwaliteit helemaal terug, volgens velen is het dit jaar zelfs beter dan FIFA.

Op de verkooplijsten is dat alleen helemaal niet te zien. PES lijkt in de tussentijd te veel terrein te hebben verloren. In het voetbalgekke Verenigd Koninkrijk werd FIFA 17 liefst 40 keer zoveel verkocht als PES 2017. Volgens insider ZhugeEX zijn er van FIFA 2017 meer dan 1.1 miljoen exemplaren verkocht terwijl PES 2017 het met minder dan vijftig duizend exemplaren moet doen.

Van Dam: kippenslachterijen moeten beter doen

Pluimveeslachterijen lappen de regels nog steeds te vaak aan hun laars. "De naleving is verbeterd, maar nog niet perfect", zei staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken dinsdag op vragen van de SP in de Tweede Kamer over misstanden in de sector.

Tussen 2011 en 2015 hebben de pluimveeslachterijen onvoldoende hun verantwoordelijkheid genomen, verklaarde de bewindsman. Dat leidt tot onder meer onhygiënische toestanden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trad volgens hem in die jaren ook "niet krachtig genoeg op".

Daarop is besloten de handhaving door de NVWA te verbeteren. Er wordt sinds vorig jaar veel meer geïnspecteerd en strenger opgetreden door de toezichthouder. De pluimveeslachterijen leven de regels nu beter na, maar het moet nog beter, aldus de staatssecretaris.

Bedrijven die zich niet aan de regels houden mogen minder kippen per uur slachten of kunnen zelfs tijdelijk stilgelegd worden, aldus Van Dam. Begin volgend jaar laat hij de Kamer weten wat de resultaten zijn van de verbeterde handhaving door de NVWA.

Van Dam: kippenslachterijen moeten beter doen
Van Dam: kippenslachterijen moeten beter doen (Foto: ANP)

Automobilist (54) dood door frontale botsing

Een 54-jarige man uit Spanbroek (Noord-Holland) is dinsdag overleden doordat hij met zijn auto frontaal tegen een vrachtwagen reed. De bestuurder van de vrachtauto is met lichte verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De automobilist kwam rond 11.30 uur op A.C. de Graafweg door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Hij overleed ter plaatse.

Automobilist (54) dood door frontale botsing
Automobilist (54) dood door frontale botsing (Foto: ANP)

IMF somberder over Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit volgend jaar waarschijnlijk duidelijk minder sterk dan eerder werd verwacht. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepresenteerd.

Het fonds verwacht dat de groei van de Nederlandse economie dit jaar uitkomt op 1,7 procent en volgend jaar afzwakt naar 1,6 procent. Die ramingen komen overeen met de verwachtingen van het Centraal Planbureau, maar zijn minder optimistisch dan de vorige inschattingen van het IMF. In april werd namelijk nog een versnelling tot bijna 2 procent in 2017 voorspeld.

De nieuwe ramingen zijn ook minder positief over de werkloosheid, die minder sterk afneemt dan een halfjaar geleden werd verwacht. Het IMF voorziet nu een daling tot 6,5 procent van de beroepsbevolking in 2017, van 6,9 procent vorig jaar. Eerder werd een afname tot 6,2 procent voorspeld.

Prognoses
Het somberdere beeld past bij de prognoses voor alle rijkere landen, die volgens het IMF blijven steken op een "teleurstellend lage" groei. Daarbij werden vooral de verwachtingen voor de Amerikaanse economie flink teruggeschroefd. In de VS wordt nu een groei van 1,6 procent voorspeld voor 2016, in plaats van de plus van 2,2 procent die in juli nog werd geraamd. Dat niveau wordt nu voor 2017 verwacht, terwijl voor volgend jaar eerder nog een expansie van 2,5 procent werd ingetekend.

In opkomende landen trekt de groei over het algemeen wat aan, na de afzwakking van de afgelopen jaren. Dat geldt echter niet voor China, waar de plus van bijna 7 procent van 2015 naar verwachting afzwakt tot 6,6 procent dit jaar en 6,2 procent in 2017.

Brazilië tekent volgens het IMF volgend jaar weer een kleine groei op, na een krimp van ruim 3 procent dit jaar. Een vergelijkbaar scenario geldt voor Rusland, waar de huidige stevige recessie naar verwachting eveneens volgend jaar wordt beëindigd.

IMF somberder over Nederlandse economie
IMF somberder over Nederlandse economie (Foto: ANP)

Westers spoedoverleg over SyriŰ

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de VS overleggen woensdag in Berlijn over de oorlog in Syrië. Dit heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Een zegsman zei dat er naar manieren wordt gezocht om het geweld terug te dringen en een vreedzaam politiek proces vorm te geven.

Het overleg volgt op het besluit van de VS om de dialoog met Rusland over een wapenstilstand in Syrië af te breken. Het Witte Huis deed dat maandag uit frustratie over de bombardementen op het belegerde deel van de stad Aleppo.

VN-chef Ban Ki-moon heeft er dinsdag op aangedrongen dat de VS en Rusland hun dialoog hervatten om de gevechten te stoppen. Er moet een bestand komen om de zo noodzakelijke hulp te bieden. Ban uitte ook zijn zorg over de verschrikkelijke situatie in Aleppo.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft dinsdag beklemtoond dat Washington het niet opgeeft met een staakt-het-vuren. "We blijven een staakt-het-vuren in heel Syrië nastreven, een dat serieus, duurzaam en afdwingbaar is", zei Kerry op bezoek in Brussel.

Westers spoedoverleg over Syrië
Westers spoedoverleg over Syrië (Foto: ANP)

Batman: Arkham VR verhaal duurt een uurtje

Het verhaal van Batman: Arkham VR heb je in een uurtje uitgespeeld. Dat zei Dax Ginn, brand manager bij Rocksteady, in een interview met PressStart. De detective game die je vanuit de ogen van Batman speelt was nooit bedoeld als een lange game.

Met een vraagprijs van twintig euro kun je je wel afvragen of dat genoeg is. Naast het verhaal is er volgens Ginn nog genoeg andere content voor nog anderhalf speelplezier.

Batman: Arkham VR komt tegelijk met de PlayStation VR op 13 oktober uit. De game is exclusief tot 31 maart 2017.

Root Letter komt eind oktober uit

Uitgever PQube heeft laten weten dat de visual novel Root Letter van Kadokawa Games 28 oktober uitkomt voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Het verhaal gaat om de zoektocht naar Aya Fumino. Ze is je penvriendin van vijftien jaar geleden. Van wat ze beschreef en hoe ze overkwam was ze aardig en hulpvaardig, zat ze in de derde leerjaar en had ze genoeg vrienden. Een prima leventje dus. Op een gegeven moment ontvang je geen brieven meer van haar. Nu, vijftien jaar later vind je nog een brief van haar. Daarin staat "Ik heb iemand vermoord, ik moet boeten voor mijn zonden. Onze wegen scheiden hier. Dag." Tijd om de Sherlock Holmes-pet op te zetten en uit te zoeken wat er aan de hand is geweest, vijftien jaar geleden.

We spraken eerder in Tokio met de director van Root Letter, Zin Hasegawa. Dat verslag kun je hier lezen.

'Dopingschorsing Sharapova ingekort'

De dopingschorsing van tennisster Maria Sharapova zou met negen maanden ingekort zijn. De Russische voormalig nummer één van de wereld gaf eerder dit jaar toe betrapt te zijn op het gebruik van het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium.

Vele topsporters, vooral uit Oost-Europa, volgden haar, waarna de straffen voor meldoniumgebruik flink ingekort werden. Uit onderzoek bleek namelijk dat het middel mogelijk na lange tijd pas volledig uit het lichaam verdwenen was, waardoor sporters die vóór het verboden werd stopten met gebruik alsnog ten onrechte zwaar gestraft leken te worden. 

Sharapova stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS om haar schorsing aan te vechten en die lijken gedeeltelijk aan haar kant te staan. De president van de Russische tennisbond, Shamil Tarpishchev, laat tegenover Russische media weten dat CAS dinsdag uitspraak heeft gedaan: de schorsing zou met negen maanden ingekort zijn. Als dat klopt kan Sharapova vanaf 26 april 2017 weer in actie komen, waar ze in eerste instantie tot 26 januari 2018 geschorst was.

"Of ze weer op haar oude niveau terug kan komen hangt nu volledig van haar af", zei Tarpishchev. "Wij willen graag dat ze weer voor het nationale team in de Fed Cup komt spelen en dat ze op de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 goud pakt", zo liet hij alvast weinig onduidelijkheid bestaan over de ambities van de bond. 

'Ondergrens voor spaarrente in zicht'

De spaarrentes in Nederland kunnen niet veel verder meer omlaag. Volgens president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot is de "feitelijke ondergrens" in zicht. Op een gegeven moment komt er immers een niveau waarbij mensen hun geld liever contant aanhouden, en dat is waarschijnlijk niet iets waar de banken veel trek in hebben.

Knot denkt dat banken "terughoudend" zullen zijn de vergoeding die zij rekenen voor het stallen van spaarcenten, nog veel verder omlaag te schroeven. Voor de banken is spaargeld namelijk erg belangrijk, aangezien het een stabiele financieringsbron is.

In Nederland is inmiddels een bank die een spaarrente rekent van 0,1 procent, terwijl de grootbanken 0,3 procent hanteren. Of de rente ook tot nul kan zakken of zelfs negatief kan uitkomen, durft Knot niet te zeggen. Dat blijft natuurlijk een commerciële afweging van die banken zelf, stelde de DNB-baas dinsdag in een toelichting op het Overzicht Financiële Stabiliteit van de toezichthouder.

Niet gratis
Wel wees hij erop dat het bewaren van spaargeld "in een oude sok" ook "niet gratis" is. Als mensen zouden besluiten om al hun spaargeld van hun rekening te halen en thuis te bewaren, zullen ze volgens Knot tevens moeten nadenken over de beveiliging, bijvoorbeeld via een kluis, en dat kost ook geld.

De aanhoudende lage rente op de financiële markten zet het verdienmodel van de banken zelf eveneens steeds meer onder druk. Doordat de rente op veel kredieten en hypotheken jaren geleden voor langere tijd is vastgezet, konden de rente-inkomsten de afgelopen jaren nog aardig op peil gehouden worden. Maar veel van die leningen lopen nu af.

Lagere winstcijfers
Knot denkt dat de lage rente zich in de loop van volgend jaar ook echt gaat vertalen in lagere winstcijfers in de kwartaalberichten van de banken. "Het is nieuw dat dit zo nadrukkelijk aan de oppervlakte komt."

Het is daarbij aannemelijk dat de rente voorlopig laag blijft. DNB roept de financiële sector op zich hierop voor te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door kostenverlagingen door te voeren en door aandeelhouders niet meer zulke hoge rendementen te beloven.

Knot: ondergrens voor spaarrente in zicht
'Ondergrens voor spaarrente in zicht' (Foto: ANP)

'Parijs wil treinenfabriek met order redden'

De Franse regering bestelt in de oude treinenfabriek van Alstom in Belfort een heleboel treinen om de industrie in deze Oost-Franse plaats te behouden. Het dagblad Le Monde meldde dit dinsdag en betitelde de reddingsorder van naar schatting een half miljard euro als "barok en kostbaar". Andere media zijn ook kritisch over "het klussen van de staat", dat mogelijk geen oplossing voor de wezenlijke problemen van de Franse industrie biedt.

Maar president François Hollande wil in het jaar voor de presidentsverkiezingen tegen elke prijs voorkomen dat een industrie van naam en faam die er in 1879 het licht zag, ten onder gaat. Treinen worden er al sinds 1928 gebouwd, maar het concern Alstom kondigde vorige maand aan daarmee op te houden. Dat zou er tussen vier- en vijfhonderd banen gaan kosten

Alstom-spoorwegbaas Henri Poupart Lafarge wil zijn industriële complex stroomlijnen en de activiteiten in Belfort in 2018 naar de Alstom-fabrieken in Reichshoffen (Elzas) overhevelen. Dinsdag wordt officieel in Belfort door hem en de staatssecretaris voor Industrie, Christophe Sirugue, bekendgemaakt dat dat niet doorgaat, aldus Franse media.

Volgens Le Monde komt er een bestelling van zestien hogesnelheidstreinen die de fabriek tot in 2020 bezig kan houden. In 2021 moet er worden begonnen met de bouw van een nieuwe generatie TGV-hogesnelheidstreinen. Andere media maken melding van alternatieven zoals het ombouwen van de fabriek in Belfort tot een Europees onderhoudscentrum of de bouw van een nieuwe fabriek voor elektrische autobussen.

'Parijs wil treinenfabriek met order redden'
'Parijs wil treinenfabriek met order redden' (Foto: ANP)

Prinses Beatrix weer thuis

Prinses Beatrix is weer thuis na een knieoperatie. Ze kreeg zaterdag een nieuwe rechterknie en gaat thuis op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche revalideren.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag laten weten. De prinses mocht maandag al weg uit het Franciscus/Vlietland ziekenhuis in Schiedam.

De prothese werd zaterdag aangebracht in haar rechterknie. Volgens de behandelende orthopedisch chirurgen Marcel Driessen en Stefan Breugem was de operatie succesvol verlopen. Driessen had in 2005 toenmalig koningin Beatrix ook al aan een prothese in haar linkerknie geholpen.

Prinses Beatrix weer thuis
Prinses Beatrix weer thuis (Foto: ANP)

Kamerlid Dikkers onwel in zaal

Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers is dinsdag onwel geworden terwijl ze voor de microfoon in de grote vergaderzaal stond. Dikkers (PvdA) zakte voor het oog van collega's en toeschouwers op de publieke tribune in elkaar. Ze werd onder begeleiding uit de zaal weggeleid. Het is onbekend wat haar mankeert. De vergadering in de Tweede Kamer werd vanwege het voorval kort geschorst.

Kamerlid Dikkers onwel in zaal
Kamerlid Dikkers onwel in zaal (Foto: ANP)

PatiŰnt eigen baas over digitaal dossier

Patiënten kunnen zelf gaan bepalen welke medici hun patiëntgegevens elektronisch met elkaar mogen delen. Ook moeten patiënten kunnen zien wie hun gegevens heeft bekeken.

De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarin het elektronisch uitwisselen van medische gegevens beter wordt geregeld. Medische dossiers worden al vaak elektronisch uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen huisarts en apotheek. Schippers wil dat iedereen zelf kan bepalen welke informatie digitaal mag worden gedeeld en met welke zorgverlener. Een patiënt is niet verplicht daar toestemming voor te geven.

Zorgverleners hebben als de wet inwerking treedt nog drie jaar om hun computersystemen aan te passen, zodat de toestemming van patiënten voor de uitwisseling van medische gegevens goed is geregeld. Zorgverzekeraars en bedrijfsartsen mogen niet kijken in deze elektronische informatiestromen.

Patiënt eigen baas over digitaal dossier
Patiënt eigen baas over digitaal dossier (Foto: BuzzT)

Kerry haalt uit naar Rusland

Rusland houdt zijn ogen gesloten voor het gebruik van chloorgas en vatbommen door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, die zijn eigen volk "afslacht". Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag. Hij herhaalde dat Moskou diplomatieke pogingen om een oplossing voor het conflict te vinden tegenwerkt.

In een toespraak in Brussel noemde Kerry het Amerikaanse besluit van maandag om de gesprekken met de Russen stop te zetten "moeilijk". Maar we blijven ons inzetten voor een duurzame wapenstilstand en een vreedzaam en niet-sektarisch Syrië, aldus de minister. "En dat betekent dat Russische en Syrische vliegtuigen aan de grond moeten blijven."

De Verenigde Staten en Rusland wisselen steeds sterke verbale onvriendelijkheden uit. Kerry hekelde de Russische samenwerking met Assad, die volgens hem zijn eigen volk afslacht''.

Kerry haalt uit naar Rusland
Kerry haalt uit naar Rusland (Foto: ANP)

Zeldzame Xbox achievements krijgen nieuw geluidje

Achievements op de Xbox worden al sinds het begin vergezeld met een herkenbaar geluidje wanneer je ze vrijspeelt. Nu wordt het geluid voor zeldzame achievements iets uitgebreid en er is ook een nieuwe animatie. Deze nieuwe feature is alleen nog toegankelijk voor leden van de 'Preview Programme', maar komt dus straks in een update voor iedereen.

In die update zit ook de group messaging feature. Wanneer het voor iedereen beschikbaar wordt is nog niet bekend.

WRC 6 gaat voor realisme

Bigben en Kylotonn Racing Games presenteren een nieuwe video die het realisme van WRC 6 benadrukt met een combinatie van gamebeelden en echte beelden uit het 2016 FIA World Rally Championship.

Om race- en simulatiefans nog beter te bedienen, bevat WRC 6 een selectie Super Special Stages die 1:1 zijn gereproduceerd. Deze snelheidstesten vinden plaats in unieke omgevingen, zoals stadscentra en stadions, en zijn getrouwe reproducties van de echte parkoersen voor het gevoel dat je daar werkelijk aanwezig bent. Net als in het echt bieden deze parkoersen coureurs volop uitdaging, met smalle secties en series spectaculaire bochten. Vaak strijden ook twee wagens naast elkaar.

WRC 6 is de officiële game van de WRC-competitie en markeert een nieuwe stap voor deze licentie met een brede reeks innovatieve functies en verbeteringen, inclusief split-screen multiplayer, langere special stages en realistischer gedrag van de wagens. Het spel bevat alle 14 WRC-evenementen, alle officiële WRC-coureurs en –teams, en een brede selectie van WRC 2 en Junior WRC-coureurs.

WRC 6 is vanaf 7 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Eigenaar boomgaard ontkent wetenschap moorden

Serafín de A. wist van niets. De belastingambtenaar uit Murcia zei dat dinsdag tegen de rechtbank over zijn aandeel in de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein, melden plaatselijke media.

Terwijl De A. op 15 mei 2014 in het landhuis van zijn citroenboomgaard even buiten Murcia wat paperassen aan het doornemen was, had hij er volgens eigen zeggen geen idee van dat zijn vriend Juan C. en de twee Roemenen Valentin I. en Constantin S. buiten in de boomgaard bezig waren om twee zwaar verminkte lichamen te begraven. Het waren de lichamen van de Visser (35) en Severein (57).

Valentin I. vermoordde het stel twee dagen eerder in opdracht van Juan C., zoals beide verdachten maandag bekenden tijdens de eerste verhoren in deze zaak. Aanklager Verónica Celdrán denkt dat De A. wel wist dat er lijken in zijn tuin begraven werden.

Eigenaar boomgaard ontkent wetenschap moorden
Eigenaar boomgaard ontkent wetenschap moorden (Foto: ANP)

OM onderzoekt geweldsincident Vindicat

Het Openbaar Ministerie (OM) begint een strafrechtelijk onderzoek naar het geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat, waarbij een jongeman zwaargewond raakte nadat een andere student op zijn hoofd was gaan staan. "De ernst en de impact van het incident rechtvaardigen het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek", aldus het OM dinsdag. Het slachtoffer zelf heeft (nog) geen aangifte gedaan.

Bij de introductieweek voor eerstejaars afgelopen augustus bij de studentenvereniging Vindicat Atque Polit liep het slachtoffer een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Dit, en een zogenoemde 'bangalijst' die afgelopen maand opdook, zorgde ervoor dat de Groningse vereniging zeer negatief in het nieuws kwam. Op de lijst stonden de namen van vrouwelijke leden, inclusief foto, contactgegevens en een 'score' voor hun prestaties tussen de lakens. Vindicat zegt in een verklaring zich te distantiëren van de lijst en de gang van zaken te betreuren. Dertien leden zijn inmiddels geschorst.

Hierdoor ziet het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed voorlopig af van het voornemen om Nederlandse studentenverenigingen op de lijst van cultureel erfgoed te zetten.

OM onderzoekt geweldsincident Vindicat
OM onderzoekt geweldsincident Vindicat (Foto: ANP)

'Blowers toch niet zo creatief als gedacht'

Hoewel vaak wordt gedacht dat blowers creatief kunnen denken, blijkt dit toch niet het geval. Ook zijn ze zich minder bewust van hun eigen fouten. Dat concludeert psycholoog Mikael Kowal in een promotieonderzoek naar de effecten van cannabis.

Hij voerde experimenten uit onder regelmatige gebruikers van cannabis en een controlegroep van niet-gebruikers. Kowal onderzocht de effecten van cannabis op dopamine, een hersenstof die onder andere een belangrijke rol speelt bij leerprestaties.

Volgens de psycholoog verstoort cannabis de werking van dopamine in de hersenen op de lange termijn. "Bij de chronische blowers was een significante afname te zien van de spontane oogknipperfrequentie, een indicatie dat er minder uitstoot is van dopamine in de hersenen."

Uit eerdere onderzoeken bleek echter dat regelmatig cannabisgebruik op de lange termijn geen desastreuze gevolgen hoeft te hebben voor de opname van deze hersenstof.

'Blowers toch niet zo creatief als gedacht'
'Blowers toch niet zo creatief als gedacht' (Foto: ANP)

Toch snelle behandeling wietwet

Het voorstel voor de gereguleerde wietteelt komt toch snel op de agenda van de Tweede Kamer. Een meerderheid stemde daar dinsdag voor in een speciale vergadering die was aangevraagd door D66.

Kamerlid Vera Bergkamp, die met haar partij D66 een meerderheid verwacht voor overheidstoezicht op wietteelt, had vorige week nog een hard hoofd in een snelle agendering van het onderwerp in de Tweede Kamer.

Ze vreesde dat de behandeling zou worden vertraagd met procedurele hordes, maar de inbreng staat nu al gepland voor 27 oktober.

Lef
De VVD wilde eerst een brief over het onderwerp van justitieminister Ard van der Steur afwachten, die naar verwachting pas in november zou komen. Bergkamp liet weten dat de VVD "het lef moet hebben om het debat te voeren".

Het CDA, faliekant tegen regulering, wilde ook eerst wachten op een brief. Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemde het op Twitter "kwalijk" dat de wet "er doorheen wordt gejast".

Toch snelle behandeling wietwet
Toch snelle behandeling wietwet (Foto: ANP)

Rabobank ziet groei in alle sectoren

De detailhandel, horeca en recreatiesector kunnen volgend jaar flink gaan profiteren van de aantrekkende binnenlandse consumptie. Ook de autobranche gaat hier de vruchten van plukken, stelt Rabobank in een rapport. Volgens de bank houdt de groei voor alle sectoren aan.

In de afgelopen twee jaar werd de economische groei vooral gestuwd door een toename van de export en de aankoop van woningen door particulieren. "Dat blijft in 2017 zo, maar het belang van particuliere consumptie neemt toe", aldus de economen van Rabobank.

Naar verwachting groeit de Nederlandse economie dit jaar met 1,7 procent en volgend jaar met 1,5 procent. De groei valt in beide jaren lager uit dan in 2015, wat vooral een gevolg is van een afvlakkende exportgroei. "Dit heeft alles te maken met een groeivertraging in de voor Nederland belangrijkste handelslanden. Het Verenigd Koninkrijk ziet zijn groei sterk terugvallen door de uitslag van het Brexit-referendum", aldus Rabobank.

Detailhandel
Dat de exportgroei naar verwachting lager zal zijn, heeft volgens de bank nadelige gevolgen voor sectoren als de industrie, transport en de groothandel.

Voor de detailhandel wordt een groei van 2,5 procent voorzien, maar Rabobank maakt hierbij wel onder meer de kanttekening dat de prijzen onder druk blijven staan. "Ondernemers zullen moeten blijven inzetten op innovatie om hun producten of diensten passend te maken aan de snel veranderende klantwens". Volgens de bank hebben veel retailers hebben de crisis overleefd, maar onvoldoende ingespeeld op het veranderende consumentengedrag.

Rabobank ziet groei in alle sectoren
Rabobank ziet groei in alle sectoren (Foto: ANP)

Apple Pay nu ook in Rusland

Apple Pay is vanaf dinsdag ook op de Russische markt beschikbaar. De betaaldienst van Apple werkt in Rusland samen met Mastercard en Sberbank. Rusland is het tiende land waar Apple de dienst introduceert.

In de Verenigde Staten ging Apple Pay in 2014 van start. Daarna volgden Australië, China, Frankrijk, Hongkong, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Singapore en Zwitserland.

Er gaan geruchten dat Apple in gesprek is met banken in Nieuw-Zeeland, Spanje, Kenia en Taiwan om Apple Pay ook daar te introduceren. Of er gesprekken tussen Apple en Nederlandse banken gaande zijn, is niet bekend.

Apple Pay nu ook in Rusland
Apple Pay nu ook in Rusland (Foto: BuzzT)

'Ajax laat mogelijk ÚÚn of meerdere talenten vertrekken'

Ajax laat in de winterstop mogelijk één of meerdere talenten vertrekken. Het gaat om Anwar El Ghazi, Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer en Kenny Tete. Het kwartet speelde vorig seizoen een belangrijke rol bij Ajax, maar zit sinds de komst van trainer Peter Bosz voornamelijk op de bank. Prima, zou je zeggen, maar volgens het Algemeen Dagblad denkt Jeroen Slop er mogelijk anders over. De financieel directeur ziet de transferwaarde van het viertal met de week dalen.

Het landelijke dagblad denkt dat, wanneer de situatie niet verandert, ze bij Ajax moeten bepalen voor hoeveel geld één of meerdere van de eerder genoemde toptalenten verkocht mogen worden. Op dit moment kan de Amsterdamse club nog relatief veel geld ontvangen voor de getalenteerde voetballers.

Brits trio wint Nobelprijs Natuurkunde

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Britse wetenschappers David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz. Alle drie werken aan Amerikaanse universiteiten.

De drie krijgen de prijs voor hun theoretisch werk met betrekking tot de ongewone staten die materie kan aannemen, zoals supergeleiders, superfluïde of dunne magnetische lagen. "Dankzij hun pionierswerk is de jacht op nieuwe en exotische toestanden van materie geopend", aldus de Zweedse Academie.

Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro) verbonden. Thouless krijgt de helft daarvan, Haldane en Kosterlitz delen samen de andere helft.

Sinds 1901 hebben tweehonderd onderzoekers de Nobelprijs voor Natuurkunde gewonnen, de Amerikaan John Bardeen zelfs twee keer.

Brits trio wint Nobelprijs Natuurkunde
Brits trio wint Nobelprijs Natuurkunde (Foto: ANP)

Wikileaks kondigt wekelijkse onthullingen aan

Wikileaks wil in de komende tien weken iedere week nieuwe onthullingen doen, heeft oprichter Julian Assange dinsdag gezegd in een live-videoverbinding met Berlijn. Over de aard van de onthullingen liet hij verder niets los.

Verwacht werd dat Assange in verband met het tienjarig bestaan van de klokkenluiderswebsite nieuwe onthullingen zou doen, mogelijk over de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Die bleven echter uit.

Wikileaks publiceerde eerder e-mails van het bestuur van de Democratische Partij van Clinton. Amerikaanse IT-experts verklaarden dat de mailserver waarschijnlijk gekraakt was door hackers die banden hebben met Russische inlichtingendiensten. Dit kwam Wikileaks op het verwijt te staan dat het zich liet gebruiken door Moskou, wat Assange van de hand wees.

Wikileaks kondigt wekelijkse onthullingen aan
Wikileaks kondigt wekelijkse onthullingen aan (Foto: ANP)

Amsterdam heeft meeste 'zombies'

In Nederland telt Amsterdam de meeste 'zombies', door virussen geïnfecteerde computers en apparaten die ingezet worden als onderdeel van een botnet. Dat heeft virusbestrijder Norton becijferd.

Na de hoofdstad volgt Utrecht en dan Amersfoort. Naaldwijk en Rotterdam staan ook in de Nederlandse top vijf. Het is voor het eerst dat het aantal door botnets gebruikte apparaten naar steden toe is berekend.

In heel Nederland is er een geïnfecteerd apparaat op elke 3389 internetgebruikers. "De grootte van een bot-populatie hangt af van meerdere factoren. Steden met hoge internetsnelheid zijn grote doelwitten voor cybercriminelen, doordat de apparaten die via het internet verbonden zijn voor lucratieve bronnen van bandbreedte zorgen", legt Robert den Drijver, hoofd Benelux bij Norton uit.

Overigens zegt de locatie van een geïnfecteerd apparaat niets over de oorsprong van de infectie en het doel van het botnet. "Een geïnfecteerd apparaat in Europa zou kunnen bijdragen aan een aanval in Azië, door bijvoorbeeld een cybercrimineel in Noord-Amerika bestuurd", verklaart Den Drijver.

Amsterdam heeft meeste 'zombies'
Amsterdam heeft meeste 'zombies' (Foto: BuzzT)

Vader Haagse vondeling gevonden

De politie heeft via DNA-onderzoek de vader gevonden van het meisje dat vorig jaar september in Den Haag te vondeling werd gelegd. De rechercheurs hebben ook met de man gesproken. Hij weet echter niet wie haar moeder is omdat hij 'wisselende contacten' had.

Omdat de politie graag de moeder wil vinden, komt de zaak dinsdagavond opnieuw aan de orde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht en het opsporingsprogramma Team West van Omroep West.

Het meisje werd vorig jaar september in goede gezondheid gevonden bij een woning in de Larensestraat. Er was bij de baby een briefje achtergelaten. Daarin stond dat de moeder niet voor het kind kon zorgen omdat ze al twee kinderen had.

Het kindje is ondergebracht bij een pleeggezin.

Vader Haagse vondeling gevonden
Vader Haagse vondeling gevonden (Foto: ANP)

GTA Online - Biker DLC in beeld

Als het goed is kun je vanaf vandaag de gratis DLC Bikers downloaden. Hier een voorproefje wat je mag verwachten.

 

Met de DLC kun je jouw eigen motorgang beginnen, leren motorkleding dragen en op onschuldige missies gaan. Voor deze missies zijn er ook nieuwe wapens geïntroduceerd. Denk aan een compacte granaatwerper, een pijpbom, een hakbijl, een sweeper shotgun, een mini-machinegeweer en een pijptang.

Atelier Firis: the Alchemist and the Mysterious Journey

Zelfs Koei Tecmo weet dat de Atelier-games vrij niche zijn, zelfs in Japan. Maar toch gooien ze er elk jaar weer een nieuw deel in de schappen. Meestal loopt het Westen een jaartje achter. Nu weten we al dat Atelier Firis: the Alchemist and the Mysterious Journey, dat dit jaar in Japan uitkomt, ook weer naar het Westen komt. We gingen met ketel en al naar Tokio om de alchemist uit te hangen.

Koningin Mßxima naar geboorteland ArgentiniŰ

Koningin Máxima gaat volgende week twee dagen naar haar geboorteland Argentinië. Ze bezoekt het land dinsdag en woensdag en zal praten met onder anderen de president en ministers over betere toegang tot financiële diensten voor de bevolking.

Máxima zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst president Mauricio Macri en de minister van Buitenlandse Zaken, Susana Malcorra en de minister van Financiën, Alfonso Prat-Gay ontmoeten. De koningin zal ook een toespraak houden voor studenten economie en politicologie over het belang van goede aansluiting bij de officiële financiële infrastructuur.

Máxima bezoekt het land in haar functie van, zoals dat officieel heet, speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In die functie zet ze zich in om financiële diensten voor iedereen - met inbegrip van de lagere-inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven - toegankelijk te maken.

Koningin Máxima naar geboorteland Argentinië
Koningin Máxima naar geboorteland Argentinië (Foto: ANP)

Tien landen vangen helft vluchtelingen op

Rijke landen onttrekken zich volgens Amnesty International in de wereldwijde vluchtelingencrisis aan hun verantwoordelijkheid. Van de 21 miljoen vluchtelingen in de wereld wordt meer dan de helft opgevangen in tien landen die samen goed zijn voor maar 2,5 procent van de wereldeconomie.

Niet het aantal vluchtelingen in de wereld is het probleem, maar het feit dat veel van de rijkste landen de minste vluchtelingen opnemen en het minst doen, stelt algemeen secretaris van Amnesty, Salil Shetty.

Jordanië heeft met 2,7 miljoen mensen de meeste vluchtelingen opgenomen, gevolgd door Turkije, Pakistan en Libanon. Veel migranten leven daar onder uiterst precaire omstandigheden.

Verdeelsysteem
De mensenrechtenorganisatie dringt aan op een eerlijker verdeelsysteem voor acute crises zoals in Syrië. Het probleem van het bieden van een nieuw thuis aan vluchtelingen is best op te lossen, "als elk van de welvarendste landen vluchtelingen opneemt in verhouding tot zijn omvang, rijkdom en werkloosheidcijfer".

In de rijkste landen ontbreekt het echter aan samenwerking en politieke wil. Slechts een dertigtal heeft een programma om vluchtelingen op te nemen. Waren dit er zestig tot negentig, dan zou het vluchtelingenprobleem minder nijpend zijn.

Tien landen vangen helft vluchtelingen op
Tien landen vangen helft vluchtelingen op (Foto: ANP)

Tori Spelling moet schuld afbetalen

Een rechter in Los Angeles heeft Tori Spelling gesommeerd haar schuld bij een creditcardmaatschappij af te betalen. Het bedrijf had de realityster aangeklaagd, omdat ze bijna 40.000 dollar (35.000 euro) achterloopt met haar betalingen.

Volgens Entertainment Tonight had Tori al sinds juni 2015 niets afbetaald op het bedrag, dat nog in het niet valt bij een andere schuld die ze opbouwde. Dezelfde site ontdekte in juni dat de actrice en haar echtgenoot Dean McDermott de belastingdienst zo'n 230.000 euro verschuldigd zijn.

Tori gaf in haar autobiografie die in 2013 uitkwam al aan "een shopprobleempje" te hebben. De 43-jarige groeide als dochter van televisieproducent Aaron Spelling op in weelde. Bij zijn dood in 2006 liet Aaron, producent van hitseries als The Love Boat en Beverly Hills, 90210, zijn twee kinderen echter ieder minder dan een miljoen na van zijn fortuin van ruim een half miljard.

Candy Spelling vertelde twee jaar gelden in een interview met de New York Times dat het koopgedrag van dochter Tori de reden was dat Aaron haar niet al te veel geld naliet. "Ze kon zo een winkel inlopen en er 50.000 tot 60.000 dollar verbrassen."Candy staat haar dochter en de vier kinderen van Tori en Dean inmiddels wel financieel bij.

Tori Spelling moet schuld afbetalen
Tori Spelling moet schuld afbetalen (Foto: BuzzE)

Steeds meer buitenlandse toeristen naar musea

Nederlandse musea trekken steeds meer buitenlandse toeristen. Vorig jaar kwam ruim een kwart van de bezoekers (28 procent) uit een ander land, meldden het CBS en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dinsdag. In 2009 was dat nog een op de zes. In totaal brachten vorig jaar ruim 33 miljoen mensen een bezoek aan een van de 685 musea in ons land.

Musea voor beeldende kunst waren het populairst (12,4 miljoen bezoekers), gevolgd door historische musea (11,2 miljoen bezoekers). Van alle museumbezoekers was 12 procent jonger dan dertien jaar.

Uit de cijfers blijkt verder dat de middelgrote musea het financieel moeilijk hadden in 2015. Twee derde eindigde in de rode cijfers. De meest grote en meest kleine musea wisten zich goed te redden en sloten het jaar met positieve resultaten af. Bijna de helft van de inkomsten van musea kwam vorig jaar van de overheid (449 miljoen euro). Deze subsidies zijn nog altijd hun belangrijkste inkomstenbron. Overigens was in 2009 nog 63 procent van de inkomsten toe te schrijven aan subsidies.

Steeds meer buitenlandse toeristen naar musea
Steeds meer buitenlandse toeristen naar musea (Foto: ANP)

Kremlin: VS nalatig in strijd SyriŰ

Het Amerikaanse besluit de dialoog met Rusland over Syrië af te breken, schaadt de strijd tegen jihadisten in dat land en toont dat de Amerikaanse regering niet van plan is of niet in staat haar verplichtingen in die strijd na te komen. Dit zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Zo oefent in Russische ogen Washington geen serieuze druk uit op de extremistische groepering Jabhat Fateh al-Sham. De Amerikanen willen een wisseling van het regime in Damascus en sluiten daarvoor een pact met de duivel, aldus Moskou.

Ivan Melnikov, de vicevoorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, was dinsdag minder negatief over het verbreken van de Amerikaans-Russische dialoog over Syrië. Rusland kan "de antiterroristische oorlog in Syrië" nu verder zonder gezeur van de VS met kracht tot een einde brengen. De VS steunen namelijk telkens wanneer het ze maar uitkomt de terroristen in Syrië die ze samen met onder meer Rusland zouden moeten bestrijden, klaagde Melnikov over het Amerikaanse beleid.

Aleppo
Hij zei tegen persbureau TASS dat de Russische luchtaanvallen die de Syrische strijdkrachten al een jaar steunen, erg doeltreffend zijn. De Amerikaanse regering stelt dat de Russen met name het oostelijk deel van de stad Aleppo willekeurig platgooien en dat daar 275.000 burgers onder gruwelijke omstandigheden worden belegerd. Washington stelt dat Russische en Syrische strijdkrachten met opzet burgerdoelen zoals ziekenhuizen aanvallen.

De bloedige strijd om Aleppo was voor het Witte Huis donderdag de aanleiding om de dialoog over een wapenstilstand in Syrië af te breken.

Kremlin: VS nalatig in strijd Syrië
Kremlin: VS nalatig in strijd Syrië (Foto: ANP)

Terrein Bijlmerbajes moet 60 mln opbrengen

Het terrein van de voormalige Bijlmerbajes moet zeker 60 miljoen euro opbrengen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het 7,5 hectare grote terrein is dinsdag in de verkoop gegaan. Er kunnen zo'n duizend woningen worden gebouwd.

De Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel zoals de Bijlmerbajes officieel heette, is sinds 1 juli dicht. Geïnteresseerde partijen kunnen tot december plannen voor het terrein indienen. Volgend jaar september wordt bekend wie het gebied mag kopen.

Terrein Bijlmerbajes moet 60 mln opbrengen
Terrein Bijlmerbajes moet 60 mln opbrengen (Foto: ANP)

Kinderen zien schietpartij in Osdorp

Een aantal kinderen is dinsdagochtend in Amsterdam getuige geweest van een schietpartij. Ze werden in Osdorp net naar school gebracht toen een man in de buurt van het schoolplein werd beschoten. Hij werd daarbij in zijn arm geraakt.

Volgens de politie zijn alle kinderen veilig het gebouw ingegaan. De directeur van de school heeft contact gehad met de politie. Hij had een aantal telefoontjes gehad van verontruste ouders.

De daders van de schietpartij zouden op een driewielige scooter zijn gevlucht.

Kinderen zien schietpartij in Osdorp
Kinderen zien schietpartij in Osdorp (Foto: ANP)

Thomas Berge bevestigt nieuwe liefde

Zanger Thomas Berge steekt zijn liefde voor Cassidy Roeks niet langer onder stoelen of banken. "We gaan ons niet meer verstoppen. We gaan gewoon uit eten met z'n tweeën en doen andere leuke dingen. Ik voel wel weer vlinders ja, dat is heel fijn", zei Thomas dinsdag in de ochtendshow van 100% NL.

Cassidy is een van de kandidaten in de talentenjacht The Next Boy/Girl Band op SBS6 en liet in de ochtendshow horen dat ze de nacht had doorgebracht met haar nieuwe vriend.

Deze zomer strandde de relatie van Thomas Berge en Myrthe Mylius. Thomas en Myrthe waren sinds 2012 samen. Een jaar later werden ze papa en mama van Jack.

Thomas Berge bevestigt nieuwe liefde
Thomas Berge bevestigt nieuwe liefde (Foto: BuzzE)

Ericsson schrapt 3000 banen in Zweden

Technologiebedrijf Ericsson schrapt 3000 banen in Zweden en gaat de productie in het thuisland verder inperken. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Bij het bedrijf werkten eind juni wereldwijd 116.000 mensen, waarvan 16.000 in Zweden. Naast het banenverlies bij de productielijnen worden ook de afdelingen voor verkoop en onderzoek en ontwikkeling getroffen.

Ericsson kondigde twee jaar geleden een flink bezuinigingsprogramma aan. Afgelopen zomer werd het besparingsdoel verder opgeschroefd, omdat de financiële resultaten ondermaats bleven. Dat kostte uiteindelijk ook topman Hans Vestberg de kop. Het bedrijf, dat apparatuur voor telecomnetwerken maakt, heeft veel last van concurrentie van onder meer Nokia en Huawei en lagere investeringen door klanten.

Ericsson schrapt 3000 banen in Zweden
Ericsson schrapt 3000 banen in Zweden (Foto: BuzzT)

'Scholen doen te weinig aan privacy'

Nog lang niet alle scholen hebben de beveiliging van persoonsgegevens van leerlingen op orde, waarschuwt Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ICT.

Als zij straks niet voldoen aan nieuwe strengere Europese wetgeving kunnen ze hoge boetes tegemoet zien. Die nieuwe regels gaan vanaf mei 2018 gelden.

"Het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens is niet zomaar een wettelijke verplichting waaraan scholen moeten voldoen, privacy is ook een mensenrecht waarvan we het belangrijk vinden dat het wordt geëerbiedigd", zegt Job Vos, privacy-expert bij Kennisnet.

De organisatie begint deze maand, samen met de PO-Raad en de VO-raad, een onderwijscampagne om scholen hiervan bewust te maken.

'Scholen doen te weinig aan privacy'
'Scholen doen te weinig aan privacy' (Foto: BuzzT)

Politierapport zaak Kim Kardashian op straat

Nog geen dag na de gewapende overval op Kim Kardashian, heeft TMZ de hand weten te leggen op het politierapport van het misdrijf. De site citeert uitgebreid uit de documenten.

Kim verklaarde tegenover de politie dat ze vreesde voor haar leven en bang was slachtoffer te worden van een seksueel misdrijf. Communicatie met de daders was niet mogelijk; de vijf overvallers leken geen Engels te spreken. De realityster werd tijdens de overval hardhandig opgesloten in de badkamer. Een vriendin die op een andere verdieping van het huis verbleef, sloot zichzelf op in haar eigen badkamer en belde Kims bodyguard en haar zus Kourtney. De lijfwacht kwam aan twee minuten nadat de criminelen waren vertrokken.

Intussen is duidelijk dat de overvallers er vandoor gingen met ongeveer 10 miljoen euro aan juwelen, waaronder de peperdure ring die Kim onlangs van echtgenoot Kanye West kreeg. De waarde van dat sieraad zou rond de 4 miljoen liggen.

Politierapport zaak Kim Kardashian op straat
Politierapport zaak Kim Kardashian op straat (Foto: BuzzE)

Onvrede bij patiŰnten over gesprek met arts

Veel patiënten hebben niet het gevoel dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder ruim 4600 mensen.

In totaal vier op de tien patiënten hebben geen goed gevoel over het gesprek. Patiënten geven aan dat artsen vaak wel meerdere behandelopties voorleggen, maar vijftien op de honderd patiënten voelen zich te weinig betrokken bij de uiteindelijke beslissing over hun behandeling.

De Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten beginnen daarom samen met Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) de campagne 'Betere Zorg begint met een goed gesprek'. Het doel is om artsen en patiënten nog bewuster te maken van het belang van samen beslissen over de meest geschikte behandeling.

Eenrichtingsverkeer
"Het is nog te vaak een eenrichtingsverkeer in de communicatie tussen arts en patiënt. Juist de situatie van de patiënt is van belang om samen een goede beslissing te kunnen nemen", zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie

Volgens Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten en cardioloog, moet de campagne bijdragen aan een grotere bewustwording bij artsen én patiënten. Daarbij gaat het om het besef dat de medische kennis van de arts en de persoonlijke context van de patiënt even belangrijk zijn om samen tot een goede beslissing te komen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) geeft dinsdagmiddag samen met schrijver Bart Chabot, die ambassadeur is van de campagne, het startsein met een oproep aan alle patiënten, artsen en ziekenhuizen om mee te doen.

Onvrede bij patiënten over gesprek met arts
Onvrede bij patiënten over gesprek met arts (Foto: ANP)

'Openhouden Borssele kan half miljard kosten'

Bij gelijke of dalende stroomprijzen kunnen de verliezen van de noodlijdende kerncentrale Borssele oplopen tot een half miljard euro. Dat stelt adviesbureau Spring Associates, dat er in opdracht van de milieuorganisaties Greenpeace en Wise onderzoek naar deed.

Alleen bij een verdubbeling van de stroomprijzen de komende tien jaar is het lonend om nog meer geld in de centrale te steken. Volgens het adviesbureau is de beste optie om de kerncentrale nu te sluiten en pas veel later te slopen. Nu is er een tekort van 250 miljoen euro om de centrale te ontmantelen. Door de centrale uit gebruik te nemen lopen de verliezen in ieder geval niet verder op. Het adviesbureau wijst erop dat bij de Kerncentrale Dodewaard ook gekozen is voor de optie sluiten en de kosten voor ontmanteling op de lange baan te schuiven.

"De jaarlijkse kosten van sluiting zijn beperkt, de ontmanteling kan goed worden voorbereid en de veiligheid is niet in het geding", aldus Spring Associates. Om Borssele draaiend te houden is volgens het bureau vermoedelijk een investering nodig van 200 tot 350 miljoen euro.

Moederbedrijf Delta heeft aandeelhouders (provincie Zeeland en een aantal gemeenten) en Rijksoverheid gevraagd om financiële steun om de verwachte operationele verliezen van de komende jaren te kunnen opvangen.

'Openhouden Borssele kan half miljard kosten'
'Openhouden Borssele kan half miljard kosten' (Foto: ANP)

Een nachtje alleen in Yomawari

Uitgever NIS America heeft een trailer uitgebracht van Yomawari: Night Alone. Het spel komt later deze maand uit.

Je speelt een klein meisje dat haar hond kwijt is geraakt toen ze hem uitliet. Haar zus is gaan zoeken, maar beiden zijn niet meer terug gekomen. Dapper als je bent ga je ze zoeken, maar ja, alleen, in het donker, in een typisch Japans dorpje, dat is vragen om monsters. Een probleem is dat je geen wapens hebt, alleen een zaklamp. Sommige spoken zijn alleen te zien als je op ze schijnt, anderen worden er juist door aangetrokken. Je moet de spoken te slim af zijn door je te verschuilen in perkjes, om een blokje om te lopen, of simpelweg harder te lopen dan zij. Ondertussen moet je nog op zoek naar sporen van je hond en zus om ze te vinden.

Yomawari: Night Alone komt 28 oktober uit op PlayStation Vita en pc.

Suri Cruise (10) mist geen debat

De tienjarige dochter van Katie Holmes is er vroeg bij als het om politieke interesse gaat. De actrice en Suri kijken samen naar de speeches en debatten van Hillary Clinton.

"Ik vind het geweldig dat mijn dochter een vrouw ziet staan die het goed doet, die duidelijk en bedachtzaam is in haar antwoorden en in haar passie over wat ze wil doen met dit land", aldus Katie tegenover People. "Het is heel goed voor een tienjarige om dat beeld in haar hoofd te hebben."

De Ray Donovan-actrice benadrukt dat ze Clinton niet alleen steunt omdat de Democratische presidentskandidaat een vrouw is. "Natuurlijk zou het veel betekenen om de eerste vrouw in het Witte Huis te hebben. Maar wat belangrijk is: ze is heel erg geschikt voor de baan. Ik geloof in haar, ik voel haar aan. Ik heb het gevoel dat er voor ons land gezorgd wordt met haar als president."

Katie scheidde in 2012 van Suri's vader Tom Cruise. Volgens verschillende berichten heeft de acteur zijn jongste dochter al een flinke tijd niet gezien. US Weekly schreef deze zomer dat de twee al drie jaar geen contact meer hebben, omdat het meisje door haar moeder niet volgens de leer van Scientology wordt opgevoed.

Suri Cruise (10) mist geen debat
Suri Cruise (10) mist geen debat (Foto: BuzzE)

Kanye zegt concerten af om bij Kim te zijn

De twee optredens die Kanye West later deze week zou geven, zijn uitgesteld naar december. Concertpromotor Live Nation geeft "familiezorgen" op als reden.

Kanye was zondagavond (lokale tijd) halverwege een optreden toen hij hoorde dat zijn vrouw Kim Kardashian in Parijs onder dreiging van wapens was overvallen. De rapper staakte het concert meteen. Het echtpaar werd maandag herenigd in New York. Ook hun twee kinderen, North van drie en de negen maanden oude Saint, zouden bij hen zijn.

Een bron van People vertelde maandag dat Kanye de dag "een van de moeilijkste van zijn leven" noemt. De muzikant zou zich enorm hulpeloos voelen. "En dat is hij niet gewend. Dit is een persoon die altijd 'in control' is. Maar hij realiseert zich dat hij haar kwijt had kunnen raken, en dat er niets was geweest dat hij had kunnen doen."

Volgens de insider is 'Yeezy' al bezig met het uitbreiden van de security van de familie. Niet alleen Kim, maar ook de kids zouden beter beveiligd moeten worden. "Hij is hier enorm van geschrokken, en beseft nu dat ze doelwitten zijn."

Kanye zegt concerten af om bij Kim te zijn
Kanye zegt concerten af om bij Kim te zijn (Foto: BuzzE)

Tekenen en schrijven op WhatsApp-foto

WhatsApp-gebruikers kunnen hun foto's en video's voortaan verfraaien. Ze kunnen er bijvoorbeeld op schrijven en tekenen. Ook kunnen ze emoji's toevoegen. Het is vanaf maandag beschikbaar op Android-telefoons. Later wordt het ook uitgerold naar iPhone.

WhatsApp heeft de instellingen voor het maken van foto's ook aangepast. Zo ondersteunt de app de cameraflits. Het is de bedoeling dat gebruikers zo scherpere selfies kunnen maken. Wie een filmpje opneemt, kan simpel inzoomen en uitzoomen en wisselen tussen de voor- en achtercamera.

Tekenen en schrijven op WhatsApp-foto
Tekenen en schrijven op WhatsApp-foto (Foto: BuzzT)

Masturberende jattende postbode op non-actief

PostNL is niet blij met Viktor Frölke. De 49-jarige Amsterdamse postbode heeft een dagboek gepubliceerd waarin hij schrijft dat hij de krant Le Monde voor het Franse Consulaat af en toe mee naar huis nam. Ook werden te grote pakjes verkreukeld door brievenbussen gepropt en als dat niet lukte, dan ging er wel eens post in de papierpak. Bovendien kon Frölke zich soms niet inhouden na het bezorgen van een pakje aan een 'sexetary' en sloeg dan in het depot de hand aan zichzelf.

"Viktor, we hebben je boek gelezen. Van pagina 1 tot pagina 350", zei de afdeling Human Resources vorige week. En daarin overtreed je onze businessprincipes, werd eraan toegevoegd. Frölke komt vooralsnog wel goed weg want terwijl het postbedrijf het waarheidsgehalte van zijn 'Dagboek van een Postbode' vast probeert te stellen, krijgt hij nog wel doorbetaald.

Maar die waarheidsvinding is volgend de brievenbezorger onzin. "Als rechtgeaard romancier en beroepsfantast kan ik uiteraard glashard volhouden dat ik alles uit mijn duim heb gezogen, maar dat is niet zo. Het zou ook een laffe verdediging zijn. Wie geen zin heeft in de waarheid, moet geen dagboek schrijven." Frölke stelt dat hij gewoon het echte leven van een postbode beschrijft, en suggereert dat hij niet de enige is. "Je ziet dingen die niet door de beugel kunnen", zegt de gleufgast tegen Het Parool.

Frölke beschrijft tegenover de krant een wereld van romantici, of zo u wilt wannabees, die zoals bijvoorbeeld hijzelf schrijven, of zoals collega's de dj uithangen, maar ondertussen voor het brood op de plank bij PostNL werken. Het is onduidelijk of enkel dit soort types er bij de post met de pet naar gooien.

Vroeger was Frölke journalist, maar de hoer uithangen om de lezer te plezieren is volgens hem slecht voor het schrijverschap. "Ik wilde iets doen waardoor mijn intellectuele vermogens zo weinig mogelijk worden belast. Dus kwam ik bij de simpele baantjes uit. En guess what? Die betalen geen drol."

Omdat er naast brood op de plank ook alimentatie in het laatje van een of andere ex moet, volstond geen drol helaas niet, en besloot Frölke zijn dagboek uit te geven. Dat zou geen vooropgezet plan zijn geweest, of wellicht stiekem toch wel, want dat gesprek met Human Resources zag de aanstormend auteur al een jaartje of twee aankomen.

Nu wil hij eigenlijk een andere pet op. Als PostNL hem ontslaat, wil Frölke politieagent worden. "Ik beloof alvast dat ik op het bureau niet zal masturberen", zegt de vermoedelijk spoedig voormalige postbezorger alvast toe.

Koeien minder vaak de wei in

Nederlandse koeien staan steeds minder vaak in de wei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liep vorig jaar 65 procent van de melkkoeien een gedeelte van het jaar buiten. Dat was een jaar eerder nog 69 procent. Daarbij viel op dat koeien in veenweidegebieden in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland, het vaakst buiten komen.

Volgens het CBS nam het aantal melkkoeien in de periode van 1 april 2014 tot 1 april 2015 met 50.000 toe. Het aantal koeien in de wei daalde in die periode met ruim 30.000. Het aantal bedrijven dat koeien de wei in stuurt liep terug van 78 naar 76 procent.

Volgens het statistiekbureau is de weidegang van koeien naar mate het bedrijf groter is lastiger in te passen in de bedrijfsvoering. Bij bedrijven van minstens 160 koeien laat 39 procent de koeien buiten grazen en laat één op de tien boeren een deel van de koeien het gras onder de hoeven voelen.

Drie op de tien
De 'mengvorm' waarbij een gedeelte van de koeien de wei in mag, gebeurt vooral bij grotere bedrijven. Daardoor komen door de bank genomen drie op de tien koeien buiten.

Volgens Milieudefensie laten de CBS-cijfers zien dat de sector het niet zonder wettelijke verplichting voor elkaar krijgt om koeien in de wei te houden. ,,Hopelijk komt er nu eindelijk een meerderheid in de Tweede Kamer om weidegang verplicht te stellen, het is vijf voor twaalf", reageerde Bart van Opzeeland van de milieuorganisatie.

Koeien minder vaak de wei in
Koeien minder vaak de wei in (Foto: ANP)

Kamp wil meer groene stroom uit mest

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil dat meer melkveehouders de mest op hun bedrijf gaan omzetten in energie. Hij trekt volgend jaar 150 miljoen euro uit om er snel tweehonderd installaties, de zogeheten monovergisters, bij te krijgen die hiervoor kunnen zorgen.

De minister maakt dat dinsdag bekend bij de ingebruikname van een monovergister in het Friese Hinnaard. Kamp ziet veel voordelen aan het omzetten van mest in groene stroom en energie. "Een gemiddelde vergister biedt voldoende gas en elektriciteit voor ongeveer veertig huishoudens en levert daarmee een bijdrage aan het doel om in 2020 14 procent hernieuwbare energie te realiseren."

FrieslandCampina, waar meer dan 70 procent van de Nederlandse melkveehouders wordt verwerkt, is bereid de groene stroom en het gas dat op deze manier wordt opgewekt, af te nemen.

Kamp wil meer groene stroom uit mest
Kamp wil meer groene stroom uit mest (Foto: ANP)

Oogst tarwe fors afgenomen

De oogst van tarwe in Nederland is dit jaar met 20 procent gedaald als gevolg van een daling van het landbouwoppervlakte en een lagere opbrengst per hectare. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De oogst van tarwe bedroeg ruim 1 miljard kilo. De totale teeltoppervlakte daalde met 10 procent en ook de opbrengt per hectare viel gemiddeld een tiende lager uit. De opbrengst per hectare kwam daarmee uit op 8,2 ton. Tarwe wordt onder meer verwerkt in brood, bloem en meel.

Het CBS meldde verder dat de gerstoogst met 3 procent is gestegen naar 237 miljoen kilo. De oogst van snijmaïs daalde met 10 procent tot 7,2 miljard kilo.

Oogst tarwe fors afgenomen
Oogst tarwe fors afgenomen (Foto: ANP)

Grote brand op bedrijventerrein Uden

In het Brabantse Uden woedt in de nacht van maandag op dinsdag een uitslaande brand op bedrijventerrein Loopkant-Liessent. De brand brak rond kwart voor één uit. Op Twitter melden bewoners dat er grote donkere rookwolken boven Uden te zien zijn, met veel stankoverlast als gevolg. Korpsen uit de gehele regio zijn opgeroepen om de lokale brandweer te assisteren.

Het pand aan de Liessentstraat, waar de brand wordt, staat te koop. Eerder zat er een groenteverwerker, een brandweerwoordvoerder laat weten dat de brandweer niet precies weet wat voor bedrijf momenteel in het fabriekspand zit.

Update 07:20 uur:
Volgens de politie van Den Bosch heeft de brandweer de brand intussen onder controle en laat deze gecontroleerd uitbranden. Volgens eerste metingen komen er geen gevaarlijke stoffen vrij, maar omwonenden wordt toch aangeraden om vanwege de stank ramen en deuren gesloten te houden.

In het pand zat tot 2014 een groenteverwerker maar deze is in 2014 vertrokken. Het pand stond te koop maar er lagen wel kerstspullen opgeslagen.

Brand bij kunststoffabriek Breukelen

In Breukelen woedt dinsdagochtend een zeer grote brand bij kunststofverwerker Blok Plastic. Het gehele pand moet als verloren worden beschouwd. De brand dreigt zich uit te breiden naar een naburig pand waar gasflessen staan, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Elf bewoners van bedrijfswoningen op het terrein worden opgevangen door de gemeente. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De brand brak rond kwart voor vier uit. Het pand ligt tussen het kanaal en de spoorlijn in. Zwarte rookwolken trekken over het gebied richting spoorlijn Utrecht-Amsterdam en snelweg A2.

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Het was gisteren een heel aardige dag. Zo af en toe een bui maar het was eem deel van de dag ook mooi zonnig. De afgelopen nacht was het droog. In het zuiden is laaghangende bewolking ontstaan wat op sommige plaatsen ook mist op kan leveren. Deze trekt gelukkig in de loop van de ochtend weg. In de rest van het land komt de zon al snel tevoorschijn en in de middag is het overal zonnig. Het blijft ook overal droog met een middagtemperatuur van zo'n 16 graden. De wind is matig in het binnenland tot krachtig aan zee.

De komende dagen zal hieraan ook weinig veranderen. We krijgen vrij veel zon en het zal meestal droog zijn.

Zon op 07:45
Zon onder 19:14
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Blind_Guardian is op reis in Rusland geweest en maakte voor ons een reportage. Vandaag deel 3: Peterhof in St. Petersburg (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian is op reis in Rusland geweest en maakte voor ons een reportage. Vandaag deel 3: Peterhof in St. Petersburg (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1134 Zuid-west Nederland en Vlaanderen wordt getroffen door een stormvloed.
1582 Paus Gregorius XIII voert de gregoriaanse kalender in. In Italië, Polen, Portugal en Spanje wordt daarom 4 oktober direct gevolgd door 15 oktober. Andere landen volgen pas (veel) later (Griekenland pas in 1924).
1883 De Oriënt-Express rijdt voor het eerst.
1957 Lancering Spoetnik I; begin van de space race.
1980 In de Golf van Alaska breekt aan boord van het cruiseschip ms. 'Prinsendam' (1972) van de Holland-Amerika Lijn brand uit, die niet meer te beheersen is. Alleen via ouderwetse morse-signalen bereikt het SOS andere schepen, de kustwacht en zelfs Nieuw-Zeeland. Iedereen wordt gered uit de reddingssloepen tijdens de grootste reddingsoperatie op volle zee in de geschiedenis.
1992 De Bijlmerramp: Een El Al-Boeing 747-vrachtvliegtuig stort neer op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer
1991 In het Rijksdaggebouw in Berlijn komt het Duitse parlement voor het eerst in 57 jaar weer samen. Het gaat om 520 leden van de Bondsdag en 144 leden van de Oost-Duitse Volkskammer.

Geurtjes en fel licht houden dieren van spoor

Om dieren weg te houden bij de spoorrails probeert ProRail allerlei nieuwe technieken uit. Zo worden geurzuilen en zwanenlinten ingezet. Die hebben sinds begin dit jaar hun nut bewezen naast traditionele afscherming door sloten, houtwallen en hekken. Het leidt tot minder aanrijdingen en andere incidenten met dieren, meldt de spoorbeheerder op Dierendag.

De omgeving van het spoor is vaak beschut, groen en vrij rustig waardoor dieren er graag komen. De geurzuilen met de stof tupoleum, dat lijkt op een brandlucht, schrikken het wild af. Het helpt ook tegen konijnen die de spoorbaan ondergraven.

Palen met linten vormen een duidelijk zichtbare barrière in de lucht. De zogenoemde zwanenlinten voorkomen dat vogels opstijgen in de richting van de rails en daar botsen tegen een trein of de bovenleiding.

"We manipuleren ze in hun gedrag en dat blijkt te werken", aldus de organisatie die spreekt van een win-winsituatie. Zowel voor dieren als voor reizigers want treinen kunnen vaker gewoon doorrijden. Een andere innovatieve methode die wordt ingezet zijn felle lichtsignalen die van een afstand aan- en uitgezet kunnen worden.

Geurtjes en fel licht houden dieren van spoor
Geurtjes en fel licht houden dieren van spoor (Foto: ANP)

'385 miljoen kinderen leven in armoede'

Wereldwijd leven bijna 385 miljoen kinderen in extreme armoede. Met name kinderen in Afrika en Zuid-Azië worden zwaar getroffen, zo stelt Unicef in een rapport dat dinsdag in New York is gepresenteerd.

De situatie in 89 landen werd bekeken. Bijna 20 procent van de kinderen woonde in 2013 in huishoudens die 1,70 euro per persoon per dag te besteden hebben. Vooral in India zijn de problemen groot, aldus de onderzoekers.

Unicef: 385 miljoen kinderen leven in armoede
Unicef: 385 miljoen kinderen leven in armoede (Foto: ANP)

Leider Moslimbroederschap doodgeschoten

 De Egyptische autoriteiten hebben een leider van de Moslimbroederschap doodgeschoten. Het gaat om Mohamed Kamal. Ook een ander lid van de organisatie is gedood, meldt het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Kamal zou de gewapende tak hebben geleid.

De Moslimbroederschap wordt door het bewind van president Abdel Fattah al-Sisi gezien als een terreurbeweging, al claimt de organisatie zelf vredelievend te zijn.

Kamal verdween maandag, aldus de Moslimbroerderschap. Eerder was hij -bij afwezigheid- veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Leider Moslimbroederschap doodgeschoten
Leider Moslimbroederschap doodgeschoten (Foto: ANP)

Tong80 zijn voetbaltraining in de jaren 80

Jack Schreuders en ik speelden vanaf de jeugd samen bij NIVO Sparta. Paar keer kampioen geworden. Met René Rensen, Waldy Pronk, Bas van Brakel, Bas van der Voorn, Herman van Beurden en de muziekzaak Eric Vos. Nog zonder collega DJ Edwin van Zelst. Die kon niet voetballen. Ook niet met de Boemel. Daar kon ie het gaatje van de singels wel vinden. Zoals veel Bommelse adolescenten. De Buik van Henk staat er nog van te bollen. Bij de senioren scheidden onze wegen op zaterdag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.