CD: Vola - Inmazes

Voor een nieuw portie progressieve metal gaan we dit keer naar Denemarken. De band Vola komt ook uit het land dat Mercyful Fate/King Diamond en Volbeat voortbracht. De Denen zijn wel weer aan een nieuwe goede internationale act toe. Kan Vola die rol invullen?

Vola is een kwartet uit Kopenhagen dat sinds 2011 bestaat. Er werden wat demo’s opgenomen en daarna uiteindelijk dit volwaardige album. De band bracht het vorig jaar al eens digitaal in eigen beheer uit, wat ze een platencontract opleverde. Zodoende ligt Inmazes nu officieel in de winkels. De bio liegt er zeker niet om: ‘A musical journey into the mind in pursuit of happiness, set to a mix of 70’s progressive rock, modern day electronica, industrial and extreme metal, topped off with clear, beautiful vocal lines…’.

Volgens eigen zeggen is de band de afgelopen jaren gaan experimenteren met elektronica, polyritmen, en zeven snaren op gitaren. Van grote invloed zijn acts als Opeth, Porcupine Tree en Meshuggah. Zeker de als kanonslagen klinkende zware riffs doen heel erg aan die laatste band denken. Soms, wel heel erg, maar goed plagiaat bestaat natuurlijk ook. En zeker als het om de track ‘A Stare Without Eyes’ gaat, laten de heren horen hoe goed ze de invloeden tot een eigen sound verwerken. Het nummer bevat veel melodie, maar ook harde breaks. De cleane zang is zeer sterk, de zanglijnen zijn melodieus, en de keyboardpartijen uiterst sfeervol. Martin Werner is verantwoordelijk voor dat laatste, en die verdient toch wel lof voor wat hij op deze cd neerzet. Neem bijvoorbeeld songs als ‘Emily’ en ‘Feed the Creature’, waarbij grote gedeelten alleen bestaan uit zang en sequencers. Ook zou ‘Your Mind is a Helpless Dreamer’ een wat minder sterk refrein hebben, indien Werner geen toetsten had bediend.

Het afsluitende ‘Inmazes’ is ook een juweeltje van de cd. Het is met zevenenhalve minuut het langste nummer. Het nummer begint wat onheilspellend met een orgeltje en een zware riff, om vervolgens over te gaan in haast een zweverige popsong en weer te eindigen met een soort van ‘wall of sound’. Wat betreft de sound in zijn algemeenheid had de productie wel wat zwaarder gemogen, of op zijn minst de drumpartijen iets harder gemixt. Dit dan voor de volgende keer, voor nu moeten we het met dit debuut doen.

Vola mag zeker een aanwinst voor de progressieve metal worden genoemd. Pakkende melodieën omlijst met agressieve riffs, ijzersterk toetsenwerk en goede cleane zang, is hoe de muziek op Inmazes valt samen te vatten. Een prima debuut dat zeer zeker naar meer smaakt.