'Effect bezuinigingen wordt helemaal niet gemeten'

De regering heeft onvoldoende zicht op de gevolgen van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Het is vaak onduidelijk of de geplande opbrengst wordt behaald en ook economische en maatschappelijke gevolgen zijn lang niet altijd duidelijk. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport.

De Rekenkamer bekeek in totaal 512 maatregelen uit de kabinetten Balkenende IV (CDA/PvdA/CU), Rutte I (VVD/CDA gedoogd door PVV) en Rutte II (VVD/PvdA) die samen 50,4 miljard bezuinigingen vormen. Kees Vendrik, voormalig GroenLinks-kamerlid en nu lid van de Rekenkamer, laat in een toelichting weten dat we bij een groot deel van die maatregelen niet weten of het gewenste resultaat is bereikt, en dus ook niet of de gepleegde inzet wel in verhouding staat tot de opbrengst. Van de onderzochte maatregelen zijn er 26 overigens nooit uitgevoerd.

De Rekenkamer noemt het 'aannemelijk' dat de bezuinigingsmaatregelen de overheidsfinanciën positief hebben beïnvloed, maar het is dus niet duidelijk hoe veel. Vendrik roept het kabinet op om alsnog onderzoek te doen naar die effecten, en ook naar de maatschappelijke en economische gevolgen, en dat ook in de toekomst te blijven doen. Eerder schatte het Centraal Plan Bureau bijvoorbeeld in dat het bezuinigingsbeleid zo'n 5% aan economische groei heeft gekost.

Waarschijnlijk blijft het bij deze oproep. Eerdere onderzoeken naar de effecten van bezuinigingen vonden in de Tweede Kamer maar weinig gehoor, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet in een reactie op dit rapport ook nog geen concrete toezeggingen.