Eredivisie mogelijk op de schop

In Zeist worden deze week gesprekken gevoerd over verbeterpunten van de Eredivisie, Jupiler League en KNVB Beker. Er gaat mogelijk het een en andere veranderen. Marketeer Chris Woerts geeft in zijn plan 'Je toekomst bepaal je zelf' enkele aanbevelingen. De KNVB vroeg hem om na te denken over een nieuwe competitie-opzet.

De Eredivisie zou volgens Woerts teruggebracht moeten worden van achttien naar zestien clubs, waarbij twee clubs direct degraderen. De play-offs op een Europees ticket worden afgeschaft en de competitie begint pas op 1 september, als de transferperiode al afgelopen is. Tijdens de eerste seizoenshelft zal er ook gespeeld moeten worden tijdens Kerst en Nieuwjaar. Vervolgens is er een winterstop en de tweede seizoenshelft zal op 1 febuari worden aangevangen.

Ook pleit Woerts dat alle clubs op dezelfde ondergrond moeten spelen, of allemaal op kunstgras of allemaal op natuurgras. Daarnaast moeten alle Eredivisie-clubs een stadion hebben met een capacitiet van minimaal 10.000, waarbij gepromoveerde clubs een jaar krijgen om het stadion waar nodig aan te passen.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal, die traditioneel in de Amsterdam ArenA wordt afgewerkt, moet volgens Woerts in het buitenland gespeeld worden. Als daarvoor geen geschikte locatie wordt gevonden, dan zal de wedstrijd in het stadion van de landskampioen worden afgewerkt.