EK88: Sovjet-Unie tegenstander Oranje na overwinning op Italië

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Italië was met hun frisse en aanvallende spel de verrassing van het EK in West-Duitsland. In de halve finale mocht die ploeg, die zich eigenlijk vooral voorbereidt op het WK in 1990 in eigen land, het opnemen tegen de Sovjet-Unie. Die wisten de poule met daarin onder andere Nederland te winnen met stug defensief voetbal. Het wedstrijdbeeld leek dus vooraf bepaald.

Maar zoals we al eerder beschreven konden de Sovjets bogen op goede scouts die het spel van de Italianen fileerden en een perfect tactisch plan opstelden. "Ze zijn zwak wanneer ze zeer kort gedenkt worden", zo vertelde Sovjet-coach Lobanovski over zijn strijdplan.

Met die tactiek in de hand van de Sovjets kregen de toeschouwers een totaal andere wedstrijd dan verwacht, niet de Italianen drukten naar voren maar de Sovjet-Unie. De Zuid-Europese ploeg kwam totaal niet toe aan hun zo geroemde snelle combinatiespel door de pressing van hun tegenstander. De 50.000 Italiaanse fans die naar Stuttgart afgereisd waren om hun ploeg te steunen werden stiller en stiller op de volle tribunes.

 De Sovjet-Unie zal het in de finale wederom tegen Oranje op gaan nemen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De Sovjet-Unie zal het in de finale wederom tegen Oranje op gaan nemen (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

De Sovjet-Unie kon het veldoverwicht echter niet omzetten in kansen, vaak smoorde hun aanval nog voor het strafschopgebied. De tweede helft bracht de verlossing voor de Russen, in drie minuten tijd werd de wedstrijd beslist met twee doelpunten van de Sovjets.

In de 60ste minuut frommelden de Oost-Europeanen zich door de Italiaanse defensie waarna Genadi Litovshenko in tweede instantie de bal voorbij Walter Zenga wist te schuiven. De 63ste minuut was het de beurt aan Oleg Protassov die de bal op aangeven van Alexander Zavarov in het Italiaanse doel trapte.

De Italiaanse spits Gianluca Vialli nam het verlies sportief op en roemde de tegenstander. "Het is geen schande om te verliezen van wellicht de beste ploeg van de wereld", aldus de spits van Sampdoria. Ook bij de Sovjets was men in tegenstelling tot de vorige wedstrijd mild. "Het resultaat van een wedstrijd hangt vaak van kleinigheden af. Los van de uitslag kan ik mijn spelers vandaag feliciteren met een goede wedstrijd", zo vertelde Lobanovski die deze keer wel de pers te woord wilde staan.

In de finale zal de Sovjet-Unie het zaterdagmiddag opnemen tegen het Nederlands elftal dat gisteren van West-Duitsland won. In de poule wisten de Sovjets nog van Oranje te winnen.

De hoogtepunten uit de wedstrijd (Bron:YouTube/UEFA.tv)