Waterpolosters houden hoop op Spelen

Het Nederlandse vrouwenwaterpoloteam blijft hoop houden op alsnog een ticket voor de Olympische Spelen in Rio deze zomer. De waterpolosters slaagden er op zowel het EK in Belgrado als het OKT in Gouda niet in om zich te kwalificeren, maar zijn wel de eerste reserve voor als een team uitvalt. Die kans is nu groter dan ooit nu er gesproken wordt over een mogelijke Russische boycot van de Olympische Spelen.

International Vivian Sevenich heeft zelfs een operatie aan haar schouder, die morgen plaats zou vinden, uitgesteld. Sevenich gaf de voorkeur aan het afwachten van de ontwikkelingen omtrent de boycot, zodat ze alsnog in actie kan komen als het nodig is.

Bondscoach Arno Havenga schat de kans dat het tot een werkelijke boycot komt in op een paar procent, maar blijft hoop houden. "We willen het zekere voor het onzekere nemen. Als je tot een ingreep besluit en een paar dagen later hoort dat je via de zijdeur alsnog naar Rio mag, sla je je natuurlijk voor je kop."

"Vorige week heb ik me laten informeren door iemand van de Russische waterpolofederatie. En een paar dagen geleden heb ik een gesprek gehad met onze krachttrainer hoe we de zaken moeten aanpakken in het geval we halsoverkop alsnog naar Rio moeten afreizen. Het houdt je toch bezig", zei Havenga.

"We zijn uiteraard niet topfit. Fysiek zijn de meiden slechts op 70 procent van hun kunnen, schat ik. Hoe ze er mentaal voor staan, durf ik niet te zeggen. Eén ding weet ik wel: van druk zal geen enkele sprake zijn als we dit extraatje in de schoot gerworpen krijgen."

De waterpolosters zijn de eerste reserve voor de Spelen in Rio
De waterpolosters zijn de eerste reserve voor de Spelen in Rio