FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 juni 2016

Will Smith: oplichterij Hollywood voorbij

De tijd dat Hollywood weg kwam met list en bedrog, is volgens Will Smith voorbij. Page Six was bij een paneldiscussie met de Men in Black-acteur in Cannes en hij zei daar dat slechte films tien minuten na de première al hebben afgedaan bij het grote publiek.

"In de jaren tachtig was je een halve week verder voordat iedereen wist dat je een flutfilm had gemaakt. Tegenwoordig stappen mensen na tien minuten de zaal uit en gaan ze op zoek naar een Vin Diesel-film. De tijd dat Hollywood mensen voor de gek kon houden, is echt wel voorbij. Tegenwoordig ga je meteen met de billen bloot en dan ook nog eens voor een wereldwijd publiek."

Wat Smith betreft is niet alleen Hollywood veranderd, ook de acteur zelf staat anders in het leven. "Als ik een script onder mijn neus gedrukt krijg, vraag ik mezelf niet meer af of ik er bakken met geld mee kan verdienen. Ik wil nu weten of ik met zo'n film het leven van mensen kan veranderen."

Will Smith: oplichterij Hollywood voorbij
Will Smith: oplichterij Hollywood voorbij (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem wil sterkere rol Britten in EU

Het Verenigd Koninkrijk zou een sterkere rol moeten gaan spelen in de Europese Unie, als de Britten op hun referendum donderdag kiezen om in de EU te blijven. Die oproep deed minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselboem dinsdag op een conferentie in Berlijn.

De bewindsman denkt dat het goed zou zijn als de Britten wat meer de kar gaan trekken. Groot-Brittannië is immers niet het enige land waar kritiek en scepsis leeft ten aanzien van Brussel 'Populistische partijen, zowel rechtse als linkse, winnen terrein', stelde Dijsselbloem. Hij erkende daarbij dat de EU nu gebreken kent. Die zijn volgens hem allen geen reden om uit de EU te stappen, maar juist een reden om de EU beter te maken.

Dijsselbloem wil sterkere rol Britten in EU
Dijsselbloem wil sterkere rol Britten in EU (Foto: ANP)

Videostreaming in de trein

Duitse intercity's gaan zelf videostreaming aanbieden, via de ondemanddienst Maxdome. De servers zitten in de trein zelf, zodat reizigers geen dataverbinding hoeven te gebruiken om films en series te bekijken.

De dienst is vanaf eind dit jaar beschikbaar, meldde Deutsche Bahn dinsdag. Klanten kunnen ongeveer duizend comedy's, actiefilms en animatieseries zien. Reizigers zonder abonnement kunnen genieten van ongeveer vijftig films en series op hun laptop, smartphone of tablet.

Videostreaming in de trein
Videostreaming in de trein (Foto: BuzzT)

OM doet DNA-onderzoek in zaak containerbaby

In een nieuwe poging de ouders van de zogenoemde containerbaby uit Amsterdam te achterhalen, laat het Openbaar Ministerie (OM) een DNA-verwantschapsonderzoek doen. Het is nog altijd niet bekend waar het meisje, dat in oktober 2014 werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer, vandaan komt.

Het Nederlands Forenisch Instituut (NFI) gaat aan de hand van het DNA-profiel van de baby in de DNA-databank voor strafzaken zoeken naar biologische verwanten. Dit onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden.

Eerder weigerde het RIVM informatie te verstrekken die mogelijk kan helpen bij het achterhalen van de herkomst van het kindje. Het ging hierbij specifiek om de hielprik dat het meisje had gekregen. Volgens het RIVM kwam hierbij het medisch beroepsgeheim in het gedrang.

OM doet DNA-onderzoek in zaak containerbaby
OM doet DNA-onderzoek in zaak containerbaby (Foto: ANP)

Merkel: meer uitgeven aan defensie

Duitsland moet aanzienlijk meer gaan uitgeven aan defensie om externe dreigingen het hoofd te kunnen bieden. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag gezegd.

Volgens Merkel is de Europese Unie in zijn huidige staat niet in staat zich te verdedigen tegen dreigingen van buitenaf. De lidstaten kunnen niet blijven vertrouwen op de vriendschap met de Verenigde Staten, aldus de bondskanselier. "Het is duidelijk dat een land als Duitsland, dat momenteel zo'n 1,2 procent van het bruto nationaal product aan defensie uitgeeft, en een land als de VS, dat 3,4 vier procent van het bnp uitgeeft, naar elkaar toe moeten groeien."

De NAVO schrijft voor dat aangesloten landen twee procent van het bnp aan defensie dienen uit te geven. Maar weinig Europese landen halen die doelstelling.

Merkel: meer uitgeven aan defensie
Merkel: meer uitgeven aan defensie (Foto: ANP)

'Trump verkrachtte 13-jarige'

Donalds Trump lijkt er een hoofdpijndossier erbij te hebben. Een dame, met de schuilnaam Jane Doe, heeft de presidentskandidaat ervan beschuldigd haar herhaaldelijk verkracht te hebben toen ze 13 jaar oud was. De voorvallen zouden zich 20 jaar geleden hebben voorgedaan. Ze is een rechtszaak tegen de puissant rijke Amerikaan begonnen.

Volgens de aanklager zouden er tijdens feestjes in het sjieke appartement op de Upper East Side in New York van de veroordeelde zedendelinquent en miljardair Jeffrey Epstein minderjarige meisjes naar binnen zijn gelokt met de belofte van geld en een carrière als model. Een andere vrouw, die eveneens anoniem wil blijven, bevestigt dit beeld. Zij zou zijn ingehuurd om voor voldoende jong vlees te zorgen, om de dubieuze feestjes wat op te leuken.

Meneer Epstein werd in het verleden al schuldig bevonden aan het -tegen betaling- seksueel misbruiken van zo'n 40 minderjarige meisjes. Trump zou in die tijd met Epstein zijn omgegaan en regelmatig zijn feesten en partijen hebben bezocht. Ook zou hij, als we de aanklacht mogen geloven, hebben geweten dat zijn slachtoffer 13 jaar oud was.

Vandaag gaf Jane Doe enkele details weg bij de rechtbank. Trump zou haar op het bed hebben gebonden, waarna hij op haar los ging. Toen het meisje hem smeekte te stoppen, kreeg ze klappen in het gezicht en gilde Trump haar toe dat hij mocht doen wat hij wilde.

Naderhand zou Trump haar op het hart hebben gedrukt hier nooit over te praten, compleet met de bedreiging dat anders haar familie nog wel eens fysiek belaagd of zelfs vermoord zou kunnen worden. De balende Epstein zou haar naderhand ook hebben verkracht en schreeuwde dat niet Trump, maar hij haar maagdelijkheid had moeten ontnemen.

Uit angst heeft mevrouw Doe jarenlang haar mond gehouden. Nu Trump bijna de hele dag op tv te zien is voelde ze zich emotioneel zwaar belast en was het tijd om eindelijk actie te ondernemen. Ze eist 75.000 dollar aan smartengeld.

Trump reageerde behoorlijk Trumpiaans: hij noemt de beschuldigingen 'categorisch vals, walgelijk van het hoogste niveau, en duidelijk een manier om media-aandacht te krijgen. Wellicht is de aanklacht zelfs politiek gemotiveerd'.

Een ex-vrouw, waarmee Trump legaal mocht neuken, beschuldigt de zakenman zo ongeveer van hetzelfde. Ze zou drie jaar stelselmatig verkracht zijn door hem.

EK: Uitslag Kroatië - Spanje

Kroatië heeft in Groep D weten te winnen door een 2-1 overwinning op Spanje. Hierdoor ontlopen de Kroaten het zware deel van het schema en krijgt Spanje eerst een wedstrijd tegen Italië en vervolgens mogelijk een wedstrijd tegen Duitsland voor de kiezen. 

Het was even geleden, maar hij was er weer eens op dit EK, een goal in de eerste 10 minuten. Alvaro Morata werd weggestuurd, maar de Kroaten konden dit nog verdedigen. De bal kwam echter bij David Silva, die met een fantastische pass de kans gaf aan de Spanjaarden. Uiteindelijk kon de bal afgelegd worden op Morata voor een gemakkelijke 0-1. Nog geen minuut later was het Silva zelf die bijna afdrukte voor de 2-0, maar de Kroaten ontsnapten. De Kroaten kregen ook wel kansen na fouten in de Spaanse defensie. Eerst was er een schietkans voor Kalinic, even later schoot Rakitic op de onderkant van de lat na geblunder van David de Gea. 

Daarna bleef het Spanje dat voetballend sterker was en waren de Spanjaarden ook dreigend, maar tot grote kansen leidde dit niet. Het was Kroatië dat uiteindelijk vlak voor rust de 1-1 binnen kopte uit de eerste echte grote kans. Kalinic was de doelpuntenmaker die er voor zorgde dat de 1-1 op het bord kwam.

In de tweede helft een ander spelbeeld. De Kroaten zetten goed druk en waren gevaarlijk, waardoor Spanje er nog maar moeizaam uit kwam. De eerste grote kans kwam uit een omhaal van Pjaca. De bal ging echter naast het doel. Aan de andere kant kreeg halverwege de tweede helft Sergio Ramos een grote kopkans. Hij kopte echter ook naast. 

Even later kwam er toch een mogelijkheid voor Spanje. Een overtreding zorgde ervoor dat Sergio Ramos een strafschop mocht nemen. Ramos schoot echter tegen de keeper aan die wel erg ver buiten de goal kwam. Even later kwam er ook nog een grote kopkans voor invaller Aduriz, maar hij miste eigenlijk de bal. Toch viel er nog een goal, maar wel aan de andere kant. Ivan Perisic brak door aan de linkerkant en mocht in de korte hoek binnen schieten. Bijna was het nog 2-2 in de allerlaatste seconden door Spanje, maar de bal werd van de lijn gehaald. Het bleef 2-1 en Kroatië is dus groepswinnaar geworden.

Kroatië

2 - 1

Spanje

 45+1' Kalinic
 85' Perisic
   7' Morata
 
 Gele kaart: Rog, Vrsjalko, Srna, Perisic, (Kroatië),
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: (70) Ramos mist penalty
 
Opstelling:   Opstelling:
Subasic
Srna
Corluka
Jedvaj
Vrjsalko
Rog (Kovacic/81)
Badelj
Rakitic
Perisic (Kramaric/90 4)
Pjaca (Cop/90 2)
N. Kalinic
  De Gea
Juanfran
Pique
Ramos
J Alba
Silva
Busquets
Iniesta
Cesc (Thiago/84)
Nolito (Bruno/60)
Morata (Aduriz/67)

Hogenkamp uitgeschakeld in kwalificatie Wimbledon

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd de tweede ronde van het kwalificietoernooi van Wimbledon te halen. Ook voor Cindy Burger en Lesley Kerkhove was de eerste ronde het eindstation.

Tegen de Chinese Yafan Wang verloor Hogenkamp de eerste set met 3-6, waarna ze de tweede won met 6-4. In de derde set was ze vervolgens kansloos en ging met 0-6 ten onder. Door de nederlaag zal Hogenkamp flink zakken op wereldranglijst, vorig haalde ze namelijk nog de tweede ronde van het hoofdtoernooi. Nu bezet Hogenkamp nog de 137e positie.

Burger was kansloos tegen de als vierde geplaatste Servische Aleksandra Krunic: 1-6 en 1-6. Kerkhove verloor met 3-6 en 3-6 van de als zesde geplaatste Amerikaanse Lauren Davis.

Lawaaiprotest tegen gaswinning in Groningen

Een groep Groningers protesteert dinsdagavond met veel lawaai bij het provinciehuis in Groningen tegen gaswinning in hun provincie. Het protest is georganiseerd door de Coalitie Gasverzet Groningen. Dat is een samenwerking van bestaande actie- en belangengroepen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken overlegt dinsdagavond in het provinciehuis met bestuurders en maatschappelijke organisaties over de gaswinning in de provincie.

Lawaaiprotest tegen gaswinning in Groningen
Lawaaiprotest tegen gaswinning in Groningen (Foto: ANP)

Hockeysters kloppen ook de VS

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun derde duel in de Champions Trophy gewonnen. In Londen werden de Verenigde Staten met 4-1 geklopt.

In tegenstelling tot de eerste twee duels was Nederland nu niet voor een groot gedeelte afhankelijk van de strafcorner. Dit keer waren het allemaal velddoelpunten. Na het eerste kwartier stond Nederland met 2-0 voor na goals van Kitty van Male en Carlien Dirkse van de Heuvel. Beide keren zorgde Liedewij Welten voor de assist.

Later in de wedstrijd zorgde Welten, vorig jaar uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld, zelf voor de 3-1 en de 4-1.

Archeologen op drempel van het Heilige Graf

De plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten, zo wordt het Heilige Graf wel genoemd. Een team van archeologen en restaurateurs staat deze dagen klaar om de laatste aardse rustplaats van Jezus na zijn kruisiging binnen te gaan. De plek is in slechte staat nadat miljoenen pelgrims er in Jeruzalem zijn langs geweest.

De grot waarvan christelijke leiders en een aantal wetenschappers aannemen dat Jezus van Nazareth er na zijn dood omstreeks het jaar 30 werd neergelegd en na drie dagen herrees uit de dood, is twee eeuwen geleden voor het laatst gerestaureerd. Al die tijd heeft niemand meer een voet in de grot gezet.

Over de grot is later de Heilig Grafkerk gebouwd, die eveneens wordt gerestaureerd. De kerk stamt uit de eerste helft van de twaalfde eeuw.

Archeologen op drempel van het Heilige Graf
Archeologen op drempel van het Heilige Graf (Foto: ANP)

Bokser Korving naar halve finales OKT

Bokser Roy Korving heeft zich tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Baku geplaatst voor de halve finales van de klasse tot 91 kilogram. De Nederlander mepte Efetobor Apochi in de kwartfinales met overmacht terug naar Nigeria: 30-27, 30-27, 30-27.

In de halve finales staat Korving tegenover de bokser met vermoedelijk de gaafste naam van het hele toernooi: Cam Awesome. Hij sloeg de als tweede geplaatste Ecuadoriaan Julio Cesar Castillo dinsdag naar huis. 

Vrijdagavond staan Korving en Awesome tegenover elkaar in de ring, waarna de winnaar een dag later in de finale strijdt om het ene olympische startbewijs. 

'Halle Berry heeft nieuwe vlam'

Halle Berry heeft een nieuwe vlam. Tenminste, dat beweert Perez Hilton op basis van foto's van de actrice. Berry is hand in hand gespot met een nog onbekende man bij het BondST-restaurant in New York.

Volgens Hilton waren de twee 'meer dan close' en kan het bijna niet anders dan dat de man de plaats gaat innemen Olivier Martinez. Met de Franse acteur was Halle tot oktober van het afgelopen jaar getrouwd.

Een erg sjiek diner met haar nieuwe lover was het in ieder geval niet. Halle had een gescheurde spijkerbroek en een los shirtje aan terwijl haar date een legerbroek had aangetrokken en een simpel zwart shirtje.

'Halle Berry heeft nieuwe vlam'
'Halle Berry heeft nieuwe vlam' (Foto: BuzzE)

Het is wel zomer voor Starpoint Gemini Warlords

Ontwikkelaar Little Green Men Games blijft druk bezig met het verbeteren en uitbreiden van Starpoint Gemini Warlords in hun Steam Early Access-periode. Gisteren kwam er een grote zomer-update uit.

In patch v.0505 van deze 4X (eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate) zitten onder andere:

  • Twee nieuwe modellen voor stations
  • Vijf nieuwe schepen
  • Een nieuw perk-systeem
  • Twee nieuwe Freelance-jobs
  • Nieuwe soorten missies

Een volledige lijst met veranderingen is hier te vinden. In onze previewversie waren de missies nogal eentonig, maar zo te zien neemt de ontwikkelaar al het commentaar van de community serieus en werkt gestaag verder aan een compleet product.

Starpoint Gemini Warlords is beschikbaar in Steam's Early Access programma.

Kinderen krijgen hun zin in De Sims 4

Kinderlijke Sims en Simmers hebben over een week meer te doen in De Sims 4. Want dan verschijnt De Sims 4 Kinderkamer Accessoires. Met deze accessoire-uitbreiding kun je de koters wel even zoet houden.

Sims-kinderen zullen hun kamer kunnen restylen en opleuken met nieuwe meubels, posters en andere voorwerpen uit het pack. Er is ook nieuwe gameplay door twee nieuwe speelobjecten: het Monster Strijdstation en het Poppentheater.

Sims-kinderen kunnen optreden in het Poppentheater om zo hun sociale ontwikkeling te bevorderen, de strijd met elkaar aangaan door vrienden uit te dagen in het Leegtewezen Strijdstation en de wijde wereld intrekken om de nieuwe Leegtewezencollectie te ontdekken en bemachtigen. Lengtewezens zijn monsters die op mysterieuze wijze tevoorschijn kunnen komen in de wereld van jouw Sims en het is aan de kinderen binnen jouw gezin om ze te vangen, verzamelen, ruilen en trainen. De Leegtewezens vormen een gloednieuwe collectie van twintig verzamelbare kaarten, waarmee kinderen het tegen elkaar op kunnen nemen in het Leegtewezen Strijdstation.

Ze kunnen ook met het Poppentheater spelen, mochten ze zin hebben om gezellig met anderen samen te spelen. Je kunt in totaal vijf verschillende toneelstukken ontgrendelen terwijl ze hun sociale vaardigheden ontwikkelen en ze zijn stuk voor stuk enorm leuk om te bekijken terwijl ze opgevoerd worden.

De Sims 4 Kinderkamer Accessoires komt 28 juni uit. De Sims 4 is uit op pc en Mac.

'Piloten Air France blazen nieuwe staking af'

De piloten van Air France zien af van een nieuwe staking, die voor de periode van 24 tot en met 27 juni was aangekondigd. Dat meldden verscheidene Franse media dinsdag op gezag van de vakbonden die tot de acties hadden opgeroepen.

Eerder op de dag lieten de bonden weten dat Air France de piloten een voorstel heeft gedaan. Het zusterbedrijf van KLM zou bereid zijn sommige bezuinigingsmaatregelen tot nader order op te schorten, mits de vliegers beloven minstens tot en met oktober niet te staken.

Het gaat om ingrepen uit een reorganisatieplan dat in 2012 werd aangekondigd. Dat programma had al vorig jaar moeten worden afgerond, maar verzet van de piloten staat tot dusver de uitvoer van een deel van de besparingsmaatregelen in de weg.

'Piloten Air France blazen nieuwe staking af'
'Piloten Air France blazen nieuwe staking af' (Foto: ANP)

Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad

De uitspraak van de Surinaamse krijgsraad om door te gaan met het strafproces over de Decembermoorden heeft geleid tot een constitutionele crisis in Suriname. Dat heeft president Desi Bouterse dinsdagmiddag gezegd tijdens een vergadering van het Surinaamse parlement.

Volgens Bouterse is er nu sprake van een ''storing'' in de verhouding tussen de rechterlijke, de wetgevende en de uitvoerende macht. Bouterse, nu president van Suriname, is ook de hoofdverdachte in het Decembermoordenproces. Op 9 juni besloot de krijgsraad het strafproces na een schorsing van vier jaar weer te hervatten. Om dat mogelijk te maken heeft de rechter de omstreden Amnestiewet buiten werking verklaard in dit proces. Deze wet zorgde er voor dat de verdachten van de Decembermoorden vrijuit zouden gaan.

Het feit dat de rechter een door het parlement goedgekeurde wet 'opzij' heeft gezet zou de oorzaak zijn van de verstoring van de verhouding tussen de drie machten. De leiders van de drie oppositiepartijen hebben tijdens de vergadering gezegd dat er volgens hen geen sprake is van een constitutionele crisis.

Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad
Bouterse: crisis na vonnis krijgsraad (Foto: ANP)

Zorgen over aanpak nieuwe ICT Defensie

De plannen van het ministerie van Defensie voor een compleet nieuwe toekomstige IT-infrastructuur zijn risicovol. Dat concluderen onderzoekers die de plannen in opdracht van minister Jeanine Hennis-Plasschaert onder de loep hebben genomen. Hun rapport is dinsdag gepubliceerd.

Ze waarschuwen voor de keuze van één hoofdaannemer voor het project. Dat kan tot hogere kosten leiden en het kan moeilijk worden om invloed uit te oefenen op de kwaliteit, omdat er geen concurrentie is.

Ook waarschuwen de onderzoekers voor prijsafspraken tussen de hoofdaannemer en onderaannemers en is het door de omvang van het project bovendien 'bijna onmogelijk om tijdens de looptijd van het contract afscheid te nemen van de hoofdaannemer'.

Verder bestaat de vrees dat er onvoldoende geld en kennis is om het project tot een goed einde te brengen. Het advies is bovendien om de plannen duidelijker te maken: "Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar Defensie moet wel vooraf weten of ze via Brussel of Keulen reist, zodat ze een gerichte eerste stap kan zetten."

Minister Hennis laat de Kamer weten dat 'terecht een aantal risico's zijn genoemd'. Volgens haar zijn 'bepaalde risico's bij een programma als dit onvermijdelijk'. Het komt er dan op aan om goed met die risico's om te gaan.

D66-Kamerlid Salima Belhaj blijft kritisch: "Het Bureau ICT Toetsing oordeelt hard over de plannen van minister Hennis om de problemen met ICT grondig aan te pakken. ICT en Defensie zijn al heel lang geen goede combinatie en het lijkt erop dat de goedbedoelde plannen van de minister hier voorlopig geen verandering in gaan brengen."

Zorgen over aanpak nieuwe ICT Defensie
Zorgen over aanpak nieuwe ICT Defensie (Foto: ANP)

'Jo Cox gedood om haar ideeën'

De Britse parlementariër Jo Cox werd vorige week vermoord vanwege haar politieke overtuigingen. Dat heeft weduwnaar Brendan Cox dinsdag gezegd tegen de BBC. Cox werd donderdag neergeschoten en -gestoken op straat, na een ontmoeting met kiezers in haar district.

Brendan Cox hoopt dat mensen zich nu net zo hard inzetten voor de ideeën van wijlen zijn vrouw als die deed toen ze nog leefde. ''Ik wil niet dat mensen haar standpunten toedichten die ze niet had, maar ik wil wel de strijd voortzetten voor haar nalatenschap, en voor de ideeën die zij uitdroeg.''

Cox was een voorstander van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en voerde in de aanloop naar het referendum van donderdag campagne tegen de zogenoemde Brexit. De verdachte van haar moord, Thomas Mair, zei zaterdag 'dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië' toen hij tijdens zijn voorgeleiding door de rechter naar zijn naam werd gevraagd.

Weduwnaar: Jo Cox gedood om haar ideeën
'Jo Cox gedood om haar ideeën' (Foto: ANP)

EK: Uitslag Oekraïne - Polen

Polen kan zich gaan voorbereiden op de knockout-fase van het EK voetbal in Franrijk. Een kleine zege op Oekraïne was voldoende om de tweede plaats in groep C te pakken. In Stade Vélodrome in Marseille stond na 90 minuten 1-0 op het scorebord.

Oekraïne begon aan de wedstrijd met Polen in de wetenschap dat het Europees kampioenschap voetbal er voor hen al opzat. De Poolse formatie kon nog groepswinnaar worden, maar was daarbij afhankelijk van het resultaat in de andere wedstrijd. Deze ging tussen Noord-Ierland.


Piotr Zielinski (Polen) probeert Olexandr Kucher te slim af te zijn (PRO SHOTS / Action Images)

Toch leken de rollen aanvankelijk omgedraaid te zijn. De eerste kans was nog wel voor Polen; Robert Lewandowski schoot de bal over, maar daarna waren het de Oekraïners, die het spel wisten te maken. De ploeg speelde gedreven en kreeg een aantal uitstekende kansen. Het was echter de Poolse verdediger Michal Pazdan, die keer op keer een sta in de weg was. Onder meer Roman Zozulya en Andriy Yarmolenko konden de score daardoor niet openen.

Ook na de pauze leek Oekraïne de bovenliggende partij te zijn. Oleksandr Zinchenko schoot maar net over de kruis, maar zoals zovaak in het voetbal: Als hem zelf niet maakt, doet de tegenpartij het. En zo geschiedde het ook vandaag. Polen kwam na een kleine 55 minuten spelen op voorsprong. Invaller Jakub Blaszczykowski kapte zich na een fraaie pass van Arkadiusz Milik vrij en knalde de bal in de bovenhoek.

Direct na de openingstreffer had Bartosz Kapustka de 0-2 op zijn pantoffel, maar het Poolse talent schoot nipt naast. Hierdoor kreeg Oekraïne steeds meer moed om er nog wat van te maken en ging vol voor de gelijkmaker. Een poging van Ruslan Rotan ging er bijna in, maar keeper Lukasz Fabianski wist zijn doel uiteindelijk schoon te houden.

Oekraïne

0 - 1

Polen

    54' Blaszczykowski
 
Gele kaart: Rotan, Kucher (Oekraïne), Kapustka (Polen)
 
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Khacheridi
Butko
Kucher
Fedetskiy
Zinchencko (Kovalenko/73)
Konoplyanka
Yarmolenko
Rotan
Stepanenko
Zozulya (Tymoshchuk/90+2)
  Fabianski
Glik
Cionek
Pazdan
Jedrzejczyk
Kaptustka (Grosicki/71)
Krychowiak
Zielinski (Blaszczykowksi/54)
Jodlowiec
Lewandoski
Milik (Starzynski/90+3)

Oud-militair en IS-bestrijder wordt niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de Nederlandse ex-militair Jitse Akse geseponeerd. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië.


Het onderzoek heeft volgens het OM onvoldoende bewijs opgeleverd dat A. persoonlijk betrokken is geweest bij het doden of proberen te doden van IS-strijders.

A. werd in januari gearresteerd nadat hij in de media en op Facebook uitgebreid verslag had gedaan van zijn deelname aan de strijd tegen IS. Hij vocht naar eigen zeggen mee aan de zijde van de Koerdische gewapende beweging YPG. Twee dagen na zijn aanhouding werd hij door de onderzoeksrechter weer vrijgelaten.

Zaak verdachte moord IS-strijders geseponeerd
Zaak verdachte moord IS-strijders geseponeerd (Foto: ANP)

EK: Uitslag Noord-Ierland - Duitsland

Duitsland is in groep C op de eerste plaats geëindigd. Een minimale zege op Noord-Ierland zorgde ervoor dat de Duitsers als groepswinnaar naar de knockout-fase van het EK voetbal in Frankrijk gingen. In het Parc des Princes in Parijs werd het 1-0 voor Die Mannschaft.

Het duel tussen Noord-Ierland en Duitsland was overigens niet hoogstaand. Daarom was het ook een klein wonder dat de Duitsers met een voorsprong naar de thee gingen. De ploeg van bondscoach Joachim Löw speelde dus niet groots, maar wist wel een aantal enorme kansen te produceren. Zo kreeg Thomas Müller, die overigens nog nooit een doelpunt op het Europees kampioenschap voetbal wist te maken, liefst vier mogelijkheden. Zijn pogingen strandde er één op de paal en één op de lat.


Mario Gomez staat op het punt te scoren voor Duitsland (PRO SHOTS / Action Images)

Müller legde de bal één keer terug en prompt was het raak. Mario Gomez was uiteindelijk de gevierde man en wist, met hulp van het been van verdediger Gareth McAuley, te scoren. En de Noord-Ieren; zij slaagden er niet in om een fatsoenlijke kans te creëren.

Na de thee was het de beurt aan Mario Götze om een aantal kansen om zeep te helpen. Jamie McGovern, de sluitpost van de Noord-Ieren, bleek telkens een sta-in-de-weg. Ook Sami Khedira en Gomez konden de doelman niet passeren.

Noord-Ierland mocht dus blijven hopen op een punt. Naarmate de wedstrijd vorderde nam de druk van Duitsland af en slaagde de ploeg er eindelijk in om zelf wat leuks op te bouwen. Het was echter niet voldoende om de gelijkmaker op het scorebord te brengen. De Duitsers vonden het wel prima en de Noord-Ieren leken met de handrem te spelen.

Daardoor bloedde het duel uiteindelijk dood, maar de fans van Noord-Ierland bleven voor de sfeer zorgen met hun onophoudelijk gezang over onder meer Will Griggs, de cultheld die de hele wedstrijd op de bank zat.

Noord-Ierland

0 - 1

Duitsland

    29' Gomez
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Turpin (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
McGovern
Hughes
McAuley
Cathcart
J.Evans
C.Evans (McGinn/84)
Norwood
Davis
Ward (Magennis/70)
Washington (Lafferty/59)
Dallas
  Neuer
Kimmich
Boateng (Höwedes/76)
Hummels
Hector
Müller
Khedira (Schweinsteiger/69)
özil
Kroos
Götze (Schürrle/55)
Gómez

Jordanië zet leger in op grens met Syrië

De grens die Jordanië deelt met Syrië wordt per direct afgesloten door het leger. Het besluit volgt op de zelfmoordaanslag eerder dinsdag op Jordaanse grensbewakers, die aan zes grenswachten het leven kostte.

Wat voor gevolgen het afsluiten van de grens heeft voor vluchtelingen die weg willen uit Syrië, is niet direct duidelijk. Jordanië heeft de afgelopen jaren honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië opgevangen.

Jordanië zet leger in op grens met Syrië
Jordanië zet leger in op grens met Syrië (Foto: ANP)

Rowling haalt uit naar brexiteers en Trump

Het is bepaald geen geheim dat J.K. Rowling fel tegen een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is en op haar site heeft ze nu een artikel geschreven over waarom ze daar zo fel op tegen is. In hetzelfde stuk vergelijkt de Harry Potter-schrijfster de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump ook nog met een fascist.

In het stuk schrijft de in Schotland wonende Engelse dat de aanhangers van een brexit geloven in monsters, maar dan wel in niet bestaande monsters die ze zelf hebben bedacht. In haar ogen gaat het vooral om xenofobie, frustratie en arrogantie. Zo vergelijkt ze de poster waarop UKIP-voorman Nigel Farage voor een groep vluchtelingen staat met nazipropaganda. Volgens Rowling mogen Britten deze week zelf bepalen in welke monsters ze wel of niet willen geloven. Volgens haar is het donderdag de dag waarop iedere Brit verandert van een lezer van een toekomstboek naar de schrijver van dat boek.

Ook over de Amerikaanse politiek wil de geestelijk moeder van Harry Potter nog wel iets kwijt. Ze vindt dat Donald Trump in alle opzichten een fascist is. En ze vreest dan ook het moment waarop hij de codes van Amerika's kernarsenaal in handen krijgt.

Rowling haalt uit naar brexiteers en Trump
Rowling haalt uit naar brexiteers en Trump (Foto: BuzzE)

Senator Florida verloot AR-15 op Facebook

De Republikeinse senator Greg Evers uit Florida heeft voor de nodige ophef gezorgd door onder de volgers van zijn Facebookpagina een AR-15-geweer te verloten. Met eenzelfde geweer en een pistool schoot Omar Mateen vorige week in een homoclub in Orlando 49 mensen dood en verwondde 53 anderen.

Daar waar president Obama dit soort oorlogswapens wil verbieden, wil de senator mensen er juist blij mee maken. ''Obama schuift de schuld op het wapen en niet op het islamitische terrorisme", zo rechtvaardigde een woordvoerder de actie van de senator. Evers is een erkend voorstander van wapenbezit.

Senator Florida verloot AR-15 op Facebook
Senator Florida verloot AR-15 op Facebook (Foto: ANP)

Overleven op Mars in The Technomancer

Focus Home Interactive heeft een nieuwe video van The Technomancer online gezet waarin we tips krijgen hoe we op Mars kunnen overleven in dit spel.

De game is een actie-RPG in een science-fiction setting. Het verhaal speelt zich af op Mars, net als Mars: War Logs, een eerdere game van de ontwikkelaar Spiders. Je speelt als Zachariah, die blijkbaar op de vlucht is voor een soort geheime politie. In onderstaande video gaat de ontwikkelaar in op de krachten en de upgrade-mogelijkheden van je personage, maar ook op welke wapens gebruikt kunnen worden.

The Technomancer komt 28 juni uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Deadlight: Directors Cut is vandaag uit

De survival-horror in een platformer-jasje Deadlight: Director’s Cut verschijnt vandaag voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game verschijnt zowel fysiek als digitaal voor de prijs van €19,99.

In deze 2D-platformer moeten spelers puzzels kraken en hindernissen overwinnen als Randall Wayne, die op zoek gaat naar zijn familie in de ruïnes van het Seattle uit 1986. Omdat wapens en munitie schaars zijn, is vertrouwen op je vuurkracht niet altijd de beste optie. Spelers kiezen zelf of ze zombies sluipend passeren, met slagwapens uitschakelen of toch op kogels trakteren. Keuzes die het verschil maken tussen leven en dood.

Deadlight: Director’s Cut biedt een verbeterde besturing, fraaiere animaties en 1080p-weergave op alle platformen. De game wordt geleverd inclusief de originele Developer Diaries, voor een kijkje achter de schermen van de Deadlight-serie, en een nieuw digitaal artbook. De PlayStation 4- en Xbox One-versies bieden ook nog eens toegang tot de Nightmare Mode, die na uitspelen een alternatief einde onthult.

Mighty No.9 lanceert zichzelf alvast

Mighty No. 9 wordt op 24 juni gelanceerd, maar Deep Silver geeft alvast de launchtrailer uit. Het spel is een Japanse, zijwaarts scrollende 2D-actiegame die bijna 3 jaar geleden op Kickstarter gestart is met werven.

Jij bent de enige Mighty die immuun is voor een mysterieus computervirus dat mechanische wezens op hol laat slaan. Aan jou de taak om de andere Mighty Number-robots uit te schakelen en de planeet te redden van het kwaad achter de gebeurtenissen. Dat het spel veel weg heeft van Mega Man is geen geheim.

Mighty No. 9 komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii U en pc. PlayStation Vita en Nintendo 3DS zijn nog in ontwikkeling.

Matt Damon boos om hondenvleesfestival China

Matt Damon heeft in een nieuwe video van The Compassion Project geprotesteerd tegen het hondenvleesfestival in het Chinese Yulin. Naast de Ocean's Eleven-ster, komen ook onder anderen Rooney Mara en Joaquin Phoenix in het geweer tegen het jaarlijks terugkerende evenement in China.

Damon neemt het naar eigen zeggen op voor slachtoffers die het niet voor zichzelf kunnen opnemen. "We vragen jullie om te stoppen met deze wreedheden", aldus Damon. Ook Maggie Q, JR Bourne en Pamela Anderson spreken hun ongenoegen over het Chinese ritueel uit in het filmpje.

Tijdens het jaarlijkse Yulin Dog Meat Festival worden tienduizenden honden en katten geslacht en opgegeten.

Bokser Lacruz één gevecht verwijderd van Olympische Spelen

Bokser Enrico Lacruz is nog één gevecht verwijderd van een verrassend olympisch startbewijs. De 22-jarige Nederlander zegevierde dinsdag tijdens het wereldwijde olympisch kwalificatietoernooi in Baku in de achtste finales van de klasse tot 60 kilogram.

Lacruz stond tegenover Hursand Imankuliyev uit Turkmenistan en die was hij met 2-0 de baas. In de kwartfinales wacht Hakan Erseker, een van de vele tientallen door Qatar 'gekochte' atleten: Erseker komt uit Turkije.

Bij winst en een plek in de halve finales is Lacruz zeker van de Spelen, want de top-5 van het toernooi gaat naar Rio. Als de Nederlander verliest moet hij hopen dat hij 'vijfde' wordt, iets wat op nauwelijks meer dan puur geluk is gebaseerd. Hij moet dan namelijk hopen dat Erseker het toernooi wint, terwijl er voor alle halve finalisten nauwelijks motivatie meer zal zijn: hun startbewijzen zijn immers al binnen. 

Donderdag komt Lacruz weer in actie. Dinsdag is het ook nog de beurt aan zwaargewicht Roy Korving, die aast op een plek in de halve finales. In zijn gewichtsklasse gaat alleen de winnaar naar de Spelen. 

Ibrahimovic stopt na het EK bij Zweden

Zlatan Ibrahimovic speelt woensdag wellicht zijn laatste wedstrijd voor Zweden. De spits heeft aangegeven te stoppen bij de nationale ploeg. Zweden neemt het woensdagavond op tegen België. "De laatste wedstrijd op het EK wordt mijn laatste wedstrijd voor Zweden. Dus laten we hopen dat we zo lang mogelijk in het toernooi blijven. Ik hoop dat het morgen niet mijn laatste wedstrijd wordt.”

De bij Paris Saint-Germain vertrekkende spits werd nog opgenomen in de voorselectie voor de Olympische Spelen. Maar ook in Rio de Janeiro komt Ibrahimovic niet meer in actie. "Ik neem niet deel aan de Olympische Spelen."

Zweden pakte tot dusver pas een punt op het EK in Frankrijk en staat op het punt uitgeschakeld te worden. “Ik heb nergens spijt van”, aldus Ibrahimovic. “Er is geen teleurstelling. Dat ik aanvoerder ben van Zweden maakt me erg trots.”

De Zweedse bondscoach Erik Hamren heeft respect voor het besluit van zijn aanvoerder. "Je zal een hele persconferentie nodig hebben om te horen wat ik allemaal over Zlatan te zeggen heb. Ik denk niet dat we zijn bijdrage aan Zweden hier kunnen bespreken. We kunnen daar uren over praten. Hij is altijd een belangrijk en fantastisch persoon geweest voor het Zweedse voetbal. Ik denk niet dat ik morgen veel ga veranderen. Ik heb zijn beslissing vandaag pas gehoord."

Dat Ibrahimovic stopt bij Zweden is overigens goed nieuws voor het Nederlands elftal. Oranje is in de WK-kwalificatiepoule bij Zweden ingedeeld en hoeft dus geen rekening te houden met de voormalig Ajacied. De ploeg van bondscoach Danny Blind begint op dinsdag 6 september aan de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Zweden.

Zweden neemt strenge asielwetgeving aan

Het Zweedse parlement heeft dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met strengere asielwetgeving. De kern is dat permanente verblijfsvergunningen voorlopig worden omgezet in tijdelijke. Dat geldt zelfs met terugwerkende kracht tot 24 november vorig jaar.

Met 240 stemmen voor en 45 tegen legde de volksvertegenwoordiging tevens vast dat de regels voor gezinshereniging strenger worden. De regering van sociaaldemocraten en groenen kreeg ook veel conservatieve parlementsleden achter zich. Mensenrechtenorganisaties en kerken hadden zich fel tegen het wetsvoorstel uitgesproken.

Zweden nam vorig jaar na Duitsland de meeste asielzoekers op, 163.000 mensen. Het land telt tien miljoen inwoners en is lid van de Europese Unie.

Zweden neemt strenge asielwetgeving aan
Zweden neemt strenge asielwetgeving aan (Foto: ANP)

Air France doet piloten aanbod

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft een aanbod gedaan aan zijn piloten. Dat hebben vakbondsbestuurders dinsdag bevestigd. Als de vliegeniers afzien van de aangekondigde staking, zou Air France bereid zijn sommige bezuinigingsmaatregelen tot nader order op te schorten.

Het gaat om ingrepen uit een reorganisatieplan dat al in 2012 werd aangekondigd. Dat programma is nog altijd niet afgerond omdat de piloten zich niet aan de gemaakte afspraken hebben gehouden.

Met de geste hoopt het zusterbedrijf van KLM een nieuwe staking te voorkomen. Wel moeten piloten beloven geen acties te zullen voeren voor 1 november.

De piloten kondigden onlangs nieuwe acties aan. Vakbonden Alter, SNPL en SPAF riepen de vliegers op van 24 tot en met 27 juni wederom het werk neer te leggen. Vorige week werd ook al vier lang dagen gestaakt.

Air France doet piloten aanbod
Air France doet piloten aanbod (Foto: ANP)

Stalker vernielt hek Kylie Jenner

Een stalker van Kylie Jenner heeft tijdens pogingen om bij haar woning te komen meerdere malen het beveiligingshek aan het begin van de straat vernield. Volgens TMZ is zijn laatste poging vastgelegd door beveilingscamera's. De man wordt nu aangeklaagd voor vandalisme.

De man meldde zich zonder uitnodiging bij de poort van The Oaks, de beveiligde buurt waar Kylie, Khloé en Rob Kardashian wonen. Hij maakte de beveiliging wijs dat hij een afspraak had met Kylie had. Nadat hij was weggestuurd, richtte hij de vernielingen aan, om vervolgens te vluchten. Een paar weken later deed hij hetzelfde, maar toen werd zijn kentekenplaat geregistreerd door camera's.

Kylie Jenner probeert de villa te verkopen. Door de incidenten van de afgelopen tijd worden potentiële kopers die het huis willen bezichtigen eerst uitgebreid gescreend.

Stalker vernielt hek Kylie Jenner
Stalker vernielt hek Kylie Jenner (Foto: BuzzE)

Twee nieuwe advocaten voor Willem Holleeder

Sander Janssen en Robert Malewicz zijn de nieuwe advocaten van 'topcrimineel' Willem Holleeder. Ze melden dat op de website van hun kantoor. Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe in het criminele milieu.

De vorige advocaat van Holleeder, Stijn Franken, legde vorige maand de verdediging neer. Franken deed dit naar eigen zeggen op 'dringend advies' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

De deken kwam tot zijn advies omdat Franken ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog. De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Den Hartog hadden daarom een klacht ingediend tegen Franken bij de orde. Volgens hun advocaat Wout Morra ging de klacht over belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

Zussen
De advocaten geven aan nog veel tijd nodig te hebben voor hun voorbereiding in de liquidatiezaken die tegen Holleeder lopen. Donderdag is er weer een zitting bij de rechtbank in Amsterdam over het verloop van het onderzoek. Janssen en Malewicz geven aan nu geen verdere mededelingen te doen.

De zussen van Holleeder en Den Hartog hebben inmiddels belastende verklaringen over hun broer afgelegd. Tijdens de vorige zitting in mei liet het Openbaar Ministerie weten dat het Holleeder er nu ook van verdenkt dat hij plannen had om zijn beide zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries te laten vermoorden. Dat vermoeden komt door verklaringen van een medegevangene van Holleeder.

Twee nieuwe advocaten voor Willem Holleeder
Twee nieuwe advocaten voor Willem Holleeder (Foto: ANP)

'Winstgevendheid kleine gasvelden onder druk'

Door de lage gasprijzen is het steeds moeilijker om winstgevend gas te winnen uit kleinere velden. Dat schrijft het staatsgasbedrijf Energiebeheer Nederland (EBN) in een dinsdag gepubliceerd rapport. Afgelopen jaar liep de productie uit dergelijke kleine gasvelden in Nederland dan ook met 7 procent terug.

"Onmiskenbaar zitten we in een periode van stevige tegenwind", aldus topman Jan Willem van Hoogstraten van EBN. Toch ziet het bedrijf nog voldoende mogelijkheden om kleine velden 'verantwoord' op te sporen en te ontwikkelen, maar daar is volgens Van Hoogstraten 'creativiteit, innovatie en ondernemerschap' voor nodig.

Gas speelt volgens EBN de komende decennia een sleutelrol bij de omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen van energie. Maar het gasbedrijf onderkent naar eigen zeggen ook de zorgen in de samenleving om de veiligheid rond de gaswinning.

'Winstgevendheid kleine gasvelden onder druk'
'Winstgevendheid kleine gasvelden onder druk' (Foto: ANP)

Sheen heeft spijt van 'verpesten' hitserie

Charlie Sheen heeft spijt van een paar dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. In Today zegt de acteur dat hij er bijvoorbeeld enorm van baalt dat hij Two and a Half Men heeft verpest. In 2011 moest de populaire serie halverwege worden afgebroken omdat Sheen door drank- en drugsproblemen ruzie had gekregen met de producenten.

Ook op persoonlijk vlak heeft Sheen spijt van zaken die hij niet meer kan terug draaien. "Ik heb er spijt van dat ik één of twee keer geen condoom heb gebruikt." De acteur verwijst daarmee naar de hiv-besmetting die hij een aantal jaar geleden heeft opgelopen. Ook zou Sheen zijn kinderen vaker willen zien. Hij zegt ervan te balen dat hij niet maximaal kan genieten van zijn vijf kinderen.

In Today gaat Sheen ook verder in op zijn hiv-besmetting. Net als een dag eerder bij Piers Morgan bekent Sheen dat hij niet al zijn bedpartners heeft verteld over het feit dat hij seropositief is. Wel houdt het enfant terrible van Hollywood vol dat hij sinds de besmetting nooit meer onveilige seks heeft gehad.

Sheen heeft spijt van 'verpesten' hitserie
Sheen heeft spijt van 'verpesten' hitserie (Foto: BuzzE)

Mass Effect Andromeda staat los van vorige games

Het was al bekend dat Mass Effect: Andromeda in een ander deel van het Mass Effect-universum zou plaats vinden/ De nieuwe game met Ryder als nieuw hoofdpersonage zal echter helemaal los staan van de vorige delen.

Bioware heeft laten weten dat dit een nieuw verhaal wordt en het erg lastig zou zijn om rekening te houden met gebeurtenissen uit de vorige trilogie. De game zal op sommige punten uiteraard herkenbaar zijn, maar het wordt een hele nieuwe start.

Mass Effect

'Drukte op wegen door evenementen'

De komende dagen en vooral in het weekend zijn er tal van evenementen die zullen leiden tot grote drukte op de wegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag. Het gaat onder meer om de TT in Assen, Veteranendag en Parkpop in Den Haag en twee concerten van Coldplay in de Amsterdam ArenA.

Door de optredens van de Britse band Coldplay zal het donderdag en vrijdag aan het eind van de avondspits extra druk zijn op de A1, A2 en A9, aan de zuidoostkant van Amsterdam.

Op de wegen naar en rond Den Haag wordt het zaterdag erg druk vanwege Veteranendag op het Malieveld bij de A12 en zondag door bezoekers van Parkpop in het Haagse Zuiderpark.

Nacht van Assen
Zaterdag en zondag verwacht de ANWB files op de wegen rond Assen en op de A28. De TT is dit jaar voor het eerst op zondag, maar zaterdag komt ook al veel publiek naar de Nacht van Assen.

Drukte wordt ten slotte ook verwacht op de N57 bij Ouddorp door het Nederlands kampioenschap wielrennen zowel vrijdag als zaterdag en op de A50 (Eindhoven-Arnhem) en de A73 (Venlo-Nijmegen) door het muziekfestival Down The Rabbit Hole, vrijdag tot en met zondag.

ANWB: drukte op wegen door evenementen
ANWB: drukte op wegen door evenementen (Foto: ANP)

Werknemer krijgt stem bij faillissement

Werknemers krijgen een stem bij de afwikkeling van het faillissement van hun bedrijf. Een voorstel van de PvdA hiervoor is dinsdagmiddag door de Tweede Kamer aangenomen.

Curatoren worden verplicht om werknemers van een bedrijf, bijvoorbeeld de ondernemingsraad, te informeren en te horen. Het personeel moet dezelfde informatie krijgen als de schuldeisers, zodat het beter voor zijn belangen kan opkomen.

Werknemers krijgen ook het recht om een vertegenwoordiger aan te wijzen voor de commissie van schuldeisers. Die kan dan proberen te voorkomen dat de werknemers maar overal aan worden overgeleverd.

Mede-indiener van het voorstel Jeroen Recourt: ,,Schrijnende gevallen zoals bij Scapino en Perry Sport hebben pijnlijk duidelijk gemaakt hoe een doorstart ertoe kan leiden dat personeel snel en goedkoop wordt geloosd. Met dit amendement geven we werknemers voor het eerst sinds het ontstaan van de faillissementswet in 1893 een centrale positie in het faillissementsrecht, en daarmee meer zekerheid."

Werknemer krijgt stem bij faillissement
Werknemer krijgt stem bij faillissement (Foto: ANP)

Iron Banner-evenement in Destiny gaat niet door

Mensen die veel zin hadden in het Iron Banner-evenement in Destiny kunnen weer verder met iets anders. Bungie heeft namelijk aangekondigd dat het evenement niet door gaat.

De reden is dat ze problemen hebben waardoor mensen niet kunnen joinen. Dit probleem deed zich al voor bij Trials of Osiris en dus wordt het Iron Banner-evenement geschrapt. Iron Banner is een in-game evenement in Destiny waarbij mensen een week lang kunnen proberen bepaalde beloningen te halen.

Destiny Iron Banner

'VW-topman twijfelt over toekomst diesels'

Volkswagen-topman Matthias Müller twijfelt openlijk over de toekomst van diesels. Volgens hem zal de geplaagde automaker zich stevig moeten afvragen of het loont om in de dieseltechnologie te blijven investeren. Dat zei hij dinsdag tegen de Duitse krant Handelsblatt, een dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern.

Volkswagen moest door het stof toen bleek dat de automaker bij miljoenen dieselauto's had gesjoemeld met emissiewaarden. Het beperken van de uitstoot bij diesels is volgens Müller 'enorm ingewikkeld en duur' en zijn ook fiscale voordelen van diesels niet permanent. "Tegelijkertijd wordt elektrische mobiliteit goedkoper", aldus de topman.

In de nasleep van het schandaal dat in de Verenigde Staten aan het licht kwam, heeft VW in dat land alle dieselmodellen uit de markt genomen. Het is nog niet duidelijk of Volkswagen opnieuw diesels op de Amerikaanse markt zal aanbieden.

'VW-topman twijfelt over toekomst diesels'
'VW-topman twijfelt over toekomst diesels' (Foto: ANP)

De game ReROLL komt toch niet meer uit

Dat het leven van een ontwikkelaar niet over rozen gaat wisten we wel, maar de makers van ReROLL hebben echt even pech. Ze hadden namelijk via Kickstarter genoeg geld bij elkaar gehaald om de game te maken, maar nu blijkt er nog wat meer nodig om de laatste puntjes op de i te zetten. Ze waren nog in gesprek met twee uitgevers, maar deze haakte beide af. Jammer want het spel zal nu niet meer uitkomen. 

De makers willen nu hun Kickstarter supporters tegemoet komen met een Steam Early Access-code voor hun andere game, een speedrunning shooter, Bios. 

'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet maatregelen nemen om te voorkomen dat farmaceuten de prijzen van medicijnen plotseling drastisch kunnen verhogen. Patiënten staan hierdoor ''met de rug tegen de muur'', omdat het niet gebruiken van de medicijnen vaak ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarvoor waarschuwt Patiëntenfederatie NPCF in aanloop naar een overleg hierover in de Tweede Kamer op woensdag.

De belangenbehartiger verdenkt farmaceutische bedrijven ervan dat zij geneesmiddelen voor de Nederlandse markt laten registreren, alleen om er financieel beter van te worden. ''Bereiding door de apotheek is na registratie niet langer geoorloofd, waarna de fabrikant met de prijs kan doen wat hij wil'', stelt NPCF.

De apothekersverenigingen KNMP en NVZA sloegen eerder al alarm over de maas in de wet die dit mogelijk maakt.

'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken'
'Forse prijsverhogingen medicijnen aanpakken' (Foto: ANP)

Bling bling in Overwatch

Competitive mode ontbrak tijdens de launch van Overwatch, maar hoofdontwikkelaar Jeff Kaplan heeft al toegezegd dat het eind deze maand weer wordt toegevoegd. Naast dat er aan het oude het nodige is gesleuteld zijn er ook een hoop nieuwe dingen toegevoegd, die spelers kunnen vrijspelen als beloning in competitive play. De meest prominente daarvan zijn gouden wapens voor iedere hero, waar zelfs de gemiddelde gangsterrapper jaloers op zou zijn.

De afbeelding zijn genomen op de Koreaanse public test realm (PTR), dus het kan altijd nog veranderd worden. Voor een volledige lijst van alle gouden wapens kun je hier kijken.

Overwatch is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Reinhardt

Winston
Bastion

Bling bling in Overwatch

IOC 'ondermijnt' beslissing tegen Russische atleten op Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gezegd achter de beslissing van wereldatletiekbond IAAF te staan om de Russische atletiekbond te schorsen. IOC-president Thomas Bach maakte dinsdag de resultaten bekend van een ingelast overleg van IOC-leden en vertegenwoordigers van internationale sportbonden.

Waar het IAAF aangaf dat Russische atleten in Rio sowieso niet onder eigen vlag aan de start zouden verschijnen, heeft het IOC die beslissing echter ondermijnd. Het komt erop neer dat alle Russische atleten in alle sporten individueel 'schoon' van doping moeten worden verklaard door de betreffende sportbonden, maar dat de atleten dan wel onder de eigen vlag in actie mogen komen. Dat geldt dus ook voor de sporters in de atletiek.

Nog altijd is hiermee niet duidelijk of het gaat om alle Russische atleten of alleen om hen die aantoonbaar geregeld in het buitenland op doping getest zijn. Als dat laatste het geval is zou de ploeg alsnog erg klein kunnen zijn: voor zover bekend gaat het dan alleen om verspringster Darya Klishina en middellangeafstandsloopster Yuliya Stepanova, ironisch genoeg dé atlete die het hele dopingschandaal op gang heeft gebracht.

Het gaat hierbij overigens niet alleen over Rusland. Ook elke Keniaanse sporter in elke sport zal door de internationale sportbonden schoon verklaard moeten worden. Net als Rusland is ook het Keniaans antidopingagentschap onderwerp van veel kritiek, waardoor wereldantidopingbond WADA het agentschap tijdelijk buiten werking heeft gesteld. 

Volgens Bach kunnen Russische en Keniaanse atleten niet zonder meer als onschuldig worden beschouwd. "Dat sporters in die landen geen positieve tests afleveren zegt eigenlijk niet zoveel", liet hij weten. 

Overigens heerst onder journalisten grote twijfel en verdeeldheid over wat nou precies de gevolgen zullen zijn van de beslissingen van het IOC. Niemand lijkt precies door te hebben welke Russische atleten in Rio aan de start mogen verschijnen, wat ze daarvoor moeten doen en onder welke vlag dat eventueel kan zijn. 

Sijsling naar tweede kwalificatieronde Wimbledon

Tennisser Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde voor Wimbledon. De Nederlander (ATP-118) was op het Londense gras in de eerste kwalificatieronde met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Duitser Nils Langer (ATP-207).

Sijsling kende in de eerste set geen problemen met Langer en had in de tweede set al snel twee breaks te pakken. De Nederlander leverde hiervan eentje in, maar serveerde op de stand van 5-4 de wedstrijd alsnog uit. Hij treft nu de Fransman Calvin Hemery (ATP-283) die de Brit Daniel Smethurst (ATP-532) met 6-3 en 7-6 (6) de baas was. Sijsling wist zich vorig jaar te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon waar hij in de eerste ronde sneuvelde.

Naast Sijsling komen bij de vrouwen vandaag nog Michaëlla Krajicek, Cindy Burger, Richel Hogenkamp en Lesley Kerkhove in actie. Thiemo de Bakker sneuvelde gisteren in de kwalificatie, terwijl Robin Haase en Kiki Bertens rechtstreeks tot het hooftoernooi toegelaten zijn.

Lekker wijf crasht auto: 'Ik was geil'

Esperanza Gomez heeft een auto-ongeluk gehad. De Colombiaanse porno-actrice was tijdens het rijden naar eigen zeggen nogal 'afgeleid door geilheid'.

Waarschijnlijk kent geen FOK!ker haar, maar voor een beetje rukker is ze geen onbekende. De 32-jarige blondine schittert namelijk in vele pornofilms. Ook presenteert ze een programma op Playboy TV.

Eind vorige week ging het echter mis. De dame in kwestie had namelijk enkele geile gedachten. Hierdoor kon ze haar aandacht niet op de weg houden, en ze crashte met haar SUV.

Gelukkig heeft Gomez alles wonderwel overleefd. En de hulpverleners stonden in de rij om haar te helpen.


Een filmpje van het ongeval

Wereldbevolking kantelt in gewicht

Voor het eerst in de geschiedenis lopen er meer te zware dan te lichte mensen rond. Bijna twee miljard mensen zijn te zwaar, bijna 30 procent van de wereldbevolking. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat 600 miljoen mensen van die groep lijden aan echte zwaarlijvigheid.

De kinderrechtenorganisatie Save the Children deelde dinsdag in Berlijn mee dat de afgelopen kwart eeuw het aantal ondervoede kinderen met meer dan een derde is afgenomen. Toch lopen er wereldwijd nog altijd 159 miljoen kinderen rond die onvoldoende voedsel krijgen. De organisatie denkt dat de komende vijftien jaar dat aantal slechts langzaam zal afnemen tot 129 miljoen kinderen.

Wereldbevolking kantelt in gewicht
Wereldbevolking kantelt in gewicht (Foto: ANP)

Journalist Hofland (88) overleden

Journalist Henk Hofland is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NRC dinsdag bekendgemaakt. Hij was als schrijver en journalist een leven lang verbonden aan de krant.

Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad tot aan de fusie met de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Die kranten gingen in 1970 samen in NRC Handelsblad. Hij werd daarna columnist, politiek commentator, essayist en romancier.

Journalist Hofland (88) overleden
Journalist Hofland (88) overleden (Foto: ANP)

Segway naar Amsterdam

Segway heeft dinsdag een kantoor in Amsterdam geopend. Van daaruit moeten de elektrische steps worden verkocht aan consumenten en bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. In de komende maanden worden er twee kleine modellen op de markt gebracht.

Segway is sinds vorig jaar volledig in handen van de Chinese robot-startup Ninebot. De vorige eigenaar, Jimi Heselden, kwam in 2010 om het leven toen hij tijdens een tochtje op een Segway in een ravijn viel.

Segway naar Amsterdam
Segway naar Amsterdam (Foto: BuzzT)

Opnieuw arrestaties na dubbele moord politie

Na de dubbele moord op een politiepaar in de buurt van Parijs zijn nog eens drie mannen aangehouden uit de omgeving van de islamistische dader. De nieuwe verdachten waren al bij de politie bekend met betrekking tot terrorisme, meldde de Franse zender M6 dinsdag. De mannen zijn aangehouden in een plaats ten westen van Parijs.

Eerder werden twee verdachten gearresteerd, tegen wie een onderzoek is ingesteld wegens deelname aan een terroristische organisatie. De twee mannen waren eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen voor terroristische misdrijven. Ook de door de politie doodgeschoten dader, Larossi Abballa, was eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Begin vorige week bracht deze 25-jarige Fransman een politieman en zijn partner om het leven in Magnanville, ten westen van Parijs. Hij had zich op Facebook gepresenteerd als IS-strijder.

Opnieuw arrestaties na dubbele moord politie
Opnieuw arrestaties na dubbele moord politie (Foto: ANP)

Bikinimodel toont blote tieten

Voor wie haar nog niet kende, heeft Joy Corrigan een mooie binnenkomer. Het bikinimodel van Sports Illustrated heeft namelijk per ongeluk haar blote tieten getoond.

De mooie blondine vertoeft momenteel in Miami. Hier maakt ze een paar mooie bikinishoots.

Naar verluidt ging er 'iets mis' bij het verwisselen van het bovenstukje van haar bikini. Zo doende kreeg een fotograaf haar blote tieten voor de lens.

Rolstoelopoe op aanhanger vervoerd

Onze zuiderburen blijken een stuk vindingrijker dan wij. Want hoe vervoer je iemand met een rolstoel als je geen busje hebt? Simpel, je zet opoe met rolstoel en al op de aanhanger!

Een stel uit het Franstalige deel van België wist niet wat ze zagen dit weekend. "We kruisten de wagen zaterdagmiddag in Tourpes", vertelt de beste man aan Het Nieuwsblad. "In de aanhangwagen zat een oudere dame in een rolstoel. Mijn vrouw en ik waren geschokt en besloten rechtsomkeert te maken."

Omdat het stel het een zeer gevaarlijke situatie vond, probeerden ze de auto nog tegen te houden. Maar dit bleek helaas niet mogelijk. "De rolstoel was met erg dunne koorden vastgemaakt, ik ben er zeker van dat die zouden zijn losgeschoten bij een plotse rembeweging."

Ze besloten de politie in te schakelen, die zich inmiddels bovenop de zaak heeft gestort. De bestuurder is inmiddels opgesnord. Deze kan een behoorlijke uitbrander verwachten.

Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand Cyprus

Twee brandweerlieden zijn dinsdag om het leven gekomen en een derde ernstig gewond geraakt bij het blussen van een van de grootste bosbranden in Cyprus in jaren.

De brand was zondag uitgebroken in de uitlopers van het Troodos-gebergte op het eiland in de oostelijke Middellandse Zee. Harde wind en hoge temperaturen wakkerden de vlammen nog eens aan, wat de brandweerlieden belemmert bij de bluswerkzaamheden. Ze krijgen daarbij steun van tankvliegtuigen uit Griekenland en Israël en helikopters van de Britse militaire basis op Cyprus.

De twee brandweerlieden werden gedood toen ze onder een watertankwagen kwamen die kantelde. Een derde brandweerman verkeert in kritieke toestand toen een brandweerwagen in een ravijn stortte. Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers bij de brandweer in Cyprus in tien jaar tijd.

Een woordvoerder van de brandweer zei dat de brand nog niet volledig onder controle is.

Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand Cyprus
Brandweerlieden omgekomen bij bosbrand Cyprus (Foto: ANP)

Carice van Houten wil worden uitgedaagd

Carice van Houten heeft al bijna vier jaar niet meer in een Nederlandse film gespeeld. Maar dat is geen bewuste keuze, zegt de actrice tegen Veronica Magazine. "Ik zou heel graag weer eens een film maken in Nederland, zolang het maar iets is wat ik nog nooit heb gedaan. De Nederlands filmindustrie is niet zo groot en ik doe graag dingen die me uitdagen, die moeilijk voor me zijn."

Van Houten, die momenteel in Berlijn op de set van Race in de huid kruipt van de Duitse cineaste Leni Riefenstahl, vindt het prettig werken in het buitenland. "De intimiteit van Nederlandse sets mis ik wel eens, maar in het buitenland is er meer respect voor acteurs. Ze snappen dat je je persoonlijke ruimte nodig hebt. Niet iedereen heeft die nodig: ik wil zelf meestal zo snel mogelijk weer die trailer uit, maar je hebt in elk geval de mogelijkheid om je af te zonderen. De trailer die ik nu heb, is veel te groot voor me, maar het was wel fijn dat ik er vanochtend in een echt bed een paar uurtjes kon slapen. In Nederland is dat ondenkbaar: daar ben je al een diva als je om een stoel vraagt.''

De film Race gaat over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar Adolf Hitler alles uit de kast trok om zijn nazi-propaganda over de wereld uit te storten. Uitgerekend op deze beruchte Spelen pakte de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens het goud op de 100 meter, 200 meter, 4x100 meter estafette en het verspringen. De controversiële regisseur Leni Riefenstahl, gespeeld door Carice van Houten, filmt tijdens de Olympiade propagandamateriaal voor Hitler.

Carice van Houten wil worden uitgedaagd
Carice van Houten wil worden uitgedaagd (Foto: BuzzE)

CD Projekt RED: "Nintendo NX wordt fantastisch"

In een interview met Rocket Beans TV heeft een medewerker van CD Projekt RED aangegeven te beschikken over 'enkele details' van de nieuwe Nintendo, de NX. Medewerkers van de Poolse ontwikkelaar van de populaire Witcher-games zeggen dat de Nintendo NX 'fantastisch' gaat worden.

Fabian Mario Döehla, communicatiemanager bij CDPR, zegt in het interview dat ze erg uitkijken naar de release van de nieuwe Nintendo. "Als ontwikkelaar krijg je toegang tot allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hardware. Hierdoor weten we dingen over de Nintendo NX en we kunnen alvast zeggen dat we er erg naar uitkijken".

Bij het benoemen van de verschillen tussen Europese en Japanse ontwikkelaars ten aanzien van de Wii, zegt Döehla dat het in Europa wat langer duurde voordat de Wii op waarde werd geschat. "Maar wat je op dit moment al hoort van [andere] ontwikkelaars over de NX, is allemaal erg positief".

Wanneer de interviewer begint over vergelijkingen met bijvoorbeeld de nieuwe Xbox-console, zegt Döehla het volgende: "Ik denk dat krachtige hardware nooit meer een focus wordt voor Nintendo. Kan de Nintendo tippen aan de nieuwe Xbox? Laten we het realistisch bekijken: heeft Nintendo de middelen, samenwerkingen en faciliteiten om dit na te streven? *schudt hoofd*, en wat zou dan het doel zijn? Wie gaat er games voor ontwikkelen?"

Op de vraag wat voor console het dan wel wordt, zegt de Pool alleen: "het gaat spectaculair worden!".

Witcher-ontwikkelaar zeer enthousiast over Nintendo NX
Witcher-ontwikkelaar zeer enthousiast over Nintendo NX

Duitse rechter verwerpt beroep Erdogan

Een Duits gerechtshof heeft dinsdag een hoger beroep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afgewezen in een zaak tegen de topman van de Duitse uitgever Axel Springer.

Erdogan had een lagere rechtbank vergeefs een voorlopige voorziening gevraagd om te voorkomen dat Mathias Döpfner een denigrerende opmerking over de Turkse leider zou herhalen. Döpfner had publiekelijk zijn steun uitgesproken voor het omstreden gedicht dat cabaretier Jan Böhmermann in maart voor de Duitse televisie had voorgelezen. Daarin werd de Turkse leider bespottelijk gemaakt en onder meer uitgemaakt voor geitenneuker.

Het hof van beroep bevestigde het vonnis van mei, omdat de opmerkingen van Döpfner vallen onder de Duitse wettelijk beschermde vrijheid van meningsuiting.

Duitse rechter verwerpt beroep Erdogan
Duitse rechter verwerpt beroep Erdogan (Foto: ANP)

De Graafschap wil uitleg van KNVB

De Graafschap ziet voorlopig af van een gang naar de rechter, maar de club wil wel om de tafel gaan met KNVB-directeur Bert van Oostveen. Ondanks de nederlaag in de play-offs tegen Go Ahead Eagles leek De Graafschap vanwege de straf voor FC Twente in de Eredivisie te mogen blijven. De Tukkers werden door de beroepscommissie echter in het gelijk gesteld, waardoor niet Twente, maar De Graafschap terug moet naar de Jupiler League.

De nummer zeventien van vorig seizoen eist daarom uitleg van de KNVB. "Wij willen graag van Bert van Oostveen horen hoe hij tegen de situatie aankijkt en of hij ons kan helpen", vertelt commercieel directeur Martine Zuil aan het ANP. Mogelijk stappen de Superboeren vervolgens alsnog naar de rechter. "Maar voordat we überhaupt die kant op sturen, is het natuurlijk altijd goed om over en weer de standpunten te belichten. We hopen in een gesprek constructief te kunnen werken aan een chique oplossing voor deze nare situatie."

Beweging DENK wil eed voor journalisten

Journalisten zouden een eed moeten afleggen waarin zij bijvoorbeeld beloven hun beroep te goeder trouw uit te oefenen. Dat wil de nieuwe politieke beweging DENK.

Volgens de politiek leider van DENK, het Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, schort het aan vertrouwen in de media. Een eedaflegging "zou kunnen helpen om de schijn van wantrouwen, die blijkens onderzoek bij een hoop mensen leeft, te voorkomen. En dat is uitermate belangrijk voor onze parlementaire democratie", aldus Kuzu dinsdag in een verklaring. Hij benadrukt de noodzaak van goed functionerende media die onder meer informeren en controleren.

Kuzu vergelijkt journalisten met accountants, bankiers, rechters, advocaten, bestuurders, militairen, artsen en Kamerleden. Zij hebben ook een "grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en daarom leggen ze al dan niet wettelijk verplicht een eed af", aldus Kuzu.

Beweging DENK wil eed voor journalisten
Beweging DENK wil eed voor journalisten (Foto: ANP)

Europa verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met zes maanden. Daarover hebben de ambassadeurs van de lidstaten dinsdag overeenstemming bereikt in Brussel, laten diplomatieke bronnen weten.

De sancties zouden 31 juli aflopen, maar blijven nu van kracht tot eind januari 2017. Het besluit wordt naar verwachting binnenkort bevestigd op het niveau van ministers. Eén land heeft nog wel een parlementair voorbehoud gemaakt.

De strafmaatregelen werden in 2014 opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne en de inlijving van de Krim. De EU heeft opheffing van de handelssancties gekoppeld aan naleving van het vredesplan van Minsk. Zowel Rusland als Oekraïne overtreedt dat echter.

Een aantal Europese landen had de afgelopen tijd aangedrongen op normalisering van de relaties. De verwachting is dat dat de komende zes maanden hoog op de agenda staat.

Europa verlengt sancties tegen Rusland
Europa verlengt sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Winkelcentrum Brussel: bomgordel is nep

In het centrum van Brussel is dinsdag een winkelcentrum ontruimd na een bomdreiging. Een terreurverdachte is aangehouden, meldden Belgische media. Hij zou mogelijk explosieven bij zich hebben gehad.

Premier Charles Michel zei tegen RTL dat de situatie "zeer serieus" is. Hij is naar het federale crisiscentrum vertrokken, terwijl een grootscheepse politieactie aan de gang is in het shoppingcenter City2 in de Brusselse Nieuwstraat. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens zijn naar het crisiscentrum om de zaak de volgen en analyseren.

De verdachte had iets bij zich wat op een bomgordel lijkt. De man had kort voordien zelf de politie gebeld om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep. De gordel wordt momenteel onderzocht door experts van het leger.

Winkels is de buurt blijven voorlopig gesloten. Enkele metrostations in de buurt zijn ook gesloten.

Update 12:10 uur:
Er zijn geen explosieven gevonden bij de verdachte in Brussel. Dat meldde het Crisiscentrum dinsdagochtend. De bomgordel die de verdachte droeg zou nep zijn geweest.

"De situatie is op dit moment onder controle", zei premier Charles Michel bij het verlaten van het federale crisiscentrum, dat samen is gekomen over de situatie in de Brusselse Nieuwstraat. ,,De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam."

Meer info wilde Michel niet kwijt. Volgens het crisiscentrum blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op niveau drie. De politie heeft de meeste straten rond het winkelcentrum weer vrijgegeven. Een deel van de winkels in de Nieuwstraat blijft gesloten tot nader order van de politie.

Winkelcentrum Brussel ontruimd na bomdreiging
Winkelcentrum Brussel ontruimd na bomdreiging (Foto: ANP)

'Turkije houdt hoogopgeleide Syriërs tegen'

Turkije weigert tientallen Syrische vluchtelingen naar Duitsland te laten vertrekken, ook al hebben ze van dat land al een visum gekregen. Bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn 52 gevallen bekend. Redenen voor het weigeren van een uitreisvergunning zijn tot dusver niet opgegeven.

In het kader van het vluchtelingenverdrag tussen Turkije en de Europese Unie mag Turkije voor iedere uit Griekenland teruggenomen migrant een andere Syriër op legale wijze naar de EU laten gaan. De EU heeft zich bereid verklaard volgens dit mechanisme 72.000 Syriërs op te nemen.

Sinds april zijn 292 Syriërs uit Turkije naar Duitsland vertrokken. De uitreisvergunning is de laatste formaliteit in de hele procedure. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR laat Turkije hoogopgeleide Syriërs zoals ingenieurs, artsen of vaklieden echter niet gaan. Het Duitse blad Der Spiegel schreef dat Turkije vooral "zware medische gevallen of zeer laag opgeleide vluchtelingen"laat vertrekken. In Turkije verblijven naar schatting 2,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië.

'Turkije houdt hoogopgeleide Syriërs tegen'
'Turkije houdt hoogopgeleide Syriërs tegen' (Foto: ANP)

Soros: Zwarte vrijdag als brexit doorgaat

Mocht Groot-Brittannië uit de Europese Unie stappen, dan keldert het Britse pond waarschijnlijk sterker dan op 'zwarte woensdag' in 1992. Dat stelde miljardair en befaamd belegger George Soros dinsdag in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Hij voorziet een 'zwarte vrijdag' als het Britse volk donderdag voor een brexit stemt.

De inmiddels 85-jarige Soros is één van 's werelds bekendste valutaspeculanten. Hij werd steenrijk door in 1992 met succes te speculeren op een neergang van het Britse pond. Destijds, op 16 september 1992, moest de Britse overheid de munt noodgedwongen met 15 procent devalueren. Nu zal de koers van het pond waarschijnlijk nog meer inzakken en meer marktverstorend zijn, voorziet Soros.

Door alle onzekerheid daalde het pond de afgelopen tijd al stevig in waarde. Maar de laatste dagen toonde de munt herstel, geholpen door de wegebbende vrees voor een Brits vertrek uit de Europese Unie. De jongste peilingen wijzen op een meerderheid tegen een brexit. De munt is nu bijna 1,30 euro waard.

Soros: Zwarte vrijdag als brexit doorgaat
Soros: Zwarte vrijdag als brexit doorgaat (Foto: ANP)

Leerlingen slagen toch na nakijkfout examen

Door een fout bij het nakijken van het havo-examen Nederlands blijken acht leerlingen van het Comenius Lyceum in Amsterdam alsnog geslaagd. Volgens rector Kees Freriks is er iets misgegaan bij de puntentelling, waardoor een deel van de meerkeuzevragen niet is meegerekend. De school betreurt de gang van zaken, maar is blij dat de scholieren nu alsnog een diploma op zak hebben.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt wat er is gebeurd, liet ze dinsdag weten. Een van de docenten is volgens Freriks vergeten bij het nakijken op een knop te drukken waar de waardering voor de meerkeuzevragen achter zit. Daardoor zijn die resultaten niet opgehaald. De tweede corrector heeft dit eveneens over het hoofd gezien.

Havisten met het profiel Natuur en Techniek kregen vorige week te horen dat ze een dikke onvoldoende voor Nederlands hadden gehaald. Leerlingen die daardoor waren gezakt, blijken nu toch geslaagd, anderen mogen nog voor een herkansing gaan.

Menselijke fout
Het Comenius spreekt van een "menselijke fout" in "een enorme hoeveelheid werk". "Maar daarmee praten we het niet goed", zegt Freriks. "Dit is heel vervelend." De school onderzoekt hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. "De betreffende docent heeft ook al gevraagd of er in het vervolg iemand kan meekijken."

De school heeft maandag direct melding gedaan bij de inspectie. "Het is helaas laat, maar het is in elk geval ontdekt", zegt een woordvoerder. Of dit soort fouten vaker voorkomt, is volgens de inspectie onderdeel van het onderzoek.

Leerlingen slagen toch na nakijkfout examen
Leerlingen slagen toch na nakijkfout examen (Foto: ANP)

Imam vaart mee op botenparade Gay Pride

Op de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam vaart dit jaar een imam mee. Ludovic-Mohamed Zahed, die zelf homoseksueel is, gaat aan boord van de World Religion Boat, waarop alle wereldreligies zijn vertegenwoordigd.

Zahed, geboren in Algerije, is een mensen- en homorechtenactivist. Hij begon in Parijs de eerste moskee waar mannen en vrouwen, hetero- en homoseksuelen en mensen met verschillende geloofsovertuigingen welkom zijn. De imam staat tijdens de Canal Parade samen met predikanten, priesters en een rabbijn op de boot om de boodschap uit te dragen dat alle godsdiensten samen kunnen leven in vrede, aldus de initiatiefnemers.

De bonte stoet met tachtig boten trekt op zaterdag 6 augustus weer door de Amsterdamse grachten.

Imam vaart mee op botenparade Gay Pride
Imam vaart mee op botenparade Gay Pride (Foto: ANP)

Arrivabene wil beter chassis bij Ferrari

Het Formule 1-team Ferrari mocht zich afgelopen weekend na de Grand Prix van Europa in Azerbeidzjan tevreden stellen met een tweede en vierde plaats. Teambaas Maurizio Arrivabene weet dat het beter moet en kan. Het chassis van de SF16-H is volgens de Italiaan op dit moment het zwakste punt.

Arrivabene: "Als je kijkt naar waar we vrijdag stonden, dan kunnen we blij zijn met de stap voorwaarts die we gedurende het weekend hebben gezet. In de race was ons tempo goed, al was het niet zo goed als het had moeten zijn."

Hierbij stipt de Italiaan het chassis aan als het grootste verbeterpunt, nadat eerder dit jaar het motorische gedeelte al flink verbeterd is. "Zoals we in Canada al hebben gezien, lijkt de power unit ons sterkste punt, terwijl we op andere gebieden nog werk te doen hebben. Dit omdat al is gebleken dat deze auto heel gevoelig is voor veranderingen van de setup. Het gat naar onze grootste concurrenten is er nog steeds en dus moeten we hard blijven werken aan onze zwakke punten en ons blijven focussen op dit seizoen, want er is nog een lange weg te gaan tot het einde van dit jaar."

Regie Death Wish-remake in handen van Eli Roth

Het was 1974 toen Charles Bronson schitterde in Death Wish, de drama/actiefilm waarin hij wraak neemt op straattuig dat zijn vrouw heeft vermoord en zijn dochter heeft verkracht. Dat de klassieker een reboot zou krijgen met Bruce Willis in de hoofdrol was al duidelijk, nu blijkt niemand minder dan Eli Roth voor de regie te gaan zorgen.

De reboot van Death Wish ligt al enige tijd op de tekentafel. Nadat een deel van het aanvankelijke team besloot om ermee te stoppen, kwam de film onder de aandacht van regisseur Eli Roth. Roth is - naast zijn rol als Sgt. Donny Donowitz in Inglorious Basterds - vooral bekend van zijn horrorwerken zoals Hostel en Cabin Fever.

De originele Death Wish werd gebaseerd op een boek van schrijver Brian Garfield uit 1972, dat het verhaal vertelt van een man die een reeks wraakacties uitvoert nadat zijn vrouw is vermoord en zijn dochter seksueel misbruikt. De verfilming twee jaar na het boek zorgde voor veel ophef; in die periode was er sprake van erg hoge criminaliteitscijfers in de grotere steden van de Verenigde Staten en het debat over burgerwachten en voor eigen rechter spelen werd aangewakkerd dankzij de film. Ook de expliciete scènes waarin bruut geweld en seksueel misbruik niet geschuwd werd konden op aardig wat controverse rekenen.


Eli Roth doet regie Death Wish-remake, Bruce Willis in hoofdrol

EK Vandaag - Dinsdag 21 juni

Na 2 dagen van relatieve droogte is het weer iets drukker op het EK. Sterker nog, vandaag en morgen zullen de meeste wedstrijden gespeeld worden: 4 op 1 dag. Hierbij gaat het alleen opnieuw om twee ontknopingen, dus zijn er steeds 2 wedstrijden tegelijkertijd. Groep C en D worden beslist, dus zullen we van minimaal 11 teams weten of ze door zijn of niet.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 C Noord-Ierland Duitsland Parijs
18.00 C Oekraine Polen Marseille
21.00 D Kroatie Spanje Bordeaux
21.00 D Tsjechie Turkije Lens

Noord-Ierland - Duitsland

Nu groep A en groep B zich enigszins verrassend ontvouwd hebben is er voor Noord-Ierland een reële kans om bij de laatste 16 te komen. Bij een kleine nederlaag is het afhankelijk van resultaten in de andere groepen, maar bij een gelijkspel lijkt het toch niet meer fout te kunnen gaan voor de Noord-Ieren. Ze moeten wel tegen Duitsland, die niet écht geweldig spelen, maar desalniettemin de grote favoriet zijn. De grote vraag is natuurlijk of Will Grigg eindelijk zijn EK-debuut mag maken. De hype is groot om de spits, maar minuten heeft hij nog altijd niet gemaakt.

De historie spreekt niet in het voordeel van de Ieren. 2 keer werd er met 1-0 gewonnen, in de kwalificatie voor het EK van 1984. Toch was het onvoldoende door puntverlies tegen andere teams. Verder wisten de Noord-Ieren een aantal keer gelijk te spelen. In de laatste drie ontmoetingen is het doelsaldo 11-1 in het voordeel van de Duitsers. Er is de Ieren alles aan gelegen om beter te verdedigen. Overigens zullen de twee teams elkaar op 11 oktober weer ontmoeten in strijd om een plaats op het WK.

Oekraine - Polen

Burenruzies zijn altijd mooi, maar helaas is Oekraine het enige team wat al na 2 wedstrijden is uitgeschakeld op dit EK, om deze wedstrijd toch net even wat minder te maken. De teams organiseerden vier jaar geleden nog samen het EK. Toch zal Oekraine in haar laatste wedstrijd op dit toernooi toch nog iets willen laten zien om een roemloze aftocht te voorkomen: Samen met Turkije is het het enige land dat nog puntloos naar huis kan gaan. Voor de Polen is het de vraag of ze groepswinnaar willen worden: Winst in Groep C betekent dat ze aan de moeilijkere kant van het schema zitten. Een tweede plaats in de groep betekent een wedstrijd tegen Zwitserland, die geen onuitwisbare indruk achterlieten.

In deze burenruzie geen uitgesproken winnaar zoals in de vorige burenruzie van Polen. Oekrainë won 1 keer vaker. Van de zeven wedstrijden wonnen de Polen alleen de eerste 2, beiden in Kyiv. Een grappig feitje: In elke wedstrijd scoorde het thuisspelende team 1 keer. Dit leverde Oekraine 2 keer een 1-0 winst op. De laatste keer was dit ook zo, door een goal van Yarmolenko. Tegen Duitsland was hij een van de gevaarlijkste Oekrainers

Kroatië - Spanje

Wie gaat Groep D winnen? Is het het land van Real Madrid en Barcelona, of is het het land met 2 van de belangrijkste middenvelders van Real Madrid en Barcelona? De verliezer moet tegen Italië terwijl de winnaar wellicht een vrijbrief naar een mooie klassering krijgt met alleen België en misschien Portugal als mogelijke gevaarlijke tegenstanders. (Afhankelijk van wat Duitsland eerder op de avond doet). Het is voor beide ploegen dus belangrijk om te winnen. De Spanjaarden hebben 2 punten meer en dus de beste papieren, bovendien lijkt Luca Modric de wedstrijd tegen Spanje niet te halen. Pech, pech, pech voor de Kroaten. En misschien ook wel voor Italië.

Vier keer vriendschappelijk leidde tot weinig enerverende wedstrijden. Een 0-0 in Split en in Spanje won Kroatië 1 keer met 0-2. Vervolgens was er die ene wedstrijd op een eindronde, in wat toch wel de poule des doods was. Spanje, Italië en Kroatië. Allen wonnen van Ierland. Italië speelde 2 keer gelijk. En Kroatië, oh, Kroatië had het slechtste doelsaldo en moest dus winnen van Spanje. Het lukte niet. In de 88e minuut scoorde Jesus Navas de enige goal. Hij is er niet meer bij dit jaar. Misschien dat dat de Kroaten sterkt, want een gouden generatie mag niet uitgaan met een nachtkaars. De kwartfinale in 2008 is het toch wat treurige hoogtepunt voor deze namen, voorlopig althans.

Tsjechië - Turkijë

En wie wordt er derde? Zijn het de Tsjechen of toch de Turken? Het leek voor de Turken tot zondag een lastige opgave te worden, maar Albanië heeft ze goed geholpen. En dan is het hopen op Noord-Ierland, Ierland of veel goals. Goals is wat de Turken nodig hebben. De Tsjechen ook, hoewel de Tsjechen zullen hopen aan de tweede plaats en een wedstrijd tegen Italië te ontsnappen. Al is er theoretisch ook nog kans dat de nummer drie tegen Frankrijk moet. 

Een mooie historie in wedstrijden die er écht om gaan hebben deze 2 landen wel, daarvoor gaan we terug naar het EK van 2008. De Tsjechen en Turken moeten allebei winnen, nadat de Turken in de laatste seconden nog een overwinning boekten tegen Zwitserland. De Tsjechen kwamen ook 'simpel' op 0-2 voor, niets aan de hand. Maar inmiddels weten de Tsjechen wel beter. Ze kwamen zelf van 2-0 achter terug tegen Kroatië op dit toernooi, maar hier waren het de Turken. Met nog een kwartier te gaan was het 0-2, maar de Turkse storm kwam. 1-2. 2-2. En zelfs 3-2, vlak voor het einde. Turkije ging door? Of toch niet, want ze kregen nog een rode kaart. Voor de keeper. Een veldspeler moest op doel staan, en bij 3-3 zou het uitdraaien op penalties. Dat gebeurde niet. De Tsjechen waren eruit en verloren een wedstrijd die ze hadden moeten winnen. En het Turkse last-minute sprookje ging door. Het zou heel lang doorgaan, zelfs.

Wedstrijd van toen

Last-minute krakers zijn van alle tijden. De Turken hadden dus een mooie in 2008, maar misschien wel de meest bizarre ontknoping was die van Groep C in 2000. Op het ene veld was werkelijk niets te beleven, maar bij de andere wedstrijd, Joegoslavië tegen Spanje, ging het los. Spanje en Noorwegen stonden op 3 punten, Joegoslavië op 4 en Slovenië op 1. Er waren verschillende scenario's mogelijk, iedereen kon door en iedereen kon eruit. Spanje had verloren van Noorwegen en gewonnen van Slovenië, terwijl Noorwegen verloor van Joegoslavië. Goed, in de eerste helft van Noorwegen - Slovenië gebeurde weinig. Op het andere veld wel wat meer, Joegoslavië zorgde voor zekerheid door een 1-0 voorsprong, maar Spanje, dat met de huidige standen moest winnen, scoorde de 1-1 via Alfonso Perez. Het ging echter steeds opnieuw mis voor de Spanjaarden. Dejan Govedarica van RKC scoorde de 2-1. Nog geen minuut later lag ie er weer in, maar dan aan de andere kant. 2-2. Het leek alsnog mis te gaan voor Joegoslavië met een rode kaart voor Jokanovic, maar Kolmjenovic scoorde een kwartier voor tijd de 3-2. Het was over voor Spanje, althans, het kon niet meer goed komen. De tijd verstreek en diep in de blessuretijd kwam er toch nog een penalty voor Spanje. Gaizka Mendieta schoot binnen, maar met de 0-0 in Arnhem was het toch niet genoeg. Nog 1 keer ging de bal naar voren en hij viel alsnog. Alfonso Perez maakte er 3-4 van. Een bizarre ontknoping en een bizarre ontsnapping voor Spanje. Het ergst was dit voor de Noren. Zij lagen eruit en Joegoslavië ging ook door.

Penny Dreadful eindigt na drie seizoenen

Na drie zeer succesvolle seizoenen, kwam er zondagavond een einde aan de Showtime-serie Penny Dreadful. Dat heeft nu ook bedenker en showrunner John Logan bevestigd.

Fans van de serie waren in shock toen aan het einde van de negende aflevering van het derde seizoen, The Blessed Dark, de woorden 'The End' op het scherm verschenen. De speculaties of dit het definitieve einde zou betekenen zijn dus nu bevestigd. "Sommige dichters willen een haiku maken, sommige sonnetten en sommige toongedichten. Dit sonnet is nu tot een einde gekomen", verklaarde de schrijver aan Variety.

In de fantasyserie speelden onder andere de personages Victor Frankenstein en zijn monster, Dracula, Van Helsing en Dr. Jekyll een belangrijke rol. De hoofdrollen werden gespeeld door Eva Green, Timothy Dalton en Josh Hartnett.

Amiibo-ondersteuning voor Metroid Prime: Federation Force

Opvallende afwezige tijdens E3 was Metroid Prime: Federation Force, de omstreden multiplayer Metroid in ontwikkeling voor Nintendo 3DS. Via Twitter heeft Nintendo nu iets meer laten weten over de amiibo-ondersteuning voor de game.

In Blast Ball, de voetbalmodus van de game, zullen diverse amiibo jouw Mech een andere paintjob geven. Deze komen uiteraard overeen met de amiibo die je scant. In de hoofdgame kun je de amiibo van Samus en Zero Suit Samus inscannen om een upgrade door te voeren. Wat je precies voor extra's krijgt is niet duidelijk, maar het ziet er in ieder geval aardig uit.

Metroid Prime: Federation Force lanceert 2 september.

Verbod op limonade op scholen

Veel kinderen zijn te zwaar, in de Dordtse wijk waar basisschool de Albatros staat hebben zelfs 1 op de 3 kinderen overgewicht. Reden voor directeur Mark van der Sluijs om alle zoete drankjes uit de school te verbannen. Fristi, Wicky, Roosvicee, chocomel of ranja mag niet meer en wordt vervangen door melk of water. Een rigoreuze maatregel maar volgens directeur van der Sluijs kan het niet anders.

De school is 1 van de weinige onderwijsinstellingen die zulke zware maatregelen neemt in de strijd tegen overgewicht. Er zijn nog 94 andere scholen die zulke stappen nemen, ze kregen allemaal het certificaat "Gezonde school" omdat ze het advies van het voedingscentrum opvolgden. Het voedingscentrum vind het wel jammer dat dit nog maar een klein aantal van de 6700 basisscholen in Nederland is.

Koreaanse (17) belachelijk goed in Overwatch, beschuldigd van cheaten

Gregury is een zeventienjarig meisje uit Korea dat op zijn zachtst gezegd nogal goed is in Blizzards nieuwe shooter Overwatch. Zo goed dat andere 'pro-gamers' haar betichtten van cheaten, en enkele zelfs aangaven te stoppen met professioneel gamen als zou blijken dat ze niet valsspeelde.

Gregury's prestaties begonnen op te vallen tijdens verschillende toernooien en een aantal spelers begon met de 'hackusations'. Nadat ze de kwalificatierondes voor de Nexus Cup had gewonnen door alle Koreaanse powerhouse teams te verslaan, eistten de andere teams dat de organisatie van het toernooi Gregury zou aangeven bij Blizzard Korea.

Enkele dagen later kwam Blizzard Korea met de mededeling dat Gregury helemaal niet valsspeelt, maar gewoon steengoed is. Ze heeft vervolgens ook besloten om 'on stage' te komen spelen onder cameratoezicht, zodat de hele wereld kan zien dat ze eerlijk speelt. Het masker is mogelijk om te voorkomen dat kleinzerige internethelden die wrok koesteren haar herkennen.

Gregury, ook wel 게구리, was tot voor kort de nummer 1 Zarya in Overwatch, met een K/D-ratio van 6.32 en een winrate van 80%. Check hier al haar stats. Gameplay van haar über-skillz tijdens haar 'on stage performance' kun je hieronder bekijken.

Nieuwe beelden Kingdom Come: Deliverance

De ontwikkelaars van Kingdome Come: Deliverance hebben tijdens E3 vorige week een nieuwe demo laten zien van hun aankomende game. In de nieuwe beelden zien we het armor- en combatsysteem wat gedetailleerder in beeld gebracht worden.

Kingdom Come: Deliverance is een realistische RPG die zich afspeelt in de middeleeuwen. De ontwikkelaars proberen zoveel mogelijk realisme en historische accuratesse in hun game te implementeren. Er is dus geen sprake van een fantasy-setting. Of dat in de smaak gaat vallen bij gamers is afwachten, maar het ziet er in ieder geval grafisch erg netjes uit allemaal.

Tanken in Nederland relatief duur

De brandstofprijzen in de onder Nederlanders populaire vakantielanden liggen een stuk lager dan hier, blijkt uit een maandag geactualiseerd overzicht op de site van de ANWB.

In Duitsland en Frankrijk betalen benzinerijders 26 cent per liter minder, in België 23 cent, in Spanje 44 cent en in Oostenrijk zelfs 47 cent minder. Alleen Italië komt in de buurt met een prijs van 1,57 euro per liter, 4 cent minder dan in Nederland.

Dieselrijders zijn duur af in Italië. Een liter kost er 1,41 euro tegen 1,25 in Nederland. In Frankrijk en België zijn Nederlanders 4 cent per liter minder kwijt dan thuis, in Duitsland 13 cent. Spanje en Oostenrijk bungelen onderaan wat betreft dieselprijzen met 1,06 en 1,04 euro.

Tanken in Nederland relatief duur
Tanken in Nederland relatief duur (Foto: ANP)

EU bindt strijd aan tegen fiscaal shoppen

De 28 EU-landen hebben definitief een akkoord over een omvangrijk pakket maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals in de EU. De lidstaten hadden tot maandag middernacht om zich te bedenken, nadat vrijdag in Luxemburg een principe-overeenkomst was gesloten.

België wilde zich daar niet aan binden, maar sloot maandagavond toch aan. Ook enkele andere landen hadden aanvankelijk bedenkingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de onderhandelingen de afgelopen vijf maanden leidde, wees dinsdagmorgen op het belang van het akkoord. "Dat grote bedrijven eerlijk hun belasting betalen is cruciaal voor de bereidheid bij burgers om ook hun deel bij te dragen. Onthullingen als LuxLeaks en Panama Papers hebben het vertrouwen bij burgers in een eerlijk belastingsysteem geen goed gedaan. Ik hoop dat het vertrouwen nu terugkeert."

Per 1 januari 2019 wordt de renteaftrek beperkt en komt er een heffing zodat activiteiten waarover nog geen belasting is betaald, niet onbelast kunnen worden verplaatst naar een land met een lager belastingtarief. Ook wordt een algemene anti-misbruikbepaling tegen kunstmatige constructies ingesteld.

EU bindt strijd aan tegen fiscaal shoppen
EU bindt strijd aan tegen fiscaal shoppen (Foto: ANP)

'Prijs internationaal treinticket schrikt af'

Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) is nog nooit met de trein naar een ander land in Europa gereisd. De prijs van een internationaal ticket is de belangrijkste belemmering om de trein te pakken voor een vakantie binnen Europa. Vliegen is binnen Europa vaak goedkoper dan reizen per trein, omdat vliegtickets en kerosine niet belast worden.

Dat meldt Natuur & Milieu dinsdag op basis van onderzoek.

Een treinreis binnen Europa veroorzaakt volgens de organisatie ongeveer zeven keer minder broeikasgasuitstoot dan een vliegreis. Na de trein is de touringcar de meest klimaatvriendelijk optie, gevolgd door een auto met meerdere inzittenden.

Van de ondervraagden zet 67 procent vaker de internationale trein te nemen als die goedkoper zou zijn. 80 procent vindt het belachelijk dat treintickets duurder zijn dan vliegtickets.

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard onder 803 Nederlanders van achttien jaar en ouder

'Prijs internationaal treinticket schrikt af'
'Prijs internationaal treinticket schrikt af' (Foto: ANP)

Medisch specialisten voeren actie om pensioen

Zo'n 2500 medisch specialisten in dienstverband, verspreid over 47 ziekenhuizen, voeren dinsdag actie wegens een geschil over pensioengeld. Zij zullen een zondagsdienst draaien, waardoor patiënten niet worden geopereerd. Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, worden echter wel behandeld.

Volgens de Federatie Medisch Specialisten (FMS) heeft de actie dan ook geen gevolgen voor de patiëntveiligheid. Specialisten die niet in dienstverband werken, doen niet mee aan de acties. In totaal werken er zo'n 10.000 medisch specialisten bij Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra.

Aanleiding van de actiedag is de bezuiniging op de pensioenen, doorgevoerd door de overheid. De artsen willen dat dit volledig wordt vergoed door de ziekenhuizen. Sinds begin vorig jaar kunnen de specialisten over het salaris boven een ton niet langer onder fiscaal gunstige voorwaarden pensioen opbouwen. Volgens de specialistenfederatie wordt nu een deel van de werkgeverspremie in eigen zak gestoken door de ziekenhuizen.

Medisch specialisten voeren actie om pensioen
Medisch specialisten voeren actie om pensioen (Foto: ANP)

Led Zeppelin vraagt rechter zaak te stoppen

Led Zeppelin heeft de rechter gevraagd de plagiaatzaak om Stairway To Heaven te stoppen. Volgens de advocaat van de band is er tot nu toe onvoldoende bewijs aangeleverd.

De nabestaanden van gitarist Randy Wolfe vinden dat Stairway To Heaven te veel lijkt op het nummer Taurus van Wolfe's band Spirit en willen dat de overleden muzikant alsnog wordt genoemd als schrijver van de hit. De opening zou dezelfde gitaarakkoorden hebben. Vorige week mocht de advocaat van Michael Skidmore die de zaak aanspande getuigen horen en zijn kant van de zaak presenteren. Dinsdag is het de beurt van de band om de rechter te overtuigen van hun gelijk. Gitarist van Led Zeppelin, Jimmy Page, liet vorige week al weten het nummer Taurus tot voor kort nooit te hebben gehoord.

Nu heeft de band de rechter gevraagd of het wel nodig is de zaak voort te zetten, meldt The Hollywood Reporter. In de aanvraag de zaak te stoppen beargumenteren ze dat de tegenpartij niet heeft kunnen bewijzen dat er inbreuk is gemaakt op het auteursrecht van Randy Wolfe, omdat zijn nalatenschap het auteursrecht van Taurus niet bezit. Ook vinden ze niet dat is aangetoond dat Led Zeppelin toegang had tot het nummer voordat Stairway To Heaven werd gecomponeerd of dat de gelijkenis overduidelijk is.

Led Zeppelin vraagt rechter zaak te stoppen
Led Zeppelin vraagt rechter zaak te stoppen (Foto: BuzzE)

'Hilary Duff en persoonlijk trainer daten'

Hilary Duff is 'losjes aan het daten' met haar persoonlijk trainer Jason Walsh. Dat vertelt een bron aan E! News.

De twee werden de laatste tijd al vaker samen gespot. Tot voor kort waren ze volgens insiders nog gewoon vrienden. Zo liepen ze onlangs samen door de buurt Soho in New York en genoten ze in Los Angeles van een Italiaans dinertje terwijl ze naar een basketbalwedstrijd op televisie keken. Ze zijn nog niet zoenend of hand in hand gespot.

Hilary is al ruim twee jaar niet meer samen met de vader van haar vierjarige zoontje Luca, Mike Comrie. Begin dit jaar was hun scheiding rond.

'Hilary Duff en persoonlijk trainer daten'
'Hilary Duff en persoonlijk trainer daten' (Foto: BuzzE)

Nibud: weer meer vakanties van vakantiegeld

Meer mensen gaan dit jaar weer op vakantie van hun vakantiegeld. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag.

Twee derde van alle Nederlanders gaat dit jaar langer dan zes dagen op vakantie. Waar vorig jaar nog ruim een kwart van de mensen thuisbleef, is dat percentage dit jaar gedaald tot 22 procent. De grootste stijging was bij huishoudens die minder dan 1500 euro netto per maand verdienen. In 2015 ging slechts 32 procent van deze groep op vakantie, dit jaar is dat gestegen naar 52 procent.

De meeste Nederlanders krijgen het vakantiegeld het liefst een keer per jaar: 84 procent geeft hier de voorkeur aan. Een ruime meerderheid (71 procent) rekent ook van tevoren uit of de vakantie financieel haalbaar is.

Voor zelfstandigen zonder personeel lijkt vakantieplanning geen enorme prioriteit. 40 procent van de zzp'ers spaart voor de vakantie, maar slechts 10 procent legt maandelijks geld opzij.

Nibud: weer meer vakanties van vakantiegeld
Nibud: weer meer vakanties van vakantiegeld (Foto: ANP)

Meer goederen over spoor vervoerd

Het vervoer van goederen over spoor is vorig jaar met 7 procent gestegen. In totaal werd 42 miljoen ton aan goederen - vooral containers, kolen en ertsen - met de trein vervoerd. Verreweg het grootste deel van de treinen (70 procent) reed van of naar Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Hoewel Nederland een van de drukste spoornetten van de EU heeft, is het goederenvervoer per spoor relatief beperkt. Het spoornet wordt hier vooral voor passagiersvervoer gebruikt. Daar komt bij dat Nederland veel goederen (40 procent) vervoert per binnenvaart.

Het spoor speelt nauwelijks een rol in het binnenlandse vrachtvervoer. Van de vervoerde goederen in Nederland ging 2,4 procent via het spoor. Dat komt neer op 4 miljoen ton in 2015, een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Van het grensoverschrijdende vervoer kwam 9 miljoen ton goederen Nederland binnen en verliet 27 miljoen ton goederen het land. Nog eens 2 miljoen ton goederen werd over Nederlands grondgebied vervoerd, zonder hier geladen of gelost te worden.

Duitsland is de grootste speler in het Europese goederenvervoer over het spoor. De oosterburen waren goed voor 23 procent van het spoorvervoer, tegenover 2,5 procent voor Nederland.

Meer goederen over spoor vervoerd
Meer goederen over spoor vervoerd (Foto: ANP)

Civilization VI breidt steden uit

We krijgen een eerste blik op hoe steden veranderd zijn in Civilization VI. Ook laat 2K Games zien wat de Amerikaanse bevolking als bonus krijgt door hun daden in de geschiedenis en wat er gebeurd is onder hun leider Theodore Roosevelt.

Nieuw in Civilization VI is dat de steden meerdere tiles beslaan. De stad zelf bestaat namelijk nu uit districten. Elke wijk heeft weer een doel zoals onderzoek, bevolkingsgroei, productie, cultuur en toerisme. Sommige naties hebben unieke districten die zij alleen kunnen bouwen. Districten krijgen bonussen door ze aan bepaalde aangrenzende gebieden te plaatsen. Wereldwonderen bouwen mag je maar op bepaalde plekken: een pyramide in de bergen is dus een no-go.

Amerika krijgt door hun geschiedenis de perk Fouding Fathers. Deze perk zorgt ervoor dat ze sneller Government Legacy-bonussen krijgen. Daarnaast krijgen ze de P51-Mustang als unieke unit. Dit gevechtsvliegtuig doet meer schade aan andere vijandelijkevliegtuigen en heeft een groter bereik. Met Theodore Roosevelt als leider krijgt het Amerikaanse leger een bonus als ze op eigen grond vechten. Zijn Rough Riders zijn een unieke eenheid die makkelijk in de bergen vechten en weinig onderhoud nodig hebben. We zien verder welke gebouwen en gebieden Amerika heeft in de latere gameplay om meer toerisme te trekken.

Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

FOK! Wat een weer: het is zomer!

Het is 21 juni en dat betekent dat het zomer is! Het is vandaag de langste dag van het jaar. Dus vier de dag en doe een dansje! Ook al is de ochtend nog wat grijs en grauw met hier en daar een druppel regen, later in de ochtend breekt de bewolking open en laat de zon af en toe zijn neus zien.

In de middag kunnen er af en toe wat buien vallen. De middagtemperatuur loopt op tot 21 graden en de zwak tot matige wind komt uit het zuiden tot zuidwesten. 

Zon op 05:19
Zon onder 22:03
Zonkracht

6 / 3

Naast ganzen, spotte qltel ook deze nog: 

Wandeling bij Utrecht (Foto: qltel)
Wandeling bij Utrecht (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1948 De langspeelplaat  werd in New York geïntroduceerd.
1955 Dick Bruna bracht het eerste Nijntje-boekje uit.
1973 In Hoofddorp werd een standbeeld van Dik Trom onthuld.
1979 Sony introduceerde de Walkman.
2005 De Cosmos 1 werd gelanceerd, het eerste ruimteschip dat werd aangedreven door een zonnezeil.De Cosmos 1 met zonnezeil.

72 watte in het paradijs??

CNN-ankerman Fareed Zakaria interviewde onlangs de Canadese lesbische moslima en islamgeleerde Irshad Manji. Wat staat een zelfmoordterrorist nou eigenlijk te wachten in het paradijs?

De 'traditionele' 72 maagden waren elf jaar geleden onderwerp van spot in een beroemde cartoon van de Deense satirist Kurt Westergaard.

Maar Manji geeft hieronder aan dat het allemaal vermoedelijk ietsje anders zit, en de conclusie is dat je als jihadronselaar maar beter onnozelen aan de haak kunt slaan voor je perverse missies. Zie hier voor een uitgebreidere versie van het interview.

Britse tiener wilde Trump doodschieten

Een 19-jarige Brit die zaterdag in Las Vegas werd gearresteerd tijdens een partijbijeenkomst van de Republikeinen, wilde presidentskandidaat Donald Trump doodschieten. Dat zei hij tijdens zijn verhoor door de politie, blijkt uit gerechtelijke papieren.

De politie arresteerde Michael Steven Sandford toen hij in het Treasure Island hotel een politieagent zijn dienstwapen probeerde te ontfutselen. Daarmee, zo blijkt nu, wilde hij Trump neerschieten. Uit de documenten komt ook naar voren dat hij dat idee al een jaar bij zich droeg, maar nu de moed had gevonden om die gedachte om te zetten in daden.

Volgens de BBC was Sanford op 17 juni op een schietbaan om te leren schieten; hij zou namelijk nog nooit een wapen hebben gebruikt. De jongeman zou hebben aangegeven dat hij had verwacht maar een of twee kogels af te kunnen vuren, en dat hij de moordaanslag niet zou overleven.

Taylor Swift wil YouTube aanpakken met wet

Taylor Swift is een van honderdtachtig artiesten die oproepen voor een wijziging van de wet die online auteursrecht reguleert. Volgens de Amerikaanse handelsorganisatie van de muziekindustrie RIAA is de huidige Digital Millennium Copyright Act (DMCA) uit 1998 zeer nadelig voor artiesten.

De artiesten, waaronder ook Paul McCartney, Carole King en de band Kings Of Leon, hebben hun naam verleend aan een advertentie die volgens Billboard dinsdag tot en met donderdag verschijnt in een aantal politieke bladen die in Washington uitkomen. Ook de grote platenlabels ondersteunen de actie die vooral impact moet hebben op de positie van YouTube. Dankzij de huidige wet hebben "grote techbedrijven kunnen groeien en veel winst kunnen maken door het makkelijk te maken voor gebruikers bijna elk lied dat ooit is opgenomen in hun zak te dragen via een smartphone, terwijl de inkomens van liedjesschrijvers en artiesten blijven dalen", zo staat er in de advertentie.

Nu kunnen gebruikers van YouTube veilig inbreuk op auteursrecht maken, zolang ze content maar verwijderen wanneer dit wordt geëist. Dit geeft de online videodienst volgens de labels een voordeel bij de onderhandelingen voor de contracten die het heeft met de meeste labels. Momenteel zijn veel van die contracten verlopen en lopen de onderhandelingen voor nieuwe afspraken, wat de wetswijziging voor de labels en artiesten een urgente zaak maakt.

YouTube zegt weinig profijt te hebben van de wet, omdat labels via een geautomatiseerd systeem hun gebruikte muziek kunnen laten verwijderen of hier geld voor in rekening kunnen brengen. De dienst zegt zo al 3 miljard dollar (2,65 miljard euro) te hebben uitbetaald aan de muziekindustrie.

Taylor Swift wil YouTube aanpakken met wet
Taylor Swift wil YouTube aanpakken met wet (Foto: BuzzE)

Brexit? Nexit?

Donderdag stemmen de Britten in een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Voor wie onder een steen heeft geleefd: hun eventuele vertrek uit de EU heet 'Brexit'.

Volgens een peiling van Eenvandaag is een meerderheid van de Nederlanders voorstander van een vergelijkbaar in/uit-referendum. En als Nederland opstapt noemen we dat 'Nexit'.

Als je moest kiezen, hoe denk jij dan over het Britse en een eventueel Nederlands referendum?

Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top

Premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) zijn op 8 en 9 juli bij de NAVO-top. De tweejaarlijkse top is dit keer in de Poolse hoofdstad Warschau.

Tijdens de bijeenkomst liggen onder meer de versterking van de trans-Atlantische band en de toekomst van de NAVO op tafel. Ook wordt gesproken over een gezamenlijk antwoord op dreigingen en ontwikkelingen in bijvoorbeeld Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Een van de belangrijke onderwerpen op de agenda is het legeren van NAVO-troepen in landen langs de grens met Rusland, in onder meer de Baltische staten. Met name lidstaat Estland wordt door de NAVO scherp in de gaten gehouden vanwege de vrees dat Rusland zal proberen op te komen voor de etnisch-Russische minderheid in dat land, zoals dit eerder gebeurde in Georgië en Oekraïne.

Alle regeringsleiders van de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap zijn aanwezig. In de zijlijn hebben leiders van de Europese Unie een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama.

Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top
Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top (Foto: ANP)

'Meerderheid Nederlanders voor EU-referendum'

Een kleine meerderheid van de Nederlanders zou zich graag in een referendum willen uitspreken over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. Volgens een peiling onder 27.000 mensen door het programma EenVandaag ziet 54 procent van de mensen wel iets in zo'n volksraadpleging.

Mocht het referendum er komen dan halen tegenstanders van het EU-lidmaatschap net geen meerderheid. De teller bijft steken op 48 procent van de ondervraagden uit het EenVandaag-opiniepanel. 45 procent is voor lidmaatschap.

PVV-kiezers zijn de grootste tegenstanders van de EU, 94 procent is voor een 'Nexit'. 50PLUS-stemmers volgen met 63 procent en SP'ers met 58 procent. D66-kiezers zijn uitgesproken pro-Europees. 85 procent wil dat Nederland deel blijft uitmaken van de EU. De partij wordt op de voet gevolgd door GroenLinks met 82 procent. PvdA (68), CDA (68) en ChristenUnie (61) staan ook positief tegenover het EU-lidmaatschap. De VVD-aanhang is verdeeld met 47 procent voor lidmaatschap en 45 tegen.

Van de ondervraagden zegt overigens 43 procent geen referendum te willen.

'Meerderheid Nederlanders voor EU-referendum'
'Meerderheid Nederlanders voor EU-referendum' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.