Belgische toproeiers 'genaaid' door regels olympische kwalificatie

De Belgische roeiploeg zal het op de Olympische Spelen van komende zomer vrijwel zeker met één boot moeten doen. Dat is op zich niet bijzonder, maar de manier waarop is voor onze zuiderburen wel vervelend en is het gevolg van de regels rondom de olympische kwalificatieregatta's.

In de afgelopen dagen werd tijdens een regatta in het Zwitserse Luzern gestreden om de laatste olympische startbewijzen, die voor Europa. Bij de continentale kwalificatieregatta's is het sinds dit jaar zo dat van elk land per geslacht maar één boot zich voor de Spelen kan kwalificeren. Deze regel werd ingevoerd om ervoor te zorgen dat de lokale grootmachten niet nagenoeg alle startbewijzen van hun continent voor zich op zouden eisen. De kleinere landen zouden zo ook kansen hebben om zich voor de Spelen te plaatsen.

In Luzern liep dat echter toch een beetje anders. De Belg Hannes Obreno won de finale in de skiff en plaatste zich zo voor de Spelen...dacht hij. Een kwartier later wonnen Tim Brys en Niels van Zandweghe de finale in de lichte dubbeltwee en dus plaatsten ook zij zich theoretisch voor de Spelen. De Belgische bond moet nu een keuze maken: mag Obreno in de skiff naar Rio of gaan ze voor Brys en Van Zandweghe? 

Zoals eerder werd vermeld is de bedoeling dat kleinere landen in het roeien zo ook een kans krijgen om zich voor de Spelen te plaatsen. In het geval van België werkt het helaas compleet averechts. De Belgen zullen moeten kiezen en hebben dan één boot in Rio, terwijl het ticket in de klasse waar ze niet voor kiezen naar Denemarken gaat - dat zowel in de skiff als in de lichte dubbeltwee tweede werd en in Luzern geen enkele andere boot kwalificeerde. Denemarken heeft echter al vijf boten geplaatst voor de Spelen en is daarmee een van de grotere ploegen.

Dat ze nu nog eens een extra boot in de schoot geworpen krijgen, ten koste van de piepkleine Belgische roeiploeg, zorgt voor de nodige onrust in de roeiwereld. De Nieuw-Zeelandse skifflegende Mahe Drysdale, regerend olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen, liet zich op Facebook al woedend uit over de regel die tot gevolg heeft dat de Belgen één boot moeten kiezen. 

"World Rowing, jullie moeten ernstig nadenken over een mogelijke wildcard voor België. We willen de beste boten op de Spelen en dat deze regel ervoor zorgt dat één van de topboten thuis moet blijven slaat werkelijk waar nergens op en is bijzonder oneerlijk. Deze regel is belachelijk en moet zo snel mogelijk aangepast worden!", briest Drysdale. 

Wanneer een definitieve beslissing verwacht wordt is nog niet bekend. De Belgische roeibond laat op haar website overigens weten dat "beide boten in principe geplaatst zijn", maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk, gezien de regelgeving. Voor onze zuiderburen hopen we natuurlijk dat ze beide boten mogen sturen, maar die kans lijkt niet groot.