CD: Rideau - Rideau

Rideau is een trio uit Zweden dat in 2013 voortkwam uit het hardcore punk en rock-'n-roll-gezelschap Insekt, een band die na slechts één EP uiteenviel vanwege stemproblemen van de zanger. Gitarist Carl Magnus Palm en bassist Gabriel Öberg zaten echter niet bij de pakken neer maar besloten om samen met drummer Kristofer Sundberg verder te gaan als Rideau, wat Frans is voor gordijn. Öberg hing zijn basgitaar aan de wilgen en ging alleen verder als vocalist. Sinds begin deze maand ligt hun verrassende titelloze debuutalbum in de betere platenwinkels.

Rideau - Rideau
Rideau - Rideau

Rideau is een band uit Örebro, de Zweedse stad die tevens de thuisbasis is van onder meer de punkband Millencolin en het grindcore gezelschap Nasum. Rideau is echter een band die zich niet in één hokje laat stoppen. De muziek van het Zweedse trio laat zich dan ook het beste omschrijven als een hybride van ouderwetse rock-'n-roll, hardcore punk, alternatieve rock en daarover een snufje progressieve hard rock. De plaat opent met 'Eye Closure', een rustgevend stuk meditatieve muziek waarbij de luisteraar door een Bob Ross-achtige stem wordt gevraagd om te ontspannen. Het is slechts het misleidende intro voor een heerlijke bak herrie van de bovenste plank.

Muzikaal gezien zit Rideau een beetje in dezelfde hoek als bands als Hellacopters, Refused, Helmet, Kvelertak en The Hives. Voor de opnames van hun debuutalbum doken de mannen de studio in met de ervaren producer Sebastian Forslund (Blackstrap, Vanbot), waarna het geheel ook nog eens werd afgemixt door niemand minder dan Jens Bogren (Arch Enemy, Kreator, Between The Buried And Me). Het resulteerde in een uiterst explosief album die als een orkaan je speakers uit komt knallen. De heren schromen daarbij ook niet om zo nu en dan flink te experimenteren. Zo opent 'Reverend Bob' subtiel met een fijne slidegitaar en horen we in zowel de track 'Ecstasy' als in de dik 10 minuten durende eposante afsluiter 'December' een woest scheurende saxofoon voorbijkomen.

Rideau
Rideau

Ben je wel een liefhebber van progressieve punkmuziek met een donker randje en/of heb je al muziek van de hierboven genoemde artiesten in je collectie, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijna schijf eens te gaan beluisteren. Al is het maar om je buren in de gordijnen te jagen.