Bende achter illegale betaal-tv opgerold

In een gezamenlijk onderzoek van onder meer de Spaanse en Duitse politie en Europol is een bende opgerold die illegaal betaaltelevisiekanalen distribueerde in Spanje. Dertig verdachten zijn aangehouden in Spanje. Dat meldt Europol woensdag.

De kanalen werden via gekraakte televisiekastjes en internet verspreid. Tijdens een gezamenlijke actie vorige week woensdag werden 38 huizen in zeven steden in Spanje doorzocht. In totaal zijn 48.800 decoders in beslag genomen, evenals 183.200 euro aan contanten, tien luxe voertuigen, een privévliegtuig, verschillende financiële documenten en IT-apparatuur.

Het onderzoek, waaraan ook Eurojust en de Spaanse belastingdienst meewerkten, werd gestart toen een legitieme Spaanse aanbieder van decoders een klacht indiende tegen een ander bedrijf wegens het namaken en verkopen van hun decoders.

Volgens Europol bleek sprake van een uitgekiend netwerk van bedrijven, waaronder ook lege vennootschappen, waarmee een georganiseerd crimineel netwerk illegaal betaaltelevisiecontent distribueerde. De arrestanten importeerden decoders uit China, ontwierpen de benodigde firmware om de televisiesignalen te ontsleutelen en distribueerden ze de kanalen aan consumenten via speciale webpagina's en internetfora die onder hun controle stonden.

De bende zette ook technologie in IPTV in om illegaal meer dan 1600 televisiekanalen uit verschillende landen aan te bieden. De organisatie gebruikte servers in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, dat de server plat heeft gelegd op verzoek van de Spaanse autoriteiten.

Voor het witwassen van de inkomsten werden verschillende methoden gebruikt, waaronder het genereren van bitcoins. De Spaanse autoriteiten hebben zes zogenoemde bitcoin mining centra in Europa ontdekt en ontmanteld.

Bende achter illegale betaal-tv opgerold
Bende achter illegale betaal-tv opgerold (Foto: BuzzT)