CD: The Jayhawks - Paging Mr Proust

Toen eind 2015 bekend werd gemaakt dat er een nieuwe plaat van The Jayhawks zou verschijnen waren de verwachtingen hooggespannen. Dat is ook wel logisch aangezien het alweer vijf jaar geleden was dat de vorige plaat Mockingbird Time van de uit Minneapolis afkomstige band verscheen en er sindsdien het nodige is gebeurd rondom The Jayhawks. Zo heeft mede-bandoprichter, componist en tekstschrijver Mark Olson de band na een korte terugkeer alweer verlaten en is zanger en gitarist Gary Louris nu de man die de touwtjes stevig in handen heeft. Sinds deze week ligt hun nieuwste schijf Paging Mr Proust in de betere platenwinkels.

The Jayhawks - Paging Mr Proust

Waar we op Mockingbird Time nog een beetje het kenmerkende geluid terug konden horen waarmee The Jayhawks halverwege de jaren negentig zo immens succesvol waren, met werkelijk meesterlijke platen als Hollywood Town Hall (1992) en Tomorrow The Green Grass (1995), is dat op hun nieuwe plaat Paging Mr Proust grotendeels verdwenen. Wat wel is gebleven zijn de fraaie ingetogen composities van Louris, die duidelijk een liefhebber is van de betere popmuziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Zo kent de plaat van die fijne met feedback doordrenkte gitaarsolo's die wel wat doen denken aan het betere werk van Neil Young en wijlen stadsgenoot Prince.

Met Paging Mr Proust hebben The Jayhawks hun meest avontuurlijke en veelzijdige album van de laatste twintig jaar uitgebracht en dat is lang niet gek voor een band die al meer dan 30 jaar in de muziekwereld meedraait. Zo waagt de band zich op deze plaat aan onverhulde powerpop ('The Dust Of Long-Dead Stars'), zonnige westcoast-pop ('Isabel’s Daughter' en 'The Devil Is In Her Eyes') en stevige rockmuziek ('Lost The Summer' en 'Pretty Roses In Your Hair').

The Jayhawks
The Jayhawks

Het album werd geproduceerd door Tucker Martine (The Decemberists, My Morning Jacket) en Peter Buck (R.E.M.) die dan ook duidelijk hun stempel op het eindproduct hebben gedrukt. Ook de bijdrage van Mike Mills (R.E.M.), die als zanger te horen is in het liedje 'Leaving The Monsters Behind', is er eentje om in te lijsten. Ben je dus wel een liefhebber van het vroege werk van The Jayhawks, waaronder de twee hierboven al genoemde meesterwerken, dan kunnen we je zeker aanraden om ook dit pareltje eens te gaan beluisteren. Paging Mr Proust is een waar groeidiamantje dat bij elke luisterbeurt meer van haar geheimen prijsgeeft.