Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs

Redactie

De Pim Fortuyn Prijs 2016 is toegekend aan Leon de Winter. De schrijver/columnist/filmproducent kreeg de bijbehorende wisselbokaal woensdagavond in Den Haag uit handen van publicist Afshin Ellian, de winnaar van vorig jaar.

De Winter is ,,uit volle overtuiging" gekozen als winnaar, meldt de jury. ,,Leon de Winter strijdt met zijn enorme gedrevenheid voor onze zwaarbevochten westerse vrijheden die helaas vandaag de dag geen automatisme meer zijn. Hij is een bijzonder begenadigd schrijver die ons met zijn intellectuele en vlijmscherpe columns iedere week wakker schudt", aldus jurylid Joost Eerdmans.

,,Aan politieke correctheid heeft De Winter een broertje dood, unverfroren gaat hij de discussie aan over een veelheid aan onderwerpen. Hij durft over precaire onderwerpen als het antisemitisme onder moslims te schrijven", meldt het juryrapport.

Gedachtegoed
De andere genomineerden behalve De Winter waren columniste Ebru Umar (Metro, Libelle), schrijver/columnist Theodor Holman (Parool), journalist Wierd Duk en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz.

Het is de tweede keer dat de Pim Fortuyn Prijs wordt uitgereikt. Hij is bedoeld voor 'de meest Fortuynistische persoon in Nederland', die wordt gekozen uit opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen. De jury bestond behalve Eerdmans uit Simon Fortuyn, oud-politica Rita Verdonk en Fortuyn-biograaf Leonard Ornstein.

Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs
Leon de Winter winnaar Pim Fortuyn Prijs (Foto: ANP)