'Paddo's goed tegen depressie'

Wie zo nu en dan last heeft van depressies doet er wellicht goed aan om even naar de dichtstbijzijnde smartshop te lopen. Een kleinschalig Engels onderzoek doet vermoeden dat paddo's, ook bekend als Magic Mushrooms, effectief de stemmingsstoornis kan bestrijden.

Bijkomend voordeel is dat je geen virtual reality-bril hoeft aan te schaffen.

Robin Carhart-Harris en haar team deden een proef met psilocybin, de werkzame stof van de paddo's die verantwoordelijk is dat je kabouters denkt te zien of andere leuke visuele effecten weet te creëren. Eerdere studies lieten zien dat bij mensen met een depressie het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor zelfreflectie overactief is. Experts geloven dat dit kan bijdragen aan het eindeloos herkauwen van negatieve gedachten, iets dat zo ongeveer het visitekaartje van de ziekte is.

Omdat psilocybin zo ongeveer het omgekeerde effect op de hersenen heeft, wilde Carthart-Harris en zijn collega's wel eens even uitzoeken wat voor invloed dit genotsmiddel dan op depressieve mensen zou hebben. Hiervoor vonden zij 12 proefkonijnen, voor wie twee eerdere behandelingen aan depressies geen enkel nut hadden gehad. Zij kregen de stof periodiek toegediend en werden drie maanden lang in de gaten gehouden.

Al na een week lieten alle proefpersonen een duidelijke verbetering zien. Tweederde van hen (een snelle berekening leert dat het hierbij om acht personen gaat) waren zelfs helemaal depressie-vrij! Na drie maanden was bij bijna 60 procent de mentale toestand beter geworden. Vijf van hen waren helemaal verlost van de stoornis, vijf anderen kregen helaas een terugval.

"Onze data laat zien dat dit een mogelijkheid is om de ziekte te bestrijden en dat het lichaam goed met de stof omgaat", aldus Carhart-Harris. Wel maakt hij er de kanttekening bij dat het onderzoek slechts bij een klein groepje mensen gedaan is en deze resultaten wellicht niet representatief zijn voor een grotere groep. De meeste van de twaalf hadden zich aangemeld omdat het experimenteren met paddo's hen wel aanstond. Echt onbevooroordeeld was de groep dus niet.

Toch geeft ook een andere hoogleraar psychopharmacology, verbonden aan de -toch niet misselijke- universtiteit van Oxford, hoog op van het onderzoek. Wel vindt hij dat er voorzichtig met het mogelijke medicijn moet worden omgegaan tot er wat meer bekend is over de rol die het speelt in het bestrijden van de aandoening.