Force India en Sauber klagen bij EU over Formule 1

Force India en Sauber hebben bij de Europese Unie een officiële klacht ingediend over de manier waarop de Formule 1 bestuurd wordt. Beide renstallen hebben kritiek op zowel de manier waarop het geld verdeeld wordt als de wijze waarop de regels vastgesteld worden.

Het belangrijkste onderwerp is de verdeling van het prijzengeld. Bovenop het geld voor het constructeurskampioenschap mochten Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, McLaren en Williams nog eens 223 miljoen euro gaan verdelen. Deze betalingen zijn onderdeel van het Concorde Agreement dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone in 2012 met de individuele teams gesloten heeft.

In de klacht hebben Force India en Sauber dat dan ook aangestipt. "Deze oneerlijke zijdelingse betalingen zetten de onafhankelijke teams op een oneindig durende sportieve en financiële achterstand en schaden hiermee de sport op een directe wijze. Door dit voordeel aan maar een paar teams te geven wordt de sport diep ondermijnd."

Volgens de klacht bouwen de vijf teams die dit voordeel genieten een steeds grotere voorspong op allerlei gebieden op, waardoor er al van te voren vast staat tussen welke teams de titelstrijd zal gaan.

Daarnaast worden op dit moment alle regels vastgesteld door de F1 Strategy Group. Daarin hebben autosportfederatie FIA en Formula One Management van Bernie Ecclestone ieder zes stemmen. De andere zes stemmen zijn voor de permanente vertegenwoordigers van Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, McLaren en Williams en Force India dat op basis van het constructeurskampioenschap van 2014 aan mag schuiven.

De kleine teams hadden vorig jaar al geklaagd over de huidige situatie in de Formule 1, maar mededingingscommissaris Margrethe Vestager kan alleen in actie komen als er een officiële klacht ligt. Mocht de klacht gegrond worden verklaard dan zal de gehele huidige structuur van de Formule 1 op de schop moeten.