3FM bouwt Broer en Zus-dag uit

Radio 3FM besteedt woensdag de hele dag aandacht aan de Nationale Broer en Zus-dag, die daarmee niet alleen tot de uitzending van Giel Beelen beperkt blijft. De dj riep het initiatief twee jaar geleden in het leven na het plotseling overlijden van zijn zus Saskia aan de gevolgen van kanker. Het idee achter de dag is dat broers en zussen elkaar eens per jaar laten weten dat ze van elkaar houden.

De NBZD werd de afgelopen twee jaar in de uitzending en op Twitter en Facebook massaal omarmd. Vele tienduizenden mensen plaatsten berichtjes en foto's van hun broers en zussen. "Het voelde vorige jaar nog als een loodzware dag", bekent Beelen. "Maar ik merk dat ik nu toch verder ben in het verwerken. Het moet vooral een dag zijn waarop we de liefde vieren voor familieleden. Ik ben nu ook beter in staat om de nadruk op dat vieren te leggen."

Op de zender worden woensdag veel liedjes gedraaid die met broers en zussen te maken hebben, of liedjes die gemaakt zijn door bandjes met broers en zussen erin: van The Jacksons tot Kings of Leon. "Het beperkt zich dit jaar niet meer tot alleen mijn uitzending: het hele station gaat er in mee. Dat past ook in de gedachte van een halve eeuw 3FM: dat jubileum vieren we volgende maand uitgebreid."

Fenomeen
Beelen kreeg de afgelopen week al talloze berichtjes binnen van broers en zussen die elkaar de liefde wilden verklaren. Op Twitter is de hashtag woensdag #NBZD. "Mensen beginnen er zelf steeds vroeger over", merkt hij. Ook bedrijven springen in op het fenomeen. De dj houdt zich hier verder afzijdig van. "Al zitten er echt wel mooie initiatieven bij, zoals een bibliotheek die boeken over broers en zussen onder de aandacht brengt. Of evenementenorganisaties die broers en zussen korting bieden om samen een dagje wat leuks te gaan doen. Wat mij betreft mag iedereen met de titel aan de haal. Zolang de basis maar klopt: zeg tegen je familieleden eens dat je van ze houdt."

Het initiatief krijgt internationaal vooralsnog alleen aandacht van Nederlanders in het buitenland. "Maar het duurde ook een paar jaar voordat het buitenland Serious Request opmerkte", grinnikt Beelen. "Het is natuurlijk een heel universeel gevoel. En het is echt mijn bedoeling dit initiatief te blijven uitdragen zolang ik radio maak. Wat mij betreft mag de Nationale Broer en Zus-dag als officiële feestdag in alle agenda's worden gedrukt."

3FM bouwt Broer en Zus-dag uit
3FM bouwt Broer en Zus-dag uit (Foto: BuzzE)