Saoedi's willen holebi-rechten schrappen uit VN-doelstellingen

We gaan er misschien nog wel het een en ander van merken dat een religek uit Saoedi-Arabië voorzitter is geworden van de Mensenrechtenraad van de Volkerenbond. Het land dringt er namelijk op aan dat rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden geschrapt uit de doelstellingen van de Verenigde Naties. Dit druist namelijk in tegen de islamitische wet.

De minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, leidt het protest tegen de vermelding van holebi-rechten in de globale doelstellingen van de farce die we VN noemen.

"Wanneer het in de tekst over seks gaat, bedoelen wij dat tussen man en vrouw. Een gezin bestaat voor ons uit een getrouwd koppel. Man en vrouw", aldus het toonbeeld van tolerantie en beschaafdheid.

De doelstellingen van de VN zijn er eigenlijk op gericht dat 'mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen gelden, zonder discriminatie op grond van ras, etniciteit, huidskleur, geslacht, taal, religie, cultuur, migratiestatus, politieke of eender welke opinie, nationale of sociale afkomst, economische situatie, geboorte, beperking of andere status'. Maar de kersverse voorzitter denkt daar blijkbaar radicaal anders over. Gelijke rechten of in ieder geval gelijke behandeling voor iedereen is veel relikneuzen een doorn in het oog.

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in het Mohammedaanse land. Mensen die iemand van hetzelfde geslacht wel lief vinden, riskeren celstraffen, chemische castratie of zelfs de doodstraf.

Niet iedereen was er even content mee toen Saoedi-Arabië een sleutelrol kreeg toegewezen inzake mensenrechten. Het land schendt structureel de rechten van vrouwen, minderheden en dissidenten. Onlangs kreeg een blogger die de enige vraagtekens bij het beleid zette, een celstraf van tien jaar en duizend zweepslagen toegewezen. Een weekje geleden kreeg een tiener te horen dat hij onthoofd en gekruisigd zou worden vanwege zijn aanwezigheid bij een protest. Stom toevallig is zijn oom een Sjiitische criticaster van het land.

Faisal bin Hassan Trad, de ambassadeur voor Saoedi-Arabië bij de VN, noemde eerder het eventueel verlenen van gelijke rechten aan homos' 'onaanvaardbaar'.