Burgemeester: Volkert houdt zich 'precies' aan de regels

Volkert van der Graaf houdt zich precies aan alle afspraken en verplichtingen die hem zijn opgelegd bij zijn voorwaardelijke vrijlating vorig jaar. Dat hij zich weinig zou aantrekken van regels en plichten zoals hij in het televisieprogramma Reporter beweerde, is niet waar.

Dat stelt burgemeester John Berends van Apeldoorn in antwoord op vragen van de lokale politiek over het optreden van de moordenaar van Pim Fortuyn. Apeldoorn heeft het dossier van Van der Graaf, woonachtig in Apeldoorn, doorgespit toen de gemeente lucht kreeg van de tv-uitzending. "Daaruit bleek dat hij alle afspraken netjes nakomt", aldus een woordvoerder van Berends dinsdag. Van der G. moet bij zijn eerstvolgende afspraak met de gemeente uitleggen wat hij precies heeft bedoeld met zijn uitlatingen, want "het klopt niet met de feiten."

Apeldoorn is niet blij met het beeld dat Van der Graaf heeft geschetst. "Het doet geen recht aan de inspanningen die Apeldoorn levert om hem te laten resocialiseren", aldus Berends. Van der Graaf moet aan dezelfde strikte voorwaarden voldoen als alle andere 3600 bijstandsgerechtigden in Apeldoorn. Zo heeft hij net als iedereen een sollicitatieplicht.

Volkert woont sinds zijn voorwaardelijke vrijlating in mei vorig jaar in Apeldoorn. Na de eerste opwinding over zijn vestiging is het rustig gebleven rond de woonplek van Van der Graaf. Door zijn televisieoptreden heeft de moordenaar van Fortuyn voor het eerst sinds mei 2014 weer de aandacht getrokken.

Apeldoorn: Volkert houdt zich aan de regels
Burgemeester: Volkert houdt zich 'precies' aan de regels (Foto: ANP)