Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld

Oppositiepartijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder ProRail. Zij vinden dat de bewindsvrouw de touwtjes niet in handen heeft bij de controle van ProRail. Ook eisen zij meer informatie.

SP'er Farshad Bashir betwijfelt of Mansveld nog wel grip heeft op haar dossier en of zij nog gezag geniet op haar departement. "Alles verdwijnt in een lade", zegt Bashir. "Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?"

De PVV vindt de puinhoop bij ProRail geen incident. "Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle", aldus Barry Madlener. Volgens hem is Mansveld onderdeel van het probleem geworden. Madlener dreigde vorige week met een motie van wantrouwen.

Regie
"Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten", vraagt CDA'er Martijn van Helvert zich af. "Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?" Volgens Van Helvert moet de staatssecretaris met een sterk verhaal komen om aan te tonen dat ze het kan.

Stientje van Veldhoven (D66) verwijt Mansveld dat zij de Kamer te laat of niet informeerde over allerlei misstanden en tekorten. "Mansveld moet de problemen onderkennen en aanpakken."

Update 23.08 uur:
PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dinsdag kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging om interne documenten van ProRail.

Ze besloot de rapporten over de bedrijfsvoering alsnog te sturen nadat De Telegraaf ze had gepubliceerd, zo zei ze dinsdagavond in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen reageerden daar met verbazing op en vonden dat Mansveld de documenten eerder had moeten sturen. Maandag had de staatssecretaris een verzoek van de Kamer nog geweigerd.

Mansveld benadrukte dat zij een andere rol heeft dan de raad van commissarissen die toeziet op ProRail. President-commissaris Hans Alders van ProRail wilde de stukken niet delen met de Kamer.

Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld
Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld (Foto: ANP)