PVV naar 34 zetels in peiling EenVandaag

Als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen waren, dan zou de PVV 34 zetels halen. Dat blijkt uit de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De PVV scoort zeven zetels meer dan afgelopen maand en stond er virtueel nog nooit zo goed voor.

De partij van Geert Wilders heeft in de peiling net zo veel zetels als de huidige regeringspartijen VVD en PvdA samen. De coalitiepartijen verliezen elk een zetel en komen uit op respectievelijk 23 en 11 zetels. De SP levert drie zetels in en komt uit op 18. D66 zakt twee zetels en staat nu op 19. GroenLinks boekt drie zetels winst en staat in de peiling op 9 zetels. Het CDA blijft stabiel op 19.

Vluchtelingen
EenVandaag onderzocht ook waar de winst van de PVV vandaan komt. Daarvoor blijkt duidelijk maar één reden te zijn: de vluchtelingenstroom richting Europa en Nederland, en de problemen die daarmee gepaard gaan. Deelnemers aan de peiling geven aan dat ze zich daar grote zorgen over maken.

Die zorgen zijn de afgelopen weken toegenomen, wijst de peiling uit. Inmiddels denkt 77 procent dat de komst van vluchtelingen van invloed is op de Nederlandse maatschappij. En 65 procent denkt dat die invloed vooral negatief zal zijn; eerder was dat nog 58 procent. Een kleine meerderheid vindt dat asielzoekers uit oorlogsgebieden welkom zijn in ons land: 53 procent. In een eerdere peiling was dit 8 procentpunt meer.

PVV in peiling naar 34 zetels
De PVV van Geert Wilders stijgt naar 34 zetels in de nieuwste peiling van EenVandaag.