Geen extra belasting voor sjoemeldiesels

Mensen met een dieselauto waarmee gesjoemeld is om 'm schoner te laten lijken, hoeven niet bang te zijn dat de Belastingdienst achter hen aan komt. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.

Leaserijders met schone diesels hebben soms fiscale voordelen gehad die naar nu blijkt gebaseerd kunnen zijn op gemanipuleerde metingen over de uitstoot. Deze mensen hebben te goeder trouw gehandeld en zijn bedrogen door de autofabrikanten, aldus Dijsselbloem. De fiscus gaat de rekening niet bij hen neerleggen, benadrukte hij.

Leaserijders vreesden dat ze alsnog een hogere bijtelling moesten gaan betalen. De hoogte van de bijtelling wordt namelijk mede bepaald door de uitstoot van auto's: hoe minder uitstoot, hoe lager de bijtelling.

'Bedrogen burgers hoeven niet terug te betalen aan de fiscus. De burger gaat geen naheffing krijgen', zei Dijsselbloem tegen RTL Z. De minister gaat er ondertussen 'rustig naar kijken' of het mogelijk is om wel een schadeclaim bij Volkswagen in te dienen.

Fiscus jaagt niet op eigenaar sjoemeldiesel
Fiscus jaagt niet op eigenaar sjoemeldiesel (Foto: ANP)