Rabobank: groei woningmarkt houdt aan

De groei van de Nederlandse koopwoningmarkt zet door. Na een sterke eerste helft van 2015 zal de markt in de rest van 2015 en 2016 verder aantrekken. Dat schrijven economen van de Rabobank in hun donderdag verschenen kwartaalbericht over de woningmarkt.

Dit jaar wisselen naar verwachting 170.000 tot 185.000 woningen van eigenaar. In 2016 zal dit aantal volgens Rabobank stabiliseren rond 170.000 tot 190.000 verkochte woningen. De prijzen stijgen dit jaar waarschijnlijk met 2 tot 3,5 procent ten opzichte van 2014. Voor volgend jaar bedraagt de gemiddelde prijsstijging naar verwachting 2,5 tot 4,5 procent.

"De aantrekkende economische groei is belangrijk voor de woningmarkt", zegt econoom Pieter van Dalen van de Rabobank. "De groeiende werkgelegenheid zorgt voor een hoger gemiddeld besteedbaar inkomen. Samen met de lage hypotheekrente en het hoge consumentenvertrouwen biedt dat perspectief voor verdere groei."

Daar staan wel factoren tegenover die een nog hogere groei voorkomen. Van Dalen: "Een kwart van de huizenbezitters heeft een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning en huizenkopers mogen minder lenen ten opzichte van hun inkomen en de waarde van de woning. Deze belemmerende factoren hebben naar verwachting echter een kleiner effect op de groei dan de stimulerende factoren."

De groei van de woningmarkt concentreerde zich tot voor kort in het goedkopere segment, vooral appartementen. Door de stijgende huizenprijzen en de lage hypotheekrente worden doorstromers actiever en haken de duurdere segmenten aan bij de groei. "Vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers wonnen in het tweede kwartaal weer wat marktaandeel terug", aldus Van Dalen.

Rabobank: groei woningmarkt houdt aan
Rabobank: groei woningmarkt houdt aan (Foto: ANP)