Batman Unlimited: Animal Instincts

Batman Unlimited: Animal Instincts is een leuk superhelden-avontuur voor alle leeftijden, dat echter niet veel meer te bieden heeft dan een eenvoudig verhaal.

In de bioscoop mag de gemiddelde bioscoopganger misschien een superheldenvermoeidheid oplopen, maar de hoeveelheid comicverfilmingen op het witte doek is nog weinig vergeleken met wat er, in geanimeerde vorm, op de thuisvideomarkt allemaal verschijnt. Alleen DC Comics al komt reeds enkele jaren met jaarlijks een handjevol DC Animated Movies.

Batman Unlimited: Animal Instincts - key art

Deze films zijn vaak gebaseerd op bekende verhaallijnen uit de comics en hebben Batman of de Justice League in de hoofdrol. Zo verschenen eerder dit jaar Justice League: Throne of Atlantis, gebaseerd op de gelijknamige Aquaman/Justice League crossover, en Batman vs. Robin, gebaseerd op de populaire The Court of Owls verhaallijn. Daarnaast brengt Warner Bros. Animation echter ook originele films uit, met eigen verhalen. De nieuwe serie films Batman Unlimited valt in deze categorie.

De serie sluit aan op een speelgoedlijn van Mattel en valt op door de ongebruikelijke samenstelling van helden. Naast Batman en twee van zijn vaste sidekicks (Red Robin en Nightwing) wordt hij in Animal Instincts ondersteund door The Flash en Green Arrow in de strijd tegen de bad guys. Deze slechteriken, geleid door de Penguin, hebben allemaal een dierlijke achtergrond: de gorilla Silverback, Cheetah, Killer Croc en Man-Bat. Dit team wordt versterkt door cybernetische dieren in een poging de stad te vernietigen (met reden natuurlijk, maar dat is feitelijk waar het op neerkomt).

De film is kleurrijk en dynamisch: het speelt zich af in een futuristisch Gotham, al is onduidelijk waarom daar precies voor gekozen is. Batman en zijn maten zijn voornamelijk bezig met de held uithangen: er wordt weinig getoond van hun leven naast het heldendom en ook de achtergrond van de slechteriken wordt niet onderzocht. Het is in dat opzicht duidelijk bedoeld om een jong publiek te vermaken, en het lijkt erop dat Animal Instincts daarvoor de juiste toon weet aan te slaan. Het avontuur is weinig gecompliceerd en vermakelijk, met genoeg actie en een leuke diversiteit aan helden en schurken.

Batman Unlimited: Animal Instincts - Flash, Nightwing, Red Robin, Green Arrow en Batman
The Flash, Nightwing, Red Robin, Green Arrow en Batman

De dvd-uitgave van Batman Unlimited: Animal Instincts kent naast de film, die 75 minuten duurt, een handjevol extra's. Een korte special (van nog geen kwartier) over de Penguin kent voornamelijk talking heads, Batman-kenners die de oorsprong van het personage bespreken. Een vijftal DC Nation-cartoons en twee afleveringen van The Brave and the Bold maken de verzameling rond, maar vullen niet zoveel tijd: de cartoons duren enkele minuten en de twee afleveringen duren beide iets meer dan 20 minuten.

De eerste titel in de Batman Unlimited-serie weet de jonge Batman-fans voor iets meer dan twee uur prima te vermaken en belooft een hoop avontuur voor de aanvullende films. Deze maand verschijnt in de VS alweer het vervolg, Monster Mayhem, en er worden ook 22 korte cartoons onder het Batman Unlimited-label uitgegeven.