Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen

Redactie

Het was voor de organisatie van het grastennistoernooi van Rosmalen niet makkelijk om van datum te wisselen, maar het was het volgens toernooidirecteur Marcel Hunze waard. Het toernooi wordt dit jaar voor het eerst een week eerder gespeeld, dus niet pal voor Wimbledon. Het gevolg: het evenement duurt iets langer en er kunnen meer grote spelers meedoen.

"We konden nu spelers krijgen die normaal niet kwamen. Denk aan (Jo-Wilfried) Tsonga en (Leyton) Hewitt. En met (Eugenie) Bouchard hebben we nog een mooie naam erbij", zegt Hunze voorafgaand aan het toernooi.

"Vooral de top bij de mannen wil een week rust voor een grandslam in plaats van spelen", legt Hunze uit. De organisatie wilde om die reden een andere plek op de tenniskalender. Dat bleek nog lastig. "Als je een week hebt, is het de bedoeling dat je die houdt. Bovendien wil de ATP (de wereldbond voor het mannentennis, red.) liefst twee toernooien per week hebben. Aangezien zij twee nieuwe kandidaten hadden voor de eerste week van het grasseizoen, wilden ze ons graag in de derde week houden."

De organisatie uit Rosmalen zette echter door en de ATP ging overstag. Het gevolg is dat de kwalificaties voor het Topshelf Open nu op vrijdag beginnen in plaats van zaterdag, en de finales pas negen dagen later op zondag worden gespeeld in plaats van zaterdag. Voorheen moesten de spelers immers snel door naar Wimbledon, maar die druk is weg.

Anderzijds sluit 'Rosmalen' nu naadloos aan op Roland Garros, in Parijs. "Als een speler in de finale staat, is er een grotere kans dat hij of zij vermoeid of geblesseerd is", beseft Hunze. Het ligt voor de hand te denken aan Tsonga, die in de halve finale in Parijs staat. "We hebben er alles aan gedaan om de kans zo groot mogelijk te houden dat zo’n speler toch komt. We hebben bijvoorbeeld een mannenschema van 28 spelers, waardoor de vier hoogst geplaatste spelers een bye krijgen voor de eerste ronde. Zo’n speler kan dan woensdag of donderdag pas instromen. Wat betreft Tsonga: we gaan ervan uit dat hij komt."

Tegelijk staat de definitieve lijst met spelers nog niet vast. "Het is niet uitgesloten dat er nog grote namen bij komen. Dan moet je denken aan topspelers die uitgeschakeld zijn op Roland Garros. We zijn tot de laatste dag bezig."

Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen
Nieuwe datum bevalt tennistoernooi Rosmalen (Foto: ANP)