Sense8: multiculturele sci-fi van de Wachowski's

De Netflix Original-serie Sense8 vertelt over acht personages uit verschillende culturen, die meer met elkaar gemeen hebben dan ze in eerste instantie dachten. Het is een interessant concept, omdat het ruimte geeft aan een rijke diversiteit van verhalen, en na het zien van de eerste drie afleveringen lijkt het erop dat die ruimte origineel wordt ingevuld.

Wie meer dan één film van het duo Lana en Andy Wachowski heeft gezien, zal het wellicht zijn opgevallen dat de twee regelmatig om dezelfde thema's heen cirkelen: voorbestemming, ogenschijnlijke vreemdelingen die op mysterieuze wijze met elkaar verbonden zijn en diversiteit in personages. Daarnaast kunnen ze een aardig uitgebreide fictieve wereld in elkaar sleutelen. Dat wordt ze soms te veel: in Jupiter Ascending was de wereld die ze creëerden zo groot dat er geen ruimte meer was voor een substantieel verhaal, en de film flopte terecht. Nee, dat idee had misschien beter uitgewerkt kunnen worden in een tv-serie.

Het volgende project voor de Wachowski's is daarom niet geheel verrassend inderdaad een tv-serie. Samen met J. Michael Straczynski bedachten ze een nieuwe wereld, met nieuwe personages en een nieuw interessant concept, voor de Netflix-show Sense8. De serie draait om een achttal personen, verspreid over de wereld en vreemdelingen van elkaar, die mentaal en emotioneel met elkaar verbonden zijn. Al snel in de eerste afleveringen krijgen de acht last van visioenen en blijken ze met elkaar mee te kunnen kijken, of zelfs elkaar te kunnen zien en met elkaar te kunnen praten, terwijl ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Hoe deze connectie precies is ontstaan en wat het doel ervan is, wordt in de eerste uren van de serie neergezet als het centrale mysterie, maar zonder te overheersen. In tegenstelling tot bij Jupiter Ascending staat in Sense8 niet het grote concept centraal, maar de personages op wie het betrekking heeft.

Sense8: Daryl Hannah (Foto: Netflix)

Deze personages, de 'sensates' of 'bewusten', vinden we op bijna alle continenten van onze planeet. De eerste aflevering introduceert, soms wat fragmentarisch maar daardoor juist heel gefocust, een Mexicaanse filmster, een Californische vlogger, een IJslandse deejay, een Indiase wetenschapper, een politieagent uit Chicago, een Koreaanse zakenvrouw, een Afrikaanse buschauffeur en een Duitse inbreker. Stuk voor stuk introduceren de Wachowski's, die samen met Straczynski de afleveringen schreven en ze zelf regisseerden, de personages en wordt er gehint naar hun onderlinge band. En stukje bij beetje ontdekken we dat er meer achter deze acht zit dan je in eerste instantie denkt. Elke aflevering heeft overwegend de focus op iemands specifieke verhaal en de personages delen soms scènes met elkaar terwijl ze niet eens op dezelfde plek zijn. Dit is verwarrend voor de acht, die niet weten dát de onderlinge band bestaat, en werkt intrigerend voor de kijker, die geleidelijk kan proberen te ontdekken welke situaties ervoor zorgen dat personages ineens mentaal met elkaar in contact komen te staan.

Omdat de verhalen van de acht zo wisselend worden verteld, en de focus steeds op iemand anders ligt, loopt een serie als deze al gauw het risico een zooitje te worden. Dat is echter in deze eerste paar afleveringen niet het geval: er valt veel te ontdekken over het grote mysterie, de aanleiding daarvoor en de levens van de kleurrijke, uitermate diverse personages. Sense8 kweekt een nieuwsgierigheid die vervolgens stukje bij beetje wordt beantwoord. De acht zijn geen clichés of simpelweg in een hokje te duwen, en hun levens blijken steeds weer iets diverser te zijn dan ze initieel lijken.

Waar Sense8 uiteindelijk over vertelt, wat de details van de gedeelde mentale staat van de acht precies zijn, en waarom het precies deze acht personen zijn die zo met elkaar verbonden zijn, wordt niet direct duidelijk gemaakt. En gelukkig maar, want het geleidelijk ontdekken is een groot deel van de beleving. Wel is goed te merken dat Straczynski en de Wachowski's een boodschap van diversiteit willen overbrengen en de groep personages hebben bedacht om die boodschap mee over te brengen. Het zijn stuk voor stuk mensen die durven af te wijken van de gevestigde standaarden en daar in een enkel geval zelfs letterlijk hun trots voor uitdragen. De brede blik op de diverse personen en culturen stelt de makers in staat aanvullende thema's als politiek, seksualiteit, religie en feminisme te onderzoeken of aan te stippen, wat tussen het doorlopende avontuur alleen maar verrijkend werkt.

Sense8: Freema Agyeman en Jamie Clayton (Foto: Netflix)

Het doorlopende avontuur in Sense8, waar in het begin nog maar sporadisch iets van te merken is, zal uiteindelijk meer naar de voorgrond treden, en het concept achter de mentale connectie tussen de sensates zal verder worden uitgelegd. De acht krijgen begeleiding van Jonas (Naveen Andrews), zelf ook een sensate, maar uit wat wordt omschreven als een 'ander cluster'. En ze zijn in gevaar omdat er op ze wordt gejaagd door een groepering die de mentaal bewusten gevangen wil nemen of zelfs om wil brengen. Er is dus nog genoeg te beleven en te ontdekken in de twaalf afleveringen die de serie rijk is. Als de kwaliteit van de eerste drie afleveringen in de negen erna wordt behouden, zal Sense8 het bingen en herkijken meer dan waard zijn.

Het eerste seizoen van Sense8 is vanaf morgen in zijn geheel te streamen bij Netflix.