Super Bowl-kampioenen keihard gestraft voor fout opgeblazen ballen

De American footballploeg New England Patriots is hard gestraft door de overkoepelende bond NFL. De equipe zou begin dit jaar in de finale van de American Football Conference tegen de Indianapolis Colts opzettelijk hebben gespeeld met ballen die niet volledig waren opgepompt. De ploeg won die finale met 45-7 en bereikte daarmee de Super Bowl. Daarin werd Seattle Seahawks geklopt (28-24).

De Patriots moeten een boete van één miljoen dollar betalen. Bovendien wordt quarterback Tom Brady voor de eerste vier duels van het komende seizoen geschorst en raakt de ploeg voor 2016 de eerste keus in de NFL-draft kwijt. Dat betekent dat New England naast één van de vele toptalenten van de universiteiten grijpt. De Patriots raken ook hun vierde keuze voor het seizoen 2017 kwijt.

De affaire werd in de Verenigde Staten omgeschreven als 'Deflategate' en kreeg in de lokale media veel aandacht. Het niet geheel opblazen van een bal lijkt met de zaak veel zwaarder gestraft te worden dan het gebruik van steroïden en andere verboden middelen, wat regelmatig ook vier duels schorsing oplevert, soms zelfs minder.