FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 januari 2015

Griekse politie arresteert voortvluchtige terrorist

De Griekse politie heeft de voortvluchtige terrorist Christodoulos Xiros opgepakt. Xiros keerde vorig jaar niet terug van verlof en wist vervolgens bijna een jaar lang uit handen van de politie te blijven. Vanaf zijn onderduikadres hekelde hij in videoboodschappen het optreden van de regering in de financiële crisis en dreigde hij met terreuraanslagen.

De 56-jarige Xiros zat zesmaal levenslang uit voor zijn aandeel in de terreurgroep 17 November. Die vermoordde tussen 1975 en 2000 23 mensen, onder wie politici, zakenlieden en Britse, Turkse en Amerikaanse diplomaten en militairen.

Xiros liep zaterdagmiddag tegen de lamp in de hoofdstedelijke voorstad Anavyssos, ten zuidoosten van Athene.

Twintig kopten ontvoerd in Libië

Gemaskerde en gewapende mannen hebben in het Libische Sirte twintig Egyptische kopten ontvoerd. Dat zeggen een ooggetuige en een priester uit de woonplaats van de Egyptische christenen.

De ontvoerders gingen in het onderkomen voor arbeiders vrijdagnacht de deuren langs op zoek naar de kopten, vertelde ooggetuige Hanna Aziz. Ze vroegen de aanwezigen om identiteitspapieren om moslims van christenen te kunnen scheiden en voerden die laatsten geboeid weg.

De koptische priester Abu Makar uit het Zuid-Egytische Samalout, waar de koptische arbeiders vandaan komen, bevestigde de ontvoering. Een paar dagen geleden zijn al zeven andere kopten gekidnapt toen ze uit Sirte probeerden te ontsnappen, zei hij.

Sirte, een kuststad in Midden-Libië, is afgegleden tot een bolwerk van radicaalislamitische groepen als Ansar al-Shariah.

[pic] Excuses Madonna voor Instagramfoto's

Madonna heeft haar excuses aangeboden voor de foto's van Martin Luther King, Nelson Mandela en Bob Marley die ze vrijdag op Instagram plaatste. De fotos waren zo bewerkt dat de mannen zwarte linten over hun gezichten gebonden lijken te hebben.

De zangeres schreef erbij dat elk van hen een rebel heart had, een verwijzing naar de titel van haar aankomende album. Er kwam meteen veel kritiek op. Veel mensen vonden de foto's respectloos en schreven onder meer op Twitter dat Madonna zichzelf niet mocht vergelijken met zulke belangrijke figuren.

"Sorry, ik vergelijk mezelf met niemand", reageerde Madonna op Facebook. "Ik bewonder en erken hun Rebel Hearts." Ze voegde eraan toe dat het niet beledigend bedoeld was. Bovendien waren de afbeeldingen niet door haar, maar door haar fans gemaakt.

 

Zaterdag postte ze soortgelijke afbeeldingen van prinses Diana, zanger John Lennon en kunstenaar Jean-Michael Basquiat. "Iedereen die vecht voor vrijheid is een #rebelheart", aldus Madonna.

Hoe erg ze het werkelijk vindt, is maar de vraag. De foto's zijn namelijk niet verwijderd en Madonna lijkt ook geen aanstalte te maken dat te doen. Maar zijn ze wel zo schokkend? Oordeel zelf:

 
 

'Duitse regering speculeert over exit Griekenland eurozone'

De Duitse regering speculeert over een eventuele exit van Griekenland uit de eurozone. De regering verwacht dat de EU-zone nu ook sterk genoeg is voor een exit is van Griekenland, Portugal of Ierland.

Der Spiegel heeft een aantal anonieme regeringsfunctionarissen gesproken die dit wisten te melden. De regering wil hier –nog- geen commentaar op geven. Volgens Der Spiegel zijn Merkel en Schäuble, de minister van Financiën, van mening van de eurozone sterk genoeg is om een eventuele exit op te vangen.   

Onze oosterburen beschouwen een exit als onvermijdelijk als de extreem-linkse partij Syriza 25 januari, wanneer de Grieken een nieuw parlement kiezen, aan de macht komt. Deze partij wil andere voorwaarden afdwingen dan de huidige afspraken met de Trojka.

Moeizame winst Sevilla op tiental Celta, Torres ziet Atlético winnen

Sevilla heeft zaterdag in de Primera División heel wat te stellen gehad met Celta de Vigo. Hoewel de gasten al na 21 minuten met tien man stonden, boekte de subtopper een benauwde 1-0-zege. Nicolás Pareja maakte in de 32e minuut het enige doelpunt voor Sevilla.

Carles Planes werd na een forse tackle met rood uit het veld gestuurd. Na het doelpunt van Pareja leek het een makkelijke avond te worden voor Sevilla maar het tegendeel bleek waar. Arbiter Carlos Velasco onderscheidde zich ook nog met negen gele kaarten. Sevilla staat vierde met 33 punten uit zestien duels. Celta is middenmoter.

Met aanwinst Fernando Torres nog op de tribune heeft Atlético Madrid zaterdag op eigen veld met 3-1 gewonnen van Levante. De titelverdediger leek kort na rust na de tweede treffer van Antoine Griezmann de zege al binnen te hebben, maar kreeg het nog knap lastig.

De Marokkaan Nabil El Zhar bracht na ruim een uur de 2-1 op het bord waarna de thuisploeg alsnog in de problemen kwam. Met een rake kopbal besliste Uruguayaans international Diego Godín het duel alsnog acht minuten voor tijd.

Door de winst kwam Atlético met 38 punten op gelijke hoogte met Barcelona dat zondag op bezoek gaat bij Real Sociedad. Real Madrid heeft 39 punten en nog twee wedstrijden tegoed. Torres, gehuurd van AC Milan, maakt mogelijk woensdag zijn rentree bij de club waar hij opgroeide in het bekerduel met stadgenoot Real Madrid.

Westerlo stuurt Van Wijk de laan uit

De Belgische voetbalclub KVC Westerlo heeft trainer Dennis van Wijk zaterdag ontslagen. De matige eerste seizoenshelft is aanleiding voor de club uit de Jupiler Pro League om afscheid te nemen van de Nederlandse trainer. "Na de slechte resultaten besloot de club dat er te weinig voedingsbodem bestond in de samenwerking met de trainer om deze negatieve resultaten om te buigen", staat te lezen op de website van Westerlo.

Van Wijk wist vorig seizoen nog met Westerlo te promoveren naar de hoogste voetbalklasse in België. De club bezet dit seizoen na 21 wedstrijden de dertiende plaats, op drie punten van de degradatieplaatsen. Uit de laatste negen wedstrijden behaalde Westerlo slechts drie punten.

PDC WK: Anderson in finale na zege op Van Gerwen

Gary Anderson staat in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In de halve finale was hij met 6-3 te sterk voor titelverdediger Michael van Gerwen. De Schot blonk, naast een mooi gemiddelde, helemaal uit met een hoog finishpercentage. 

Van Gerwen begon aan de partij en pakte de eerste leg. De eerste break was voor Anderson en dat was genoeg om de eerste set te pakken (3-1). Van Gerwen bracht de stand weer op gelijke hoogte door onder andere twee keer 130 uit te gooien.

Anderson sloeg in set drie meteen toe toen Van Gerwen drie pijlen op dubbel vier te missen. Met een 144-finish kon anderson de derde set met 3-1 winnen. In set vier vielen geen breaks waardoor The Flying Scotsman een 3-1 voorsprong kon nemen. Het is een partij van hoog niveau. Het gemiddelde van Van Gerwen staat op 104 en dat van Anderson op 102.

Michael van Gerwen op de beslissende momenten niet in staat om toe te slaan. (PRO SHOTS/Actionimages)
Michael van Gerwen op de beslissende momenten niet in staat om toe te slaan. (PRO SHOTS/Actionimages)

Met sets van 3-0 en 3-2 kon Van Gerwen van 3-1 achter weer op gelijke hoogte komen. Mighty Mike kreeg één kans in de laatste leg van de zesde set en sloeg meteen toe. Hij kon echter niet op voorsprong komen. In de beslissende leg was het Van Gerwen die 122 niet uitgooide. De 55 van Anderson gingen wel uit en kwam 4-3 in sets voor. Ook in set acht is de Schot in zijn eigen begonnen legs superieur. Hij opende met een tiendarter en liet Van Gerwen geen kans om te breaken. Op 2-1 schutterde Van Gerwen op de dubbels. Anderson gooide 66 uit en is nog één set verwijderd van de zege.

Via tops werd het 1-0 voor Anderson en de Nederlander leek gezien. Van Gerwen brak met een 149-finish direct terug. Het werd 2-2. Van Gerwen kon in de laatste leg de triple niet meer vinden en Anderson maakte het via dubbel zestien af. 

Gary Anderson staat voor de tweede keer in de finale van het wereldkampioenschap. In 2011 verloor hij met 7-5 van Adrian Lewis. Nu zal zijn tegenstander Phil Taylor of Raymond van Barneveld zijn. 

Ruim 70.000 verzuurde vuurwerkhuillies

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe iets meer dan 70.000 klachten binnengekregen van mensen die te verzuurd zijn om anderen hun pleziertje te gunnen. Het meldpunt, waar je kunt klagen omdat je medelanders het nieuwe jaar inluiden, is nog 'geopend' tot zaterdag middernacht.

Er zijn deze keer tot nu toe overigens fors minder meldingen binnengekomen dan vorig jaar. Toen kwamen er in totaal 89.623 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Waaruit de overlast bestaat is niet duidelijk. Overlast kun je al ondervinden van iemand die zich schminkt als Zwarte Piet, dus in principe kan het ontvangen van twintig vuurwerkfolders al gezien worden als overlast.

Het meldpunt ging op 24 december open. De klachten worden verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan 25 burgemeesters en de Tweede Kamer, in een poging vuurwerk verder te verbieden.

Ruim 70.000 klachten over vuurwerk
Ruim 70.000 klachten over vuurwerk (Foto: ANP)

FOK! v1.7.11 - feedback welkom!

Sinds update 1.6.0 zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd aan de site, welke geen van allen uitvoerig zijn gemeld. Omdat de update van vandaag, de tweede in 2015 en de dertiende sinds 1.6.0, een aantal veranderingen met zich meebrengt doen we dit keer even een kleine update van de belangrijkste updates van vandaag.

Notificaties

De notificaties en DM meldingen werden voorheen op brede schermen onderin weergegeven in een blokje. Vanaf nu is op alle formaten de notificatie te vinden in de bovenste menubalk, direct links naast je naam (tenminste, als je DM's of (quote)meldingen hebt). Je opent de berichten door op de melding te klikken en sluit ze weer door opnieuw op die knop te klikken. Let wel op dat vanaf nu de nieuwste meldingen bovenaan staan in plaats van onderaan.

iPhone / iPad

Omdat ik niet de beschikking heb over Apple hardware is het erg lastig om zaken te testen. Toch hoop ik dat de notificaties en dm's nu ook onder safari werken op bv iPhone en iPad. Feedback hierover is meer dan welkom.

Scrollen in IE

Onder IE10 en IE11 hadden sommige gebruikers last van vertragingen bij het scrollen. Omdat ik de problemen zelf niet ervaar en dus lastig kan testen of de fix werkt hoor ik ook hier graag of het scrollen nu ook in IE beter gaat en werkbaar is.

Daarnaast zijn de afgelopen weken natuurlijk meerdere updates doorgevoerd, maar dat waren voornamelijk kleine cosmetische fixjes en dingen achter de schermen.

As always is feedback meer dan welkom.

Oud-internationals winnen nieuwjaarswedstrijd

De oud-internationals hebben zaterdag de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC uit Haarlem met 7-3 gewonnen. Pierre van Hooijdonk onderscheidde zich in Haarlem met een hattrick in de 82e editie van het vriendschappelijke duel.

Richard Witschge, Martijn Reuser, Simon Tahamata en Michel Kreek maakten ieder ook een doelpunt voor de oud-internationals.

Moskeeën zetten burgerwacht in tegen brand

Moskeeën in ons land overwegen extra veiligheidsmaatregelen, na oproepen op Facebook om moskeeën in brand te steken. In Zweden is onlangs in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

Imam Yassin Elforkani zegt op de Amsterdamse zender AT5 minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) met klem te hebben gevraagd een risicoanalyse te geven 'wat de stand van zaken is als het gaat om de veiligheid van onze moskeebezoekers'. "En wat de overheid en wij daaraan moeten doen om het veilig te maken. De bezoekers zijn op dit moment niet meer veilig als ze een dienst verrichten in de moskee."

Aissa Zanzen van de Raad van de Marokkaanse Moskeeën zei voor de camera van de zender dat moskeeën camera's inzetten om de gebouwen te bewaken, en een burgerwacht 'om 's nachts de moskee in de gaten te houden'.

Kanye, McCartney en Rihanna werken samen

Het deze week verschenen nummer Only One is niet het enige liedje dat Kanye West opnam met Paul McCartney. Binnenkort verschijnt nog een nummer van de twee, waarop ook Rihanna te horen is.

Dat vertelt zanger Ty Dolla $ign, die als achtergrondzanger te horen is in Only One, aan Billboard. Hij zegt dat hij in september werd gebeld of hij de studio wilde induiken met Kanye, in Mexico. Ty stemde toe. "We hebben in 24 uur zeven of negen songs opgenomen. Ik wilde geen tijd verspillen. Ze wilden eigenlijk dat ik een week bleef, maar ik had maar twee dagen de tijd."

Ty is ook te horen op het nummer van Kanye West met Rihanna en McCartney, dat volgens hem elk moment kan verschijnen. Er zou al een videoclip van gemaakt zijn. Zelf is hij ook bezig met een album, waar hij Kanye graag op wil laten meedoen. "Het is nog even wachten tot hij kan."

De snoeiharde Djeez-feiten van 2014

Het jaar is al weer even voorbij, maar dit is het jaaroverzicht dat je al die tijd nog had gemist: alle hoogtepunten van Djeez, vol paarsgepunte lansen, geile juffen en aliens. Djeezhaters dienen nu dan ook niet verder te lezen.

Geile juffen
Het jaar 2014 is misschien wel hét jaar van de geile juffen. Vanuit de hele wereld kwamen berichten van geile leraressen die zich klaarreden op stramme kabouters van jonge leerlingen. Wat te denken van Kelly Burgess? Deze bloedmooie docente werd in februari in de boeien geslagen omdat ze zich had laten uitwonen door een jonge scholier. In dezelfde maand werd ene Meredith Claire opgepakt, omdat ze maar liefst drie scholieren had geneukt. Nog mooier was Ellen Warmeling, die op haar 32ste driemaal heeft geneukt met een leerling.

Ook leuk is Megan Mahoney. Deze gymlerares uit New York blijkt het bed te hebben gedeeld met minstens drie scholieren. En waarom zou je niet van de nood een deugd maken? Zo reeg in Oklahoma een 18-jarige knul zijn 25-jarige, niet onaardige juf aan zijn paarsgepunte lans om zijn cijfer op te krikken. Elders in Amerika was een 16-jarig ventje de baas van de school omdat hij een trio had gehad met twee bloedmooie docentes.

Natuurlijk geldt ook onder de juffen het gezegde 'baas boven baas'. In Virginia loopt namelijk ene Erica Mesa rond, een wiskundelerares die maar liefst vier scholieren de tijd van hun leven heeft gegeven. En in Pennsylvania heeft een 32-jarige docente niet alleen haar tieten laten zien aan scholieren, maar ook leerlingen gepijpt en geneukt. Ten slotte is Symone Greene uit Washington in de boeien geslagen omdat ze een scholier heeft gepijpt. Op haar eerste werkdag, nota bene.

Geile tienersletjes
Een jaar is natuurlijk niet compleet zonder tienermeisjes. Omdat de hormoontjes door hun ranke lijfje gieren, zijn ze zo geil als boter. Uit eigen land was een 15-jarig meisje uit Schiedam een internetberoemdheid, nadat in januari naaktfoto's van haar in het rond gingen. Een maand later kostte een 13-jarig meisje uit Beieren haar ouders drie ruggen, omdat het geile kind al bleek te zijn ontmaagd. De slet. En op het randje van 'tienermeisje', blijkt een 18-jarige studente al een gevierd pornoster.

In Zuid-Afrika moest vorig jaar een 17-jarig meisje voor de rechter verschijnen. Zij had namelijk naaktselfies verspreid. En in de VS hadden vier tienermeisjes een punani gekregen. Die hadden ze nog niet. Ook in Miami ging het er gezellig aan toe, Daar heeft een meisje van 19 groepseks gehad met drie tienermeisjes.

In Engeland (waar anders?) bleek een 13-jarig meisje groepsseks te hebben gehad op een feestje. Drie 15-jarige mochten hun kwakkie bij haar kwijt. En in Malta heeft een baas maar liefst vier tienermeisjes tegelijk bezwangerd. De 15-jarige meisjes werden volgeblaft wegens een weddenschap. En weer in Engeland heeft een 15-jarig meisje een rolletje aangeboden gekregen in een pornofilm.

Alu hoedjes
Ook konden wij weer veelvuldig alu hoedjes gaan vouwen in 2014. Want wat viel er weer een hoop te beleven voor de medegelovigen! Zo werd ons beloofd dat we op zaterdag 22 februari massaal de pijp zouden uitgaan. Die datum zou het Ragnarok zijn, en de bewoners van de hel vrijkomen. Helaas leven we allemaal nog.

Ook hadden wij in januari een tof filmpje over UFO's. Het wist zelfs doorgewinterde nonbelievers te verbazen. Verder werd de NASA voor de rechter versleept, omdat zij bewijs van aliens op Mars in de doofpot zouden stoppen. Tevens zagen wij duidelijk op beeld hoe een ruimteschip aanlegde bij ruimtestation ISS.

Nog meer groot nieuws in maart. Een passagier van rampvlucht MH370 zou op een onbewoond eiland zitten. En er is intelligent leven op Mars gevonden. Ze hebben namelijk een straatlantaarn op de rode planeet op de foto gezet. In China was een aantal aliens minder intelligent. Maar liefst drie ruimteschepen kregen daarboven pech en stortten in het immense land neer. Ten slotte nog groot ufonieuws uit Canada: daar was namelijk een heus ruimteschip geland.

Israël steelt belastinggeld Palestijnen

De Israëlische regering houdt uit wraak voor de Palestijnse aansluiting bij het Internationaal Strafhof de belastinginkomsten vast die zij voor de Palestijnen int. Dat melden Israëlische media.

Een bron bij de Israëlische overheid, die bedong dat zijn naam hier niet genoemd wordt, bevestigde de strekking van de berichten. De ingewijde weigerde meer bijzonderheden te verstrekken. Israël en de Palestijnen hebben in de geldende interim-akkoorden afgesproken dat Israël de belastingen int en die vervolgens maandelijks afdraagt aan de Palestijnse Autoriteit. De belastinggelden van december bedragen omgerekend een slordige 106 miljoen euro.

Nu zij zich hebben aangesloten bij het Internationaal Strafhof kunnen de Palestijnen het hof vragen om Israël te vervolgen voor in hun ogen gepleegde oorlogsmisdaden. De betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen waren al gespannen, maar lijken inmiddels verkeerd in openlijke vijandschap.

Britse verpleegster met ebola vecht voor haar leven

De Britse verpleegkundige die in Sierra Leone besmet is geraakt met het ebolavirus verkeert in levensgevaar. De toestand van Pauline Cafferkey is verslechterd, laat het ziekenhuis weten dat haar behandelt.

De 39-jarige Cafferkey kreeg op 28 december te horen dat ze ebola onder de leden heeft. Ze was even voordien teruggekeerd uit Sierra Leone, waar ze vrijwilliger was in een ebolakliniek.

De verpleegkundige is de eerste bij wie op Britse bodem het uiterst dodelijke virus is gevonden. Ze wordt nu in afzondering behandeld met een experimenteel antivirusmedicijn en met bloedplasma van een van ebola genezen patiënt. Dat bevat antilichamen die het tegen het virus kunnen opnemen.

Syrië wil overleg over visumplicht Libanon

Syrië wil met Libanon praten over de Libanese plannen voor een visumplicht voor Syriërs. Tot dusver konden Syriërs de Libanese grens vrijelijk passeren, maar Beiroet wil daar een eind aan maken.

De Syrische ambassadeur in Libanon, Ali Abdel-Karim Ali, zei zaterdag dat de kwestie 'coördinatie en integratie tussen de betrokken partijen vereist', meldt het Libanese staatspersbureau. Ali reageerde op de aankondiging op oudejaarsdag van het Algemene Directoraat voor Openbare Veiligheid dat Syriërs vanaf 5 januari een visum moeten tonen om Libanon binnen te mogen.

Libanon worstelt met de vele Syriërs die hun land zijn ontvlucht sinds het uitbreken van de opstand tegen president Bashar Assad. Het land telt anderhalf miljoen vluchtelingen op vierenhalf miljoen inwoners. De vluchtelingenstroom legt niet alleen een enorm beslag op de voorzieningen van Libanon maar dreigt ook de wankele balans tussen de verschillende bevolkingsgroepen te verstoren.

FA Cup: Leicester wint van Newcastle, bijna stunt Blyth Spartans

Newcastle United heeft de eerste wedstrijd verloren na het vertrek van manager Alan Pardew. De ploeg met onder andere Vurnon Anita ging in in de basis ging in de derde ronde van de FA Cup met 1-0 onderuit bij Leicester City. Jose Leonardo Ulloa werd matchwinner bij de hekkensluiter van de Premier League.

De treffer viel in de 39e minuut van de wedstrijd. Newcastle nam vrijdag officieel afscheid van Pardew. De coach ging aan de slag bij Crystal Palace, waar hij nu tot de zomer van 2018 onder contract. Pardew stond jarenlang aan het roer bij Newcastle, maar deze relatie. De lokroep van zijn jeugdliefde kwam dan ook op het juiste moment. Zonder Pardew incasseerde Newcastle dus direct een gevoelige tik.

In Blyth leek een stunt in de maak. Blyth Spartans AFC stond tegen Birmingham City bij rust met 2-0 voor. Robert Dale, in het dagelijkse leven barman, scoorde beide doelpunten. De club uit de Northern Premier League Premier Division, op het zevende niveau in Engeland, zag in acht minuten deze droom vervlagen. In de tweede helft zette Lee Collins en Wesley Thomas (twee doelpunten) de achterstand om in een 2-3 voorsprong voor de club uit de Championship.

Swansea City was in Tranmere veel te sterk voor Tranmere Rovers (League 2, 4). Het werd 2-6. Bafetimbi Gomis (2), Nathan Dyer, Tom Carroll, Wayne Routledge en Modou Barrow waren trefzeker voor Swansea. Max Power en Cole Stockton scoorden voor de thuisploeg. Bij Swansea begonnen Dwight Tiendalli en Marvin Emnes in de basis.

Tony Pulis beleefde een prima debuut als manager van West Bromwich Albion, waar opvolger is van de Alan Irvine. De thuiswedstrijd tegen Gateshead FC (Conference, 5) leverde een klinkende 7-0 overwinning op. Saido Berahino speelde een hoofdrol door vier doelpunten voor zijn rekening te nemen. Victor Anichebe, James Morisson en Chris Brunt maakten de andere goals.

Alle uitslagen derde ronde FA Cup - 3 januari 2015

Charlton Athletic (2) 1-2 Blackburn Rovers (2)
Rochdale (3) 1-0 Nottingham Forest (2)
West Bromwich Albion (1) 7-0 Gateshead (5)
Blyth Spartans (7) 2-3 Birmingham City (2)
Rotherham United (2) 1-5 Bournemouth (2)

Huddersfield Town (2) 0-1 Reading (2)
Tranmere Rovers (4) 2-6 Swansea City (1)
Bolton Wanderers (2) 1-0 Wigan Athletic (2)
Millwall (2) 3-3 Bradford City (3)
Derby County (2) 1-0 Southport (5)

Brentford (2) 0-2 Brighton & Hove Albion (2)
Fulham (2) 0-0 Wolverhampton Wanderers (2)
Leicester City (1) 1-0 Newcastle United (1)
Cambridge United (4) 2-1 Luton Town (4)
Barnsley (3) 0-2 Middlesbrough (2)

Preston North End (3) 2-0 Norwich City (2)
Doncaster Rovers (3) 1-1 Bristol City (3)


Hof spreekt Mosquera vrij van doping

De Spaanse oud-wielrenner Ezequiel Mosquera is door het Nationale Hof van Spanje vrijgesproken van doping. Dat melden zaterdag diverse Spaanse media.

Bij Mosquera werden in de Ronde van Spanje van 2010 sporen van het verboden middel HES gevonden, een bloedverdunner die gebruikt wordt om de aanwezigheid van epo te maskeren. Mosquera tekende het jaar erop bij Vacansoleil-DCM maar kwam door alle perikelen en de later uitgesproken schorsing van twee jaar nooit in actie voor de Nederlandse ploeg.

Mosquera beëindigde de Vuelta van 2010 als tweede achter de Italiaan Vincenzo Nibali. Hij heeft het dopinggebruik altijd ontkend. Het is niet duidelijk waarom de burgerrechter de straf die de Spaanse wielerbond hem oplegde heeft kwijtgescholden. Mosquera, inmiddels 39 jaar, wilde maar kort reageren. "Ik ben moe. Deze hele zaak had nooit mogen gebeuren", zei de renner.

Mosquera op het podium na de Vuelta van 2010 (PRO SHOTS)
Mosquera op het podium na de Vuelta van 2010 (PRO SHOTS)

Enrique:"Transferverbod kans voor de jeugd"

Het transferverbod dat wereldbond FIFA heeft opgelegd aan Barcelona, is een uitgelezen kans voor jonge spelers uit de opleiding om een plek in het eerste team te bemachtigen. Dat zei coach Luis Enrique van de Spaanse topclub zaterdag. "Het is een stimulans voor onze eigen talenten om te laten zien wat ze kunnen."

Het sporttribunaal CAS handhaafde begin deze week de sanctie van de FIFA; Barcelona mag de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken, omdat de club de regels heeft overtreden bij internationale transfers van spelers onder de achttien jaar.

"Het is niet anders, al hadden we graag een andere uitspraak gezien", aldus Enrique, die Barcelona klaarstoomt voor de uitwedstrijd tegen Real Sociedad op zondag. "Barcelona maakt dankbaar gebruik van een goed opleidingssysteem, hoewel we de selectie soms aanvullen door spelers te kopen. Maar nu kunnen de talenten uit de opleiding profiteren van de situatie."

Nadal wint wel van Wawrinka

Tennisser Rafael Nadal heeft zich zaterdag goed hersteld van zijn nederlaag een dag eerder tegen Andy Murray in het demonstratietoernooi van Abu Dhabi. De Spanjaard won in twee sets van de Zwitser Stanislas Wawrinka: 7-6 (1) en 6-3. Nadal eindigde door de overwinning als derde. Hij speelde zijn eerste partijen na een blindedarmoperatie begin november.

De Schot Murray, die vrijdag Nadal met 6-2 en 6-0 overklaste, zou in de finale aantreden tegen Novak Djokovic, maar de Servische nummer één van de wereld meldde zich voor de wedstrijd met koorts af.

Abu Dhabi vaart als eerste thuishaven uit

Het zeiljacht Abu Dhabi Ocean Racing is zaterdag in leidende positie de thuishaven uitgevaren in de derde etappe van de Volvo Ocean Race. Na bijna een uur racen in de mist, rondde de boot met schipper Ian Walker aan het roer als eerste de boei van het parcours voor de haven van het Arabische emiraat.

Het Chinese Dongfeng volgde op korte afstand in tweede positie en de vrouwenboot van Team SCA, met aan boord de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer, lag derde. De Nederlandse boot Team Brunel voer in de achterhoede richting Perzische Golf.

De vloot legt in de derde etappe 4642 zeemijlen af richting de finish in de haven van het Chinese Sanya. Er zijn zes boten vertrokken. Het Deense Team Vestas Wind, dat in de tweede etappe schipbreuk leed, hoopt op een rentree in juni in de achtste etappe.

Kamervragen over luchtruim Oekraïne

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) willen van het kabinet weten wat het wist over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. Dat zeggen de Kamerleden zaterdag.

Aanleiding is berichtgeving van de NOS. De omroep meldde zaterdag op basis van bronnen dat Oekraïne een groep diplomaten, waaronder een Nederlandse diplomaat, voor de ramp heeft bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. Op de bijeenkomst werd verteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig door een raket was neergehaald, aldus de NOS.

Volgens Sjoerdsma is het kabinet eerder gevraagd of het wist van vele neergeschoten vliegtuigen en helikopters boven Oost-Oekraïne maar heeft het daarop nooit antwoord gegeven.

'Kanker is een prima dood'

Herr Doktor Richard Smith heeft zich de woede van velen op de hals gehaald. De voormalige redacteur van de British Medical Journal heeft zich namelijk op zijn blog laten ontvallen dat kanker helemaal niet zo'n slechte dood is en dat we wellicht moeten stoppen om daar nog langer miljarden euro's in te steken.

Het leuke van sterven door kanker is namelijk dat je de tijd hebt om afscheid te nemen van je geliefden en jezelf kan voorbereiden op de naderende dood. Je zou nog reizen kunnen maken en dergelijke. Dit heeft in de ogen van Richard de voorkeur boven een plotselinge dood als een hartaanval of het trage dood door dementie.

Meneer Smith (hij lijkt totaal niet op Brad Pitt) verwijst met zijn verhaal naar de surrealistische filmmaker Buñuel, die ooit in een onbewaakt momentje geroepen schijnt te hebben dat een trage dood hem wel wat lijkt. Daar kreeg de Spanjaard dan ook zijn zin in: in 1983 stierf hij op 83-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

In de gedachtegang van Smith moeten we stoppen om heel veel geld te steken in een genezingsproces tegen kanker, want er staat ons waarschijnlijk anders een dood te wachten die wellicht een stuk minder prettig is dan deze ziekte.

Dokter Smith is niet zomaar iemand. Hij wordt gezien als een toonaangevend figuur in zijn vakgebied en heeft een tijdje voor TV-dokter gespeeld op de BBC.

Als we Smith moeten geloven hebben we maar mazzel in het westen: hier is kanker een van de meest voorkomende doodsoorzaken.

Geslaagde test Ronald Mulder in Collalbo

Ronald Mulder heeft zaterdag bij een trainingskamp in Collalbo weer een testwedstrijd gereden. De schaatser liep half oktober bij de Holland Cup in Deventer een scheurtje in zijn rechterlies op. Hij miste hierdoor de start van het seizoen. Hij richt zich nu op het NK sprint op 17 en 18 januari.

Mulder kwam in Collalbo op de 500 meter tot een tijd van 35,83 seconden. "Dat was toch weer even spannend", zei hij tegen de NOS over zijn eerste wedstrijd. "Ik was deze week voor het eerst weer voluit gestart in de training en dat ging goed. Ik had dus ook vertrouwen dat het vandaag goed zou gaan."

Zijn broer Michel won in 35,35.

Ben Arfa terug naar Frankrijk

De Franse voetballer Hatem Ben Arfa keert terug naar eigen land. OGC Nice heeft met de 27-jarige speler van Tunesische afkomst een akkoord bereikt over zijn overstap van Newcastle United naar de club. Hij wordt maandag nog wel medisch gekeurd.

Ben Arfa heeft mede door blessures bij Newcastle United weinig indruk kunnen maken. Hij kwam dit seizoen op huurbasis uit voor Hull City. Voor zijn vertrek naar Engeland voetbalde hij voor Olympique Lyon en Olympique Marseille.

Onderonsje tussen Huta Galung en De Bakker

De Nederlandse tennissers Jesse Huta Galung en Thiemo de Bakker nemen het tegen elkaar op in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Doha. Huta Galung bereikte de tweede schifting zaterdag met een zege op de Brit James Ward (7-6 (4) en 6-1). De Bakker won met 6-4 en 6-0 van de Marokkaan Mohamed Adnaoui.

Huta Galung en De Bakker stonden drie keer eerder tegenover elkaar op de internationale tour. Huta Galung won alle duels in 2007, 2008 en 2009. Antal van der Duim werd in Doha uitgeschakeld in de kwalificaties door de Serviër Ilija Bozoljac.

In Brisbane was er ook al een Nederlands onderonsje tussen Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek.

Ruim 70.000 klachten over vuurwerk

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe ruim zeventigduizend klachten binnengekregen. Het meldpunt is nog 'geopend' tot zaterdag middernacht.

Er zijn tot nu toe een stuk minder meldingen op de site binnengekomen dan vorig jaar. Toen kwamen er in totaal 89.623 meldingen van vuurwerkoverlast op binnen.

Het meldpunt ging op 24 december open. De klachten worden verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan 25 burgemeesters en de Tweede Kamer.

Dieven te lam om te vluchten

Twee drankorgels in Australië hebben voor een kleine 5000 euro aan drank gejat en hebben het maar vrijwel onmiddellijk op een zuipen gezet. Klein detail: met je lamme kop wegvluchten werd daarna een groot probleem. Een straatje verderop konden de schavuiten simpel in de kraag worden gevat.

De twee wisten zich een weg te verschaffen naar de koelruimte, waar de verleiding tussen al dat moois veel te groot werd: er werden meteen een paar flesjes met het hemelse vocht achterover geslagen. Daarna gingen ze de –waarschijnlijk wankelend- aan loop met 151 verschillende soorten flessen drank en 216 flesjes bier.

Zoals gezegd, erg ver kwamen ze niet na het drinkgelag. Bovendien was een van de heren nog zo handig om zijn rugzakje en identiteitsbewijs achter te laten in het beroofde restaurant.

Polderjihadisten laken opsluiting terroristen

Hilariteit alom, gisteren tegenover de Tweede Kamer in Den Haag. Een groepje zelfbenoemde polderjihadi's hebben het voor elkaar gekregen om tijdens het kerstreces van diezelfde Kamer een demonstratie te houden. Dit ten gunste van hun broeders die een eenzame kerst hadden op de terroristenafdelingen van de Penitentiaire Inrichtingen van Vught en De Schie.

Na een paar keer het hoofd tegen de koude grond gedrukt te hebben, waarbij geroepen werd dat God de grootste heeft is, kon het feest beginnen. In de ogen van de uiterst intolerante demonstranten (slechts 'broeders' mochten zich aansluiten bij de demonstratie) is het opsluiten van terroristen een misdaad tegen de menselijkheid.

Maar daar hield de onbedoelde humor niet mee op. De P.I. Vught werd –niet geremd door enig historisch besef- vergeleken met vernietigingskamp Auswitsch. De geschiedenis zou zich herhalen, als we tenminste de amateuristisch in elkaar geknutselde demonstratieborden mogen geloven. In de ogen van de doorgeleerde mannen is er geen enkel verschil tussen concentratiekamp Vught en de huidige gevangenis. Bovendien worden de daar aanwezig gevangenen elke dag in hun anus gekeken. Dit om te voorkomen dat gedetineerden eventueel allerlei niet-toegestane voorwerpen zouden meesmokkelen in hun kontgat. De praktische kant van deze controle wordt uiteraard genegeerd: de bewakers zouden genieten van deze vernederende handeling.

Ook de gebruikelijke litanie van het slachtofferschap van moslims ontbrak niet op het pleintje: wat de maatschappij tegenwoordig doet met moslims lijkt op 'wat Hitler deed' en bepaalde media (PowNed en GeenStlijl werden bij name genoemd) zijn er de oorzaak van dat moslims bedreigd worden. In de ogen van de aanwezige mohammedanen was de opmerking 'Nederland vraagt om een aanslag' dan ook een heel logische gevolgtrekking van het voorafgaande gewauwel. Een rechtstreekse bedreiging aan het adres van Nederland geuit door een groepje in het hartje van de Hofstad.

Het meest grappige wel was de opmerking dat in Nederland geen vrijheid van meningsuiting heerst. Tevens wisten de heren, sorry: broeders, het in alle vrijheid en zonder enige belemmering te presteren om te roepen dat personen die onwelgevallige meningen verkondigen, zonder al te veel omhaal opgesloten worden. Daarna ging eenieder weer –in alle vrijheid- zijn weegs.

De oproep van de broeders is trouwens ook wel de moeite van het pijnigen van de ogen waard. Let hierbij niet teveel op de taalfouten.

Ajax contracteert doelman Onana

Ajax heeft doelman André Onana gecontracteerd. Dat maakte de landskampioen zaterdag bekend. De 18-jarige keeper uit Kameroen komt deze zomer over van FC Barcelona. Hij speelt daar vanaf 2010 in de jeugdopleiding en komt dit seizoen uit in het elftal onder negentien jaar.

Onana heeft een contract voor drie seizoenen getekend, dat op 1 juli ingaat. Zijn huidige verbintenis met Barcelona loopt op 30 juni af.

PSV wil Belg Marquet huren van Standard

PSV hoopt zich te kunnen versterken met de Belgische voetballer François Marquet. De Eindhovenaren willen hem de rest van dit seizoen huren van Standard Luik. Dat heeft technisch manager Marcel Brands zaterdag gezegd tegen Voetbal International.

"We willen hem voor een halfjaar huren, met daarna een optie tot koop", aldus Brands. De negentienjarige Marquet was al eerder in beeld bij PSV. Hij heeft bij Standard nog een contract tot medio 2016.

Gemengde estafettes op WK zwemmen in Kazan

Twee gemengde estafettes zijn toegevoegd aan het programma van het wereldkampioenschap zwemmen in het 50 meterbad komende zomer in het Russische Kazan. In teams met twee mannen en twee vrouwen zal worden gestreden om de titels op de 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag.

Bij de WK kortebaan in december in Doha behoorden de gemengde estafettes ook al tot het programma. Nederland kwam op deze afstanden niet in actie. Bij de Europese titelstrijd vorig jaar in Berlijn won Nederland zilver op de gemengde estafette 4x100 meter wisselslag.

De nieuwe onderdelen zijn niet onomstreden in de zwemwereld. Ze worden wel bestempeld als 'circusnummers'.

Turkije krijgt na eeuw weer nieuwe kerk

Voor het eerst in bijna een eeuw mag in Turkije weer een kerk worden gebouwd. De Turkse regering heeft daarvoor toestemming gegeven, meldt de Turkse krant Hürriyet zaterdag.

Hoewel in de tussentijd wel kerken zijn verbouwd of gerenoveerd, was de laatste keer dat in het land een nieuw godshuis verrees 1923, ten tijde van het Ottomaanse Rijk. De nieuwe kerk is bedoeld voor de Syrische gemeenschap in Istanbul en verrijst in een wijk waar al Grieks-orthodoxe, Armeense en katholieke kerken staan.

Turkije krijgt na eeuw weer nieuwe kerk
Turkije krijgt na eeuw weer nieuwe kerk (Foto: ANP)

IS ontvoert Irakezen om verbranding vlag

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben uit twee dorpen in Noord-Irak tientallen mannen weggevoerd. De dorpelingen hadden het met IS aan de stok over de viering van de verjaardag van de profeet Mohammed, zeggen twee stammenleiders uit de omgeving. De hoogtijdag is al eeuwen omstreden binnen de islam.

De IS-strijders drongen tijdens het vrijdaggebed een moskee binnen in het dorp Al-Shajara en vervingen de verjaardagsvlaggen voor de profeet Mohammed door het vaandel van IS. Toen dat in brand werd gestoken namen de moslimextremisten wraak en haalden ze ongeveer 140 mannen uit hun huizen in Al-Shajara en het buurdorp Al-Ghariba. Een honderdtal van hen is inmiddels weer op vrije voeten, maar de rest zit nog vast.

Al-Shajara en Al-Ghariba liggen niet ver van de belangrijke oliestad Kirkuk.

Adams te sterk voor Dekker op BDO WK

Bij de PDC beginnen ze vanavond aan de halve finales van het WK. Het WK voor de darters van de BDO in de Lakeside Country Club te Frimley Green is vandaag van start gegaan. De eerste wedstrijd in de eerste ronde ging tussen drievoudig Lakeside-winnaar Martin Adams en Jan Dekker. Wolfie won met 3-1 van de darter uit Klijndijk. Dekker haalde vorig jaar nog de halve finale. 

Op 1-1 in sets en 2-2 in legs kreeg Dekker zes kansen om de derde set te pakken. Adams stond op grote achterstand, maar omdat Dekker dubbels bleef missen kon hij terugkomen en pakte via tops toch de derde set. Double Dekker was gezien en Adams kon eenvoudig de vierde set en daarmee de wedstrijd naar zich toe trekken. 

Adams speelt in de tweede ronde tegen Rick Hofstra of de winnaar van het duel tussen Jim Widmayer of Rhys Hayden. Naast Dekker en Hofstra zitten de landgenoten Wesley Harms, Jeffrey de Graaf en Remco van Eijden ook in het hoofdschema. Willem Mandigers en Michel van der Horst zullen eerst nog in een voorronde moeten uitkomen. 

Belgische gevangene krijgt euthanasie

De Belgische gedetineerde Frank Van Den Bleeken krijgt euthanasie. De 51-jarige zedendelinquent wilde aanvankelijk worden overgeplaatst naar Nederland om daar hulp bij zijn zelfdoding te vragen, maar kan nu toch in eigen land terecht, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Van Den Bleeken zit bijna dertig jaar vast wegens enkele zedenmisdrijven en heeft geen uitzicht op vrijlating. Meerdere artsen hebben bevestigd dat hij ernstig psychisch lijdt onder zijn gevangenschap. Hij procedeerde jarenlang om euthanasie te mogen ondergaan. Euthanasie is een kwestie tussen patiënt en arts, oordeelde de rechter.

De dodelijke injectie wordt volgende week zondag aan Van Den Bleeken toegediend in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

Noorse vrouwen domineren proloog Tour de Ski, ook Cologna wint

De Noorse langlaufsters hebben in het Duitse Oberstdorf de proloog van de Tour de Ski gedomineerd. De eerste vier plekken in het begin van de etappewedstrijd gingen allemaal naar het dominante land in het langlaufen, waarbij Marit Bjørgen de beste zaken deed. De Noorse hoopt na jaren van pech en blessures eindelijk de Tour te winnen, om zo haar indrukwekkende palmares compleet te maken.

De proloog bij de vrouwen ging over 3,2 kilometer in de vrije stijl. Bjørgen was al de favoriet voor de dagzege en dat maakte ze volledig waar. Inclusief bonificatieseconden heeft ze ruim 15 seconden voorsprong op landgenote Heidi Weng. Ragnhild Haga pakte verrassend de derde plek - haar eerste World Cup-podium - en staat in het klassement op 22 seconden van de kop. Therese Johaug werd vierde, haar beste prestatie ooit in de proloog. De titelverdedigster en topfavoriete voor de eindzege moet wel al bijna een halve minuut toegeven op Bjørgen.

"Een betere start was denk ik niet mogelijk", liet Bjørgen na afloop weten tegenover het Noorse NRK"Ik probeerde in het begin een beetje in te houden, zodat ik aan het einde een voorsprong op kon bouwen. Heb ik echt 28 seconden voorsprong op Therese? Meer dan ik dacht, hopelijk kan ik het morgen in de achtervolging vasthouden. Het was een perfecte dag." Weng was eveneens zeer gelukkig met haar tweede plek: "Dit is echt gaaf, een droomstart! Ik heb nog niet helemaal door wat er gebeurd, ik heb er bijna geen woorden voor. Het ging echt ongelooflijk goed", aldus een geëmotioneerde Weng. Johaug maakt zich nog geen zorgen over de achterstand op haar grootste concurrente Bjørgen: "Het was veruit mijn beste proloog ooit in de Tour de Ski en het zijn maar een paar seconden naar de plaatsen twee en drie. Ik voel me goed voor morgen en ik denk dat ik Marit wel kan gaan pakken."

Bjørgen op weg naar een duidelijke zege in de proloog van de Tour de Ski (Foto: Getty)

De wedstrijd bij de mannen werd voor een deel bepaald door de weersomstandigheden. De sneeuw warmde gedurende de wedstrijd op, waardoor het zachter en dus langzamer werd. Vooral de Zwitser Jonas Baumann maakte daar gebruik van door met startnummer 7 en de 8e plek veruit het beste resultaat uit zijn loopbaan neer te zetten. De Rus Ilya Chernousov was van de vroeg gestarte langlaufers de beste, hij werd vierde.

Het podium werd ingenomen door drie van de kanshebbers op de eindzege. Dario Cologna, drievoudig winnaar van de Tour de Ski, liet zien eindelijk in topvorm te zijn en zette de snelste tijd neer. Calle Halfvarsson uit Zweden gaf 5 seconden toe op de Zwitser, maar werd knap tweede. De derde plek ging naar de Noor Petter Northug, die als een van de drie langlaufers aan alle edities van de Tour mee heeft gedaan, maar nog nooit won. Titelverdediger en favoriet Martin Johnsrud Sundby, eveneens uit Noorwegen, werd tiende en heeft 26 seconden achterstand op Cologna.

"Het was zwaar en ik kwam wat snelheid tekort", analyseerde Northug na afloop. "Cologna pakte telkens een seconde meer voorsprong, ik kom nog een versnelling tekort." Over waar hij het meest naar uitkijkt was de Noor duidelijk: "De lift van de top van Alpe Cermis naar beneden", waarmee hij doelt op de slotklim in de laatste etappe van de Tour. Northug staat vanwege zijn bouw niet bekend als sterke klimmer. "Mijn seizoen is niet zo goed begonnen, maar mijn doel was altijd om in vorm te zijn voor de Tour de Ski", aldus Cologna. "Ik heb tijdens de kerstperiode hard getraind en het lijkt erop dat zich dat nu uitbetaald. Ik ben nu in topvorm", is de Zwitser zelfverzekerd. 

Cologna was in Oberstdorf niet te verslaan en pakt gelijk de leiding in het algemeen klassement (Foto: Getty)

Hennepkwekerij in oorlogsbunker

Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog bij Katwijk blijkt te hebben gefunctioneerd als hennepkwekerij. Agenten troffen vrijdag na een melding van natuurliefhebbers 168 hennepplanten aan, maakte de politie zaterdag bekend.

Voor de stroom naar de bunker aan de Cantineweg was een geul van ruim vierhonderd meter gegraven naar een pompstation van een bedrijf. Daarvan werd de energie gestolen. In de bunker was een stoppenkast aangelegd en er brandde een straalkachel. Agenten hebben de planten en apparatuur afgevoerd.

Nederlandse roept woede van Zwitsers op

Het is alsof ze in Nederland de discussie over Zwarte Piet of hagelslag is aangegaan - de Nederlandse Nancy Holten heeft de woede van de Zwitsers over zich afgeroepen door te stellen dat koebellen verboden zouden moeten worden.

De veganiste ziet de typische Zwitserse bellen als dierenmishandeling en is een actiepagina op Facebook begonnen. De commentaren daar en in Zwitsers media liegen er niet om: als Holten geen koebellen wil horen moet ze maar weer naar Nederland verhuizen, is de strekking.

Het is niet de eerste keer dat Holten zich tegen een Zwitsers fenomeen verzet. Vlak voor kerst diende ze al een klacht wegens geluidsoverlast in omdat elke ochtend om zes uur de kerkklok in haar woonplaats Gipf-Oberfrick minutenlang luidt.

Dodelijke Superman-xtc ook in Engeland

Vier jonge Britten zijn overleden nadat ze een dodelijke xtc-pil hadden geslikt, waarschijnlijk dezelfde soort waarvoor in december in Amsterdam werd gewaarschuwd. Twee mannen stierven in Suffolk op Nieuwjaarsdag op verschillende adressen kort na elkaar, nadat ze de pillen hadden ingenomen. In de woning van een van hen werd een man aangetroffen die er ernstig aan toe was.

Een derde dode die op Nieuwjaarsdag in Telford is gevonden had mogelijk ook de xtc gebruikt. Dat geldt ook voor een man die op kerstavond in Ipswich stierf, meldt de Britse krant The Guardian zaterdag.

De roze pilletjes met aan weerszijden het Supermanlogo bevatten een hoge concentratie van het middel PMMA in plaats van MDMA, wat normaal het hoofdbestanddeel van xtc is.

Dodelijke Superman-xtc ook in Engeland
Dodelijke Superman-xtc ook in Engeland (Foto: ANP)

Van Gaal: "The death or the gladioli"

Louis van Gaal heeft op fraaie wijze weer een Nederlandse uitdrukking in Engeland geïntroduceerd. De coach van Manchester United had het in de aanloop van de wedstrijd in de FA Cup tegen Yeovil Town over 'the death or the gladioli', een duel van alles of niets.

"In Nederland hebben we een gezegde: de dood of de gladiolen", legde Van Gaal uit. "Het betekent alles of niets. Je bent dood of je ontvangt de gladiolen. In bekerwedstrijden gaat het ook zo. Je kunt winnen en je kunt verliezen. Dit is voor ons ook een 'gladioli-game', en dat is niet alleen zo in Engeland. Ook in Spanje en Nederland krijgt een topclub veel kritiek als in de beker een vroege uitschakeling volgt."

De wedstrijd tegen Yeovil Town staat zondag op het programma.

Roberto Carlos coach van Turkse club Akhisar

Roberto Carlos gaat als trainer aan de slag bij het Turkse Akhisar Belediyespor. Dat heeft de club zaterdag bekendgemaakt. De voormalig Braziliaanse international heeft een contract voor anderhalf jaar getekend.

De 41-jarige Carlos meldt zich komende week bij zijn nieuwe club bij het trainingskamp in Antalya. Hij was in Turkije al werkzaam bij Sivasspor, maar diende daar eind vorige maand zijn ontslag in.

Haase start tegen de Kroaat Coric

Robin Haase opent het nieuwe jaar in Chennai (India) met een partij tegen de Kroaat Borna Coric. De loting heeft dat uitgewezen. Bij een zege wacht de Haagse tennisser een ontmoeting met de als eerste geplaatste Zwitser Stan Warinka, die in de eerste ronde van het tennistoernooi daar is vrijgeloot.

Igor Sijsling werd gekoppeld aan de Zweed Elias Ymer, die een wildcard kreeg.

Kiki Bertens begint haar seizoen in Nieuw-Zeeland. Ze moet het in eerste ronde in Auckland opnemen tegen de Japanse Kurumi Nara.

Toestand Erica Terpstra stabiel maar pijnlijk

De toestand van Erica Terpstra in het ziekenhuis is stabiel, maar pijnlijk. Dat heeft haar woordvoerster zaterdag laten weten.

De presentatrice en VVD-coryfee werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis vanwege een bacteriële infectie aan haar been. Terpstra krijgt antibiotica. "Het is nu afwachten of dat aanslaat, en hoe snel ze weer mobiel kan zijn", aldus haar zegsvrouw. "Het is een bijzonder pijnlijke, ingrijpende affaire voor haar. Voorzichtigheid en geduld zijn geboden."

De 71-jarige Terpstra moet absolute rust houden. De artsen zijn nog aan het uitzoeken wat de voormalige zwemkampioene exact heeft opgelopen. Het is ook nog onduidelijk hoe lang Terpstra in het ziekenhuis moet blijven. Mogelijk heeft zij de bacteriële infectie overgehouden aan een van haar reizen het afgelopen jaar. Voor het programma Erica op Reis maakte zij diverse trips naar landen als Panama, Cuba en Sri Lanka.

Alle afspraken die Terpstra had in januari zijn afgezegd. In juli werd de BN'er ook al in het ziekenhuis opgenomen, toen vanwege een te hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag.

'Willekeur bij ontslag marechaussee'

Bij het ontslag van acht leden van de Koninklijke Marechaussee die betrokken waren bij de diefstal van snoepgoed uit een automaat is sprake van willekeur. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die twee van de ontslagenen bijstaat in hun verweer. De diefstal had plaats bij de Koninklijke Stallen in Den Haag.

Marechaussees die ook aan de automaat hebben staan schudden, maar geen buit maakten, mogen wel in dienst blijven, bevestigt Diekstra zaterdag in een bericht in De Telegraaf. Dat geldt onder meer ook voor toekijkende collega's die niet ingrepen of het snoep opaten hoewel ze hadden gezien wat er was gebeurd. Hij verwijst naar een schrijven hierover van het ministerie van Defensie.

"Dus als een reep Mars niet uit de automaat valt, maar erin blijft zitten, kom je met de schrik vrij. Een poging tot diefstal is ook gewoon diefstal."

Brand China loopt fataal af voor brandweerlieden

De instorting van een brandend pakhuis in het Chinese Harbin heeft vrijdagnacht vijf brandweerlieden het leven gekost. Dertien van hun collega's raakten gewond, meldt de Chinese staatspers. Drie gewonden verkeren in levensgevaar.

De brandweerlieden waren op de eerste verdieping van een marktgebouw voor aardewerk bezig een brand op de etage daarboven te blussen. Tijdens het bluswerk begaf het plafond het en werden zij bedolven.

De vondst van de lichamen van twee vermiste brandweerlieden van zaterdag brengt het dodental op vijf, berichtte staatszender Centraal China Televisie. Volgens de afdeling van de Communistische Partij van het noordoostelijke Harbin heeft de brand ook een bewaker verwond.

Egypte dreigde Clooney te arresteren

De Egyptische overheid heeft vorig jaar gedreigd mensenrechtenactiviste Amal Clooney te arresteren. Dat zegt Amal, de vrouw van acteur George Clooney, tegen de Britse krant The Guardian.

Amal is de advocate van een van de drie journalisten van Al-Jazeera die nu vastzitten in Caïro. De vrouw van Clooney uitte in februari in een rapport kritiek op het Egyptische rechtssysteem. Daarin stond onder meer dat de rechters niet onafhankelijk genoeg zijn. Zoals we allemaal weten is Egypte niet zo goed met kritiek. Of mensenrechten. Daarom reageerden ze op de enige wijze die ze in Egypte kennen, een verbod en intimidatie.

Het rapport, geschreven toen Amal nog niet betrokken was bij de rechtszaak van de journalisten, werd door Egyptische regeringsvertegenwoordigers namelijk als 'erg controversieel' beschouwd. Zij en haar team kregen te horen dat het rapport niet in Egypte mocht worden gepresenteerd.

"Toen we het rapport wilden presenteren, mochten we dat niet in Caïro doen", vertelt de 36-jarige activiste. "Ze zeiden: bevat het kritiek op het leger, justitie of de regering? Wij antwoordden: eigenlijk wel. Zij zeiden: nou, dan riskeer je dat je wordt opgepakt."

Een van de aanbevelingen in het rapport was dat Egypte moet stoppen met het beleid om rechtszaken toe te wijzen aan bepaalde rechters, maar daar is volgens Clooney niets mee gedaan. Zij stelt dat dit een grote rol heeft gespeeld in de veroordelingen van de drie journalisten.

India en Pakistan wisselen schoten uit

Pakistaanse en Indiase grenswachten hebben elkaar vrijdagnacht langs de grens in de betwiste regio Kashmir onder vuur genomen. Er vielen twee doden en acht gewonden. De beide buurlanden geven elkaar de schuld van de schotenwisseling.

Volgens het Pakistaanse leger hebben Indiase troepen zonder aanleiding de wapenstilstand tussen de twee landen geschonden met een salvo artillerievuur in de buurt van de stad Sialkot. Een 13-jarig meisje zou zijn gedood en een ander kind verwond. Daarop schoten Pakistaanse militairen terug, aldus het leger.

De Indiase politie verwijt Pakistan op haar beurt de beschieting van Kathua, waarbij een vrouw zou zijn omgekomen en zeven dorpelingen gewond zouden zijn geraakt. Volgens India was de beschieting niet uitgelokt.

Pakistan tekende eerder op de dag in New Delhi protest aan tegen de moord op twee Pakistaanse soldaten van afgelopen woensdag. Sartaj Aziz, een adviseur voor veiligheids- en buitenlandbeleid van de Pakistaanse premier Nawaz Sharif, riep India op 'onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar het voorval en de daders voor het gerecht te brengen'. Volgens de regering in Islamabad waren de twee gedode militairen uitgenodigd voor overleg met Indiase soldaten.

Nederlanders zoeken resten Kris en Lisanne

Ook drie Nederlandse experts gaan in Panama op zoek naar meer stoffelijke resten van de omgekomen meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers.

Forensisch patholoog Frank van de Goot zei zaterdag bij de NOS dat hij en twee van zijn collega's zich aansluiten bij het Panamese zoekteam dat later deze maand eveneens weer op zoektocht gaat. "Wij beginnen alvast, maar het gebeurt in overleg."

Het Nederlandse drietal gaat begin komende week speuren in omgeving van Boquete, waar de meisjes verdwenen. Ze nemen lokale gidsen mee de jungle in waar eerder onder meer spullen en botresten van de meisjes werden gevonden. Wat hen is overkomen, is nooit duidelijk geworden.

Volgens Van de Goot gaan de drie er niet naar toe om de zaak op te lossen. "Als we wat vinden dat zou kunnen wijzen op een misdrijf, dan dragen we dat over aan de autoriteiten."

Henny Huisman nog steeds kankervrij

Henny Huisman is bij zijn halfjaarlijkse controle weer schoon verklaard. Dat vertelt de presentator in De Telegraaf.

Bij de 63-jarige Huisman werd ruim een jaar geleden een kwaadaardige niertumor verwijderd. In juni bleek al dat hij helemaal schoon was en ook bij de meest recente controle hadden de artsen weer goed nieuws voor Henny, die erg opgelucht is. De volgende controle is in juni.

Namens FOK! gefeliciteerd Henny!

Peloton voor De Maar geen boevenbende meer

Marc de Maar belandde als talent bij Rabobank in een wielerwereld die niet de zijne bleek. Zijn vertrek naar een Amerikaanse ploeg was een vlucht voor de Drent die afwisselend op Curaçao en in Spanje woont. "Ik ben weleens jaloers op de Mollema's die een paar jaar later prof werden", zo keek hij vrijdag bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Roompot terug op duistere tijden.

De 30-jarige De Maar weet dat de wielersport veranderd is, schoner is geworden. "Mijn maximaal vermogen is van 2006 tot nu niet drastisch gestegen, maar tegenwoordig win ik wel elk jaar een wedstrijd", vertelde hij in Ahoy, waar de nieuwe procontinentale ploeg onder leiding van manager Michael Zijlaard zich voorstelde. "Je ziet nu ook dat talentjes eerder resultaten neerzetten. Toen ik overstapte naar de profs wist ik niet wat ik zag. Ik had het beeld van renner zijn waarschijnlijk te veel geromantiseerd. Het bleek toch een beetje een boevenbende."

Het fietsen gaf hem nog wel voldoening, de wereld eromheen niet. De Maar merkte ook dat zijn opvattingen vaak niet overeenkwamen met die van de ploegleiding. "In Amerika werd ik beoordeeld op wat ik deed op de fiets. Bij Rabobank werd heel erg gelet op andere dingen. At ik een croissantje, dan was dat te vet. Ging ik om 12.00 uur trainen, dan had dat om 09.00 uur moeten zijn. Dan vroeg ik: hoeveel wedstrijden beginnen er eigenlijk om 09.00 uur?"

In de Verenigde Staten waar hij vanaf 2010 - met een onderbreking van een jaar - voor Unitedhealthcare reed, zag hij een geheel andere sportbeleving. "Aan de ene kant zijn Amerikanen heel relaxed, aan de andere kant kunnen ze zich enorm richten op een bepaald doel. Die heilige overtuiging van 'ik wil die wedstrijd winnen' en niet van 'ja maar', dat vond ik mooi. Ik heb er ook geleerd dat je buiten de koers best kunt ontspannen. Een keer een biertje kan geen kwaad."

Op Curaçao, waar zijn vader al langer woonde, probeerde hij iets van zijn ervaring over te brengen op lokale talenten. "Coaching vind ik leuk om te doen. Ik begeleid daar jongens, nu vooral op afstand, die anders misschien wel het verkeerde pad hadden gekozen."

De afgelopen jaren pakte hij zijn succesjes in meerdaagse koersen als de Ronde van Groot-Brittannië en de Ronde van Noorwegen. Met Roompot volgt in eerste instantie een programma dat vooral gericht is op de eendaagse wedstrijden, met name in Vlaanderen. "Niet echt mijn koersen", klonk het vrijdag eerlijk. De ploeg moet eerst naam gaan maken. "Dan volgen hopelijk uitnodigingen voor mooie rittenkoersen."

Minder bedrijven gestopt in 2014

Het aantal bedrijven dat zijn activiteiten heeft beëindigd, lag vorig jaar in Nederland bijna een tiende lager dan het jaar ervoor. In totaal werden er in 2014 een kleine 117 duizend ondernemingen uitgeschreven. Het aantal faillietverklaringen daalde met 21 procent tot ruim 6900.

De Kamer van Koophandel die de cijfers zaterdag naar buiten bracht, spreekt van een 'voorteken voor een herstellende economie'.

Het totaalaantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar, met vijf procent, opnieuw 'gestaag' gegroeid. In het handelsregister staan inmiddels ruim 1,7 miljoen actieve ondernemingen ingeschreven.

Er kwamen vooral veel zz'pers bij: ongeveer vijftigduizend. Daarvan telt Nederland er nu bijna 879 duizend. In het midden- en kleinbedrijf nam het aantal ondernemingen licht af, met een procent tot ruim 422 duizend. Ook in het grootbedrijf was sprake van kleine daling, van een procent tot ruim 1400.

Warriors te sterk voor Raptors in topper

De basketballers van de Golden State Warriors hebben vrijdag de Toronto Raptors verslagen. De ploeg won de wedstrijd tussen de koplopers in de Western en Eastern Conference met 126-105. Voor de Warriors was het de 26e overwinning van dit seizoen.

Stephen Curry had een belangrijk aandeel in de zege van de Warriors. Hij maakte 32 punten en gaf twaalf assists. Draymond Green was goed voor zestien punten, dertien assists en elf rebounds. Halverwege de wedstrijd was de marge tussen beide ploegen vijf punten, maar in het derde kwart namen de Warriors afstand van de Raptors.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Cleveland Cavaliers 87-91
Orlando Magic - Brooklyn Nets 98-100
Boston Celtics - Dallas Mavericks 101-119
New York Knicks - Detroit Pistons 81-97
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 111-83
Oklahoma City Thunder - Washington Wizards 109-102
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 91-94
Phoenix Suns - Philadelphia 76ers 112-96
Utah Jazz - Atlanta Hawks 92-98
Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 106-109 

Mørkøv en Rasmussen leiden in Rotterdam

Michael Mørkøv en Alex Rasmussen hebben vrijdag de leiding genomen in de Zesdaagse van Rotterdam. Het Deense duo sloot de eerste dag in Ahoy af met 48 punten.

Maar liefst zes koppels bleven in dezelfde ronde als de koplopers. De Belgen Kenny De Ketele en Jasper De Buyst staan tweede met 42 punten. Titelverdedigers Niki Terpstra en Iljo Keisse vinden zich voorlopig terug op de derde positie. De Nederlander en Belg verzamelden 41 punten.

Crystal Palace bevestigt aanstelling Pardew

Crystal Palace heeft zaterdag de aanstelling van Alan Pardew als nieuwe manager van de club bevestigd. De trainer heeft een contract getekend van 3,5 jaar. Pardew komt over van Newcastle United, dat hem ondanks een doorlopend contract toestemming gaf om te vertrekken. Crystal Palace moet wel een afkoopsom betalen.

"Ik ben ontzettend blij dat ik als manager bij Crystal Palace aan de slag kan. Iedereen kent mijn geschiedenis hier. Het belangrijkste is dat we de club nu een stap verder kunnen brengen", aldus Pardew.

Pardew was in het verleden als speler actief bij Crystal Palace. Hij volgt Neil Warnock op, die eind vorig jaar werd ontslagen bij de huidige nummer achttien in de Premier League.

Luijckx met NAC mee op trainingskamp

Verdediger Kees Luijckx is met NAC Breda mee op trainingskamp naar Valencia. Hij speelde eerder bij de club uit Breda. Sinds zijn avontuur bij het Griekse Niki Volos zit Luijckx zonder werkgever. "Beide partijen zijn bekenden van elkaar. We hopen dat Kees zich met zijn ervaring en NAC-achtergrond in Valencia op een positieve manier kan onderscheiden", aldus technisch directeur Graeme Rutjes op de website van de club.

Luijckx stond tussen 2010-2013 ook onder contract bij NAC. Hij vertrok daarna naar Roda JC en voetbalde na zijn verblijf in Limburg enige tijd in Griekenland.

Verdedigers Henrico Drost en Aleksandar Damcevski reizen niet mee naar Spanje. Zij revalideren in respectievelijk Breda en Straatsburg van blessures. NAC stelde vrijdag Robert Maaskant aan als nieuwe coach.

Wall Street begint 2015 met verlies

De Amerikaanse aandelenmarkten konden een positieve opening op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar vrijdag geen vervolg geven. De graadmeters zakten tijdens de middaghandel in het rood. Enkele tegenvallende economische cijfers drukten de stemming.

De Dow-Jonesindex, gebaseerd op de koersen van de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, stond met zo'n drie kwartier handel voor de boeg 0,3 procent lager op 17.769 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2051 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,5 procent tot 4712 punten.

De Dow en de S&P gingen vorig jaar respectievelijk 7,5 en 11,4 procent omhoog, waarbij verschillende malen nieuwe records werden bereikt. De Nasdaq won 13,4 procent. Een eindejaarsrally in de laatste weken van 2014 strandde in het zicht van de haven; dinsdag en woensdag sloten de graadmeters ook al met verlies.

Het groeitempo van de Amerikaanse industrie bleek in december sterker te zijn ingezakt dan economen hadden voorspeld. Eerder op de dag waren ook al tegenvallende cijfers over de industrie in de eurozone en China naar buiten gekomen. Verder bleken de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november onverwacht te zijn gedaald.

Home Depot stond onderaan de Dow. s Werelds grootste doe-het-zelfketen werd 1,9 procent minder waard. Sportkledingfabrikant Nike deed het met een verlies van 1,6 procent niet veel beter. Telefoniebedrijf AT&T en technologieconcern IBM gingen aan kop bij de hoofdfondsen met winsten van 0,9 procent.

De olieprijzen gingen in een volatiele handel weer hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie lag 1,3 procent lager op 52,59 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 56,38 dollar per vat. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron verloren tot 0,1 procent.

Toespelingen van ECB-president Mario Draghi op nieuwe maatregelen van de centrale bank tegen de zeer lage inflatie zetten de euro flink onder druk. De munt was 1,2003 dollar waard, het laagste niveau in bijna 5 jaar.

Tatjana stopt met Basic-Fit

Tatjana Simic is niet meer te zien in reclames van de sportschoolketen Basic-Fit. Dat meldt RTL Boulevard. Het bedrijf laat weten dat de reclames een internationaler karakter krijgen. Voortaan is de Amerikaanse acteur Ryan Woodle de hoofdrolspeler in de spotjes.

Tatjana laat weten trots te zijn op de klus. Die zou eigenlijk maar een jaar duren maar dat werd twee jaar. "Ik heb de organisatie zelf opgebeld. Ik dacht dat de kreet 'kom op nou' bekend genoeg was in Nederland. Zij vertelden me over hun plannen met een Amerikaanse acteur. Ik was blij en wens hun heel veel succes."

'Rutte op verkiezingscampagne'

Mark Rutte gaat voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten 'waarschijnlijk een paar debatten zelf doen'. Dat laat de premier weten in een interview met NRC. Zijn partij de VVD gaat vanaf medio deze maand campagne voeren.

"Dit zijn landelijke verkiezing, die raken direct ook het kabinet", zegt hij over de stembusstrijd op 18 maart. De leden van de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer en daar hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA nu geen meerderheid. Volgens Rutte is de Eerste Kamer de afgelopen jaren politieker geworden.

"Ongeacht de uitslag blijft het kabinet sowieso zitten", kondigt de premier aan. "Bovendien denk ik dat we een hele goede kans maken om met z'n vijven een meerderheid te halen", verwijst hij naar de gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP.

Bill Cosby treedt op ondanks beschuldigingen

Bill Cosby staat volgende week gewoon op de planken in de Canadese stad Ontario. De 77-jarige komiek is van plan om, ondanks alle beschuldigingen van seksueel misbruik aan zijn adres, drie comedyshows te geven.

Mediabedrijf Innovation Arts & Entertainment ging afgelopen maart, voordat Cosby werd beschuldigd van misbruik, een overeenkomst met de komiek aan voor de comedyshows. En de shows kunnen niet worden afgezegd zonder toestemming van Cosby, meldt Fox News. Aangezien Cosby gewoon wil optreden, heeft het bedrijf geen andere keus dan de optredens door te laten gaan.

Meer dan 25 vrouwen hebben Cosby inmiddels beschuldigd van seksueel misbruik. Na de beschuldigingen trokken andere media wel hun handen af van Cosby. Zo schrapte Netflix een concertspecial die de komiek voor hun zou maken en de Amerikaanse zender NBC stopte met de ontwikkeling van een nieuwe sitcom rondom Cosby.

Vooruitblik derde etappe Volvo Ocean Race

Om 11 uur Nederlandse tijd gaat in Abu Dhabi de derde etappe van de Volvo Ocean Race van start. De route voert de vloot van Abu Dhabi naar de Chinese badplaats Sanya op het eiland Hainan en is 4670 mijl lang. De teams worden rond 25 januari verwacht in Sanya.

Het beloofd een loodzware etappe te worden mede ook door de hoge temperaturen die de bemanning te wachten staat. De route loopt door de straat van Hormuz en dan door de Golf van Oman, om via de Arabische Zee langs het zuidelijkste punt van India te gaan. Vandaar uit varen de boten door de Straat van Malakka. De straat van Malakka is een smal stuk vaarwater tussen Maleisië en Sumatra, die de Indische en Stille Oceaan met elkaar verbindt en staat ook wel bekend als één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Via de Straat van Singapore zet de vloot koers richting het noordoosten naar de finish-plaats Sanya.

“Dit wordt één van de zwaarste etappes,” verteld Brunel-navigator Andrew Cape. “We komen naast smalle vaarwegen, kleine eilanden en enorme zeeschepen, ook visnetten en vele onverlichte vissersbootjes zonder communicatieapparatuur tegen. Om te voorkomen dat we tegen een van deze obstakels varen, maken we veel gebruik van de radar, het Automatic Identification System (AIS) en natuurlijk de ogen van de bemanning. Groot nadeel is dat dit deel van de Indische Oceaan niet echt goed in kaart gebracht is en dat de bodem hier altijd in beweging is. Dus de dieptes die op de kaarten staan aangegeven, kunnen zomaar niet meer kloppen. ”

“Het wordt een onvoorspelbare etappe,” zegt Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Er kan van alles gebeuren, zeker wat betreft het weer. In deze etappe zijn de weersomstandigheden nog moeilijker te voorspellen, dan tijdens de afgelopen routes. Ik verwacht zeer hoge temperaturen en veel regen. We varen niet altijd met de wind in de rug. Sommige stukken moeten zelfs scherp aan de wind worden afgelegd. Vooral het laatste deel naar Sanya wordt ruig. Hier moeten we opboksen tegen de sterke winden uit het Noordoosten. Ik denk dat iedereen deze etappe kan winnen. De kaarten zijn gewoon opnieuw geschud, want we varen immers een eenheidsklasse.”

Krajicek introduceert Supermatch in Ahoy

Toernooidirecteur Richard Krajicek geeft tennisliefhebbers de kans in februari hun opwachting te maken bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Ahoy. Belangstellenden van het mannelijke geslacht (14-plus) kunnen zich via de website opgegeven voor de zogenaamde Supermatch in het dubbel aan de zijde van Jesse Huta Galung.

De inschrijving moet vergezeld gaan van een motivatie. Krajicek kiest eind januari een kandidaat uit de inschrijvers. Om naast Huta Galung in actie te komen, moet eerst nog wel worden afgerekend met zeven clubkampioenen in onderlinge wedstrijden op 7 en 8 februari.

"Ik hoop wel dat er tussen de inschrijvers iemand zit die een heel goede bal slaat, en die dat toernooi met die zeven clubkampioenen ook echt kan winnen", zegt Krajicek zaterdag in AD Sportwereld.

Heb je interesse? Hier kan je je aanmelden. 

WK Darts trekt 1,3 miljoen kijkers

Ruim 1,3 miljoen mensen hebben vrijdagavond op tv naar het WK Darts in Londen gekeken. Daar deden twee Nederlanders mee aan de kwartfinalewedstrijden: Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld. De laatste bereikte de halve finale. Een andere Nederlander, Michael van Gewen, had eerder al de halve eindstrijd bereikt.

Het darten op RTL7 eindigde vrijdag op de vijfde plaats van best bekeken programma's, meldde Stichting Kijkonderzoek zaterdag. Het Journaal van 20.00 uur trok de meeste kijkers, ruim twee miljoen.

Meisje (7) enige overlevende vliegtuigcrash VS

Door het neerstorten van een klein vliegtuig in de Amerikaanse staat Kentucky zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. Een 7-jarig meisje overleefde de crash en kon op eigen kracht hulp halen, berichtte CNN zaterdag.

Het kind liep naar een huis in het gebied en vertelde de bewoner dat ze zojuist een vliegtuigcrash had doorstaan. Nadat de hulpdiensten waren gealarmeerd, werd het meisje overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de politie zijn haar verwondingen "niet levensbedreigend".

Het toestel met het meisje was neergekomen in Lyon County. De piloot had kort voor het neerstorten melding gemaakt van motorproblemen. Daarna ging het contact verloren, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Kind (7) enige overlevende vliegtuigcrash VS
Kind (7) enige overlevende vliegtuigcrash VS (Foto: ANP)

[pic] Madonna plaatst Mandela in bondage

Madonna lijkt het nieuwe jaar te willen beginnen met een publiciteitsoffensief voor haar aankomende album. Vrijdag zorgde ze voor nogal wat controverse door op Instagram foto's van onder meer Martin Luther King, Bob Marley en Nelson Mandela te plaatsen, met een dropveter om hun hoofd gesoept.

Bij de foto's schreef de Queen of Pop dat die drie een 'rebel heart' hebben, wat heel toevallig ook de titel van haar nieuwe album is.

De stunt van de zangeres heeft onmiddellijk een lawine aan commentaar opgeleverd. Sommige fans zijn enthousiast, maar het merendeel vindt het gebruik van de drie iconen van de zwarte emancipatiestrijd respectloos. "Dit is ongelofelijk stom en goedkoop", reageert iemand op de foto van King. "Gebruik geen echte helden om een van je floppende platen te verkopen", vindt een ander.

Madonna zelf interesseert het allemaal geen zak. Die geniet van alle aandacht voor haar plaatje en rekent zichzelf nu al rijk bij zoveel aandacht.

Interview over Dragon Ball Xenoverse

Hardcore Japan-fans van de website J-Patrol hebben een interview kunnen regelen met "Tony" om te praten over Dragon Ball Xenoverse. Hij is de Community Manager voor Bandai Namco in Europa. De interviewer is erg zenuwachtig en voor beiden is hun moedertaal Frans. De vragen zijn van fans en doorgegeven via Twitter en Facebook.

Hier enkele leuke zaken die naar voren komen in het interview:

  • De componist voor de muziek is nog niet bekend. Er komt in ieder geval dezelfde soundtrack in Europa als in Japan.
  • Bij het programmeren gaat Bandai Nanco uit van de console. Dit houdt in dat er voor de pc weinig tweak-opties komen voor grafische extra's.
  • Je maakt een avatar aan, maar voor het verhaal maakt het niet uit hoe deze eruit ziet. Het verhaal zal diepgaand zijn en je zal het 'voelen en ervaren'.
  • Gedurende  het spel  krijg je de mogelijkheid om bepaalde facetten aan je avatar te veranderen, maar niet het ras of geslacht. Als je een hoog level bent kun je meer zaken aanpassen aan je personage zoals de kleur van je aura.
  • Voor je avatar zijn de transformaties Super Saiyan 1 en 2 beschikbaar. Super Saiyan 3 en 4 zijn helaas niet mogelijk.
  • Er worden te zijner tijd meer personages bekendgemaakt
  • Sommige personages komen alleen in bepaalde regio's uit. Zo is Vegeta alleen via pre-order beschikbaar in Europa.  
  • Er komen geen omgevingen rechtstreeks uit de serie. Wel zijn er enkele herkenbare elementen. Het is nu eenmaal "Xenoverse" en dat duidt op 'vreemd'.
  • Dragon Ball Xenoverse krijgt 20 stages.
  • De gesproken talen zijn Engels en Japans. Het is onduidelijk of je zelf de taal kunt kiezen met eventuele ondertiteling.
  • Je kan alleen met 2 personen lokaal op 1 console spelen. Online kun je met meer personen tegelijk spelen.

 

Burgemeester Rome belooft nieuw stadion voor AS Roma

AS Roma krijgt definitief een nieuw stadion. Dat heeft Ignazio Marino, de burgemeester van Rome, in de Italiaanse media bevestigd. De bouw van het Stadio della Roma, dat een capaciteit krijgt van 52.500 plaatsen, moet in 2015 gaan beginnen.

De kosten voor het gehele stadionproject bedragen een miljard euro. Dat bedarg is voor het stadion en alle faciliteiten en andere gebouwen in het project. De kosten van het stadion zijn begroot op 300 miljoen euro. Roma-preses James Pallotta kondigde vorige maand al aan dat Roma een nieuwe voetbaltempel krijgt, en dat werd door burgemeester Marino in La Gazzetta dello Sport bevestigd.

AS Roma speelt nu net als aartsrivaal Lazio in het verouderde Stadio Olimpico. De thuishaven werd al geopend in 1937. Na de verbouwing voor het WK van 1990 is er weinig aan het stadion veranderd, waardoor het niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.

Op 22 december kreeg AS Roma al toestemming van de gemeenteraad om het plan voor een nieuw complex uit te voeren. Het wordt echter niet door de gemeenschap bekostigd. Volgens Marino krijgt Roma het 'veiligste en technologisch meest geavanceerde stadium op aarde'.

Pallotta omschreef het nieuwe stadion eerder als 'de moderne versie van het Colosseum'. "Fans van Roma zullen er trots op zijn. Iedereen heeft het over de inkomsten, maar dat is niet het belangrijkste. We willen een stadion dat veiliger is, waar ook gezinnen naartoe willen komen. Het wordt één van de belangrijkste toeristische attracties van Rome."

Een impressie van het nieuwe stadion (Bron: YouTube)

Podolski op weg naar Internazionale

Lukas Podolski maakt het seizoen zo goed als zeker af bij Internazionale. De Duitse aanvaller is vrijdag geland in Milaan voor een medische keuring. De 29-jarige spits van Arsenal werd op vliegveld Linate ontvangen door honderden enthousiaste supporters van Internazionale. "Forza Inter", stamelde hij. "Ik hoop op een geweldig seizoen. Ik ben erg gelukkig dat ik hier ben."

De verwachting is dat Internazionale de aanvaller de rest van het seizoen huurt van Arsenal. Podolski werd geboren in Polen maar brak door bij 1. FC Köln. Hij speelde later ook voor Bayern München.

Vitesse krijgt Russisch talent op proef

Arsjak Korjan is vanaf volgende week op proef bij Vitesse. De negentienjarige Rus, afgelopen jaar actief voor Lokomotiv Moskou, wil de leiding van de club uit Arnhem overtuigen.

Korjan geldt in zijn geboorteland als een groot talent. Hij wilde zijn aflopende contract niet verlengen, waardoor Vitesse hem transfervrij kan overnemen. Korjan speelt vaak als rechtsbuiten, maar is ook als middenvelder inzetbaar.

PDC WK: Barney wint opnieuw na thriller

Raymond van Barneveld blijft presteren op het PDC WK. Na zeges op John-Rowby Rodriguez, Jamie Caven en Adrian Lewis, moest ook Stephen Bunting eraan geloven: 5-4. Via een thriller van formaat plaatste de Hagenaar zich voor de halve finales in londen. Daar wacht aartsrivaal Phil Taylor.

Van Barneveld won in 2007 een legendarische WK-finale van Taylor. Twee jaar later versloeg de 16-voudig wereldkampioen de beste Nederlandse darter uit de geschiedenis in de finale. In 2013 won Taylor in de halve finale nogmaals van de 47-jarige Hagenaar.

De eerste twee sets gingen met de darts mee, Van Barneveld kreeg een kans om zijn eigen vijfde set te pakken. Barney, die tijdens de wedstrijd toch weer zijn bril opzette, mocht viermaal aanleggen voor een dubbel, maar miste telkens. Bunting gooide bij zijn eerste poging wel direct de dubbel 16. De wedstrijd werd door Family Guy opnieuw in evenwicht gebracht.

Barney toonde het gehele toernooi al veerkracht en deed dat ook tegen Bunting. Van Barneveld maakte zijn 18 jaar jongere opponent de zesde set afhandig. Family Guy wilde echter van geen wijken weten, brak zijn opponent meteen in set 7, maar opnieuw sloeg Barney terug. Deze keer met een finish van 113. Een nog veel belangrijkere check-out van 107 bracht de Nederlander op een 4-3 voorsprong in sets.

Van Barneveld had nog 1 set nodig voor de zege, maar Bunting bleef ijskoud. De BDO-kampioen pakte de set via een beslissende 5e leg. Vervolgens toonde de Nederlander zich de meest ervarene in de beslissende set. Met een fantastische 124-finish brak hij Bunting en het verzet van zijn opponent: 5-4.

Van Barneveld nadat hij een set pakte vanavond (PRO SHOTS/Actionimages)
Van Barneveld nadat hij een set pakte vanavond (PRO SHOTS/Actionimages)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.