Peloton voor De Maar geen boevenbende meer

Marc de Maar belandde als talent bij Rabobank in een wielerwereld die niet de zijne bleek. Zijn vertrek naar een Amerikaanse ploeg was een vlucht voor de Drent die afwisselend op Curaçao en in Spanje woont. "Ik ben weleens jaloers op de Mollema's die een paar jaar later prof werden", zo keek hij vrijdag bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Roompot terug op duistere tijden.

De 30-jarige De Maar weet dat de wielersport veranderd is, schoner is geworden. "Mijn maximaal vermogen is van 2006 tot nu niet drastisch gestegen, maar tegenwoordig win ik wel elk jaar een wedstrijd", vertelde hij in Ahoy, waar de nieuwe procontinentale ploeg onder leiding van manager Michael Zijlaard zich voorstelde. "Je ziet nu ook dat talentjes eerder resultaten neerzetten. Toen ik overstapte naar de profs wist ik niet wat ik zag. Ik had het beeld van renner zijn waarschijnlijk te veel geromantiseerd. Het bleek toch een beetje een boevenbende."

Het fietsen gaf hem nog wel voldoening, de wereld eromheen niet. De Maar merkte ook dat zijn opvattingen vaak niet overeenkwamen met die van de ploegleiding. "In Amerika werd ik beoordeeld op wat ik deed op de fiets. Bij Rabobank werd heel erg gelet op andere dingen. At ik een croissantje, dan was dat te vet. Ging ik om 12.00 uur trainen, dan had dat om 09.00 uur moeten zijn. Dan vroeg ik: hoeveel wedstrijden beginnen er eigenlijk om 09.00 uur?"

In de Verenigde Staten waar hij vanaf 2010 - met een onderbreking van een jaar - voor Unitedhealthcare reed, zag hij een geheel andere sportbeleving. "Aan de ene kant zijn Amerikanen heel relaxed, aan de andere kant kunnen ze zich enorm richten op een bepaald doel. Die heilige overtuiging van 'ik wil die wedstrijd winnen' en niet van 'ja maar', dat vond ik mooi. Ik heb er ook geleerd dat je buiten de koers best kunt ontspannen. Een keer een biertje kan geen kwaad."

Op Curaçao, waar zijn vader al langer woonde, probeerde hij iets van zijn ervaring over te brengen op lokale talenten. "Coaching vind ik leuk om te doen. Ik begeleid daar jongens, nu vooral op afstand, die anders misschien wel het verkeerde pad hadden gekozen."

De afgelopen jaren pakte hij zijn succesjes in meerdaagse koersen als de Ronde van Groot-Brittannië en de Ronde van Noorwegen. Met Roompot volgt in eerste instantie een programma dat vooral gericht is op de eendaagse wedstrijden, met name in Vlaanderen. "Niet echt mijn koersen", klonk het vrijdag eerlijk. De ploeg moet eerst naam gaan maken. "Dan volgen hopelijk uitnodigingen voor mooie rittenkoersen."