'Kanker is een prima dood'

Herr Doktor Richard Smith heeft zich de woede van velen op de hals gehaald. De voormalige redacteur van de British Medical Journal heeft zich namelijk op zijn blog laten ontvallen dat kanker helemaal niet zo'n slechte dood is en dat we wellicht moeten stoppen om daar nog langer miljarden euro's in te steken.

Het leuke van sterven door kanker is namelijk dat je de tijd hebt om afscheid te nemen van je geliefden en jezelf kan voorbereiden op de naderende dood. Je zou nog reizen kunnen maken en dergelijke. Dit heeft in de ogen van Richard de voorkeur boven een plotselinge dood als een hartaanval of het trage dood door dementie.

Meneer Smith (hij lijkt totaal niet op Brad Pitt) verwijst met zijn verhaal naar de surrealistische filmmaker Buñuel, die ooit in een onbewaakt momentje geroepen schijnt te hebben dat een trage dood hem wel wat lijkt. Daar kreeg de Spanjaard dan ook zijn zin in: in 1983 stierf hij op 83-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker.

In de gedachtegang van Smith moeten we stoppen om heel veel geld te steken in een genezingsproces tegen kanker, want er staat ons waarschijnlijk anders een dood te wachten die wellicht een stuk minder prettig is dan deze ziekte.

Dokter Smith is niet zomaar iemand. Hij wordt gezien als een toonaangevend figuur in zijn vakgebied en heeft een tijdje voor TV-dokter gespeeld op de BBC.

Als we Smith moeten geloven hebben we maar mazzel in het westen: hier is kanker een van de meest voorkomende doodsoorzaken.