Noorse vrouwen domineren proloog Tour de Ski, ook Cologna wint

heywoodu

De Noorse langlaufsters hebben in het Duitse Oberstdorf de proloog van de Tour de Ski gedomineerd. De eerste vier plekken in het begin van de etappewedstrijd gingen allemaal naar het dominante land in het langlaufen, waarbij Marit Bjørgen de beste zaken deed. De Noorse hoopt na jaren van pech en blessures eindelijk de Tour te winnen, om zo haar indrukwekkende palmares compleet te maken.

De proloog bij de vrouwen ging over 3,2 kilometer in de vrije stijl. Bjørgen was al de favoriet voor de dagzege en dat maakte ze volledig waar. Inclusief bonificatieseconden heeft ze ruim 15 seconden voorsprong op landgenote Heidi Weng. Ragnhild Haga pakte verrassend de derde plek - haar eerste World Cup-podium - en staat in het klassement op 22 seconden van de kop. Therese Johaug werd vierde, haar beste prestatie ooit in de proloog. De titelverdedigster en topfavoriete voor de eindzege moet wel al bijna een halve minuut toegeven op Bjørgen.

"Een betere start was denk ik niet mogelijk", liet Bjørgen na afloop weten tegenover het Noorse NRK"Ik probeerde in het begin een beetje in te houden, zodat ik aan het einde een voorsprong op kon bouwen. Heb ik echt 28 seconden voorsprong op Therese? Meer dan ik dacht, hopelijk kan ik het morgen in de achtervolging vasthouden. Het was een perfecte dag." Weng was eveneens zeer gelukkig met haar tweede plek: "Dit is echt gaaf, een droomstart! Ik heb nog niet helemaal door wat er gebeurd, ik heb er bijna geen woorden voor. Het ging echt ongelooflijk goed", aldus een geëmotioneerde Weng. Johaug maakt zich nog geen zorgen over de achterstand op haar grootste concurrente Bjørgen: "Het was veruit mijn beste proloog ooit in de Tour de Ski en het zijn maar een paar seconden naar de plaatsen twee en drie. Ik voel me goed voor morgen en ik denk dat ik Marit wel kan gaan pakken."

Bjørgen op weg naar een duidelijke zege in de proloog van de Tour de Ski (Foto: Getty)

De wedstrijd bij de mannen werd voor een deel bepaald door de weersomstandigheden. De sneeuw warmde gedurende de wedstrijd op, waardoor het zachter en dus langzamer werd. Vooral de Zwitser Jonas Baumann maakte daar gebruik van door met startnummer 7 en de 8e plek veruit het beste resultaat uit zijn loopbaan neer te zetten. De Rus Ilya Chernousov was van de vroeg gestarte langlaufers de beste, hij werd vierde.

Het podium werd ingenomen door drie van de kanshebbers op de eindzege. Dario Cologna, drievoudig winnaar van de Tour de Ski, liet zien eindelijk in topvorm te zijn en zette de snelste tijd neer. Calle Halfvarsson uit Zweden gaf 5 seconden toe op de Zwitser, maar werd knap tweede. De derde plek ging naar de Noor Petter Northug, die als een van de drie langlaufers aan alle edities van de Tour mee heeft gedaan, maar nog nooit won. Titelverdediger en favoriet Martin Johnsrud Sundby, eveneens uit Noorwegen, werd tiende en heeft 26 seconden achterstand op Cologna.

"Het was zwaar en ik kwam wat snelheid tekort", analyseerde Northug na afloop. "Cologna pakte telkens een seconde meer voorsprong, ik kom nog een versnelling tekort." Over waar hij het meest naar uitkijkt was de Noor duidelijk: "De lift van de top van Alpe Cermis naar beneden", waarmee hij doelt op de slotklim in de laatste etappe van de Tour. Northug staat vanwege zijn bouw niet bekend als sterke klimmer. "Mijn seizoen is niet zo goed begonnen, maar mijn doel was altijd om in vorm te zijn voor de Tour de Ski", aldus Cologna. "Ik heb tijdens de kerstperiode hard getraind en het lijkt erop dat zich dat nu uitbetaald. Ik ben nu in topvorm", is de Zwitser zelfverzekerd. 

Cologna was in Oberstdorf niet te verslaan en pakt gelijk de leiding in het algemeen klassement (Foto: Getty)