Wall Street begint 2015 met verlies

De Amerikaanse aandelenmarkten konden een positieve opening op de eerste handelsdag van het nieuwe beursjaar vrijdag geen vervolg geven. De graadmeters zakten tijdens de middaghandel in het rood. Enkele tegenvallende economische cijfers drukten de stemming.

De Dow-Jonesindex, gebaseerd op de koersen van de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen, stond met zo'n drie kwartier handel voor de boeg 0,3 procent lager op 17.769 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2051 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,5 procent tot 4712 punten.

De Dow en de S&P gingen vorig jaar respectievelijk 7,5 en 11,4 procent omhoog, waarbij verschillende malen nieuwe records werden bereikt. De Nasdaq won 13,4 procent. Een eindejaarsrally in de laatste weken van 2014 strandde in het zicht van de haven; dinsdag en woensdag sloten de graadmeters ook al met verlies.

Het groeitempo van de Amerikaanse industrie bleek in december sterker te zijn ingezakt dan economen hadden voorspeld. Eerder op de dag waren ook al tegenvallende cijfers over de industrie in de eurozone en China naar buiten gekomen. Verder bleken de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in november onverwacht te zijn gedaald.

Home Depot stond onderaan de Dow. s Werelds grootste doe-het-zelfketen werd 1,9 procent minder waard. Sportkledingfabrikant Nike deed het met een verlies van 1,6 procent niet veel beter. Telefoniebedrijf AT&T en technologieconcern IBM gingen aan kop bij de hoofdfondsen met winsten van 0,9 procent.

De olieprijzen gingen in een volatiele handel weer hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie lag 1,3 procent lager op 52,59 dollar per vat. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 56,38 dollar per vat. De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron verloren tot 0,1 procent.

Toespelingen van ECB-president Mario Draghi op nieuwe maatregelen van de centrale bank tegen de zeer lage inflatie zetten de euro flink onder druk. De munt was 1,2003 dollar waard, het laagste niveau in bijna 5 jaar.