Vooruitblik derde etappe Volvo Ocean Race

Om 11 uur Nederlandse tijd gaat in Abu Dhabi de derde etappe van de Volvo Ocean Race van start. De route voert de vloot van Abu Dhabi naar de Chinese badplaats Sanya op het eiland Hainan en is 4670 mijl lang. De teams worden rond 25 januari verwacht in Sanya.

Het beloofd een loodzware etappe te worden mede ook door de hoge temperaturen die de bemanning te wachten staat. De route loopt door de straat van Hormuz en dan door de Golf van Oman, om via de Arabische Zee langs het zuidelijkste punt van India te gaan. Vandaar uit varen de boten door de Straat van Malakka. De straat van Malakka is een smal stuk vaarwater tussen Maleisië en Sumatra, die de Indische en Stille Oceaan met elkaar verbindt en staat ook wel bekend als één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Via de Straat van Singapore zet de vloot koers richting het noordoosten naar de finish-plaats Sanya.

“Dit wordt één van de zwaarste etappes,” verteld Brunel-navigator Andrew Cape. “We komen naast smalle vaarwegen, kleine eilanden en enorme zeeschepen, ook visnetten en vele onverlichte vissersbootjes zonder communicatieapparatuur tegen. Om te voorkomen dat we tegen een van deze obstakels varen, maken we veel gebruik van de radar, het Automatic Identification System (AIS) en natuurlijk de ogen van de bemanning. Groot nadeel is dat dit deel van de Indische Oceaan niet echt goed in kaart gebracht is en dat de bodem hier altijd in beweging is. Dus de dieptes die op de kaarten staan aangegeven, kunnen zomaar niet meer kloppen. ”

“Het wordt een onvoorspelbare etappe,” zegt Brunel-schipper Bouwe Bekking. “Er kan van alles gebeuren, zeker wat betreft het weer. In deze etappe zijn de weersomstandigheden nog moeilijker te voorspellen, dan tijdens de afgelopen routes. Ik verwacht zeer hoge temperaturen en veel regen. We varen niet altijd met de wind in de rug. Sommige stukken moeten zelfs scherp aan de wind worden afgelegd. Vooral het laatste deel naar Sanya wordt ruig. Hier moeten we opboksen tegen de sterke winden uit het Noordoosten. Ik denk dat iedereen deze etappe kan winnen. De kaarten zijn gewoon opnieuw geschud, want we varen immers een eenheidsklasse.”