Unesco pleit voor ban op kunstsmokkel Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet een verbod instellen op de smokkel van kunst en culturele voorwerpen uit conflictgebieden in Irak en Syrië. Dat vindt Unesco, de culturele, wetenschappelijke en onderwijskundige organisatie van de VN. Volgens Irina Bokova van Unesco gaat er in de handel in de smokkelwaar uit Irak en Syrië inmiddels 5,6 tot twaalf miljard euro om.

Unesco houdt woensdag een conferentie in Parijs over bedreigd cultureel erfgoed. De waardevolle spullen worden zowel uit gebieden in Syrië gesmokkeld waar nu al jaren gevochten wordt als delen van Irak waar terreurbeweging Islamitische Staat eerder dit jaar successen boekte. Toen IS bijvoorbeeld in de zomer de stad Mosul en omliggende gebieden in handen kreeg veroverde het daarmee ook 1800 van de twaalfduizend geregistreerde archeologische opgravingen in Irak.

Sommige relieken en locaties worden vernield, maar andere worden op de zwarte markt verkocht, aldus Unesco. De organisatie heeft de handen ineengeslagen met veilinghuizen als Christie's en Sotheby's om te voorkomen dat geroofde kunst in het Westen onder de hamer gaat.

Vertegenwoordigers van de Syrische regering en de rebellen die zich tegen de autoriteiten verzetten zullen bij de conferentie aanwezig zijn. Zij gaan proberen overeenstemming te bereiken over het veiligstellen van het culturele erfgoed in Syrië. "Het is een kleine eerste stap, maar het is wel een belangrijke", aldus Bokova.