'Marathontopper betaalde tonnen om positieve test te verbergen'

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe heeft de Russische marathonloopster Liliya Shobukhova bijna een half miljoen euro betaald aan de Russische atletiekbond (ARAF) om een positieve dopingtest in de doofpot te houden. Zo zou de Russische alsnog mee kunnen doen aan de Olympische Spelen van Londen in 2012, waar ze de finish van de marathon niet haalde. Shobukhova, de op een na snelste marathonloopster ooit, werd eerder dit jaar alsnog twee jaar geschorst.

Volgens de Franse krant heeft Andrei Baranov, manager van onder meer Shobukhova, gezegd dat de atlete in december 2011 door de Russische bond benaderd zou zijn nadat ze een positieve test afleverde. In ruil voor omgerekend zo'n 450 duizend euro zou er geen straf volgen, waardoor haar deelname aan de Spelen van 2012 niet in gevaar zou komen. Volgens Baranov zou het geld gebruikt worden om onder meer controleurs in het Russische ant-dopinglab om te kopen, evenals zelfs mensen binnen wereldatletiekbond IAAF.

De zaak neemt ook voor IAAF een mogelijk zeer vervelende wending als gekeken wordt naar wie de baas is van de Russische atletiekbond. Valentin Balakhnichev is namelijk ook een belangrijk IAAF-lid: De Russische atletiekbaas is de penningmeester van de bond en is al sinds 1997 een vooraanstaand lid van de IAAF. Balakhnichev zou verder opvallend vaak ontmoetingen hebben gehad met Habib Cissé, IAAF-lid en zoon van president Lamine Diack. Volgens Cissé is dat puur toeval en heeft dat niks met de mogelijk omvangrijke omkopings- en dopingzaak te maken.

Baranov heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij de ethische commissie van de IAAF. Daar is men een onderzoek gestart naar de gang van zaken rondom Shobukhova. ARAF-president Balakhnichev weigerde om commentaar te geven. De Russische atletiek- en sportwereld is vaak in opspraak vanwege doping. Zo zijn er op het moment ruim zestig atleten geschorst, waaronder veel snelwandelaars. De Duitse tv-zender ARD zegt bovendien in een woensdag om 18.50 uur uitgezonden documentaire met schokkende onthullingen te komen over een door de Russische staat georganiseerd dopingsysteem.