U2 na zes jaar weer naar Nederland

static

U2 geeft volgend jaar twee concerten in Amsterdam. De Ierse rockband rondom Bono was in 2009 voor het laatst in Nederland. Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen jr. staan op 8 en 9 september in de Ziggo Dome. U2 kondigde woensdag een wereldtournee aan.

U2 trapt zijn Innocence + Experience Tour in mei af in het Canadese Vancouver. Vervolgens trekken de rockers, die in oktober hun dertiende plaat Songs of Innocence uitbrachten, drie maanden door Canada en de Verenigde Staten. U2 komt in september met zijn wereldtournee naar Europa. Na twee shows in Turijn staat Amsterdam op de agenda. De rockers doen ook onder meer Antwerpen, Keulen, Barcelona en Londen aan.

Het voorlopig laatste concert van de tournee is op 11 november in Parijs. U2's thuisstad Dublin ontbreekt nog in het lijstje met concertdata. Voor de Ierse hoofdstad hebben Bono en co iets bijzonders in petto. Binnenkort maken de rockers meer bekend over die concerten, die eind volgend jaar plaats moeten vinden.

In de negentien steden die U2 aandoet met de Innocence + Experience Tour verzorgt de band minimaal twee shows op aaneengesloten dagen. De concerten krijgen een ander karakter. "We gaan ons best doen een compleet andere sfeer neer te zetten", belooft Bono op de website van zijn band. "We gaan spelen met de concepten onschuld en ervaring. Binnenkort meer."

Kaarten voor alle aangekondigde concerten zijn vanaf maandag te verkrijgen. Leden van de officiële fanclub van U2 krijgen voorrang, zij kunnen donderdag al kaartjes kopen.