FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 juli 2012

Voortvluchtige Amerikaan na 24 jaar opgepakt

Vincent Legrend Walters, een van de 15 meest gezochte verdachten in de Verenigde Staten, is in de Mexicaanse stad Cancún aangehouden. Hij was 24 jaar voortvluchtig. Walters (45) wordt beschuldigd van moord, ontvoering en drugsmisdrijven in de Californische stad San Diego.

Volgens de Amerikaanse justitie is Walters vrijdagochtend aangehouden. Hij is naar Mexico-Stad overgebracht, waar hij zal blijven in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Tot zijn arrestatie werkte Walters onder het pseudoniem Oscar Rivera bij de luchthaven van Cancún.

Uitslagen oefenduels 14 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
VV Noordwijk Ajax
Sigthórsson (2), Serero, Schøne, Ligeon, Ebecilio, Klaassen, Janssen
0-8
BVV Barendrecht Feyenoord
eigen doelpunt
0-1
AZ
Haye
Eskisehirspor (Tur) 1-1
sc Heerenveen
Zomer
FC Eindhoven
Verkoelen
1-1
FC Emmen FC Twente
Gyasi (2), Fer, Tadic, eigen doelpunt
0-5
FC Den Bosch
Wolters (2)
Vitesse
Bony, Reis, Havenaar
2-3
FC Groningen
Bacuna (2), Texeira, De Leeuw
FC Volendam 4-0
Selectie Stadt Ham Roda JC
Danilo (2), Malki (2), Lebedynski
1-5
Regioteam Amersfoort FC Utrecht
Kali (2), De Kogel, Van der Maarel, Teijsse, Nijholt
1-6
Almelose Selectie Heracles Almelo
Bruns (3), Grimaldi (2), Te Wierik, Gouriye, Duarte, Quansah, Pedro, Vujicevic, Everton, Overtoom
0-14
Streekelftal Woudrichem RKC Waalwijk
Chevalier (3), Braber (2), Slager (2), Stans, Jungschläger, Jozefzoon, Ubbink, Duits
0-12
De Treffers N.E.C. Nijmegen
Ten Voorde (2), Platje (2), van Meiracker (2), Koolwijk
0-7
VV Zundert NAC Breda
Lurling (5), Gudelj (2), Botteghin, Luijckx, Seuntjens
0-10
ADO Den Haag
Meijers
KV Kortrijk (Bel) 1-2
Fortuna Sittard VVV-Venlo
Van Haaren, Nwofor
0-2
Excelsior '31 PEC Zwolle 0-0
HSC '21 De Graafschap
Parzyszek
0-1
Excelsior Maassluis Sparta Rotterdam
Calabro, eigen doelpunt
2-2
Flakkees Elftal Excelsior
Blij (2), eigen doelpunt (2), Van Deelen, Vorthoren
0-6
vv DES Go Ahead Eagles
Philips (2), Kolder (2), Peters, Wellenberg, Spanjaard, Overgoor
0-8
Helmond Sport
Kunc
KV Mechelen (Bel) 1-4
FC Presikhaaf FC Dordrecht
Rijsdijk (2), Veldwijk (2), Curriel
2-5
Lierse SK (Bel) MVV Maastricht 1-0
FC Oss Team VVCS
Kambala
0-1
VV Meeden SC Veendam
Menting (3), Wiegers (2), Van Elzas (2), Hutten, Lambooij, Shayesteh
1-10
VV Beekbergen AGOVV Apeldoorn
Langeveld (2), Brouwers (2), Godee, Receveur, Fischer, Schulmeister, Laghmouchi
0-9
VV Kollum SC Cambuur Leeuwarden
Barto (2), Van der Heide (2), Dantuma, Rose, De Vries, De Leeuw, Schokker, El Makrini, Hemmen, Diemers
0-12

Zweed op Cyprus verdacht van plannen aanslag

De politie op Cyprus heeft vorige week een 24-jarige Zweed van Libanese afkomst aangehouden die een aanslag op Israëlische toeristen op het eiland zou hebben willen plegen. Dat hebben media op Cyprus zaterdag gemeld. De man zou nog niet in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Een woordvoerder van de politie bevestigde dat een buitenlander van 24 jaar is opgepakt en nu wordt verhoord "voor specifieke, ernstige misdrijven". Volgens een bron binnen de regering is de man aangehouden na een tip van buitenlandse inlichtingendiensten.

Moeder Tunesische fruitverkoper opgepakt

De moeder van de Tunesische fruitverkoper die eind 2010 door zichzelf in brand te steken onbedoeld de Arabische Lente in gang zette is vrijdag gearresteerd wegens het uitschelden van een rechter. De 60-jarige vrouw, Manoubia Bouazizi, moet maandag voor de rechter verschijnen en wordt tot die tijd in voorarrest gehouden, aldus het ministerie van Justitie.

Een van haar andere zoons, Salem, zei dat er niet zoveel aan de hand is. Volgens hem kwam de rechter zijn moeder tegen en ontstond er een woordenwisseling. De vrouw zou niet hebben geweten dat ze een rechter voor zich had.

Mohammed Bouazizi stak zichzelf op 17 december 2010 in brand na te zijn geslagen door een politieagente die hem erop aansprak dat hij geen vergunning had om op straat fruit te verkopen. Nadat hij was overleden braken er protesten uit die uitgroeiden tot een opstand tegen de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali, die op 14 januari 2011 aftrad. De opstand in Tunesië, die verband hield met de stijgende voedselprijzen en grote werkloosheid in het land, kreeg navolging in andere Arabische landen, waaronder Egypte en Libië.


Moeder Tunesische fruitverkoper opgepakt (Foto: Novum)

Droomfinale voor toernooi in Stuttgart

Het ATP-toernooi in Stuttgart krijgt de gedroomde finale. Janko Tipsarevic (1) en Juan Monaco (2) plaatsten zich op het Duitse gravel voor de eindstrijd. Tipsarevic klopte Thomaz Bellucci uit Brazilië met 6-4, 2-6 en 6-4. Monaco had ook drie sets nodig om zich van Guillermo Garcia-Lopez te ontdoen: 6-3, 3-6 en 7-5.

Ook in het Zweedse Båstad spelen de nummers een en twee van de plaatsingslijst zondag de finale. David Ferrer (1) was met 6-3 en 7-5 te sterk voor Grigor Dimitrov (6) uit Bulgarije. Ook de andere finalist is een Spanjaard. Nicolas Almagro (2) klopte de Tsjech Jan Hajek met 6-4 en 6-3.

In Umag haalde Fernando Verdasco het niet. De nummer een van de plaatsingslijst verloor van zijn landgenoot Marcel Granollers (4): 6-2, 6-7 (5) en 6-1. Die Spanjaard neemt het zondag op tegen thuisfavoriet Marin Cilic (2). De Kroaat rekende met 7-5 en 6-2 af met Alexandr Dolgopolov (3) uit Oekraïne.

Martina dichtbij PR op 200 meter

Sprinter Churandy Martina heeft bewezen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen in vorm te zijn. De Nederlander liep bij de Diamond League-wedstrijden in Londen 19,95 seconden, waarmee de Europees kampioen slechts éénhonderdste boven zijn persoonlijk record bleef.

Winnaar werd Martina niet, want de Fransman Christophe Lemaitre was met 19,91 seconden sneller. Slechts de Jamaicanen Yohan Blake (19,80) en Usain Bolt (19,83) waren dit seizoen sneller. Lemaitre ontbrak op de 200 meter op het EK waar Martina de titel veroverde.

In Londen kwamen ook enkele Nederlanders in actie. Kogelstoter Rutger Smith werd met 20,42 meter vierde. Hij kwam enkele centimeters tekort voor het podium. De winst ging met 21,34 meter naar Reese Hoffa. Yvonne Hak redde het niet om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Zijn werd op de 800 meter in 2.02,93 zevende. Die tijd lag ruim boven de plaatsingslimiet.

Beenbreuk voor N.E.C.-talent Loen

Voor Youri Loen is het oefenduel tussen tussen N.E.C. Nijmegen en De Treffers uitgelopen op een drama. De 21-jarige middenvelder brak in het duel, dat door N.E.C. met 7-0 werd gewonnen,  zowel zijn kuit- als scheenbeen na een wilde tackle van Max de Wijze.

De wedstrijd werd vanwege de zware blessure van Loen na een half uur stilgelegd. Hij werd met een brancard van het veld gedragen waarna na ruim een half uur de ambulance er was om hem naar het ziekenhuis te vervoeren.  

Nog geen duidelijkheid over dood moeder en zoon

Het is nog niet duidelijk waardoor de moeder en zoon die vrijdag dood werden gevonden in Veendam zijn omgekomen. Een politiewoordvoerder houdt alle mogelijkheden, van een noodlottig ongeluk tot een misdrijf, zaterdag nog open.

Na een melding dat er iets aan de hand zou zijn in een woning aan het Boven Westerdiep vonden agenten daar vrijdag rond het middaguur de 41-jarige vrouw en het vijf jaar oude kind. Zaterdag wordt de doodsoorzaak van de slachtoffers onderzocht. De woordvoerder verwacht hier pas zondag mededelingen over te kunnen doen.

De vader was met zijn dochter elders in het land voor zijn werk. Zij zijn opgevangen op het politiebureau en krijgen slachtofferhulp aangeboden. De vader is geen verdachte in de zaak.

Schwarzenegger: vervolg Twins komt op gang

Het vervolg op Twins begint van de grond te komen. Dat zegt Arnold Schwarzenegger, die in Ivan Reitmans komedie uit 1988 samen met Danny DeVito een onmogelijke tweeling speelde. In het tweede deel Triplets blijken de twee een zwarte broer te hebben, gespeeld door Eddie Murphy.

"Ivan Reitman heeft laten blijken het wel te zien zitten om weer betrokken te zijn en Universal is er enthousiast over", tekende de Amerikaanse filmwebsite Cinema Blend op uit Schwarzeneggers mond op de film- en stripbeurs Comic-Con. "We zijn nu op zoek naar een goede scenarist om het vervolg te schrijven."

Eerder dit jaar werd bekend dat Triplets in de maak is. Omdat het nieuws rond 1 april naar buiten kwam dachten veel filmliefhebbers in eerste instantie dat het om een grap ging. DeVito bevestigde daarna dat er toch echt wordt gewerkt aan de film. Schwarzenegger denkt 'dat het hilarisch gaat worden'.


Schwarzenegger: vervolg Twins komt op gang (Foto: Novum)

Boonen staakt strijd in Polen

Tom Boonen heeft besloten de Ronde van Polen te verlaten. de Belg was al aan het begin van de etappekoers hard gevallen en had sindsdien last van zijn ribben.

Tijdens de vijfde etappe vandaag voelde Boonen een pijnscheut in zijn borst en besloot daarop alsnog af te stappen. "Blijkbaar is die blessure toch ernstiger dan verwacht", aldus ploegleider Patrick Lefevere van Omega Pharma-QuickStep. "Daarom keert Tom terug naar België om een grondig medisch onderzoek te laten uitvoeren. Zijn deelname aan de Olympische Spelen komt vooralsnog niet in gevaar, al moeten we eerst het resultaat van de controle in het ziekenhuis afwachten."

Groep kinderen uit zee gered

De reddingsbrigade in Egmond aan Zee heeft zaterdagavond drie kinderen uit zee gered. De drie waren in de problemen gekomen met vier anderen, die wel zelf het strand wisten te bereiken. Dat meldt het kustwachtcentrum.

De zeven maakten deel uit van een groep van twaalf kinderen. Na de melding voeren verschillende boten van de reddingsbrigade uit. Ook werd een helikopter ingezet. De groep is na de reddingsactie naar de kant gebracht. Niemand raakte gewond.


Groep kinderen uit zee gered (Foto: Novum)

Zieke Theo Bos legt trainerschap Dordrecht neer

Theo Bos heeft het trainerschap van FC Dordrecht neergelegd. Dat meldt de eerstedivisionist zaterdag. De 46-jarige oefenmeester maakte zijn besluit na de oefenwedstrijd tegen de Arnhemse amateurclub FC Presikhaaf aan de spelers bekend. Bos, die vecht tegen alvleesklierkanker, treedt vanwege zijn gezondheid terug.

Bij Bos werd in januari alvleesklierkanker vastgesteld. Daarop trad hij al tijdelijk terug als hoofdtrainer. Virgil Breetveld maakte het seizoen af bij Dordrecht, maar Bos zat wel vrijwel iedere wedstrijd op de tribune.

Als speler kwam Bos zijn hele loopbaan uit voor Vitesse. Als trainer had hij de Arnhemse club in het seizoen 2009-2010 onder zijn hoede. Verder leidde hij FC Den Bosch en Polonia Warschau. Vorig seizoen was zijn eerste bij Dordrecht.

Thiago Silva voor vijf jaar naar PSG

Verdediger Thiago Silva komt de komende vijf jaar uit voor Paris Saint Germain. De 27-jarige Braziliaan tekende zaterdag zijn contract bij de Franse club. Thiago Silva komt over van AC Milan. Daar tekende hij onlangs nog een nieuwe vijfjarige verbintenis nadat PSG al eerder interesse in hem toonde.

Milan meldde donderdag al bij monde van eigenaar Silvio Berlusconi dat Silva samen met Zlatan Ibrahimovic verkocht was. Dat zou de Franse club ongeveer 65 miljoen euro kosten. Zlatans zaakwaarnemer Mino Raiola liet vrijdag echter weten dat de deal tussen de Zweed en de Parijzenaren nog lang niet beklonken was.


Thiago Silva voor vijf jaar naar PSG (Foto: Novum)

[Tour] Wind brak Ten Dam op

Laurens ten Dam verloor vandaag in de slotfase van de dertiende etappe in de Tour de France veel tijd. Het peloton brak door de harde wind in enkele stukken, waardoor de Nederlander geïsoleerd kwam te zitten. Door een gebrek aan teamgenoten kon hij de situatie niet meer recht zetten.

"Als ik mezelf dan vergelijk met Levi Leipheimer, die een paar plaatsen achter me staat in het klassement, dan heeft hij nog vijf man om zich heen en ik niemand. Daar baal ik wel van." Hij zegt dat zijn ploeggenoten hem niet zullen helpen. "Daar is binnen de ploeg niet over gesproken, het is ieder voor zich. Het eerste deel van de rit kwam ik niet zo goed door, ik moest vaak alleen door de wind naar voren rijden. Dat breekt je uiteindelijk op in zo'n etappe."

"Vlak voor de enige klim werd er in waaiers gereden en ik zat in de tweede groep. Ik ben wel zo hard mogelijk naar boven gereden, maar ik kwam te kort om het goed te maken. Daarvoor had ik in het eerste deel te veel energie verloren." Terugkeren in de afdaling zag Ten Dam niet zitten. "Ik wil namelijk nog twee mooie Pyreneeënritten rijden."

Massa zocht psycholoog op

Ferrari-coureur Felipe Massa heeft toegegeven dat hij een psycholoog heeft bezocht om zo te proberen uit zijn vormdip te komen, zo laat hij aan Revista ESPN weten. De Braziliaan hekelde daarnaast de media van zijn land die hem massaal lieten vallen.

"De slechte prestaties beïnvloedden de mentale kant. Ik ben bij een psycholoog geweest en heb therapie gevolgd. Ik probeer alles, want ik geloof dat dingen kunnen veranderen." Voorlopig lijkt het succes te hebben gehad, want Massa werd in de afgelopen Grand Prix van Groot-Brittannië vierde, vlak achter regerend wereldkampioen Sebastian Vettel.

De 31-jarige Braziliaan liet ook in niet mis te verstane bewoordingen weten dat zijn crash in de kwalificatie van Hongarije in 2009 niet meer besproken hoeft te worden. "Ik ben niet stom, ik ben alleen moe van alle verwijzingen naar en gedachten aan dat ongeluk. Ik ben 45.000 keer onderzocht. Alle doktoren zeggen dat er niets is dat effect heeft op mijn presteren."

Waddengangers beboet om drugsbezit

Bij een drugscontrole in de haven van Harlingen zijn negen jongeren die op weg waren naar Vlieland en Terschelling op de bon geslingerd voor het bezitten van drugs. Drie meerderjarigen kregen een proces-verbaal. Dat meldt de politie zaterdag.

Bij de actie werden 36 personen meegenomen voor nader onderzoek. De minderjarigen hadden meer dan de toegestane hoeveelheid drugs bij zich. Zij kregen een boete van zestig euro en moesten de drugs inleveren. Ook werden de ouders ingelicht, wat voor een aantal het einde van hun vakantie was.

Een verdachte had 4,2 gram cocaïne, twee gram MDMA, en 25,8 gram wiet op zak. Een andere vakantieganger werd betrapt met tien xtc-pillen. Ook werden drie plaatsnaamborden en een partij vuurwerk in beslag genomen.

De controle werd in samenwerking met de marechaussee het Openbaar Ministerie gedaan en is bedoeld om de overlast op de Waddeneilanden te beperken. Behalve in de haven wordt ook op de eilanden strenger gecontroleerd op drugs- en alcoholmisbruik.

Ambulances vaak te laat bij spoed

Ambulances komen nog vaak te laat bij levensbedreigende situaties. In bijna vier op de vijf gemeenten wordt de gestelde norm niet gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder bijna 1,3 miljoen ritten.

In 95 procent van de spoedgevallen moeten ambulances binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat gebeurt in 320 van de 415 gemeenten niet. Vooral plattelandsgemeenten moeten vaak langer wachten omdat daar minder ambulanceposten zijn en er daardoor langere afstanden moeten worden afgelegd. In steden en grote gemeenten zijn ambulances wel vaak op tijd.

De gemeente Millingen aan de Rijn in Gelderland scoort het slechtst. Daar komt 84 procent van de ritten te laat aan. Ook in Friesland, Zeeland en Brabant scoren gemeenten onder de maat.

Uit cijfers van Ambulancezorg Nederland blijkt dat landelijk gezien 93,3 procent van de ambulances op tijd komen. In niet-stedelijke gebieden is dat maar 88,7 procent. In stedelijke gebieden wordt de norm wel gehaald: 95,5 procent.

Volgens voorzitter Hans Simons is er nauwelijks nog verbetering mogelijk. Overal ambulances plaatsen is niet reëel, vindt hij. "Dat zou te kostbaar zijn en daar zou te weinig werk voor zijn." Simons denkt dat huisartsen en vrijwilligers vaker moeten bijspringen.


Ambulances vaak te laat bij spoed (Foto: Novum)

Middelkoop finalist in Scheveningen

Matwé Middelkoop heeft zich zaterdag naar de finale van het challengertoernooi in Scheveningen geslagen. De 28-jarige Leerdammer was met 3-6, 6-3 en 6-2 te sterk voor Diego Junqueira. De Argentijn staat 182e op de wereldranglijst, Middelkoop staat 179 posities lager.

In zijn eerste finale op de challengertour treft Middelkoop de als eerste geplaatste Pool Jerzy Janowicz tegenover zich. Die had weinig moeite met de Duitser Peter Torebko: 6-2 en 6-2.

Tweede ritzege Swift in Polen

Ben Swift heeft zaterdag zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Polen. De Brit van Sky was net als woensdag de beste in de massasprint. Hij bleef Elia Viviani (Liquigas) en Pim Ligthart (Vacansoleil) net voor. Namens Rabobank mengde Michael Matthews zich in de sprint. De Australiër kwam achter Giovanni Visconti (Movistar) als vijfde over de streep.

Michal Kwiatkowski blijft ook na de vijfde etappe leider in eigen land. De Pool van Omega Pharma-Quick-Step wordt op de huid gezeten door Moreno Moser (Liquigas) die slechts een tel toegeeft. Lars Boom blijft derde op negen seconden van Kwiatkowski.

Christina Curry niet op bruiloft Adam en Micky

Christina Curry is definitief niet aanwezig op de bruiloft van haar vader Adam Curry en Micky Hoogendijk. De twee beloven elkaar maandag eeuwige trouw in Nederland, maar Christina komt de Verenigde Staten niet uit omdat haar paspoort is gestolen.

Het is Christina niet gelukt tijdig een nieuw reisdocument te bemachtigen. "Bedankt voor het niet verstrekken van een paspoort aan mij, ondanks de duizenden documenten die ik bij jullie heb ingeleverd. Fuck you Amerika", twitterde ze zaterdag de frustraties van zich af. "Ik ben er echt kapot van dat ik niet bij de bruiloft kan zijn."

Curry en Hoogendijk trouwden eerder al in Las Vegas, maar wilden dat nog een keer overdoen in Nederland. Vrijdagavond vond er in de Amsterdamse Supperclub al een groots vrijgezellenfeest plaats voor de twee. 

Derksen klimt op in Schotland

Golfer Robert-Jan Derksen is in de derde ronde van het Schots Open opgeklommen naar de 23e plaats. De Nederlander ging vandaag rond in 66 slagen (-6) en staat nu op 205 slagen (-11). Hij sloeg zeven birdies en één bogey.

Francesco Molinari leidt ook na de derde ronde met nu een totaal van 199 slagen (-17). Hij heeft één slag voorsprong op Anders Hansen. Sören Kjeldsen en Marc Warren staan hier weer een slag achter en ook Phil Mickelson is met -14 nog altijd niet kansloos voor de zege. Tim Sluiter en Maarten Lafeber doen niet mee om de prijzen. Zij bevinden zich met totalen van respectievelijk -5 en -4 in de achterhoede.

[Tour] Curvers boos op vluchtgenoten

Roy Curvers zat vandaag mee in de kopgroep in de dertiende etappe van de Tour de France. De Nederlander vond dat er kansen waren om tot de finish vooruit te blijven, maar zijn vluchtgenoten reden die plannen in de wielen.

"Ik denk dat we wel een kans hadden. Maar als je dan met Jimmy Engoulvent en Jerome Pineau twee malloten met je mee hebt die de kopgroep naar de klote willen rijden... Ze knalden keihard die eerste klimmetjes op, zodat de samenwerking zoek was." De Nederlander ging onderweg zelfs nog verhaal halen bij de Fransen. "Ze zeiden: 'dit is de Tour, je moet rijden'. Wat een onzin."

Michael Morkov was het gebakkelei zat en ging op zestig kilometer van de streep alleen op avontuur. Hij werd uiteindelijk ook gegrepen door het peloton. Curvers: "Ik probeerde zelf ook weg te komen, maar dat mislukte. Dat was balen, want ik was één van de betere coureurs in de kopgroep. Maar goed, uiteindelijk heb je tegen een op hol geslagen peloton toch geen kans. Dat heb je alleen als je een kwartier op het peloton pakt."

'Mourinho plant renovatie bij Real'

José Mourinho wil zijn selectie uitdunnen voor het begin van komend seizoen. De Portugees zou willen werken met 22 spelers. Gago, Carvalho, Kaká, Sahin en Diarra zouden weg mogen.

Volgens Marca wil Mourinho zijn selectie compact houden en geen ontevreden of overbodige spelers binnenboord houden. Hamit Altintop vertrekt alvast naar Galatasaray in zijn thuisland, maar er moet nog een grote schoonmaak volgen. Het eerste transfertarget is nog altijd Tottenham Hotspur-middenvelder Luka Modric.

Bij de komst van Modric of een andere aankoop hoeven slechts vier van de vijf spelers te vertrekken die van Mourinho weg mogen. Fernando Gago zou naar AS Roma kunnen, dat hem afgelopen seizoen huurde, Lassana Diarra zou in onderhandeling zijn met Fenerbahce en AC Milan, Sahin wordt mogelijk ingezet als ruilmiddel voor Modric en zou ook naar Bayern München en HSV kunnen terwijl Kaká wordt gelinkt aan een terugkeer naar Brazilië.

De meest opvallende naam is Ricardo Carvalho. Mourinho werkte eerder bij FC Porto en Chelsea samen met de 34-jarige centrale verdediger, die in 2010 voor acht miljoen naar Madrid kwam op voorspraak van de coach. Carvalho is echter uit het centrum van de defensie verdreven door Sergio Ramos. Het gerucht gaat dat Carvalho ook als ruilmiddel voor Modric ingezet zou kunnen worden.

Hollande: ontslagen bij Peugeot onaanvaardbaar

De Franse president François Hollande heeft de aangekondigde massaontslagen bij autofabrikant Peugeot-Citroën onaanvaardbaar genoemd. Volgens Hollande moet opnieuw worden onderhandeld over het reorganisatieplan van het bedrijf.

Peugeot-Citroën kondigde donderdag aan dat in Frankrijk achtduizend banen worden geschrapt en dat de fabriek in de plaats Aulnay wordt gesloten. Peugeot zegt te kampen met overcapaciteit door een tegenvallende autoverkoop in Europa.

De aangekondigde ontslagen vormen onderdeel van een reorganisatieplan dat tot een kostenbesparing van een miljard euro moet leiden. Peugeot zag zijn verkopen in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar met twintig procent dalen en verwacht voor het eerste halfjaar van 2012 een verlies van zevenhonderd miljoen euro.

In een televisie-interview ter gelegenheid van 'Quatorze Juillet', de nationale feestdag ter herdenking van het begin van de Franse Revolutie, zei Hollande dat de regering een deskundige wil inschakelen, die een raming moet maken van de financiële situatie van Peugeot en het bedrijf aanbevelingen moet doen. De regering komt binnenkort met een plan voor de autoindustrie, aldus Hollande. Ze wil bijvoorbeeld de bevolking stimuleren om Franse auto's te kopen.

In zijn campagne voor de begin mei gehouden presidentsverkiezingen beloofde Hollande Frankrijk te zullen 're-industrialiseren' en te zullen voorkomen dat banen naar Azië verdwijnen.

In het interview zei Hollande dat de problemen van Peugeot niet volledig aan de toestand van de Europese economie geweten kunnen worden. Het bedrijf draagt volgens hem ook zelf verantwoordelijkheid en hij uitte kritiek op de directie, omdat die wachtte met het bekendmaken van het reorganisatieplan tot na zijn aantreden als president. Dat uitstel komt volgens Hollande neer op een leugen. Tijdens de campagne werd in de Franse pers gemeld dat adviseurs van toenmalig president Nicolas Sarkozy, die herkozen hoopte te worden, bedrijven onder druk zette om te wachten met het aankondigen van massale ontslagen.

De president-directeur van Peugeot-Citroën, Philippe Vadin, gaf vrijdag toe dat het besluit om te reorganiseren al eerder dit jaar is genomen. Volgens hem werd de bekendmaking uitgesteld, omdat het bedrijf geen onderwerp van de verkiezingscampagne wilde zijn.


Hollande: ontslagen bij Peugeot onaanvaardbaar (Foto: Novum)

Duxford Air Show

De Duxford Air Show mooi vastgelegd door Philip Bloom. In plaats van enkel de vliegtuigen en hun trucjes te filmen, laat hij ook de oplopende spanning en verwondering zien van het publiek. De muziek past daar goed bij en al die dingen samen maken dat laatste shot hardstikke tof. Ik vond het niet eens erg om níet al die motoren tegelijk te horen.

Nederlander in Portugal veroordeeld om hasj

De Nederlander Bert V. is vrijdag in de Portugese hoofdstad Lissabon veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf omdat hij hasj heeft gesmokkeld. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat Richard van der Weide zaterdag gemeld. V. werd begin juni vorig jaar opgepakt in de havenplaats Peniche in Portugal, nadat op een zeiljacht 1000 kilo hasj was gevonden.

Van der Weide wil dat zijn cliënt zo snel mogelijk naar Nederland wordt overgeleverd. Zijn straf wordt in dat geval door de rechtbank in Amsterdam omgezet naar Nederlandse maatstaven en zou dan flink lager uit kunnen vallen, aldus de advocaat. Om deze reden gaat V. niet in Portugal in hoger beroep.

FOK!filmtip van de dag: Snatch.

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

De allereerste film die wij gaan kijken is Snatch. Om 20.00 uur op RTL7 start de film van Guy Ritchie die de kijker keer op keer weet te verrassen met de meest absurde situaties. Turkish, een ongelicenseerde bokserspromoter, wordt in een wereld van bedrog en geweld getrokken als hij onderwereldfiguur Brick Top ontmoet. De man wil een bokswedstrijd 'fixen' zodat hij flink kan binnenlopen. Ondertussen raakt een diamand van 84-karaat spoorloos. Avi, de baas van wie de diamant is, komt vanuit Amerika naar Engeland om met Doug The Head en Bullet Tooth Tony de achterhalen waar het juweel is. Als beide situaties naadloos in elkaar overlopen breekt de hel los, met al het geweld en zwarte humor dat het met zich meebrengt.

Snatch

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Italië

Dani Pedrosa start morgen in de MotoGP van Italië vanaf poleposition. De Spaanse motorcoureur zette op het circuit van Mugello de beste kwalificatietijd neer: 1.47,284 minuten. Jorge Lorenzo, die in de vrije trainingen telkens de snelste was geweest, moest genoegen nemen met de tweede tijd.

De volledige eerste startrij wordt bezet door Spanjaarden. Hector Barbera reed de derde kwalificatietijd, zijn beste prestatie ooit. Regerend wereldkampioen Casey Stoner start vanaf plaats vijf.

In de Moto3 start Maverick Vinales, eveneens een Spanjaard, vanaf pole. Nederlander Jasper Iwema kwam niet verder dan plaats 31 en liet daarmee slechts vier man achter zich.

[WSR] Uitslag eerste race Moskou

Robin Frijns heeft de eerste race van de World Series by Renault op de Moscow Raceway gewonnen. De Nederlander overleefde twee herstarts in de slotfase om de zege te grijpen voor Jules Bianchi en Sam Bird. Door de zege leidt Frijns nu het kampioenschap voor Bird. Eerder op de dag had de Fortec-coureur nog een Formule 1-demonstratie verzorgd.

Frijns mocht in Moskou starten vanaf de poleposition. Aanvankelijk bouwde de Nederlander een ruime voorsprong op, maar deze verdween als sneeuw voor de zon toen zijn auto halverwege de race begon te glijden. Dit gaf Marco Sorensen om naast de bolide van de Nederlander te komen, maar de Deen spinde en zorgde voor veel rook. Hij werd hierdoor gepasseerd door Bianchi, Bird en Arthur Pic.

Frijns zal nu Bianchi naderen, maar kreeg hulp van de gespinde Carlos Huertas die een safety car veroorzaakte. Toen de bolide van de Colombiaan weggehaald was spinde de Rus Anton Nebylitskiy, waardoor er wederom een neutralisatie was. Het veld kon hierdoor nog één ronde racen. Frijns lette goed op en haalde de zege binnen, voor Bianchi, Bird, Pic, Kevin Korjus, Sorensen en Antonio Felix da Costa. Achter dit zevental kegelde Lucas Foresti nog Kevin Magnussen en Alexander Rossi van de baan. Het leverde de Braziliaan een gridstraf voor race twee op.

'Politieke partij moet democratisch zijn'

Volgens een onderzoek van fok.nl vindt tweederde dat een politieke partij zelf ook democratisch moet zijn. Van de ruim 2700 respondenten, beantwoordt meer dan 67 procent 'Ja' op de vraag 'Moet een politieke partij democratisch zijn?'.

Een kleinere groep van 17 procent maakt het niet uit en slechts 15 procent vindt het niet nodig dat een partij democratisch is. Bezoeker Pandorado reageert: 'Voor mij is het zeker een minpunt als een partij zelf niet democratisch is. Ik vind dat het toch iets zegt over hoe een partij over democratie denkt.'

Natuurlijk wordt ook de PVV veelvuldig besproken, bijvoorbeeld door EricOscuro: 'Het andere uiterste is weer de PVV. Daar zou iets meer democratie moeten plaatsvinden. Want een partij die geen democratie in eigen gelederen kent, zie ik ook nog niet democratisch het land besturen.'

poll

Stemmen of reageren op deze poll kan hier.

Excuus Lindsay Lohan na auto-ongeluk blijkt onzin

Lindsay Lohan is door de mand gevallen. De 26-jarige actrice ramde vorige maand met een gehuurde Porsche een vrachtwagen en voerde als excuus onder meer aan dat haar remmen het niet deden. Uit testen blijkt dat daar geen sprake van is.

Volgens Lohan gebeurde er niets toen ze op het rempedaal trapte, waardoor ze tegen de vrachtwagen knalde. Porsche heeft de remmen van de auto inmiddels onderzocht en die blijken in orde, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Lohan zei vlak na het ongeval dat zij helemaal niet achter het stuur zat, maar kwam daar later op terug. Ook beweerde ze dat de vrachtwagen haar afsneed. De chauffeur ontkent dat echter en zegt getuigen te hebben die zijn verhaal kunnen bevestigen.

Vlasic mist Spelen

Blanka Vasic zal niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Londen. De 28-jarige Kroatische hoogspringster werd eerder dit jaar geoperaard aan haar enkel en hiel. Door een bacteriële infectie is ze niet op tijd hersteld.

"Ik heb gewoon meer tijd nodig om te herstellen, maar er is geen tijd meer. Ik wil niet naar Londen als ik niet mijn normale niveau kan halen," zo zei Vlasic.

In 2007 en 2009 won Vlasic de wereldtitel. Zilver pakte ze bij de Olympische Spelen van 2008 en het WK van 2011.

Gevangene wil vergoeding na zelfmoord celgenoot

Een gevangene in Doetinchem wil een schadevergoeding van de overheid omdat hij getuige was van de zelfmoord van een celgenoot. De man uit Almelo zegt psychische schade te hebben opgelopen.

De Almeloër is niet per se uit op geld, zegt zijn advocaat Robert Speijdel zaterdag tegen RTV Oost. Behalve een financiële schadevergoeding wil hij vooral dat de overheid psychische hulp aanbiedt om de zelfmoord te verwerken.

De overheid is volgens Speijdel verantwoordelijk voor het welzijn van zijn gevangenen. De advocaat denkt dat er meer gedaan had kunnen worden om de zelfmoord te voorkomen. Ook plaatst hij zijn vraagtekens bij het feit dat de twee bij elkaar zijn gezet. De overleden gedetineerde werd verdacht van misbruik met kinderen, terwijl de Almeloër net meerderjarig is.

Wat zich precies heeft voorgedaan in de Kruisberggevangenis, is niet duidelijk. Speijdel was zaterdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Zoon slaat moeder met hamer op hoofd

Een 36-jarige man is vrijdag aangehouden nadat hij tijdens een ruzie in het Brabantse Wagenberg met een hamer op het hoofd van zijn moeder had geslagen. De 59-jarige vrouw raakte daarbij gewond, meldt de politie zaterdag.

De man was er na de mishandeling vandoor gegaan, maar meldde zich enkele uren later op het politiebureau in Geertruidenberg. Agenten hadden hem opgebeld en hem verzocht om zich te melden. Hij zit voorlopig vast.

Pakistaan begraaft mismaakte dochter levend

In Pakistan is een man gearresteerd die zijn pasgeboren dochter levend begraven zou hebben, omdat ze mismaakt was.

Het meisje werd donderdag geboren in een ziekenhuis in Khanewal, in de oostelijke provincie Punjab. Volgens de politie zei de man tegen familieleden dat het kind doodgeboren was. Tijdens de begrafenis begon de baby echter te huilen, waarop de geestelijke die de dienst leidde tegen de man zei dat hij zijn dochter naar het ziekenhuis moest brengen.

Toen de vader de begrafenis doorzette stapten omstanders naar de politie.

[Tour] Greipel Sagan de baas

De dertiende etappe van de Tour de France, van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Le Cap d'Agde over 217 kilometer, is gewonnen door André Greipel. De Duitser bleef Sagan net voor in de eindsprint. Bradley Wiggins behield de gele trui.

Er ontstond een kopgroep van zeven man bestaande uit Engoulvent, Bouet, Urtasun, Dumoulin, Ladagnous, Mørkøv en de Nederlander Roy Curvers. Pineau wist zich bij de kopgroep te voegen en het verschil met het peloton liep al gauw op tot boven de tien minuten. Dat was ook de maximale voorsprong, want daarna liep het terug.

Op zo'n 65 kilometer voor de meet was het verschil nog zo'n twee minuten. Mørkøv reed vervolgens weg bij de kopgroep en wist gelijk een gat te slaan dat maximaal een minuut was op de kopgroep. Zo'n 32 kilometer voor de meet brak het peloton vanwege de wind. Hierdoor ontstonden er verschillende waaiers. 25 kilometer voor de meet werden de zeven koplopers bijgehaald door het eerste peloton. De voorsprong van Mørkøv op dat peloton was nog een kleine minuut.

Op de enige berg van de dag, eentje van de derde categorie, ontsnapte Menchov uit het peloton. Hij wist Mørkøv bij te halen en Evans en Van den Broeck volgden. Wiggins, Nibali, Froome en Van Garderen sloten zich later aan. Van den Broeck kwam als eerste boven voor Evans. In de afdaling werd de voorste groep weer groter. Albasini en Vinokourov sprongen vervolgens weg. Op 7,5 kilometer voor de meet was hun voorsprong 14 seconden.

Door het gejaag van het peloton brak dat wederom in stukken en ook de wind deed de groep geen goed. 2,5 kilometer voor de streep werden Albasini en Vinokourov alsnog ingelopen. Vervolgens was het Luis-Leon Sánchez die wegsprong. De renner van Rabobank kreeg een klein gaatje en kreeg gezelschap van Gretsch van Argos-Shimano. De voorsprong van de twee was echter klein en ze werden teruggepakt in de laatste kilometer. In de eindsprint was het Greipel vervolgens die net Sagan de baas bleef.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 André Greipel LOT DUI 4.57,59
2 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
3 Edv. Boasson Hagen SKY NOO z.t.
4 Sébastien Hinault AG2 FRA z.t.
5 Daryl Impey ORI ZAf z.t.
6 Julien Simon SAU FRA z.t.
7 Marco Marcato VAC ITA z.t.
8 Philippe Gilbert BMC BEL z.t.
9 Peter Velits OPh SLW z.t.
10 Danilo Hondo LAM DUI z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 59.32.32
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Cadel Evans BMC AUS +3.19
5 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +4.48
6 Haimar Zubeldia RSh SPA +6.15
7 Tejay van Garderen BMC VS +6.57
8 Janez Brajkovic AST SLO +7.30
9 Pierre Rolland EUR FRA +8.31
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +8.51

Aannamestops na overschot lichamen voor wetenschap

Het aantal mensen dat zijn lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Veel anatomische instituten hebben daarom tijdelijk een aannamestop ingesteld. Dat stelt antropologe Sophie Bolt in haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nu staan ongeveer zestienduizend Nederlanders geregistreerd die hun lichaam na hun dood aan de wetenschap geven. Instituten en universiteiten hebben genoeg aan 625 lichamen per jaar. Om te voorkomen dat mensen voor de deur worden geweigerd, laten veel instellingen nu weten geen behoefte te hebben aan nieuwe inschrijvingen.

Volgens Bolt is vooral de positieve berichtgeving rondom het onderwerp de oorzaak van de stijging. Maar ook de vergrijzing, ontkerkelijking en het feit dat mensen geen begrafenis willen spelen een rol. Bolt promoveert begin oktober op haar proefschrift.

McLaren: "Niets fundamenteels mis met MP4-27"

De technisch directeur van McLaren, Paddy Lowe, zegt dat er niets fundamenteels mis is met de MP4-27. Coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button worstelen met de bolide en zaten er in de thuisrace op Silverstone niet bij. Lowe denkt dat het een kwestie is van het niet vinden van de juiste set-up.

Lowe sprak met Autosport over de problemen. "Je kijkt niet naar de bolide en zegt deze auto is een fundamentele ramp. Het was gewoon een kwestie van hoe haal je er te allen tijde het maximum uit? De auto was op de natweerbanden het hele weekend erg sterk, dus als je niet voldoende downforce had dan hadden we die prestatie niet neer kunnen zetten. We worstelen met de consistentie."

McLaren introduceerde op Silverstone een update om te proberen weer vooraan mee te strijden. In plaats daarvan moest Hamilton het op Silverstone doen met een achtste plaats en Button werd tiende. Beide coureurs maakten zich zorgen over de vorm van McLaren dat twee races geleden in Canada nog wist te winnen. Volgens Lowe is er op dit moment niet veel aan de hand en hij wijst erop dat voor Duitsland en Hongarije nieuwe onderdelen in de pijplijn zitten. Bovendien liggen beide banen de McLaren normaal gesproken goed, waardoor het Britse team zomaar terug zou kunnen slaan.

Dibi roept gemeenten op wet te negeren

GroenLinks roept alle gemeenten in Nederland op tot "bestuurlijke ongehoorzaamheid", zodat asielkinderen die in de toekomst mogelijk in aanmerking komen voor een pardon nu niet worden uitgezet. Dat liet Tweede Kamerlid Tofik Dibi zaterdag weten.

De partij verwacht dat de 180 gemeenten die zich hebben uitgesproken voor een kinderpardon zullen meewerken. Verder gaat de partij zoveel mogelijk gemeenten benaderen met het verzoek om te wachten met uitzettingen tot in de Tweede Kamer een wet is behandeld.

Dibi: ongehoorzame gemeente helpt asielkind
Dibi: ongehoorzame gemeente helpt asielkind (Foto: ANP)

Zelfmoordaanslag op Afghaanse bruiloft

Bij een zelfmoordaanslag op een gebouw vol met bruiloftsgasten in Noord-Afghanistan zijn zaterdag zeker 23 doden en ongeveer zestig gewonden gevallen. Onder de doden is een belangrijke plaatselijke commandant die ook in het parlement zat. Ook andere lokale leiders zijn omgekomen bij de aanslag, die vermoedelijk het werk was van de Taliban.

In het gebouw in Aybak, de hoofdstad van de provincie Samangan, werd de bruiloft gevierd van de dochter van Ahmad Khan Samangani. Deze etnische Oezbeek was naast lid van het parlement een zeer bekende plaatselijke leider. In de jaren tachtig leidde hij de strijd tegen de sovjet-troepen in zijn regio. De dader van de aanslag liep het gebouw binnen en blies zichzelf op te midden van de gasten.

President Hamid Karzai sprak zijn veroordeling uit over de aanslag. Deze is het werk 'van vijanden van Afghanistan', zei hij. Een team deskundigen uit Kabul gaat in opdracht van Karzai naar Samangan om er ter plaatse onderzoek te doen.

De verdenking gaat uit naar de Taliban, omdat zij toen zij begin mei hun lenteoffensief aankondigden lieten weten het vooral gemunt te hebben op mensen die de regering van Karzai en de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen steunen. Ook hebben de Taliban, behorend tot de etnische meerderheid van de Pathanen, weinig op met de minderheidsgroepen in Afghanistan.

Karzai, zelf een Pathaan, heeft de minderheidsgroepen, ook wel aangeduid als de Noordelijke Alliantie, hard nodig om tot een vergelijk met de Taliban te komen. Als de Taliban evenwel de leiders van die groepen blijven liquideren, zal hun steun aan Karzais pogingen tot een vredesregeling te komen, uitblijven.

Zimbabwaan overleeft confrontatie met leeuwin

Een Zimbabwaanse boer heeft een confrontatie met een hongerige leeuwin overleefd. Het dier besprong hem, zette haar klauwen in zijn arm en bovenlijf en drukte hem op de grond. Zij brulde en keek hem recht in de ogen. Vervolgens liep de leeuwin weg naar haar jong. Zij kwam echter terug, brulde opnieuw en bleef hem opnieuw aanstaren. Daarna verloor Joel Ngwenya het bewustzijn.

Toen hij weer bijkwam, lag hij gewond op de grond en was de leeuwin nergens meer te bekennen. "Ze heeft me gewoon laten liggen", aldus een dankbare Ngwenya vanuit zijn ziekenhuisbed tegen de krant The Chronicle.

Ngwenya's boerenbedrijf ligt vlak bij het natuurreservaat Hwange, in het noordwesten van Zimbabwe.

Gerrit Komrij herdacht in Amsterdam

Schrijver en dichter Gerrit Komrij is zaterdag herdacht in Amsterdam. Tijdens een besloten bijeenkomst in Felix Meritis stonden vrienden en bekenden stil bij de dood van de 68-jarige Komrij. Hij overleed op 5 juli na een kort ziekbed.

Het lichaam van Komrij werd zaterdagochtend eerst langs het homomonument aan de voet van de Westerkerk gereden. De rouwstoet stond daar kort stil voor een saluut, waarna de kist naar Felix Meritis aan de Keizersgracht werd gebracht.

Tijdens de bijeenkomst waren er onder meer toespraken van bevriende auteurs als Kees van Kooten, Jan Mulder, Remco Campert en de huidige Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. Zanger Huub van der Lubbe zong een gedicht van Komrij.

Het publiek krijgt zaterdagmiddag de gelegenheid om afscheid te nemen van Komrij. Tussen 16.00 en 18.00 uur kunnen liefhebbers van de dichter en schrijver langs zijn kist lopen. Ter plaatse kan een condoleanceboek worden getekend.

Komrij overleed vorige week donderdag in een ziekenhuis in Amsterdam. Hij wordt volgende week begraven in het Portugese Vila Pouca da Beira.

Frijns geniet van Formule 1-debuut

Robin Frijns heeft vandaag op de Moscow Raceway zijn debuut in een Formule 1-auto gemaakt. De Nederlander gaf met de Red Bull RB6 een demonstratie op het gloednieuwe circuit nabij de Russische hoofdstad. Hij dankte deze kans aan het feit dat hij eerste staat in de World Series by Renault.

Frijns genoot van zijn eerste meters in een F1-bolide. "Het was echt awesome. Ik had een klein beetje last van onderstuur en reed natuurlijk op demonstratie-banden, maar het was een geweldige ervaring."

Door de overvloedige regenval in Rusland ging een geplande oefensessie met de Red Bull niet door. "Dat ik gisteren niet kon rijden, is natuurlijk jammer, maar aan de andere kant heeft het ook voorkomen dat ik teveel met de RB6 heb gereden. Ik was namelijk wel een beetje bang dat ik te gewend zou raken aan de Formule 1-auto en me dan weer zou moeten aanpassen aan mijn Formula Renault, maar daar is nu geen sprake van, dus wat dat betreft heeft dit nadeel ook een voordeel."

'Capello nieuwe bondscoach Rusland'

Fabio Capello is aangesteld als nieuwe bondscoach van Rusland. Dat meldt de Russische sterspeler Andrei Arshavin op zijn website. De 66-jarige Italiaan stapte in februari op als bondscoach van Engeland. Bij Rusland is hij de opvolger van de na het EK naar PSV vertrokken Dick Advocaat.

"Capello is de nieuwe bondscoach van de Russische nationale ploeg. We wensen hem veel succes bij zijn nieuwe baan", meldt Arshavin. De Russische minister van sport Vitaly Mutko gaf onlangs al toe dat er gesprekken met Capello gaande waren. Hij vertelde begin volgende week meer nieuws te verwachten.

Voor Capello was de beslissing van de FA om John Terry de aanvoerdersband af te pakken de reden om Engeland de rug toe te keren. De speler van Chelsea zou op het veld racistische taal hebben gebezigd, maar werd daarvoor vrijdag wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.


'Capello nieuwe bondscoach Rusland' (Foto: Novum)

De stoute meisjes van Tekken Tag Tournament 2

Namco Bandai heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven van Tekken Tag Tournament 2. In de trailer zien we een aantal gameplaybeelden gemixt met beelden van vrouwen verkleed als de stoere en stoute meiden uit de game. Mocht je geen interesse hebben in vrouwen in pakjes, dan is er ook een trailer met alleen gameplay.

Tekken Tag Tournament 2 moet in september verschijnen voor PlayStation 3 en Xbox 360. Namco Bandai heeft ook aangegeven dat een Wii U-versie van de game in ontwikkeling is, echter is van die versie nog geen specifike datum vrijgegeven.


Drogba: niet naar China gegaan voor geld

De keuze van Didier Drogba voor het Chinese Shanghai Shenhua is niet ingegeven door geld. Dat vertelde de 34-jarige Ivoriaan, die afgelopen seizoen met Chelsea de Champions League won, tijdens zijn presentatie. Drogba werd vandaag op het vliegveld door supporters als een held ontvangen.

"Het was voor mij eenvoudiger geweest om in Europa te blijven, maar ik koos voor China", vertelde Drogba nadat hij een handtekening had gezet onder een contract voor 2,5 jaar. "Geld is voor mij niet doorslaggevend. Ik ben hier om een compleet nieuwe ervaring op te doen en om met deze club kampioen te worden."

Over geld heeft Drogba overigens niet te klagen. Hij strijkt naar verluidt ongeveer een miljoen euro per maand op. Sportief wil het met Shanghai Shenhua voorlopig nog niet zo vlotten. Ondanks de aanwezigheid van Nicolas Anelka, eveneens oud-speler van Chelsea, staat de ploeg halverwege het seizoen in China maar net boven de degradatiestreep.

Duizenden militairen marcheren in Parijs

Bijna 5000 militairen hebben zaterdag over de Champs Elysées in Parijs gemarcheerd tijdens de jaarlijkse militaire parade ter ere van de 14e juli. Dat gebeurde onder het oog van duizenden toeschouwers. President François Hollande reed mee in een open militair voertuig.

Onder de militairen was ook een bataljon Duitse jagers dat met de deelname herinnerde aan 50 jaar verzoening tussen de twee staten. De parade ging gepaard met overvliegende jachtvliegtuigen en helikopters. In de stoet liepen verder honderden paarden en reden militaire voertuigen.

Duizenden militairen marcheren in Parijs
Duizenden militairen marcheren in Parijs (Foto: ANP)

'Overdosisgeruchten over zoon Stallone voorbarig'

De politie vindt de verhalen dat Sage Stallone is overleden aan een overdosis medicijnen voorbarig. Het levenloze lichaam van de 36-jarige zoon van Sylvester Stallone werd vrijdag gevonden in zijn woning in Los Angeles. Volgens verschillende Amerikaanse media bezweek hij aan een overdosis medicijnen.

"Het kan ook een hartaanval of een beroerte zijn geweest", zegt politiebaas Andrew Smith tegen het Amerikaanse tijdschrift People. Hij laat weten dat het nog weken gaat duren voordat de exacte doodsoorzaak is vastgesteld. Dan pas zullen de resultaten van het toxicologisch onderzoek bekend zijn. De komende dagen vindt eerst autopsie op het lichaam plaats.

Volgens George Braunstein, die vijftien jaar lang optrad als advocaat van Sage Stallone, is hij in ieder geval niet vrijwillig uit het leven gestapt. "Hij was helemaal vol van film en had nog een hele toekomst voor zich", zegt hij over de acteur en producent. "Hij was vrolijk, enthousiast en positief. Ik denk dat het waarschijnlijk een ongeluk is geweest." Bovendien had Stallone trouwplannen en namen de filmaanbiedingen toe.

Stallone werd gevonden door zijn huishoudster, nadat vrienden en collega's al enkele dagen niets van hem hadden gehoord. De politie heeft geen afscheidsbrief of aanwijzingen voor kwade opzet gevonden in zijn woning. Wel werden medicijnen verkregen op recept aangetroffen.

Sage Stallone was een zoon uit het eerste huwelijk van de Rambo-acteur en was met zijn vader te zien in films als Rocky V en Daylight. "Sylvester Stallone is kapot en diep verdrietig over het plotselinge overlijden van zijn zoon", laat zijn woordvoerder weten. "Zijn medeleven en gedachten gaan uit naar Sages moeder, Sasha."

'Schoolvakanties moeten flexibeler'

Schoolvakanties moeten flexibeler te plannen zijn. Daarvoor pleit topman Steven van Nieuwenhuijzen van reisorganisatie D-reizen zaterdag in het AD. "Als niet iedereen tegelijk gaat, wordt de drukte beter gespreid en het maakt de prijzen voor de vakantie ook lager", aldus Van Nieuwenhuijzen.

Hij zegt met de reisbranche te lobbyen bij het ministerie van Onderwijs om ouders meer inspraak te geven in het plannen van de zomervakantie. "Nu krijgen mensen een tik op de vingers en een boete als ze hun kinderen een of twee dagen eerder van school halen".

Van Nieuwenhuijzen zegt verder dat D-reizen garen spint bij de kwakkelzomer. Er worden op dit moment veel lastminutereizen geboekt.

'Dvd heeft beste tijd gehad'

Steeds minder mensen kijken films en series op dvd. Ze kiezen er vaker voor om te kijken via de 'video on demand'-dienst van hun digitale tv-aanbieder. ,,De ontwikkeling van de dvd is vergelijkbaar met die van muziek", zegt Paul Solleveld, directeur van de branchevereniging NVPI, zaterdag in het AD.

Uit recente voorspellingen van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat de videotheek zijn langste tijd heeft gehad en dat de dvd langzaam zal verdwijnen. De omzet van dvd's was vorig jaar nog 227 miljoen euro. Dit jaar zal de jaaromzet waarschijnlijk dalen tot 165 miljoen en in 2015 is de verwachte omzet nog maar 74 miljoen euro.

CC2012: Fox kondigt Fantastic Four en Daredevil reboots aan

20th Century Fox heeft reboots aangekondigd voor Daredevil en Fantastic Four, zo meldt Total Film. Fantastic Four moet de eerste zijn die gereboot word.

Chronicle regisseur Josh Trank begint met Fantastic Four nadat er een start is gemaakt aan The Wolverine en X-Men: First Class 2. Een releasedatum is nog niet bekend.

Voor de Daredevil reboot moet nog een regisseur gezocht worden. Een script is, na verluid, al wel geschreven. Wat jullie; is het terecht dat deze films onderworpen worden aan een reboot?

Gewonden bij crash in Zandvoort

Bij een crash tijdens de Renault Clio Cup, het voorprogramma van de Masters of Formula 3, op het Circuitpark Zandvoort zijn twee gewonden gevallen. In de Audi S-bocht raakten door de hevige regenval en gladde baanomstandigheden diverse auto's van de baan.

Een baanmedewerker en een coureur hebben daarbij verwondingen opgelopen. Het tweetal is inmiddels naar het ziekenhuis overgebracht.

CC2012: Eerste 'The World's End' poster online

Op de Comic-Con is de eerste poster verschenen van The World’s End, de derde collaboratie (na Shaun of the Dead en Hot Fuzz) van acteurs Simon Pegg en Nick Frost met regisseur Edgar Wright. De poster laat een lijst met pubs zien.

The World’s End gaat over vijf vrienden die na twintig jaar weer samen komen omdat één van de vrienden, de veertig jarige Garry King die maar niet volwassen wil worden, voorstelt om een epische kroegentocht te herbeleven. De tocht eindigt in de pub: The World’s End.

De film verschijnt ergens in 2013 in de bioscoop. Hieronder de poster.

Waar zouden de titels van de kroegen op slaan?

Steijn: "Bodde moet eerst fit worden"

Ferry Bodde traint voorlopig mee met ADO Den Haag. De club weet echter nog niet of de middenvelder in aanmerking komt voor een vast contract.

De 30-jarige Bodde kampte de voorbije seizoenen met hardnekkige knieblessures. ADO-trainer Maurice Steijn wil dan ook eerst zeker weten of de middenvelder fit is. "Als hij weer fit wordt, valt er te praten. Een goede voetballer kunnen we altijd gebruiken", aldus Steijn tegen het Algemeen Dagblad.

Bodde kwam in het verleden ook al uit voor ADO Den Haag, tussen 2000 en 2007 speelde hij voor de club uit de hofstad. Vervolgens koos de middenvelder voor een verblijf bij Swansea City, destijds uitkomend in het Championship.

In Wales was Bodde een zeer belangrijke en gewaardeerde speler, maar door de zware knieblessures (kruisbanden) werd de periode bij Swansea geen onverdeeld succes.

Gehandicapte meisjes geronseld voor prostitutie

Zorgmedewerkers in Limburg worden er sinds dit jaar op gewezen dat mensenhandelaren verstandelijk gehandicapte meisjes proberen te ronselen voor de prostitutie. In Limburg zijn sinds begin dit jaar al vijf zaken aan het licht gekomen, bevestigt officier van justitie Karin Janssen na een bericht hierover in het Limburgs Dagblad.

De hulpverleners wordt onder meer gevraagd te letten op signalen dat de meisjes worden uitgebuit. In een zaak die begin dit jaar aan het licht kwam was een nog maar net meerderjarig meisje benaderd door leeftijdsgenoten.

"Zij hadden foto's van haar gemaakt en die in een advertentie gezet met een 06-nummer erbij. Als een klant belde werd hij naar haar toe gebracht", zegt Janssen. In de zaak zijn drie verdachten aangehouden.

Een verschil met Oost-Europese vrouwen die worden geronseld is dat voor het uitbuiten van gehandicapten geen zware bende nodig is om dit te regelen. "Vrouwen uit Oost-Europa zijn vanwege hun economische afhankelijkheid gemakkelijk beïnvloedbaar, maar moeten nog wel naar Nederland worden gehaald en er moet het nodige papierwerk worden geregeld. Deze meisjes zijn al in Nederland."

De meisjes doen vaak ook geen aangifte. "Ze realiseren zich soms niet eens dat ze worden misbruikt, of ze zijn bang voor de mensenhandelaar. Dat maakt het moeilijk bewijs te vinden", zegt Janssen. "Daarom zoeken we naar andere manieren om bewijs te verzamelen. Dat proberen we onder meer te doen door instellingen en gemeenten hier alert op te maken."

De weg kwijt

Nog een paar weken en we mogen weer gaan kiezen welke poppetjes we aan het roer van Nederland zetten.

Het wordt ons kiezers niet makkelijk gemaakt, de idioterieën vliegen door de lucht en verkiezingsprogramma's vol met onhaalbare punten verpakt in zoete leugens worden ons voor ogen gehouden. Hier vind je wat daar laat je wat. Je bent in iedergeval altijd gek, dom, achterlijk of staatsgevaarlijk wat je ook kiest.

Biel wordt Viper in The Wolverine

Jessica Biel is gecast als Viper in 20th Century Fox's The Wolverine. Het personage van Victoria/Viper heeft een lange voorgeschiedenis in de X-Men mythologie en zal het een uitdagende rol zijn in de film. Volgens de traditie van Marvel beweegt Viper zich in het schemergebied van goed en kwaad en heeft zij enige invloed op Wolverine maar ze is bovenal een vijand voor de X-Men en Avengers.

Voor Biel zal dit het tweede project zijn wat ze voor Marvel doet, in 2004 speelde ze al in Blade: Trinity. Maar eerst zullen we haar zien tegenover Colin Farrell in de remake van Totall Recall, die op 9 augustus in roulatie gaat. Daarna is Jessica Biel in het najaar te bekijken in de thriller The Tall Man van regisseur Pascal Laugier.

'Battlefield 4-bèta bij Medal of Honor: Warfighter'

Dat Battlefield 4 in de toekomst moet verschijnen, is geen verrassing. De games zijn een succes, en met de optie tot het huren van een server in de multiplayer, verdient EA nog steeds enorm aan Battlefield 3. Vandaag is een eerste hint naar Battlefield 4 verschenen.

Op de Amerikaanse Origin Store is mogelijk iets gelekt wat niemand eigenlijk mocht weten, bij een pre-order van Medal of Honor: Warfighter krijgen de kopers een vervroegde toegang tot de bèta van Battlefield 4. Of gamers in Europa ook via een pre-order een code krijgen is tot op heden niet bekend. Medal of Honor: Warfighter verschijnt eind oktober op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Daardoor lijkt het waarschijnlijk dat de bèta pas volgend jaar gaat verschijnen.

BF4


Cohen wil fusie linkse partijen

De linkse politieke partijen moeten de komende jaren samen één grote progressieve volkspartij vormen. "Sta je er wat verder vanaf, dan denk je, jongens, wat moeten we in vredesnaam met al die partijen? Waarom kan dat niet gewoon in één club? Het zou een zegen zijn voor het land", zegt voormalig PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview in NRC Handelsblad.

Hij erkent in de krant dat er grote verschillen zijn en dat er op korte termijn geen fusie in zit. "Maar in de komende jaren zou je met een grote progressieve volkspartij zoveel sterker staan; dan zou je veel meer kunnen bereiken." Wel zegt hij zich te realiseren hoe verschrikkelijk moeilijk het is.

SP-leider Emile Roemer ziet het op korte termijn niet gebeuren. "Het lijkt mij onverstandig", zei hij zaterdagochtend op Radio 1. Nu is het moment volgens hem in ieder geval nog niet aangebroken. "Er is ruimte voor diverse linkse partijen, maar ik pleit al wel enige tijd voor een betere samenwerking met links."


Cohen wil fusie linkse partijen (Foto: Novum)

Roemer: ook salarisafdracht voor SP-ministers

Als de SP na de verkiezingen in de regering komt, zullen degenen die voor de partij in het kabinet komen ook een deel van hun salaris moeten afdragen. Dat geldt ook voor SP-leider Emile Roemer als hij premier wordt, zei de partijleider zaterdagochtend op Radio 1. "Er komt zeker een afdrachtregeling." De dienstauto mag blijven.

Roemer kon nog niet zeggen hoe groot het deel is dat de bewindslieden zullen moeten afstaan. "Daar zijn nog geen afspraken over want de SP heeft nog niet in de regering gezeten. Daar moet het partijbestuur over beslissen."

Raadsleden en wethouders van de SP moeten al sinds jaar en dag een deel van hun vergoeding aan de partij afstaan. Af en toe leveren SP-raadsleden hun zetel in omdat ze het niet eens zijn met de afdracht. In april gebeurde dat nog in Tilburg.

Roemer is niet bang dat de salarisafdracht voor ministers problemen geeft. "De mensen die wij vragen mogen het aanbod om minister te worden ook afwijzen."

De dienstauto mag van Roemer blijven. "Daar ben ik geen tegenstander van als die niet wordt misbruikt. Ik kan me voorstellen dat die nodig is. Iedere minuut die je niet achter de spreekstoel staat, heb je nodig om dossiers te lezen."


Roemer: ook salarisafdracht voor SP-ministers (Foto: Novum)

Monsterfiles op uitvalswegen vakantietrek

Op verschillende buitenlandse wegen die massaal worden gebruikt voor de Nederlandse vakantietrek staan inmiddels monsterfiles. De langste staat in zuidelijke richting op de A7 in Frankrijk. Tussen Lyon en Orange staat 75 kilometer file, meldt de ANWB.

"Het oponthoud is daar zeker twee uur", zegt een woordvoerder. In Zwitserland loopt het vast op de A2 tussen Luzern en de Gotthardtunnel. Ook daar is de wachttijd twee uur. Er staat maar veertien kilometer file, maar om te voorkomen dat het verkeer in de tunnel stil staat wordt het voor de tunnel tegengehouden. Er wordt dan af en toe een blok auto's doorgelaten.

Na de tunnel staat de vakantiegangers nog een onaangename verrassing te wachten. "Voor de grens van Italië is er een oponthoud van een halfuur."

In Duitsland is het het drukst in het zuiden op de A8 van Stuttgart naar München en Salzburg, richting Oostenrijk. Daar staat opgeteld 32 kilometer file. De A5 tussen Karlsruhe en Basel in Zwitserland is in beide richtingen dicht vanwege werkzaamheden. "Dit is voor de Nederlanders een belangrijke vakantieroute. Een hoop verkeer moet nu omrijden via de A35 in Frankrijk, maar dat geeft ook vertraging."

In Frankrijk stond rond het middaguur in totaal ongeveer driehonderd kilometer file. "Dat is niet niks, maar vergeleken met zwarte zaterdag valt het nog mee. Dan staat er al gauw meer dan zeshonderd kilometer file."

De zwarte zaterdag wordt 4 augustus verwacht. Dan begint voor de Fransen in de regio rond Parijs de vakantie en staan er veel files richting het zuiden. De files die er nu staan worden vooral veroorzaakt door Nederlanders en Denen bij wie de vakantie net is begonnen. "Er zullen ook Duitsers tussen staan, maar in Duitsland zijn deze week geen regio's waar de vakantie is begonnen."

In Nederland staan overigens nauwelijks files.

De Mol haakt af, Oerlemans gaat voor Songfestival

John de Mol bemoeit zich niet langer met de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. De TROS schakelde vorig jaar zijn hulp in, maar er is nu sprake van 'ernstige meningsverschillen' tussen de twee. Reinout Oerlemans' productiebedrijf Eyeworks praat inmiddels met de omroep om de klus op zich te nemen.

Anouk is de aanleiding voor het geschil tussen de TROS en De Mol. De zangeres liet onlangs weten een perfect nummer te hebben voor het liedjesfestijn, maar wil niet meedoen aan het Nationaal Songfestival. De omroep wil de voorronde echter niet schrappen.

"Dat is hetzelfde als Messi die Frank de Boer belt om te vragen of hij voor Ajax mag spelen en dan te horen krijgt dat hij eerst moet meedoen aan een proefwedstrijd", legt de woordvoerder van De Mols productiebedrijf Talpa zaterdag uit in het AD. "Als het zo moet hebben wij er geen zin meer in."

De TROS en De Mol stuurden dit jaar Joan Franka naar de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Het lukte haar niet de eindstrijd te bereiken. Het was de achtste keer op rij dat Nederland afwezig was in de finale.

CC2012: Viral campagne Neill Blomkamp's Elysium van start

De viral campagne van Neill Blomkamp’s nieuwste SF-film, Elysium, is van start gegaan, zo schrijft Total Film. Op Comic-Con is er een flyer uitgedeeld die linkt naar een website: itsbetterupthere.com.

Op de website word je toegesproken door een mechanische grenswachter die kijkt of je geschikt bent om een bewoner van Elysium te worden. Het eerste onderdeel van de toelatingstest is het klikken op de ‘like’ knop.

Elysium gaat over een samenleving waarin de rijken in een luxe ruimtestation (Elysium) wonen, terwijl de gewone mens beneden op een post-apocalyptische aarde woont. Max (Matt Damon) is onderdeel van een gevaarlijke missie die de balans in de samenleving dient te herstellen. Secretaris Rhodes (Jodie Foster) doet er alles aan om de kwaliteit van leven op Elysium te waarborgen.

Elysium verschijnt 1 maart 2013 in de bioscoop.

Bruyneel wil zijn verhaal kwijt bij USADA

Johan Bruyneel wil gebruik maken van zijn recht om door een arbitragecommissie van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA gehoord te worden. Dat meldt de voormalig ploegleider van Lance Armstrong in een verklaring op zijn website. De Belg wil de beschuldigingen aan zijn adres op deze manier ontkrachten.

Het USADA beschuldigt Bruyneel ervan samen met Armstrong en enkele ploegdokters een enorme dopingsamenzwering te hebben geleid. De Italiaanse arts Michele Ferrari werd deze week samen met twee anderen voor het leven geschorst.

Bruyneel heeft goede hoop dat het bij hem niet zo ver zal komen. "Ik hoop dat een correct opgestelde, onpartijdige commissie zal bevestigen dat de zaak nooit zo ver had mogen komen", zegt de Vlaming. "Vanwege het gevoelige karakter van juridische procedures is mij geadviseerd om me verder van commentaar te onthouden."

Onder leiding van Bruyneel won Armstrong tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour de France. De Vlaming is momenteel manager van RadioShack, maar heeft als reactie op de dopingbeschuldigingen besloten de Tour deze zomer te mijden.

Ontvoerde dief stapt naar politie

Een 23-jarige dief uit Assen is naar de politie gestapt omdat hij met geweld is ontvoerd en werd gedwongen gestolen geld terug te geven. De politie heeft de ontvoerders aangehouden.

De man had donderdag stiekem ongeveer vijfhonderd euro gestolen uit de woning van een 22-jarige vriendin aan de Nobellaan in zijn woonplaats. De vriendin had hem daarna uitgenodigd om vrijdagavond een laptop te komen repareren. De man wist niet dat de diefstal was ontdekt en ging gewoon naar de woning.

"Van de reparatie is niet veel terecht gekomen", zegt een politiewoordvoerder. De man werd opgewacht door de vriendin en een 40-jarige Groninger. Die sloeg hem meerdere keren en deed hem handboeien om. Daarna reed het drietal in de auto van het slachtoffer naar zijn woning aan de Fivelingostraat, waar hij het geld terug moest geven.

Uiteindelijk werd de man bij de woning aan de Nobellaan vrijgelaten. Vervolgens stapte de dief naar de politie. Aanvankelijk vermeldde hij niet dat het geld dat hij moest afstaan was gestolen, maar al snel bekende hij de diefstal.

De 22-jarige vrouw en de 40-jarige man zijn dezelfde avond nog aangehouden en zitten nog vast. Zij worden zaterdag gehoord. "We willen weten wat er nu precies aan de hand is", legt een woordvoerder uit.

Omdat tegen de dief geen aangifte is gedaan, heeft de politie hem niet ingesloten. "Maar als er alsnog aangifte wordt gedaan, halen we hem ook op", legt de woordvoerder uit.

Veel wateroverlast in regio Amsterdam

De brandweer in de regio Amsterdam-Amstelland heeft de handen vol aan meldingen van wateroverlast. De zware regenval in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft al tot 500 meldingen geleid. Dat heeft de brandweer laten weten.

Bij Station Lelylaan was een gevelplaat vol water gelopen, die daardoor naar beneden dreigde te vallen. In die buurt was ook een tunneltje ondergelopen. Verder klaagden veel mensen over ondergelopen kelders.

Tweede testdag Silverstone (13/7/2012)

Valtteri Bottas heeft ook tijdens de tweede dag van de rookietest op Silverstone de snelste tijd neergezet. Op kortere National Circuit-layout bleef de Fin in zijn Williams Max Chillton bijna een seconde voor. Ryo Haryanto reed de derde tijd. HRT kwam in tegenstelling tot eerdere berichten niet in actie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Williams 0:48.963 -.--- 170
2 M. Chilton Marussia 0:49.932 +0.969 52
3 R. Haryanto Marussia 0:50.405 +1.442 79

Vlaar denkt aan landstitel

Ron Vlaar denkt dat Feyenoord komend seizoen mee kan doen om de landstitel. De aanvoerder hoopt in ieder geval de prestatie van afgelopen jaar te overtreffen.

"De landstitel een stap te ver? Ik zou niet weten waarom. Het zou in elk geval prachtig zijn om het afgelopen seizoen met Feyenoord te overtreffen", zegt de aanvoerder tegen Algemeen Dagblad. "En dan komt de landstitel al gauw in de buurt. Je moet altijd durven dromen, vind ik."

Voor Vlaar was afgelopen seizoen een bewogen jaar door veel gebeurtenissen buiten het veld. "Alle dingen die zijn gebeurd hebben me wel sterker gemaakt. Ik ben trots op het feit dat ik alles heb overwonnen."

Overigens bestaat er vanuit Engeland en Duitsland vermeende interesse in Vlaar, die afgelopen juni met Oranje uitkwam op het EK. "Dat punt is heel moeilijk om te bepalen", zegt de verdediger over een mogelijk vertrek.

Clip: Catwoman in The Dark Knight Rises

Opnieuw is een scène uit The Dark Knight Rises vrijgegeven. Ook deze video is een langere versie van fragmenten uit de diverse trailers, en laat het gesprek tussen John Blake en Selina Kyle zien.

De clip geeft niet veel weg, maar zowel Bane als Bruce Wayne komen in het korte gesprek aan bod, wat wel iets kan verraden over de situatie.

The Dark Knight Rises stormt aanstaande vrijdag IMAX- en andere bioscoopzalen binnen.

[Tour] Etappe van vandaag

Vandaag vindt de dertiende etappe plaats in de Tour de France. Het peloton start op de Franse nationale feestdag in Saint-Paul-Trois-Châteaux en de finish ligt 217 kilometer verderop in Le Cap d’Agde.

Saint-Paul-Trois-Châteaux
De startplaats Saint-Paul-Trois-Châteaux ligt in het departement van de Drôme. Het plaatsje heeft niet eens 10.000 inwoners. Het bekendste gebouw van Saint-Paul-Trois-Châteaux is de kathedraal van het dorp, een katholieke kathedraal die stamt uit de vierde of zesde eeuw.

Het is nog niet zo lang geleden dat de Tour Saint-Paul-Trois-Châteaux aandeed. Vorig jaar was de plaats voor het eerst gastheer van de Tourcaravaan, toen de zestiende etappe er van start ging. Die etappe ging over het middengebergte naar Gap, waar Thor Hushovd zegevierde.

Le Cap d’Agde
De aankomstplaats is een stuk bekender dan de startplaats van vandaag. Le Cap d’Agde is een beroemde badplaats, waar veel mensen hun vakantie al een keer hebben doorgebracht. Met de vele stranden, waterparken - en naaktstranden voor de liefhebbers - is er genoeg te doen voor de vakantiegangers.

De laatste keer dat Le Cap d’Agde in het parcours was opgenomen, was in 2009. Toen werd het peloton in de kustplaats op gang geschoten voor een rit die gewonnen werd door Thomas Voeckler.

Etappebeschrijving 
Na een reeks van bergetappes en andere lastige ritten volgt voor het peloton eindelijk weer een rustige dag. De 217 kilometer lange rit richting de kust lijkt een uitermate goede gelegenheid voor de sprinters om hun snelle benen nog eens te laten zien, nadat ze ruim een week lang geen kans hebben gehad. Het parcours zal geen obstakel zijn, want behalve de steile Mont Saint Clair op 23 kilometer van de streep zijn er geen hindernissen te vinden. Wel kan de wind een rol van betekenis spelen in het open stuk langs de kust.

De vraag is of er nog sprintersploegen gaan rijden. Sagan staat door de puntenstraf van Goss gisteren een inmiddels een straatlengte voor in het puntenklassement. Voor het puntenklassement hoeven de ploegen het niet te doen, dus het doel is alleen een ritzege. Het werk zal dan waarschijnlijk volledig op de schouders van Orica-GreenEdge en Lotto-Belisol komen te liggen. Daardoor bestaat er ook een kans dat weer een vluchtersgroep wegblijft tot aan de streep. Let op Le Quatorze Juillet op de Fransen!

Profiel
 
Overzicht en bergprofiel etappe 13 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr) 


Algemeen klassement na twaalfde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky 54.34.33
2 Chris Froome (GBr) Team Sky + 2.05
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas + 2.23
4 Cadel Evans (Aus) BMC + 3.19
5 Jurgen Van den Broeck (Bel) Lotto-Belisol + 4.48
6 Haimar Zubeldia (Spa) RadioShack-Nissan-Trek + 6.15
7 Tejay van Garderen (VS) BMC + 6.57
8 Janez Brajkovic (Slo) Astana + 7.30
9 Pierre Rolland (Fra) Europcar + 8.31
10 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-BigMat + 8.51
27 Laurens ten Dam (Ned) Rabobank + 31.41

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** André Greipel
**** Mark Cavendish
*** Matthew Goss
** Peter Sagan
* Een Fransman

Viktor Elm verwacht vertrek AZ-middenveld

Viktor Elm maakte onlangs de overstap van sc Heerenveen naar AZ. De middenvelder denkt dat hij in aanmerking komt voor een basisplaats door een mogelijk vertrek van concurrenten.

De Zweedse middenvelder ondervindt bij de Alkmaarders momenteel concurrentie van Adam Maher, Maarten Martens en broer Rasmus Elm. "Ons middenveld kan er over een paar dagen zomaar heel anders uit zien. Maar ik ben ervan overtuigd dat de clubleiding daar dan snel op inspeelt", aldus Elm tegen De Telegraaf.

Dat eventuele aankopen tijd nodig hebben om te wennen in Alkmaar, speelt volgens Elm geen grote rol. "Met AZ moeten we er daarom ook gewoon voor zorgen dat we het in elk geval niet minder doen dan de vierde plaats van vorig jaar."

Elm speelde vorig seizoen nog bij concurrent sc Heerenveen maar was in het bezit van een aflopend contract in Friesland. De clubleiding van AZ besloot daarop om Elm een aanbieding te doen en hem voorlopig te herenigen met zijn broer Rasmus.

'New Super Mario Bros. U geen launchtitel'

Mario heeft wat vertraging: Super Mario Bros. U wordt geen launchtitel volgens Nintendo PR Manager Kit Elli. Dit zegt hij in een interview  tegen de verslaggevers van IGN dat gehouden werd tijdens het jaarlijkse terugkerende converentie Comic-Con. Volgens Elli komt het spel snel na de officiele launch van de Wii U uit.

In de video hieronder zie je nieuwe gameplay beelden van Super Mario Bros. U. De uitspraak doet Ellis op 3:57.

Voormalig couturier Beatrix overleden

Theresia Vreugdenhil, tot 2007 de couturier van koningin Beatrix, is woensdag overleden. Dat maakt haar familie zaterdag bekend in een rouwadvertentie in NRC Handelsblad. Vreugdenhil is 82 jaar geworden.

Van 1965 tot 2007 was Vreugdenhil de enige officiële couturier van prinses en later koningin Beatrix. Zij was verantwoordelijk voor de kledij waar de koningin in verscheen. In 1999 onderscheidde Beatrix haar met het Erekruis in de huisorde van Oranje.

Bruyneel wil gehoord worden

Johan Bruyneel wil gehoord worden in de zaak tegen Lance Armstrong die is aangespannen door het Amerikaanse antidopingbureau USADA. De oud-ploegleider van Armstrong gaf die optie de voorkeur boven het accepteren van sancties. Dat liet USADA weten.

"Bruyneel heeft verzocht dat zijn zaak voor een arbitragecommissie wordt gebracht. Dit kan publiekelijk gebeuren. Alle bewijzen zullen voorgelegd worden, alle getuigen worden onder ede gehoord. Een panel van onpartijdige rechters zal daarna een besluit nemen", aldus het antidopingbureau.

Bruyneel wordt er door USADA van beschuldigd een rol te hebben gespeeld in het vermeende dopinggebruik van de zevenvoudig winnaar van de Tour de France.

Amrabat: "Wil niet dat PSV het verpest"

Nordin Amrabat lijkt voor een overgang van Kayserispor naar Galatasaray te staan. Zijn oude club PSV verlangt echter een transfervergoeding van de eerste club.

PSV zou in de huidige opzet van zijn contract bij Kayserispor twintig procent van het transferbedrag krijgen. Amrabat hoopt echter dat zijn voormalig werkgever afziet van dit percentage, en met minder genoegen neemt.

"Misschien dat ze slechts tien procent van de koopsom kunnen vragen", zegt Amrabat tegen Sp!ts. "Dat helpt wellicht al. Als ik voor zes miljoen euro wordt verkocht, vangt PSV zes ton. Dat is toch mooi voor ze? Ze hebben het bedrag dat ze nu aan mij kunnen verdienen echt niet begroot, het is een bonus voor PSV."

"Als ze vasthouden aan twintig procent gaat de deal misschien niet door. Dan is niemand blij. Want dan vangt Kayserispor geen geld, krijgt PSV geen cent en kan ik mijn droomtransfer naar Galatasaray vergeten. Ik wil niet dat PSV mijn loopbaan nu gaat verpesten."

In Kayseri heeft Amrabat het overigens helemaal gehad. "Als het allemaal niet doorgaat, wil ik nooit meer voor Kayserispor spelen", zegt Amrabat. "Ook al loopt mijn contract nog drie jaar door. Wat er dan gebeurt? Geen idee. Dan hebben we in ieder geval een groot probleem."

'Chip nieuwe paspoort eenvoudig te kraken'

De beveiliging van de chip op het nieuwe paspoort is met op internet gratis verkrijgbare software te omzeilen. Omdat de chip op afstand is uit te lezen, is het voor criminelen of terroristen gemakkelijk de chip te kopiëren en identiteitsfraude te plegen. Daarvoor waarschuwt hacker Jeroen van Beek zaterdag in De Telegraaf.

Met iemands identiteit is het volgens de hacker gemakkelijk een bankrekening te plunderen. Daarom zouden burgers moeten worden voorgelicht hoe ze hun gegevens beter kunnen beschermen. Zeker nu skimmen steeds moeilijker wordt, zouden cyberbendes op dit gebied op de loer liggen.

In 2008 slaagde Van Beek er al in de RFID-chip van het paspoort dat in Nederland en in tientallen andere landen wordt gebruikt te kraken. Hij stelde toen dat nog geen sprake was van acuut gevaar omdat niet iedereen de kennis had om de zwakheden te misbruiken. Nu er gratis software beschikbaar is die de beveiliging kan omzeilen, kan dat veranderen.

Op de chip staat een kopie van de informatie die ook in het paspoort zelf te lezen is, zoals naam, geboortedatum, burgerservicenummer en een pasfoto. Zo kan worden gecontroleerd of niet is gerommeld met het papieren paspoort.

Van Beek merkte destijds dat het bij gemeentehuizen niet werd opgemerkt toen hij een controle deed met zijn eigen paspoort terwijl in de digitale informatie een foto van Elvis Presley of Osama Bin Laden stond.

In 2006 werd al bekend dat het mogelijk is om van een afstandje de nationaliteit van de houder van een paspoort met chip uit te lezen. Kwaadwillenden zouden die techniek in theorie kunnen gebruiken om een bom te laten ontploffen op het moment dat iemand met een bepaalde nationaliteit langs zou lopen.


'Chip nieuwe paspoort eenvoudig te kraken' (Foto: Novum)

België: Nederland economisch niet meer belangrijk

België heeft Nederland geschrapt van het lijstje van voor de economie belangrijke landen. De prioriteit gaat voortaan uit naar China, India, Japan, Rusland en Duitsland. Dat staat in een intern rapport van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft de Belgische krant De Tijd zaterdag.

In het lijstje volgen verder Brazilië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Nu zijn Nederland en Frankrijk nog de belangrijkste landen, maar dat gaat volgens het ministerie veranderen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, kondigde volgens de krant eerder al aan dat hij op basis van deze lijst wil bepalen welke landen hij vaker gaat bezoeken en welke minder.

Rodriguez verruilt Liverpool voor Newell's

Maxi Rodriguez keert na een verblijf van tien jaar in Europa terug naar Argentinië. De 31-jarige aanvallende middenvelder vertrekt naar Newell's Old Boys, de club waar hij in 1999 zijn profcarrière begon. Rodriguez speelde de afgelopen tweeënhalf jaar voor Liverpool.

Na bij Newell's zijn naam gevestigd te hebben, vertrok Rodriguez in 2002 naar Espanyol. Drie seizoenen later werd Atletico Madrid zijn tweede Spaanse werkgever. Begin 2010 maakte Rodriguez vervolgens zijn derde transfer. Onder Kenny Dalglish was de 43-voudig Argentijns international dit seizoen niet verzekerd van een basisplaats.

S. Williams door ondanks slaapgebrek

Serena Williams heeft bij het WTA-toernooi in het Amerikaanse Stanford de halve finales bereikt. Ze versloeg Chantelle Scheepers met 6-4 en 6-0.

Vorig weekend won Williams het toernooi van Wimbledon. Sinds ze weer terug is in de Verenigde Staten heeft ze last van een jetlag. "Ik was vannacht om één uur klaarwakker. Ik heb toen maar vijf uur lang naar de serie Desperate Houdewives gekeken."

Williams begon slordig tegen Scheepers, maar in het vervolg krikte ze haar niveau flink op.

'Inkomens topbestuurders flink gedaald'

De beloning van topbestuurders is tussen 2007 en vorig jaar gemiddeld met 23 procent gedaald naar ruim een miljoen euro. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een onderzoek naar de salarissen van 117 bedrijven.

In drie van de vier onderzochte jaren zijn de inkomens gedaald. Vorig jaar was de daling gemiddeld vijf procent. Topman bij Shell Peter Voser verdiende met 8,7 miljoen euro het meest.

De daling komt deels door de economische crisis, waardoor opties en aandelenpakketten minder waard zijn. Verder zijn bonussen aan banden gelegd. Bij het aannemen van nieuwe bestuurders zijn beloningen ingeperkt. Voor bestuurders die al langer zitten zijn de oude regelingen meestal blijven gelden.

Bij de 68 bedrijven waar een nieuwe bestuursvoorzitter aantrad, daalde het inkomen met bijna de helft (47 procent) naar 950 duizend euro. Bij de zittende bestuurders bij wie de contracten niet veranderen, was de afname 12,5 procent.

In 2007 ontstond ophef over hoge beloingen bij voedingsmiddelenbedrijf Numico en ABN Amro. Sindsdien hebben veel bedrijven de regelingen aangepast.

De daling is niet blijvend, denkt directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters. "Als de economie weer aantrekt, kunnen de beloningen weer opveren", zegt hij in de krant. Ook verwacht hij dat banken weer bonussen uitkeren zodra ze geen schulden meer hebben bij de overheid.


'Inkomens topbestuurders flink gedaald' (Foto: Novum)

Kamp Labyad: "Optie niet gelicht"

Een nieuw hoofdstuk is toegevoegd aan de soap rond Zakaria Labyad. Waar het kamp van de PSV-aanvaller eerst nog sprak van en ongeldige optie, zegt het nu dat die nooit is gelicht.

Terwijl Labyad ondertussen al een vijfjarig contract bij Sporting tekende, gepresenteerd is, en in clubtenue op de officiële clubsite is verschenen, duurt de soap rondom het contract van de Marokkaan voort. Volgens PSV heeft de aanvaller een doorlopend contract omdat hij die nooit heeft opgezegd en zou er dus een transfersom moeten worden betaald door Sporting.

Sporting weigert vooralsnog te betalen voor Labyad en het talent heeft zijn advocaat naar Eindhoven gestuurd om met PSV te onderhandelen. Volgens de belangenbehartiger is Labyad transfervrij omdat PSV niet op tijd een aangetekende brief stuurde om de tweejarige optie in het contract van de technicus te lichten.

PSV beweert de optie in het contract wel degelijk gelicht te hebben en wijst bovendien op het feit dat Labyad zijn contract bij PSV niet opgezegd heeft, waardoor hij automatisch nog een contract voor minstens één jaar heeft. Het verwijzen naar de optie door het kamp van Labyad is hoogst opmerkelijk, omdat zij eerder nog meldden dat die optie niet rechtsgeldig was en er dus totaal niet toe deed.

Indien PSV, Sporting en Labyad niet tot een vergelijk komen, zal er een rechtszaak aan te pas moeten komen om de zaak op te lossen. Labyad liet eerder weten te hopen op een akkoord, omdat hij tot dat moment niet mag uitkomen voor Sporting Portugal. PSV laat hem echter hoe dan ook niet transfervrij vertrekken.

Grootscheepse verbouwing Rijksmuseum voltooid

De bouwwerkzaamheden aan het Rijksmuseum in Amsterdam zijn na 9 jaar zo goed als afgerond. Maandag vindt de officiële sleuteloverdracht plaats. De Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het monumentale gebouw, geeft de sleutel dan symbolisch terug aan het Rijksmuseum.

Het museum kan nu beginnen met het inrichten van de 80 zalen, zegt directeur Wim Pijbes. "We beginnen met de vitrines, de hekjes en de lampen. En er zal wat nazorg verricht moeten worden, zoals het vervangen van een ruitje of het rechtzetten van scheefzittende stopcontacten." Bouwvakkers moeten hier en daar nog leidingen wegwerken en schilders moeten de laatste decoraties afronden.

Na de inrichting met tentoonstellingsmaterialen volgen de kunstwerken, tussen de 8000 en 10.000 stuks. Als eerste worden ingewikkelde, grote en vreemde objecten neergezet, waaronder een vliegtuig uit 1917 dat het Rijksmuseum vorig jaar verwierf. De instelling heeft een verzameling van ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen, waarvan het merendeel dus in depots is ondergebracht.

In april opent het vernieuwde Rijksmuseum de deuren voor het publiek. Het museum zal even daarvoor 2 weken gesloten zijn om de topstukken uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen. Het Rijksmuseum hoopt na de heropening 2 miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen en zal 365 dagen per jaar open zijn.

Het hoofdgebouw van het Amsterdamse museum sloot in december 2003 de deuren voor een grootscheepse verbouwing. Het ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers werd door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz in ere hersteld. Ook kreeg het museum een ondergronds plein van 4000 vierkante meter. De topstukken van het museum, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, kregen een plek in de Philipsvleugel. Daar ontvangt het Rijks ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar.

Volgens de oorspronkelijke planning zou de verbouwing 4,5 jaar duren en zou het Rijksmuseum halverwege 2008 weer heropenen. Door allerlei tegenslagen is dit bijna 5 jaar later geworden.

Grootscheepse verbouwing Rijksmuseum voltooid
Grootscheepse verbouwing Rijksmuseum voltooid (Foto: ANP)

Ruim 500 dode pinguïns gestrand in Brazilië

Meer dan 500 pinguïns zijn dood aangespoeld aan de kust van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul. Dat maakten Braziliaanse autoriteiten vrijdag bekend.

De 512 kadavers werden zo'n 100 kilometer van de stad Porto Alegre gevonden. Het massale sterven stelt dierenartsen voor een raadsel aangezien de beesten er gezond uitzagen. Volgens Braziliaanse autoriteiten waren de pinguïns goed gevoed en niet uitgeput of gewond. Braziliaanse wetenschappers zijn begonnen aan een onderzoek naar de doodsoorzaak.

Ruim 500 dode pinguïns gestrand in Brazilië
Ruim 500 dode pinguïns gestrand in Brazilië (Foto: ANP)

Zalm wil iedereen hypotheek laten aflossen

Alle huizenbezitters moeten hun hypotheek onmiddellijk gaan aflossen. Wie dat niet doet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken, zegt bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm zaterdag in een interview met het AD.

In het Kunduz-akkoord is afgesproken dat alle hypotheken die vanaf volgend jaar worden afgesloten, in dertig jaar volledig moeten worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat moet een einde maken aan de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe regeling leidt volgens Zalm echter tot een ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren.

Hij wijst erop dat de eerste groep de hypotheek volledig moet aflossen terwijl de tweede groep dertig jaar hypotheekrente mag aftrekken zonder één cent af te lossen. De grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank, noemt het idee volgens de krant net als de ING een 'interessant voorstel'.

De Vereniging Eigen Huis wijst er in de krant op dat banken de aflossingsvrije hyoptheek zelf jarenlang hebben aangeprezen. Ook zouden veel verzekeraars binnen een dag failliet gaan als het plan van Zalm wordt doorgevoerd. Het Verbond van Verzekeraars stelt in de krant dat het voorstel ertoe zou leiden dat woningeigenaren hun spaarpremies innen en zo de hypotheekverstrekkers aan goedkoop geld helpen.

Zalm zegt verder in het interview dat de richtlijnen voor hypotheekverstrekkers vooral bij starters streng zijn. Vaak is volgens hem overduidelijk dat die in de toekomst veel meer gaan verdienen dan ze nu doen. Daarom zouden zij best wel wat meer moeten kunnen lenen. "Maar de regels zijn zó strak, dat we geen maatwerk meer kunnen leveren."

Eerste beelden nieuwe PS3 opgedoken

Er waren eerder al geruchten over een nieuw model PlayStation 3 en nu zijn de eerste foto's opgedoken van deze nieuwe versie. Sony heeft officieel nog niets bevestigd, maar dit gaat zeer waarschijnlijk tijdens Gamescom gebeuren. Net als met de eerste revisie van PS3.

Er komen volgens de gelekte info drie modellen, eentje met 16GB, eentje met 250GB en eentje met 500GB. Het typenummer wordt CECH-4011A, B of C, afhankelijk van welke HDD je kiest. In september zou je deze PS3 in de winkels moeten kunnen kopen.

Een maand bannervrij FOK! nu per SMS

FOK! is een gratis site die haar kosten moet betalen van de inkomsten uit reclame. Voor mensen die geen reclame willen zien hebben we al een paar jaar premium accounts (ook wel abonnementen genoemd), waarmee je de advertenties op FOK! kunt uitschakelen. Dat zijn echter 6 of 12 maanden abonnementen die alleen per iDeal beschikbaar zijn.

Omdat veel mensen geen iDeal blijken te hebben én veel mensen de aanschaf voor 6 of 12 maanden ineens te hoog vinden is het vanaf nu mogelijk om per SMS een korter abonnement af te sluiten.

Op deze pagina lees je er meer over en op deze pagina kun je direct een account aanschaffen.

Grote schade na brand tuincentrum Veldhoven

Het tuincentrum in Veldhoven heeft vrijdagavond grote schade opgelopen door een zeer grote uitslaande brand. Ook een aangrenzende woning liep schade op. Dat meldde de brandweer.

Een woordvoerder liet weten dat de winkel volledig was uitgebrand en ingestort. De schade aan het woonhuis schat hij op rond de 80.000 euro. Door de rook gold op een stuk van de A2 tijdelijk een snelheidsbeperking wegens slecht zicht.

Rond middernacht had de brandweer de brand onder controle. Het nablussen en de eerste opruimwerkzaamheden duren naar verwachting tot in de ochtend.

Grote schade na brand tuincentrum Veldhoven
Grote schade na brand tuincentrum Veldhoven (Foto: ANP)

Brit opgepakt om hacken computers

De Britse politie heeft vrijdag een 55-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het hacken van computers. De arrestatie had plaats in verband met een onderzoek naar misstanden binnen de Britse media.

Volgens de Metropolitan Police werd de man aangehouden in Cardiff in verband met Operation Tuleta. Onder deze naam doet de politie onderzoek naar het inbreken in computers door journalisten die informatie wilden stelen. De man die vrijdag werd opgepakt had echter niet direct banden met een nieuwsorganisatie.

'Cruise betaalt tien miljoen dollar alimentatie'

Tom Cruise moet flink in de buidel tasten om na de scheiding zijn kind te onderhouden. De 50-jarige acteur is volgens ingewijden tien miljoen dollar kwijt aan kinderalimentatie betalen voor de 6-jarige Suri, de dochter die hij met Katie Holmes kreeg. De komende twaalf jaar maakt hij geregeld een flink bedrag over.

Eerder gingen geruchten dat Cruise vijftig miljoen dollar moest ophoesten, maar een ingewijde noemt dat tegenover de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ een 'belachelijk' verhaal. Holmes en Cruise zijn onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, wat betekent dat de actrice kan fluiten naar het fortuin van de acteur.

Holmes zou dan ook geen cent aan partneralimentatie krijgen. De 33-jarige actrice is daar volgens verschillende bronnen echter niet rouwig om, en heeft ze meer dan genoeg aan haar eigen geld.

Het acteurskoppel maakte twee weken geleden bekend dat hun huwelijk voorbij is. Eerder deze week troffen ze een scheidingsregeling, maar details zijn niet bekendgemaakt. Holmes zou van de acteur af willen omdat Cruise te intensief bezig is met zijn Scientology-geloof.

Ministerie: lek kerncentrale Tihange ongevaarlijk

Het lek in de kerncentrale in het Belgische Tihange heeft geen gevolgen voor de veiligheid in Nederland en België. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag. In het water van de Maas bij Eijsden, waar de rivier Nederland in komt, zijn geen afwijkende concentraties radioactieve stoffen gevonden.

Het ministerie heeft contact gehad met de Belgische toezichthouder, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Daaruit is gebleken dat geen radioactief water de centrale verlaat. "Het lekkende water wordt binnen de centrale opgevangen en opgeslagen volgens de daarvoor gelden internationale voorschriften." Ook voor België betekent dat volgens het ministerie dat het lek geen gevolgen heeft voor de veiligheid.

Tihange ligt ten zuidwesten van Luik op ongeveer 45 kilometer van Maastricht. Donderdag meldden Belgische media dat radioactief water lekt uit een bad waarin nucleaire brandstof wordt afgekoeld. Volgens een rapport van het FANC gaat het sinds 2006 om twee liter vervuild water per dag.

De provincie Limburg en GroenLinks meldden donderdag niet gerust te zijn op het lek. Gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) gaf aan precies te willen weten wat aan de hand is en welke eventuele gevolgen dat heeft voor mensen en het milieu.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelde daarnaast dat Nederland gevaar loopt als het radioactieve water in de Maas terecht zou komen. Ze eiste daarom dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) aan zijn Belgische collega zou vragen het gat te dichten en de centrale te sluiten.

Verhagen geeft aan dat de Belgische autoriteiten zelf verantwoordelijk zijn voor het al dan niet openhouden van de centrale. De Belgische overheid wil de kerncentrale in Tihange nog tien jaar openhouden, het parlement heeft daar al mee ingestemd.

Telegraaf ontkent politielek in mishandelingszaak

De politie lekt geen informatie naar De Telegraaf over de mishandeling tijdens het dancefeest Sensation. Dat zei misdaadverslaggever en Telegraaf-journalist John van den Heuvel vrijdag in RTL Boulevard. Eerder op de dag kondigde de advocaat van kickbokser Badr Hari aan aangifte te doen over schending van het ambtsgeheim.

Volgens advocaat Bénédicte Ficq is het dagblad opvallend snel op de hoogte van de ontwikkelingen in de zaak waarbij haar cliënt door getuigen en het slachtoffer is aangewezen als dader. Ook stond er 'verdacht veel specifieke informatie' in de krant. Ficq ontkent overigens dat Badr Hari betrokken was bij de mishandeling in een skybox in de Amsterdam Arena.

Het slachtoffer, de miljonair Koen Everink, mag het ziekenhuis verlaten en gaat naar een revalidatiekliniek. Hij liep gecompliceerde beenbreuken en gezichtsletsel op. Het is onzeker of hij ooit weer normaal kan lopen of sporten, zei oud-politieman Van den Heuvel na met hem te hebben gesproken.

Treinongeluk Zuid-Afrika eist levens

Een treinongeluk in Mpumalanga, een provincie in het oosten van Zuid-Afrika, heeft vrijdag aan zeker 26 mensen het leven gekost. Zeker vijfentwintig reizigers raakten gewond.

Volgens een woordvoerder van de reddingsdiensten botste de kolentrein op een overgang op een vrachtwagen met een stuk of vijftig landarbeiders. De chauffeur probeerde de spoorbaan over te steken, maar had klaarblijkelijk de snelheid van de trein niet goed ingeschat. Na een verhoor door de politie werd hij vrijdagavond gearresteerd.

Elf mensen waren op slag dood. Twee mensen stierven op weg naar een ziekenhuis en de rest overleed in verschillende klinieken en ziekenhuizen.

Verlinde legt Daddy Cool stil na geldproblemen

De musical Daddy Cool op Mallorca wordt stilgelegd. De internationale voorstelling stopt omdat de Duitse producent Sunny Music Entertainment zijn financiële verplichtingen niet nakomt. Dat liet Albert Verlinde Entertainment vrijdag weten.

Algemeen directeur Jeroen Dona is teleurgesteld. "We kunnen niet anders dan beslissen de voorstellingen van Daddy Cool stil te leggen, zeker gezien het feit dat het vertrouwen ontbreekt dat het op korte termijn weer goed komt." Hij benadrukt dat zijn bedrijf zich aan de afspraken heeft gehouden. "Nu Sunny Music dit niet doet, moeten we alle betrokkenen beschermen tegen een nog veel grotere teleurstelling."

De Duitse producent had Albert Verlinde Entertainment gevraagd de dansmusical op Mallorca tot een succes te maken. "Dat is ook gelukt, kijkend naar de enthousiaste reacties van pers en publiek," zegt Dona. "Er is enorm hard en gedreven gewerkt aan de voorstelling door onze creatives en de voornamelijk Nederlandse cast."

Toch kijkt Dona alweer vooruit. "Natuurlijk baal ik, maar ik houd warme herinneringen over aan Mallorca. En we gaan gewoon door met het maken van mooie producties in binnen- en buitenland. Ondernemen is niet voor bange mensen." Hoeveel de maatregel het bedrijf kost, is niet bekendgemaakt.

De internationale voorstelling van Daddy Cool, die tot januari in Nederland te zien was, ging twee weken geleden in première op Mallorca. Vanaf oktober reist de musical, met de grootste hits van Boney M en Frank Farian, langs twaalf Britse steden. Ruben Heerenveen nam in zowel Nederland als Mallorca de hoofdrol van Sunny voor zijn rekening en speelt ook in Groot-Brittannië.

Scheur van 25 cm in oliepijpleiding Barendrecht

In een oliepijpleiding in Barendrecht is een scheur van 25 centimeter ontdekt. Woensdag werd al duidelijk dat er een lek was, maar de locatie was nog onduidelijk. Het lek in de leiding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is blootgelegd en met een noodoplossing gedicht. Er wordt nog gekeken naar hoe het lek is ontstaan.

Door het lek kwam er woensdag een mengsel van olie boven de grond in een grasveld aan de Voordijk. Een gebied van enkele tientallen meters is verontreinigd. Er is al 100 kubieke meter zand afgegraven en in speciale containers afgevoerd.

Experts van de NAM gaan het lek bestuderen. Als duidelijk is wat de oorzaak is van het lek kan pas worden besloten over hoe de pijpleiding het beste definitief kan worden gerepareerd.


Scheur van 25 cm in oliepijpleiding Barendrecht (Foto: Novum)

Inspectie sluit apotheek in Culemborg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vrijdag een apotheek in Culemborg per direct gesloten. Door onder meer gebrekkige controle op recepten zouden patiënten ernstige risico's hebben gelopen, meldt de IGZ vrijdagavond. Of er daadwerkelijk ongelukken zijn gebeurd is nog niet duidelijk.

Apotheek Fonteijn aan de Prins Bernhardstraat krijgt ook kritiek over te lange wachttijden voor patiënten en gebrekkige leiding door de apothekers. Op internet zijn reacties te vinden van bezoekers die uren moesten wachten en tientallen mensen voor zich hadden.

Sage Stallone dood gevonden

Sage Stallone, de 36-jarige zoon van Sylvester Stallone is dood in zijn huis gevonden. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Hij is vermoedelijk om het leven gekomen door een overdosis pillen. Sage speelde in Rocky 5 de zoon van Rocky Balboa en was de laatste jaren actief achter de schermen van de filmwereld. Hij sloeg de rol van zoon Balboa in Rocky 6 dan ook af. Sylvester Stallone, die binnenkort Expendables 2 uitbrengt, is kapot van het nieuws.

Autistische man overleeft 3 weken in woestijn

Een autistische man werd donderdag gered nadat hij minstens drie weken alleen door de woestijn van de Amerikaanse staat Utah was gedwaald. Hij overleefde temperaturen van boven de 37 graden door wortels en kikkers te eten.

De 28-jarige man uit Colorado werd opgemerkt toen hij naar een politiehelikopter zwaaide. Net op tijd, want de man was uitgehongerd en kon niet meer lopen. Hij was meer dan 22 kilogram afgevallen.

De man wilde met zijn hond een tocht naar Boulder in Utah maken maar zijn geld raakte op en een deel van zijn uitrusting werd gestolen. Toen de politie hem vond, had hij alleen nog zijn kleren bij zich, zijn hond was weggelopen.

Sevilla wuift kritiek PSV weg

Sevilla trekt zich weinig aan van de kritiek die PSV deze week op Spaanse clubs uitte. De club zou nog steeds niet de gehele transfersom voor Arouna Koné zou hebben betaald.

PSV zegt nog altijd op twee miljoen euro te wachten vanuit Sevilla. De voorzitter van Sevilla kan zich niet vinden in de lezing van PSV, dat al in 2007 Arouna Koné aan de club verkocht. De Eindhovenaren moeten volgens hem dan ook maar naar het internationaal sporttribunaal CAS om hun geld op te eisen. "Sevilla heeft een andere interpretatie van de contractvoorwaarden. Het sporttribunaal zal wel beslissen, zoals al eerder gebeurde. Bijvoorbeeld in het geval van Keita werden wij in het gelijk gesteld", aldus de preses in de Diario de Sevilla.

PSV houdt voet bij stuk en eist twee miljoen euro van de Spaanse subtopper. "Contractueel is destijds bepaald dat Sevilla te allen tijde dat bedrag moet betalen aan PSV, als de speler getransfereerd zou worden of als zijn contractperiode afgelopen zou zijn."

Koné is inmiddels doorverkocht aan Levante, waarvoor hij vorig seizoen op huurbasis al vijftien competitiegoals maakte. Voor PSV maakte hij tussen 2005 en 2007 21 treffers in 52 eredivisieduels. De Eindhovenaren hadden hem overgenomen van Roda JC.

Tipsarevic moeizaam door in Stuttgart

Janko Tipsarevic heeft met de nodige moeite de halve finale van het tennistoernooi in Stuttgart bereikt. De Servische nummer een van de plaatsingslijst versloeg vrijdag de thuisspelende Duitser Björn Phau: 6-7 (6), 7-6 (2) en 6-4. De mondiale nummer acht stuit nu op de Braziliaan Thomaz Belluci.

De kans op een droomfinale is nog steeds aanwezig. Juan Monaco (2) won met 6-1 en 7-5 van Pavol Cervenak uit Slowakije en stuit nu op Guillermo Garcia-Lopez. De Spanjaard gunde de Duitser Dustin Brown maar drie games.

Ook in Båstad drongen de nummers een en twee van de plaatsingslijst door tot de halve finales. David Ferrer (1) versloeg landgenoot Tommy Robredo (6-3, 4-6 en 6-0), terwijl Nicolas Almagro (2) eveneens in een Spaans onderonsje Daniel Gimeno-Traver versloeg: 7-6 (5), 4-6 en 6-3. In de halve finale stuitten Ferrer en Almagro op respectievelijk Grigor Dimitrov (6) en Jan Hajek.

In het Kroatische Umag gaan de halve finales tussen Fernando Verdasco (1) - Marcel Granollers (4) en Marin Cilic (2) - Alexandr Dolgopolov (3).


Tipsarevic moeizaam door in Stuttgart (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.