[Tour] Storm!

Jan (Bakoenin)

Louis Léon was bijna thuis
Haast had hij al zijn buit
Maar daar was Wiggins in ’t geel
En die blies snel zijn sprookje uit

Nu ben ik toch echt pissig op Wiggins. Ik hoop dat hij in de Pyreneeën naar de kloten gaat. Die ploeg heeft al heel veel geld en verdient ook nog eens heel veel geld. En dan gaat uitgerekend de man in het geel het gat met Sanchez en Gretsch dichtrijden. Voor wie? Voor Boasson Hagen die in de sprint kansloos is tegen Sagan en Greipel. Waarom laat Wiggins dat dichtrijden niet aan de renners van Lotto of Liquigas over? Als die het gat niet dichtrijden dan wint Hagen niet, maar hij kon toch ook van tevoren weten dat Hagen geen kans zou hebben. Terecht dat Sanchez boos was.

Maar goed. Het was een leuke rit met een kopgroep waarin een Nederlander reed. Roy Curvers. Jammer dat Goss ruzie had gehad met Sagan en was gedeclasseerd omdat hij Sagan had gehinderd, want nu ging GreenEdge op kop van het peloton rijden om het gat met de koplopers niet te groot te laten worden en langzaam dicht te rijden. Dat heeft ze heel wat opgeleverd. Goss was in geen velden of wegen te zien bij de eindstreep. Nou, misschien dat hij wel ergens op de wegen te zien was, maar dat was niet in de sprint. Albasini van die ploeg heeft het dan nog wel geprobeerd, samen met de oude Vino, maar toen die dikke gorilla was teruggebracht in het voorste peloton door Lars Bak en er nog veel renners van Lotto aanwezig waren in die groep, was het wel duidelijk dat de twee oudjes het niet gingen redden.

Al de hele dag wist het duo D&D te vertellen dat de finale spektakel zou geven en ze hadden gelijk. Wel jammer dat het voor die tijd geen bijster interessante rit was. Uiteindelijk won een Duitser op de Franse feestdag. Dat moet pijn doen voor de Fransen, want ze hebben ook al zo’n last van Merkel. Maar we konden wel lange tijd hopen op een Nederlandse ritzege. Dat brengt me meteen op de rubriek de Nederlanders in de Tour.

De Nederlanders in de Tour.

Nederlanders kunnen goed in waaiers fietsen, want in Nederland is meestal veel wind. Zeker in Zeeland. Wat is het dan toch jammer dat er na het bergje van de derde categorie geen Nederlander meer in het voorste gedeelte van het peloton te zien was. En ook in de eerste waaier voor die klim waren er maar zeer weinig. Hoogerland bijvoorbeeld, een echte Zeeuw, zat ergens achterin op de kant te rijden. Hij spaart zich misschien voor morgen. De enige, die wat mij betreft een pluim verdient, is Roy Curvers. We moeten van Garderen maar snel tot Nederlander dopen, dan hebben we nog af en toe iets te lachen in deze Tour.

Om over na te denken: Ach Gossie

Morgen een rit met op het eind twee cols van de eerste categorie en daarna een afdaling naar Foix. De renners rijden dan in de Midi-Pyrénées. Misschien komen ze dan wel ergens de pelgrims tegen die naar Santiago de Compostela trekken, want er zijn drie routes naar dat bedevaartsoord door deze streek in Frankrijk. Je hebt de Chemin du Puy, de Chemin d’Arles en de Chemin du Piémont. Foix is ook een bekende stopplaats voor bedevaartgangers die onderweg zijn naar Lourdes. Die komen dan vanuit Carcassonne. Vorig jaar heb ik met mijn vrouw samen dat grootste vestingstadje ter wereld bezocht en we waren niet de enige. Er hebben daar in de tijd van de katharen horrorachtige taferelen plaatsgevonden. De bewoners van het vestingstadje boden in die tijd moedig weerstand aan de legers van de paus. Om hen te ontmoedigen had men bij een groot aantal katharen uit de streek de ogen uitgestoken. Die moesten naar Carcasonne. Onder leiding van één kathaar die nog mocht blijven zien om de weg te wijzen. Zo konden de bewoners van het stadje zien wat er zou gebeuren als de vesting zou worden ingenomen.
Ook Foix is een oud stadje dat in het gebied van de Katharen ligt. De Graven van Foix waren trouwe aanhangers van de leer van de katharen. Die leer was gebaseerd op het Nieuwe Testament. Het Oude Testament werd verworpen, evenals de kerkelijke dogma’s. Ze hadden een levenswijze van armoede, kuisheid, vasten en hard werken. Een kutleven dus. Hard werken is niets op tegen, maar van kuisheid ben ik niet zo’n voorstander en als je hard werkt en toch armoede lijdt, dan ben je toch een beetje dom bezig, vind ik. Maar het was wel een nobel streven van die katharen. Die paus had zich echter niet druk hoeven maken, want met die levenswijze hadden ze het toch nooit lang kunnen volhouden.

De bergen in de etappe zijn de Port de Lers en de Mur de Péguère. De Port de Lers is bijna twaalf kilometer klimmen. Je moet 807 hoogtemeters overbruggen en het stijgingspercentage is gemiddeld 7%. Ook de Mur de Péguère wordt voor het eerst beklommen in de Tour. Vooral de laatste vier kilometer is zeer steil. Percentages van 16% en 18%. En dat gedurende die vier kilometer. Daarna volgt nog wel een afdaling van zesentwintig kilometer en een stuk dat enigszins vlak is naar Foix, maar als je als eerste over de top bent en je hebt een redelijke voorsprong, dan heb je een grote kans om de etappe te winnen. Ik gok daarom op Nibali, maar dan moet hij wel als een van de eersten over de top gaan.