Zelfmoordaanslag op Afghaanse bruiloft

Bij een zelfmoordaanslag op een gebouw vol met bruiloftsgasten in Noord-Afghanistan zijn zaterdag zeker 23 doden en ongeveer zestig gewonden gevallen. Onder de doden is een belangrijke plaatselijke commandant die ook in het parlement zat. Ook andere lokale leiders zijn omgekomen bij de aanslag, die vermoedelijk het werk was van de Taliban.

In het gebouw in Aybak, de hoofdstad van de provincie Samangan, werd de bruiloft gevierd van de dochter van Ahmad Khan Samangani. Deze etnische Oezbeek was naast lid van het parlement een zeer bekende plaatselijke leider. In de jaren tachtig leidde hij de strijd tegen de sovjet-troepen in zijn regio. De dader van de aanslag liep het gebouw binnen en blies zichzelf op te midden van de gasten.

President Hamid Karzai sprak zijn veroordeling uit over de aanslag. Deze is het werk 'van vijanden van Afghanistan', zei hij. Een team deskundigen uit Kabul gaat in opdracht van Karzai naar Samangan om er ter plaatse onderzoek te doen.

De verdenking gaat uit naar de Taliban, omdat zij toen zij begin mei hun lenteoffensief aankondigden lieten weten het vooral gemunt te hebben op mensen die de regering van Karzai en de door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen steunen. Ook hebben de Taliban, behorend tot de etnische meerderheid van de Pathanen, weinig op met de minderheidsgroepen in Afghanistan.

Karzai, zelf een Pathaan, heeft de minderheidsgroepen, ook wel aangeduid als de Noordelijke Alliantie, hard nodig om tot een vergelijk met de Taliban te komen. Als de Taliban evenwel de leiders van die groepen blijven liquideren, zal hun steun aan Karzais pogingen tot een vredesregeling te komen, uitblijven.