Roemer: ook salarisafdracht voor SP-ministers

Als de SP na de verkiezingen in de regering komt, zullen degenen die voor de partij in het kabinet komen ook een deel van hun salaris moeten afdragen. Dat geldt ook voor SP-leider Emile Roemer als hij premier wordt, zei de partijleider zaterdagochtend op Radio 1. "Er komt zeker een afdrachtregeling." De dienstauto mag blijven.

Roemer kon nog niet zeggen hoe groot het deel is dat de bewindslieden zullen moeten afstaan. "Daar zijn nog geen afspraken over want de SP heeft nog niet in de regering gezeten. Daar moet het partijbestuur over beslissen."

Raadsleden en wethouders van de SP moeten al sinds jaar en dag een deel van hun vergoeding aan de partij afstaan. Af en toe leveren SP-raadsleden hun zetel in omdat ze het niet eens zijn met de afdracht. In april gebeurde dat nog in Tilburg.

Roemer is niet bang dat de salarisafdracht voor ministers problemen geeft. "De mensen die wij vragen mogen het aanbod om minister te worden ook afwijzen."

De dienstauto mag van Roemer blijven. "Daar ben ik geen tegenstander van als die niet wordt misbruikt. Ik kan me voorstellen dat die nodig is. Iedere minuut die je niet achter de spreekstoel staat, heb je nodig om dossiers te lezen."


Roemer: ook salarisafdracht voor SP-ministers (Foto: Novum)