'Inkomens topbestuurders flink gedaald'

De beloning van topbestuurders is tussen 2007 en vorig jaar gemiddeld met 23 procent gedaald naar ruim een miljoen euro. Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een onderzoek naar de salarissen van 117 bedrijven.

In drie van de vier onderzochte jaren zijn de inkomens gedaald. Vorig jaar was de daling gemiddeld vijf procent. Topman bij Shell Peter Voser verdiende met 8,7 miljoen euro het meest.

De daling komt deels door de economische crisis, waardoor opties en aandelenpakketten minder waard zijn. Verder zijn bonussen aan banden gelegd. Bij het aannemen van nieuwe bestuurders zijn beloningen ingeperkt. Voor bestuurders die al langer zitten zijn de oude regelingen meestal blijven gelden.

Bij de 68 bedrijven waar een nieuwe bestuursvoorzitter aantrad, daalde het inkomen met bijna de helft (47 procent) naar 950 duizend euro. Bij de zittende bestuurders bij wie de contracten niet veranderen, was de afname 12,5 procent.

In 2007 ontstond ophef over hoge beloingen bij voedingsmiddelenbedrijf Numico en ABN Amro. Sindsdien hebben veel bedrijven de regelingen aangepast.

De daling is niet blijvend, denkt directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters. "Als de economie weer aantrekt, kunnen de beloningen weer opveren", zegt hij in de krant. Ook verwacht hij dat banken weer bonussen uitkeren zodra ze geen schulden meer hebben bij de overheid.


'Inkomens topbestuurders flink gedaald' (Foto: Novum)