Hollande: ontslagen bij Peugeot onaanvaardbaar

De Franse president François Hollande heeft de aangekondigde massaontslagen bij autofabrikant Peugeot-Citroën onaanvaardbaar genoemd. Volgens Hollande moet opnieuw worden onderhandeld over het reorganisatieplan van het bedrijf.

Peugeot-Citroën kondigde donderdag aan dat in Frankrijk achtduizend banen worden geschrapt en dat de fabriek in de plaats Aulnay wordt gesloten. Peugeot zegt te kampen met overcapaciteit door een tegenvallende autoverkoop in Europa.

De aangekondigde ontslagen vormen onderdeel van een reorganisatieplan dat tot een kostenbesparing van een miljard euro moet leiden. Peugeot zag zijn verkopen in Europa in het eerste kwartaal van dit jaar met twintig procent dalen en verwacht voor het eerste halfjaar van 2012 een verlies van zevenhonderd miljoen euro.

In een televisie-interview ter gelegenheid van 'Quatorze Juillet', de nationale feestdag ter herdenking van het begin van de Franse Revolutie, zei Hollande dat de regering een deskundige wil inschakelen, die een raming moet maken van de financiële situatie van Peugeot en het bedrijf aanbevelingen moet doen. De regering komt binnenkort met een plan voor de autoindustrie, aldus Hollande. Ze wil bijvoorbeeld de bevolking stimuleren om Franse auto's te kopen.

In zijn campagne voor de begin mei gehouden presidentsverkiezingen beloofde Hollande Frankrijk te zullen 're-industrialiseren' en te zullen voorkomen dat banen naar Azië verdwijnen.

In het interview zei Hollande dat de problemen van Peugeot niet volledig aan de toestand van de Europese economie geweten kunnen worden. Het bedrijf draagt volgens hem ook zelf verantwoordelijkheid en hij uitte kritiek op de directie, omdat die wachtte met het bekendmaken van het reorganisatieplan tot na zijn aantreden als president. Dat uitstel komt volgens Hollande neer op een leugen. Tijdens de campagne werd in de Franse pers gemeld dat adviseurs van toenmalig president Nicolas Sarkozy, die herkozen hoopte te worden, bedrijven onder druk zette om te wachten met het aankondigen van massale ontslagen.

De president-directeur van Peugeot-Citroën, Philippe Vadin, gaf vrijdag toe dat het besluit om te reorganiseren al eerder dit jaar is genomen. Volgens hem werd de bekendmaking uitgesteld, omdat het bedrijf geen onderwerp van de verkiezingscampagne wilde zijn.


Hollande: ontslagen bij Peugeot onaanvaardbaar (Foto: Novum)