FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 december 2011

Oudejaarsavond zonder problemen

De jaarwisseling verloopt tot dusver in het grootste deel van het land zonder veel problemen. Verscheidene politiekorpsen spreken wel van relatief veel klachten over vuurwerkoverlast, maar de incidenten beperken zich tot nu toe tot kleine brandjes.

In Utrecht is een persoon neergestoken in de Waalstraat. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd en is buiten levensgevaar. Twee personen zijn aangehouden. Ook meldde de politie dat er enkele auto's zijn uitgebrand.

Hoewel in Rotterdam zaterdagavond enkele mensen zijn aangehouden met te zwaar vuurwerk, spreekt de woordvoerster van een rustige avond. Hetzelfde geluid is te horen bij de korpsen in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Noord-Nederland. ,,Het is hier ontstellend rustig’’, aldus de woordvoerster van de politie Limburg-Noord.

In Emmen werd de politie gealarmeerd toen vanuit een groep van 50 tot 60 jongeren mogelijk met een vuurwerkpistool in de lucht werd geschoten. Ook zouden er lawinepijlen zijn afgestoken. Dat gebeurde in de wijk Angelso. De politie haalde versterking, maar volgens een woordvoerder ging het grootste deel al uiteen. De rest toen ze vermanend door agenten waren toegesproken.

In de stad Groningen verrichtte de politie vier arrestaties, onder meer wegens joyriding, vuurwerkovertredingen en brandstichting. Een verdachte zit nog vast .

In Den Haag is een twitteraar aangehouden. Hij bedreigde politiemensen en zal de jaarwisseling op het politiebureau doorbrengen.

Oudejaarsavond vooralsnog zonder problemen
Oudejaarsavond vooralsnog zonder problemen (Foto: ANP)

Kim Jong Un benoemd tot opperbevelhebber leger

Noord-Korea heeft zaterdag bekendgemaakt dat Kim Jong Un is benoemd tot oppeberbevelhebber. Daarmee krijgt hij de controle over het 1,2 miljoen manschappen tellende leger en neemt zijn macht na het overlijden van zijn vader Kim Jong Il verder toe.

Kim Jong Un kreeg de titel vrijdag bij een vergadering, meldt het officiële Noord-Koreaanse centrale nieuwsagentschap. In zijn testament had Kim Jong Il al bepaald dat Kim Jong Un de controle over het leger moet krijgen.

Na het overlijden van zijn vader heeft Kim Jong Un al een hele reeks officiële titels van de overheid gehad. De titel die hij vrijdag kreeg is echter een duidelijk signaal dat hij snel de controle krijgt over het land.

Goed jaar voor Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum heeft een goed jaar achter de rug. Het museum in Arnhem verwelkomde 456.000 bezoekers, 16.000 meer dan vorig jaar. Vorig jaar viel het aantal bezoekers wat tegen door de strenge winter en het WK voetbal.

Met de goede bezoekerscijfers is het Openluchtmuseum het op vier na bestbezochte museum in Nederland en het populairste museum buiten Amsterdam.

Volgend jaar bestaat het Openluchtmuseum honderd jaar. Het eeuwfeest wordt van 30 maart tot en met 28 oktober gevierd met onder meer speciale activiteiten in het teken van de geschiedenis van het museum.

Zwaargewonde in Leiden bij botsing met drankrijder

Bij een botsing tussen een auto en een busje in Leiden is zaterdag een automobilist zwaargewond geraakt. De bestuurder van het busje had vermoedelijk gedronken, meldt de politie. De 58-jarige Leidenaar zal na behandeling in het ziekenhuis worden aangehouden. De automobilist had een hoofdwond en moest worden gereanimeerd.

Het ongeluk gebeurde rond 17.10 uur op de Europaweg. Het busje knalde frontaal op de auto, die daarna door een lijnbus van Connexxion werd geraakt. De automobilist raakte bekneld en kreeg een hartstilstand. Hij werd succesvol gereanimeerd door een arts in opleiding die in de lijnbus zat.

Bosschenaar steekt echtgenote dood

Een 52-jarige vrouw die zaterdagavond in Den Bosch door haar 58-jarige man werd neergestoken is aan haar verwondingen overleden. De man stak ook de 38-jarige zus van de vrouw neer, meldt de politie. Zij raakte zwaargewond.

Toen de politie bij de straat Zirkoon ter plaatse kwam, bleek de man zelf ook gewond. Het is niet bekend of hij zichzelf heeft verwond, zegt een politiewoordvoerder.

Buurtbewoners in de wijk De Hambaken melden volgens Omroep Brabant dat de omgekomen vrouw zwanger was. De politiewoordvoerder kan dat niet bevestigen of ontkennen.

Vuurwerkverbod in 2000 Italiaanse gemeentes

Een recordaantal van 2000 Italiaanse gemeentes heeft dit jaar het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond verboden. Onder de plaatsen waar niet geknald mag worden, zijn grote steden als Milaan, Turijn en Venetië. Boetes kunnen oplopen tot 500 euro.

Het is de burgemeesters niet alleen te doen om het voorkomen van letsel bij burgers. Dierenrechtenorganisaties hadden het opgenomen voor honden die door vuurwerk in paniek raken. Ook willen de Italiaanse gemeentes schade voorkomen aan de talrijke historische monumenten die het Zuid-Europese land rijk is, aldus Italiaanse media.

Ziekenhuis reinigt patiŽnten met brandslang

Een ziekenhuis in Nieuw-Zeeland heeft tijdens de jaarwisseling een ongebruikelijk middel ingezet om zijn patiënten schoon te maken: zij werden afgespoten met een brandslang.

Tijdens een concert op een boerderij waren tientallen mensen uitgegleden in de modder en hadden verwondingen en botbreuken opgelopen. Sommigen waren zo ernstig besmeurd dat artsen en patiënten niet konden zien wat hen mankeerde. Daarom besloot de directie van het ziekenhuis tot de drastische maatregel, aldus de krant Herald on Sunday zondag (plaatselijke tijd).

Feestgangers op het noordereiland van Nieuw-Zeeland werden tijdens de jaarwisseling geteisterd door overvloedige regenval en harde wind.

Bus vol illegaal vuurwerk onderschept in Rotterdam

Enkele uren voor de jaarwisseling is in Rotterdam nog een flinke partij illegaal vuurwerk onderschept. Het gaat om een busje met zo'n honderd kilo aan zwaar knalvuurwerk, zoals lawinepijlen, nitraatbommen, Chinese rollen en een lading siervuurwerk. Dat meldt de politie.

De vondst werd gedaan na een tip van een oplettende bewoner. Die zag het busje aan de Zinkerweg in de wijk Feijenoord staan en belde de politie.

Het gevaarlijke vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. Tegen de eigenaar van het busje is proces verbaal opgemaakt.

Stuurloze auto ramt bijna tankstation

Een onwel geworden automobilist heeft zaterdagmiddag in Amsterdam bijna een tankstation naast de A4 geramd. De auto reed door de berm, vloog over de kop en kwam een halve meter voor een benzinepomp tot stilstand. De vonken van de tollende auto samen met de benzine had een vuurzee kunnen veroorzaken, zegt een politiewoordvoerder.

De 42-jarige bestuurder bleef wonder boven wonder ongedeerd bij het ongeluk. Wel is de man ter controle naar een ziekenhuis gebracht. "Want iemand van die leeftijd raakt niet zomaar onwel."

Het ongeluk gebeurde bij de Oude Haagseweg. De man kwam van de A4 en reed in de richting van de stad toen hij de macht over het stuur verloor. De auto was total loss, maar de overige schade is verwaarloosbaar.

Problemen Whatsapp en Twitter op oudejaarsavond

Twitter en Whatsapp kampen op oudejaarsdag met problemen. Waar de problemen met Twitter rond 20.00 uur hersteld leken werd bij Whatsapp achter de schermen nog gezorgd voor een oplossing van de capaciteitsproblemen. De problemen zijn vroeg voor de jaarwisseling in Nederland, maar op het oostelijk halfrond is het inmiddels al 2012.

Traditiegetrouw kampen telefoonnetwerken rond de jaarwisseling ook met problemen. KPN probeert het netwerk rond middernacht te ontlasten door klanten overdag gratis te laten sms'en. KPN-bellers kunnen tot 23.00 uur alvast gratis nieuwjaarswensen sturen.

Ook Vodafone en T-Mobile verwachten dat oud en nieuw weer voor de piek van het jaar zorgt. T-Mobile gaf eerder al aan geen grote problemen te verwachten. Vorig jaar hield het netwerk zich ook goed.


Problemen Whatsapp en Twitter op oudejaarsavond (Foto: Novum)

[Dakar] 443 voertuigen nemen deel aan rally

De organisatie van de Dakar Rally heeft bekendgemaakt dat 443 voertuigen aan de wedstrijd in Zuid-Amerika deel zullen nemen. Er kwamen 178 motoren, 30 quads, 161 auto's en 74 vrachtwagens door de technische keuring heen. Onder de deelnemers bevinden zich een groot aantal Nederlanders.

Bij de quads zijn zeven deelnemers die niet mee zullen strijden in het algemeen klassement. Zij vormen nu een eigen klasse en mogen van de organisatie toch starten, ondanks dat ze niet geheel aan de regels voldoen. Bij het zevental Machacek, Laskawiec, Declerck, Sonik, Leconte, Cangani en Albinowski waren een aantal die konden gaan voor de zege in het quadklassement.

Torres dreigt EK te moeten missen

Chelsea-speler Fernando Torres dreigt volgend jaar het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne aan zich voorbij te moeten laten gaan. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque liet vandaag weten dat voor de aanvaller selectie voor het eindtoernooi in gevaar is.

"Er zijn nog vijf maanden tot het EK, maar als de situatie niet verandert, wordt het heel moeilijk voor Torres," zei Del Bosque over de aanvaller die op het vorige EK in de finale tegen Duitsland nog het enige doelpunt scoorde. "Fernando verdient respect op basis van zijn prestaties en hij heeft ook ons vertrouwen. Als hij veel speelt en in vorm is, gaat hij naar het EK. Maar op dit moment speelt hij bijna niet."

PINnen houdt op te bestaan

Zondag gaat het merk PIN officieel ter ziele en zou er eigenlijk niet meer betaald kunnen worden door te pinnen. In plaats daarvan gaat betalen voortaan via het nieuwe pinnen, met een pasje met chip. De bedoeling was dat alle betaalautomaten op 1 januari om zouden zijn, maar dat is niet gelukt.

Volgens betaalorganisatie Currence, eigenaar van het merk PIN, was in december ongeveer 95 procent over op het nieuwe pinnen. De rest moet in het eerste kwartaal overgaan, waarna PIN definitief ontmanteld wordt en er niet meer betaald kan worden met pasjes met alleen een magneetstrip.

FOK!filmtip van de dag: Inkheart

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Op de laatste dag van 2011 is dat... Inkheart.

Inkheart 1

Mo Folchart (Brendan Fraser) is een man met een eigenaardige eigenschap. Als hij hardop voorleest uit een boek komen de karakters tot leven. Als hij echter het verhaal Inkheart leest verdwijnt zijn vrouw in het boek en een aantal gemene personages uit het boek blijven in de wereld achter. Samen met zijn dochter Meggie (Eliza Bennett) gaat Folchard de strijd aan om de boekkarakters terug het boek in te jagen en zijn vrouw terug te vinden.

Inkheart 2

Een sterke film van regisseur Iain Softley, die zijn debuut in 1994 maakte met de Beatles-film Backbeat om daarna nog bekender te worden met films als Hackers (1995), K-PAX (2001) en The Skeleton Key (2005). De film kent een sterke cast met, naast eerdergenoemde acteurs, Andy Serkis, Paul Bettany en Helen Mirren.

Inkheart is te zien om 21.30 uur op één.

Mijlpaal voor Chelsea-speler Drogba

Met zijn doelpunt vanaf elf meter heeft Didier Drogba tegen Aston Villa (1-3 verlies) zijn 150e doelpunt voor Chelsea gemaakt. De Ivoriaan kwam hiermee op gelijke hoogte met clublegende Peter Osgood wiens urn onder de betreffende penaltystip begraven ligt.

Osgood heeft eens standbeeld nabij Stamford Bridge en Drogba wees na zijn benutte strafschop uit eerbetoon even naar de stip. Overigens is 150 goals voor Chelsea nog geen clubrecord, want dat staat met 202 doelpunten op naam van Bobby Tambling. Ook Kerry Dixon (193) en Frank Lampard (178) staan nog hoger op de ranglijst dan de Ivoriaan en Osgood.

Gestolen straaljager staat bij oudejaarsvereniging

De diefstal van een schaalmodel van een straaljager uit Museum Vliegbasis Deelen in Arnhem was een nieuwjaarsstunt. Het zeshonderd kilo wegende gevaarte staat bij oudejaarsvereniging De Oliebol in het Drentse dorp Vledder in een koeienstal, zegt een woordvoerder van de vereniging.

Het meenemen van de negen meter lange en vier meter brede straaljager - half zo groot als een echte F104 Starfighter - ging volgens de woordvoerder relatief gemakkelijk. "Niemand heeft iets opgemerkt. We reden duidelijk zichtbaar met de straaljager weg terwijl in de ruimte ernaast mensen van het museum zaten."

Het museum ging al uit van een grap. De dieven lieten een briefje achter met de tekst "Vlieg er eens uit. Tot volgend jaar!" Met de actie wil de vereniging aandacht vragen voor het tekort aan starterswoningen in het dorp.

De Oliebol neemt elk jaar een opvallend object mee voor de traditionele nieuwjaarsstunt. Zo werden eerder meerdere standbeelden, een actiecaravan van FNV Bondgenoten en de caravan van het televisieprogramma All You Need is Love 'buitgemaakt'. De straaljagerstunt behoort nu tot de toppers, aldus de zegsman.

De buit wordt om middernacht aan het dorp getoond. De vereniging belooft de straaljager maandag terug te brengen.


Gestolen straaljager staat bij oudejaarsvereniging (Foto: Novum)

SuŠrez noemde Evra zeven keer 'negro'

Liverpool-spits Luis Suárez heeft Patrice Evra zeven keer voor 'negro' uitgemaakt. Dat blijkt uit bewijsmateriaal dat zaterdag door de Engelse voetbalbond FA is vrijgegeven. De Uruguayaan werd na het incident door de FA voor acht wedstrijden geschorst. Suárez ontkent de speler van Manchester United racistisch te hebben bejegend en is in beroep gegaan.

In het rapport van een onafhankelijke commissie staat te lezen dat Evra tijdens het duel in oktober aan Suárez vroeg waarom die hem een schop gaf. "Porque tu eres negro", was Suárez' Spaanstalige antwoord, "Omdat je zwart bent." Evra zei dat hij Suárez zou slaan als hij dat nog een keer zou zeggen, waarop Suárez in het Spaans zou hebben geantwoord dat hij niet met zwarten praat.

Volgens de FA heeft Suárez beloofd het woord 'negro' nooit meer op een Engels voetbalveld te gebruiken. De bond zette taalexperts in om te beoordelen hoe racistisch Suárez woorden waren.

Lendl coacht tennisser Murray

Andy Murray heeft Ivan Lendl als coach aangetrokken. Dat maakte de Schotse tennisser zaterdag bekend. De samenwerking van Murray met de achtvoudig grandslamwinnaar gaat met onmiddellijke ingang in. De 24-jarige Murray zat zonder coach sinds hij eind maart brak met Alex Corretja. In december 2010 had hij al afscheid genomen van zijn andere coach Miles McLagan.

Lendl moet volgens Murray 'verse inzichten brengen'. Volgens de Schot staat de invloed die Lendl op de tennissport heeft gehad buiten kijf. Lendl op zijn beurt noemt Murray een 'uniek talent'. "Ik kijk ernaar uit om te proberen hem te helpen zijn doelen te verwezenlijken."

De in Tsjecho-Slowakije geboren Lendl werd in 1992 Amerikaan. Hij won de Australian Open tweemaal en Roland Garros en de US Open beiden drie keer. Op Wimbledon reikte hij tweemaal tot de finale. Murray stond vorig jaar bij de Australian Open in zijn derde grandslamfinale. Hij won nog nooit een set.

[Premier League] Zege Arsenal, geen record Van Persie

Arsenal heeft zaterdag met 1-0 gewonnen van Queens Park Rangers. Robin van Persie scoorde de enige treffer, maar kwam niet aan het record van Alan Shearer van meeste Premier Leaguedoelpunten in een kalenderjaar. Dat staat op 36 treffers. Van Persie bleef op 35 steken.

Arsenal was in eigen huis direct de betere ploeg, maar sprong slordig met de kansen om. Ook het geluk lachte de Gunners niet toe, want twee keer werd hands niet bestraft met een strafschop. Na rust schoof Theo Walcott de bal oog in oog met de doelman van QPR naast, voordat Robin van Persie op aangeven van Andrei Arshavin scoorde.

Even na de 1-0 was Arshavin zelf dicht bij de 2-0 en Van Persie gunde Gervinho ook nog een enorme kans op de tweede goal. De Ivoriaan tikte bij de eerste paal echter naast. In de slotfase deed Arsenal er nog alles aan om van Persie in scoringspositie te krijgen, maar de verdediging van QPR bleef overeind.

Chelsea ging voor eigen publiek onderuit tegen Aston Villa. Didier Drogba benutte halverwege de eerste helft een strafschop, maar vijf minuten later bracht Stephen Ireland de bezoekers weer langszij. In de slotfase waren het Stiliyan Petrov en Darren Bent die de drie punten mee naar Birmingham namen.

Ook Tottenham Hotspur kon niet winnen. Op bezoek bij Swansea City had Rafael van der Vaart de Spurs voor rust op 1-0 gebracht. Scott Sinclair maakte in de 84e minuut echter gelijk: 1-1. Fulham leek met 1-0 bij Norwich City te gaan winnen. Carlos Orlando Sa tekende al in de zevende minuut voor de Londense goal. Diep in blessuretijd maakte Simeon Jackson echter gelijk.

Stoke City en Wigan Athletic deelden de punten: 2-2. Ook bij Bolton Wanderers - Wolverhampton Wanderers was er geen winnaar. In Bolton bleef het bij 1-1.

Op de ranglijst doet Arsenal uitstekende zaken. De Gunners klimmen naar de vierde plaats met 36 punten uit negentien wedstrijden. Manchester City en Manchester United hebben negen punten meer, maar City speelde een wedstrijd minder. Tottenham blijft derde en heeft 39 punten. Ook de Spurs speelden pas achttien duels. Chelsea staat vijfde, voor Liverpool.

KNMI: extreem zachte jaarwisseling

De jaarwisseling viert Nederland dit jaar onder extreem zachte weersomstandigheden. Dat zei een woordvoerder van het KNMI in De Bilt zaterdagmiddag.

Het kwik steeg op oudejaarsdag tot 11 graden Celsius in het noordoosten van het land. Rond de jaarwisseling is de temperatuur overal zo'n 10 graden, is de verwachting. Dat is heel wat anders dan vorig jaar. Toen lag de temperatuur rond middernacht rond het vriespunt.

KNMI: extreem zachte jaarwisseling
KNMI: extreem zachte jaarwisseling (Foto: ANP)

Wat is er op tv met oudejaarsavond?

Veel bekende Nederlanders hebben tijdens oud en nieuw niets te doen, dus ook op oudejaarsavond vervuilen zij wederom de beeldbuizen in Nederlandse huishoudens. Vooral amusement, cabaret en muziek zullen zaterdagavond de boventoon voeren op de televisiezenders.

Op Nederland 1 zal vooral veel Paul de Leeuw te zien zijn. Om 20.25 uur zal zijn VARA-show Pau!l beginnen, om vervolgens afgelost te worden door een speciale De TV Draait Door-editie (21.35 uur). De Wereld Draait Door-presentator Matthijs van Nieuwkerk blikt dan samen met Claudia de Breij terug op de meest opmerkelijke filmpjes van 2011.

Youp van 't Hek
Daarna zal Youp van 't Hek op dezelfde zender zijn oudejaarsconference 'De tweede viool' (22.15 uur) gaan houden. De cabaretier zal na een pauze van twee jaar weer opnieuw de kijker gaan proberen te vermaken op de laatste dag van het jaar.

De drie voorgaande oudejaarsconferences van Youp trokken maar liefst 2,5 tot 3,2 miljoen kijkers. Na de cabaretvoorstelling gaat De Leeuw weer verder (23.35 uur) om tot het nieuwjaar af te tellen, samen met onder anderen Adje en Margreet Dolman.

Ik Hou Van Holland en Beau
RTL Nederland zal met zijn vlaggenschip RTL 4 de concurrentie aangaan met het concert 3Dimensies Live van Marco Borsato (20.00 uur) en een speciale Oud & Nieuw-editie van het familieprogramma Ik Hou Van Holland (22.00 uur) van presentatrice Linda de Mol.

SBS 6 houdt een oudejaarsconference van presentator Beau van Erven Dorens (20.30 uur) in het kader van zijn programma De Wereld van Beau. Daarna zal op de zender van John de Mol de Staatsloterij Oudejaarsfeest 2011 beginnen (22.30 uur) om vervolgens af te tellen tot 2012.

Wij van FOK! wensen...

Wij willen alle crew, van alle onderdelen, PR, fotografen, weblog, sport, fotoboek, frontpage, forum, film, games, designers, developpers, ex-crew, en de users, ex-users, gebanden, lurkers, haterz, FOK!verslaafden, oldies, midbies, en newbies en iedereen die op een of andere wijze zaken met ons gedaan heeft of nog denkt te gaan doen enorm bedanken voor een werkelijk te gek FOK! 2011!

Óp naar een nog waanzinniger 2012 thumbsup.

Nu is ook het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Op FOK! kan dit met het jaaroverzicht nieuws, het jaaroverzicht showbizz, het jaarovericht weer, klimaat en natuurrampen, de maandelijkse compilaties van ons weblog, het in memoriam van FOK!sport, de topgames van het jaar op FOK!games, het in memoriam van FOK!film, het jaaroverzicht van de fotoreportages van de FOK!fotografen of door het jaar een cijfer te geven in onze poll.

Rus loopt 82 jaar met kogel in zijn hoofd

Een Russische man uit het plaatsje Waltham blijkt al 82 jaar lang met een kogel in zijn hoofd rond te lopen.

Afgelopen donderdag publiceerde het medische vaktijdschrift New England Journal of Medicine de röntgenfoto's van de man zijn hoofd met een begeleidend bericht.

De man die inmiddels 85 jaar is geworden is in zijn peuterjaren door zijn oudere broer per ongeluk door zijn hoofd geschoten met een kogel van 1,2 bij 0,7 centimeter. De kogel kwam via de neus van de kleine rus binnen.

De man kan zich anno 2011 nog steeds herinneren dat hij 82 jaar eerder flauwviel en uren later weer vrolijk wakker werd.

Noodtoestand in delen Nigeria afgekondigd

President Goodluck Jonathan van Nigeria heeft in delen van het land de noodtoestand afgekondigd. De bijzondere maatregel is genomen naar aanleiding van een serie aanslagen die wordt toegeschreven aan de radicale moslimsekte Boko Haram.

De noodtoestand is van kracht in vier deelstaten. Daarnaast zijn de grenzen tussen het betreffende gebied met het buitenland gesloten. Volgens Jonathan is wat begon als een 'sektarische crisis in het noordoosten van het land' langzaam maar zeker verworden tot 'terroristische activiteiten'.

Boko Haram heeft onder andere de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen op eerste kerstdag die aan zeker 42 mensen het leven hebben gekost.

Protest in verscheidene steden Bahrein

In verscheidene steden in Bahrein is het zaterdag tot confrontaties gekomen tussen demonstranten en de oproerpolitie. De betogers eisen het vertrek van de door soennieten gedomineerde regering. De politie zette traangas in en schoot rubberkogels af om de menigten betogers te verspreiden. Vrijdag gingen in de hoofdstad Manamah ook al duizenden mensen de straat op.

De betogingen zijn georganiseerd door sjiitische activisten. Zij verwijten de regering zich niets aan te trekken van een rapport waarin staat dat de soennitische machthebbers hervormingen moeten doorvoeren. In het eind november verschenen rapport staat ook dat toen de protesten tegen het Bahreinse bewind op hun hoogtepunt waren en veel betogers waren opgepakt, enkelen van hen doelbewust zijn gemarteld. Bovendien werd in het verslag stevige kritiek geuit op de speciale veiligheidsrechtbanken die werden opgezet om betogers te berechten. De hoven hebben strenge straffen opgelegd.

Hoewel de speciale rechtbanken inmiddels zijn opgeheven, heerst onder de Bahreinse sjiieten grote woede dat de regering de overige aanbevelingen in het rapport nog altijd niet heeft overgenomen.


Protest in verscheidene steden Bahrein (Foto: Novum)

Winterse taferelen?

Oorwarmers die al maanden teleurgesteld worden, wanten waar nog geen vlokje sneeuw mee in aanraking is geweest en warme chocomel die onaangeroerd in de kast blijft staan. Het is officieel winter, maar ik moet hard zoeken om eraan herinnerderd te worden. Daarbij uitgezonderd dat immigranten, gewend aan gemiddeld 30 graden Celcius, erg begrijpelijk met sjaals, mutsen, wanten en dikke bontkragen rondlopen. Ik daarentegen versprak mij bij een mooie fietstocht door de duinen zelfs door te zeggen dat de natuur zo mooi is in de herfst....tijd om de winterse taferelen boven water te halen!

'Beursgang Facebook hoogtepunt 2012'

De beursgang van de sociale netwerksite Facebook wordt voor de techsector het hoogtepunt van het nieuwe jaar, stelde een analist van Forrester Research zaterdag.

Haast niemand twijfelt er meer aan dat het ook daadwerkelijk in 2012 gaat gebeuren.

Het zal ook een van de grootste beursgangen ooit worden, is de verwachting. In de VS zou Facebook iets minder ophalen dan Visa en General Motors, wat de introductie in omvang op een zesde plaats brengt. Wereldwijd gezien wordt het ongeveer de 15e plek, stelt Renaissance Capital, dat is gespecialiseerd in beursgangen.

'Beursgang Facebook hoogtepunt van 2012'
'Beursgang Facebook hoogtepunt van 2012' (Foto: ANP)

Sijsling en Huta Galung door in Doha

Tennissers Igor Sijsling en Jesse Huta Galung hebben de tweede kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Doha bereikt. Op het Qatarese hardcourt rekende Sijsling af met Illya Marchenko uit Oekraïne: 6-0 en 6-4. Huta Galung kende even later weinig moeite met de als vijfde geplaatste Slowaak Martin Klizan en won met 6-2 en 6-3.

Sijsling won de eerste zeven games tegen Marchenko. De Amsterdammer, 200e op de wereldranglijst, kreeg daarna eindelijk tegenstand van de 29 plaatsen lager gerangschikte Oekraïner. Bij 5-4 kreeg Sijsling echter nieuwe breakkansen en sleepte zo de wedstrijd binnen. In de tweede ronde treft hij Lukas Lacko. De Slowaak is als derde geplaatst.

Huta Galung begon tegen Klizan rommelig. Beide spelers hadden een vroege break zodat bij 2-2 in de eerste set de stand weer gelijk was. Daarna ging de Nederlander beter spelen. Met zeven games op rij won hij de eerste set en sloeg hij een gat naar Klizan in de tweede. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen.

Huta Galung neemt het in de tweede ronde op tegen de Brit James Ward. Die had slechts veertig minuten nodig om zich van de thuisspelende Mousa Zayed te ontdoen. De arme Qatarees won geen enkele game: 6-0 en 6-0.

Djokovic wint ook slotwedstrijd van het seizoen

Tennisser Novak Djokovic heeft zijn beste seizoen ooit in stijl afgesloten door het invitatietoernooi in Abu Dhabi op zijn naam te schrijven. De Servische nummer een van de wereld klopte in de finale David Ferrer eenvoudig met 6-2 en 6-1.

Djokovic won in 2011 drie van de vier Grand Slams (Australian Open, Wimbledon en US Open), pakte tal van andere grote wedstrijden en veroverde de eerste plaats op de wereldranglijst. Hij deed voor het eerst mee aan het toernooi in Abu Dhabi waar alleen gestreden werd om prijzengeld.

Eric 'McSteamy' Dane vader van dochter

Eric Dane is voor de tweede keer vader geworden. De Grey's Anatomy-acteur en zijn echtgenote, actrice Rebecca Gayheart, zijn woensdag ouders geworden van een dochter.

Het meisje heeft de naam Georgia Geraldine Dane gekregen, vertelt een woordvoerder van Gayheart aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Zowel moeder als dochter maakt het goed."

De 39-jarige Dane is vooral bekend als dokter Mark 'McSteamy' Sloan uit de tv-serie Grey's Anatomy. De 40-jarige Gayheart was onder meer te zien in de film Urban Legend. De twee waren al ouders van dochter Billie, die begin vorig jaar ter wereld kwam.

Waalwijkse broers beschieten politie met vuurpijl

Twee Waalwijkse broers van 14 en 16 jaar zijn vrijdagavond aangehouden nadat ze een agent en een beveiliger beschoten met een vuurpijl. De vuurpijl miste het tweetal op een halve meter, waarna de oudste broer werd opgepakt. Daarop ging de jongere broer de diender te lijf, waarna ook hij werd aangehouden.

Toen de 14-jarige Waalwijker de agent sloeg en schopte, nam zijn broer de benen. De knul kon later echter thuis alsnog worden ingerekend.

De vuurpijl werd richting de agent en de beveiliger afgevuurd nadat ze de jongens aanspraken op het afsteken van vuurwerk. De twee droegen geen uniform, maar identificeerden zich wel.

Halsema ziet GroenLinks worstelen

Femke Halsema ziet GroenLinks, de partij waarvoor ze 12 jaar in de Tweede Kamer zat, worstelen. In NRC Handelsblad constateert Halsema zaterdag dat haar opvolgster Jolande Sap het moeilijk heeft.

Sap mist volgens haar nog politieke intuïtie. ,,Mensen moeten aan je wennen. Ook politieke intuïtie ontwikkel je gaandeweg, die heb je niet in een keer.’’ Volgens Halsema heeft ze Sap ook voorgehouden dat het niet makkelijk zou gaan. ,,Omdat ik me realiseer dat ik het ook heel moeilijk heb gehad in het begin.’’

Halsema ziet GroenLinks worstelen
Halsema ziet GroenLinks worstelen (Foto: ANP)

Schat gevonden in Franse metro

In een trein van het regionale metrostelsel RER rond Parijs is een koffer met goud aangetroffen. Het is vooralsnog een raadsel van wie de schat zou kunnen zijn.

De autoriteiten werden aanvankelijk door reizigers gealarmeerd, omdat er mogelijk een bom in de trein zou liggen. Deskundigen van de explosievenopruimingsdienst spoedden zich vrijdagavond naar het station van Massy-Palaiseau, 14 kilometer ten zuidwesten van de gemeente Parijs, om het gevaarlijke stuk bagage te ontmantelen. Ze troffen echter een koffertje aan met meer dan 20 goudstaven erin, berichtte zaterdag dagblad Le Parisien.

Schat gevonden in Franse metro
Schat gevonden in Franse metro (Foto: ANP)

Mist dwarsboomt opsporing brandstapels met heli

De helikopter die de Friese politie oudejaarsdag wilde inzetten tegen illegale brandstapels blijft zaterdag vanwege het slechte zicht aan de grond. Dat heeft een woordvoerder van de politie bevestigd. Vanwege mist, regen en laaghangende bewolking heeft de inzet van de helikopter weinig zin. De inzet werd vrijdag aangekondigd.

De politie in Friesland heeft zelf geen helikopter, maar kon rekenen op een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten op Schiphol. Nu de helikopter aan de grond blijft, moeten de brandstapels die de politie de korrel heeft op de conventionele manier worden opgespoord. "Buurtagenten maken vandaag een extra rondje", licht de woordvoerder toe.

Illegale brandstapels zorgen volgens de politie voor veel schade, onder meer aan wegen en aan openbaar groen. Op een aantal plekken in de provincie zijn brandstapels wel toegestaan. Daarvoor is dan apart een vergunning afgegeven.

Aanval met molotovcocktail op politie voorkomen

De politie in Den Haag heeft vrijdagavond vier tieners opgepakt die van plan waren tijdens de jaarwisseling een molotovcocktail naar de politie te gooien. De politie was getipt over de plannen van de jongeren van 15, 18 en twee van 17 jaar. De vier waren tijdens de aanhouding bezig de brandbom in elkaar te zetten.

Tijdens de arrestatie van een van de jongens rond 21.30 uur reed een meisje van 18 met een scooter op een agent in. Die bleef ongedeerd. Het meisje is ook aangehouden, maar is inmiddels met een proces verbaal op zak heengezonden.

De politie ontdekte na de tip aanwijzingen op sociale media over de plannen van de vier. Ook waren ze te zien op beelden van beveiligingscamera's in de stad.

Van de vier jongens bleken er twee al een gebiedsverbod te hebben voor tijdens de jaarwisseling. De vier zullen de jaarwisseling nu in de cel doorbrengen. Over het motief van de verdachten is niets bekend. Ze worden nog verhoord.

Het Openbaar Ministerie moet bepalen wat er met de vier gebeurt. Wellicht komen ze in aanmerking voor een van de supersnelrechtszittingen in Den Haag op 2, 3 en 4 januari.


Aanval met molotovcocktail op politie voorkomen (Foto: Novum)

[Premier League] Hekkensluiter Blackburn verslaat United

Blackburn Rovers heeft zaterdag voor een enorme stunt gezorgd door met 3-2 te winnen van Manchester United. Op Old Trafford kwam de hekkensluiter zelfs met 2-0 voor via Ayegbeni Yakubu. Dimitar Berbatov trok met twee treffers de stand weer gelijk, maar tien minuten voor tijd kopte Grant Hanley in twee pogingen de 3-2 binnen toen United-doelman David de Gea mistastte bij een corner.

Manchester, dat door blessureleed in een fantasieopstelling aantrad, oogde in de beginfase wat rommelig. Blackburn kon daardoor meevoetballen en kreeg na een kwartier zelfs de buitenkans om op voorsprong te komen. Berbatov hield Chris Samba vast in het strafschopgebied en veroorzaakte een penalty. Die werd door Yakubu benut.

Na de 1-0 zette Manchester aan, maar veelal miste het bij de laatste pass aan scherpte. Javier Hernandez kreeg wel een goede kans, maar tikte een voorzet naast, nadat Phil Jones zijn inzet in een kluwen aan verdedigers gesmoord had zien worden.

Ook na rust leek het er nooit op dat de voorsprong van de bezoekers lang stand zou houden, maar volledig uit het niets kwam Blackburn zelfs op 2-0. Yakubu kon door knullig verdedigen met de bal aan de voet voor De Gea opduiken en schoot simpel raak. Een minuut later was de marge alweer een. Direct vanaf de aftrap zette United een aanval op die door Berbatov met het hoofd tot goal werd gepromoveerd.

Tien minuten later was het gelijk. Weer was het Berbatov die afdrukte. Deze keer schoot de Bulgaar vanaf de penaltystip raak nadat Valencia de achterlijn had gehaald en een zuivere voorzet had gegeven.

Op jacht naar de winnende treffer liet Manchester gaten vallen en versierde Blackburn een corner. De Gea kwam daarop wel uitlopen, maar ving de bal niet voordat Hanley zijn hoofd er tegenaan kon zetten. De Schot was als eerste bij de bal en kopte nu van dichtbij binnen.

Blackburn verlaat door de zege de laatste plaats en klimt naar de achttiende positie. Manchester United laat de kans liggen om op de 70e verjaardag van coach Sir Alex Ferguson de koppositie over te nemen van Manchester City. De stadgenoot komt zondag in actie.

Amsterdam in trek bij Amerikanen

Amsterdam wordt populairder bij Amerikaanse toeristen. De stad steeg naar de negentiende plaats op de ranglijst van meest bezochte bestemmingen ter wereld. Vorig jaar moest Amsterdam nog genoegen nemen met een gedeelde 26e plaats, blijkt uit door de Amerikaanse reisbureaubrancheorganisatie Travel Leaders verzamelde boekingsgegevens.

Als alleen wordt gekeken naar de reizen van Amerikanen naar Europa, dan blijkt dat alleen Rome, Londen, Parijs, Florence en Barcelona nog geliefder zijn dan Amsterdam. Riviercruises in Europa winnen ook terrein. De boottochten, die vaak beginnen in Amsterdam, stegen van de 21e naar de dertiende plaats.

Over de reden van de gestegen populariteit van Amsterdam wordt in het onderzoek niets gezegd. Wel is het volgens Travel Leaders zo dat Amerikanen bereid zijn verder te reizen dan vorig jaar. Van de top twintig internationale bestemmingen zijn er dit jaar elf in Europa, Azië of Australië. Vorig jaar waren dat er negen.

De populairste buitenlandse reis is voor Amerikanen een cruise naar de Cariben. Op twee en drie staan bestemmingen in het Amerikaanse buurland Mexico: Cancun en Playa del Carmen.

In eigen land reizen Amerikanen het liefst naar Las Vegas. Orlando in de staat Florida en het eiland Maui in Hawaii completeren de top drie.


Amsterdam meer in trek bij Amerikanen (Foto: Novum)

Di Resta: "Force India kan stap zetten in 2012"

Paul di Resta is ervan overtuigd dat Sahara Force India in 2012 bij de beste constructeurs in de Formule 1 kan behoren. De Schot baseert zich op het sterkte slot van 2011 waarin het team in bijna iedere race punten scoorde en zo opklom naar de zesde stek in het kampioenschap.

"Als je kijkt naar waar we begonnen en waar we uitkwamen dan is dat ongelooflijk. De fundering die we eerder in het jaar gelegd hebben zorgde ervoor dat we in het begin er niet helemaal bijzaten, maar hierdoor konden we richting het einde van het jaar met een sterker pakket voor de dag komen dan we voor mogelijk hadden gehouden," zei Di Resta. "Als we dat momentum volgend jaar vast kunnen houden dan kunnen we het op gaan nemen tegen onze naaste belager en dat is Renault."

Di Resta zag bij het team Adrian Sutil vertrekken als teamgenoot en vervangen worden door Nico Hülkenberg. De Schotse rijder verwacht zich gedurende de winter te verbeteren. De coureur reed dit seizoen zijn eerste raceseizoen in de Formule 1 en boekte met een zesde plaats in Singapore zijn beste resultaat.

AzG BelgiŽ ongerust over lot ontvoerden

De Belgische afdeling van de hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen maakt zich grote zorgen over het lot van twee ontvoerde medewerksters in Somalië. Directeur Christopher Stokes is zeer ongerust nu twee andere AzG-medewerkers donderdag in hun ziekenhuis in Mogadishu zijn doodgeschoten.

Stokes gaf zaterdag te kennen dat AzG overweegt de werkzaamheden in Somalië op te schorten. Het is absoluut de intentie om in het land werkzaam te blijven, maar dat moet dan wel kunnen, aldus Stokes.

Donderdag kwamen de 53-jarige Belg Philippe Havet, de directeur van AzG in Somalië, en de 44-jarige Indonesische arts Andrias Karel Keiluhu om het leven toen een Somalische bewaker die eerder deze week was ontslagen terugkeerde naar het ziekenhuiscomplex van AzG in Mogadishu en het vuur opende. De Somaliër was ontslagen omdat hij op grote schaal medicijnen had gestolen om die op de zwarte markt te verkopen.

Stokes zei zich ernstig zorgen te maken over het lot van twee Spaanse medewerksters van AzG die in oktober werden ontvoerd uit Dadaab, 's werelds grootste vluchtelingenkamp in het Keniaans-Somalische grensgebied. De twee zijn vanuit het kamp, in Kenia, zeer waarschijnlijk naar Somalië ontvoerd. Er is niets over hun lot bekend.

Ethiopische troepen trekken SomaliŽ binnen

Honderden manschappen van het Ethiopische leger zijn zaterdag de West-Somalische grensstad Beledweyne binnengetrokken, samen met troepen van het Somalische regeringsleger. Daarmee is een nieuw front geopend tegen de terreurbeweging Al-Shabab. De extremistische moslimgroep ziet zich nu geconfronteerd met drie fronten.

De strijders van Al-Shabab hebben zich ijlings teruggetrokken in Bulo Burte, zei een woordvoerder van het Somalische leger.

Medio oktober trokken Keniaanse troepen het zuiden van Somalië binnen om Al-Shabab daar het vuur na aan de schenen te leggen. Eerder al verdreven troepen van de Afrikaanse Unie (AU) de strijders grotendeels uit de hoofdstad Mogadishu.

Eind november werd duidelijk dat de regering in Addis Abeba sterk overwoog een bijdrage te leveren aan de inspanningen van de AU-vredesmacht. Ruim negenduizend AU-militairen staan de wankele Somalische regering bij in haar strijd tegen Al-Shabab.

Waarnemers waarschuwen dat de aanwezigheid van Ethiopische militairen in Somalië veel Somaliërs in de armen van Al-Shabab kan drijven. Een eerdere Ethiopische invasie in 2009 heeft bij de Somaliërs kwaad bloed gezet.

Dodental India door cycloon loopt op

NEW DELHI - Zware regen en wind veroorzaakt door een cycloon hebben aan de zuidoostkust van India het leven gekost aan minstens 42 mensen. Honderden huizen zijn beschadigd geraakt of verwoest. Twintigduizend mensen moesten worden geëvacueerd. Dat melden de Indiase autoriteiten en het persbureau PTI zaterdag.

In vier districten van de staat Tamil Nadu, waar 35 van de slachtoffers vielen, stortten huizen in door de storm en braken elektriciteitskabels. Het zwaarst getroffen werd de stad Cuddalore, zo'n 170 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Chennai. De wind bereikte er snelheden tot 140 kilometer per uur.

De cycloon trof Tamil Nadu en de regio Puducherry vrijdag en nam volgens het Indiase departement voor meteorologie in de nacht in kracht af.


Dodental India door cycloon loopt op (Foto: Novum)

Seizoen schansspringer Hilde voorbij na val

De Noorse schansspringer Tom Hilde komt dit seizoen niet meer in actie. Aan zijn val vrijdag in Oberstdorf hield hij een breuk in een rugwervel over, meldt de Noorse televisiezender NRK. Heel ernstig is de breuk niet. Hilde mag in de loop van zaterdag het ziekenhuis in het Duitse Immenstadt verlaten. Een operatie blijkt niet nodig.

Na zijn val dacht Hilde dat hij een gebroken rib had, maar in het ziekenhuis werd een wervelbreuk geconstateerd. Op zaterdagmorgen kreeg Hilde toch nog goed nieuws. "Ik heb net gesproken met de specialist. Hij is positief", twitterde de 24-jarige Noor. Vorig jaar won Hilde in Bischofshofen een wedstrijd in het Vierschansentoernooi.


Seizoen schansspringer Hilde voorbij na val (Foto: Novum)

Kirilenko keert niet terug naar NBA

Russische topbasketballer Andrei Kirilenko zal dit seizoen niet meer terugkeren naar de NBA. De 30-jarige forward speelde sinds 2001 voor de Utah Jazz, maar besloot tijdens de lcokout dit jaar uit te wijken naar CSKA Moskou.

Kirilenko heeft nu besloten in Rusland het seizoen af te maken. "Ik heb alle voors en tegens afgewogen en uiteindelijk besloten bij CSKA te blijven”, aldus de basketballer. Ook CSKA-voorzitter Andrei Vatoetin is blij met de keuze van Kirilenko: "Ik denk dat deze beslissing van Andrei het beste nieuwjaarsgeschenk is dat alle Russische basketbalfans zich kunnen voorstellen"

'Rookmelders theater Helmond stonden uit'

De rookmelders in de zaal waar de brand uitbrak die donderdag theater 't Speelhuis in Helmond in de as legde stonden uit. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad zaterdag. De melders zouden zijn uitgezet voorafgaand aan de voorstelling die avond zou plaatsvinden. Andere brandalarmen zouden wel aangestaan hebben.

Een technisch medewerker had de brandmelders in de zaal donderdag rond 16.00 uur uitgezet. Dat is voorafgaand en tijdens voorstellingen toegestaan omdat tijdens shows geregeld rookeffecten worden gebruikt. Die zouden onterecht het alarm kunnen doen afgaan.

Of de brand eerder zou zijn opgemerkt als de melders hadden gewerkt, heeft de krant niet kunnen achterhalen. Volgens de brandweercommandant is alles volgens de regels verlopen.

Vrijdag werd bekend dat het door Piet Blom ontworpen theater waarschijnlijk niet te herbouwen is. Burgemeester Fons Jacobs wilde op een persconferentie niet speculeren over de oorzaak van de brand.

De gemeente en de brandweer waren zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

FC Utrecht niet blij met verplaatsingen wedstrijden

FC Utrecht is niet blij met het besluit van de KNVB om de wedstrijden van de ploeg tegen Feyenoord (uit) en FC Groningen (thuis) te verplaatsen naar de zaterdagavond. De wedstrijden stonden eerst gepland voor respectievelijk zondag 10 en 17 maart om 14:30, maar de KNVB besloot deze te verplaatsen naar zaterdag.

Utrecht is in protest gegaan tegen het besluit, omdat het niet gekend is in deze aanpassingen. De ploeg vindt dat het al te weinig op het voorkeurstijdstip van de supporters (zondag 14:30) speelt en vindt ook dat het al teveel concessies heeft gedaan om van die tijd af te wijken.

Eveneens heeft de club een groot kinderevenement gepland voor de wedstrijd tegen Groningen en daardoor kan die wedstrijd niet op zaterdag plaatsvinden. "De KNVB wil er toch vooral zijn voor de families en de kinderen die naar de stadions komen? Dan moet de bond ook daarnaar handelen. Op deze manier kunnen we geen professioneel voetbalbedrijf runnen", zei algemeen directeur Van Schaik.

Ferguson: "Nog drie jaar bij Manchester United"

Sir Alex Ferguson hoopt nog drie jaar coach van Manchester United te blijven. Dat zegt de Schot zaterdag op zijn 70e verjaardag tegen MUTV, het televisiekanaal van Manchester United. "Ik denk dat ik nog drie jaar te gaan heb. Zolang mijn gezondheid goed blijft en ik er nog plezier in heb en voldoening krijg als het team zijn best doet." Ferguson staat sinds 1986 aan het roer bij United.

Ferguson haalt zijn nieuwe motivatie uit het opleiden van nieuwe spelers tot een succesvol team. "Er zijn nieuwe spelers zoals Phil Jones, Chris Smalling, Ashley Young en Danny Wellbeck en zij hebben nog geen kampioenschap gewonnen. We moeten onze dominantie in de Premier League voortzetten en zonder twijfel is het winnen van een Champions League hier ook belangrijk."

Sinds zijn komst naar Manchester in 1986 won Ferguson met de ploeg vanaf 1993 twaalf keer de Premier League. Vijf keer won zijn ploeg de FA Cup en vier keer de League Cup. In 1999 en 2008 werd de Champions League gewonnen en in beide jaren ook de Wereldbeker. In 1991 behaalden de Red Devils ook de Europa Cup II.

Team Sanya hervat tweede etappe Ocean Race alsnog

Team Sanya hervat de tweede etappe van de Volvo Ocean Race alsnog. Dat maakt de Chinese equipe zaterdag bekend. Team Sanya viel al snel in de tweede etappe uit met schade aan de tuigage. Nu die gerepareerd is, zet het zeiljacht koers naar de veilige haven waar het eerste deel van de tweede etappe eindigde. De andere vijf boten kwamen daar al dagen geleden aan.

De hervatting van de tweede etappe is tactisch gezien een slimme zet van Team Sanya. Als de veilige haven bereikt wordt, krijgt de ploeg volgens de raceregels ook punten voor het tweede deel van de tweede etappe en het eerste deel van de derde etappe. Omdat Team Sanya in de eerste etappe ook al averij had, staat de ploeg in de stand laatste met vier punten.

Team Sanya neemt na het voltooien van het eerste deel van etappe twee, pas weer deel aan het tweede deel van etappe drie. Die etappe voert van Abu Dhabi naar Team Sanya's thuishaven Sanya op het Zuid-Chinese eiland Hainan.


Team Sanya hervat tweede etappe Ocean Race alsnog (Foto: Novum)

Oliebollen bakken eindigt in vuurzee

Het bakken van oliebollen heeft op oudejaarsdag geleid tot een grote brand in het Noord-Hollandse Ursem. De bewoners van een kleine boerderij aan de rand van het dorp, een gezin met drie kinderen, hebben vermoedelijk het vuur aan laten staan bij het bakken van de oliebollen in een bollenschuur. Daarna heeft het vet vlam gevat. Er zijn geen gewonden.

De brand brak zaterdagochtend rond 10.30 uur in de schuur aan de Noorddijkerweg. Daarna sloeg het over op de boerderij. Tientallen brandweermannen zijn ingeschakeld om de brand te blussen. Rond 13.00 uur was dat nog niet gelukt. De brandweer was op dat moment bezig om het dak open te maken.

De bewoners zijn tijdelijk bij de buren ondergebracht en zijn volgens een woordvoerder van de politie vooral erg geschrokken. De schuur en de woning moeten als verloren worden beschouwd.

Meest gedownloade games van 2011

Eindejaarslijstjes zijn helemaal hip en de website Torrentfreak heeft aan de hand van verschillende bronnen en publiekelijke trackers gekeken wat de meest gedownloade games van 2011 zijn. Pc-games voeren de lijst aan en van de PS3-games zijn geen gegevens bekendgemaakt.

Bekijk hieronder games voor de pc, Wii en Xbox 360.

Top PC Game Downloads on BitTorrent in 2011

 1. Crysis 2 (3,920,000)
 2. Call of Duty: Modern Warfare 3 (3,650,000)
 3. Battlefield 3 (3,510,000)
 4. FIFA 12 (3,390,000)
 5. Portal 2 (3,240,000)

Top Wii Game Downloads on BitTorrent in 2011

 1. Super Mario Galaxy 2 (1,280,000)
 2. Mario Sports Mix (1,090,000)
 3. Xenoblade Chronicles (950,000)
 4. Lego Pirates of the Caribbean (870,000)
 5. FIFA 12 (860,000)

Top Xbox 360 Game Downloads on BitTorrent in 2011

 1. Gears of War 3 (890,000)
 2. Call of Duty: Modern Warfare 3 (830,000)
 3. Battlefield 3 (760,000)
 4. Forza Motorsport 4 (720,000)
 5. Kinect Sports: Season Two (690,000)

Sony, EA en Nintendo reduceren SOPA-steun

Een nieuwe versie van een officieel document met daarin de bedrijven en personen die het SOPA-wetsvoorstel steunen toont aan dat Nintendo, Electronic Arts en Sony niet meer in de lijst staan en daardoor hun steun laten reduceren.

Sony werd deze week bedreigd door hackergroepering Anonymous, dat actie zei te zullen ondernemen tegen het bedrijf vanwege de steun aan de SOPA-wet. Sony/ATV Music Publishing, Sony Music Entertainment en Sony Music Nashville staan nog wel op de lijst maar de gehele computerentertainmentdivisie is van de lijst af.

Alhoewel hun directe steun misschien wegvalt nu, zijn de bedrijven nog wel lid van de Entertainment Software Association en deze organisatie staat nog wel op de lijst.

SOPA is een wetgeving waarin de Amerikaanse overheid zeggenschap krijgt over welke websites burgers mogen bekijken. Een vorm van censuur.

Mont-Blanctunnel dicht om lawinegevaar

De autoriteiten in Frankrijk hebben de Mont Blanctunnel zaterdag gesloten in verband met lawinegevaar op de toegangswegen. De regio rond de hoogste berg van West-Europa kampt sinds vrijdag met hevige sneeuwval.

De tunnel onder de Mont Blanc is een van de belangrijkste wegen tussen Frankrijk en Italië. De afsluiting betekent een probleem voor toeristen en transportondernemers. Die moeten nu omrijden om hun bestemming te bereiken, bijvoorbeeld via de zuidelijker gelegen Fréjustunnel.

'Meeste mensen laten spaarloon staan'

Tachtig procent van de spaarloontegoeden die op 1 januari vrijvallen, blijft gewoon op de bank staan. Van de 3,5 miljard euro die vrijvalt, zou slechts 650 miljoen euro worden uitgegeven. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De rest van het geld blijft staan, of wordt gebruikt om schulden mee af te lossen of om het pensioen aan te vullen.

Bijna zeventig procent van de drieduizend mensen die De Telegraaf de afgelopen dagen heeft ondervraagd boekt het geld over naar een tegenrekening of laat het op de spaarloonrekening staan.

Wie het geld gaat uitgeven, steekt het in het onderhoud of een verbouwing van de woning, gaat ervan op vakantie, of schaft er nieuwe apparatuur voor in het huishouden mee aan. Een op de vijf ondervraagden gebruikt het geld voor het aflossen van schulden of voor de oudedagsvoorziening.

In de spaarloonregeling kon de afgelopen jaren 613 euro per jaar gespaard worden van het brutosalaris. Het geld werd op een speciale rekening gezet en kon na enkele jaren worden opgenomen zonder dat er belasting over hoefde te worden betaald.

Het kabinet besloot in oktober dat alle opgespaarde tegoeden in één keer worden vrijgegeven. De regeling zelf houdt op te bestaan.

Mourinho tot en met 2014 bij Real Madrid

José Mourinho zal zijn zijn contract bij Real Madrid, dat tot en met 2014 loopt, gewoon uitdienen. Mourinho had eerder bij de BBC aangegeven graag weer naar Engeland te willen, maar de Portugese trainer van de Spaanse club verklaart nu dat daar de komende tijd nog geen sprake van zal zijn.

"Iedereen weet dat het me in Engeland zeer bevallen is. Engeland is ook een doel op termijn, zeker niet nu. Ik ga er niet over nadenken zolang ik bij Madrid ben", aldus Mourinho op de website van Real Madrid. Mourinho was eerder trainer van Chelsea, maar een rentree in de Engelse Premier League zal voorlopig nog uitblijven. 

Woningen ontruimd na vuurwerkvondst

Twintig woningen in het Zuid-Hollandse Melissant zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag een tijdlang ontruimd geweest nadat op twee locaties grondstoffen voor vuurwerk waren aangetroffen. Op een van de locaties trof de politie ook wapens en een vuurwerkbom aan. Twee mannen van 22 jaar uit de plaats op Goeree-Overflakkee zijn aangehouden.

De politie begon een onderzoek naar aanleiding van een anonieme tip over het vuurwerk. Het materiaal dat vervolgens werd aangetroffen in twee woningen aan de Binnenweg en de Bernhardstraat werd zo gevaarlijk geacht dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld.

Na onderzoek van de EOD konden de bewoners van de ontruimde woningen naar huis terugkeren. De politie doet nader onderzoek naar de zaak.

'Van Marwijk, Cocu of McClaren moet Rutten opvolgen'

PSV heeft drie kandidaten op hun lijstje staan die trainer Fred Rutten volgend seizoen zou moeten opvolgen. De huidige hoofdtrainer zal na dit seizoen vertrekken uit Eindhoven. Dit maakte hij gisteren bekend.

Naar verluidt zijn er drie kandidaten in beeld om de positie van Rutten in te nemen. Volgens De Telegraaf is Bert van Marwijk één van deze kandidaten. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal heeft echter pas geleden zijn contract tot medio 2016 verlengd bij de KNVB, waardoor het dus moeilijk wordt om hem los te weken.

Ook Phillip Cocu, op dit moment assistent van Rutten, is in beeld om de functie van hoofdtrainer op zich te nemen. Datzelfde geldt voor Steve McClaren, voormalig trainer van FC Twente. Naast Rutten zal ook assistent Erik ten Hag vertekken uit Eindhoven. FC Eindhoven-trainer Ernest Faber is in beeld om deze functie vanaf volgend seizoen op zich te nemen.

Twee zwaargewonden bij knutselen aan rookbom

Twee mannen van 20 en 23 jaar uit het Gelderse Hedel zijn vrijdagavond zwaargewond geraakt toen ze een rookbom probeerden te maken met illegaal vuurwerk. De politie trof bij aankomst een zwartgeblakerde kamer aan met zes dozen illegaal vuurwerk, waarvan er al vijf helemaal leeg waren gehaald. Een metalen buis was door de explosie volledig opengebarsten.

De explosie in een woning aan de Dokter de Ridderhof werd vrijdagavond rond 22.15 uur gemeld. Daarop rukten de hulpdiensten uit. Ook een traumahelikopter werd ingezet. De twee slachtoffers waren vooral aan hun onderlijf zwaargewond.

Forensische experts onderzoeken de kamer waar de explosie plaatsvond. Zo moet onder meer vast komen te staan of de twee inderdaad, zoals getuigen beweerden, een rookbom aan het maken waren.

Frankrijk klopt China bij Hopman Cup

Frankrijk heeft zijn eerste partij op de Hopman Cup gewonnen. China werd met 2-1 verslagen. Richard Gasquet en Marion Bartoli versloegen bij het invitatietoernooi voor gemengde landenteams Di Wu en Na Li in het dubbelspel voor het beslissende punt: 6-1, 6-1. Eerder had Roland Garros-kampioene Li met 2-6, 6-2, 6-4 van Bartoli gewonnen. Gasquet trok de stand gelijk door met 6-1, 6-3 Wu te kloppen.

De ontmoeting tussen Frankrijk en China was de enige die in Perth al in 2011 plaats had. Op Nieuwjaarsdag speelt gastland Australië, met Jarmila Gajdosova en Lleyton Hewitt tegen Anabel Medina Garrigues en Fernando Verdasco namens Spanje. In de andere poule hebben Tsjechië, de Verenigde Staten, Denemarken en Bulgarije nog tot maandag voor ze moeten spelen.

[NBA] Miami wint op nippertje van Timberwolves

Miami Heat heeft ook zijn vierde wedstrijd in de NBA gewonnen. Het sterrenensemble uit Florida was vrijdag net iets sterker dan het thuisspelende Minnesota Timberwolves: 103-101. Beide ploegen waren in twee kwarten aanmerkelijk beter en lieten fraaie scores zien, maar uiteindelijk maakte Dwyane Wade, dankzij een assist van James, het verschil met iets minder dan vijf seconden op de klok.

James was met 34 punten, acht rebounds en tien assists de belangrijkste speler van Miami. Chris Bosh, met twintig punten en negen rebounds, en Dwyane Wade (negentien punten en vijf assists) stonden hem bij. Bij de thuisploeg deed Kevin Love van zich spreken. Hij scoorde 25 punten en pakte twaalf rebounds, een double-double. Ook de jong Spanjaard Ricky Rubio was belangrijk met twaalf punten en twaalf assists.

Boston Celtics boekte de eerste zege in vier wedstrijden. In eigen huis hadden de Celtics het vooral aan een uitstekend derde kwart te danken dat ze Detroit Pistons met 96-85 versloegen. Ook regerend kampioen Dallas Mavericks kwam aan de eerste zege toe. In Dallas zagen ruim twintigduizend fans hun favoriete ploeg Toronto Raptors met 99-86 kloppen.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Charlotte Bobcats - Orlando Magic 79-100

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 98-91

Atlanta Falcons - New Jersey Nets 105-98

Memphis Grizzlies - Houston Rockets 113-93

New Orleans Hornets - Phoenix Suns 78-93

Milwaukee Bucks - Washington Wizards 102-81

'FarfŠn in beeld bij FC Twente'

Jefferson Farfán is één van de sterspelers van Schalke 04 die wordt begeerd door de Europese elite, maar volgens het Duitse Der Westen zou FC Twente hem willen vastleggen.

Het zou voor Farfán een terugkeer in de Eredivisie betekenen, waar hij tussen 2004 en 2008 57 doelpunten maakte voor PSV. Bij Schalke kende Farfán wisselende periodes, maar is hij vaste basisklant en probeert men een vertrek van hem koste wat kost tegen te gaan.

Twente ziet in Farfán de opvolger van Bryan Ruiz, die vlak voor de transferdeadline in september naar Fulham vertrok. De kans dat de ex-PSV'er daadwerkelijk naar Enschede komt, is niet heel groot. De Peruviaan geeft de voorkeur aan een miljoenencontract in Spanje of Italië, terwijl ook een vertrek naar Rusland niet is uitgesloten.

Naar verluidt wil de oud-PSV'er een bedrag van zes miljoen euro per jaar, waar hij nu 2,8 miljoen krijgt bij Schalke. Dat salaris wil FC Twente niet betalen. Bij Schalke kon hij zijn aflopende contract verlengen, maar daar reageerde hij niet op. Daarop besloten Die Königsblauen de aanbieding in te trekken.

'Janmaat optie voor Ajax en Feyenoord'

Daryl Janmaat is bezig aan zijn laatste maanden bij sc Heerenveen. Zijn contract loopt in juni af en hij lijkt niet te gaan bijtekenen. Ajax en Feyenoord zouden de back volgen.

"Ik verwacht niet dat Daryl bij ons blijft", zegt technisch directeur Johan Hansma in de Leeuwarder Courant. De Friezen zaten met Janmaat om de tafel, maar een akkoord werd vooralsnog niet bereikt. Janmaat (22) is bezig aan zijn vierde seizoen in Friessche dienst en lijkt toe aan iets anders. "Ik heb soms wel eens het gevoel dat ik wel eens wat nieuws wil", verklaarde hij onlangs al. "Maar we zien na de winterstop wel hoe het gaat."

Onder andere Ajax en Feyenoord zouden de ontwikkelingen op de voet volgen. In Amsterdam zou Janmaat in beeld zijn als een mogelijke opvolger van Gregory van der Wiel, terwijl Feyenoord in de rechtsback een mooie transfervrije versterking ziet. Bij laatstgenoemde club speelde Janmaat in de jeugdopleiding.

'Iran wil opnieuw praten over atoomprogramma'

De Iraanse ambassadeur in Duitsland heeft gezegd dat zijn land een voorstel zal doen om opnieuw te gaan praten over het atoomprogramma van het land. Het voorstel komt na de sancties die het Westen heeft afgekondigd naar aanleiding van het omstreden programma.

Volgens de diplomaat staat de belangrijkste onderhandelaar, Saeed Jalili, op het punt een brief te sturen aan de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton, om een nieuwe onderhandelingsronde voor te stellen. Hij gaf niet aan wanneer de brief gestuurd zou worden.

Iran sprak voor het laatst in januari met de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland over zijn atoomprogramma. Deze gesprekken in de Turkse stad Istanbul liepen op niets uit.

De Europese Unie en Washington besloten strengere sancties in te stellen na de verschijning van een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) waarin staat dat het land testen heeft uitgevoerd die verband houden met de ontwikkeling van een kernwapen.

Schilder te duur voor FC Twente

Het lijkt erop dat Robbert Schilder deze winterstop niet zal vertrekken bij NAC Breda. FC Twente deed afgelopen week een bod, maar deze werd meteen afgewezen door de ploeg uit Breda. De Brabanders zouden een twee miljoen euro verlangen, maar Twente vindt dit bedrag veel te hoog.

Mogelijk melden de Tukkers zich pas weer in Breda als Marc Janko vertrekt. De Oostenrijkse spits staat in de belangstelling van clubs uit Turkije, Engeland, Rusland en Oostenrijk. De leiding van Twente liet echter weten dat er nog geen club zich officieel heeft gemeld voor de spits.

Niet alleen FC Twente aast op Schilder. Ook AZ ziet in de oud-speler van Ajax een ideale versterking. Hij zou Simon Poulsen moeten opvolgen. De Deen kan ook op de interesse rekenen van diverse buitenlandse ploegen.

KNSB maakt selecties EK, WK en WB bekend

Gisteren werd in Heerenveen de Schaatsweek afgesloten, waarbij Stefan Groothuis en Margot Boer er in slaagden om de nationale titels in de wachtte slepen.

Achter deze twee winnaars werd een harde strijd om de overige felbegeerde tickets voor de wereldbeker gevoerd. Hieronder vind je per wedstrijd en afstand een overzicht van de deelnemende schaatsers.Selectie EK allround, Boedapest:

Heren: Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Ted-Jan Bloemen. Reserve: Bob de Jong.
Dames: Ireen Wüst, Annouk van der Weijden, Diane Valkenburg en Linda de Vries. Reserve: Jorien Voorhuis.

Selectie WK sprint, Calgary:
Heren: Stefan Groothuis, Hein Otterspeer, Sjoerd de Vries en Pim Schipper. Reserve: Michel Mulder.
Dames: Margot Boer, Thijsje Oenema, Marrit Leenstra en Annette Gerritsen. Reserve: Ireen Wüst

Selectie World Cup, Salt Lake City (500 meter):
Heren: Jan Smeekens, Stefan Groothuis, Michel Mulder, Hein Otterspeer en Jesper Hospes.
Dames: Thijsje Oenema, Margot Boer, Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Mayon Kuipers.

Selectie World Cup, Salt Lake City (1000 meter):
Heren: Stefan Groothuis, Kjeld Nuis, Sjoerd de Vries, Hein Otterspeer en Michel Mulder.
Dames: Marrit Leenstra, Margot Boer, Ireen Wüst, Laurine van Riessen en Annette Gerritsen.

Selectie World Cup, Hamar (1500 meter):
Heren: Stefan Groothuis en Kjeld Nuis, Sven Kramer, Rhian Ket en Koen Verweij.
Dames: Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Diane Valkenburg, Paulien van Deutekom en Margot Boer.

Selectie World Cup, Hamar (3000 meter):
Dames: Diane Valkenburg, Ireen Wüst, Annouk van der Weijden, Marije Joling en Jorien Voorhuis.

Selectie World Cup, Hamar (5000 meter):
Heren: Jorrit Bergsma en Sven Kramer, Bob de Jong, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries.

Selectie World Cup, Heerenveen (5000 meter):
Dames: Annouk van der Weijden, Marije Joling, Jorien Voorhuis, Carlijn Achtereekte en Diane Valkenburg.

Selectie World Cup, Heerenveen (10000 meter):

Heren: Bob de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Vries, Douwe de Vries. Vijfde rijder wordt eind februari bekendgemaakt.

Keller per direct naar De Graafschap

Sander Keller komt met onmiddelijke ingang uit voor De Graafschap. De club uit Doetinchem huurt de voormalig speler van FC Utrecht het komende half jaar van het Zwitserse Xamax Neuchâtel en neemt hem vervolgens transfervrij over.

Afgelopen zomer deden ADO Den Haag en Heracles Almelo ook al een poging om Keller terug naar Nederland te halen. Zij slaagden er destijds niet in. De Graafschap heeft het nu wel voor elkaar gekregen om de 32-jarige speler aan te trekken.

"Ik word 2 januari gekeurd", aldus Keller in een korte reactie. "Daarna zal ik mijn handtekening zetten."

Ling en Ten Have maandag weer om de tafel

Tscheu La Ling en Steven ten Have praten maandag verder over het geschil waarin zij verwikkeld zijn geraakt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Ten Have werd door Ling beschuldigd van laster. Ling spande een korte geding aan tegen de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax die hem in verband zou hebben gebracht met omkooppraktijken. Ten Have ontkent dat met klem.

Na een zitting van drie uur stuurde de rechter de partijen woensdag naar huis om met hun raadsmannen alsnog gezamenlijk tot een oplossing te komen. Zij hadden tot gisteren de tijd, maar kwamen na langdurig overleg niet nader tot elkaar.

Bij de rechter hebben zij permissie gekregen om maandag verder te praten. Ling wil 'volledige rectificatie', Ten Have ontkent alle beschuldigingen. Mochten de twee maandag alsnog niet op één lijn komen, dan doet de rechter op 11 januari uitspraak.

Manolev goedkoper alternatief voor Valencia

Ajax en Valencia komen vooralsnog niet tot een akkoord over Gregory van der Wiel. De Spanjaarden zouden in PSV'er Stanislav Manolev een goedkoper alternatief zien.

Ajax en Valencia onderhandelen al enige tijd over de transfer van Gregory van der Wiel, die komende zomer moet plaatsvinden. De verdediger wil zelf, Ajax is bereid hem te verkopen, maar tot nog toe kwamen beide clubs er niet uit met elkaar. En dus kijkt Valencia intussen verder.

Stanislav Manolev staat volgens het Spaanse AS ook in de belangstelling van de subtopper uit Zuid-Spanje. De Bulgaar is bezig aan zijn derde seizoen in Eindhoven en heeft vrijwel altijd een basisplaats. Bovendien droeg hij al ruim twintig keer het shirt van Bulgarije.

Aangezien Van der Wiel er persoonlijk al uit is met Valencia en de rechtsback nog maar anderhalf jaar contract heeft, is de kans nog steeds het grootst dat Valencia de Amsterdammer weet te strikken.

Bulykin houdt hoop op basisplek

Dmitri Bulykin maakte dit jaar de even onverwachte als curieuze overstap van ADO Den Haag naar Ajax. Hoewel hij werd gehaald voor de breedte, houdt hij hoop op een basisplaats.

"Ik ben een ander type dan Kolbeinn Sigthórsson en de andere spitsen in de selectie, dat is duidelijk", begint Bulykin zijn argumentatie op de officiële clubwebsite van Ajax. "Ik denk dat er nog genoeg wedstrijden komen waarin ik mijn waarde voor de club kan bewijzen, als pinchhitter maar liever nog als basisspeler."

Bulykin was eventjes basisspeler bij Ajax toen achtereenvolgens Kolbeinn Sigthórsson en Siem de Jong geblesseerd waren afgehaakt. Maar al snel belandde ook de Rus zelf in de lappenmand. Als Sigthórsson en De Jong weer fit zijn, is Bulykin in principe derde keus voor de nummer 9-positie.

"Als straks iedereen weer fit is, moeten we op de trainingen maar uitvechten wie de beste is", denkt Bulykin daar anders over. "Maar hoe dan ook zullen we de komende maanden iedereen hard nodig hebben om onze doelen te halen."

De Bakker wint, Schoofs niet

Thiemo de Bakker is het tennisjaar 2012 begonnen met een zege. De Westlander won in de eerste kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Chennai met 7-5 en 7-6 (5) van de als zevende geplaatste Spanjaard Arnau Brugues-Davi.

In de tweede ronde treft De Bakker Juan Sebastian Cabal. De Colombiaan rekende met 6-0, 6-0 af met de Indiër Neeraj Elangovan. Het toernooi is een van de eerste in het nieuwe seizoen.

Robin Haase zou zijn seizoen ook in Chennai beginnen. De Hagenaar maakte echter eerder deze week bekend zich noodgedwongen terug te trekken uit het hoofdtoernooi, dat maandag begint. Hij had geen visum.

Bibiane Schoofs verloor in het Nieuw-Zeelandse Auckland in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Tegen de Puerto Ricaanse Monica Puig won Schoofs de eerste set overtuigend met 6-2, maar in de tweede set kon ze het niet afmaken. Die ging in de tiebreak naar Puig die daarna in de beslissende set uitliep naar de zege: 2-6, 7-6 (4) en 6-3.

Schippers en Sintnicolaas beste atleten 2011

Dafne Schippers en Eelco Sintnicolaas zijn door de Atletiekunie verkozen tot atlete en atleet van het jaar. Dat maakt de bond op de laatste dag van het jaar bekend. Jamile Samuel, die ook genomineerd was voor de titel atlete van het jaar, werd als atletiektalent van het jaar geëerd, terwijl Marije Smits de gehandicapte atleet van het jaar werd.

De 19-jarige Schippers, eerder deze maand al door haar collega-sporters verkozen tot Nederlands sporttalent van 2011, werd Europees juniorenkampioene op de zevenkamp en verbeterde het decennia oude Nederlands record op de 200 meter tijdens het WK in Daegu naar 22,69 seconden. Op de 200 meter, de 4x100 meter en de zevenkamp is ze genomineerd voor de Olympische Spelen in Londen.

Meerkamper Sintnicolaas bevestigde dit jaar bij de wereldtop te behoren. Tijdens het EK indoor werd hij vierde op de zevenkamp in een Nederlands record van 6175 punten, bij het WK in Deagu werd hij vijfde op de tienkamp. Sintnicolaas klopte zes andere genomineerden.

De 19-jarige sprintster Samuel won bij het junioren-EK zilver op de 100 en 200 meter. Op het WK voor senioren maakte ze, net als Schippers, haar opwachting in de 4x100 meter estafetteploeg. Verspringster en sprintster Smits verbeterde op het WK voor gehandicapten in Christchurch het Nederlands record verspringen in de F42-categorie naar 3,73 meter.

Al bijna 86.000 kilo vuurwerk ingenomen

Er is tot en met 29 december bijna 86.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Openbaar Ministerie. Vorig jaar rond deze tijd stond het totaal op iets meer dan 80.000 kilo.

De opsporingsdiensten houden via de Vuurwerkbarometer bij hoeveel illegaal vuurwerk ze hebben ingenomen.

In 2009 was het tot en met 31 december 241.440 kilo, in 2008 bleek op 8 januari in totaal dik 154.000 kilo te zijn geconfisqueerd. De afgelopen keer is doorgeteld tot 20 januari 2011 en kwam het totaal uit op ruim 93.000 kilo illegale knallers.

Al bijna 86.000 kilo vuurwerk ingenomen
Al bijna 86.000 kilo vuurwerk ingenomen (Foto: ANP)

Clowns verslaan beleggingsexperts; advies 2012

De clowns die eind 2010 voor Nieuwsuur vijf willekeurige AEX-fondsen uitkozen hebben de vijf echte beleggingsexperts verslagen. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden item van Nieuwsuur. Gemiddeld haalden de analisten een rendement van -28,6 procent versus -22,9 procent voor de clowns.

Beleggers lijken dus beter voor advies naar de lokale Pipo de Clown te kunnen gaan dan de beursmannen in pak. Boosdoener van de koersdalingen volgens de analisten: de politici en de Europese schuldencrisis.


Clowns verslaan beleggingsexperts (Bron: Nieuwsuur)

Voor 2012 zijn de analisten Cees Smit (Today's Beheer), Evert Waterlander (Optimix), Royce 'Boetie' Tostrams, Michel van der Stee (Van Lanschot) en Corné van Zeijl (SNS Asset Management) opeens somber gestemd. Toch hebben de experts voor de Beurs Top-5 2012 nieuwe fondsen uitgezocht:

1. Fugro, bodemonderzoeker
2. Wolters Kluwer, uitgever
3. Philips, electronicaconcern
4. Ahold, supermarktketen
5. Aegon, verzekeraar

De muntmeester grabbelde dit keer voor Nieuwsuur willekeurig vijf fondsen bij elkaar:

1. ArcelorMittal, staalbedrijf
2. ING, bank
3. Unibail Rodamco, vastgoed
4. DSM, chemie
5. Boskalis, baggeraar


Clowns verslaan beleggingsexperts; advies 2012

Kans van 1 op 3602 op minstens 1000 euro

De kans om zaterdag in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij een prijs van 1000 euro of meer te winnen, is volgens de Consumentenbond 1 op 3602. Bij een gewone trekking is die kans 1 op 11.075, zo becijferde de bond in de laatste editie van de Consumentengids.

Als het geen oudejaarsdag is, geeft een inleg van 26 euro de meeste kans op de hoofdprijs in de Staatsloterij. Dat komt neer op 1 op ruim 1,48 miljoen. Bij de Koninginnedagtrekking is dat 1 op 1,75 miljoen. Bij de Lotto is de kans op de jackpot 1 op 3,76 miljoen. Op oudejaarsdag krimpt die kans in de Staatsloterij naar 1 op 4,38 miljoen. "Maar de prijs is dan wel 30 miljoen netto", terwijl het bij de Lotto neerkomt op minimaal 5,33 miljoen.

Kans van 1 op 3602 op minstens 1000 euro
Kans van 1 op 3602 op minstens 1000 euro (Foto: ANP)

Iran gaat raketten lanceren tijdens oefening

Het Iraanse leger gaat in de komende dagen raketten afvuren tijdens een marineoefening in de Straat van Hormuz. Dat meldden staatsmedia in Iran vandaasg.

Het persbureau Fars meldde zaterdag in eerste instantie dat er al was geoefend met langeafstandsraketten tegen schepen. Later trok Fars het bericht in. Nu wordt gesproken van aanstaande oefeningen.

Mahmoud Mousavi, de belangrijkste commandant van de Iraanse marine, ontkende zaterdag dat er al tests zijn uitgevoerd met langeafstandsraketten. Hij zei tegen Iraanse staatsmedia dat de proeven in de komende dagen plaats zullen hebben.

De raketproeven zijn onderdeel van de militaire manoeuvres 'Velayat 90' die een week geleden begonnen voor de zuidkust van Iran. Ze duren tot en met maandag.

In de ruzies met onder meer de Verenigde Staten over anti-Iraanse sancties heeft Teheran onlangs gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten. De zeestraat van ruim 50 kilometer breed is belangrijk voor de doorvoer van onder meer olie.

Vogelgriep vastgesteld bij Chinese buschauffeur

Een buschauffeur in China is waarschijnlijk besmet geraakt met het dodelijke vogelgriepvirus H5N1. Hij testte positief op het virus in de stad Shenzhen, in de gelijknamige regio vlak bij Hong Kong. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De buschauffeur ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. In de maand voor hij koorts ontwikkelde heeft de man geen direct contact met gevogelte gehad en is hij niet buiten de stad geweest. Het Chinese ministerie van volksgezondheid doet verder onderzoek naar de zaak. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is inmiddels ingelicht.

Vorige week werd het virus vastgesteld bij twee dode vogels in Hong Kong. Shenzhen en Hong Kong worden van elkaar gescheiden door een kleine rivier. Op een markt in Hong Kong zijn meer dan negentienduizend vogels afgemaakt.

Volgens de WHO zijn wereldwijd 336 mensen gestorven aan griep veroorzaakt door het H5N1-virus. Sinds 2003 zijn 573 besmettingsgevallen bekend geworden. De meeste besmettingen vonden plaats na direct of indirect contact met besmette vogels. Grootschalige besmetting van mens tot mens is niet aangetoond.

Bewoners opstandig dorp China krijgen gelijk

De inwoners van het Chinese dorp Wukan, die eerder deze maand opzien baarden door hun communistische bestuurders weg te jagen en op democratische wijze nieuwe leiders te kiezen, hebben tot hun eigen verbazing gelijk gekregen van het regime in Peking. Staatsmedia in China meldden zaterdag dat de dorpelingen "terechte" klachten hadden.

Het persbureau Xinhua meldde dat onderzoek heeft uitgewezen dat de communistische bestuurders van Wukan fouten hebben gemaakt bij landaankopen. De dorpsbewoners kwamen in actie uit woede over jarenlange diefstal van land en over de verdachte dood van een lokale leider in een politiecel.

Bewoners opstandig dorp China krijgen gelijk
Bewoners opstandig dorp China krijgen gelijk (Foto: ANP)

Beau: ik ga Youp van 't Hek echt niet verslaan

Beau van Erven Dorens verwacht niet dat hij met zijn oudejaarsconference is opgewassen tegen Youp van 't Hek. Beide heren verzorgen op oudejaarsavond een conference. "Ik maak me geen illusies dat ik Youp ga verslaan, dat slaat helemaal nergens op", vertelt Beau aan Novum Nieuws.

De SBS-presentator, die de conference in het kader van zijn programma De Wereld van Beau ontwikkelde, snapt de scepsis. "Veel mensen denken: dat is toch niets voor hem, moet hij dat nou gaan doen? Maar dat is het nou juist, het is niets voor mij. Ik probeer alleen de wereld van de comedians te laten zien."

Van Erven Dorens had moeite met zijn oudejaarsshow. "Ik dacht eerst: ik kan het toch niet over Linda de Mol, Gordon of Albert Verlinde hebben. Dat zijn allemaal mensen die ik ken. Maar ik kan er niet omheen."

Van Erven Dorens verwacht niet dat er vetes ontstaan naar aanleiding van zijn conference. "Ik denk dat ze er de humor wel van in kunnen zien. Voor hetzelfde geld wordt het helemaal niet grappig."

"Het is zo moeilijk om een grap te maken", ondervond de 41-jarige presentator. "Ik ben geen grappenmaker." Of Van Erven Dorens naar zichzelf gaat kijken, is nog maar de vraag. "Ik vind het moeilijk om naar mezelf te kijken. Ik stoor me er vooral aan als het een beetje gemaakt is, maar het is moeilijk helemaal jezelf te zijn voor de camera."

Beau, die aardig wat geflopte programma's op zijn naam heeft staan, ligt niet wakker van de kijkcijfers. "Als ik alleen maar zou kijken naar de cijfers en daaraan mijn identiteit zou ontlenen, kan ik me beter meteen ophangen."

Man K.O. gemept door vliegend lijk

In een ziekenhuis in Bordeaux vecht een man sinds donderdag voor zijn leven na een bizar ongeval. De 41-jarige Fransman werd op het treinstation geraakt door een rondvliegend lijk.

Het stoffelijk overschot is van ene Medhi Nedjar. Deze 19-jarige jongen wilde donderdag het perron aan de overkant bereiken maar had geen zin om gebruik te maken van de ondergrondse tunnel en besloot de treinsporen over te steken. Helaas voor hem werd hij geschept door een aanstormende trein.

Door de enorme kracht vloog Medhi's lijk door de lucht en raakte een man die op de trein stond te wachten. Laatstgenoemde is met enstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Top 2000 telt af naar Bohemian Rhapsody

Het zal miljoenen liefhebbers zwaar vallen wanneer de bekende Top 2000 op oudejaarsavond ten einde komt. Bert Haandrikman telt met de luisteraars van Radio 2 af naar middernacht en Bohemian Rhapsody van Queen, die ook dit jaar weer op de eerste plaats staat. Op Nederland 3 doet de NTR hetzelfde met de clips van de tien hoogst genoteerde nummers uit de traditionele ranglijst.

Daarmee komt een einde aan de 13e editie van de Top 2000 die 156 uur eerder begon op eerste kerstdag en werd geopend door ESA-astronaut André Kuipers vanuit de ruimte.

Direct na middernacht zenden Radio 2 en de NTR op Nederland 3 de concertversie van de Top 2000 uit. De 3JS, Acda en De Munnik, Anita Meyer, Caro Emerald en Frans Bauer zingen een eigen nummer en een favoriet nummer uit de lijst. Ook Lee Towers, Racoon, Rob de Nijs en Xander de Buisonjé doen dit.

Zondag 1 januari staat Radio 2 in het teken van de Afkickdag. Luisteraars krijgen in willekeurige volgorde platen voorgeschoteld die net te weinig stemmen kregen voor een notering in de bekende lijst.

Top 2000 telt af naar Bohemian Rhapsody
Top 2000 telt af naar Bohemian Rhapsody (Foto: ANP)

Burgemeester Moerdijk wil landelijk rampfonds

Er moet een landelijk fonds komen om gemeenten te ontlasten die te maken krijgen met grote incidenten zoals de chemiebrand in Moerdijk van januari. Dat vindt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. De gemeente zou een herhaling van Chemie-Pack financieel niet aankunnen, zegt Klijs.

De grote brand die bijna een jaar geleden woedde bij het chemische bedrijf op het industrieterrein van Moerdijk en de nasleep ervan hebben de gemeente veel geld gekost. Maximaal 9 miljoen euro, schat Klijs.

Volgens de burgemeester vallen incidenten met een dergelijke omvang nooit uit te sluiten in Moerdijk. "Dit is nu eenmaal een risicovolle gemeente", zegt Klijs. Wel vindt hij dat het afgelopen jaar belangrijke stappen zijn gezet op het gebied van veiligheid in de regio. Maatregelen die al lange tijd hard nodig waren door het industriële karakter van het gebied en die door de Moerdijkbrand eindelijk "politieke urgentie" kregen.

De burgemeester wil ook dat in het vervolg burgers goed geïnformeerd worden als er weer wat gebeurt op het industrieterrein. "Zij moeten het vertrouwen terugkrijgen. We willen niet dat ze denken: zoiets kan nooit meer gebeuren. Want dat is niet waar. Dat er brand uitbreekt bij een chemisch bedrijf, valt niet uit te sluiten. Maar we willen wel dat de burger erop vertrouwt dat de overheid er alles aan doet om te zorgen dat de regels rond veiligheid worden nageleefd en de schade zo veel mogelijk beperkt als zich toch een incident voordoet."

Rotterdams vogelgrieponderzoek baart ook WHO zorgen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat gevaarlijke informatie over het vogelgriepvirus in verkeerde handen kan vallen. Aanleiding is het onderzoek van onder meer het Erasmus MC in Rotterdam. Wetenschappers hebben een variant van het dodelijke virus gecreëerd die ook van mens op mens kan overspringen.

De WHO schrijft in een verklaring dat het zich 'ernstige zorgen maakt over de mogelijke negatieve gevolgen' als de resultaten van de studie gebruikt zouden worden om biologische wapens te maken of als het gemuteerde virus per ongeluk vrijkomt.

Toch zouden alle geloofwaardige onderzoekers toegang moeten hebben tot de wetenschappelijke studie, vindt Keiji Fukada, de belangrijkste griepexpert van de WHO. Daardoor kunnen ze onderzoek doen hoe een pandemie van het dodelijke H5N1-virus voorkomen kan worden. Eerder maakte een Amerikaanse commissie al bezwaar tegen het vrijgeven van de volledige onderzoeksresultaten. Volgens de National Science Advisory Board on Biosecurity (NSABB) zouden de gegevens misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden. Ondanks hun bedenkingen besloten de onderzoekers de publicatie van hun onderzoek te censureren. Mensen raken zelden besmet met het vogelgriepvirus. Het treft vooral mensen die zeer nauw in contact komen met gevogelte. Mensen die het virus oplopen, overlijden in zestig procent van de gevallen.

'Prijs vat olie stijgt boven de 200 dollar'

De prijs van een vat ruwe olie zal boven de 200 dollar stijgen als Iran te maken krijgt met nieuwe sancties in verband met het nucleaire programma van dat land. Dat heeft Rostam Qasemi, de minister van Olie in Iran, gezegd tegen een Iraans weekblad.

"De prijs van ruwe olie zal zonder twijfel spectaculair stijgen als er strafmaatregelen worden uitgevaardigd tegen onze olie. Die zal minstens een niveau bereiken van 200 dollar per vat", aldus Qasemi tegen het tijdschrift Aseman, dat zaterdag verscheen.

Iran is een van de belangrijkste producenten van gas en ruwe olie

'Prijs vat olie stijgt boven de 200 dollar'
'Prijs vat olie stijgt boven de 200 dollar' (Foto: ANP)

'Rijbewijs onder de 18 nog niet populair'

Nog niet veel jongeren staan te springen om met 16,5 jaar achter het stuur van een auto te kruipen. Rijscholen melden dat de verwachte toeloop van jongeren voor het experiment 2todrive, dat begin vorige maand van start ging, is uitgebleven, waarschijnlijk omdat jongeren de rijlessen niet kunnen betalen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

"De hausse is uitgebleven", zegt directeur Frank Hoornenborg van verkeersschool Bruinsma in Utrecht in de krant. Ook volgens de voorzitter van de BOVAG Rijscholen blijft de belangstelling achter bij de verwachtingen.

Behalve met de hoge kosten voor het rijbewijs, verklaren de rijscholen de flauwe belangstelling ook met het vermoeden dat jongeren het niet 'cool' vinden dat ze tot hun 18e verjaardag alleen onder begeleiding van een volwassene, vaak een van de ouders, mogen rijden.

De geluiden uit de branche staan in contrast met het succes dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu eerder claimde. Dat liet begin vorige maand bij de start van het experiment, 2todrive geheten, weten dat al meer dan 5500 jongeren hun interesse hadden getoond.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), dat de examens afneemt, meldt in de krant dat het nog geen storm loopt. In het voorjaar rekent het CBR op achthonderd examens per week. Voor de komende maanden zijn er slechts driehonderd per maand gereserveerd. Wel zijn er al vierduizend kandidaten aangemeld voor het theorie-examen. Het CBR zegt pas in het voorjaar te kunnen zeggen of de belangstelling tegenvalt.

Wie meedoet aan het experiment kan vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen. Jongeren kunnen vanaf hun 17e verjaardag examen doen. Daarna mogen ze zelf rijden onder begeleiding van een volwassene die ten minste vijf jaar zijn rijbewijs heeft en aan enkele andere voorwaarden voldoet. De maatregel moet de verkeersveiligheid vergroten. Jonge bestuurders raken relatief vaak betrokken bij ongevallen.


'Rijbewijs onder de 18 nog niet populair' (Foto: Novum)

'Nul op rekest bij hypotheek na kanker'

Jonge mensen die genezen zijn van kanker hebben vaak de grootste moeite om een hypotheek of levensverzekering af te sluiten. Ze krijgen vaak nul op het rekest of moeten fiks meer premie betalen, ook als de kanker al een tijd genezen is. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van onderzoek.

Bijna zes op de tien kankerpatiënten jonger dan 50 jaar had moeite om een levensverzekering af te sluiten. De meesten van hen werden geweigerd, zo'n twintig procent moet een hogere premie betalen. Een op de drie ex-patiënten had problemen om een hypotheek te krijgen.

Het onderzoek waarop de krant zich baseert is uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Zuid en de Universiteit van Tilburg. Het zou een van de eerste studies naar dit probleem zijn.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) herkent het probleem. "Wij zien een groeiende groep mensen die een hele tijd geleden kanker heeft gehad en genezen is verklaard, maar nu de financiering voor hun huis niet rond krijgt", aldus NFK-medewerker Laurence Maes in de krant.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat het weigeren van ex-kankerpatiënten 'heel zuur en hard' kan zijn. "Maar het gaat om risicoschattingen. Ook al zegt een arts dat iemand genezen is, dan kan uit de statistiek blijken dat de kans groot is dat het terugkomt." Dat verzekeraars een levensverzekering weigeren zou de schuld van de overheid zijn. "Het is de keuze van de wetgever dat dit een 'vrije' verzekering is. Dat betekent dat verzekeraars niet verplicht zijn om iemand te accepteren."

In Nederland zijn naar schatting zeshonderdduizend mensen die kanker hebben gehad. Van hen zijn er zeventigduizend onder de 50 jaar. Het is de verwachting dat dit aantal in de toekomst stijgt.

Grote bosbrand treft natuurpark Chili

Een grote bosbrand heeft in het Torres del Paine National Park in het zuiden van Chili al 8500 hectare natuur in de as gelegd. Als gevolg van de brand moesten ook vierhonderd toeristen worden geëvacueerd. Dat heeft de Chileense president Sebastian Pinera vrijdag bekendgemaakt.

Pinera onderbrak zijn vakantie voor een spoedoverleg met zijn naaste medewerkers over de manier waarop de vuurzee moet worden aangepakt. Volgens Pinera is het 'terrein in het gebied uitzonderlijk ruig en dit bemoeilijkt de toegang en het bluswerk enorm'. Bovendien staat er een stevige wind die de vuurzee alleen maar verder aanwakkert.


Grote bosbrand treft natuurpark Chili (Foto: Novum)

Charly Luske heeft doel The Voice al gehaald

Charly Luske zou The Voice of Holland met een gerust hart verlaten als hij vrijdag naar huis moet. Hoewel Luske graag wil winnen, heeft hij zijn doel al gehaald. "Als ik niet win, ben ik in ieder geval zo ver gekomen dat ik met een gerust hart kan zeggen: het is goed zo", vertelt Charly aan Novum Nieuws.

"Er is al zo veel positiefs uit voortgekomen, dat is te gek", realiseert de 33-jarige Luske zich. "Mensen willen met me werken en me een kans geven. Natuurlijk wil ik winnen, maar ik ben niet meer teleurgesteld als ik eruit ga. Ik ga voor die eerste plek, sowieso, maar alle reacties zijn al zo hartverwarmend geweest. Dat is een droom die uitkomt."

Luske, die in de jaren negentig deel uitmaakte van de boyband Velvet, hoopt dat hij dankzij The Voice of Holland van muziek kan gaan leven. "Ik ben bezig met wat ik het liefste doe: zingen. Nu zijn het nog andermans nummers in mijn versie, maar uiteindelijk wil ik mijn eigen muziek gaan maken", fantaseert de zanger en musicalacteur.

"Ik hoop dat hieruit hetgeen voortkomt waarop ik al heel lang wacht. In de studio met leuke mensen werken", gaat Luske verder. "Dat ik dan de kans heb om mijn muziek aan een groter publiek te laten horen. Maar dat is afwachten, je weet het nooit. Ik vind het al heel erg fijn dat ik die kans nu krijg."

Italiaanse politie neemt crisisvuurwerk in beslag

De Italiaanse politie heeft vrijdag enkele tonnen illegaal vuurwerk in beslag genomen. Daaronder was een stuk vuurwerk dat de 'spread' werd genoemd, een verwijzing naar de financiële crisis die zich als een olievlek over Europa heeft verspreid.

De politie toonde beelden van het explosief op de televisie. Volgens de sterke arm was het stuk vuurwerk krachtig genoeg om een woning op te blazen als het onverhoopt binnenshuis tot ontploffing zou worden gebracht.

In financiële kringen wordt met spread onder andere het verschil tussen de rente op Duitse staatsobligaties en die van andere landen aangeduid. Het is de vraag of de bevolking van Italië, dat hard getroffen is door de crisis, geld over heeft voor de 'spread'. Het stuk vuurwerk werd op de zwarte markt voor zo'n vijftig euro aangeboden.

Het vuurwerk werd in beslag genomen in Napels, waar veel illegaal vuurwerk vandaan komt. Ook elders in het zuiden werden partijen knal- en siervuurwerk in beslag genomen, evenals in Rome en Turijn.


Italiaanse politie neemt crisisvuurwerk in beslag (Foto: Novum)

Man aangereden door metro Amsterdam

Een man is op het Amsterdamse metrostation Wibautstraat vrijdagavond ernstig gewond geraakt, toen hij werd aangereden door een metro. Het metroverkeer ligt in beide richtingen stil. Dat meldde de politie.

De man kwam rond middernacht tussen het perron en de metro terecht. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk. Een half uur later wisten de hulpdiensten hem te bevrijden, waarna hij naar het ziekenhuis is gebracht. Over de identiteit van de man is nog niets bekend.

Het metrostation is afgesloten vanwege het onderzoek. Dat kan enkele uren duren, zo meldde een woordvoerster.

Man aangereden door metro Amsterdam
Man aangereden door metro Amsterdam (Foto: ANP)

Vrouw steekt vriend neer na ruzie over boodschappen

Een 16-jarige jongen uit Duivendrecht is vrijdag aan het einde van de middag neergestoken door een 21-jarige vrouw uit Diemen na een ruzie over boodschappen voor oud en nieuw. De jongen liep een 'flinke verwonding' aan zijn arm op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De steekpartij vond rond 17.45 uur plaats in de woning van het slachtoffer. Zijn vriendin was ook aanwezig, maar bleef ongedeerd. De verdachte, een volgens de politie 'goede vriendin' van het slachtoffer, ging er na het incident vandoor. Ze kon later worden aangehouden.

[PDC] Wade verslaat Part na thriller

James Wade heeft gisteren de halve finale van het WK darts bereikt, maar je moet niet vragen hoe. Er moest een zogenaamde suddendeath-leg aan te pas komen om de partij tussen hem en John Part definitief (5-4) te beslissen.

Wade slaagde er uiteindelijk in om de allesbeslissende leg op zijn naam te schrijven, maar kwam in de wedstrijd al met 3-1 voor. Part slaagde er vervolgens in om de stand gelijk te trekken en er een beslissende negende set uit te slepen. Tijdens deze laatste set keerde het publiek zich ook nog tegen hem, waardoor hij in feite twee tegenstanders had.

Naast Wade slaagden ook Andy Hamilton, Simon Whitlock en Adrian Lewis er in om zich bij de laatste vier te scharen. De wereldkampioen van het PDC is zondag pas bekend.

Grote brand in Rotterdamse seniorenflat

In een seniorenflat in de Rotterdamse Sionstraat in Kralingen is rond elf uur vrijdagavond brand uitgebroken. De flat van vier verdiepingen wordt geheeld ontruimd, zeven mensen hebben rook ingeademd. Dat meldde de brandweer.

Drie van hen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. De brand woedt in twee woningen. Het ziet er niet naar uit dat de brand zal overslaan of dat er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Waar de evacués worden opgevangen is nog niet duidelijk.

Cruijff met CataloniŽ gelijk tegen TunesiŽ

Het voetbalelftal van Catalonië heeft vrijdag in een oefenwedstrijd tegen Tunesië doelpuntloos gelijkgespeeld. Bij de thuisploeg zat bondscoach Johan Cruijff op de bank. "Het was een goede wedstrijd. We hebben onze kansen gehad, maar konden het niet afmaken", zei de voormalige nummer veertien.

Cruijff maakte vooral gebruik van spelers van FC Barcelona. Xavi, Cesc Fabregas, Gerard Pique, Sergio Busquets, Victor Valdes en Isaac Cuenca van de Spaanse landskampioen maakten hun opwachting. Catalonië speelt jaarlijks een vriendschappelijk duel. Cruijff kreeg in 2009 de leiding over het team.

Politie Manchester beloont tips racistische moord

De politie van Greater Manchester in Noordwest-Engeland heeft vrijdag een beloning van vijftigduizend pond (bijna zestigduizend euro) uitgeloofd voor informatie over de moord op een Indiase student op tweede kerstdag. Dat meldt het Britse persbureau PA.

De 23-jarige student Anuj Bidve werd van dichtbij in het hoofd geschoten toen hij met vrienden na een avond stappen terugkeerde bij zijn hotel in Salford. Een jonge blanke man kwam op hem af, sprak enkele woorden tegen hem, trok een vuurwapen en haalde de trekker over. Samen met een andere blanke man ging de dader er vervolgens vandoor.

De politie spreekt van een 'afschuwelijk' misdrijf met een mogelijk racistische achtergrond.


Politie Manchester beloont tips racistische moord (Foto: Novum)

ANWB: problemen op Franse wegen door sneeuw

De ANWB waarschuwt wintersporters die zaterdag richting de Franse Alpen vertrekken voor problemen op de wegen naar skigebieden door hevige sneeuwval. De kans is volgens de ANWB groot dat toegangswegen naar wintersportplaatsen worden afgesloten vanwege lawinegevaar.

De Franse weerdienst waarschuwt volgens de ANWB voor grote kans op lawines in delen van de Franse Alpen. Het gaat om de departementen Savoie en Haute-Savoie. Daar heeft het vrijdag flink gesneeuwd en in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt opnieuw veel sneeuwval verwacht. Lokaal kan er tot een meter vallen in het gebied rond de Mont Blanc. De ANWB raadt vakantiegangers aan sneeuwkettingen mee te nemen en onderweg naar de laatste verkeersinformatie te luisteren.

Wintersporters die komend weekeinde uit Nederland vertrekken moeten bovendien rekening houden met vertraging door files. Zo zal het volgens de ANWB vastlopen in het zuiden van Duitsland op wegen rond München. Ook op wegen in Oostenrijk, Zwiterserland en Frankrijk komen waarschijnlijkheid lange files te staan.


ANWB: problemen op Franse wegen door sneeuw (Foto: Novum)

Honderden kilo's vuurwerk in bestelwagens

De politie heeft vrijdagavond in Rotterdam een partij van 584 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het ging om zowel legaal consumentenvuurwerk als illegaal vuurwerk dat was opgeslagen in twee bestelwagens, meldt de politie.

Het vuurwerk werd gevonden bij een controle van de milieudienst in een winkel aan de Eerste Middellandstraat. De winkeleigenaar bleek 414 kilo regulier vuurwerk te hebben opgeslagen in een bestelwagen omdat het niet meer in zijn opslagruimte paste. In een andere wagen bleek nog eens 170 kilo illegaal vuurwerk te liggen.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De grote kerstprijsvraag - Dag 7

Kerst is alweer achter de rug, maar voor velen is de kerstvakantie nog in volle gang! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 7
7-1 Met de chipsets voor welke processorreeks waren er problemen die Intel 1 miljard kunnen gaan kosten?
7-2 Hoe noemde de bekendste gamesanalist de leden van een Britse lobbyistengroep van gamers?
7-3 Welk karakter kun je kopen om onderzoek tegen borstkanker te steunen?
7-4 Waar moet de hoofdpersoon uit 4th and Battery's eerste, op iOS ongewenste, game zijn soortgenoten naar toe lokken?
7-5 Op welke spelcomputer was het retro toetsenbord van net iets meer dan 100 euro gebaseerd?
7-6 In een trailer voor welke game kon je het Koninklijke huwelijk van dit jaar alvast bekijken?
7-7 Tijdens een uitvoering van welke sport liet Mario letterlijk zijn vrouwelijke kant zien en bleek Luigi in zijn vrije tijd geel te dragen?
7-8 Welke game was speelbaar op een arcadekast ter grootte van een bierflesje?

Logo's dag 7
Logo 13:
logo 13

Logo 14:

logo 14

Opdracht dag 7

Maak een eigen parodie op een meme. Op troll.me kun je een meme naar keuze bewerken, maar ook zelf maken is mogelijk natuurlijk. Sla je afbeelding op en mail deze naar fokgames@gmail.com met als onderwerp kerstprijsvraag 2011 en je nickname gevolgd door de datum van de opdracht. In dit geval dus bijvoorbeeld: "kerstprijsvraag 2011 koei 31-12"

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.