'Meeste mensen laten spaarloon staan'

Tachtig procent van de spaarloontegoeden die op 1 januari vrijvallen, blijft gewoon op de bank staan. Van de 3,5 miljard euro die vrijvalt, zou slechts 650 miljoen euro worden uitgegeven. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De rest van het geld blijft staan, of wordt gebruikt om schulden mee af te lossen of om het pensioen aan te vullen.

Bijna zeventig procent van de drieduizend mensen die De Telegraaf de afgelopen dagen heeft ondervraagd boekt het geld over naar een tegenrekening of laat het op de spaarloonrekening staan.

Wie het geld gaat uitgeven, steekt het in het onderhoud of een verbouwing van de woning, gaat ervan op vakantie, of schaft er nieuwe apparatuur voor in het huishouden mee aan. Een op de vijf ondervraagden gebruikt het geld voor het aflossen van schulden of voor de oudedagsvoorziening.

In de spaarloonregeling kon de afgelopen jaren 613 euro per jaar gespaard worden van het brutosalaris. Het geld werd op een speciale rekening gezet en kon na enkele jaren worden opgenomen zonder dat er belasting over hoefde te worden betaald.

Het kabinet besloot in oktober dat alle opgespaarde tegoeden in één keer worden vrijgegeven. De regeling zelf houdt op te bestaan.