De Vries vindt Heinekenfilm lachwekkend

Peter R. De Vries heeft De Heineken Ontvoering dan eindelijk gezien en hij vindt de film mijlenver van de waarheid af staan. De journalist noemt de film op zijn blog 'op veel momenten lachwekkend, ridicuul en stuitend ongeloofwaardig' en 'regelmatig onbedoeld hilarisch'.

De Vries was aanvankelijk van plan de film tijdens een persvoorstelling te bekijken, maar werd daarvoor geweigerd door de distributeur. Nu is hij twee keer naar de bioscoop gegaan om tot zijn oordeel te komen. "Ik overdrijf echt niet als ik stel dat werkelijk 75 procent van de film of helemaal niet gebeurd is, of niet zo heeft plaatsgevonden als door de makers wordt gepresenteerd."

De 54-jarige misdaadjournalist ziet af van een rechtszaak tegen de filmmakers. Hij concludeert dat ze nauwelijks hebben geput uit zijn boek De Ontvoering van Alfred Heineken. De Vries zei daar eerder extra op te letten bij het bekijken van de film. "De film bevat weliswaar enkele 'verdachte' fragmenten, maar verder lijkt het er toch erg op dat de makers om discussie hierover te voorkomen in het scenario maar mijlenver uit de buurt van de feiten zijn gebleven."

De Vries werkt zelf mee aan een andere film over de ontvoering van Heineken. Het gaat om een Amerikaanse verfilming van zijn boek. Hij noemt dat drama een 'echte verfilming'.

De Heineken Ontvoering is donderdag in première gegaan en behaalde maandag de status van gouden film voor de honderdduizendste bezoeker.

Tot slot concludeert De Vries dat Rutger Hauer, die in de film Freddy Heineken speelt weliswaar een geloofwaardige captain of industry neerzet, maar niet de herinnering oproept aan Alfred Heineken. "Reinout Scholten van Asschat acteert echt voortreffelijk en zou wat mij betreft in de Amerikaanse film zo de rol kunnen spelen van Willem Holleeder." De acteur speelt in de film ontvoerder Rem, die veel overeenkomsten vertoont met Holleeder.