Duizenden protesteren voor betere cao

Duizenden werknemers voerden dinsdag in Utrecht en Assen actie vanwege het vastlopen van veel cao-onderhandelingen in de publieke sector. Zo kwamen in Utrecht ongeveer duizend rijksambtenaren bijeen. Ze eisen koopkrachtbehoud en maken protest tegen gedwongen ontslagen door bezuinigingen van het kabinet op het ambtenarenapparaat.

De rijksambtenaren kwamen bijeen op het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht. Elders in de stad, bij de ijsbaan, voerden welzijnswerkers actie voor een nieuwe cao waarin de koopkracht op peil blijft. Het kabinet wil de ambtenaren twee jaar op de nullijn houden, wat betekent dat zij er in koopkracht op achteruitgaan.

In Assen protesteerden ongeveer tweeduizend werknemers van sociale werkplaatsen uit de drie noordelijke provincies tegen het uitblijven van een cao. Volgens Abvakabo FNV staat de sociale werkvoorziening zwaar onder druk door de plannen van het kabinet en er dreigen op termijn zeventigduizend van de honderdduizend plaatsen te verdwijnen.

Gemeenteambtenaren komen vanaf woensdag in actie. Mensen zullen volgens de vakbond niet veel van de acties merken. Het zijn korte acties die deels in de lunchpauze vallen.